Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5551) vmilan


vmilan
csendes tag

Sziasztok!

Kicsit hosszú lesz a poszt, de on-topik, szóval remélem nem gond.
Közel fél év használat után leírom a tapasztalataimat a már meglévő RAIDSONIC ICY BOX IB-RD3620SU3 külső házamról. Vannak közte megoldásra váró problémák is amikre nagyon szívesen venném a tippeket más, nálam profibb felhasználóktól. A többit csak leírom azért, hogy más esetleg tanuljon belőle, hogyha neki is fontosak az alábbi pontok, akkor esetleg mást válasszon, vagy ha nem érdekesek, akkor nyugodtan meg tudja várásolni.

Nálam a fő tárhely szerepét tölti be egy kisebb házi zenei stúdióban. 2db 10TB-os WD Red vinyó dolgozik benne Raid 1-ben a redundancia miatt. Az évek során 3-4 2.5"-es WD külső vinyón voltak az adataim szana-szét, ebben a káoszban tett rendszert ez a kis setup. Plusz nem utolsó szempont, hogy így tudom, hogy minden fixen redundánsan van tárolva, ráadásul nem manuálisan kell ezzel bíbelődni, így rengeteg időt megspórolok.
Ellenben a stúdió leghangosabb eleme sajnos, de erre később még kitérek.

Jöjjenek a számomra fontosabb pontok:

1) Hűtés
A gyári ventilátor egy rémálom. De erre készültem mielőtt megvettem, így vásároltam egy SilentiumPC Zephyr 60 típusú ventit ami félig-meddig beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Tudni kell, hogy a gyári ventivel megegyező vékonyságút találni nem igazán lehet a piacon, így aki cserére adja a fejét, annak meg kell barátkoznia azzal, hogy az új venti ki fog állni. Illetve a csatlakozóhoz is kell egy átalakító, mert a legtöbb venti 3 pines, itt pedig egy 2 pines micro csatlakozó van a nyákon.
Az új venti halkabb, papíron jobb is a CFM értéke, de nem hiszem, hogy jobban hűt, ezt később kifejtem.

alt="" title=""

alt="" title=""

alt="" title=""

2) Anyaghasználat
Ez igazából rendben van, nem full műanyag gagyi az egész, üresen is van súlya, érzésre is masszív kis darab.

3) Kialakítás
Ez az a pont ahol részemről konkrétan utálat tárgya lett ez az eszköz az elmúlt hónapok alatt.
A belső "bay"-ek kialakítása túl laza. Nagyon jópofa, hogy van egy 1mm-es dekorgumi csík az ajtóra ragasztva belülről ami elvileg puhán, rezonanciamentesen csukódik rá a vinyókra (a lenti kép bal alsó sarkában láthtó a csík), mégis van egy alap rezonanciája az egésznek, mivel a slot-ok/bay-ek (nem tudom minek nevezzem magyarul) túl lazák, minimum 1, de talán 2mm rés is van a vinyó és a sín között ami konkrétan a vinyó működési rezonanciája miatt egy idő után extra rezonanciát eredményez. Picit olyan, trafó szerű zizegést. Én ezt 1-1db papír összehajtogatásával és betuszkolásával meg tudtam oldani félig-meddig (a képen sárgával bekarikázva). Ettől függetlenül hetente 2-3x így is hallom, hogy hirtelen a semmiből elkezd rezonálni, akkor kinyitom a kis ajtót rajta, megnyomom a vinyókat egy picit és abba is marad egy időre.

alt="" title=""

Egy-egy ilyen nyomkodásnál tűnt fel, hogy baromira melegnek tűnnek így érintésre a vinyók.
Gondoltam megpróbálom megnézni, hogy hány fokosak. Ezt semmilyen programmal nem sikerült, így írtam a Raidsonic-nak, hogy legyenek kedvesek megmondani, hogy hogy férhetnék hozzá a külső rack hőmérsékleti adataihoz. Ezen a ponton nem vagyok biztos benne, hogy nem én vagyok-e a hülye, de én feltételezem, hogy valamilyen szenzornak csak kéne benne lennie ha már van rajta "AUTO" funkció a FAN CONTROL opciók között (AUTO, 1, 2 és 3 fokozatok között lehet állítani manuálisan az előlapon található gomb megnyomásával).
2 hét után válaszolt az ügyfélszolgálat annyit, hogy kérik a készülék gyári sorszámát...ezt elküldtem, majd újabb két hét múlva közölték, hogy ezekben a modellekben nincs hőmérséklet érzékelő szenzor.
Nem paraszt módon, mert feltételezem, hogy az én ismereteim hiányosak, de írtam nekik egy újabb mailt, hogy akkor mi alapján szabályozza az "AUTO" üzemmód a ventilátort amire már nem válaszoltak azóta. Jár a fekete pont részemről ezért. Ha hülyeséget kérdeztem, akkor is illene válaszolni a vásárlónak szerintem. :F

És végül a vicc, ami miatt erősen gondolkozom, hogy lecserélem a kis ketyerét.
A belső kialakítása nevetséges. Ha valaki a ventilátor cseréjére adja a fejét, akkor meglepve fogja tapasztalni, hogy az a széles, szürke IDE kábel (nem tudom, hogy az-e, de tökre úgy néz ki) szinte a 80%-át elállja a levegő útjának, a maradék 20%-on pedig a ventilátor kábele és a nyák osztozkodik.

alt="" title=""

A továbbiakban lehetséges, hogy megpróbálom a ventit újra kicserélni, ezúttal egy Noctua NF-A6X25 FLX-re ami ha minden igaz a 6cm-es kategória királya, bár ez árban is megmutatkozik. Igazából nem tudom, hogy ilyen kialakítás mellett van-e értelme erre elkölteni 5-6 ezer forintot, fog-e bármennyit is javítani a ház hűtésén.
Őszintén szólva gőzöm sincs, hogy hány fokosak lehetnek a vinyók, de a "kifelé álló" élük tapintásra nekem konkrétan forrónak tűnik. Emiatt az ajtót nyitva is hagyom, ami miatt csak még hangosabb az egész sajnos, de a vinyók épségének érdekében muszáj.

Nekem marha nagy csalódás ez a külső ház, főleg ennyi pénzért. :( Kicsit hozzátéve már vehettem volna egy Synology NAS-t amit átrakok 1 szobával arrébb aztán ott úgy hangoskodik ahogy csak akar (ha akar)...csak azzal meg az a gond, hogy nekem fizikailag kell, hogy csatlakozzon a gépemhez és külső tárhelyként jelenjen meg a vinyó, különben nem működnek a projekt fájlok. Egyszerűen nem tallózza be a Logic Pro a fájlokat, ha hálózati helyen van a projekt és a hozzátartozó fájlok (+ dimenziókkal lassabb minden). USB kábelből meg nem használhatok olyan hosszút (kb. 4-5 méter), hogy hallótávolságon kívülre vigyem a vinyót, mert akkor már dobálná el a jelet sajnos (nagyon megosztó véleményeket olvastam aktív kábel/közbeiktatott HUB témakörökben).
Kissé tanácstalan vagyok, úgyhogy ha van bárkinek bármi hozzáfűznivalója, akkor azt örömmel veszem.  :))

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.