Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
adam_nagy
csendes tag
válasz Atomantiii #5679 üzenetére
Szerintem szinte biztos hogy nem fogja ismerni.
Meg kell venni párban aztán kész. -
Dorian
félisten
válasz Atomantiii #5833 üzenetére
"kikapcsolás után még felmelegedik legalább 1 fokkal a hőmérséklet"
Ez elég furcsa, nem kellene. Valószínűleg brutál magasra van állítva a kazán előremenő hőmérséklete, így ha kikapcsol a kazán a nagyonforró víz még tovább tolja a hőt a helyiségekbe.
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
4D4M
aktív tag
válasz Atomantiii #5846 üzenetére
De lehet akkor sok az 55 fok is?
~
Természetesen átmeneti időben sok, de lehetséges, hogy -15°C külső hőmérsékletnél szükséges. Amennyiben kondenzációs kazánról van szó nyugodtan lehet lefelé állítani és nyugodtan lehet hozzá szerezni egy külső hőmérséklet érzékelőt, amivel megoldja ezt a tekergetést automatikusan.#5847 gordonfreemN:
Mindössze annyi, hogy ha műanyag menetes, akkor lehet-e tömíteni kóccal, nem-e reped szét töle?
~
Kis átmérőknél én loctite-ot szoktam, de nincs technikai akadálya a kócnak sem. Ha az a kérdés, hogy szét lehet-e repeszteni, akkor nyilván az a válasz, hogy igen. Az egy megoldás pl, hogy veszel kettőt és az egyiken gyakorolsz (:...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
Satus
tag
válasz Atomantiii #5849 üzenetére
Szia.
Ilyen kazánom van, mint neked. Ezt vettem hőmérséklet érzékelőnek [link] + egy openthermes termosztátot. Felváltva használom a kettőt. Termofejes csapok vannak.[ Szerkesztve ]
-
4D4M
aktív tag
válasz Atomantiii #5849 üzenetére
3.5 kW-ig tud lemenni a kazánod, ami a 3 db radiátorból ítélve valószínűleg még több, mint amit a lakásod maximum kérni fog valaha, tehát nyugodtan lehetsz bátrabb is, nem fog semmi történni, csak kevesebbet fogyaszt a kazán.
#5850 Satus kolléga úgy tűnik több értékes infóval tud ellátni. Sajnos a gyári külső hőmérsékletérzékelők valóban egy filléres szenzort tartalmaznak túlárazva , amit ha kiderítesz, hogy milyen, nyugodtan lehet helyettesíteni.
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
4D4M
aktív tag
válasz Atomantiii #5852 üzenetére
A minimum 25-30 szokott lenni, akár azt is kipróbálhatod. Ismétlem, nem tudsz kárt okozni ezzel.
-
Dorian
félisten
válasz Atomantiii #5852 üzenetére
Pontosan ennyi az egész. Pl. nálunk most 45 fok az előremenő, ha majd hideg tél lesz lesz feljebb veszem egy kicsit és kész.
-
4D4M
aktív tag
válasz Atomantiii #5855 üzenetére
Az ideális és legalacsonyabb fogyasztású állapot, hogy 0-24 megy a kazán és állandó hőmérséklet van a házban/lakásban. Ezt úgy lehet elérni, ha éppen megegyezik a radiátorok által leadott teljesítmény a házból a falakon keresztül távozó hőveszteséggel.
A radiátorok által leadott teljesítményre a bennük áramló közeg hőmérsékletén és térfogatáramán keresztül tudunk hatással lenni. Az előbbiért felel a kazán, az utóbbiért a termosztatikus szelep (ha van, és a beszabályozás).
Ha a kazán képes lenne arra, hogy leszabályozza magát arra a teljesítményre, amit a ház elveszít adott pillanatban, akkor megvalósulhatna ez az idilli állapot, de sajnos ez ritkán történik meg, így kénytelen kapcsolgatni. Mindenesetre minél alacsonyabb a hőmérséklet annál kisebb frekvenciával és kilengésekkel tud üzemelni.Ezen az állapoton lehet javítani okosabb (opentherm pl) termosztátokkal, amik képesek kisimítani ezeket a lengéseket:
#5856 BUZZLGHTYR:
Ahhoz, hogy bármilyen wifis dolog szóba jöhessen kellene, hogy bármilyen elektronikus alkatrész részt vegyen a szabályozásban. Ebben minden mechanikus: hőtágulásból eredő térfogatváltozásokon keresztül végzi a szabályozást.[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
válasz Atomantiii #5860 üzenetére
Első körben próbáld ki, h lejjebb veszed az előremenőt. Hiszen semeddig sem tart és semmibe sem kerül. Addig vedd lejjebb, amíg még tudod tolerálni azt az időt, amíg felfűt a a rendszered egy alacsonyabb hőmérsékletről az általad kívánt hőfokra (pl. amikor nem vagy otthon gondolom lejjebb veszed a lakás hőmérsékletét, amikor meg hazaérsz szeretnél melegebbet)
-
gordonfreemN
addikt
válasz Atomantiii #5863 üzenetére
a kevesebb kapcsolás miatt a hosszabb felfűtés jobb.
¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.
-
Dorian
félisten
-
modflow
veterán
válasz Atomantiii #5868 üzenetére
Miért ne járna októberre 144, ha azt írták?
Várj ezt nem értem. Mi az, hogy nálad?
Akkor ez a diagram nem jó?
Ugye nem a fogyasztási hely 20 éves adataiból számolják az x millió háztartásra külön-külön?
Ha ez egy új hrsz., akkor a húsz éves átlag az a mostani fogyasztás. Besz@rok, ha ez egyedileg számolódik.....[ Szerkesztve ]
-
Atomantiii
addikt
válasz Atomantiii #5878 üzenetére
A napi átlag a hőmérsékletre vonatkozna, mert ugye az is más mindenhol az országban.
-
Atomantiii
addikt
válasz Atomantiii #5889 üzenetére
Bár most következő bekapcsolásnál szépen megy 40 fok körüli értéken (38-42 között kb), nem tudom az előzőnél miért kapcsolt néha ki és be.
[ Szerkesztve ]
-
Satus
tag
válasz Atomantiii #5890 üzenetére
Mert a visszatérő hőmérséklete túl közel volt a max előremenőéhez.
Ha a visszatérő pld. 38 és a max előremenő 40, akkor a két fok emeléséhez a legkissebb teljesítmény is sok.
-
Atomantiii
addikt
válasz Atomantiii #5890 üzenetére
Közben megint 39 fokot ír, villog a fűtés ikonja de a láng nem. Majd eltelik kb 1 perc visszakapcsol, felmegy 48 fokra majd vissza 40 körülre és megint fűt.
Most már nem tudom ez edddig is így volt-e amikor magasabbra volt állítva az előremenő vagy ez így normális?
-
Satus
tag
válasz Atomantiii #5892 üzenetére
Opentherm termosztátnál hűlési szakaszban így tartja kb 30 fokon a vizet.
(hogy hűlési szakaszban mennyin tartja , azt a felfűtési idő és előremenő víz hőfoka is befolyásolja, én megfigyeltem hűlési szakaszban 35 fokon tartott vizet hidegebb időben) -
modflow
veterán
válasz Atomantiii #5878 üzenetére
Fú bakker, már nem azért de ezt a hülyeséget ki találta ki?
Létezik ilyen a Föld bolygón bárhol rajtunk kívül?A tiéd az jobb, engem is a napi elfogyasztható m3 érdekelne.
Teljesen egyszerűen azt szeretném tudni, hogy egy hónapban, pl. most novemberben hány m3 gázt használhatok kedvezményesen, mert fölötte fűtök fával.Te a napi m3-t hogyan számoltad?
-
modflow
veterán
válasz Atomantiii #5895 üzenetére
Köszi.
"Pl nálam 81 m3-t számol erre a hónapra tegnapig."
Erre a hónapra?
Mármint 2023 november hónap 30 db napjára van 81 m3??
Vagy 2023 november 1-14 időszakra számolt annyit?Most alig megy a kazán, mégis kb. 3,4 m3 elmegy egy este.
3,4x 30 nap, pedig 102 m3.[ Szerkesztve ]
-
4D4M
aktív tag
válasz Atomantiii #5892 üzenetére
Teljesen normális, azt leszámítva, hogy miért max teljesítménnyel indul el. Ha visszaolvasol pár oldalt, akkor volt erről szó itt nemrég. Érdemes lehet visszavenned a max teljesítményt.
Nekem ilyen időben az üzemideje felét égés nélkül futja, mert 23-25°C körül van a parancsolt előremenő (:...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
modflow
veterán
válasz Atomantiii #5903 üzenetére
Hát 3-4 m3 az szerintem kevés.
Én egy 100 m2-es lakást fűtők most, két szinten (200m2 x 2,6 = 520 légköbméter), így csupán 17:00 - 22:00 óra között elmegy 4 m3. 21 fok esetén.
Szigetelt a ház.[ Szerkesztve ]
-
4D4M
aktív tag
válasz Atomantiii #5910 üzenetére
A szivattyú megy, de az égő csak néha kapcsol be.
-
4D4M
aktív tag
válasz Atomantiii #5912 üzenetére
még mindig túl van méretezve a rendszer bár azzal nem tudom mit lehetne csinálni
~
Amíg nem kötsz rá a kazánra még egy házat, addig semmit (:megszokom a kb 0,5-0,8 fokos túlmelegedést
~
Egy ilyen szerényképességű termosztáttól sokkal többet nem lehet várni. Ez a normális működési módja.Mert 55 fokon kb 12 percig ment a fűtés egy ciklusban, ha lementem 45 fokra akkor ez kb 16 perc lett, de ugyanúgy nyilván kikapcsolt a termosztát, 40-el ez kb mondjuk felment 20 percre is legalább.
~
Mindez pontosan azt igazolja, amiről eddig is szó volt. Mindig le fog kapcsolni a kazán, mert nincs lehetősége a szükséges teljesítményre lemodulálnia. A parancsolt előremenő állításával pontosan erre az üzemben töltött / állásidő arányra tudsz hatni.Illetve mindenki mást mond vagy ugye senki sem tudja, hogy most akkor mennyi értelme lenne a külső hőmérséklet érzékelőnek. 500 Ft-ba sem kerül az NTC hozzá, ha nagyon akarom akár be is lehetne kötni de nem tudom van-e értelme.
~
Nem tudom, hogy mik lennének az érvek ellene, de én már szerintem felhoztam néhányat mellette. Ha valami bizonytalanság maradt benned, akkor tégy fel konkrét kérdést.(A lényeg újra: egy radiátor leadott teljesítménye az előremenőtől és a térfogatáramtól függ, a ház hővesztesége a külső hőmérséklettől függ. A kettő közötti függvénykapcsolatot a fűtésben a külső hőmérséklet érzékelő teremti meg. Segítségével illesztődik a külső hőmérséklettől függő hőveszteségünk, – amit pótolni kell – a radiátor által leadott teljesítményhez –, ami pótolja)
Vagy ahhoz drágább kazán és/vagy termosztát kellett volna vagy ilyet egyik sem tud?
~
Ebben az a vicces, hogy egy jobb termosztát vélhetően többször kapcsolná a kazánt, csak annyival lenne jobb, hogy jókor kapcsolná és nem esne le a helyiséghőmérséklet a parancsolt alá.Oké hogy akár vegyek lentebb még az előremenőből és a teljesítményből is, de így hozzá nem értőként most mennyire lehet levenni?
~
Nincs kedvem most visszaolvasni, de nem neked írtam le, hogy bármeddig lemehetsz hőfokban és teljesítményben egyaránt? Nem tudsz kárt tenni benne. A legtöbb, ami történik, hogy kevesebb gázt eszik. Nekem 1%-on megy a kazán és a fűtési szezon 90%-ban 30°C alatti előremenővel.mi a jobb ha minél tovább megy alacsony előremenővel vagy maradjon a 45 fok körüli értéken és akkor a visszatérő sokkal alacsonyabb lesz ahhoz képest.
~
Szövegelés helyett talán beszédesebb lesz ide ez a grafikon:
Neked ebből mi következik?Ez azért nem kvantumfizika, hogy annyiféle mondás igaz tudna lenni, de ha konkrét dilemmákat felvetsz, akkor szívesen megpróbálom elmondani a mögöttes fizikát.
-
4D4M
aktív tag
válasz Atomantiii #5935 üzenetére
Megnéztem azt is, hogy kb mennyi kondenzvíz keletkezik és amikor néztem kb 40 fokos előremenővel 0,4 m3 fogyasztásnál 4 dl kondenzvíz gyűlt össze. Ez nem tudom mennyire jó vagy nem jó.
~
1 m³ gázból maximum 1.6 l kondenzvíz keletkezhet. (a te eredményed 1 liter/m³)Vagyis ha kisebb előremenőt állítok be, akkor naponta többször fog bekapcsolni a kazán, ha meg kicsit nagyobbat akkor ritkábban, mert kicsivel feljebb megy a kikapcsolás után a hőmérséklet és így több idő fog eltelni a két bekapcsolás között.
~
Vagyis a céljaid eléréséhez tovább kell csökkentened az előremenőt?Szóval most nem tudom hagyhatom akár 60%-on a kazán teljesítményt vagy vegyem vissza a gyári 80 %-ra
~
Nem értem, hogy a mérés eredményeként ez hogyan merült fel egyáltalán? (szerintem már 3× elmondtam, hogy 5% fölé nem is nagyon tenném a max teljesítményt)...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
pruzsi
őstag
válasz Atomantiii #6199 üzenetére
"Protector+ Filter Fluid F9 javasolt koncentrációja 0,385 %. Egy adagnyi alkalmas nagyobb ingatlanok akár 16 radiátorból álló, vagy 130 literes fűtési rendszerének kezelésére, vagy 250 m2-nyi padlófűtési rendszer kezelésére"
Az én elgondolásom szerint ha a 500ml elég 130 literhez akkor csak osztani szorozni kell hogy az otthoni radiátorokba mennyi víz van és annyit önteni hozzá. 600x1200 ba 4.5 liter víz van az adatlapok szerint, de tipusfüggő.
Ha tényleg csak 5 évente kell újra adagolni akkor kár vele spórolni.
[ Szerkesztve ]
-
pruzsi
őstag
válasz Atomantiii #6201 üzenetére
Tapasztalatom szerint fogalmuk se lesz ,árulnak 1000+ terméket...
Egyszerűbb ha írsz a termék gyártónak egy emailt.
hungary@fernox.com -
4D4M
aktív tag
-
Caldera
aktív tag
válasz Atomantiii #6199 üzenetére
Lapradiátor esetén
600 mm magas, soronként ~3,1 l/m
900 mm magas, soronként ~4,3 l/m''Úgy élj, hogyha leperg előtted az életed filmje érdemes legyen végignézned.''
-
Satus
tag
válasz Atomantiii #6243 üzenetére
P06 00 ha használni akarod , ha nem akkor 01.
-
vampire17
addikt
válasz Atomantiii #6245 üzenetére
-
Atomantiii
addikt
válasz Atomantiii #6248 üzenetére
Úgy látom 2 fokkal mér kevesebbet, mint amit a hőmérő mutat igaz még nem dobozoltam be.
-
Atomantiii
addikt
válasz Atomantiii #6268 üzenetére
Most felvettem 55 fokra az előremenőt így a visszatérő 48 foknál járt és most éppen szépen végigment az adott ciklus alatt. Vagyis ha hidegebb van odakint ezért kell fentebb venni az előremenőt? Bár azért nem értem, mert múltkor is volt már hidegebb reggel, akkor meg nem vettem észre, hogy kevés lenne neki.
-
4D4M
aktív tag
válasz Atomantiii #6268 üzenetére
Ez egy dinamikus egyensúly, aminek nagyon sok szereplője van. Bár értem, hogy miért van a fejekben az, hogy félünk attól, ha kapcsolgat az égő, de ez a dolog már abban a pillanatban eldől, amikor ráakasztják a kazánt egy hőleadó rendszerre. Az esetek döntő többségében a kiszolgált épület/lakás MAXimális hővesztesége kisebb, mint a kazán MINimális leadható teljesítménye.
Csak azért teljesen felesleges magasabb előremenőt állítani, hogy ne kapcsoljon le az égő. Ennek általában csak az a következménye, hogy nagyobb lengéseket produkálnak a helyiséghőmérsékletek és tovább áll a kazán tétlenül.
Meggyőződésem szerint nem kell rettegni az égő kapcsolásoktól annyira, hogy ezzel szándékosan rontsunk a hatásfokon és pazaroljuk az energiát. Nyilván égőtiltási időt érdemes kimaxolni, de egy kondenzációs kazánnal mindig az lesz a fő cél, hogy csak a feltétlenül szükségesre emelt előremenővel menjünk....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
Caldera
aktív tag
válasz Atomantiii #6272 üzenetére
Nem lett valami [elállítva] a korábbi állapothoz képest?
''Úgy élj, hogyha leperg előtted az életed filmje érdemes legyen végignézned.''
-
Caldera
aktív tag
válasz Atomantiii #6275 üzenetére
Valamiért túlmelegszik a kazán, nem folyik át rajta elég víz. Biztonsági okból áll le, hogy visszahűtse magát. Ez alacsonyabb hőmérsékleten nyilván könnyebben előfordul. Nincs valami dugulás kialakulóban, vagy a gázszelep vacakol, ami véletlenül egyidőben jelentkezik az NTC próbával? Esetleg próbáld meg a szivattyút 1 fokozattal fentebb állítani.
[ Szerkesztve ]
-
Caldera
aktív tag
válasz Atomantiii #6280 üzenetére
Vissza olvasva ez egy radiátoros rendszer, amin nagyon kevés a 7 fokos különbség az előremenő és visszatérő között, legalább a dupláját el kellene érni. Valószínűleg nincs beszabályozva a rendszer, ill. így a szivattyút is lassítani kellene. Ezért melegszik túl a kazán.
-
Atomantiii
addikt
válasz Atomantiii #6282 üzenetére
Most így mire fűtött egy ciklust kb 15-20 perc alatt a végére érte el az 52 fokos előremenőt és a visszatérő ekkor 44 fokon állt. Amikor 45-47 fokon volt korábban az előremenő akkor kb 40-42 fokon volt a visszatérő az esetek többségében.
[ Szerkesztve ]
-
Audience
aktív tag
válasz Atomantiii #6284 üzenetére
Amikor jön a fura zaj és elkezd lekapcsolni akkor -szerintem!- megérett egy savazásra és utána olyan lesz mint újkorában!
-
Audience
aktív tag
válasz Atomantiii #6286 üzenetére
A víztől, adalékoktól, a hőcserélő keresztmetszetétől...sokmindentől függ mennyi vízkőtől kezd bolondozni, de az is lehet, hogy mástól nincs meg a rendes áramlás, akár behordhatott valamit a rendszerből is. De az a hang a lassú áramlás miatt megforró víz a hőcserélő felületén ami miatt intenzív a vízkőkiválás ha a vízben nincs rendes adalék.
De mint írtam: Szerintem!
[ Szerkesztve ]
-
Atomantiii
addikt
válasz Atomantiii #6299 üzenetére
Azt nem tudom mennyire normális, hogy mondjuk beállítom 44 fokra az előremenőt és akkor van mikor tartja szépen a 44-et, van mikor 46 de van mikor felmegy 49-re is az adott fűtési ciklusban. De ehhez képest a visszatérő mindig tartja a 3,5 -4 fokkal kisebb értéket.
-
csabyka666
veterán
válasz Atomantiii #6369 üzenetére
A zárás mértéke szerintem az adott rendszertől függ. Nekem 1 1/4 a teljes zárás, de 2/4-en még semmit sem tapasztaltam.
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
Zozzant
addikt
Felül zárd el, alul nyisd ki, majd a légtelenítőt is nyisd lassan, hátha kidolgozza visszafelé.
https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html
-
Caldera
aktív tag
A szivattyúnak semmi baja nem lesz, amíg nem kerül minden elzárásra. Addig nyugodtan lehet zárni a torlókat (visszatérő), amíg a radiátor szelepek nem vállnak zajossá (sípol). Indulás képpen a legtávolabbi radiátort nyitva lehet hagyni (valószínűleg azon is fojtani kell majd) a két közelebbit pedig 20-25%-ot kinyitni. Utána lehet finomítani, jó eséllyel további zárással.
-
Audience
aktív tag
válasz Atomantiii #6473 üzenetére
Próbáld a hollandinál, lehet nincs meg a rendes esése.
-
Audience
aktív tag
válasz Atomantiii #6685 üzenetére
Ez normális, az éves karbantartásnál illik a szifont is kitakarítani mert dugulás esetén víz halmozódhat fel az égéstérben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sorozatok
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Filmvilág
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Építő/felújító topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Opel topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest