Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Windows XP kérdések és válaszok
Új hozzászólás Aktív témák
-
groth99
csendes tag
Sziasztok!
Az a kérdésem lenne,hogy célszerű-e több XP optimalizáló progit használni egyszerre,vagy inkább csak egyet használjak tartósan? Ashampoo WinOptimizer 5, WinXP Manager és XP Repair Pro 2006 progikról lenne szó.Metalt a népnek \m/
-
brd
nagyúr
válasz Sk8erPeter #12149 üzenetére
A windows alatti betűjelek nem az adott HDD, adott partíciójához vannak kötve, hanem csak az adott windows (amivel nézed a lemezt) registry-jében tárolt információ mondja meg, hogy milyen betűjelek vannak kiosztva.
A telepítő meg annak ad C:-t, ami az aktív partíció (ha több HDD van, akkor az, amelyikről a gép indul.)The only real valuable thing is intuition.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Gondoltam, de a registry-t tudtommal másik gép segítségével sem lehet ilyen módon módosítani, hogy azt lássa C-nek, amit én szeretnék. Mint említettem, próbáltam azt is, hogy inaktívvá tettem azt a partíciót másik gépről, amire valahogy rákerültek az indítófájlok, nem értem miért, átpakoltam ezeket a rendszerfájlokat (autoexec.bat, boot.ini, config.sys, stb.) és aktívvá tettem azt, amelyiket rendszerpartíciónak szántam. Ezután viszont csak simán nem indult el az XP.
A telepítőben meg nem tudom, mitől volt aktív az a partíció, amit C-nek látott (tehát nem tudom, miért adta ezt a betűjelet), mivel előtte nem volt aktív, és én nem is tettem azzá, tehát érdekes, hogy így megkavarodott a dolog. De végül leszedtem a logikai-kiterjesztett partíciót másik gép segítségével, majd tettem helyére egy elsődleges partíciót, aktívvá tettem, és így már a telepítő is C-nek látta.
De hogy tudtam volna ezt megtenni másik gép segítsége nélkül?Sk8erPeter
-
bsh
addikt
válasz Sk8erPeter #12154 üzenetére
tökmindegy hová telepíted a windowst, mindig az aktív partícióról fog bootolni és a rendszerfájlok (amik nem azok, amiket írtál, lol), de legalábbis a boot.ini és az ntldr azok mnindig az aktív (c partícióra kerülnek, és csak a többi fájl kerülhet másik partícióra.
és nem fogja azt látni c-nek, amit te szeretnél, hanem mindig a rendszertöltő (aktív) partíció lesz a c.
ha meg levetted az aktív bitet, az mindegy, az indításhoz mindenképp kell aktív partíció, így gondolom a telepítő aktívvá tett egyet.
na mindegy, jól belekavarodtál
javaslom tölts le és írj ki egy linux live cd-t (pl. ubuntu-t), erről bármikor be lehet majd bootolni (és nem bántja az adataidat), ebben van grafikus felületen partíció kezelő (gparted), az mindig jól jöhet. tudsz vele gyakorlatilag mindent csinálni: törölni, újat létrehozni, kezelni a jelzőbiteket, konvertálni, formázni bármilyen fájlrendszerre, satöbbi. meg sok egyéb hasznos dolog van a live cd-n, szerintem nem árt, ha van egy kéznél. -
brd
nagyúr
válasz Sk8erPeter #12154 üzenetére
De lehet módosítani a registry-t így, csak mi értelme lenne, jelen helyzetben? Egy telepítésnél milyen registryről beszélünk...?
Ezután viszont csak simán nem indult el az XP. Persze, mert vagy a HDD-k, vagy a partíciók kiosztásának sorrendje miatt más "számot" (amelyek a boot.ini-ben láthatóak, az rdisk(x) partition(x) stb. helyen) kapott a win partíciója.
A telepítő úgy működik, hogy ha nincs aktív partíció, akkor az első, elsődleges partícióból csinál aktívat (és emiatt ez C: is lesz később, függetlenül attól, hogy maga a win ide kerül-e, vagy nem).
Külső program nélkül sehogy, de másik gép nem kell hozzá feltétlenül.
Tehát még1x: a C: az lesz (a telepítő számára legalábbis), amiről bootolni tud a gép (így van beállítva a BIOS-ban, hogy erről az egységről próbáljon indulni), és elsődleges, aktív partíció.The only real valuable thing is intuition.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Nem csak én kavarodtam bele, te sem értetted pontosan, amit leírtam...
Idézem magamat: "aktívvá tettem azt, amelyiket rendszerpartíciónak szántam" - ebből szerintem kiderül, hogy én is tudom, hogy az aktív partícióról fog bootolni...
Ezt már te írtad: "rendszerfájlok (amik nem azok, amiket írtál, lol)" nem szándékoztam felsorolni az összes rendszerfájlt, ami átkerült a másik partícióra, ezért írtam, hogy "satöbbi"... De tessék: AUTOEXEC.BAT, boot.ini, CONFIG.SYS, IO.SYS, MSDOS.SYS, NTDETECT.COM, ntldr, pagefile.sys - ezek kerülnek az AKTÍV partícióra, ezt dumáltam én is... DE azt is írtam, hogy NEM A C-RE kerültek, hanem a D-re, mivel ez lett a rendszerpartíció, és pont ez volt a probléma, nem akartam, hogy ez a partíció legyen aktív. Ezért tettem meg aktívnak a másik partíciót, amit rendszerpart.-nak szántam.
"és nem fogja azt látni c-nek, amit te szeretnél, hanem mindig a rendszertöltő (aktív) partíció lesz a c." Igen, pontosan erről beszéltem én is... Épp az volt a probléma, hogy miért egy másik partíció lett aktív.
De mindegy, most már megoldódott, ezt már írtam fentebb is.
Nincs szükségem a Linux Live CD-re, mert eddig tökéletes volt particionálás céljára az XP-telepítő is. De azért kösz.Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
Ezek szerint nagyon nem beszéltem egyértelműen... Én sem azt mondtam, hogy bármiféle registry szóba kerülhet telepítés során, te hivatkoztál arra, hogy a registryben tárolódik az információ, ami miatt a partíciókat különböző betűjelekkel látja el az XP. Én azt mondtam, hogy gondolom KÉSZ (nem éppen telepítendő) XP-nél nem lehet megváltoztatni a registry-t másik gépről - saját maga alól meg főleg nem, mert nyilván az XP sem vágja maga alatt a fát...
Én is azt mondtam, hogy valószínűleg a második, elsődleges partícióból csinált aktívat, ez volt a gondom, hogy ezt hogyan lehetne megváltoztatni. CSAK másik gép segítségével sikerült.Sk8erPeter
-
brd
nagyúr
válasz Sk8erPeter #12159 üzenetére
Meg lehet változtatni másik gépről a registry-t, ha ez a vágyad.
Az "aktívos" problémára meg: ha berakod egy másik XP alá, akkor a lemezkezelőben azt a partíciót teszed aktívvá, amelyiket akarod (jobbgomb a partíción és...). (Persze logikait nyilván nem). De ha CD-ről, pendrive-ról tudsz bootolni az adott gépen, akkor Hiren's BootCD és azon van mondjuk PQMagic (talán az a leglátványosabb, de gyak. bármelyik másik hasonló program tud ilyet), az is megcsinálja.The only real valuable thing is intuition.
-
canniball
nagyúr
Ha jól emlékszem elvileg tegnaptól érhető el a Letöltő központban a magyar SP3 - csak én vok láma vagy tényleg nincs ott?
https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...
-
Steelmanus
addikt
válasz canniball #12161 üzenetére
Elvileg, ideiglenes visszavontak mert hibat talaltak benne, bar ettol az angolnyelvu elerheto, a magyarra meg egy kicsit varni kell.
-
ngabor2
nagyúr
egy jogi kérdésem lenne:
adott 2 noti, az egyikhez (A) oem xp home, a másikhoz (B) oem xp prof. az A notin használhatom-e jogszerűen a B-hez vett progit, ha a B-n nem használom? vagy oem-ként dedikáltan ahoz a géphez veszem?
-
Vladi
nagyúr
válasz ngabor2 #12163 üzenetére
Elvileg az oem verziókat csak géphez adják. Adták régen. Most már ugye megvehető.
Viszont, ha kibontod a csomagot, el is fogadod a szerződést. Ami egy gépre - konkrétan egy vasra - történő telepítést enged meg. Ha egyikre felraktad az már ahhoz kötődik. (Pontosan mihez: passz. Talán az alaplaphoz, vagy processzorhoz.)Kvázi illegális lesz a használat és ejnye, meg nana és hékás...
il sole non sorge più ad Est!
-
azbest
félisten
szerintem, ha nem volt még beaktiválva a win és a matrica sincs felragasztva másikra akkor használható..
-
canniball
nagyúr
válasz Steelmanus #12162 üzenetére
Köszi az infot! Magyarom van, akkor még várok...
-
ngabor2
nagyúr
-
localhost
Közösségépítő
válasz ngabor2 #12175 üzenetére
Adható! Bontatlan csomagban adható! Oem!
De csak egy gépre rakhatod fel, alaplaphoz kötődik. Ma már így van!¤ Most már biztos: teljesen normális vagyok! ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... Mondták itt ezek a hangok is a fejemben. :)) ¤ My IP is: 127.0.0.1
-
canniball
nagyúr
Változnak az idők...végre valamiben jobb irányba...
-
ngabor2
nagyúr
válasz localhost #12177 üzenetére
oké, most megint okosabb lettem. úgy tűnik, változnak a dolgok, egyre rugalmasabbak lesznek.
de akkor kiegészítő kérdés, amire a választ már sejtem: van egy meglevő gép, meg van egy új, meg az új mellé (nem hozzá) véve egy oem win. akkor azt a meglevőn lehet használni, ha a másikra nem teszem fel? nekem valahogy ez jött le. mert ha igen, akkor öröm és bódottá' van.
-
Nkboy
senior tag
Jó estét!
Elérhető a Service pack 3 a Windows Update-n keresztül! Kép: Sp3
A fekete kormánylégzsák a bézs utastérben felér egy őszinte vallomással
-
Osiris
őstag
válasz Steelmanus #12190 üzenetére
Milyen újdonság van ebben az SP3-ban ami a folyamatos updatek során nem kerülhetett fel a gépemre?
-
Sk8erPeter
nagyúr
Ezek szerint ennyire nem lehet észrevenni, hogy tisztában vagyok az "aktívos problémával"?! Idézem magam: [link] "a törölt partíció helyén létrehoztam egy elsődleges partíciót, majd aktívvá tettem, és így már minden rendben." Szerinted akkor hol tettem volna aktívvá, ha nem a Lemezkezelőben? Mondjuk esetleg ott van a DOS-os felületű "diskpart.exe", innen is lehet módosítgatni.
És hogyan lehet megváltoztatni másik gépről a registry-t? Csak érdekelne, ha már azt mondod, van rá lehetőség... Ezek szerint ez megoldást jelenthet esetleg olyan jellegű problémákra, mint pl. ha egy másik partícióból lett "C: "?
Egyébként elég furcsának tartom, hogy ha egyszer a telepítőből letörlöd az azelőtt aktív, Windows-os partíciót, lévén, hogy újra akarod telepíteni, akkor másik válik aktívvá, és innentől kezdve már csak logikai partíció hozható létre? Eddig nem volt ilyen problémám, ezért nem vágom... A másik az, hogy az azelőtt aktív, Windows-os partíció betűjelét ELEVE D-nek látta, amikor feltelepített Windows után keresgélt...Sk8erPeter
-
Llew
senior tag
Sziasztok!
Ezek a gondjaim, remélem tudtok segíteni:
1. Van egy új gép, új winchesterrel amire telepíteni kellett a windowst. A probléma, hogy elvileg egy 500 BG-os HDD-ről van szó, de a telepítéskor a win csak ~460-at "lát". Particionáltam és simán feltelepült. A BIOS-ban, meg a winben is az szerepel a merevlemez adatainál, hogy egy WD 500-as, de az a 40 GB mégis csak eltünt valahova. Szar a vinyó, vagy más miatt nem látja?
2. Szintén a fenti gépről van szó. Windows után telepítettem a drivereket a gépre, de a hangkártyát (alaplapi) az istennek nem akarja megtalálni. A vezérlőpultban a programok telepítésénél látszik, hogy fent van aminek kell, meg az alaplap CD-je szerint is felmentek a driverek, a hangbeállításos menüben mégis azt írja ki, hogy nincsenek audio eszközök. Ezek után újra indításnál a csökkentett mód választós menü jön be, mondván, hogy súlyos hiba történt. Ha itt a win normál indítását választom akkor már elindul, de audio eszköz akkor sincs. Uninstalláltam az audio eszközös dolgokat, majd vissza raktam, de semmi változás.
Az alaplap egy Gigabyte P35-DS3. A Win-t egy integrált SP2-es lemezzel telepítettem, amibe nLite-tal még beletettem a gyártó oldaláról leszedett SATA RAID drivert (ez kellett? vagy sima sp2 integálás után is felment volna a win?). Csak az audio driver telepítése után hülyül meg. Első lépésnek a gigabyte honlapon lévő audio driver leszedésére és telepítésére gondoltam, de ez nem tudom segít e.[ Szerkesztve ]
Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.
-
Aljas
csendes tag
Adott egy kisebb hálózat, ahol XP Home SP2 és Pro SP2 gépek vannak, sima egyszerűsített fájlmegosztással.
Ha a Home-os gépen be van kapcsolva a tűzfal, akkor az adott gép megosztásai "gyökerének" a tallózása 30 másodpercbe telik (\\gépnev). Egymás után akárhányszor. Ha megosztott mappa teljes úttal van megadva (\\gépnév\mappanév), akkor megy normálisan. Ugyanez a helyzet, ha nem netbiosos nevekkel, hanem IP alapján hivatkozok a gépre.
A probléma megjelent az MS-nél is [link] , csak éppen itt a megosztó gép Win98-as.
A problémát az okozza, hogy a megosztó gép ütemezett feladatait akarja kotorászni a böngésző gép, és emiatt van a belassulás.
A problémára megoldást jelent a böngészo gépen a HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\RemoteComputer\NameSpace
alól a {D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5BF} kulcs törlése, csak olyan megoldás kéne, ami a megosztó gép baját orvosolja, ne pedig az összes többit kelljen hekkelni.Tehát a hiba csak XP Home SP2 + bekapcsolt gyári tűzfal esetén jön elő, normális tűzfal mellet vagy Pro SP2 gépeken nem.
Van erre valami épeszű megoldás, amihez csak a megosztó gépe beállításai kell buherálni???
(teszemazt nem akarom a megosztást felhasználó szintűre cserélni, az összes gépen hekkelni, vagy mindig jelszavat beiratni a userekkel, stb)Hess rémes árny. Szörnykép, riogató! Hess!
-
Troy.
addikt
Hello!
Gép indítás után felajánlja, hogy csökkentett módban, normál módban, stb. indítsam a gépet, de bármire bökök fekete képernyő jön be, bal felső sarkában egy villogó kurzorral.
Vicces, mert múltkor még ment a gép.
Valakinek van ötlete?[ Szerkesztve ]
.
-
qwertly
addikt
Sziasztok szeretnék egy full XP telepitő lemezt készíteni most jelent meg az SP3 ezt és az ie7 a wmp11 és directX májusi kiadását beleintegrálni ez megoldható?
-
Llew
senior tag
válasz qwertly #12196 üzenetére
Az SP3-at külön program nélkél is integrálhatod az XP-be, de a többihez tudomásom szerint kell pl. az nLite. Van külön topicja, nézz körül ott. Ja, meg fentebb mintha olyasmit írnának, hogy az SP3-at visszavonták, mert valami gond van vele.
-
Llew
senior tag
válasz Sk8erPeter #12198 üzenetére
Én is a magyarra gondoltam, mert azt írta, hogy most jelent meg. Az angol meg ugye már kint van egy ideje.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
• Tilos a warez
• Tilos az OFF!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest