Hirdetés
- Szárítógép szösszenet (hogy Te ne járj pórul)
- Asszociációs játék. :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Milyen mosógépet vegyek?
- 5¼ floppy meghajtó izzítás 30 év pihi után
- Mindent a StreamSharkról!
- Fűzzük össze a szavakat :)
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Ferrit zavarszűrők mikor jók? Mikor kellenek?
Milyen kellene? (OHM?)[ Szerkesztve ]
Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)
-
félisten
válasz tothjozsi96 #5358 üzenetére
Most szegényedek el nem látod?
2db APC BE-700GR szünetmentes tápegység eladó.
-
félisten
32-es KPE-be szerintetek a 4*10 föld (legfeljebb) belehúzható? Jellemzően egyenesen minimális ívvel 6-7m-en. Sztem simán kicsit kenve.
-
sb
veterán
Sziasztok!
Nem tudom van-e ezzel kapcsolatban bármi tapasztalat vagy ötlet. Lehet esetleg, hogy lakáson/házon belüli hálózati problémák, fesz ingadozás, vagy ilyesmi miatt halnak meg LED-ek? Viszonylag sok és relatíve új LED-ről van szó, 1-2 év alatt 8-10db biztos elpusztult már, kb. Osram, Philips, nem a noname-ebb fajtákból és 0.5-1 évesek, tehát nem is mentek sokat.
Lehet ezzel kezdeni bármit, kimérni ha esetleg gond van? Vagy csak simán Murphy lenne?(Egyébként nem tudom van-e összefüggés de a külső hálózattal is lehet gond. Úgy kb. 1.5-2 havonta előfordul áramszünet is, ház/kisebb háztömb szinten. Sokszor több órás. BP és nem a város széle. Eddig ilyennel, sőt közel hasonló mértékűvel sem találkoztam máshol a városban, lassan 20+ év alatt.)
-
PROTRON
addikt
Nagyjából leírtad hogy bármi is lehet.
Bocs de nem tudtam kihagyni a viccelődést, de mivel semmi konkrétumot nem írtál arra hogy pl milyen építési a lakás, vagy legalább a villanyszereléshez mikor volt utáljára hozzányúlva így még látatlanba sem ötletelnék...pláne hogy a közcélú hálózat állapota is kerületenként eltérő...
De ki lehet hívni hálózati paraméterek felülvizsgálatára megfelelő műszerrel rendelkező személyt, a gyorsszolgálatos villanyszerelőknek nem éri meg ilyen dolgokkal pepecselni, szóval nem biztos hogy van megfelelő műszerük a teljes felméréshez.
De vannak szabványossági (régebben érintésvédelmi) felülvizsgálatokat végző cégek, egyéni vállalkozók, köztük kéne érdeklődni...[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
csubuka
addikt
válasz PROTRON #5338 üzenetére
Szia!
Szuper jó olvasni erről a témáról, mert érint valamennyire engem/a szüleimet is.
Két apróságot ezen témával kapcsolatban kérdezhetnék netán?
De az is megfelelő ha csak felkerül a mérőóra mellé, bele 1 db kismegszakító, még Fi relé sem kell hogy feltétlen itt legyen.
Tehát ha egy ilyen volna az óra alatt, akkor ezen doboz az első "fogyasztói kiselosztó"-nak minősül? Tehát innen kábelek már csak a végfogyasztóig lehetnének húzva (viszont a méretük már nem kötelezően szabályzott, tehát akár 6mm2-es is lehet...)minden egyéb megszakítás nélkül?
Valahogy így talán:
Viszont az innen induló kábelen nem lehetne emiatt egy újabb kiselosztó sem mondjuk, amiből két bojlerhez menne tovább kábel?
Tehát ez nem volna szabályos gondolat pl?
Innentől kezdve csak az "oldhatatlan" önálló védőcső a mindenkori követelmény, a keresztmetszet és a vezetés hogy falon kívül belül már rajtad áll, meg hogy garancia esetén mit követel meg a gyártó.
Óha, akkor ezt falon kívül vezetni védőcső/kábelcsatorna nélkül nem szabadna (pincefalon pl.)? Meg mondjuk kötődobozban toldani, ha két szakaszból tevődne össze?
-
cinemazealot
addikt
Sziasztok! Remélem, nem topic idegen a kérdésem. Köszi előre is.
-
sambenez
addikt
válasz cinemazealot #5367 üzenetére
Ugyan drágább megoldás, de sokkal biztonságosabb, ha egy Shelly 3EM-mel méred.
Szerintem a biztonság megéri a 2-3x-os árat. -
sb
veterán
válasz PROTRON #5365 üzenetére
Köszi.
Fogalmam sincs mi lehet a gond mivel nem értek hozzá, így a nulladik pont az volt, hogy egyáltalán megkérdezem elképzelhető-e ilyen vagy csak sz*rok a LED-ek és ennyi. (Pl. azt mondjátok ilyen jellegű hiba nem erre mutat, ha nagyobb gond lenne a hálózattal már elpusztultak volna a komolyabb eszközök előbb, stb, stb...)
Ez az egyik oka, hogy nem írtam részleteket.
A másik meg szimplán annyi, hogy nem tudok. Albérlet, így a fenteikkel nem nagyon vagyok tisztában. Kb. 12-15 éves a társasház, szóval annyi biztos, hogy nem 50 éves a hálózat. Gyanítom így nem is volt (normális esetben nem is kéne?) hozzányúlva azóta semmihez.A tippet köszi! Ha van mégis bármi ötlet vagy amit házilag meg lehet nézni az is jöhet
Nekem egy dolog jutott még eszembe: szülőknél vidéken van szünetmentes, azt lehet, hogy felhozom egy tesztkörre. Az pl. elég erősen tud minimális ingadozásra/tüskékre is kapcsolgatni, olyankor is amikor amúgy a normál eszközökön nem látszik, hogy bármi gond lenne.
-
PROTRON
addikt
válasz csubuka #5366 üzenetére
Jól leírtad a helyzetet, persze nagyon ritkán ellenőrzik, de a tényleges előírásokat jól látod, pl nem szabadna nyitható kötődobozban toldani, hanem 1 hosszú kábellel kéne megoldani, vagy ha vezetékek akkor végig egy hosszban védőcsőben.
Az ábrák is jók, csak legyen minden fixen bekötve és külön védőcsőben vezetve.Látom találtál a neten egy vadidegen mérőóráról fotót.
Csak azért vagyok biztos benne hogy vadidegen beazonosíthatatlan valakié, mert ha jól látom hogy ott van egy dugalj a "B" tarifás elosztóban, amibe bármilyen egyéb nem hőtárolós berendezést be tudsz dugni, pl fűnyírót...akkor azt ki kéne onnan bontani, nehogy egyszer csak ráébredjenek hogy hoppá itt lehetne büntizniElméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
csubuka
addikt
válasz PROTRON #5370 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm az információkat!
Oha, a "vadidegen" óránál az az érdekes, hogy ezt amúgy a friss beszereléskor hagyták úgy a regszerelők, ha jól hallottam ... No de akkor az el lesz távolítva természetesen az idegeneknél.
Jól leírtad a helyzetet, persze nagyon ritkán ellenőrzik, de a tényleges előírásokat jól látod
Köszönöm szépen!
A helyzet viszont akkor amiatt kicsit problémás, mert a vadidegen kerti kisházba a bojlerhez be van húzva egy vezeték, de az csak a pincéig lenne elég, a homlokzati dobozhoz nem. Tehát ott valami kötést kell majd csinálni, de úgy, hogy az szabályos is legyen... Kék színnel a problémát leírva:
A szabványosítás előtt ugyanis a pincében volt a mérő az éjszakaihoz is és a korábbi kábel csak addig volt megoldva... Szóval az új szabványos helyig problémás lenne megszakítatlanul vinni azt. -
tothjozsi96
addikt
Sziasztok!
Még mindig a régi fa villanyóra szekrényt próbálom rendbe tenni. Régen itt volt guman táblán két kismegszakítóm, ezt megszüntettem. A mért fővezetékemben van kötés, mivelhogy korábban volt ott kismegszakító. Azóta került fel az épületen belül egy lakáselosztó, így a régi fa villanyóra szekrénybe tennék egy 8 modulos VIKO kiselosztót, ebbe kapna helyet pár darab fővezetéki sorkapocs, és itt jönne a kérdésem is. Pár modul szabadon fog maradni ahogy számoltam, és arra gondoltam hogy ilyen sínre pattintható dugaljat tennék bele. Az lenne a kérdésem hogy ezeknek a használata mennyire javasolt? Főként arra lennék kíváncsi hogy erről érdemes-e heti / 2 heti rendszerességgel megtáplálni bármilyen eszközt, vagy pedig ez inkább nagyon alkalmi használatra van kitalálva?
A fa villanyóra szekrényben nem igazán van hely, tehát falon kívüli dugaljat sehogy sem tudnék telepíteni, csak gondoltam hogy akár fű nyíráshoz is lehetne használni egy ilyen sínre szerelhető dugaljat, amennyibe ez alkalmas erre. Sosem fogtam még ilyent a kezemben és nem is használtam, ezért itt érdeklődöm. Túl sokat nem költenék rá, valami ilyesmivel én már kiegyeznék, [link] Nem tudom ez mennyire ajánlható kategória.
Köszönöm.
-
lappy
őstag
válasz tothjozsi96 #5372 üzenetére
Addig használhatod amennyi A van ráírva
Bámulatos hol tart már a tudomány!
-
PROTRON
addikt
válasz tothjozsi96 #5372 üzenetére
Teljesen korrekt a szabványokat teljesítő alkatrész.
Persze ez elé is kell túláramvédelem, kerthez mérten 10A is bőven elegendő.
Aztán jó lenne külön Fi relé (véletlen áthajtasz a fűnyíróval a saját kábelen balesetek miatt), de nem kötelező, mert olyan helyzetben is bejelezhet kerti környezet esetén ami egyébként nem életveszély.Ilyenkor én nem is sorkapcsot szoktam rakni, hanem fázisonként 1-1 kismegszakítót, arról iker érvéggel lehet a kerti leágazást megoldani ha elfér, az a dugalj 2,5 modul széles szal elvileg még pont beleférsz a 8 modulba...ha kismegszakítóval kombinált Fi relét veszel akkor is, de van abból 1 modul széles pl XBS márka is, bár őket kevésbé ajánlom, vagy OMU systems kínálatában...
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
félisten
[kép]
[kép]
Sokat káromkodtam mert egyedül vagyok és a földkábelr gégecsőbe húzni sem egyszerű, mellé a bilincsekbe a felfogatas sem egyszerű, mert ha kiugrik a súlya miatt végig leszakad. Hagytam egy másik sor 32mm-es bilincs sort ha lesz valaha H, akkor oda megy fel.2db APC BE-700GR szünetmentes tápegység eladó.
-
félisten
válasz csemberlen #5377 üzenetére
Majd akkor aggódok érte. Egyébként meglepően sokat megtart. Alig lehet beleerőszakolni a csövet. Nap nem nagyon éri azt már néztem. Egyébként is ez ideiglenes, később bővül a ház. Akkor ez már falban fog futni. Mindent több dimenzióban helyezek el, a jövőre tekintettel.
[kép] egyedül nem szórakoztató behúzni.. Minden nyeklik nyaklik.
-
őstag
válasz Kolondrum #5376 üzenetére
A kamera mellé húzott jövendőbeli, potenciálisan sok amper
az milyen gyenge áram mellett megy el?
- AHD kamera (3x árnyékolt koax)... akkor kb OK.
- IP-Kamera (FTP/SFTP), akkor kb. OK...
- esetleg wifi...vagy a legrosszab változatok... IP kamera UTP-vel, vagy AHD AV kábellel. Ekkor nagyobb terhelés mellett itt már lehet gond a kamerával, még ilyen kis nyomvonal érintkezés mellett is.
Egyébként szép munka. Bizonyos helyeken és MUII-ben vittem volna. Talán szebb, kevesebb a bilincs, gyorsabb és könyebb munka. Ilyen hely pl. a klinker' téglás kis épület ablakai felett.
De a többi részre talán jobb volt a gégecső és jól is mutat, jó ötlet a tartalék bilincssor is.De a gázkémény vonalában lévő függöleges rész, ahol átugrik' a klinkertéglás' épületre... Azt az asszony nálam nem engedte volna, ilyen formában
Sorry... De gondolom azért raktad fel, hogy véleményezzék
Meliora sunt bono inimica
-
félisten
válasz bluemirage #5381 üzenetére
AHD 3* árnyékolt, de a kamera is ideiglenes, már a földben a kábel ami egy még nem létező épültehez viszi a jelet. Onnan többet lát.
Igen lehetett volna mindent, de így is több mint elég. Közben dobtam mi egy gerincet is a leendő bővítésnek, csak a falba kell majd tenni, addig más funkciót lát el. Jelen helyzetben évek múlva.
Közben jött egy ilyen: [link]
Menekülés volt....cEnyém nincs itthon este jön haza
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz hódmaci #5383 üzenetére
Legalább 1 órát esett. Dagonya van. Most is csepeg a fákról, Rendes eső volt, tele az esővíz gyűjtőm. Vagy 40cm magasra felverte a sarat mindenre a talajtól. Még jó, hogy nem vágtam füvet, majd holnap.
Úgy jött, hogy zúgott minden és a fák között elnézve lassan eltűntek a tárgyak.2db APC BE-700GR szünetmentes tápegység eladó.
-
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
Eléggé kezdő kérdés, de adott egy régi, ha jól tudom Prodax kapcsoló, ami mellé 2 dugalj van sorolva. A sorolás a kapcsoló pólusain van megkötve.
Kérdés, hogy milyennel tudnám helyettesíteni? Ezek speciálisan erre lettek kitalálva, hogy van rajta két független kötéspont?
Schneider Asfora-n nem igazán van ehhez hely, mögötte pedig lehet el sem fér egy N+PE kötés. Hogyan tovább?
Ezt próbáltam volna helyette betenni. (Egyébként ezek a rugósak elég gyatrák. Hozzáértem és letört a pecek...) -
shellshock
újonc
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni abban, hogy a nemrég felszerelt kombi gázkazánunkhoz (Immergas Victrix Tera 28) milyen kismegszakítót válasszak?
A kézikönyve alapján 0,6 A a névleges áramfelvétele, illetve ezenkívül kétpólusú kismegszakítót ajánlanak a kazánhoz. Milyen kioldási karakterisztikájú és áramerősségű megszakító lenne a legmegfelelőbb?
-
őstag
válasz shellshock #5387 üzenetére
2p 6A C-s kismegszakítók gázkazánokhoz szent gráljai. Ezek mennek mellé. Lehet elvileg 4A is, de felesleges ezt túlmatekozni.
[ Szerkesztve ]
Meliora sunt bono inimica
-
tothjozsi96
addikt
válasz bluemirage #5388 üzenetére
De ez nem Schrack..
-
nagyúr
válasz csemberlen #5391 üzenetére
Ilyen párosítások vannak
Midea M2oH-14HFN8 duó kültéri egység
Midea MSAGBU 09 beltéri egység (2x)
"fűtő hőszivattyús inverteres split multi klíma klímaberendezés
4.1 kW hűtőteljesítmény
2x2,1 kW hűtőteljesítmény" (csepptálca fűtés)
Energia takarékos inverter vezérlés
Max áramfelvétel: 13A
Teljesítményfelvétel: 3050WMidea MG2X-12SP mono klíma
Midea MSAGBU 09 beltéri egység
Hűtőteljesítmény:3.6 kW
Fűtőteljesítmény:3.8 kW (csepptálca fűtés)
Hűtési energiaosztály:A+++
Fűtési energiaosztály:A+
Max áramfelvétel: 10A
Teljesítményfelvétel: 2150WNem tudom, hogy ennyi elegendő-e, vagy ezek kellettek-e.
B.C. Rich Warlock Platinum series eladó 105kHUF
-
PROTRON
addikt
válasz cappa72 #5392 üzenetére
A dugalj adatlapjától ahonnan szerezted az infót betudnád küldeni ide?
Csak mert sima háztartási lakás konnektorok esetén általában 16A-esek szoktak lenni és nem különböztetik meg a 7a és 7b terheléseket, pont azért mert nem szoktak nagy terhelésű állandó gépeket beléjük dugni, max porszívóznak heti 2-3x az emberek.
Egyébként a klímákban alacsony teljesítmény igényű motorikus ventilátorok vannak, magasabb teljesítményű motorikus kompresszor(ok), meg szivattyú. Gyártója válogatja hogy mennyire spóroltak rajtuk.A kérdésedre:
az újabb, inverteres klímák működése úgy szokott történni, hogy mivel energiahatékonyak, így durva ellentmondás lenne ha folyamat 3050W-on pörögne, hisz az óránként 3kWh számlázott energia.Ha nagyon nagy a különbség az elérendő hőmérséklet és a tényleges belső valamint a külső hőmérséklet viszonyban, akkor rövid ideig, 5-10 percig a felsőbb teljesítmény tartományban járatják a kompresszort és szivattyút, tehát az energetikai szempontból mértékadó berendezéseket, amikhez képest a ventilátorok elenyészőek.
Aztán ahogy csak tudnak lejjebb vesznek a kompresszor fordulatszámból, mert amennyire tudom laikus szinten megfogalmazva kb 35-40%-os villamos terhelésen van a legjobb hatásfoka az egész energetikai folyamatnak. Nem a villamos hatásfokra gondolok, hanem az energetikaira ami alapján a SEER és a COP értékek kiadódnak.
Max teljesítményen járatva a kompresszorokat, ezen értékek kisebbre jönnek ki, tehát csak hasraütésszerű érzékeltetés okán:
lehet hogy 3kW max villamos teljesítmény mellett pl csak 4-es SEER-t ér el, ami 12 kW hűtési teljesítményt jelent, míg 1,5kW villamos teljesítményen ugyanaz a klíma 6-os SEER értékkel bír, ami 9kW hűtési teljesítményt jelent. Ha neked pl 6kW hűtési teljesítmény elég lenne ahhoz hogy csökkenjen a szobák hőmérséklete, választhatsz hogy lassabban de összességében olcsóbban hűtesz, vagy gyorsan, maxon, turbón lehűtöd a helyiséget, ami drágább fogyasztás lehet.A tényleges "automata" működésre tehát egy példafelvetés:
Ha a 1 hónapja nem voltatok otthon, mindent lekapcsoltatok és a szobákban egységesen felment 32 fokra a levegő, kültéren van 36 fokos hőség, hazaérkezéskor pedig azonnal 24 fokra állítasz be mindenhol célhőmérsékletet.
Ilyenkor az első 5-10 percben valóban felsőbb tartományban, 2kW fölött terhelhet a duó egységed, ha benyomod a turbot, megközelítheti a 3kW-ot.
Aztán ahogy közeledik a célhőmérséklethez, a gyári szoftvere elkezdi az algoritmusok alapján beállítani a fogyasztás-hőérzet-hűtési tempó szentháromság optimális üzemállapotát, így folyamatosan csökken a terhelés 1,8 majd 1,5kW.
Aztán amikor már a beállított hőmérséklet bizonyos tűréshatárán belül ér, akkor már csak szinten tartást végez, lemegy egészen 0,6-0,8 kW-ig, vagy még lejjebb.Ezért javasolják a klímások, hogy ha teheted nyáron még éjszakára se kapcsold ki a klímát, persze ha hangos és nem tudsz aludni az más tészta. A teljes fogyasztásod magasabb lesz, hisz éjszaka is jár, de adott kánikulai nap alkalmával pl reggel 8 és este 7 között kevesebbet fog fogyasztani, hisz csak szinten kell tartania. Tehát kevésbé is fogja terhelni a konnektort.
De mégegyszer, ha hangos és nem tudsz aludni nem kell kínozni magad, én se teszem, az enyém is hangos.
-
PROTRON
addikt
MEA culpa, még második kávé előtt voltam.
Köszi. Kontaktora más téma, de közben látom hogy a klímás topicban megkaptad a kontaktorra vonatkozó szakmai összefoglalást válaszként.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
nagyúr
válasz PROTRON #5395 üzenetére
☕
Köszönöm!
Igen, úgy tűnik, hogy a klímás topikban kaptam szakmai választ.
Így akkor az inverteres mivolta miatt simán használható lesz a -7a működési mód.Elnézést, szokásomtól eltérően két topikban is rákérdeztem erre, mert nem tudtam, hogy ez inkább villanyszerelési, vagy pedig klíma topikba illik.
[ Szerkesztve ]
B.C. Rich Warlock Platinum series eladó 105kHUF
-
GyMacs
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. 3 családos ezer éves házban eddig úgy volt megoldva a kültéri csengő (értsd rá esik az eső), hogy egy fém dobozba egy tömbszelencén keresztül bejött egy vastag szigetelt vezeték 3x230V-as érrel, meg a földdel. A föld körbe volt fűzve a 3 nyomógombon, a fázis pedig minden csengőnél külön bekötve.
Sajnos a kor megtette a hatását, beázik a doboz, és ugye 230-al ez már nem olyan vicces, így egyelőre lekapcsoltam, az összes csengőt és szeretném kicserélni az egészet.
Olyan megoldást már nem nagyon találok, ahol 1 házba három nyomógomb lenne szerelve, így arra gondoltam, hogy valami ilyesmi külön vízmentes szerelődobozt teszek fel a mostani közös helyére, és innen szétosztva teszek fel 3db kültéri csengőt nyomógombot.
Ilyet találtam, viszont elképzelésem sincs, hogy ezeket hogyan tudom vízmentesen bekötni. Ott a tetején az a kúpos rész az micsoda? (az tippelném, hogy ott kell behozni a vezetéket).
Mindenhol csak olyan képet találok, ahol ez a rész nem látszik (itt pl egy konnektor, de csak a kijövő vezeték látszik, az nem, hogy hogyan van bekötve a hálózatba)
-
PROTRON
addikt
Az a "tetején az a kúpos rész" a vízmentes kábel bevezetést biztosító gumiharang, alul felül is kell hogy legyen, ha jól lukasztod ki akkor pont ráfeszül a kábelre és így biztosítja az IP44-es védettséget, tehát kültérre elégséges, csak ne medencébe.
Azért látod a legtöbb telepített fotón hogy lefele lóg belőle a kábel, mert ezzel is biztosítani akarják hogy ne menjen be folyadék, hisz az alapvetően gravitáció szerint közlekedik.
Azért van mindkét oldalon gumiharang, hogy lehessen továbbosztani, de ez téged nem kell hogy érdekeljen ha egyesével tervezet bekötni.Lukasztáshoz én sokszor csak egyszerűen a kábelnél kisebb átmérőjű csavarhúzót szoktam alkalmazni, azzal átbököm, aztán átfeszegetem rajta a kábelt hogy biztosan feszüljön rajta a gumi.
Igazából annyi eres kábelt használsz amennyi ér kell, így elég csak 1 kábelnek belemennie a nyomógombba.
-
cinemazealot
addikt
Annyival egészíteném még ki PROTRON kolléga hozzászólását, hogy kültéri csengőhöz 230 V-ot kivinni életveszélyes és felelőtlen. Évtizedek óta csengő reduktort (egy egyszerű, kis teljesítményű trafó) szokás bent elhelyezni, és annak a max. 8 V-os szekunder körét kitenni az időjárás viszontagságainak, hogy egy esetleges beázás ne okozzon áramütést a csengető vendégen. A hagyományos csengők is erről a feszültség szintről üzemelnek.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest