- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Árnyékos sarok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Remus389
veterán
Hát ott még nem tartok.
Én eddig mindig úgy csináltam, hogy festés után matrica azt csók. Úgy voltam vele, hogy a tankokat se lakkozták le, meg a repülőket se, tehát az az élethű ha csak festék és kész. Itt egy Fiat G55 álőben, ez sincs lakkozva:
Persze használtam ilyen matricafeszítőt is, Gunze. Meg gondosan körbevágtam a matricát, ha kellett, nem lettek csúnyák a matricák.
Ha jó minőségű a matrica akkor szerintem nem kell alá fényes lakk, most nem azért, de említettem a talán egyetlen makettem ami félresikerült a JU-88, na azt ecsettel lakkoztam és fullra sikerült elrontanom, mai szemmel biztosan azért mert ecsettel nem lakkozunk, illetve túl vastagon hordtam fel, így hetekig tartott míg megszáradt és beleragadt a por
Szóval azóta félek a lakkoktól, igaz a Macchinál muszáj volt, kellemes meglepetés volt hogy sikerült nem elrontani, sőt egész jó lett.
Ami még aggaszt ebben hogy ha mindent úgy csinálunk ahogy kell, szóval alapozunk, lefestjuk, utána ráfesjük a terepszínt, utána fényes lakk, utána matrica, utána félfényes/matt lakk. Szóval az sok réteg, nem-e tömíti el a panelvonalakat?? Tehát én kihagyom az alapozást és a fényes lakkot.
Bár most meghozta a kedvem a lakkozáshoz a Macchi, szerintem leporolom az öreg Tamiya 1/48 Lancestert, és le fogom lakkozni, hogy szép legyen, kb ezt várom: [link]
A Tamiya matricáit dicséri hogy kb 18-19 éve raktam fel őket simán félfényes festékre és nem potyogtak le, vagy pöndörödtek fel, pedig párszor lemostam szivaccsal a nagy porfogót, de szerintem érdemes lesz lelakkozni, hogy maradjanak is a következő 20-30 évre
Tök jó makett egyébként a Tamiya 1/48 Lancester, egy mestermű makett, öröm elkészíteni, ajánlom. Bár egy kicsit régi, talán régen kiemelkedőnek számított, ma már annyira nem.
-
vlevi
nagyúr
válasz
Remus389 #1048 üzenetére
"Muszáj volt egyébként a lakk"
Az majdnem mindíg kell.
Ha az alap festék matt, akkor szinte biztos, hogy fényesre kell lakkozni a matricázás előtt. Fényes, selyemfényű festék esetén már meg lehet próbálkozni lakkozás nélkül a matricákkal.
A matricázás után pedig megint lakk. Nekem van olyan F-16-osom, amit a matricázás után fújtam le matt lakkal, és én is meg voltam lepődve, mennyire eltüntette a matrinya szélét a matt lakk, nagyítóval se találtam meg. A fényes lakk, furcsamód nem képes ennyire eltüntetni a makettről a matrica hordozóanyagának látszatát. -
Remus389
veterán
válasz
Remus389 #1045 üzenetére
Még mielőtt valaki megvádolna azzal hogy hú de jól bánok az airbrush-sal(most őszintén, tegye fel a kezét aki képes lenne ilyen füstköröket fújni ilyen minőségben), a felső kamuflázshoz egyáltalán nem használtam airbrusht.
Csaltam, a megoldás: [link]
Az alapozó színt (barnás homokszín) pedig vékonyan és gondosan ecsettel vittem fel (Gunze egyébként), erre mentek rá a füstkör matricák, majd lefújtam selyemfényű lakkal, amit spray formában vettem.
Muszáj volt egyébként a lakk, mert egyrészt igen sérülékeny volt a füstkör matrica, kopik le, szóval ha dolgozol rajta vigyázni kell. Másrészt meg, a füstkörök csillogósak, meg a kör közepe fényes, míg az alapszín matt, szóval nem túl élethű, ordít hogy matrica, így a selyemfényű lakkal a fénye tök egyenletes lett, félfényes, így egy laikusnak be is lehet mesélni hogy én fújtam rá, persze egy modellező kételkedne, mert ilyent igen nehéz, vagy nagyon közelről megnézi.
Egyébként ezért is készült ilyen lassan, mert pl a füstkörök problémája, sokáig nem tudtam hogyan csinálom meg, meg hogyan rögzítem a motor, meg a gyújtókábeleket a motoron, szóval igazi kihívás volt nekem ez a makett, de már kezd beérni és igen mutatós kis repcsi lett belőle szerintem.
Tényeg áldás ez a (szerintem) amerikai figura, valami Mike, aki rájött hogy az olasz gépek kamuflázsa szinte lehetetlen vállalkozás, és elkezdett gyártani hozzá matricát. Megérdemli a profitot, engem kisegített.
Matricával:
https://imodeler.com/uploads/2013/03/Mc-205-2.jpgAirbrushal: [link]
Szerintem én még ezt a szintet se tudnám, látszik ha kinagyítod hogy itt-ott nem tökéletes, igazi szívás, meg biztos kéz kell, meg jó airbrush.
egyébként más olasz világháborús gépeknél is van ez a füstkarika.
-
Remus389
veterán
Jelenlegi makettjeim, amiket 20+ év alatt építgettem:
1. Saab Viggen 1:144, első makett, megfelel annak
2. Italeri 1:48 F-117 nighthawk, matt/félfényes fekete helyett fényes lett(nem tudtam), itt-ott megfolyt, nem sikerült túl jól, hát messziről elmegy. Általános iskolásként csináltam
3. Merkava MK1 1:35 Tamiya egész jól sikerült ahhoz képest, igaz egyszínű homok, pár éve kapott koptatást és egy olajos wash-t, egész elmenős ahhoz képest hogy kisiskolásként csináltam, tényleg
4. Avro Lancester 1:48 hatalmas angol bombázó, Tamiya, ez is egész jó lett, ehhez vettem sprayt anno, szóval ez is egész jó, a makett mérete impozáns.
5. Jagpanzer IV 1:35 Italeri, terepfestésű de ecsettel csináltam, közepesen sikerült
6. JU-88 A4, Italeri 1:72, terepfestésű, de ezt nem lehet ecsettel, ez egy failure lett, végülis a polc tetejére raktam, jól áll neki a távolság.
7. Italeri VW Afrika Korps, jól sikerült 1:35
8. Italeri C-47, átalakítva polgári festéssel (DC-3), Chrome Spray-el csináltam ezt próbáltam utánozni [link], hát 8/10
9. Academy korai Tigris I belső tér kidolgozva, terepfestéssel, szerintem élethű lett, sok munka volt benne
10. Macchi 202 1:48 Hasegawa, jó lesz
11. Zvezda Sukhoi SU-27SM, félkész állapotban festésre vár, jó lesz
Repülési helyzetben állvánnyal.
Bónusz: Easymodell Mi-8 kész makett, csak egy olajos wash-t kapott, nekem tetszik
félig meddig sajátnak tekintem, talán koptatást is kap majd, teljesen épített makett hatása van.
Extra Bónusz: Lufthansa A320 kész makett ehhez nagyon hasonló [link]
Szerintem az lesz hogy inkább koncentrálok a munkás makettek felé, mint a belső teres Tigris és a Macchi, a helyhiány miatt, inkább legyen kevesebb, de kidolgozottabb makett. Ha kész lesz a Macchi és a Sukhoi, talán egy kidolgozott motorú FW-190 magyar felségjellel [link]
Vagy a Messer 262 kidolgozott motorral: [link]
-
Remus389
veterán
válasz
Remus389 #1045 üzenetére
Ha ezzel kész vagyok épülőfélben van egy SU-27 1:72 a zvezdától. Teljesen behúzott futókkal, rakéták nélkül (hogy kijöjjön a szép formája) kap majd egy szép kék terepfestést. A festés hasonló lesz. [link]
Ahogy a Macchinak is szép formája van a SU-27 formája is gyönyörű.
-
Remus389
veterán
Na igértem képeket.
A héten éjszakás vagyok, otthon így van időm szöszmötölni vele.
A jó öreg Macchi, kb 90%-ban van kész, még rámegy pár dolog, pl olajhűtő, géppuskák, drótok, kipufogócsöcek stb. a teste és a pilótafülke az már kész, csak a motorra megy még cucc, nyílván a kabintető sincs még felragasztva. kb 20 évig készült, még talán általános iskolás kortomban vettem a készletet
:
A légcsavar is csak provizórikusan van felrakva injekciós tűvel, le kell szedni ha dolgozok rajta.
A másik makett az egy magyar Mi-8, készen vettem 5 ezer Ft-ért, csak egy hígított feketével történő wash-t kapott. Szerintem nagyon látványos. Lustáknak: [link]
Majd ha teljesen kész lesz a Macchi, akkor még küldök fotókat jó megvilágítással is.
-
Alg
veterán
Akciós Dremelek - nagyon gondolkodom a 45-ös készleten, bár korábban a Proxxon Micromotot néztem hasonló árban
-
Remus389
veterán
válasz
Lac-coo #1037 üzenetére
Hú de jó lett ecsém!
Én jelenleg az öreg Hasegawa Macchi 202 + FM detail set-tel küzködök, kb 1999 (!) óta.
Annyira lassan halad mert nehéz, persze közben építettem más maketteket is, és a Macchit félretettem sokszor évekre.
Viszont talán a héten összeáll többé kevésbé, olyan 90%-osan.Ilyesmi a cél: [link]
Most eljutottam oda hogy lelakkoztam félfényes lakkal, jól sikerült. Már csak össze kell ragasztgatnom az alkatrészetet, amik már le is vannak festve.
Ha meglesz képeket küldök.
-
Alg
veterán
Nem bírtam magammal, megláttam a helyi játékboltban egy 1:48-as Revell Mosquito-t (még a kék dobozos), 9 euróért nem lehetett ott hagyni... Jó lesz shading gyakorlásnak, a fa géptesten úgysincs semmi szegecs meg panelvonal, szóval muszáj a színekkel játszani különben unalmas lesz.
-
wetomi
aktív tag
Szerdán végre átvettem a VMC-nél rendelt vizes matricáimat, így sok év után végre már a célegyenesbe értem.
Ha vannak még itt hozzám hasonló perverzek, akiket érdekel, hogy a vizes matricák hogy ragadnak a papírmaketten, akkor még itt visszajelzek rosszabb esetben tanácsot kérek majd tőletek. A végeredményt a Logouton mindenképpen bemutatom majd.
Amúgy van valakinek tapasztalata a VMC féle vizes matricákkal? Matricából van fölösleg, amivel gyakorolhatok, de a végleges felülethez való papírom szinte elfogyott, csak a kész makett maradt az éles teszthez.
-
törölt tag
Aki nem ebből él, az amatőr. (És aki nem ebből él, az utálja az AK saját akriljait. Azok szeretik, akik nem veszik, hanem szponzorációként kapják az AK-tól. AK akrilok közül csak a RealColor jó, de az meg kb 1:1-ben Tamiya.) Ne használd ilyen lekicsinylően az amatőr szót, főleg ne magadra. Egyébként írtam oda is.
A végkimenetelt meg sok esetben befolyásolja az építés közbeni élmény. Jártam már úgy nem egyszer, hogy beterveztem nagy dolgokat, aztán ahogy a készlet mindenféle kínjai előkerültek úgy csökkent a lelkesedés. Jöttek a kerülő megoldások, most ezt sem csinálom meg inkább, bla-bla. A Hellcat is így járt egyébként. Terveztem az ágyúcsövek kicserélését is fémre, meg még pár dolgot, de az illeszkedésekkel elkínlódott órák után letettem róla. Úgyhogy átlényegült a makett festési kísérletező példánnyá. A T-62A meg úgy indult, hogy gyorsba összedobálom. Nos, annál meg pont ez nem működik az öntvény éa a szerszám kora miatt. Annyi hibát kell kijavítani rajta csak azért, hogy ne legyen egy szeméthalom az egész, hogy nem lehet gyorsan építeni. Illetve lehet, de akkor egyszerűen nem lehet belőle még egy jó iparosmunka szintű makettet sem építeni. De be fogok szerezni újra egy Italeri UH-1B-t. Még '95-ben megépítettem, és egy nagyon kellemes kis makett volt. Egy komolyabb illeszkedési hibája volt, a többi könnyed, élvezetes építés volt. Kíváncsi vagyok mennyit romlott a szerszám, bár az Italeri fel szokta újítani a kopottakat, időnkét meg új szerszámokat készítenek.
-
Alg
veterán
Nálam is épülget az Academy-féle P47D, amolyan amatőr módon...
-
törölt tag
válasz
pikszel #1029 üzenetére
Az a baj a mai SW kitekkel, hogy nagyon alapszintűek. Nagyrészük pattintós. Ráadásul meg kell fizetni rájuk a SW felárat. Szóval ha ilyesmit akarnék építeni, akkor lehet scratch build lenne belőle (persze nem Buczkó Józsi féle Yoda).
Valamikor '98-ban függesztettem fel a makettezést elég hosszú időre. Három éve kezdtem újra, mikor egy munkatársam/haverom elkezdett makettezni. Mivel úgyis segítettem neki ebben-abban, így előkerült pár dolog. Most itt van majdnem készen a Hellcat, folyamatában a T-62. Még anno félbehagytam egy Merkava II-t is, az is sorára vár. Meg egy rakat apróság.
Az Academy F6F-3/5 Hellcat egyébként egy érdekes készlet. A netes teszteket olvasva mindenki írt valamilyen illesztési hibáról. Van, akinek a szárnyfelek nem illeszkedtek egymáshoz, van akinek a törzsfelek, van akinek a centroplán a törzshöz. Nekem az összes hibát tudja a készlet. De az Aires készlet sem sokkal különb. Sem egymáshoz nem illeszkednek rendesen az alkatrészei, sem a maketthez (pedig ehhez készült). Az útmutató pár alkatrészt rossz helyre jelöl. A festéssel is kínlódtam kicsit. Mint kiderült a 24 éves (még 23 ml-es) Tamiya fehérem pigmentdegradáció áldozatává vált. Nem lehetett érdemben festeni vele. A Gunze szerencsére friss és üde. A középkék (Model Master 1720) pedig kellemesen fújás közben a pisztolyban döglött be. Ezért az orron nem lett a legjobb. Persze amikor már az alapszínen kívül az árnyékolás is felkerült rájöttem, hogy előtte fel kellett volna matricázni. Nembaj, majd.
-
Alg
veterán
Voltam Messén, műanyagos szempontból nem volt nagy durranás... volt kint a Revell pici standdal, meg talán két bolt viszonylag uncsi kínálattal...
Ami viszont volt:
- Rengeteg vasutas cucc, és hatalmas terepasztalok, kellékek, ilyesmik.
- Elég sok rádiós modell és drone - bemutató is volt (az egyik helit úgy rángatták össze-vissza a levegőben mintha valami láthatatlan kéz játszana vele) meg drone-verseny is. Ezekből készlet is volt rendesen,alkatrész és modell is.
- Autóverseny legalább 3 pályán (normál, drift és off-road), bár robbanómotorosat nem láttam csak elektromosat.Találtam két Trimaster kitet Paul-éknál, egy HE162 és egy FW190D - mindkettő 1:48, maratással és fém alkatrészekkel 40 euróért. A 162-n nagyon gondolkodtam de végül ott hagytam mert a fémen kívül eléggé alap kit - ha a motor legalább benne van elviszem, de így nem érte meg.
-
csp01
tag
Nekem nagyon tetszik ilyen piciben alkotni (azért először néztem egy nagyot, mikor kinyitottam a dobozt
). Készleten van már egy pár, Panzer IV, Tigris I, II. Tudom, hogy a legelcsépeltebb darab, de akkor is a Tigris a szívem csücske. Abból tervben van három féle. Makett antikváriumban ráakadtam egy Dragon Elefantra, úgyhogy a hajlékony láncot is megtapasztalom majd
-
vlevi
nagyúr
Ja, hogy 72-es!
Akkor nem szóltam. Ekkora méretben nehezebb koptatni, koszolni, mint 35-ben.
Esetleg annyit, hogy nézz szét a Revell többi 1/72 harckocsija körül, királytigris, panzer III, Panzer IV, Stug 40, mindegyik szép darab.
Ezek a darabokból összeálló lánctalpak talán még mindíg jobbak, mint a Hasegawa gumi lánctalpai, mert azokon meg nagyon látszik, hogy hajlik.
[link] -
pikszel
addikt
válasz
#65675776 #1026 üzenetére
Jut eszembe, az első festés, ami talán egy Szuhoj volt, azt lefújtam talán neoluxszal szép zöldre. Mentem a bátyámhoz, nagy büszkén, hogy jöjjön, nézze meg mit alkottam. Volt nagy csodálkozás, mivel az egész repülő nagyjából elolvadt és szétfolyt az ablakpárkányon...
Az utolsó makettemet 1996 körül raktam össze, egy AMT 74-Z Speeder Bike-ot. Ezen a maketten a fő darabok kivételével mindent újragyártottam. Az első terelők rézlemezből, a csövek alumínium vezetékre tekert rézdrótból vannak, az ülés mögött lévő sátorlap/takaróanyag? hőre keményedő gyurma, az alsó sugárvetőt esztergáltam (fúróba fogott alumínium rúd késpengével kialakítva
), a hidraulikák egymásba tolt injekciós tűk, a kapcsolók, illetve karok gombostű végek, a markolatok valami acéltengelyre spirálisan feltekert vastagabb rézvezetékre feltekert vékonyabb rézvezetékből készültek. Az állványt átalakítottam, beszórtam különböző zöldes színű szivacsmorzsalékkal, a páfránylevelek pedig ólomfóliából készültek. Ezt '97-ben beneveztem Mosonmagyaróváron a makettversenyre és elhoztam vele sci-fi kategóriában az első helyet. Így hirtelen csak ez az egy képem van róla.
Valamivel később megvettem az első saját számítógépemet, és elkezdtem megtanulni az összes 3D modellező programot, mint LightWave, Maya, 3DSMax, Cinema4D, más szóval áttértem a virtuális modellezésre.
Idén, 20 év (!) után viszont újra nekiültem a dolgaimnak, beszereztem pár makettet is, többek között a Bandaitól az AT-ST, AT-AT, Y-Wing, A-Wing, TIE Fighter, C-3PO, R2-D2 és R4-D5 kiteket. A két lépegetőhöz, az Y-, és A-szárnyúhoz pedig fotómaratásokat is. Kegyetlen szép makettek. Az Y-szárnyún egyértelműen felismerhető a gyalogsági ásó, német gázálarc tok és Panther motorház fedél. Mert ugye az eredeti modelleken pl. 1:35-ös harckocsi alkatrészeket is felhasználtak a felület részletezéséhez. A Millennium Falconon van pl. a Hawker Hurricane-tól a Ferrari alkatrészig minden.
Most mennem kell, de jövök még...
-
csp01
tag
Most esik le, hogy semmi infót nem írtam. 1/72 Revell T-34/85. Sajnos nem látszik, de kifúrtam a csövet, a lámpát és a kipufogókat. A lámpába belecsiszoltam egy áttetsző műanyag darabkát (ez volt a legelső lépés
). Az antenna olvasztott keret darab. Gondolkodtam egy egyedibb járművön, kézzel festett jelvénnyel a matrica helyett, de mivel gyakorló darabnak szántam, maradt a gyári matrica. Revell Aqua festékekkel kezdtem, ecsettel, majd olajfestékkel folytattam, és lereszelt pasztellel csináltam a saras hatást. Lakkot nem használtam sem a rétegek között, sem a matricához (Vallejo decal medium nagyon szépen eldolgozta), sem befejezésül.
-
csp01
tag
válasz
#65675776 #1021 üzenetére
Köszönöm a sok jótanácsot!
pikszel: Semmi baj. Igen, a lánctalppal szoptam a legtöbbet, sajna így jött ki. Még tapasztalt makettezők is írják, hogy meggyűlt a bajuk a Revell féle lánctalppal. Legközelebb talán megpróbálom azt a módszert, hogy festés előtt rakom össze, valamilyen lassú ragasztóval.
-
törölt tag
válasz
pikszel #1025 üzenetére
Nem tudom pontosan, hogy nekem egy S.16 volt-e az első makettem, vagy az Il-28. Szintén 7-8 éves koromban (40 vagyok egyébként). Van itthon most is egy MiG-17PF.
Mondjuk nem folyamatosan maketteztem, voltak hosszabb-rövidebb kihagyások. Pár éve kezdtem újra. A T-62A és a Hellcat is már az újabb időszakom félkész terméke. A Hellcat-be élmény volt összerakni az Aires kabint...
"annyi sorja, hogy az alkatrészek alig voltak kivehetőek"
Akkor az már majdnem olyan, mint egy vákuumformázott kit.
-
pikszel
addikt
válasz
#65675776 #1024 üzenetére
Dehogy hagyom, sőt, ahhoz képest, ahogy írtam is, nem néz ki rosszul, de a láncon kapásból megakadt a szemem. Stílszerűen építő jelleggel
akartam megfogalmazni a mondandóm, remélem nem volt bántó.
Én az első makettemet ~8 éves koromban raktam össze (most 43 vagyok), az akkor kapható KP makettek közül, ami egy hidroplán volt. A napokban a kezeim közé került egy ilyen készlet, hát ritka siralmas látvány volt. Beszívódások mindenhol, és annyi sorja, hogy az alkatrészek alig voltak kivehetőek. Viszont arra gondoltam, hogy innen szép nyerni. -
Alg
veterán
Ma nyitott a Messe
Vasárnap kinézek.
-
pikszel
addikt
Bocsánat, nem fejtettem ki, hogy mire is gondolok. Nem a sárra/rozsdára gondoltam, hanem a láncszemek illesztéseire. Ha jól látom, ez már az a fajta megoldás, ahol az alsó és felső rész egy-egy összefüggő darab, a többi rész pedig különálló szemekből áll. Ezeknek az illesztése az, ami nem sikerült jól szerintem. Szerintem eleve fura ez a megoldás, mert ha sík felületen áll, akkor rendben van, viszont ha egy dioráma részét képezné a tank, akkor már lennének gondok.
-
törölt tag
Hk-ról van szó, ráadásul II. vh, szovjet, és öntött. Nem kell megijedni a reszelő használatától. A T-62-nél nekem is volt egy jó fél millis perem, amit el kellett dolgozni.* Ráadásul azon nincs is ott hegesztés. A T-34/85 tornya ebből a szempontból jobb, eleve ott van az illesztés, ahol a hegesztési varrat volt. Nem kell teljesen eldolgozni, de az éleit el kell tompítani mindenképpen.** Ráadásul ahogy hegesztve voltak azok a tornyok... Idővel rá fogsz érezni. És érdemes megnézni képeket is, nem minden esetben kell pl az illesztési hézagokat eltömíteni. A motortér tetején jól tetted, hogy otthagytad pl. De pl a II. vh végi (44 közepétől főleg) német hk-k lemezei sokszor csak tessék-lássék lettek összehegesztve, át lehetett látni a lemezek között. Az szovjet hegesztett tornyok sem voltak különbek, főleg az SZTZ által gyártottak voltak roppant fércmunkák.
* - A Tamiya T-62A-n nagyon látszik a szerszám kora. Rengeteg öntési hiba, peremek, sorják, hézagok minden létező helyen. A cső meg a Tamiya szokásos hulladéka. A két fél között kb 1 mm eltérés van átmérőben, képtelenség kör keresztmetszetűre csiszolni. Nem csoda, hogy régebben mindenki gondolkodás nélkül cserélte a csöveket esztergáltra. Kidobócsap nyomok minden alkatrészen. A tartályok illeszkedése sem éppen mintaszerű, úgyhogy nem is fogom felrakni őket. A futógörgőket is körbe kellett csiszolni mindet, mert a közepükön szépen körbefutott egy negyedmilliméteres sorja. Mondjuk legalább olcsó készlet. És még mindig sokkal inkább méret- és alakhelyes, mint a Trumpeter készlete.
** - És ha ott is hagysz egy keveset, akkor azt megkínálod egy agresszívebb modellragasztóval, vagy óvatosan hitrohígítóval. Ezek feloldják a PS-t, és valamennyire még formázhatóvá is teszik. A Tamiya Extra Thin és hasonló gyorsan párolgó ragasztók erre alkalmatlanok. Másik lehetőség, hogy teljesen lereszeled, a szükséges helyen karcolsz egy kellemes méretű árkot, és abba beleragasztasz húzott szálat, vagy akár valamilyen profilszálat. Természetesen bőséggel meglocsolva ragasztóval, de megintcsak elsődlegesen az alakíthatóság végett. Így egy késsel bele tudod nyomkodni a hegesztés mintázatát. Szál helyett feltöltheted púposan tömítőpasztával, amit megintcsak tudsz alakítani.
-
csp01
tag
válasz
pikszel #1017 üzenetére
Köszönöm. Nem ment a linkelés, meg a sok nagyon rossz kép közül ez volt a legjobb. Majd ezt is fejlesztem.
vlevi: Köszi. Nem rozsdának szántam, hanem sárnak. Kifejezetten nem szeretem az agyonkoptatott maketteket.
daa-raa: Köszi neked is. Nem semmi sas szemed van. Igen, tisztában vagyok a kezdő hibákkal. A tornyon amúgy hegesztést próbáltam utánozni.
-
törölt tag
Ugyanmár. A keleti hadszintéren tavasszal és ősszel nyakig ért a sár. Nem volt ritka a még ígyebben kinéző hk.
csp01: Nem rossz ez, főleg nem első makettnek. Hk-k esetén a festés úgyis alapvetően taknyolás. Amire jobban oda kel majd figyelned a későbbiekben, az azok az illesztési hézagok és élek eldolgozása. A hordókon és a tornyon sem lettek a legjobbak. De majd a következő maketten.
-
csp01
tag
Elkészült életem elsője.
-
törölt tag
Nekem eddig ahánnyal dolgom volt, annyiféleképpen viselkedtek. Nem csak színenként, de példányonként is. A fehér olyan, mint a takony liszttel sűrítve. Hígítani nem lehet értelmesen, mert egy ideig csak nyeli a hígítót, aztán a következő csepptől szétfolyik az egész. Kb kezelhetetlen. Majd ha megtanulnak stabilan gyártani fog érdekelni.
Pisztolyhoz Tamiya, Gunze, AK Real Color (a sima AK trágya), Vallejo Model Air. Feltéve ha az akrilokat nézem. Enamel érdekesebb kérdés. Nekem tökéletesen bevált a MM.
-
Alg
veterán
válasz
#65675776 #1012 üzenetére
Én a saját szintemen teljesen jól elvagyok a Revell akrilokkal, igaz én airbrusholok. Egyedül a fémszínnel nem sikerült még megbarátkoznom, egyszerűen nem fedett rendesen, 3-4 réteg után is átlátszott a fekete alapozó alatta... lehet túlhígítottam, vagy nem tudom...
Az igaz hogy sok szín hiányzik, de ha valami nem találok azért jó közelítéssel ki tudom keverni vagy egy hasonló festésű Revell makett útmutatója alapján, vagy iModelKit app segítségével "szemre" - nyilván akinek 110% árnyalati megegyezés a cél annak ez nem járható, nekem nem gond. Cserébe az egyik, ha nem a legjobban, legtöbb helyen elérhető festék.
Hígitani elég rendesen kell, van olyan tégelyem (azt hiszem a Sky) ami kb fogkrém sűrűségű, de legalább kb. életem végéig elég lesz
Olajokat én bemosónak használok terpentinnel.
-
törölt tag
válasz
intensa_man #1010 üzenetére
Igen, a Revell másik baja, hogy az enamel vonalán leginkább csak RAL szabványú színek vannak. A hadviselésben viszont leginkább a Federal Standard terjedt el.
Igazából még mindig nem értem a JR cool faktorát. Főleg, hogy a csapból is ez folyik. Ettől inkább kommersz lesz, mint cool.
A Tomcatters volt viszont az egyetlen Tomcat század, amelynek a gépein valaha fekete orrkúp volt. Erre nem ilyen festésű géphez való matricákat adnak. Ahogy a Sundowners volt az egyetlen cápaszájasz század. De szerencsére ők ezt végig megtartották, szóval vagy olyan matrica jár hozzá, van nem VF-111.
Mindeközben meg elfelejtenek "nevesebb" példányokhoz matricát adni. Pl Gypsy 202 és 207, Fast Eagle 102 és 107. De egyébként ez eléggé tipikus. Cunningham és Driscoll F-4J-jéről (Showtime 100) sincs matrica gyárilag szinte egyetlen maketthez sem (az Academy pattintós, előre festett készletét nem tekintem makettnek), ahogy Steve Richie F-4-eiről sem (F-4D: Oyster 03, Icebag 01, Buick 01, F-4E: Paula 01). Alig találniu kicsit is érdekesebb matricákat gyárilag makettek mellett. Pedig milyen kellemes is volt a Monogram F-4J a Silver Kings matricákkal. Mindenhol csak ugyanazok a tucatdolgok. Egy görög A-7H/TA-7H-hoz sem találni még aftermarket matricát sem.
vlevi: Az adott géphez nem a light gull gray kell, hanem a dark ghost gray! A Cybermodeler-es linken ott van hozzá minden. Amikor még light gull gray volt a színük, akkor az orruk is fekete volt a Tomcatters gépeinek. Érdekes, hogy high visibility festésű gépeikről alig találni képeket.
-
vlevi
nagyúr
válasz
intensa_man #1010 üzenetére
A Revell azért ad meg mindenre kevert festéket, mert semmire nincs rendes színük.
pl. egy Messer-t sem lehet rendesen lefesteni Revell festékekből, de egy normális 2.vh-s harcjárművet sem. Nincs pl. okkersárga, ami a német harcjárművek legfontosabb színe volt. Csak homoksárga.
Más makettek útmutatóit nézd meg, pl. egy Italeri, vagy Airfix tomcatet, abban van Humbrol és Modelmaster szín
pl. [link]
Alul fehér, felül pedig FS36440, Gull Gray. Modelmaster 1730, Humbrol 129
A képet elnézve azonban ez a gép nem ezzel a kétszínű kamóval van festve, mert valamikor a haditengerészet áttért a 70-es években használt fehér/gull gray színkombinációról az egyszerűbb szürkére, mint ez itt [link] -
intensa_man
tag
válasz
#65675776 #1007 üzenetére
Köszönöm a választ.
Eddig 5-6 színből álló akril festékkel festettem, de mivel mindenki az olajat mondja használhatóbbnak, ezért szép lassan átállok arra. Mivel viszont semmiféle gyakorlatom nincs benne, ezért kérdezek ennyit, és ennyiszer.
A Tomcat nem bolti áron, hanem Jófogásról 3k-ért került hozzám. És mivel gyerekként Kirk Douglasék engem is jól megfertőztek, egyszerűen muszáj legalább egy F-14esnek lenni a vitrinben.A panel vonalak marva vannak, és ahogy korábban fogalmaztál, olyanok, mint egy I. VH lövészárok. Ami számomra inkább előny, mint hátrány, mert látványosabb. Tudásom, és tapasztalatom jelenlegi szakában ez pozitívum.
A Kandúr összeállítási útmutatóján egyébként Revell matt 75, és matt 5 60-40% keverését írja, de én inkább szeretném egy színből festeni, ezért kérdeztem. A JR szerintem azért ennyire cool, és kult, mert szinte csak ezt láthattuk csemete fejjel a Nimitzről Zerora vadászni. Én mondjuk pont nem a JR, hanem a VF-31 Tomcatters gépet rakom össze.Ahogy nem sokkal korábban valaki nagyon találóan megjegyezte, minden makett gyakorló építés, és egyébként soha egyikkel sem vagyok elégedett...
Minden gépnél használok valami új eszközt, anyagot, vagy technikát, így mindig van miért szörnyülködnöm.
Gödöllőre elméletileg ki fogok menni, és veszek valami minőségibb ecsetet. Ami most van, azt művész ellátóban vettem kifejezetten akril festékhez, de az eladó nem volt képben a műanyagra festéssel, így nem tudott igazán megfelelőt adni.
És hogy el ne felejtsem, mindenki nevében köszönöm a rengetek infót, amit itt hétről hétre megosztasz. -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
intensa_man #1004 üzenetére
Revell festékeit inkább ne erőltesd. Az enameljei mondjuk még nem is annyira rosszak, de nagyon vastag réteget adnak. Az akriljaik viszont borzasztóak. Félelmetes mértékben ingadozik a minőségük, nem lehet velük konzisztens eredményt elérni.
Wow, ezt a Tomcat-et még gyártja az Italeri és a Revell is? Ráférne már egy felújítás. Alapvetően nem egy rossz makett, bár gondolom még mindig pozitív panelvonalas (Bár mintha a Revell vésett lenne. Pontosabban Revellesen árkolt). Kezdő készletnek viszont jó. Nincs veszélyes ára, könnyen építhető, és aránylag pontos. Bár szerintem 5k-t nem ér. (Főleg annak fényében nem, hogy 5-6k körül ilyen minőségű készletek vannak. Tomcat-ből ennyiért meg inkább az Academy, vagy Hasegawa. De miért erőlteti mindenki ennyire ezt a Jolly Rogers-t???) Az Italeri 3200, és teljesen ugyanaz a készlet.
Továbbra is azt mondom, hogy a Modell Master enameljei nagyon jók. Képek alapján ez a készlet egy sima egyszínű példányt mutat. Innen megnézheted, hogy melyik festékek jók hozzá (Testors = Modell Master). A Scale fade egy érdekes dolog, vagy foglalkozol vele, vagy nem. Itt van egyébként a Tomcat kezdőoldala.
Modell Master esetén (de ez kb minden enamel-re igaz) vagy megveszed méregdrágán a saját hígítóját (50 ml 800-1000 HUF körül). Vagy, és én inkább ezt ajánlom, veszel lakkbenzint. Abból viszont nem mindegy milyet. Az olcsó annyit is ér. Ablakok, csövek és egyéb háztartási dolgok festésekor hígítani, tisztítani megfelelnek. De makettezésre alkalmatlanok. Tele vannak szennyező anyagokkal, rengeteg az aromás és akár észteres összetevőjük (de ha LB-t és észterhígítót akarnál összekeverni, az bezzeg nem megy). Ebből kifolyólag a PS-t is megtámadják némileg (volt szerencsém olyan LB-hez, amit majdhogynem ragasztónak is tudtam használni), de a legnagyobb gond, hogy még akár 1-.2 nap száradás után is képesek visszaoldani az előző réteget. Szóval csak a legjobbat érdemes megvenni: Supralux! Lehet, hogy 1200 HUF körül van az ára (azaz akár 2x annyiba is kerülhet, mint a legolcsóbbak), de minden szempontból megéri, mert egyszerűen fényévekkel jobb is. Minimális szennyezők, minimális agresszivitás, kitűnő eredmény. Megkerülhetetlen szerintem ha LB-t használsz. (Mikor haverom szívott a visszaoldással, pedig Humbrol-t használt, amire ez alig jellemző, gyorstesztben MM-rel próbáltam ki a dolgot. Már 10-15 perc száradás után rá tudtam menni újra visszaoldás nélkül, pedig a MM esetén mindenki pont erre panaszkodik mindig, ezért nem szokták ajánlani ecsethez. A különbség haverom és közöttem annyi volt, hogy ő olcsó LB-t vett, én meg Supraluxot. Miután a nálam levő még bő fél flakonnyit odaadtam neki, egyből le tudta festeni rendesen a WB-ot.) Az olcsó LB még jó lehet mondjuk ecsetet takarítani. Erre jobban is jön az agresszívabb oldószar, persze az ecset láthatja kárát.
Alapozó annyira nem kell, maga a makett középszürke lesz, szóval az alapszín jó alapozónak is. Ergo nem kell alapoznod. Max első nekifutásra az illesztési vonalakat húzd végig egy enyhén hígított réteggel, hogy az esetleges ragasztási hibákat kiemelje. Ha nincs hiba, akkor mosd vissza, aztán mehet telibe a dolog 2-3 vékony rétegben.
De ne felejts el jó minőségű ecsetet is venni! Ecsettel festés esetén a legfontosabb dolog, fontosabb a festéknél is. A legjobb festéket sem fogod tudni szépen, csíkmentesen festeni rossz ecsettel.
vlevi: Ezekre az olajokra lehet rá fogok nézni. Ha más nem filterezésre, koszolásra, bemosásra használhatóak lehetnek. Ezeknél még előny is sok esetben a nagyobb pigment. Bár bemosónak meg a huggyáhígított mattlak lereszelt pasztellkrétával vegyítve is tökéletes megoldás.
-
vlevi
nagyúr
válasz
intensa_man #1004 üzenetére
Momax-ban vettem, de szerintem papír írószer boltokban is lehet hasonlókat kapni. Vagy, muveszellato boltokban.
Van akril, és van olajos is.Például [link]
-
intensa_man
tag
Tudnál linkelni ilyen 12-24 színből álló készletet, amire gondolsz? Nagyon érdekelne.
És egy konkrét kérdés.
Most kezdenék enamel festéket használni, eddig csak akrilt használtam ecsettel. Milyen színt ajánlanátok keverés nélkül a Revell 1/72 F-14D Super Tomcat-jéhez? A sárkányszerkezethez. És milyen alapozó, milyen hígító? Ha lehet, inkább Revell márkában maradva. Egyenlőre ecsetnél maradva, de tervben van a festékszóró...
Köszönöm! -
csp01
tag
válasz
#65675776 #949 üzenetére
Nem akarok okoskodni teljesen kezdőként, de rengeteget kutattam mielőtt belekezdtem és elképzeléseim már vannak. Nekem is nagyon szúrja a szemem ez a trend és azt látom, hogy a legtöbben mintha vakon követnék, mint minden mást és a végeredmény egy "túlzsúfolt", túlzásba vitt, egyáltalán nem valósághű makett. Nekem nagyon tetszik Michael Rinaldi stílusa, úgy emlékszem ebben a videóban beszél ő is erről.
-
csp01
tag
Tudtok ajánlani más fórumokat, aminek van olyan szekciója, ahol tagok bemutatják az elkészült makettjeiket. Nem kell feltétlen magyar, illetve lehet kifejezetten 1/72-re szakosodott.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung LCD és LED TV-k
- Formula-1
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Okos Otthon / Smart Home
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen monitort vegyek?
- Mozilla Firefox
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- TAVASZI RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600X 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Ti 6GB FSP CMT240 Zalman 500W
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest