Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- weiss: Autó költségek
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
-
LOGOUT
A témaösszefoglalót kérésre töröltük.
Új hozzászólás Aktív témák
-
"Normális DVD felvevőn áteresztve a jelet meglepődnél a különbségen..."
Mi és mitől számít normálisnak? És tényleg, hogy lehet a hdd-s írók merevlemezéről kimenteni az anyagot, dvd-re írás nélkül? Oké, egy analóg pl. tunerkártya a pc-be, de ilyen alapon akkor az író nem is kellene.
-
tom_77
tag
Jaa hogy nem lehet az ilyen kombók HDD-jéről lementeni az anyagot csak a DVD-én keresztül? Úristen ha ez tényleg ìgy van :) de akkor tényleg igy van. Pedig van olyan amiben még SD kartya olvaso is van, de nyilván az is csak a masik iranyba megy. Akkor ez felejtős tényleg :) Es ha veszek egy sima asztali TBC-s DVD írot a sima VHS videomhoz, az mar elég, vagy kell a TBC-s S-VHS video is? Vagy pl egy TBC-s S-VHS videoval a kis olcsó USB-s grabberem is jobb lesz már? Es akkor nem kell a DVD mizéria.
-
cocka
veterán
Át, utána meg sok sikert a HDD-ről leszedéshez. Nincs az az isten, hogy én nekiálljak a beépített HDD-ről átirkálni DVD-kre a videóanyagokat plusz a lemezhatárok miatt állandóan újat és újat adagolni, mert feltehetően a DVD felvevők nem a kétrétegű DVD-k írásáról híresek.
És 4.37 gigát is hogyan ír fel? Természetesen MPEG2-ben, ami a most divatos H264-hez képest irdatlan helyet is foglal.
Úgyhogy személy szerint én más megoldást választottam a digitalizáláshoz (bár itt is került DVD felvevő a gépezetbe, de annyira nem ájultam el a minőségétől), de azt itt a szakértők nem szeretik. Vagy legalábbis nem nagyon reklámozzák, inkább a "szerezz egy kamerát amit firewire-ön keresztül kötsz össze géppel" típust preferálják.
Természetesen ilyen kamerákat sokkal nehezebb szerezni, mint egy jófajta működő VHS magnót.
-
tom_77
tag
Sziasztok,
Teljesen új vagyok a témában. Mint mindenki, én is a régi családi VHS-eket szeretném bedigizni :) Sajnos a kép már alapból nem olyan szép, ez lehet hogy a videom (semmi S-VHS, cserébe lehet koszos fej) hibája és nyilván màr a szalagok sem olyan jók (25-30 éves kazikról van szó). Vettem egy USB-s kütyüt (mert azt hittem naivan hogy az nekem halandónak elég lesz) és kiprobáltam. Hát nem lett olyan jó, de nem is tragikus :) Aztán gondoltam kicsit utánajárok a dolgoknak. Látom ez a TBC itt a kulcsa mindennek :) Nem sikerült még mindent átolvasnom, sorry ha marhaságot kérdezek, de ha kitúrok egy VHS/HDD(/DVD) kombót, ami TBC-s, akkor azzal át tudnám menteni VHS-ről a HDD-re a cuccost? :)
Köszi előre is.
-
cocka
veterán
Na folytattam a VHS digitalizálással kapcsolatos kísérleteimet, mivel sikerült szert tennem egy HDMI-komponens átalakítóra, amin állítható a felbontás.
Az eredeti SCART-HDMI konverter azért szívás, mert pont a 480p meg az 576p nem érhető el. Csak néhány natúr VESA felbontás van a 720p és az 1080p 50-es és 60-as változata mellett. 60 Hz-en érhetők el ilyenek, hogy 800×600, 1024×768, 1280×1024. Érdekes módon ezeket használva szarabb lett a kép, mint a széthúzott 720p vagy 1080p esetén. Ráadásul a Hertz eltérések miatt is nagyon vibrált a kép.
Szóval alapból nem lenne ez rossz, csak túlságosan sokat nyújt a képen a 16:9-es arány miatt, meg rohadt halkan megy át a hang.
Szóval miután nem találtam (vagy biztos van csak jó drágán) olyan HDMI-re konvertálót, ami a 480p-t meg az 576p-t vagy legalább az i-t támogatná, szereztem egy HDMI to YPbPr-t, mert a komponenst is támogatja a HDMI felvevőm. Ez a konverter azért jó, mert van rajta felbontásválasztó gomb. Tudom dupla konverzió, minőségromlás meg egyebek, viszont ez már támogat a 720p-n meg az 108p-n kívül klasszikus NTSC és PAL felbontásokat is. (720×480 meg 720×576). Előbbit 60 fpsben, utóbbit 50 fpsben.
Tehát 576p-ben felvettem a cuccot, viszont így borzasztó halk lett a végeredmény és valamiért csak monoban ment ki, a másik csatornán valami idétlen berregés van, szóval Goldwave-vel utókozmetikáztam: Channel Mixernél Mono mix és jó lett. Miután újrakonvertálás nélkül lecseréltem a hangot a hangosabbra és mixeltebbre, kíváncsi voltam van-e valami épkézláb megoldás arra a problémára, hogy hogy lesz újrakonvertálás nélkül 4:3 arányú a videó display asepct ratioja.
Na itt jött a meglepetés. Azt már eddig is tudtam, hogy van a -aspect 4:3 kapcsoló az ffmpegnél, de azt az asztali lejátszók nem értelmezik. Aztán így tudtam meg, hogy van négyféle aspect ratio, Display AR, Storage AR, Pixel AR (amit egyébként sample AR-nek is hívnak, csak hogy könnyebb legyen összekeverni a Storage AR-rel). Aztán ezt metaadatként meg lehet adni ffmpegben pl. így:
-bsf:v "h264_metadata=sample_aspect_ratio=16/15"
És akkor nem kell újrakonvertálni a videót, hanem a 4:3-as DAR és az 5:4-es SAR arányából jön ki, amit a sample aspect ratio-hoz (azaz PAR-hoz) be kell írni: DAR/SAR = PAR.
Itt a végeredmény: (egyébként ez a kazetta alig lett lejátszva, talán látszik is)
(ne a webes lejátszóból indítsátok!)
Még van egy kábelem ami SCART kimenetre csatlakoztatható és YPbPr a másik vége, de az csak akkor működik, ha a SCART-on RGB jel megy ki, sima kompozit jel esetén nem működik.
-
válasz
szabi325
üzenetére
ha porózus alatt a kép zajosságát érted, ami pl a kék égen látszik igazán, akkor azt így vette fel a kamera, az aviban bitre ugyanaz van, mint a kazettán. persze lehet zajszűréssel próbálkozni, de szerintem nem érdemes, nem hiszem hogy ilyen módon hozzá kell nyúlni az emlékeidhez

-
szabi325
tag
Sziasztok!
Régi MiniDV kazettáim digitalizálom, WinDV-vel (DV type 2 AVI) átviszem a gépre (Firewire porton keresztül) tehát ugye ez a nyers DV avi.
Itt [link] egy 2 perces kis részlet, ha letöltitek akkor látszik hogy a kép nagyon porózus, zavaros ezt utólag tudom javítani? Vagy akkoriban ezt tudta a kamera?
Adobe Premiere-t használok, pár kulcsszó is jól jönne hogy mire googlezzak rá, előre is köszi a segítséget
-
Nabuk
csendes tag
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni.
Régi whs, w8 felvételeket szeretnék digitalizálni. Ehhez keresek egy költséghatékony eszközt. A digitalizálást szoftveresen oldom meg, van megfelelő erősségű számitógépem, és szoftverem is. Adobe Premier, OBS, STB.Milyen USB digitalizáló kártyát tudnátok ajánlani, ami megfelelő minőségben viszi át a jelet számitógépre, és Win 10-et is támogat?
Köszönöm a segítséget. -
törölt tag
válasz
garga pista
üzenetére
Nálam más opció nem votl mert nem talált... de én sem jót

Win7, viszont gond nélkül megtalálta felismerte, telepítette, csak újra kellett indítani... a gépet...Valószínüleg vagy nem létezik hozzá XP-re, vagy nem találtam meg. Vagy csak a laptophoz, nem passzol.
"Leírom hogy néz ki ez akkor nálam:"
hasonló nálam is, csak újabb unlead. Valamint a kamera, nem biztos, hogy tudja, egyszerre a teljes vonalat. Mert elvileg csak kazettára enged felvenni első körben. Legalábbis, amikor próbáltam, mindig reklamált, hogy kell kazetta stb..."Semmiféle analogizálás nincs itt,"
azt arra írtam, hogy rca-n is ment volna kifelé usb-s digitalizálón... csak annak sok értelme nincs..."Na most neked 2x kell lejátszani, 1x a VHS kazettát, 1x a miniDV kazettát, erre utaltam.
"igen kb, én is ezt mondtam
"Sajnálom, ha a kritizálás jött át,"bocsi, csak elég sokat szarakodtam már vele... de most már rendben van, remélhetőleg.
" hogy lehet másképp is, hatékonyabban is csinálni a folyamatot."
Lehet. DE ennek is örülök, hogy legalább ez van.Mondom korábban ilyesmire nem is volt szükség.
-
garga pista
őstag
válasz
üzenetére
Bocsi, lehet rosszul fogalmaztam, úgy értettem, hogy kézzel nem telepítgettem drivert. Felismerte a gép simán FireWire-ön (az USB más story, van olyan Sony-n amin az is van, de az kézzel felrakott driver nélkül nem megy)
"A Dv szalagra már digitális jel kerül... nem tudom mennyivel lett volna jobb azt utána analógizálni, majd digizni"
Ezt a mondatot nem értem
Leírom hogy néz ki ez akkor nálam:
SVHS magnó -> SVHS+RCA kábel -> Sony kamera -> FireWire - > PC -> Ulead VideoStudio 8 (teljes verzióban kaptam a FireWire kártyához).
Sony-n bekapcsolom az AV->FireWire opciót.
A VHS magnón elindítom a lejátszást, a PC-n máris látom a képet, hangot és elindítom a felvételt. Semmiféle analogizálás nincs itt, a sony kamera "on the fly" alakítja digitális DV-re a videót+képet, a PC meg rögzíti AVI-ba.
Lejátszom a kazettát és át is vettem a PC-re egyszerre,
Na most neked 2x kell lejátszani, 1x a VHS kazettát, 1x a miniDV kazettát, erre utaltam.Sajnálom, ha a kritizálás jött át, építő jellegű akart lenni, hogy lehet másképp is, hatékonyabban is csinálni a folyamatot.
-
törölt tag
válasz
garga pista
üzenetére
Normál esetben már rég nem foglalkoztam volna vele... de most már megy, win7-en megjelent a felvétel, ha elindítom windv-n.
Az már csak extra, hogy van-e és ha van mennyi különbség van program és program között...
így vagy úgy, de már megy."Driver alapból egyik kamrához se kell, legalábbis Sonyhoz biztosan."
Pedig kell, mindenhez. Figyeld meg az usb-t, is amikor először csatlakoztatod, pl egy pendrive-ont. kifogja írni, hogy hardware telepítése. És ha sikeres, utána fogod csak tudni használni az eszközt.Nah ezt a win7 tudta alapból. Xp-nél viszotn nem talált.
Ezen kívül a firewire-hez is kell, hogy a gép/oprendszer tudjon vele kommunikálni. Más kérdés, hogy normál esetben ebből te semmit nem veszel észre, mert automatikus."
A Sony-n is, azért kell beállítani, tudja a kamera mit akarsz.
"itt nem kellett állítani semmit. A "DV IN" magát, a kapcsolatot jelzi. Vhs-el, csak av-n kommunikált asszem. Esetleg S-videó. De AV-hoz is spec kábel van, ami 1-be végződik."Szerintem akkor ez a kamera nem tud AV->FireWire digizést."
Jelenleg 1 fázisban felvettem dv kazettára a dolgot.
Második fázis lett volna a pc-re való átjátszás, itt nem volt kábelem (pedig volt 3 is, a 3. lett jó). Utána, meg szoftveres problémák.Tehát így vagy úgy de tud.
"Na itt meg beleviszel még több hibalehetőséget a dologba feleslegesen. Meg persze nem kevés idő is, realtimeban 2x átvenni."
A Dv szalagra már digitális jel kerül... nem tudom mennyivel lett volna jobb azt utána analógizálni, majd digizni. A felvétel nem romlik. Más opció meg nincs. Kritizálás helyett, meg érdemi válasznak örültem volna...
De már megoldódott... jelen állapot szerint. (ha normálisan lettek volna tárolva a vhs-ek, akkor ez az egész probléma kör fel sem merült volna).
-
garga pista
őstag
válasz
üzenetére
Hát nem tudom, nagyon szenvedősen megy neked ez a Canon, az én idegeim nem bírnák, már rég kib..dobtam volna
Driver alapból egyik kamrához se kell, legalábbis Sonyhoz biztosan. A DV mellett van egy Video8/Hi8/Digital8 kombó kamerám, azt is simán felismeri a gép.
"amúgy ez két irányú a firewire"
A Sony-n is, azért kell beállítani, tudja a kamera mit akarsz."De egyébként a használati utasítás, kamerához sem ír sehol ilyesmit."
Szerintem akkor ez a kamera nem tud AV->FireWire digizést."Sőt lehet, cska két lépésben lehet megvalósitani a dolgot szalagra felvenni és utána átjátszani pc-re"
Na itt meg beleviszel még több hibalehetőséget a dologba feleslegesen. Meg persze nem kevés idő is, realtimeban 2x átvenni. -
törölt tag
válasz
garga pista
üzenetére
Az biztos nem gond. Mivel rossz kábellel nem jelent meg. És láttam ahol jól müködik, ott hogy működött. Tehát a "DV IN" az teljesen jó (amúgy ez két irányú a firewire) - És egyébként sem lehet állítani semmit sehová.
". Az én Sonym is olyan, hogy a menüben be kell állítani, hogy AV->DV és ilyenkor kimentre átállítja a firewire-t. "
Az jó. Sonynál nem tudom hogy megy. Arra meg még nem volt lehetőségem, hogy ezt részét egybe kipróbáljam. De egyébként a használati utasítás, kamerához sem ír sehol ilyesmit. Sőt lehet, cska két lépésben lehet megvalósitani a dolgot szalagra felvenni és utána átjátszani pc-re. De ezt még majd megnézem... hátha sikerül egybe is, felvétel nélkül csak kazettával simán, a kamerában...)Ez egyébként egy Canon MV400i kamera.
Egyébként a helyzet az, hogy XP-re nincs driver, magához a kamerához. Párat probáltam a legtöbb nem volt jó. egyet elfogadott, de azzal sem működött...
Aztán végül egy programmal, változtatva lettek a partíciók, és még egy 3 oprendszer is felrakva - win7.
Nah ahhoz már volt driver, ott már felismerte.XP-n egészen eddig a pontig el lehetett jutni. win7-en már működött is.
programokban van különbség? hogy windv vagy más van használva?
-
garga pista
őstag
válasz
üzenetére
.."megjelent a "dv in" felirat"..
Na ez lesz a gond szerintem, a Canonban át kellene állítani, hogy kimenetként kezelje és kifelé adja a képet rajta. Az én Sonym is olyan, hogy a menüben be kell állítani, hogy AV->DV és ilyenkor kimentre átállítja a firewire-t. A kamera tud fogadni és felvenni firewire portról, valószínű a tiéd is és erre van most állítva. Használatiját nézd meg, hogy kell átállítani. -
törölt tag
Csak hogy ne legyen olyan egyszerű... Ugyan a kábel mizéria után megjelent a "dv in" felirat a kamerán, vagyis kapcsolat van... Viszont a laptop nem látja. (viszont az az xp-s oprendszer, ahol az újabb driver van, az látja, felismeri, hogy van egy új eszköz canon mv 400i. De semmrie sem megyek vele mert "egyéb" és sárga kérdőjel... van nincs firewire hozzá, elvileg nem is kellene hozzá canon oldala alapján...
Na ilyenkor mi a tököm van? Hogy lehet ezt működésre bírni?
Kábel után úgy gondoltam már jó... de még sem...
Előzmény...
[link] -
zapkorte
tag
Jó volt a dvd fölvevőzés egykor, LG is volt, Pioneer is volt nekem, sok kazettát átírtam velük, nem lobogott, nem ugrált a kép... de ezek ma már 15-20 éves készülékek, szerintem aligha akad köztük olyan, amelyik még teljesen működőképes. Még ha gyári csomagolásban álltak a polcon mostanáig, akkor se garantálhatja senki, hogy nincsen kipúposodva bennük az összes elkó. (Mert pont ezeknek a fénykorába esett a legnagyobb elkó-botrány.) Én ebbe az irányba ma már nem indulnék el. 6-8 évvel ezelőtt talán még lehetett volna, de most már ez a hajó elment.
-
válasz
Petipapucsba
üzenetére
régen volt valahol egy lista, de égen-földön nem találom.
-
gti3
csendes tag
Sziasztok! Profi dvd felvevőkkel érdemes foglalkozni? Egy JVC BD-X200ról lenn szó. A típusnak próbáltam utána nézni, de azt nem sikerült kiderítenem, hogy van-e benne TBC.
-
Petipapucsba
friss újonc
válasz
garga pista
üzenetére
Köszi szépen. Vissza olvasok a topickban. Nekem leginkább a mini DV kamerás megoldás a szimpatikus. Szerintetek melyek azok a mini dv kamera típusok, amelyek a legelterjedtebbek voltak az országban és erre a célra megfelelnek? (Már hogy a legnagyobb eséllyel bukkanjak rájuk az adok-veszek oldalakon.)
-
válasz
garga pista
üzenetére
"Nekem is Sony kamerám van...... korábban írtam a típusát, most nem tudom megnézni."
Neked az van, ami nekem, Sony DCR-TRV22E

-
válasz
garga pista
üzenetére
a "pörgő" képhez nem kell tbc
lehet tracking probléma is, sérült szalag is, döglődő lejátszó is. de valami mintát lenne jó látni róla. -
garga pista
őstag
válasz
Petipapucsba
üzenetére
A videod ami van úgy látom alapból nem tud TBC-t, egy olyan kellene elsődlegesen. A kamerának meg csak AV kimenete van, így nem tudsz vele átvenni, abból biztosan másik kell. Itt vagy a vhs digitalizálás topikban visszaolvasol voltak konkrét típusok is javasolva. Nekem is Sony kamerám van, csak másik típus ami fogad AV-t és átküldi firewire-re, korábban írtam a típusát, most nem tudom megnézni.
-
Petipapucsba
friss újonc
Sziasztok!
Találtam pár vhs kazettát itthon. Szeretném digitalizálni magamnak. Van egy Sanyo VHR-H772 típusú vhs lejátszóm, de néha pörög a kép egyes kazettáknál. Utána olvastam és rádöbbentem, hogy a TBC miatt van a probléma. Ismerősömnek van egy miniDV kamerája. Típusa Sony DCR-HC51. Ha kölcsön kapom, akkor evvel meg van oldva a TBC problémám? Illetve ha nem, akkor erre a célra pontosan melyik típusú miniDV kamerát javasoljátok?
Segítségeteket előre is köszönöm.
-
gti3
csendes tag
Sziasztok! Pár VHS kazettát digitalizálnék, viszont nem tudom eldönteni, hogy milyen digitalizáló eszközzel járnék jól erre a célra. Ahogy itt olvastam, az 5-10000ft-os usb eszközökkel nem érdemes foglalkozni. (Felvételi hibák a TBC hiánya miatt.) Próbáltam használt DVD felvevőt venni, de sok kétes állapotú fordul elő (pl felvétel funkció nincs tesztelve vagy egyéb mechanikai hibák), meg eleve nem túl gyakori a megfelelő eladó példány. A drágább usb eszközökkel érdemes foglalkozni? Pl: Dazzle DVD Recorder HD vagy Terratec Grabster AV350MX? De persze használt dvd felvevőkre is nyitott vagyok még, ha van valami tuti beszerzési forrás.
-
zapkorte
tag
Van olyan, hogy Boilsoft Video Joiner meg Boilsoft Video Splitter, ezek pont ezt csinálják.
De ha mpeg-2-ről van szó, akkor inkább a Womble Mpeg-VCR-t ajánlanám, mert az nem csak keyframe-eknél tudja elvágni a streamet, mint a fentiek, hanem akárhol, de csak azt a néhány frame-et encodolja újra, ahol a vágás van, az összes többit direktbe másolja, én leginkább azt szoktam használni. De ez viszont csak mpeg-2-t tud kezelni, semmi mást. -
cocka
veterán
-
Köszi cocka, jó ajánlás volt az FFmpeg. Ha nem is a parancssoros változat, de egy ffmpeget használó progi úgy tűnik jó lesz nekem.
Az ffmpegből kiindulva kezdtem keresgetni, és a Shutter Encoder-el egyszerűen, gyorsan, átkódolás nélkül, másolás-jelleggel illeszthetők össze a fájlok. Mediainfo szerint lényegében ugyanaz marad minden. Minimális eltérés van méretben is, összeraktam egy 6.5 meg egy 5.1 GB-os anyagot, és az összefűzött 11.6 GB-os videó kb. 0.25 MB-al lett kisebb, mint a két eredeti fájl összege. Sajnos a dv avi-mat nem szereti, de nem baj, a VidCoderrel mp4-be tett fájlokat rakom vele össze, azzal hibamentes.Tudtok még ilyen progit, ami ffmpeg-et használ, de rendes grafikus felülete van?
Köszi, ránézek!
Az avidemuxban nagyot csalódtam, de lehet, hogy teszek vele egy próbát.

-
"ez kizárólag azonos kodekkel kódolt, azonos bitrátájú, felbontású, fpsű lényegében mindenben megegyező paraméterű videokkal működik!"
Persze, nem is gondoltam másképp.Nagyon köszönöm a segítő szándékot, de nem hiszem, hogy belefogok. Ez nem nekem való, borzasztó bonyolult, ahogy ez a cikk is mutatja. Biztos bele lehet tanulni, de én már öreg vagyok ehhez.

Inkább annak próbálok utánajárni, hogy ffmpeg-t használó, de egyszerű grafikus felülettel rendelkező progi van-e erre. Állítólag vannak ilyenek, ahogy olvasom.
-
cocka
veterán
válasz
liszi70
üzenetére
Hát én ezt szoktam letölteni:
Feltéve, hogy windózt használsz. Asszem semmit nem is kell telepíteni, egyszerűen csak bemásolod a 7z tartalmát egy ffmpeg mappába, aztán azt megadod a környezeti rendszerváltozóknál, hogy ha tetszőleges mappából akarod a programot indítani, akkor is megtalálja.
Windóz gomb a billentyűzeten + R (futtatás ugye) és oda beírod, hogy SystemPropertiesAdvanced
OK után Környezeti változóknál a Rendszerváltozók PATH részénél be kell írni az exék elérési útvonalát.
ffmpegnél ugye <az ffmpeg mappája>\bin nyilván te tudod, hogy hova fogod telepíteni.
Aztán az összefűzendőknél:
ffmpeg -f concat -i "reszek.txt" -c copy "osszefuzott.mp4"
Magába a reszek.txt fájlba pedig csak a fájlneveket az összefűzés sorrendjében így:
file 'resz01.mp4'
file 'resz02.mp4'(nem tudom milyen kiterjesztése van a fájljaidnak, értelemszerűen átírod rá.
De hangsúlyozom, hogy ez kizárólag azonos kodekkel kódolt, azonos bitrátájú, felbontású, fpsű lényegében mindenben megegyező paraméterű videokkal működik! Ellenkező esetben tudtommal egyéb paramétereket is igényel vagy egyszerűen automatikusan újrakonvertálja az összes részt valami általa legoptimálisabbnak vélt formátumban.
-
Uraim, teljesen esélytelen, hogy találjak egy olyan összefűző programot, ami mindössze annyit csinál, hogy több videóból 1-et készít, de NEM konvertál semmit? (Természetesen egyazon tulajdonságú fájlok esetén.) Dunát lehet rekeszteni találatokkal videó-összefűzésre, de hiába van olyan opciója némelyiknek, hogy eredeti tulajdonságok megőrzése, azért csak nem lesz az. Különös tekintettel arra, hogy a végeredmény interlaced kell, nem pedig progresszív.
Egyáltalán létezik-e olyan eljárás, szoftver, ami másolás-jelleggel összeilleszt videókat, de biztosan nem konvertál semmit? -
Oké. Csináltam rövid részleteket.
4 fájl van feltéve drive-ra.
A "type2DV" olyan DV AVI, amin 1 óra után már jelentősen elcsúszik a hang. Itt nyilván még nem látszik.
Az "Elements mp4" az Adobe Elements-el exportált hanghibás fájl, 2 és 17 másodpercnél hallható a kis pattanás, ami gyakran jellemzi.
A "Virtualdub" nálam sosem látott mélységekbe süllyedt, te is látni és hallani fogod.
Az "Eltolódott hang" már az elcsúszott hangú végterméket demonstrálja, vlc-vel rögzítettem. -
válasz
szabi325
üzenetére
Kipróbáltam a progit, ugyanazt állítottam be, mint amit linkeltél. Ez lett az eredmény.
Hang van, kép nincs. Ráadásul előnézeti hang sem megy benne.
Komolyan már kezdek begolyózni, hogy mi a bánat van itt, hogy semmi sem akar normálisan működni nálam. Cseréljek számítógépet, kamerát, vagy mindent, vagy nem attól függ, de akkor mitől??? (Költői kérdések, nem tőletek kérdezem, csak végső elkeseredésemben.
) -
válasz
liszi70
üzenetére
abból gondolom, hogy már a kamerából jövő streamben is hibák vannak, hogy a vdub ennyit hibázik. én használtam virtualdubot type 1 és 2 videókra is gond nélkül.
ha pl capture közben jött egy csomó frame drop, akkor a 2-es típus a külön streamek miatt elkezd szécsúszni, az 1-es viszont sokkal jobban össze van ragasztva, ott az ilyen hibákat láthatóan rosszul kezeli némelyik program, viszont nincs csúszás. -
válasz
szabi325
üzenetére
"gondolom Corellal vetted át a miniDV -ről"
Corellal IS, meg még másik 3 (már összesen 5, mert most virtualdubbal is megpóbáltam) programmal. Mindnél ugyanaz a helyzet, a type1 jó, type2 nem. De ezzel semmi baj nem lenne, elvileg elég a type1, ha lehetne normálisan konvertálni szerkesztő-progikkal is, csúszás vagy pattogás nélkül.
Virtualdub-al meg el sem jutok odáig, hogy type 1 vagy 2, mert olyan durva akadások, frame-eldobások vannak benne már a streaming előnézete közben (!) hogy a fal adja a másikat. És a kiírt anyag is ilyen, használhatatlan. Ezt sem értem, de én mostanában annyi anomáliával találkoztam digitalizálásnál, hogy kezdek immunissá válni.
Köszi, megpróbálom még ezt a (hatodik) programot is. Ez a linkelt beállítással type2-ben rögzít?
-
szabi325
tag
válasz
liszi70
üzenetére
Nem tapasztaltam Adobe-val az általad említett hanghibákat.
Amit még megpróbálnék a helyedben hogy [link] ezzel a programmal újra átveszem a miniDV ről ilyen beállításokkal és ezt behúzod az Adobe programba hogy így is jön-e a hanghiba.
(Legalábbis gondolom Corellal vetted át a miniDV -ről, ott már évekkel korábban én is szenvedtem ezzel a hangcsúszás hibával amit nem sikerült megoldanom...) -
válasz
liszi70
üzenetére
Lehet, hogy a DV AVI type1-ben felvett hangsávja a ludas. Ha sikerülne kipróbálnom, hogy type2-ben rögzítek, akkor kiderülne, hogy így van-e. Viszont NEM tudok type2-ben rögzíteni, mert az összes progival (Corel; CaptureFlux; ExsateDVCapture; WinDV) a type1 jó, de type2-ben rögzítve csúszik a hang. Minddel. Pontosan úgy csúszik, mint a type1-es anyag a konvertálás után! Ha sikerülne rájönnöm, mi a közös a type2 rögzítésében, és a type1 konvertálásában, az közelebb vihetne a megoldáshoz. Van ötlete valakinek?
-
"van hanghiba, csak nem minden esetben hallod"
Akármi másban játszom le az eredeti anyagot (lejátszó vagy szerkesztő programokban) nincs hanghiba. (Vagy legalábbis NEM hallható.) Egyedül Adobe Elementsben jelentkezik, már a programba behúzás után.
Nem tudom, de kezdem azt hinni, valami átok ül a mostani digitalizálásomon.
Már marha sok időt elb@@tam ezzel a miniDV-s felállással. Hej, régi szép idők, amikor simán csak bement a vhs anyag a tunerkártyába, mpeg2-ben rögzítettem, szerkesztettem, kiírtam..... Mondjuk az sem volt kevés idő annak idején, mire kikristályosodott, hogy tudom ezt hibamentesen megtenni. 
Jelen felállás az maradt egyelőre, hogy a miniDV kamera által küldött type1 DV AVI-anyagot átkódolom VidCoder-el. Ez így hibamentes, csak hát szerkesztetlen. Pedig ki kellene vágnom részeket, hangot korrigálni, feliratozni, stb. Ha szerkesztem (Movavi Video Editor, Corel Video Studio, Adobe Premiere Elements) akkor export után hanghibák jelentkeznek, vagy csúszás, vagy kis kihagyások.
-

Nincs értelme kiszedni a hangot, szerintem reménytelen a csúszást korrigálni. Folyamatosan nő a mértéke, és hosszú idő után látható határozottan. 1 óránál már észrevehető, 1,5-2 óránál már gáz. (Ezért volt hatalmas szopás tesztelni, mert marha sok idő volt, amíg egy csomó változatban kiírtam a hosszú anyagokat, hogy kiderüljön a csúszás vagy nem csúszás.
)Egyébként mégsem a gép a gyenge láncszem abban, hogy az Adobe Elements hanghibákat produkál nálam. Ugyanis nem csak az export után vannak hibák (a konvertálás majdnem 100%-os processzorhasználatánál), hanem ahogy behúzom az eredeti anyagot a programba és csak lejátszom benne (10% alatti processzorhasználatnál), akkor is jelentkezik. Az eredetiben NINCS hanghiba. Ahogy bekerül a progiba, onnantól kezdve már szar a hang. És mindig ugyanott vannak a pattogások, apró kihagyások, nem random! Memóriahasználat is alacsony, szóval ez nem gép probléma. A win10-et is újratelepítettem. Először Adobe Premiere Elements 2022 volt fönt, aztán a 2019 és 2020 is. Mind a három ugyanezt csinálja. Viszont nem csúszik a hang! Hanem másképp szar....

szabi325 (vagy bárki) te tapasztaltál ilyet az elementsel? -
válasz
liszi70
üzenetére
Hát, sajnos kevés a gépem az elements-hez. (Nyilván a Pro-hoz még inkább.) Feltelepült az elements, lehetett szerkeszteni is, sőt, nem is csúszik a hang, viszont hanghibák, pattogások vannak a kiírt anyagban. 6. generációs intel, vagy annak megfelelő amd proci kellene, meg min. 8GB ram. Nekem i5-2500, meg 4GB ram van.

-
szabi325
tag
-
Feladtam, nem kísérletezek tovább. Le kell mondanom a pontos vágásról, hangkorrekcióról, feliratokról, tehát a szerkesztésről, mert a jelenlegi hardveres felállásban csak a vidcoderrel konvertálva nem csúszik el a type1-es DV AVI hangja.
De legalább fekete képet tudnék beilleszteni a videó elejébe-végébe. Tudtok olyan konvertálót, ami ugyanúgy kódol mint a handbrake/vidcoder, de el lehet sötétíteni frameket, vagy (fekete) képeket lehet beilleszteni vele? -
A virualdubbal ha jól tudom nem lehet szerkeszteni, pontosabban csak vágni lehet vele. Egyébként nem ismerem személyesen, bár próbálgattam régebben. MP4-be kódoláshoz, vagy capture-höz ajánlod?
cocka: Folyamatosan nő a hangcsúszás.
Most elővettem régi DV AVI-kat, amiket miniDV szalagról rögzítettem annak idején, szintén Sony kamerával. Azoknál bezzeg nem jön elő a probléma, a corel is csúszás nékül exportálja őket. Mondjuk azok type2 hangú videók, viszont most én nem tudok type2-ben kapcsörözni, mert ahogy írtam is, type2 esetén is jelentkezik a hang-eltolódás. A type1 DV AVI jó, de ott meg a szerkesztés és exportálás során jön létre a hang-elcsúszás.
-
válasz
liszi70
üzenetére
A corel video studio-nak van egy olyan opciója, hogy Same as First Video Clip. Ez elvileg változtatás nélkül exportálja az anyagot. Nincs is semmiféle beállítási lehetőség, tehát elvileg DV-nek kellene lennie. Nem értem miért nem az.....

azt csak a corel alkotói tudják

de ha csak same, az jelentheti azt is, hogy a bemeneti formátummal egyezőt csinál, de újratömörítve.virtualdubbal is csúszik?
-
"a 4:2:2 biztos nem dv"
A corel video studio-nak van egy olyan opciója, hogy Same as First Video Clip. Ez elvileg változtatás nélkül exportálja az anyagot. Nincs is semmiféle beállítási lehetőség, tehát elvileg DV-nek kellene lennie. Nem értem miért nem az.....

De ettől nagyobb baj, hogy már jó pár órányi anyagot megvágtam, feliratoztam, hangot javítottam stb. aztán exportáltam őket, és most vettem észre, hogy így is el van tolódva a hang.
Tehát az eredeti DV-t szerkesztve és elvileg ugyanabban a DV-ben exportálva sem használható a mentett anyag. Az eredeti kapcsörözött DV AVI tökéletes, csúszásmentes. Akármivel próbálom (több szerkesztőt próbáltam) akár mp4-ben, akár dv aviban szerkeszteni és elmenteni, MINDIG el van tolódva a hang. Eddig egyedül a VidCoder (HandBrake) tudta hibátlanul kódolni, csak az ugye nem tud szerkeszteni, az pedig nagyon kellene. Fogalmam sincs, mit csináljak..... -
-
Na ja, csak sajnos a fő kedvencem, a movavi dv-ben sem tud menteni.
A corel tud, és képes az eredeti anyagot konvertálás nélkül exportálni. Ebből a Pro X8 az, ami egyelőre hibátlanul teszi nálam a dolgát, úgyhogy pro X8 és vidcoder kombó marad. (Most már el kell kezdeni az érdemi munkát, mert napok óta csak tesztelek meg próbálgatok, a sok-sok vhs kazettát meg vissza kellene már vinni.
)Köszi a segítségeteket!
-
"a rendes videószerkesztők nem tömörítik újra a dv-t"
Én mindenképp újra akarom tömöríteni, mert nem akarom megtartani az eredeti DV AVI-t. A fájlméret és a kompatibilitás miatt mp4 lenne a végtermék, de azt úgy akarom, hogy az eredetit legjobban megközelítőek legyenek a tulajdonságok. (Mint a te preseted esetén.) Például maradjon meg a 25i, amit viszont az általam használt és kedvelt videóvágók (Movavi Video Editor, Corel Video Studio) nem támogatnak. Az fps-beállítástól függően a felbontást sem lehet olyan szabadon alakítani, ahogy a VidCoder-ben.
Szóval lehet, hogy a vhs anyagom a vidcoder-konvertálás után még szinte az eredeti minőség marad, de a videóvágóval szerkesztés után már biztosan nem. Hogy ez mennyire látható, vagy mennyire nem, az más kérdés.
Ja, a vidcoder írja: [kép]
-
Oké, az a PAL szabvány, és én is szívesebben használnám az eredeti (bár anamorph) 720x576 felbontást, de mit csináljak, ha a Dune HD Duo lejátszómon (amiből ráadásul 2 van
) nem pontosan jelenik meg. Nincs nagy torzulás, de engem ez a kicsi is marhára zavar.Én gyakorlatilag nem láttam semmi anomáliát, de elvileg milyen hátránnyal jár a 768-ra felkonvertálás?
-
Köszi!
Kiderült, a 720 nálam nem működik, mert a dune lejátszóm 720 esetén oldalról kicsit összenyomja a képet a 4:3 képarányhoz képest. Ha 768x576-ra konvertálom, akkor a 4:3-hoz közelebb álló, picit szélesebb képarányban jelenik meg a dune-n a kép, szerintem így helyes. (VLC-vel mindkét felbontásban jó.) Lehet hátránya a 768-ra felkonvertálásnak?A VidCutter nálam szarul működik, nincs kép, meg lefagyogat, pedig vadi új telepítésű win10.
Köszönöm a VidCoder ajánlásodat. Remek progi, részletesen paraméterezhető a konvertálás. Ráadásul elejét-végét vágni is lehet vele. Igaz, nem frame, hanem másodperc pontossággal, de VHS-hez ez is elég lehet, bonyolultabb vágási feladatokhoz meg úgyis kell rendes szerkesztő progi. Igaz, azoknál meg a kimeneti konvertálás nem állítható be optimálisan, úgyhogy úgy fest, hogy választani kell az eredeti minőség, és a szerkesztett, vágott, feliratozott videók lehetősége között.
qnadam kolléga presetje is remek hozzá, a 25i beállítás hozza a legjobb, legsimább mozgást. -
válasz
liszi70
üzenetére
HandBrake végre rendben konvertálja MP4-be a type1 DV AVI-t, nincs hangeltolódás. Köszi djnice!
Vágni nem lehet vele, így sajnos ez még egy menetet jelent, úgyhogy aki tud valami kis egyszerű progit, amivel type 1-es DV AVI-t vágni és hangeltolódás nélkül konvertálni is lehet MP4-be, az ne tartsa magában.
1. A natív DV AVI 720x576. Erre állítsam a konvertálás során a felbontást, vagy inkább a 4:3-nak arányosan megfelelő 768x576-ra? (Az fps-t hagynám az eredeti 25-ön)
2. A handbrake ezen beállításai közül nyilván élesítést, zajcsökkentést meg színtérbeállítást nem szeretnék, de a többit (különös tekintettel az interlace-el kapcsolatos dolgokra) hová kell állítani ahhoz, hogy a lehető legjobb minőséget kapjam? -
"ha a dv-t játszod le, még jó helyen van a hang?"
type1 esetén igen, jó helyen van. type2-nél meg el van csúszva. Adná magát a megoldás, hogy akkor type1-be kapcsörözzek, ami meg is történt, de ott meg az mp4-re konvertálásnál jön létre a hang elcsúszás. Nem értem az egészet...... Kínomban holnap újratelepítem a gépet 64 bites win10-el, hátha. De bevallom, nem hiszem, hogy azon múlik.
Millió mini DV-t gépre tettem már, soha, semmilyen problémám nem volt. Ez meg gyakorlatilag ugyanaz az elv, hiszen dv anyag jön ki a sony kamerából, ebből a szempontból tök mindegy, hogy a lánc eleje vhs, nem pedig miniDV.
Vagy esetleg a fire-wire kártyám lenne szar? De hát annak csak az a dolga, hogy beengedje a pc-re a digit anyagot, nem ezen kellene múlnia.
Egyébként nem tudom, hogy van-e köze hozzá, de ezt írja ki a digitalizált dv anyag lejátszása előtt a VLC: [kép] -
Túl nagy fájlok a felrakáshoz, 32-34 GB a natív DV AVI. Megvágni nem tudom úgy, hogy a megvágott és elmentett anyag tök ugyanaz legyen mint az eredeti, ha meg kapcsörözök egy pár perces részt, abból nem jön ki a hang-eltolódás. De itt van a mediainfo, remélem rájössz belőle, mi nem klappol. Borzasztóan meg vagyok lőve, itt van nálam harmincvalahány vhs kazetta, amit nemsokára vissza kellene vinni.
Format : AVI
Format/Info : Audio Video Interleave
Commercial name : DVCAM
Format profile : OpenDML
File size : 34.7 GiB
Duration : 2 h 51 min
Overall bit rate mode : Constant
Overall bit rate : 28.9 Mb/sVideo
ID : 0
Format : DV
Commercial name : DVCAM
Bit rate mode : Constant
Bit rate : 24.4 Mb/s
Width : 720 pixels
Height : 576 pixels
Display aspect ratio : 4:3
Frame rate mode : Constant
Frame rate : 25.000 FPS
Standard : PAL
Color space : YUV
Chroma subsampling : 4:2:0
Bit depth : 8 bits
Scan type : Interlaced
Scan order : Bottom Field First
Compression mode : Lossy
Bits/(Pixel*Frame) : 2.357
Stream size : 34.6 GiB (100%)Audio
ID : 0-0
Format : PCM
Format settings : Big / Signed
Muxing mode : DV
Muxing mode, more info : Muxed in Video #1
Bit rate mode : Constant
Bit rate : 1 536 kb/s
Channel(s) : 2 channels
Sampling rate : 48.0 kHz
Bit depth : 16 bits
Stream size : 1.84 GiB (5%) -
Na most van tele a tö..m.
Mivel a type1 DV AVI anyag mp4-be alakításakor csúszik a hang (több programmal tesztelve a konvertálást, Movavi/Corel/OpenShot), ma éjszaka két kis capture progival is type2-es DV AVI--ban rögzítettem a 2,5 órás vhs-t. És csúszik a hang! Ha type1-ben rögzítek, ott nincs elcsúszva a hang, annál mp4-be alakításkor csúszik el. A type2 meg eleve elcsúszottan rögzül. Na, ilyenkor mi van?
Eddig egy tv-tuner kártyával digiztem vhs-t, és nem volt ilyen gondom. Most álltam át az ajánlott tbc-s miniDV kamera (Sony DCR-TRV22E) és firewire kártya kombóra, de ez a hangelcsúszás (kb. 0,5-1 sec) teljesen használhatatlan felvételt eredményez. Most álljak vissza a tv tunerra???
Már nem tudok mire gondolni, lehet köze annak ehhez, hogy az ehhez használt gépemen 32 bites win10 van? -
cocka
veterán
Mondjuk azt nem tudom, hogy az ffmpeg ezeket a speckó formátumokat támogatja-e, de elvileg mindent is támogat. Mondjuk én vágni is ezzel szoktam.
Természetesen közben lejátszom a videót és nézem, hogy honnan kéne vágni meddig. Többet is meg lehet adni egyszerre. Szóval először szétdarabolja, aztán összefűzi a darabokat. -
válasz
liszi70
üzenetére
az avidemux nem támogatja a type 1 dv-t, de át lehet konvertálni type 2-be, például virtualdubbal (át kell kattintani a video menüben direct stream copyra, különben tömörítetlen lesz). mondjuk ha már úgyis nyitva a vdub, az alap vágásokat (elej-vége lecsap, reklám kiszed) rögtön meg is lehet csinálni vele

-
Ajánljatok legyetek szívesek egyszerű videóvágó, konvertáló progit. A vhs-ről digitalizált type1 DV AVI-t az általam szerkesztésre használt Movavi Video Editorral szerettem volna áttenni mp4-be, és a 2,5 órás felvétel vége felé eltolódik a hang. Minden beállítással ilyen. Egy másik programom is van, a Corel Video Studio, annál meg nem lehet tetszőlegesen beállítani a kívánt 720x576 vagy 768x576 felbontást és az fps-t. Az Avidemux-ba pedig nem lehet behúzni a konvertálni kívánt dv avi fájlt. Meg vagyok lőve, más progim nincs.
-
Köszi!
"a vhs-en kétféle hang van"
Na, ezt se tudtam.
"ha nagyon halk a hifi sáv, az lehet a lejátszó hibája is, lehet a felvételé is"
A felvétel vagy a kazetta a bűnös, négy sztereó lejátszóval próbáltam, egyiken sem szólal meg normálisan a sztereó sáv. Viszont monóban hibátlanul szól.
-
válasz
liszi70
üzenetére
a vhs-en kétféle hang van, a hifi sztereó meg a lineáris monó. előbbi úgy van felírva a szalagra mint a kép, a másik meg simán mint a magnószalagra, ezért gyengébb is a minősége. lejátszáskor ha van hifi hang, a videó alapból azt használja, ha nincs, akkor a másikat, viszont válthatsz kézzel is, ez pl jó lehet, ha a videó tévesen hiszi, hogy van hifi sáv. a mix (meglepő módon) a két sávot keveri össze.
ha nagyon halk a hifi sáv, az lehet a lejátszó hibája is, lehet a felvételé is... ha van másik sztereó lejátszód, azzal hamar kiderül, melyik esetről van szó. -
válasz
garga pista
üzenetére
Köszi!
Hihetetlen, hogy a legegyszerűbb megoldások miért nem jutnak eszünkbe időnként.
Persze most azért nem, mert én még nem használtam ezt a funkciót, vagy legalábbis nem emlékszem rá. Mind a 4 videómagnómon megtaláltam.... miután elemet tettem a távirányítójukba.
Van L, R, mono, sztereo beállítás, az egyik samsungon olyan is volt ezeken kívül, hogy mix. Az kicsit halkabban szólt mint a mono.
A kérdéses kazetták alig szóltak sztereóban, mindkét csatorna szinte nulla, monóban viszont tökéletesek. Ezt mi okozhatja? Azt megérteném, hogy az egyik oldal szól, a másik nem, és a monó kiegyenlíti, de hogy sztereóban egyik sem hallatszik érdemlegesen, monóban pedig megjavul, ez nem fér a fejembe.
-
Hanggal kapcsolatos problémám van. Most már második vhs kazettám, amit betéve a lejátszóba, először tökéletes a hang, aztán amikor néhány másodperc után a sáv-keresés (fej-állítás) befejeződik és sztereóra vált, akkor elmegy a hang. Nem minden kazettával van gond, és több lejátszóban is próbáltam. Csak egy mono lejátszó beszerzése lehet a megoldás, vagy van más tippetek?
-
válasz
liszi70
üzenetére
a rögzítés fontosabb, mert annak realtime kell mennie, a másiknak nem baj, ha elakad egy pillanatra. mondjuk egy 25 mbps stream rögzítése nem sok erőforrást igényel. szóval lehet, hogy nem is kell piszkálni.
task manager, details fül, jobklikk a programra, set priority.
Új hozzászólás Aktív témák
- Lexus, Toyota topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Autós topik
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Apple asztali gépek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Házimozi haladó szinten
- További aktív témák...
- Több darab! MacBook Pro 16" M1 32GB RAM 27%-os áfás számla
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 9060 XT 16GB Zalman S2 TG FSP 700W
- Razer Barracuda X Chroma Black gamer Fejhallgató
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- 174 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5070Ti (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

)