Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- kenand: Szaunakályha- Helo Softhot/Havanna fűtőszálcsere
- sziku69: Szólánc.
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- RIOS Gépház: Frissültek a felhasználói adatlapok, beállítások, fórumos aláírások
- bambano: Bambanő háza tája
- Meggyi001: Vegán? Nem vegán?
- t72killer: Egy gyors töltőteszt
Új hozzászólás Aktív témák
-
skosko
csendes tag
Köszönöm a válaszokat!
Készítettem gy másik videót, amin jobban látszik a környezet:
[link]
Nem tudom, hogy a bútor kibontása nélkül mennyire lehetne hozzáférni a bal oldali műanyag csőhöz a press géppel, de szerintetek elvetemült ötlet lenne Gebo csőre cserélni ezt a szakaszt?Ezt meg tudnám oldani házilag is, és a bútort sem kellene mozgatni.
-
benfolds
őstag
Ok, köszi. Azt írják, hogy előtte a nyomáscsökkentőt el kell zárni, csak azt nem, hogy hol.
Kipróbáltam, nyitottam-zártam többször egymás után a bojler biztonsági szelepet. Meg nem javult, viszont az volt a furcsa, hogyha elzártam alatta a csapot, akkor a biztonsági szelep megnyitásakor nem kezdett el folyni a víz a bojlerből a szelepen keresztül. Akkor még csak nem is csöpögött.
-
Biga123
addikt
Az a baj h a Beretta kivonult Mo ról már rég.
Csak az a furi hogy eddig a HMV állító 3 -as állásban volt és frankó meleg víz jött.
Most 5-ös állásban is szégyen a meleg víz termelés. És nem a max hőfok feltétlenül a baj ugye, hanem hogy nagyon ingadozik.
De akkor keresek egy valamennyire hivatalosabb beretta szerelőt és kifaggatom.
Már csak másodvélemény miatt is . -
Biga123
addikt
-
pjen
félisten
Azért az elgondolkodtató, hogy 40 éve a Hajós u ban egy kb 100 éves azt hiszem 4 emeletes házban a nagybátyám házmester volt. Ismertem a házat.. A pincében mindenkinek volt egy szenes rekesze, a lakásokban pedig mindenféle kályha. Sima mezei tégla kéményekkel. Egy se robbant fel és borult le a tetőről. Mikor épült a telep(90) mindenko alu gégecsővel bélelt egy kéményt a gáznak és a többit siman kivakolták. Most egyre többen kötnek kandallót a.mezei tégla kéményre.
-
pigmeus
tag
Kémény ajtók nem jók. Azon fogok javítani. Padláson szigetelni mit jelent?
De, hát azt írja voltak kéményseprők.
Voltak de nem mondtak semmit. Több gázszerelő is volt, ők se mondtak semmit, pedig ahol bejön a gáz ott folyt a gáz... illetve kiderült hogy a gáz kazán kénye nem volt jól megcsinálva, de ez is csak akkor derült ki mikor önmagában összedőlt.. én úgy látom senkit nem érdekel mikor ki is hívom őket. Csak a ló****vé -
pjen
félisten
A nyolcvanas években egy MÁV lakásba laktunk és olajkályhával fűtöttünk. A lányom pici volt a kályha éjjel is ment egyesen. Kicsapódott a kátrány, kihívtuk a kéményseprőket. Azt mondták vaskályha és jó minőyégű szén. A kémény két hét alatt rendbe jött. Még vagy 20 évig használták.Szerintem 100+ éves volt mikor pár éve lebontották.
-
pigmeus
tag
Ház közepén megy a kemény, ha esetleg hasonló gond lenne, akkor ezek a jelek a belső oldalon is megjelennek? Illetve akkor érdemes lehet egy keményest kivívni? Kéményseprők nem mondtak semmit sem. Huzatja nem az igazi. Most inkább nagy lánggal megy a kazán. Előtte nem tudom hogyan volt használva.
-
Power17
tag
Teljes nyitott termofejjel van. Ha lezárom a radiátorokat és csak a nagyra megy akkor átmelegszik. Ha visszanyitom őket lehűlnek. Ennél jobban nem tudom tesztelni.
Ezért gondoltam tömegáram gond és hogy hőcserélővel + szivattyúval javulna ha nem akkor ez van. Az osztó segített volna az biztos, de falban fut minden. -
carl18
addikt
Köszönöm a segítséget. Akkor 5 állásba nem igazán jó dolog használni? Az nem zavar ha néha zajos csak ne legyen ilyen állandóan.
Még nem fűtöttem Radiátorral így nem igazán van tapasztalat. 4-s mellet semmi hangja nincs és ott már sokkal jobb érzés.
És a szelep hosszú távon ha nagy a nyomás hogy bírja a 4-s szintet. Gondolom az tartja ilyenkor fel az extra energiát.még 4 másik Radiátor van a Kazánra kötve, amiből 1 el van zárva.
-
carl18
addikt
Köszönöm a gyors választ. 1 hete lett kondenzációs kazán és most tapasztalom ki.
Ariston kazán és 1.5 bart mutat ami azt jelenti normális.
Nekem a radiátoron külön egyedül van egy vezetéken.
Akkor ha 4-es használom és nem zajong így maradhat?
Végtére is az a lényeg fűtsön és működik.Sajnos éjszaka mondjuk zavaró egy idő után.
KB 5 méterre van a kazán tőlem és ezen a víz vezetéken csak a én radiátorom van. Én is ilyesmire gondoltam hogy túl nagy a nyomás és ez miatt adja ezt a zavaró hangot.
csak másoknál nem hallottam ilyet.
-
hegegabi80
addikt
Egy kis darabka kijött belőle, de az szerintem nem a teljes hiányzó darab.
Szerintem itt már alapból lehetett valami, mert meg se moccant, mivel az elején még sikerült beleilleszteni a csavarhúzót. Gondolom nem kell neki nagy erőfeszítés, hogy meginduljon, de itt meg se mozdult egyáltalán.De ha azt nézem, hogy 9 éve teszi a dolgát, igaz nincs minden nap használva.
-
hegegabi80
addikt
OK, akkor este megnézem. Addig leállítom a gázkazánt is, megvárom míg abban is leáll a keringető szivattyú és csak utána piszkálom meg.
Pedig neten annak írta/mondta a videóban, de lehet az másfajta szivattyú. Ott egy kicsit megnyitotta és jött a víz. Én is teljesen kitekertem, de csak pár csepp jött ki.
-
HUTCHDB
nagyúr
Külön nem lehet megnézni, csak a heat pump detals-t.
Amire még felfigyeltem, hogy nyáron szinte alig van vele gond, csak télen.
Ugye ekkor a HMV előállításra nagyon nagy energia szükségeltetik.
Ilyenkor télen minimum 7-8 fokkal feljebb kell venni a HMV előállítási hőmérsékletét, (nyáron 45 télen 52 akár 55 fok is kell) ami kb 2x előállítási időt igényel. Rádásul esti, fürdési időszakban ez akár folyamatos 4-5 óra maximum teljesítményen történő üzemelést igényel csak és kizárólagos HMV termelésre.2 db egyenként 120 literes HMV tároló van beépítve a rendszerbe amelyek emelt csőkícsós hőcserélősek, de 4 felnőtt esetén roppant hamar elfogy, egy-egy fűrdés után, minimum 1 -1,5 óra az újabb felmelegítési idő.
Arra is gondoltam, hogy a keringető szivattyú ilyenkor iszonyatosan magas teljesítményen dolgozik nagyon hosszú ideig, ami túlmelegedést, és akár "téves" hibadobást is eredményezhet.Nemzetközi fórumokon számtalan esetről számolnak be 070-es hibakóddal, és csak az utóbbi időben (2-3) hónapja jelentek meg olyan kommentek, hogy a Vilo keringető szivattyút kicserélték Grundfos-ra, amellyel azóta nincs gond, vagyis nincs error 070.
A problémám az, hogy ez a Grundfos szivattyú kvázi nem kompatibilis a hőszivattyúval, így igazából nincs valódi, tényleges oda-vissza kommunikáció a hőszivattyú alapjapjával, nincs fordulatszám szabályzás, ezáltal akár túlnyomás esetén probléma is lehet. (Bár ott van mind a HMV tartályokon, mind a fűtési/hűtési puffertartályon és a hőszivattyúban is az automata légtelenítő szelep, de azért nem véletlenül van ez a biztosítás a hőszívattyúban is.)Egy dolgot nem találok sehol. Mennyi lehet a minimum kvs érték, amelyet a hőszívattyú "kér", vagy elvár a rendszertől?
A hitachi szerviz azt mondja, hogy 25, amit én nem tudok elhinni, hiszen ilyen 3 járatú szelep nem is létezik. Az Esbe 331-ese tud 1"-on 10-et.
A szerviz is értetlenül áll a probléma előtt, a fűtési kört kiépítő szerelő is.
Mindkét fél azt mondja, hogy az ő terméke/rendszere hibátlan.A hőszívattyús arra hivatkozik, hogy a hőszivattyú hónapokig nem dob hibakódot, és minden elem tiszta, illetve a keringető szivattyú is ki lett cserélve.
Kb. ugyanerre hivatkozik a fűtésszerelő is, hogy az ő rendszerében nincs szűkítés, csak a 3 járatú szelep, amelyet már cserélt, és ugyanezt építi be mindenhol, hiba nélkül.
-
HUTCHDB
nagyúr
1.
Mennyi ideje működik a rendszer hibátlanul?4 éve megy a rendszer.
Össze vissza áll le, már szinte az első pillanattól kezdődően.
Volt amikor fél évig nem állt meg, volt amikor óránként.
Ami furcsa, hogy pl most az utóbbi 1 évebn egyszer sem állt le, viszont ami óta bedobta a hibát, azóta állandósult, és van, amikor napi 12-15 hibakód/leállás van. (Nyilván minden esetben ujra van indítva, hiszen csak azután tud újabb hibát dobni.)2.
a tisztítani pontok ellenőrizve, kitakarítva
Melyek lennének ezek?A hőszívattyúban van egy tisztitó "gyűszű" a víz körön, azt tisztítom folyamatosan, illetve a rendszerben lévő mágneses iszapolót is.
3.
Ha mindig ez volt beépítve és volt, hogy működött, akkor nem gyanakodnék rá. Sokkal inkább szűrőket keresnék.Igen ez a típus volt beépítve, amit most cseréltünk, de ahogy írtam már 1 hónap után volt a rendszer működésével probléma. Így előfordulhat, hogy akár ez is lehet a hiba oka.
Szűrők nincsenek egyéb helyen.4.
A WILO szivattyúról vagy a hőszivattyú szoftveréből le lehet olvasni milyen térfogatáramok vannak? Az lenne az első lépcső, hogy kiderüljék, hogy valóban kevés-e.Igen, a hőszivattyú szervizmenüjéből ez kiolvasható. Valahol 130-150 m3/h -át mutat.
-
Genesist
tag
Rendben, akkor használom így, remélem nem fog tökremenni.
A szekunder oldali víz forrására úgy gondoltam, hogy ha alacsony az áramlás sebessége, akkor előfordulhat-e, hogy felgyülemlik a szekunder oldalon a hő és forrni kezd? Mondjuk a szivattyú utáni, teszem azt fél méteres szakaszon. Elnézést, ha épületes hülyeségeket kérdezek, de nem értek hozzá.
-
Genesist
tag
Értem, köszönöm. A szivattyú 1 éves. Ez az eset tegnap történt, azóta viszont nem hallani ilyen zajokat. Az előfordulhat, hogy a szekunder oldalon a szivattyú utáni szakaszban elkezd forrni a víz, ha kevés az áramlás? Vagy a szekunder vize soha nem lehet melegebb, mint a primer oldalé?
-
Power17
tag
Igen de akkor zárjam.le az összes radiátort?
Azt mondták 2 szintes házat alapjáraton megfűt. Hát nem tudom mi a gond. Igen a kazán szivattyú moduláris. De 48-50W. Vegyes is 50W Grundfos. Csak fix, de a gázkazán szivattyút is állítottam 90-95% ra tud modulálni 80% helyett, de az se hozott eredményt.
-
Power17
tag
Nyitva vannak a termo szelepek. Próbáltam úgy, hogy elzárom az összes radiátort és csak azt hagyom nyitva 1 nagyot. Akkor átmelegedett, de ahogy visszanyitottam akkor már hideg. De az afura, hogy ugyan az a szivattyú teljesítmény van a pincében a vegyesnél, oké az fix fordulatos. Szóval valami nem oké a gázkazán körön.
-
Most első körben talaj-levegő rendszerben gondolkoznék, bár a vizes telepítése is megoldható, de plusz komplexitás + költség.
Hőcserélő méretezés kérdése, de a peremfeltetelek megadásához hozzátartozna a kinti relatív páratartalom is
Ha biztosra akarok menni, akkor 35 fok mellett 100% páratartalommal számolok. Persze ez extrém ritka, de azért július-augusztusban simán előfordulhat. 32 fok - 100% páratartalom már egészen sokszor előfordul a statisztikák alapján.
Más: a levegős mezőre sok helyen a Rehau Awadukt rendszerét írják, de publikus árat nem találtam rá. A KG PVC cső teljesen felejtős lenne?
-
pjen
félisten
Pont ez az. A tágulási tartályban, ha nem hibás benne van a gyári levegő töltet.
Semmit. Ha felpumpálja és megmarad a nyomás akkor használni kell. Ha elmegy a nyomás akkor valószínű tartály csere. Egyébként még mindíg azt mondom valahol csöpög a rendszer azért megy el a nyomás. A töltő csapot kell megnyitni és rátölteni. Pont a szomszédom járt így két hete. 2-3 naponta töltögette mire egy fűtés szerelő megtalálta hol csöpög. azóta semmi baja. -
pjen
félisten
Pont ez az. A tágulási tartályban, ha nem hibás benne van a gyári levegő töltet. Tehát nincs mit feltölteni levegővel. A töltő csapot kell rányitni, hogy a zárt levegő párnát össze nyomja egy adott értékre. Az én kazánomnál 1,5, így nagyon kis mértékű vizvesztést sokáig kompenzál. Ha elindul a fűtés ez a nyomás kis mértékben növekszik.
-
pjen
félisten
"A zárt tágulási tartály onnan kapta elnevezését, hogy a belsejében egy úgynevezett gumimembrán található. Ennek a szerepe kettős. Ez a membrán elválasztja egymástól a vizet és a levegőt. A membrán rugalmas felülete követi a víz tágulását és ennek megfelelően növeli a felületét. Másik fontos szerepe, hogy a zárt tágulási tartály esetén a víz és a levegő nem érintkezik egymással: így a fűtési vízbe nem kerül oxigén, amely nagyban hozzájárulna a fűtési rendszer csöveinek rozsdásodásáho."
Mit töltesz fel levegővel, és miért is kell leengedni a rendszerből a vizet? -
pjen
félisten
Akkor légyszíves írd le nekem akár priviben hogyan működik a tágulási tartáj. Mért van szelep a tetején. Mért lehet bele levegőt pumpálni a víz leeresztése nélkül. melyik részét töltenéd fel levegővel, ha kiengeded belőle a vizet? Vagy csak vezesd le mi történik mikor egy kazánt először beüzemelnek. A tágulási tartály egyik felében víz van gyárilag a membrán másik oldalán levegő, mért ne lehetne ennek a levegőnek a nyomását egy pumpával változtatni? Egyébként pedig pont jó példa volt a mosogató gép és a só. Mindenki lehülyézett ameddig be nem másoltam az elux gépkönyvét. Aztán csend lett. És tudnék még példákat hozni. Fali koax aljzat, DIGI ONT LED szín stb.
-
pjen
félisten
Ne írjál már ilyeneket. Ha a rendszer nyomásmérője "0" át mutat a membrán két oldalán azonos a nyomás. Az egyik felében víz van a másikban levegő. A tágulási tartályon pont azért van szelep, hogy esetleg fel lehessen pumpálni. A tágulási tartály nem lehet tele vizzel, akkor szakadt a membrán. Mikor beüzemeled kinyitod a töltő csapot a víznyomás össze nyomja a membrán túlsó oldalán lévő levegőt és ezt a nyomást méred. Gondolj egy új kazánra. A tágulási üres, a membrán mindkét oldalán levegő van. elkezded tölteni a tágolási víz oldalából kiszorul a levegő és mikor már mindenhonnan kiszorul a víz elkezdi nyomni a membrát. addig töltöd ameddig eléri a kívát nyomást.
-
emilio3
csendes tag
Nincs hol leeressszem, mert nincs leeresztő csap ( utána olvastam, és mintha ez nem volt engedélyezett beszerelni még a 2000-es években).
Viszont 0 bar nyomás volt a rendszerben, a pumpálás is teljesen könnyedén ment. Most reggel is szépen tartja nyugalmi állapotban a 0.9 bar-t. -
emilio3
csendes tag
Értem köszi!
Viszont nekem nem folyik el semmi víz semerre (a nyomás megáll 3 bar-nál max), a biztonsági szelep nem nyit ki.
Ezért gondolom, hogy talán csak a membrán engedett el az idővel, vagy a nyomás szintje érte el a kritikus minimális szintet a tartályban. Este megmérem a nyomást. Ha alacsony, simán felfújhatom 0.8 bar-ra?
Köszi mégegyszer a válaszod. -
Köszi
Ez egy lakás felújítás lesz, nem új építés, ezért a becsövezés nem olyan egyszerű.
Ráadásul az üzemeltető finoman közölte, hogy nem szeretne vizes problémákat a padlófűtés miatt a jövőben, így csak elektromost rakhatunk.
Jelenleg hagyományos elektromos fűtőtestek vannak, tehát a fogyasztással tisztában vagyunk.Az alufóliásban kábel fut a 2 réteg között.
Az infrás megoldásnál van ahol írnak arnyekoló/földelő hálót, van ahol nem.
De ha az alufólia a jobb, akkor mindegy is a háló kérdés.Azt olvastam, hogy a sima fűtőkábel inkább hidegburkolat alá ajánlott, itt pedig vinyl/laminált padló lesz.
-
c00per
tag
Köszönöm
22fokot szeretnénk mindenhol, de nem gázzabáló üzemmódban.Fontos számunkra a takarékos üzemmód. A lakás alsó+felső szintje együtt kb 200m2. Ebből van 3 szoba, egy nagy konyha és egy nappali.
A radiátorok költségén én nem variálok, mert 15-20 évig nem szeretnék hozzányulni a rendszerhez.
-
Steady74
addikt
Van külön keringető szivattyú az alsó szinthez, ami az egészet elviszi, de képtelenség beszabályozni úgy a 6 kört (nagyon eltérő hosszúságok vannak a körökben sajnos), így a leghosszabbat gondoltam kivenni és külön szabályozni. Okosrelékkel és hőmérővel meg tudom oldani, de a megvalósítás elvi része érdekelne, hogy megoldható-e. Több fűtésszerelő járt már nálunk, egyik rosszabb beállításokat csinált mint a másik, így magam szoktam bűvészkedni az osztógyűjtőnél.
Vagy én nem értem nagyon amit írsz? -
Steady74
addikt
Mire gondolsz? Az áramlás szabályozásával, amik az osztó-gyűjtőknél van? 3 tél alatt nem lehetett beállítani rendesen. A termosztát a nappaliban van, az ottan kör hamar átmelegszik, és lekapcsol a kazán, a konyhában meg hűvösebb van. Ha oda rakom a termosztátot, akkor meg a nappaliban lesz 25 fok. Sajnos annyival hosszabb lett az a kör, hogy rengeteget játszottam vele, de nem lett jó megoldás, ezért gondoltam erre, hogy azt külön "hajtanám" meg.
-
Oké, közben rájöttem. Amit nem vettem figyelembe, az az eltérő tömegáram. A kalorifer sokkal kisebb tömegárammal üzemel, mint bármely más komponens a rendszerben. Ezek alapján akkor így nézne ki:
Bekerülne egy nagyobb (méretezett) puffer, ami stabilizálja a vízhőfokot (tartva a <3 dt-t)
A kalorifer külön keringetett körre kerül
A felülethűtés külön keringetett körön visszakeverésselTovábbra is kérdés, hogy a 2 külön osztó-gyűjtőt meghajthatja-e 1 szivattyú? Illetve a visszakeverést érdemes-e 2-körre bontani? Az emelet amúgy várhatóan sokkal jobban melegszik majd, mint a földszint. Érdemes lehet teljesen különválasztani a 2 kört önálló vezérléssel?
#7908soldi3r
Ehhez is kell hőszivattyú, gondolom itt be van építve a kalorifer. Pára lecsapatás nélkül nem tudod levinni nyáron a párát. -
Ha gyakorlatilag passzív, akkor a 9kW-tal 500-700%-os tulmeretezes lenne megvalósítva - feltételezve, hogy nem 500m2.
Igen, ezért írtam 5-öt is elé. Ezt még méretezni kell, de a HMV és a hűtés miatt kérdőjel, hogy mennyire lehet lemenni.
...a pufferban a felülethűtéshez túlhűtött víz lesz csak. De a 12-vel se lenne biztonságos.
A kalorifer felől 12 fokos víz jön, de a pufferban ennél jóval melegebb lesz, mert a felülethűtés ide termeli be az elszállított hőeneergiát. Mivel monolitba lesznek ágyazva a csövek, így a tehetetlensége is nagy lesz. Szerintem a realitás az, hogy 16-18-fokra hűl le a mennyezet legjobb esetben.
Lehet, hogy félreérthető voltam. A páramentesítést én nem külön üzemként képzeltem el, hanem a felülethűtéssel párhuzamosan. Persze ha nem szükséges, akkor csak a felülethűtés menne, magasabb előremenővel.
...tehát ha a puffer felől a felülethűtés 21°C-os visszatérőjét kapja meg akkor sosem fog 6°C-ot előre küldeni belőle...
Az a kérdés, hogy ezt hogy lehetne megoldani. Valahogy kezelni kell, hogy a kalorifernek sokkal hidegebb víz kell, mint a felülethűtésnek, és közben a sok hőenergiát valahova el kell szállítani.
Ezek alapján ha a hőszivattyú csak a kaloriferre dolgozna, az se lenne megfelelő, hiszen annál 6/12 a be/kilépő víz hőmérséklete.
A levegőt hány fokosan tervezed befujni?
A kalorifer adattáblája alapján alacsony légsebesség esetén 28 fokos belépő levegőt levisz 12 fokra. Ez mire eljut a házba biztos feljebb megy valamivel.
-
Talán a tartály szigetelésében lesz előrelépés, illetve abban, hogy nem egy 20 éves bármikor kilyukadós időzített bombán ülünk.
Az átfolyósnak van egy sormás problémája.
Áteresztő képesség, stb.Az a baj, hogy mindenki mást mond
Kereskedőt nem kérdezhetem, mert nyilván el akarja adni a portékáját.
Akinek volt gagyibb készülékkel rossz tapasztalata le fog beszélni róla.
Akinek van és elégedett az csendben örül neki, nem harsogja tele a forumokat. -
ChiliChili
tag
Megérkeztek az új termosztátok, de gondban vagyok. A piros nyíllal jelzett gyűrűt próbálom letekerni és amint lazul a gyűrű, szivárogni kezd a víz alatta. Létezik, hogy ez a régi termosztát, egy olyan eszköz, ami nem cserélhető egyszerű módon és csak a fűtési kör leállításával lehetséges a cseréje? Ha magát a termosztát testét csavarom le (amin a skála van), akkor a képeken látható a belsővel találkozom.
Mit javasoltok?
-
-
-
Hőszivattyút nem tudunk tenni, mert lakás, emelet, az összes ablak egy zárt udvarra néz, legfeljebb az erkélyre lehetne, de a szomszédok tuti kiakadnának a zúgás miatt.
Ráadásul a lakás közepén van a bojler, be kellene csövezni az egész nappalit emiatt.Illetve annak a bekerülési/beszerelési költsége is bizonyára elég magas.
Egyáltalán nem olcsó a villany, de nincs gáz a házban.
Tarifa: [kép]A technológiai előrelépés miatt gondoltam, hogy megszabadulnék a tartálytól, ha már van 100A.
A jelenlegi megoldás egy 3kW fűtőelemmel működik.A linkelt modell 11-13 kW-t tud konfigurációtól függően.
Ez itt a legnagyobb 1 fázisú modell.
Annel nagyobbak már 3 fázis kell, ami nincs a házban. -
TomMusic
őstag
csináld hőszivattyúval
Az szerintem kissé túlszaladna pénzügyileg a kereten.
Főleg ha radiátoros hőleadók vannak. Akkor ahhoz még drágább hőszivattyú kell (a magasabb hőméréskletű előremenő víz miatt).
Tavasszal számolgattam, mennyibe kerül egy átlagos 50-70m²-es ház fűtéskorszerűsítése hőszivattyúsra (ha magamnak csinálom), és valahol 4M Ft körül jött ki tokkal vonóval.
Bár amúgy a hőszivattyús bojlerre lehet megérné váltani. Még nem számoltam utána mennyi idő alatt hozza vissza az árát. -
Maga a villanyóra nem vezérelt, hanem a bojleren van időzítő ami bekapcsol megadott időben, hogy például estére legyen elég melegvíz a családnak.
Van lehetőség éjszakai kedvezményes tarifára, de leginkább napközben és este kell a sok melegvíz addigra a hajnali fűtés úgyis kihűlik.
Értem a nagyobb bojler ötletet, de azzal nem csak egy még lassabban felmelegedő, még több hulladék hőt elvesztegető, és adott esetben időben meg rugalmatlanabb rendszert kapnék drágábban mint a mostani bojler ugyanakkor újra cserélésével?
A vezérelt áramos bojler plusz átfolyós megoldás bekerülési kötsége jóval nagyobb, mint egy nem kombinált rendszeré.
Illetve itt a vezérelt áramot fixen 0:30-7:30 között adják reggel, így az esti meleg vizet nem tudjuk vele fűteni, estére pedig kihűlik, illetve részben elhasználjuk a nap folyamán.Ezert tértünk át 1 tarifás számlázásra, mert a 2 tarifáson hiába volt olcsóbb éjszaka, ha nappal drágábban sokat fogyasztottunk.
Angliában van a lakás, itt a házban mindenkinek 1 fázis 100A jön be
-
garga01
őstag
Illetve szerintem az új bojlerek szigetelése is sokkal hatékonyabb.
Szüleimnél kb. 2016-17-ben lett cserélve, gázos, kéményes Hajdu van fent. Volt hogy elaludt a lángja valamikor nap közben, este a 2. zuhanyzó vette csak észre, ott is csak kevesebb hideg kellett, szerintem jobban megtartotta a meleget mint a régi, ami már vagy 20 éves volt nekünk is (az lett akkor cserélve). -
S-eye
senior tag
-
ChiliChili
tag
Azt látom, hogy a Herz mini (törölköző szárító termosztát) kisebb felületen csatlakozik és így szemre annyi a különbség mint a 28 <-> 30 között, de még nyomozok, illetve próbálom megmérni.
Találtam M28x1,5 -> M30x1,5 adaptert. Ez a megoldás működhet? -
csubuka
addikt
Kifutotottam az időből..
Hmm
Ahogy nézem a Flamco még olcsóbb, mint az IBO... akkor lehet azt veszem.
A nagy trükkjük, hogy "Super Plus Ti" jellegű kamu szegmentációkba kezdtek a palettán...
Lehet, hogy a "Baseflex" az nagyon alja, míg a Premium a jobb
Eléggé utálatos ez a megközelítés számomra.
Flofix 25liter ivóvizes
Baseflex 35liter fűtésiDe ha úgy vélitek, hogy jó lesz ez a base-vonal Flamcoból, jobb mint noname-bb ből a sima, akkor veszem ezt
Ez lehet nem az a Flamco minőség az alap szériájukból, ami anyuéknál csendben teszi a dolgát sok-sok éve...
-
csubuka
addikt
Köszönöm szépen!
Mondjuk a Flamco tényleg bizonyított. Anyuéknál engedett a kötésnél, ki akartuk dobni és Heizer-re cserélniNa ugye az bukó lett, bosszúból ment vissza lefestve és lecserélve a bekötési idomát. Tényleg nem kevés ideje bírja ivóvízen az, vagy 8-10 év. Mondjuk lehet, hogy ez még más gyártási megfontolásban készült egy évtizede, és a mai aljadék... elvileg a Heizer is jó kellett volna legyen valamilyen szinten, aztán mégse és gyári selejt lett.
#7777 Caldera:
Köszönöm szépen! Az a baj, hogy azért ezek jelentősen drágábbak, mint az IBO. Nem is lenne baj az IBO-val, csak ez az olasz ága a cégnek, ami a tartályokért felel -
v.tom
őstag
Jól gondolom, hogy az egész megoldás, amit írtál, gyakorlatilag egy ilyen, vagy hasonló kompakt keverőegységgel megoldható, a padlófűtés osztó gyűjtő elé építve (persze szivattyú nélkül, mert az már adott)?
-
pigmeus
tag
Köszönöm!
Megtöltöttem. A gázkazánon nincs nyomásmérő, de a tágulási tartályhoz beszereltek egy biztonsági szelepet nyomásmérővel, ami olyan 2,5 körül nyit. A tágulási az 50 liter és elvileg 1,5 bár (?)-ra van fújva(?) alapból, így lett 1,6 bárra feltöltve. Most a gázról jónak tűnik, melegek a radiátorok is. Kíváncsi vagyok hogy ha befűtök megint a vegyessel akkor levegős lesz-e.
2 bár nyomás az nem lenne sok amúgy. Ez egy szintes 140 m2-es 11 radiátoros ház?
Sajnos a gázkazántól egy kis emelkedő van, utána vastag cső jön egészen a vegyesig, ez a szakasz amikor ment a vegyes végig meleg és nincs benne hideg szakasz. Mind a visszatérő és mind az előremenő meleg volt. De akkor gondolom a visszacsapó szelepnek attól még működnie kellene, igaz?
Magát a rendszert olyan jó 12 éve alakította át az előző tulaj. -
pigmeus
tag
Köszönöm a Tippeket!
Este felmentem és légetelnítettem megint, volt benne levegő, működött is este, elkezdett melegedni a két radiátor, de szerintem most gázkazánról megint nem nagyon megy a két radiátor, nehezen melegszik fel. Addigra le is kapcsol a lenti termosztát, megint felmegyek megnézni majd.Van visszacsapó szelep.Lenti képen jelöltem. A vegyesnél egyből a keringető után van ahogy nyomja a vizet a kazán felé.
Gázkaznából is van a kázán után egyből az előremenőnél, de itt azt vettem észre este ,hogy ha megy a vegyes akkor itt a cső mind két ága meleg sajnos, akkor gondolom a visszacsapó szelep nem jó. Itt mind az előre és a visszatérő rész vékony kis réz cső, ami átvált a törésnél a régi vastag csövezésre.
Amikor a gázkazán megy többször ránéztem már a vegyesnek a hőfokjára de ott nem vettem észre hogy a mutató elmozdulna pl a hideg 20 fokról, így szerintem a gázkazán nem fűti fel a vegyest. -
v.tom
őstag
Így már kicsit világosabb, köszi!
Kis szerencsével meg tudnám oldani, hogy a padlófűtés is tudja indítani a kazánt, mert a Honeywell Evohome rendszerhez elérhető padlófűtés vezérlő is. Az kérdés, hogy a rendszer képes-e szoftveresen (és persze hardveresen) arra, hogy a vegyes zónákban együtt kezelje a radiátorokat és a padlófűtés szelepállító motorjait. Nem éppen olcsó a vezérlő, szóval átgondolást igényel...
Plusz kérdés: ha az általad leírtak alapján átalakításra kerül a padlófűtés kör, akkor a radiátoros körökbe nem szükséges valamilyen nyomásszabályzás vagy ilyesmi?
Egyébként nagyon köszönöm a sok tök jó választ. Nem nyújtasz esetleg konkrét szolgáltatásokat Budapest környékén (nyilván nem pacsiért
)?
-
pigmeus
tag
Köszönöm az észrevételt!
Kosz ellen volt többször leengedve, ha engedik is ki vizet belőle, mindig vannak benne fekete apró úszó szemek. A leszerelt termo fejét szét is szedtem, ami teljesen koszos volt.Fenti szinten a plafon magasságában futnak a csövek, sajnos a mester nem tett be legtelenítőt a kiszerelt tartály helyére, hanem egy elzárható csapot tett, ami a padlás szinten van. Naiv kérdés, hogy ebben az esetben a régi csövekhez miként lehet utólagosan beépíteni? Forrasztassal kellene megoldani? Akkor ha jól értem, nem is a radiatorban van dugulás hanem fenti csövekben kialakul egy buborék ami miatt nem fordul meg a víz a két radiátornál, hiszen pont ott megy fel a cső a padlásra. Kérdés hogy többszöri légtelenítés után is miért levegős lesz a rendszer, pedig folyást, csöpögést nem tapasztalok. Régi réz szerelvényeknél kékes elszíneződés látható, ez akár jelentheti, hogy levegő jutna be?
Gázkazannak a sajátja van, a vegyesnek pedig a visszatérő ágban közvetlenül mellette. Vegyes mellé lett berakva a visszatérőn a tágulási.
Ez két külön helység a pince szinten, a vegyestől indul meg a szobák irányába fűtés, a gázkazán van a legmesszebb az elágazástól.
Új hozzászólás Aktív témák
- BestBuy topik
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Elemlámpa, zseblámpa
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nintendo Switch
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Lexus, Toyota topik
- Elektromos autók - motorok
- További aktív témák...