Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- RIOS Gépház: Frissültek a felhasználói adatlapok, beállítások, fórumos aláírások
- Toomy: Majdnem banki adathalász csalás áldozata lettem.
- t72killer: Egy gyors töltőteszt
- mefistofeles: OTP mobilbank Persely. Jó, de nem jó.....
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- kenand: Szaunakályha- Helo Softhot/Havanna fűtőszálcsere
- Kalandor: Te mennyit költesz havonta kajára?
- bb0t: A könyvelő szakma halott?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ezekkel tisztában vagyok
Ezeket a kijelentéseket nem tudom hova tenni:
...de iváshoz haggyál olyan ágat , ami nem lágyított...
...Én ugyan több éve RO vizet iszom kizárólag, de ha valaki mást hisz helyesnek, az jobb ha tisztában van vele, hogy a visszasozas után is több nagysagrenddel alacsonyabb marad a vezetőképessége a víznek mint a csapvizé. Tehát inkább csak kozmetika...
Magyarán egészségtelen az így kezelt víz?Nekem csak egy egyszerű 5 + 1 Nm-s szűröm van a főzéshez, íváshoz...
-
Izland`
tag
Rettenetesen büdös, bőven lehet ez záptojás szag is. Nekem a szennyvíz szaga jut róla eszembe.
Mindenesetre már keresek szerelőt, hátha ő kapásból tudni fogja, hogy ilyen szagot mi is okoz, és akkor én is tudni fogom, hogy milyen irányba van lehetőségem elindulni.
A legnagyobb félelmem, hogy a szomszédoknál is ilyen a víz, csak egyszerűen hozzászoktak már. Ezt is megfogom kérdezni tőlük.Arra gondoltam egyébként, hogy veszek egy kondenzációs kazánt, és arról kapná a rendszer a melegvizet.
-
g@bo
nagyúr
Természetesen felcsereltem, csak nem tudom túlhúztam e, vagy… mindenesetre így a későbbi csere is necces, víz szivárgás meg kerülendő lenne, ha nincs otthon az ember ( amúgy zárom a komplett vizet, ha pár nap túra van) a mofém meg nem rossz cucc, kludi vagy hansgrohe mellett sem éreztem rossznak őket.
-
atirag
őstag
Köszi ezt átgondolom. Ha már egyszer felmelegíti per nap akkor lehet elég és nem fűt sokkal többet a kazán per nap.. Ezt talán egy vezérelt szeleppel meg lehetne oldani. Na ezen még agyalok. Igen emiatt is használom jelenleg is a kazánt. De pár hónapot fogom a bojlert is mert az meg éjszakai áramon van ami egy ideig olcsó. Amikor csak a bojler megy akkor az minimum 350kW/hó. 3 fő 120l
-
atirag
őstag
Hmm köszönöm. Ez így gondolkozós. Valószínűleg amíg nem fűt fel mondjuk 50 fokra ami jelenleg az előremenő akkor annyival később lesz meleg a lakás ergo később kapcsol la a termosztát. Akkor ezzel nem spórolok sokat. Hogy nincs meleg víz amikor nincs fűtés az nem baj mert akkor vagy simán fűt a bojler vagy használom a kazán hmv részét. Ez nem gond. Az előbbi miatt inkább gondolkozom.
A hőcserélő várhatóan nem lehet vízköves mert egyrészt 1 éve volt cserélve bár használtra ,de előtte is ilyen volt a nyomás és ki is lett "savazva". Amin még gondolkoztam az a 15-ös réz cső kérdés. Hátha kicsi. Náluk amikor utoljára néztem akkor elvileg 5bar nyomáson jön a víz. Az nem lehet gond? Mert a bojlertől érkező víz az már horgany cső ami elvileg 3/4-es.
-
atirag
őstag
Most ugye 50fokra van állítva ,de ez lehet 60 fok is . Viszont sajnos azt nem tudom amit kérdezel is, hogy ez milyen hatással van a fűtésre . Mert fizikailag ugy lehetne elhelyezve a tároló ,hogy az első radiátor elott már csinálnék egy ágat ami a tárolóhoz megy és utána jönnek a radiátorok 6db . Ennek vajon milyen hatása lenne a fűtésre .
kisebb nyomáson jön a víz abban az esetben ha a kazán csinálja mint ha a bojler . Tudok választani a kettő közül .
Talán a legegyszerűbb elmondani ,hogy a bojler használatánál kb 1/2 állásba kell tekerjem a csapot a kazannál meg 3/4 állás. A víz hőmérséklet egyforma kb. Mert arra állítottam . Mintha kisebb nyomáson tudna a kazánon keresztül menni a víz . -
-
atirag
őstag
Első körben maga a fűtéscső lesz rákötve ami 50 fokra melegíti. És ha szükséges még melegíteni akkor besegít a fűtőszál. Mert a későbbiekben lehet kazánt cserélek és akkor már fűtő kazánt veszek egy nem kombit. Mert jelenleg kombi turbós van ami részben csinálja a HMV-t . Mert valami nem kerek vele. Kisebb a nyomás mint a bojleres körön ami így nem kevésbé komfortos.
-
-
-
agaron
tag
Köszönöm szépen az alapos magyarázatot!
A vezérlési kivalasztas hatással lehet a cirk. szivattyú élettartamára.
Az élettartamot tekintve mi lehet jó választás? Illetve élettartam szempontjából ritkább vagy a sűrűbb/állandó üzemeltetés a célravezető?Napelem mellett lehet.
Itt majd számolgatok kicsit, és átgondolom, mert van napelem, de nem nagy, és valószínűleg így is el tudom fogyasztani. -
Audience
aktív tag
Igaz, de szerintem a hirtelen felmenő előremenő miatt áll le, a lassuló áramlás miatt egyre hamarabb fölé megy a beállított előremenőnek. Amikor feljebb veszi az előremenőt akkor lassabban lendül túl, nagyobb eséllyel áll be egy hőegyensúly.
-szerintem!-
PS.: Ha lesz eredmény érdekel a megoldás! -
BullZeye
veterán
Kb 10 éves Immergas Victrix 26kw kondenzációs (nem turbó) kazán, ugyanaz a gyártó újabb Victrix Superior 26 termékére szeretném cserélni, mert a mostani kezdi elérni a végét és nyugodtabb lennék egy új kazántól.
Mostani javításnál szerelőt kérdeztem és egy 600k körüli munkadíjat/engedélyeztetési díjat emlegetett, merthogy be kell jelenteni, gázterv kell, amit nem értek, mert jelenleg is egy sárga gázcső vezet a kazánhoz, ehhez minek terv? Na meg a kémény bélelés, amit nem értek mert tudtommal 10 éve a mostani kazánhoz megcsinálták.
Kazán csere tényleg ennyire költséges, vagy újabb szaki próbál lehúzni?
(ezen a környéken elég sok szaki van aki 2x6 óra fizikai munkával szeretne 500ezret keresni, így már inkább kérdezek.) -
atika88
senior tag
Köszönöm, ki is próbáltuk. Az osztón az áramlásmérőn a számok csökkennek egy egyel miután lentebb vesszük a szivattyút. Akkor azt mondod, hogy érdemes lehet akár a fogyasztás végett is nyugodtan legkisebb házikóra tenni a szivattyúnkat minden további következmény nélkül? Illetve a fogyasztás biztos csökkeni fog.
-
Atomantiii
addikt
Köszi.
pruzsi: Mondjuk itt helyben úgy látom az FERNOX Filter Fluid + Protector F1 van raktáron nem az F9. Nem tudom mi a különbség, de az F1-nél pl 100 l vízhez írja az 500 ml-t így ez alapján gondolom belefér ha egy kicsit többet számolunk, hogy mennyit adagoljunk a rendszerünkhöz.
-
pruzsi
őstag
-
Atomantiii
addikt
Úgy látom létezik areoszol formában is, de ott pl azt írja, hogy 130 l vízhez elegendő. Mondjuk nálam pl csak 3 radiátor meg vagy 60-75 m cső van amiben biztosan nincs 130 l víz. Mi van akkor ha "túladagolom"?
Vagy akkor célszerűbb a folyékony verzióját megvenni? Bár valahogy ki kellene számolni hány L víz lehet a rendszerben. Illetve hogy lehet beadagolni a rendszerbe ha nem Fernox TF1 van beépítve hanem más? Tehát akár le kéne engedni az egyik radiátorból a vizet és a légtelenítőn keresztül beengedni és utána visszaengedni a vizet és légteleníteni?
Ez a fajta iszapleválasztó van beépítve bár nem tudom ismeri-e valaki hogy lehet ezt kitisztítani? Arra már rájöttem, hogy a mágnest hogy tudom kiszedni belőle de még nem mertem jobban szétszedni.
-
jokerone
tag
Köszi szépen Neked is a választ és a tippet. Számításba vettem ezt is igen, csak arra gondoltam, hogy akkor már növelném is egyben a szoba hőmérsékletét, az sosem baj. Viszont ahogy leírtad így tényleg meggondolandó ez az opció is. Mondjuk a zaj problémás lehet, mert egy légterű szinte minden.
-
v.tom
őstag
Szia, köszi a választ!
Igen, több panaszom is van a jelenlegi megoldással: a házban nagyon jelentős hőmérsékletkülönbségek tudnak keletkezni a külső tényezők miatt: az emeleti szobák mindegyike nagy üvegfelületekkel rendelkezik, ezért a nap jelentősen fel tudja őket melegíteni, a földszintet viszont nem, ezért ha lent van a termosztát, akkor túlfűti a rendszer a felső szobákat. Ha a termosztát fent van, akkor az alsó szintet viszont engedi lehűlni. Ezt csak a radiátorszelepek állandó kézi tekergetésével lehet megoldani, de az egyrészt nem pontos, nem hatékony, és állandóan el is marad.Ez a probléma érezhetően sok pénzünkbe kerül, és nagyon erősen rontja a ház komfortérzetét is. Hosszabb távon sok energetikai fejlesztést tervezek a házon, viszont ennek a rendszernek a kiépítése költségek tekintetében a többi elvégzendő fejlesztés töredéke, és várhatóan jelentősen javítja a komfortérzetünket és az gazdaságosságot.
A külső hőmérséklet érzékelő ehhez a kazánhoz 13e Ft jelenleg, lehet hogy ezzel egy próbát azért tenni fogok (nyilván szakemberre fogom bízni a kazán beállítását).
Az utolsó bekezdésben - ha jól értem - arra gondolsz, hogy szükséges definiálni egy nem szabályozott részt az egész rendszerben. Alapvetően van két helyiség, ahol nem tervezek vezérelt fűtést, ez két fürdőszoba, összesen 2 db törölközőszárítóval és 1 padlófűtés körrel. Ezek soha nincsenek teljesen zárva. Ez elég lehet? Vagy rosszul értelmezem a kérdést?
-
Satus
tag
Tehát akkor a kazán alapbeállításain(kw) sem kellene állítani semmit csak simán rákötni és tudni kellene ezt a termosztátnak?
A Honeywell T6R ezt tudja?
Írja már meg akinek ilyen termosztátja van, hogy rendesen működik e openthermes használattal meg, hogy a kazánon kellett e valamit állítani?
-
Vhiktor
nagyúr
Hát őszintén szólva ez így nekem kevés és egyáltalán nem okos működés.
Az oké hogy figyelembe veszi a külső hőmérsékletet de ezzel egy időben vegye figyelembe a szoba hőmérsékletet is és modulaljon, nekem ez lett volna a minimum, így a közel 100 ezret az ablakon.kidobott pénznek érzem.Az lenne a jó ha a külső hőmérséklet érzékelőt ki lehetne kapcsolni menüből. Esetleg reseteljem a termosztát és varázslóval állítsam be újra?
-
Satus
tag
-
csubuka
addikt
Köszönöm szépen a részleteket, azt hiszem átjött talán immár
A lényeg, hogy hőszivattyúnál ha van puffer, ha nincs nem igazán kell keverőkör.
És ha van is puffer, akkor is egyetlen egy szekunder szivattyú (beállítva a fixen tartott differenciális nyomás üzemmódra felteszem) kiszolgálhatja a kétemeletes ház összes padlófűtés körét. Sőt ha az ember hajlandó bonyolítani egy sort, akkor egyazon szekunder köri szivattyú, plusz kettő szekunder köri extra váltószeleppel még talán hűtési módban is elműködhet szumma egyetlen szekunder köri szivattyúval a rendszer.
Ez így nem túl nagy tévedés nem?
-
Satus
tag
Újabb beállítást próbáltam.
Kazán Westen Pulsar Condens 24, termosz Emosz P5616OT.
Kazán minimum teljesítmémy felvéve 7KW-ra (ez -10-ig elég). Termosztát 21 fok.
20.8-nál elkezd fűteni, 21 foknál kikapcsolja az égőt és csak keringtet.
Újból akkor kapcsolja be az égőt ha leesett a hőmérséklet 20.8-ra, vagy ha a fűtővíz leesett 30 fok alá, akkor tartja a 30-at kapcsolgatással.
Eddig ez a legéletképesebb megoldásom. Így tartja a hőfokot.
Írtam a magyar, szlovén, szlovák, és német forgalmazóknak.
Jó lenne konkrétan tudni hogy is kellene ennek működni, de erről nem találok semmit.
-
csubuka
addikt
Még egy picit kéreznék a leírtakkal kapcsolatban, ha lehet.
"Ha magasabb az igény, akkor hidraulikus levalasztoval ellátott keverőkör célszerű."
Ez gyakorlatilag azért volna, mert azért ingadozik a kazánból jövő hőmérséklet, egyrészt attól függőel, hogy a felfűtést éppen cask elkezdte, másrészt meg ahogy modulálgat majd a továbbiakban a gép, akkor is változik az előremenő. Kb ezért ha stabilabb hőmérsékletet akar az ember a padlóban, akkor ilyenkor is kellhet keverő?
Ha jól gondolom hőszivattyús rendszernél is ha bekerül egy pufer, akkor az előremenő hőmérsékletben azért lesznek fluktuálások és ez akár keverőkör kialakítását teheti szükségessé?
Mondjuk abban a gondot ott látnám, hogy ha ott manuális hőmérséklet állítás volna, akkor kicsit elveszne az időjáráskövető hőmérséklet, amit a hőszivattyú állít elő. Ha meg valami automatika állítgat keverőszelepet, az elkezd a feleslegesen bonyolult irányába elmenni.
-
Pityu.
nagyúr
Én is azon agyaltam a 3. vezetéken
Egy másik helyen ezt írták
"A digitális csak annyit jelent, hogy nem egy gombot tekersz a beállításhoz hanem digitális kijelzőn állítod be az értékeket. a vezérlés az a kazánnál van és azon nem változtat.
A fűtés be-ki kapcsolására gondolsz? A kazánod éppen úgy működik ahogy előtte. Ha nem tudja a termosztát üzemeltetni akkor vagy nincsen megfelelően összekötve vagy nem jól van beállítva valamilyen fűtési karakterisztika.
De nem kell kikapcsolnia a fűtésnek ha elérte a kívánt hőfokot, mert azt fenn is kell tartania. A vezérlés úgy működteti, hogy a megadott idősávban tartsa a hőmérsékletet. Ehhez viszont fűteni kell. Ha melegebbet akarsz akkor erősebben fog fűteni, ha hidegebbet akkor kevésbé. Ha nagyon alacsony a hőmérséklet akkor kapcsol csak ki - azaz áll le kis időre a fűtéssel." -
Pityu.
nagyúr
Ez egy régebbi tipisú kazán
a régi kapcsoló meg ilyen volt
Ez pl úgy üzemelt,hogy a piros gomb ha éjszakaira vagy nappalira volt kapcsolva akkor egyáltalán nem kapcsolt be a kazán valahogy kint úgy volt kötve a konnektor.Itt meg működik a kis hold meg a nap kapcsoló de egyiken sem kapcsol ki se be magától.Viszont ugye 3 szál vezeték van a falban a régibe is annyi volt bekötve de itt nem tudom nem e a 3 második szál kavar be mert a villanyszerelő méregette fáziskeresővel viszont a könyvébe bele sem nézett meg fél füllel hallgatta,hogy mondtam a külső konnektor milyen kacifántosan van kötve. -
Pityu.
nagyúr
Az az igazság villanyszerelő kötötte be de még ő is hibázhat.A lényeg bármire állítom csak manuálisan tudom be is meg ki is kapcsolni már gondolkodom a régi tekerős visszarakásán.3 szál vezeték volt a régihez lehet azt is rosszul bekötni csak így éjszaka vagy ki lesz kapcsolva vagy be lesz kapcsolva.
Most pl lement a hőfok17,5 fokra és le kellett teljesen vinnem 16,5 fokra,hogy bekapcsoljon viszont hiába melegszik fel 17,5 fokig vagy felé nem kapcsol ki. -
Vhiktor
nagyúr
Viszont ahhoz, amit te szeretnél, valószínűleg az első kepeden lévő időjárás v.-t át kell állítani helyiséghő v. módba.
Ezt sajnos nem tudom állítani, csak kiírja, hogy erre van állítva, de semmit nem lehet vele tenni.Az előző termosztát egy computherm volt, annál sem változott soha a víz hőmréséklete, csak ki be kapcsolta a kazánt, ezt akartam elkerülni.
Esetleg a kazánon nem kell állítani valamit a szerviz menuben?
-
Vhiktor
nagyúr
Akkor csak annyi hogy állítsam Bővítettre?
Az nem segít, semmi mást nem csinál csak annyi hogy lekapcsol a kazán ha elérte a szoba a beállított hőmérsékletet. Az Aktivnal nem kapcsol le. De a lényeg hogy egyik opciónál sem modulal.Lehet nincs hozzarendelve a zóna q endszer szabályzóhoz? Vagy rosszul kötöttek be valamit?
-
csubuka
addikt
Értem, jogos. Köszönöm!
Csak fura, hogy egy Siemens termoelektormos állító gele az Uponornak. Az is nagy név aztán nehezen értem az áratást
De valóban ezek robosztus dolgok, talán jó az olcsóbb is.
Mondjuk magánál a szeleptestnél el tudom képzelni, hogy az olcsóbb letapadósabb vagy ilyesmi...
Gyakorlarilag akkor egy ilyen rozsdamentes osztó jó lehet padlófűtésre nem? Ez kb a legolcsóbbak egyike.
Keverés nem kell, ha jól gondolom mert hőszivattyú adja majd meg a hőmérsékletet időjáráskövetően...
Ami nem tiszta, hogy az ezzel jövő szelepekre rámennek-e random gyártók termoelektromos állítói. Meg a löket ott számít, ahhoz meg a szelepet ismerni kéne.
-
Misi87
csendes újonc
Értem...Egy elcseszett fűtés van, egy régi lengyel szenes kazán volt.Kémény 20as átmérő.Akkor ha jól gondolom a kémény meg sok lesz már mint átmérőben?Nincs szigetelve a ház, háát tervben van az is de így hogy kazán is és még ha a kéményhez is nyúlni kell akkor nem tudom hogyan tovább...Már így is ott tartok hogy feladom...
-
Satus
tag
A beüzemelés sikerült vajon?
Ha a kázán beüzemelésre gondolsz, akkor az annyi volt, hogy beindította a beüzemelő, előremenő 60 fok, gázok jók kész, ennyi volt. Gari miatti karbantartáskor mondta a szerelő-beüzemelő, hogy még ilyen termosztátot nem látott.Max mennyire van állítva?
Most max 7kw, ami kb -10-ig elég.Plusz teljesítmény.
Gyári beállításon a minimun a 3.5kw és ezzel fűt addig amíg 21-ről leesik a hőmérséklet 20-ra. Természetesen a kazán végig megy 3.5kw-tal, csak 0 fok kinti hőmérséklet körül ez már kevés.
Ha leesett 20-ra akkor a beállított max teljesítménnyel kezd el felfűteni, ami most 7kw.
Ha 20.6-nál kezdené ezt csinálni az jó lenne.
Ha a max 20kw-ra van állítva akkor is ez van. -
Misi87
csendes újonc
Köszönöm!Puffertartály egyenlőre nincs tervben későbbiekben igen.Most egyenlőre a kazánt kellene eldönteni.Egyenlőre Totya 18, 23.Celsius 20. A Celsius 25 azt már bőven sok lenne. Nem titok anyagilag inkább Totya és egyenlőre a Totya 23 lenne.Ehhez később már egy puffer is mehetne szerintem.Kisebbektől kicsit tartok főleg ha később puffer is lenne. Még szerintem a Totya 23 sem lenne kevés önmagában.Vagy tévedek?
-
RWD
tag
Köszi a választ! Találtam közben egy másik radiátoron egy ilyet:
https://www.ventil.hu/tesa-radiatorszelep-kezi-kerek.60574.phtml
Ezzel megpróbálom teljesen elzárni, hátha beljebb nyomja a szeleptüskét, mint a termofej hópihe állása. Illetve kaptam olyan tippet is, hogy zárjam el a visszatérőn lévő szelepet is (azt imbusszal elvileg tudom állítani, egy sima hatlapfej kupak fedi csak amúgy), bár nem tudom ez miért segítene rajtam. Amúgy mindkét szelep a radiátor alján van, a folyás meg a radiátor tetején. -
Borisz76
nagyúr
Miután kialszik az őrláng....nem jön gáz.
Gombot benyomom , meggyújtom.
15-20 mp-ig nyomva tartom majd elengedem.
Ezután pár mp-el később elaszik az őrláng ...és hallom, hogy nem jön a gáz.Tehát a gázszelep jól teszi a dolgát.
Nagy eséllyel a termoelem lesz a ludas.
Most szétkaptam és lefotóztam :
Az a "baj" , hogy nem vagyok gázszerelő és nem tudom megítélni, hogy ez most jó e vagy sem....Miután visszaszereltem , kipróbáltam....nem marad meg továbbra sem a gyújtóláng.
A házat használtan vettük 4 éve.
A kazán már benne volt , nem tudom hány éves lehet.... -
Vhiktor
nagyúr
Szóval adott egy Saunier Duval Semiatek Condens 24 kazán, vettem hozzá egy Modulációs termosztátott: Saunier Duval SRT 380f/2-t illetve egy időjárás érzékelőt szintén ebből a márkából.
Szakember szerelte be őket.
A problémám:
Én azt vártam ettől az egésztől, hogy sokkal ritkábban fog kikapocslni a kazán, ha közelíti a szobahőmérséklet a termosztáton beállított kívánt hőmérsékletet, akkor a a termosztát vissza modulálja a kazán előremenő víz hőmérsékletetét, tehát mondjuk 54 fokos víz keringett eddig a rendszerben, de a célhőmréskletet közelítve ezt vissza veszi mondjuk 38 fokra, tehát nem kapcsol ki, hanem próbálja tartani a kívánt szoba hőmérsékletet.Ehhez képest semmi ilyesmi nem történik és moduláció sem.
Egydeül csak a külső hömérséklet figyelő alapján állítja be a víz hőmrésékletet a fűtés indításakor aztán azon a hőmérsékleten fűt végig amíg el nem éri a szoba a kívánt hőmrésékletet, majd szépen lekapcsol a kazán. Szóval a kinti hőmrésklettől függően minden bekapcsolásnál más értékre melegíti fel a vízet, de a kikapcsolásig marad ez az érték, nem modulál sehova.
Ez így l*f*sz (bocsánat érte).
Jeleztem a szerelőnek a problémám, kijött a főnőke is, aki nem tudott érdemben hozzászólni, de érti mire gondolok, felhívott egy másik nagy szakit aki szintén nem tudott semmit mondani.
Szóval ennek hogyan is kellene működnie? Én várok el túl sokat?
-
-
tomy_cz
senior tag
amíg el nem érik a kritikus helyiség hőmérsékletét addig fojthatod őket.
Itt egyes helyiségek túlfűtésére érted?
Igen, kiegészítő fűtést nem szeretnék, viszont ahogy jelenleg kinéz a helyzet, nem lesz más megoldás. Még próbálkozom lejebb tekerni egyéb körök áramlását. Ha valamelyiknél közel elzárt állapotba hozom, akkor ezt követően az adott kör visszatérőjén is zárhatok? Pl. A nappali így is elég meleg, túl meleg…
A kazán fogyasztása és terhelése szempontjából ez az út jó lehet? Úgy veszem észre, hogy mióta arra a szobára összpontosítok, sokkal többet megy a kazán.
Köszönöm a hozzáértő segítséget! -
tomy_cz
senior tag
Milyen padlóburkolat van a jelzett helyen? Hány külső térrel határos fala van a helyiségnek? Ezek a falak mennyire szigeteltek?
Laminált padló van, ahogyan a többi szobában is, 2 külső fal van, méretéhez képest nagy ablakkal (kétrétegű, műanyag), az épületre 5cm EPS szigetelés került anno. Az ablakra alumínium redőny került.
A tekergetés eredményeképpen változott a tömegáram a leghosszabb körben, vagy nem?
Igen, az említett körnél nagyon megnőtt, most fejből nem tudom mennyire, de ha hazaérek készítek fényképet. A többi kört kb az 1-1,5 osztásig “folytottam” vissza.
Minél kevesebb, annál jobb, de 40°C alatt kezdődik a kondenzáció.
Tehát a 34 az jó, tehát mindig kondenzáción belül leszek, mivel az előremenő is max 38-39?!
-
modflow
veterán
Ez a legalacsonyabb, a másik kettőn ugyan ez, picit hangosabb.
De mielőtt a másikkal (ami új szivattyú, grundfos alpha 1 l 25-60 180) együtt nem ment, halkabb volt.Amikor beszerelték az újat, utána is ezt vettem észre az első használatkor, majd szép lassan elcsendesedett, de volt jó pár nap.
Mivel vegyes tűzelésű, nem lenne jó ha behalna az égő tűz közben....
Én arra gyanakszom, hogy mivel a gáz szivattyúja előtt van egy visszacsapó szelep, hogy ha csak gáz megy, ne fűtse a kazánban lévő vizet, és az a szelep kattan is egyet, ha egyik se megy és a gáz elindul, hogy picit úgymond visszanyom a másik szivattyún.
-
Khaosz55
addikt
Beállítottam a kazánt 38 fokra. Közvetlen a kilépő víz és a keverőszelep után is mértem a hőmérsékletet csőhőmérővel. 30 fok. Azt is néztem hogya 40W-ról visszaveszem a keringető szivattyú teljesítményét 25W-ra akkor a kazán is vissza vesz a teljesítményből. Ha visszarakom 40W-ra akkor megemeli a kazán a teljesítményt egy kis időre mivel nagyobb a hőigény.
Padló előremenő 30 fok visszatérő 22 fok.
Szerintem egyszerűen ez a kazán 8 fokot téved. Hőmérő is tévedhet 1-2 fokot. -
Khaosz55
addikt
3 kör és 3 termosztát.
2 db Szivattyú:
1. Szivattyú csak a padló
2 .Szivattyú 2-3. kör 2 db Siemens hőpatronos szelep nyitja a köröket. Mindegyik radiátor, de szinte sosem mennek, mivel a klíma és ha megy a padló jól befűti a szobákat is.
3 szobába radiátor és a második fürdőben és a mosókonyhában radiátor összesen 5 Db.Kb Januárig sosem használom a gázt akkor is éppen ha -5-10 fok köré megy a hőmérséklet. Egy 3.5 Klima kifűtti a 100mˇ2-t. A maradék 30mˇ2-re is van klíma + radiátot de csak időközönként használjuk ezért szinte csak klímázunk.
A hidrováltót annó a kivitelező szerelő rakata be. Korábban nyíltégésterű kazán volt azt váltottam le kondenzációsra.
-
Khaosz55
addikt
Padló köreben egy Wilo-Yonos PICO van beépítve. 4 kör van ami relative nagyon és hosszú a vezeték, 20 éves ház könnyűszerkezetes ház 130m^2 ebből a padló kb 75m^2. Meg kell néznem az elosztót az méri az átfolyást körönként. Nem emlékszem most pontosan minta 3liter/min lenne egy körön az átfolyás. A kazán 17Kw amikor elindítom a rendszer akkor is max 50%-megy a kazán. Kb 15-20 perc után már minimum teljesítményen megy a kazán.
Éves gázfogyasztás HMV-el kb 1000m^3 volt. Most hogy klímával rásegítek mert el kell használnom a villamos energiát így HMV-vel együtt 300m^3 volt az éves fogyasztás. Szóval egyáltalán nem sok főleg úgy hogy 23-24 fokot tartunk. Szóval a 40K-s éves fűtés költséggel semmi bajom nincs. Ezért sem raktam monoblokkos hőszivattyút a padló körre, 60-75 éves megtérülést számoltam, ha ingyen van az áram.
-
Khaosz55
addikt
Keverő szelep után is csak 25 fok a víz. Lehet féltérhető voltam. Amikor felállítom 45 fokra a kazánt akkor nincs gond a keverő szelep után. Lejjebb akartam menni a hőfokkal a kazánba a jobb kondenzáció miatt és akkor vettem észre, hogy nem 34 fokos a kazánból kilépő víz.
-
Khaosz55
addikt
Nem értetted mit mondok és mi furcsa nekem.
A kazánt beállítom 34 fokra annyit is ír ki. Dolgozik, de közvetlenül a kazánból kilépő előremenő víz hőmérséklete 25 fok körül van ami hidrováltóba megy be. Majd rakok rá egy csőhőmérőt azzal is megmérem, de kétlem, hogy 34 fok lenne. -
-
Khaosz55
addikt
-
Veron
addikt
-
Veron
addikt
Először is köszönöm a választ.
Igen az A3-A4 paraméterekkel játszottam. Pont itt javasolták korábban, hogy vegyem le a minimumra, amikor még minden radiátor meleg. Akkor ez mégsem jó irány?
az A5 15-ös értéken áll, 0-25 között lehet állítani. Mit állítsak itt?
Ez lenne a visszatérő csavarzat? Ha igen, korábban már állítgattam és a zaj is kisebb lett (vagy meg is szűnt), de szintén azt tanácsolták, hogy azt ne tekergessem, mert nem szabályzásra való.
Fűtésszerelő vagy egyébként?
-
modflow
veterán
Hát pont ezt csináltam.
Kis viráglocsolóból öntöttem bele és simán lefolyt.
Akkor amikor nem voltam itthon mégis miért nem folyt le?
Én azt hittem azért nem, mert akkor totál bele volt csúszva, nem úgy mint most a képen és valami érthetetlen módon pont elzárta a cső a kis tölcsér lefolyóját.
Az ugye megvan, hogy ennek a "tölcsérenek" a lefolyóija nem alul van?Szerk.:
Gondolom ilyesmi lehet, de misztikus, mert ezt elnézve ha -tökig lenyomom is le kellene folynia...
-
Veron
addikt
nagyon sípolt, ezért elkezdtem lejjebb tekerni. azt látom, hogy 2-esen a legtávolabbi radiátor már nem elég meleg, 4-esen pedig még mindig sípol egy közeli (szerencsére nem annyira, mint magasabb fokozatokon).
amit tehetek, hogy feljebb veszem a szivattyú sebességét és közben a közeli radiátorokon csökkentem a fojtást (nem tudom mi a neve pontosan, a termofej alatti szelep), de akkor meg a raditátorok közötti fojtásarány fog elmászni.
nem tudom mi lenne a helyes irány. -
vargatamas90
csendes tag
A kazan már 15 éves, kétlem, hogy garanciás lenne. Azt írod, hogy jobban preferálod az egy szivattyús megoldást, ezt azt jelenti, hogy a teljes rendszerben egy szivattyú lenne csak? Vagy a hidrovalto primer oldalán marad a kazan szivattyuja e secunder körön pedig egy másik? Ha jol gondolom a zóna modul nem képes modulalni a rá csatlakoztatott szivattyút, ez nem tudom baj e. A kazanban levő szivattyú valóban modulalt, ezt látom a BUS-on fellelhető értékek között
Ezt a MZ100 modult semmi esetre sem úszom meg, mert csak ezzel tudom vezérelni a zóna szelepeket (hisz az, hogy melyik zóna ker fűtést csak az EMS BUS-rol derül ki, azt meg csak MZ100-al tudom olvasni, ha a barkács megoldásoktól eltekintünk.) Vagy van erre jobb megoldás?
-
vargatamas90
csendes tag
Köszönöm. Jól hallom ki, hogy akkor az értelmes megvalósítás a hidrovaltó és koronként egy szivattyú lenne? Ha már nekikezdek, szeretném a lehetőség képest a legjobbat kihozni. Ha berakom a hidrovaltót, akkor a kazán szívattúja gondolom továbbra is megmarad, igaz, annyi különbséggel, hogy mar csak a primer körön keringet. Ebben az esetben nem kellene egy más teljesítményű szivattyút berakni, nem lesz túl nagy az, ami eddig a hazat szolgálta ki? Vagy tulgondondolom?
koszonom -
vargatamas90
csendes tag
Lent 12es fent 8as osztó van (90 és 70nm), mindegyik olyan 1L/perc körül megy most, de mondjuk rég néztem már végig az összeset. Ebből tudok sajnos csak kiindulni, meretezesrol nincs semmi dokumentum a házhoz (ha volt egyáltalán tervezés). Ennek ellenére égesz vállalható hőmérséklet különbségek vannak csak.
-
vargatamas90
csendes tag
Szia,
Bocs elnéztem pontos típusát, ZSB 22-3 C 23 a helyes.
Itt van hozzá egy dokis: https://www.fokabt.hu/shop_ordered/19907/pic/Junkers/Junkers-kondenzacios-kazanok/cerapursmart/junkers-cerapursmart-szerelesi-kezikonyv.pdf
Bosch oldalán sajnos nincs fent, de szinte kotta ugyanaz megtalálható itt is:
https://bosch-hu.boschtt-documents.com/download/pdf/file/6720645844.pdf?token=fqb520e3gisgd0df1i4itr4vi1
Ahogy én látom, ebben csak egy szivattyú van:
Ezen kívül nincs más szivattyú nincs most a rendszerben. Az én megértésem az, hogy az MZ100 beszerelése után ez vagy teljesen kiesik, vagy megmarad a hidrováltó kazán felöli oldalán. Bár pont olyan nincs, ami nekem kell, de a tervezési segédlet (https://www.bosch-homecomfort.com/hu/media/country_pool/residential/professionals/files/planning_documents/201105191736390.obj_doku-6720640968-01.pdf) 21-22 oldalán van valami hasonló felépítés.
Pár helyen említik, hogy a 1000 L/H kisebb rendszer esetén a hidrováltó elmaradhat, nekem most nincs, a rendszer talán pont 1000L/H körül van. Jól értem, hogy semmi hátrányom nem származhat belőle, ha beteszem?
Köszönöm -
kiir
tag
Nem olyan kis zóna ez, kb. 60 m2, három normál méretű radiátor meg két törölközőszárítós: máshol egy egész ház ennyi. És mivel L alakú a ház, száranként egész eltérő benapozással, alaprajzzal és fajlagos hőveszteséggel, tényleg nem érdemes közös termosztátra tenni a kettőt. Nem is beszélve a padlófűtés és a radiátor eltérő fűtési karakterisztikájáról. (Nálam egyéb okai vannak a radiátorok megmaradásának, nem a porlebegtetés legendája, de ez már aztán tényleg nem ide tartozik.)
-
kiir
tag
Óránként 6 gyújtás az nem túl sok? És mi nem üzemszerű a 48-50°C-os radiátorban?
A folyamat. Előremenő 45°C-on. A termosztát jelez, hogy hideg van, fűteni kell. A láng kigyúl, a rendszer szuperül megy 20-30 percet (ha a ház hideg volt előtte). A radiátorok szépen melegednek, és lassan a visszatérő eléri a 40-41°C-t. A kazán már nem tud jobban lemodulálni, a visszatérő hőfoka tovább emelkedik, ezzel "löki föl" az előremenőt is (valahogy így működik a Baxi), végül 47°C-os előremenőn kialszik a láng. A radiátorkör saját szivattyúja megy tovább, a visszatérő hűl pár fokot. A kazán lángja asszem három perc múlva (ez lenne az égőtiltási idő?) újra belobban, hiszen a termosztát folyamatosan adja a fűtési igényt. Ilyenkor a láng maxon kezd fűteni (ezt már levettem 24 kW-ról 14-re) és lassan modulálna lefele a visszatérő (pontosabban a ΔT) alapján. De mivel már meleg az egész rendszer (a csövek és a víz), meleg a visszatérő is, pár perc alatt eléri a kikapcsolási hőfokot.. da capo al fine
A lényeg, hogy alacsonyabb hőfokon a radiátoraim nem tudják leadni a kazán minimum teljesítményét. Magasabb hőfokon már igen. Mivel a magasabb hőfok is a kondenzációs tartományba esik, én ebben nem látok problémát. Vajon mi ebben a nem üzemszerű? (A radiátoros szobáim mellett vannak padlófűtéses szobáim is, szóval a kazán nincs tragikusan fölülméretezve. Ha együtt megy a két fűtési rendszer, nyilván leadja a szükséges hőt. És önmagában a padlófűtés is elég a kazán folyamatos működtetéséhez. A radiátorok hőleadása a legyszűkebb keresztmetszet.)
Új hozzászólás Aktív témák
- Ukrajnai háború
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen notebookot vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- MWC 2025: A kicsi és a kamerás - megjött a Xiaomi 15 és az Ultra
- Politikai mémek
- PCI Express 6.0-s SSD-t demonstrált a Micron és az Astera Labs
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...