Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Gurulunk, WAZE?!
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
glutamin
őstag
Én ma kaptam szurit. Nálunk van lehetőség céges oltásra is (ingyé). Kár, hogy ez sok helyen nem működik így.
-
Ariadne
őstag
Persze, az én ep-m 6%-ot von le működési költségként a befizetett összegből, a 30%-ot viszont az eredeti átutalt összeg után kapom, ez ennyibe kerül. A teljes ár kifizetésénél ez is jóval kedvezményesebb, mondom, nekem és sok más embernek nincs meg az a választása, hogy a munkáltató fizesse... Jobban örülnék neki, ha nem nekem kellene, de hát ez van.
-
-
Ariadne
őstag
Ha a munkáltatód fizeti neked, akkor nem jár a 30% adókedvezmény, az a saját, adózott jövedelemből befizetőknek jár. A munkáltatói befizetésnél a munkáltatónak kedvezményes a dolog, mert kevesebbet fizet utána, mintha fizetésként adná ki.
mod: Ezt az egyéni befizetős dolgot nem szokták ismerni az emberek, én is úgy jöttem rá, hogy dühített, hogy nincs a munkáltatónál cafetéria, és akkor olvastam valahol, hogy magánszemélyként is lehet szerződni.
-
-
Ariadne
őstag
Értem a helyzetedet, örülj neki, hogy neked nincs szükséged saját befizetésre.
Még mindig nagyon sokan vagyunk viszont úgy, hogy a munkáltatónk nem fizet egészségpénztárt, és ilyenkor nagyon sokat számít, ha belép az ember. A fogszabályzó ilyen esetben éppen 30%-kal olcsóbb, mint egyébként megvásárolva...
-
Integra
titán
ok, ez világos, csak én ált nem fizetek többet be, mint amit eddig kaptam az adómentes térítési éves összegből, hanem azt irányítottam át egészségpénztárba.

fogszabályzót pl nem adják olcsóbban egészségpénztárra sem, de így legalább a fogorvosom nem számla nélkül dolgozik zsebre rakás pénzért... -
Ariadne
őstag
Itt épp arról beszélek, amikor _nem_ a munkáltató fizet, hanem te magad odamész, belépsz, és belefizetsz amennyit akarsz. Az adókedvezmény, ami ilyenkor jár, úgy láttam megmarad, továbbra is 30%. Megnyirbálták azért az elmúlt években azt, mire lehet használni, de még mindig elég sok maradt ahhoz, hogy meghagyjam. Na meg amúgy is fakultatív, mennyit teszek bele, ha meg már nem lesz jó semmire, megszüntetem és kész. De egyelőre mivel szemüveges vagyok, sőt lézeres szemműtétre is hajtok, meg jópár más dologra is jó, ezért tudom mire használni.
-
hanee
senior tag
Szia!
Én is gondolkozok, hogy belépjek. Épp most úsztam volna meg egy ultrahang vizsgálatot olcsóbban, amire muszáj volt elmennem pénzért, mert a "rendes" állami intézményben 6 hétre adnak időpontot, és addig elpatkolsz ha akarsz..
Az a baj, hogy a 60 ezer is húzós. Ehhez képest az a 2-3000 Ft a H1N1 oltásért igazán semmiség
Amúgy most jelentkeztem be a gyerekorvoshoz péntekre és mindjárt az én orvosomat is felhívom...
hanee
-
Ariadne
őstag
Egy kis pánikkeltés azért itt is nagyobbat dobna az eladásokon, mint a reklám... Érdekes, hogy sosem vettem észre, pedig most hogy mondod, mintha tényleg hallottam volna reklámját. Bezzeg az influenzaoltásról rengeteget hallottam.
Önkéntes egészségpénztárral egyébként 30%-kal kevesebb, direkt az ilyenek miatt léptem be, magam teszek bele amennyit akarok, munkáltatóm nem fizet ilyet. Nekem is 90k körül rémlik beadással mindennel együtt, épp onnan jutott eszembe ez az összehasonlítás, hogy most tervezem beadatni. 60k azért valamivel barátságosabban hangzik...
mod: Az ep (egészségpénztári) számla kiterjed a közeli hozzátartozókra, szóval férj, gyerekek, szülők is vásárolhatnak rá, anyum mbt cipője is 30%-kal olcsóbb volt így, meg mindenféle gyógyszer, magánrendelés díja, matrac, "gyógyüdülés". Szerintem hasznos, egyelőre megmarad jövőre is ez az adókedvezmény (ep számlára utalják vissza adóbevallás után, köv. év májusban az előző évben befizetett összeg 30%-át). -
hanee
senior tag
Dehogynem reklámozzák a méhnyakrák elleni oltást, mégpedig főműsoridőben a kereskedelmi csatornákon! Csak épp 80 ezer Ft a 3 db oltás cakli pakli (legalább is nekem ennyit mondott a nőgyógyászom amikor kérdeztem pár hónapja).. így aztán hiába hal bele 500 nő évente, ha nincs rá pénze az ember lányának

hanee
-
Ariadne
őstag
Nem azt mondtam, hogy hú nekem aztán olyan immunrendszerem van, hogy tuti nem leszek benne abban a néhányban, akik ebbe halnak bele. De, megvan rá az esély - épp annyi, mint az elmúlt pár évtizedben a normál influenzánál.
És arra az ellentmondásra próbáltam rámutatni főleg, hogy amíg ebben a teljes médiát foglalkoztató influenzában meghal mondjuk egy tucat ember ebben az évben, addig a méhnyakrák elleni védőoltásról közel sem esik ennyi szó, pedig az közvetlenül sok száz (!) ember életét mentené meg...
Még hogy nincs hisztéria meg gyógyszerlobbi... 
-
Integra
titán
asszem ma is mulatságos lesz a nap, ahogy a topicot olvasom

-
Rive
veterán
Ja.
Dehát már úgyis tudjuk, hogy vitaminnal mindent meg lehet előzni - meg gyógyitani is -, ráadásul úgyis csak a már amúgy is halálukon levők halnak bele (ebbe is, ahogy minden másba). És különben is az egész mindig csak valaki mást érint, minket úgyse fog, lábon kihordjuk még az ebolát is.
Plusz kisujjal lenyomjuk Chuck Norrist.
Rambó torkán. -
bullseye
addikt
lengyel miniszternéni jó kockázatelemző.
ha iszonyat járvány lesz, rengeteg halottal (esély minimális), akkor esetleg sittre megy, talán némi lelkiismeretfurdalása is lesz
ha iszonyat járvány lesz, de csak ennyi (közepes esély), akkor kidumálhatja magát, hogy ő csak kérdéseket tett fel, amik jogosak voltak...
ha nem lesz komolyabb járvány (jelenleg jó esélye van), akkor ő lesz a haza bölcse, a melója biztos hosszú évekig
ha nem lesz komolyabb járvány, de a vakcina miatt többen meghalnak (1% fölött) jackpot, ő lesz a WHO utódszervezet elnöke... -
Még nem oltattam be magamat, mert nem tudtam elljutni a házi dokimhoz a receptért. De fogom kérni az oltást, csak előbb a náthát űzze ki belőlem az immunrendszerem.
-
Ariadne
őstag
Azért érdekes módon a normál influenza miatt súlyosan megbetegedettekről nem szoktak ilyen újsághíreket lehozni. Pedig sajnos annál is előfordul, hogy súlyosan megbetegszik, akár meg is hal évente több ember is, mégsem verik nagydobra. Bár igaz az újságírókat sosem a sorsok érdekelték igazán, csak a hírérték, az meg most van ezerrel.

Ha a méhnyakrák elleni védőoltást reklámoznák ennyire, mint most a h1n1-eset, annak nagyságrendekkel több haszna lenne. Évente 6-700 nő hal meg ebben a betegségben, és a védőoltás gyakorlatilag teljes védelmet ad.

-
Rive
veterán
[link]
Röhögjön, akinek van kedve. Nekem nincs. -
DeadMeat
nagyúr
Megkaptam a simával együtt,kötelező volt,a cég fizette,küldött el.Most a fél cég beteg,köztük én is.
3 éve még csak lázas sem voltam,kellett ez most nekem?
Remélem azért valamilyen szinten megérte.... -
és mennyi időre állt le kb az egész gazdasági élet a veszélyeztetett területen? szerinted mennyibe került a leállás?
Sokba. Épp ez az. De miért is volt a leállás? Mert nem az influenza miatt, ugyanis a megbetegedések száma ezt messze nem indokolta. (dabadab szerint: a fertőzések tényleges számának alsó határa a 113 000 és 375 000 között volt valahol.)
A pánik miatt volt, amit mesterségesen kreáltak köré... -
Motion_Blur
félisten
Itt egy táblázat annak, aki nem tudja eldönteni magáról, hogy megfázott, vagy influenzás lett: [link]
Én 3 napja vagyok szarul, de az esetenkénti alacsony láz, kemény torok fájás, és orrdugulás arra utal, hogy egy erősen megfáztam. Szerintem hasznos link, hogy ne kelljen feleslegesen sorban állni a dokinál. 2-3 napot még itthon maradok, remélem addigra rendbe jövök.
-
Atapi
senior tag
és mennyi időre állt le kb az egész gazdasági élet a veszélyeztetett területen? szerinted mennyibe került a leállás? a legtöbb dolgozo embernél egy orás leállás már többet visz el, mint amennyibe az oltás kerül. akkor melyik éri meg jobban? erről szol ez az egész, gazdaságilag jobban megéri oltatni az embereket, mint hagyni, hogy egy hétig kidőljenek.
a régi influenza azért nem ilyen veszélyes ebből a szempontbol, mert egy mutálodott virus még nem esik teljesen más spektrumba, elég sok mutácion kell ahhoz átesnie, hogy védtelen legyél ellene, ha már megbetegedtél egy változatától. ezért veszélyesebb a mostani, ezért a nagy felhajtás. persze amiket irtam szerintem már leirták előttem sokszor, de ugy látom mindig akad egy kereszteslovag, aki ezt nem érti meg, és egyéb összeesküvéseket lát a dolog mögött. -
"Óvatosan megjegyzem, az antibiotikum nem hat vírusokra"
Tudom. Viszont az influenza egyik kellemetlen mellékhatása az, hogy a legyengült immunrendszer miatt az ember összeszed mindenféle fertőzést (a haláleseteket is ez szokta okozni, nem közvetlenül a vírus), azok ellen meg jó az antibiotikum.
-
"A gyógyszergyártás többszáz milliárd dolláros üzlet"
Ez a vacak oltóanyag nincs kétezer forint, úgy, hogy támogatás helyett még rá is raktak némi pénzt. Ez sehol sincs egy jobbfajta antibiotikum árához, hogy a Aspirin C, Neocitran meg hasonló cuccokat ne is említsem. Hidd el, a megelőzés sokkal olcsóbb, mint a gyógyítás, meg az a vicces, hogy általában azzal szokták vádolni a pharmákat, hogy nem érdekük a megelőzés, mert a kezelésben sokkal több pénz van - most meg hirtelen ez valahogy elfelejtődött

"csak azt nem látom, hogy miért kell ekkora patáliát csapni miatta, amikor influenza járvány minden évben van, minden évben új van (mer ugye mutálódik)"
Újra elmondom: azért, mert ez jóval fertőzőbb.
Patália meg nincs, csak elmondták, hogy tessék mindenkinek beoltatnia magát, mert az véd ellene.Egyébként ami Mexikót illeti, egy rendes tudományos szakcikkben azt becsülik, hogy áprilisban (amikor pár száz igazolt megbetegedést regisztráltak) a fertőzések tényleges számának alsó határa a 113 000 és 375 000 között volt valahol.
-
válasz
Dalai Láma
üzenetére
A linkelt statisztikák egész mexikóra vonatkoztak, azért számoltam a százmillióval. De Mexikóvárosban sem hiszem, hogy lett volna hatmillió megbetegedés.
Én nem azt vonom kétségbe, hogy létezik a járvány, csak azt nem látom, hogy miért kell ekkora patáliát csapni miatta, amikor influenza járvány minden évben van, minden évben új van (mer ugye mutálódik). Most van egy mégújabb, ami ráadásul kevésbé veszélyes mint a régiek, és mégis most milliószámra veszik az oltóanyagot és pánik van és rettenetes/mindmeghalunk hangulat.
Nem vagyok egy összeesküvés elmélet hívő, de azért ez mégiscsak elgondolkodtató.
A gyógyszergyártás többszáz milliárd dolláros üzlet csak az USA-ban, világszerte meg ezermilliárdos. Kérdés hogy ekkora összegért mire nem lenne képes mondjuk egy profitéhes világcég?
-
Dalai Láma
őstag
A wikipedia szerint Mexikóváros népessége: 18 396 677 fő (elővárosokkal együtt)
És hozzá illik tenni azt is, hogy Mexikó éghajlata nem igazán kedvez a vírus terjedésének. Érdekes lenne megnézni, hogy a szezonális influenzához képest mennyi a H1N1 aránya ott.És Magyarországon csak az elmúlt pár hétben megvolt az 50ezres fertőzött szám, pedig még csak november van. A java még csak most jön.
-
-
ludsimon
veterán
Visszamentem a saját dokimhoz.
Na most kiderült, ha H1N1-el lettem volna megfertőződve, akkor 40 fokos láz folyamatosan.Ráadásul a torkom is csúnya, úgyhogy ez meg pláne nem vall a H1N1 vírusra, azt mondta a doki.
Pénteken beteg volt az én dokim, egy másik helyettesítette, és ma megnyugodtam, hogy bizony jó orvosom van!

Mondta, hogy nyugodtan oltsam be magam, főleg ha ingyen van a suliba.
Még átgondolom jövő hét hétfőig, és majd akkor eldöntöm, de már most megijedtem, úgyhogy szerintem oltatom magam!
Csak aztán lehessen is!
Múlt hét péntekig kellett aláírni a papírt, még nem írtam alá, meg nem is voltam bent.
Remélem marad egy fölösleges vakcina.
Be kellene telefonálnom, doki is ezt javasolta, csak nem tudom, hogy le lehet így "foglalni", vagy sem. -
Ok, legyen 50k. Az hány százaléka is a százmilliós lakosságnak? Ez lenne a járvány? Tényleg érdekelne, hogy mennyi lehetett, ha az igazolt esetek csak egy apró töredék.
Mert harmincmillió biztos nem volt, és hát ugye annyi lenne a WHO által jósolt 30%, de még tízmillió sem, ami a 10%-os "szerencsés" WHO forgatókönyv lenne... -
"És hányan is betegedtek meg abban a rettenetes mexikói járványban? 1500-an?"
Persze, 1500-an. Csak a laborban igazolt esetek száma 50k felett volt és ez csak egy apró töredéke az összes esetnek.
Egyébként érdemes ránézni a statisztikára, szépen látszanak az egymást követő hullámok. -
RedWing
aktív tag
"Hitachi által kifejlesztett mikrochip egyelőre 0,4mm*0,4mm méretű"
Kérlek ne érts félre, nem összeesküvés elméletesdit akarok játszani, de azért ezt te sem gondolhatod komolyan, ugye? Most teljesen függetlenül a H1N1-től!
Komolyan azt hiszed, hogy ez a csúcstechnika? Ne röhögtess! A katonai projektek sok-sok évvel ez előtt járhatnak!"ennek valószínűségét a szakemberek 1 eset / 1 000 000 oltásra becsülik"
Hogy ON is legyen: Engem nem vigasztalna, ha pont én lennék az az 1!

-
És hányan is betegedtek meg abban a rettenetes mexikói járványban? 1500-an? Egy 20 milliós városban? Napokig bolyonghatott valaki, amig olyannal találkozott, akinek a rokonának az ismerőse hallott már influenzásról, és emiatt napokra leállt az élet. Biztos nem a médiahiszti miatt... Nem sok különbséget látok az Orson Welles féle ufós rádiójáték-pánik meg e között.
-
"senki sem tiltotta meg nekik, hogy vásároljanak."
Lásd be, hogy ha pl. azt kellene megmagyarázni, hogy miért van nyugdíjcsökkentés, akkor az elég gyenge válasz lenne az érintett miniszter részéről, hogy "senki sem tiltja meg a nyugdíjasoknak, hogy pénzt keressenek". Itt most arról kérdezték a minisztert, hogy miért nem szponzorálja az állam a H1N1 oltást, erre igazán nem mondhatta azt, hogy megvehetik az érintettek maguk is (már persze ha egyáltalán kapható, ugye, mert azért ez Mo-n sem teljesen magától értetődő).
"Például, hogy a "rendes" influenza is minden évben szedi az áldozatait, milliók betegednek meg minden évben és mégsincs körülötte hiszti"
Persze, nincs hiszti, rendes országokban beoltják ellene a nép egy jó részét, aztán jól van.
Ehhez képest... ööö... most az lenne a teendő, hogy oltsák be a népet. Tényleg, micsoda különbség! Na jó, az a különbség azért ott van, hogy oltás nélkül egy szezonális influenza megfertőzi a nép viszonylag kis részét (Rive szerint 10-15%), ezt ellen lehet védekezni egy adott oltással, egy pandémiás influenza meg mindenkit, szóval ez utóbbi esetben sokkal jobban hasznosul az oltás."az újinfluenza körül meg világvége hangulatot terjeszt a média, pedig kevésbé veszélyes, mint a régi"
A hisztit leginkább az olyanok terjesztik, mint ez a kedves lengyel politikus (aki persze szenvedélyesen igazat mond, mert a politikusok olyanok): halálchip, bináris méreg, zsidó világösszeesküvés.
"Írta itt valaki Mexikót. Tényleg, kihaltak már?"
Miért, mondta valaki, hogy kihalnak? Azt mondták, hogy jó sokan influenzásak lesznek és egy kis részük bele is halhat. Pontosan ez történt.
Egy ilyen influenzajárvány akkor is nagyon-nagyon kellemetlen lenne, ha egyáltalán senki sem halna bele: ugyanis az, ha az ország népe ahelyett, hogy dolgozna meg iskolába járna, inkább otthon fekszik lázasan meg orvosi rendelőkben tülekedik meg antibiotikumokat vesz a TB terhére, egyáltalán nem jó sem maguknak az embereknek, sem a gazdaságnak és így persze az államnak se. (Szerinted az úgy kb. mennyi kárt okoz az, ha Mexikóvárosban leáll az élet egy hétre?) -
Lehet, de azért senki sem tiltotta meg nekik, hogy vásároljanak.
Azért mégiscsak érdekes amiket mond. Például, hogy a "rendes" influenza is minden évben szedi az áldozatait, milliók betegednek meg minden évben és mégsincs körülötte hiszti, az újinfluenza körül meg világvége hangulatot terjeszt a média, pedig kevésbé veszélyes, mint a régi.
Az összes különbség, hogy az újat el lehet adni, a régit meg nem, mert a régiről már tudják az emberek, hogy nem egy nagy cucc, az újat meg még nem ismerik.Írta itt valaki Mexikót. Tényleg, kihaltak már? Mert mióta az a párezer ember megfertőződött, ami miatt egy hérte leállt az élet Mexikóvárosban, azóta nem nagyon hallani a hírekben, hogy tombolna a járvány arrafelé...
-
marsu
veterán
Tévhitek a H1N1-gyel kapcsolatban
Most, hogy "végre" hivatalosan is járvány van, itt a remek alkalom, hogy egy kicsit megpihenj és áttekintsd mindazt, amit eddig a H1N1 (új /sertés-) influenzával kapcsolatban hallhattál, olvashattál. Egy biztos: aligha van még egy olyan betegség a világon, amivel kapcsolatban ennyi sületlenséget hordtak össze...
Az alábbiakban kísérletet teszünk a közismert botorságok eloszlatására, két csoportba szedve őket: az első csoportba azokat, amelyek reális, jogos aggodalmak, félelme, a másodikba pedig azokat, amelyek eséllyel pályázhatnának az "Év hülyesége" díjra, ha létezne ilyen...
Tévhitek, melyeknek van némi alapja
1. A (sertés)influenza az erős immunrendszerű embereket nem betegíti meg.
Talán a legveszélyesebb "komoly" tévhit. A fertőző betegségekre, amilyen például bármilyen influenza, mindenki fogékony. Az persze igaz, hogy a leromlott állapotú emberek könnyebben elkaphatnak egy-egy kórságot, de ez nem jelenti azt, hogy aki egészséges (vagy annak érzi magát), az nincs kitéve a veszélynek.
2. A fertőzés védőoltás nélkül is kivédhető - vitaminokkal.
A képzeletbeli dobogón ez foglalja el a komoly tévhitek listájának 2. helyét. A különböző vitaminok (pl. C-vitamin) természetesen fontosak az immunrendszer szempontjából, de nem adnak olyan különleges védettséget, ami kifejezetten egy fertőző betegség ellen irányulna. Ugyanígy a homeopátiás szerek sem előzik meg a bajt.
3. A védőoltás nem hatásos.
A 3. helyezést elért komoly tévhit. A Magyarországon hozzáférhető oltás ugyanazzal a technológiával készül, mint az ezt megelőző években a szezonális vírus elleni oltások - miért pont most lenne hatástalan? Ennyi erővel az összes létező oltás hatásosságát meg lehetne kérdőjelezni...
4. A sertésinfluenza nem halálos betegség.
De, az. Ugyanannyira veszélyes, mint a szezonális influenza. A szakértők vitatkozhatnak a halálozási arányon, de a veszélyt senki sem zárhatja ki.
5. A sertésinfluenzát gyógyszerekkel azonnal meg lehet szüntetni.
Ilyen általánosan ez sem igaz. Valóban léteznek vírusellenes szerek (pl. Tamiflu, Relenza), de ezekről maguk a gyártók sem állítják, hogy "elfújják" az influenzát, csupán azt, hogy lerövidítik a betegség lefolyását és enyhítik a tüneteket.
6. Ha maszkot viselek az arcom előtt, nem kaphatom el az influenzát.
Talán ennek a tévhitnek van a legtöbb valóságalapja, de sajnos önmagában ez sem elég. Az alapvető higiéniai szabályok betartásával (pl. papír zsebkendő használata köhögés, tüsszentés esetén), vagy a maszk hordásával csökkenthető a fertőzés valószínűsége, de teljesen nem zárható ki.
7. A védőoltás veszélyes, sok a mellékhatása, szövődménye.
Sokakat ez a tévhit tántorít el attól, hogy beoltassák magukat vagy gyermeküket. Minden oltás után fellép ún. oltási reakció (pl. bőrpír, fájdalom az oltás helyén, hőemelkedés), ezt a szervezet normális válaszaként kell tekinteni. Ritkábban előfordulhatnak komolyabb tünetek (pl. fejfájás, magasabb láz, ízületi fájdalom), de semmi több, halálos szövődményről még senki nem számolt be. Sokan az ún. Guillan-Barré szindrómával példálóznak, amely idegek bénulásával járó átmeneti állapot - ennek valószínűségét a szakemberek 1 eset / 1 000 000 oltásra becsülik.
8. Elég a szezonális oltást megkapnom, az is véd a sertésinfluenza ellen.
Sajnos ez egészen egyszerűen nem igaz. Valamennyi védettséget valóban jelenthet a "hagyományos" influenzaoltás, de az új változat ellen csak az arra való vakcina véd, ugyanis a szezonális elleni oltóanyagban az a vírustörzs nincs benne, amely a sertésinfluenzát okozza.
9. Ha már voltam influenzás, nem kaphatom el a H1N1-et.
Léteznek olyan fertőző betegségek, amelyek átvészelése életre szóló védettséget ad, sajnos azonban az influenza nem tartozik közéjük. Az influenzavírus ugyanis évről évre képes megváltoztatni a génállományát. Fokozottan igaz ez a H1N1-re: ez a törzs ugyanis igen nagymértékben tér el a korábbi évek kórokozóitól.
10. A terhes anyáknak veszélyes lehet a védőoltás.
Az áldott állapotban lévő hölgyek immunrendszere magzatuk miatt valóban eleve nagyobb terhelésnek van kitéve. Ám épp ez az az indok, amely miatt ők és születendő gyermekük sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, ha H1N1-vírussal találkoznak, mint a nem terhes nők, vagy a férfiak. A hazánkban forgalmazott vakcinát a szakemberek a terheseknek is ajánlják, többek között azért is, mert a születendő gyermeket akár féléves koráig is védheti a betegségtől.
11. Az oltottak is megbetegedhetnek influenzában.
A kijelentés önmagában igaz. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az oltás nem hatásos, ugyanis 100-ból 70-80 megbetegedést kivéd. Sajnos nincs olyan oltás, amely bármilyen fertőző betegség ellen 100 százalékos védettséget nyújtana. Akik viszont a védőoltás ellenére mégis influenzásak lesznek, azoknál enyhébb lefolyású lesz a megbetegedés.
Forrás: iStockphoto
Elképesztő tévhitek
1. Az új influenza elleni oltóanyag tartalmaz egy olyan nanorészecskét (mikrochipet), amely az oltást követően úgy működik a szervezetünkben, mint egy számítógépes mini-winchester: azonosíthatóak és irányíthatóak leszünk általa.
Az összeesküvés-elméletek rajongóinak kiváló tipp. Valóságalapja azonban aligha van: a legkisebb, a Hitachi által kifejlesztett mikrochip egyelőre 0,4mm*0,4mm méretű, vagyis még szabad szemmel látható, és nem fér át az injekciós tű üregén. De végül is ki tudja: lehet, hogy a szabadkőművesek / amerikaiak / arabok / Oszama Bin Laden (a megfelelő rész aláhúzandó) már kifejlesztettek egy kisebb chipet...
2. Nem is léteznek vírusok, ezt csak a gyógyszercégek találták ki, hogy el tudják adni a készítményeiket.
Erre az állításra egy szakember csak annyit válaszol: igen, és a Föld lapos, valamint 3 elefánt tartja a hátán.
3. Csak akkor kapom el a sertésinfluenzát, ha közvetlen kapcsolatba kerülők egy disznóval.
Ez a tévhit a madárinfluenzára még igaz volt, a sertésinfluenzára azonban már nem vonatkoztatható. Művelt körökben már nem is így hívják, hanem új, A vagy H1N1 influenzának. Szóval nem kell rettegni a bécsi szelettől...
4. "Az egész oltás csak egy nagy üzlet, én nem fogom támogatni!"
Ez nem tévhit, ez TÉNY. Hatmillió oltást legyártani állami megrendelésre tényleg nagy üzlet. De milyen gazdasági vállalkozás lenne az, amelyik nem ragad meg egy ilyen kínálkozó lehetőséget? A rossz hír az, hogy a hatmillió adagot közpénzből fizetik - vagyis ha nem oltatod be magad, attól még nem szúrsz ki az Omninvesttel.
5. Az influenza elleni védőoltás kötelező.
Nem az, ha nem akarod, ne oltasd be magad.
6. Majd íratok fel magamnak antibiotikumot a körzeti orvosommal, mint mindig.
Az influenzát vírus okozza, az antibiotikumok pedig baktériumok ellen valók.
7. Én most már nem fogok kezet senkivel, mert attól is megbetegedhetek.
Az influenza alapvetően cseppfertőzéssel (tüsszögés, köhögés) terjed. Kétségtelen, hogy azok, akik nem zsebkendőbe, hanem csak simán a kezükbe prüszkölnek, elvben terjeszthetik a vírust - erre találták ki a rendszeres kézmosást.
8. Van autóm, nem járok tömegközlekedéssel, nem vegyülök az emberekkel, nem fogok megbetegedni!
És nem mész boltba, postára, moziba sem, amíg le nem cseng a járvány?
9. Még sosem voltam influenzás és a párom sem, most se leszek, és nem oltatom be magam.
A hit igen fontos tényező az ember életében, de önmagában nem véd meg a betegségektől. Elég egy kicsit több stressz, és az immunrendszer máris meggyengül.
10. Én nem oltatom be a gyereket, ha b oltanám, legfeljebb nem a H1N1-et kapná el, hanem valami mást.
Nincs rá bizonyíték, hogy az oltás lehetőséget teremt rá, hogy amíg az immunrendszer alkalmazkodik a vírustörzshöz, addig más kórokozók észrevétlenül beférkőzhetnek a szervezetbe.
11. A bárányhimlőtől sokkal jobban féltem a gyereket.
A bárányhimlő valóban nem kellemes megbetegedés, de a statisztikák szerint sokkal kevesebben halnak bele, mint az influenzába. Nem véletlenül nem "farkas" himlőnek hívják...Egyébként meg ez ellen is van oltás!
-
bullseye
addikt
vannak érdekes érvei a néninek, de konkrétumot nem nagyon hallottam, csak kételyeket. (pl. érdekelne, hogy cég miért nem vállal felelősséget, és miért nem maga árulja, de az is, hogy simán árulhatná, vagy minden országra külön engedélyköteles lenne több éves vizsgálati idővel?)
de a commentek alapján szinte egyértelmű, hogy ez a vakcina hiszti pl idehaza (de sok más helyen is) politikai alapú. (Főleg most, hogy tudtommal a legnagyobb ellenzéki párt vezetője is oltat)
-
válasz
Louloudaki
üzenetére
"hírekben hallott valaki olyat hogy hullanak a lengyelek mert nem oltatják be magukat? "
Ne legyél hülye. Senki sem mondta, hogy a H1N1-től hullani fognak az emberek, viszont azt igen, hogy lázasak lesznek meg minden nyavalyájuk lesz, ezt viszont itthon is látni lehet.
Egyébként, hogy megfordítsam a kérdést: hallott valaki olyat, hogy az oltottak hullanának mint a legyek? Vagy hogy magas lázzal fetrengenének hetekig?
A fertőzés meg pandémiáknál három-négy hullámban szokott jönni, amik között hónapok telnek el.
Van még valami egyéb alapinfó, amit a kedvedért egymilliomodszorra is el kell ismételni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Diablo IV
- Windows 10
- Filmvilág
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Jelentősen meglazítja a gyeplőt a Windows 11 frissítéseknél a Microsoft
- Májusban már megérkezhet a Xiaomi 17T
- Elektromos cigaretta 🔞
- További aktív témák...
- GAMING PC! Ryzen 5700X / RTX 3070 / 32GB 3600MHz / SSD / 700w Gold!
- LG UltraWide 38WR85QC-W IPS Monitor! 3840x1600 / 144Hz / 1ms / G-Sync / FreeSync
- 27% - MSI MAG Coreliquid I240 AIO Vízhűtés!
- 27% - NiPoGi MINI PC AMD Ryzen 9 6900HX / 16GB DDR5 / 512GB NVMe
- REFURBISHED és ÚJ - DELL Universal Dock UD22 (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Remélem azért valamilyen szinten megérte....