Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• theuprising

tag

válasz gyulank #30352 üzenetére

Pont az ilyenekre van kitalálva a jogosultság állítás, ez linuxban alapszintű terminal parancs.
    A chmod-ról van szó konkrétan, használata:
    sudo chmod 777 mappaneve, ahol a...
    sudo az adminisztrátori joggal indított parancs jelzése, ilyenkor a saját jelszavadat kéri el, és ha van jogosultságod sudo-ként parancsot kiadni, akkor engedni fogja,
    chmod a mappák/fájlok/állományok jogosultságait állítja be, a következőképp;
    777, ahol számjegyenként kell megvizsgálni a jelentésüket. Az első számjegy a user-re (felhasználóra) vonatkozik, a második a group-ra (csoportra), a harmadik mindenki másra (other). Jelen pillanatban a 7-es számot használjuk, mely azt jelenti, hogy minden jogot megad az adott entitásra (ami user, vagy group, vagy other). Tehát 777 esetében a usernek 7-es jog, a groupnak 7-es jog, és az othernek is 7-es jog. A 7-es jog azt jelenti, hogy ad neki Read, Write és X (futtatás) jogot. Összességében tehát a 777 megengedi, hogy a user, a group, és az other (azaz mindenki) tudja olvasni, írni, futtatni.

Megvalósítási példa a "pictures" nevű mappára:
    sudo chmod 777 pictures.

Ellenőrzés:
    ls -l. Ekkor bővebb listázást fog mutatni az adott mappáról, ahol látni fogod, hogy a user, group és other milyen jogokat kapott melyik mappára/fájlra/állományra (r, w, és x-et fogsz látni).

Lehet ezt a chmod-ot másképp is használni, nem számokkal, hanem konkrétan megadva az entitásoknak a jogosultsági szintjeit, példa;
    sudo chmod ug+rwx pictures. Ekkor a user és a group megkapja a read, a write és az execute (futtatás) jogosultságot.

A te esetedben:
    Terminal-ban menj abba a mappába, ahol az általad mindenki számára szabadon elérhető mappa van. Tegyük fel, hogy ennek a mappának a neve az, hogy "szabadmappa". Ekkor add ki ezt a parancsot:
    sudo chmod 777 szabadmappa, melyre elkéri a jelszavadat. Írd be, nyomj Enter-t és kész is vagy.

Ha ez már túl bonyolultnak tűnik, akkor inkább ne is használj terminal-t, töltsd le a Krusader nevű programot a szoftverközpontból, indítsd el adminisztrátori jogosultságokkal és ott állítsd be a mappák jogosultságait. Maga a Krusader amúgy hasonlít a Total Commanderre, de vele ellentétben ez jól működik és valamivel többet is tud (na meg persze ingyenes).

• theuprising

tag

válasz fpeter84 #30331 üzenetére

Adj neki 2Gb swap-et, SSD-vel együtt csak nem lesz probléma belőle ha esetleg elfogy a ram. Bár régi proci, régi ram... mindenesetre kipróbálni érdemes, szerintem nem lesz baja, főleg ha csak office pc lesz belőle.

• theuprising

tag

válasz fpeter84 #30321 üzenetére

32bites kell neked, nem fogsz belefutni semmilyen korlátba (Win-en pl még az MS Office-t sem javasolják hogy 64bitbe telepítsd, hiába van). 64bit nem erőforráspazarlóbb, hanem a más memóriamenedzsment miatt (most nem mennék bele hogyan is címez meg úgy alapvetően "működik" a 64bites oprendszer) több erő kell neki, viszont a 32bithez képest godzilla-méretű feladatokat is képes ellátni, bár ezt home meg smalloffice PC-n nem nagyon használjuk ki. De itt nálunk a szerverteremben ahol duplaprocis Xeonok vannak 256GB rammal szóba se jöhet a 32bit már vagy 10+ éve.
    Ha viszont ez a helyzet, akkor Ubuntu helyett Linux Mint-et ajánlanám, a tálca, az asztal, már maga az elrendezés hasonlít a Win-re (és ubuntura épül sok mindenben); ízelítő. A hivatalos system req. alapján nem lesz lassú a hardvereddel.

• theuprising

tag

válasz fpeter84 #30317 üzenetére

Én egy régi 2GB DDR2-es E2200-as kombóra használok 16.04 (Xenial Xerus) LTS Xubuntu-t zenemasinának & böngészésre, nincs bajom vele. Inkább a lényeg, hogy melyik grafikus környezetet teszed fel, mert egy Unity, vagy KDE bizony le fogja zabálni az erőforrásokat feleslegesen, de ha megelégszel egy mezei Xfce-vel, akkor Xubuntu bőven jó lesz, nem fogja megenni az erőforrásokat.

• theuprising

tag

válasz usbee #30310 üzenetére

Régen volt ez a btnx nevű csoda is, annak van valami UI komponense is, de nem hiszem hogy most is supportált és használatos. 3 éve volt utoljára commitolva, és csak egy branch van. Ha jól tudom valameddig az ubuntu main repojában is fent volt.
    Próbáld meg, ha nem sikerül akkor szerintem marad az atomfizika. :(

• theuprising

tag

gyulank: Annak a mappának a jogosultságait állítsd át 777-re amihez nem szeretnél jelszót állítani (tehát mindenki el fogja érni). Ha csak pár mappáról lenne szó, egyszerűbb ezt a tendenciát követni. Mindneki legyen jelszavas, viszont ha van aki public, akkor azt átállítod 777-re.

sz.balazs.95: xmodmap-et próbáltad? Én régen azt használtam extra gombos egérrel. Bár néha olyan "atomfizika" érzésem volt konfigolás közben, de legalább működött.

ODGx: Bár nem konkrétan a problémára válasz, de úgy gondolom ez a tutorial túlságosan is aprólékos, ráadásul rengeteg hibalehetőséggel, szinte mindent parancssorból csinál, meg az utolsó szeg beütését is tőled várja el. Itt még egy tapasztaltabb linux user is fennakadhat valamin, nemhogy egy kezdő.
    Ha a célod az, hogy otthoni gépen létrehozz egy webkiszolgálót és azt noip-vel "magadra irányítsd", akkor inkább ajánlom az Apache/MySQL/phpmyadmin pakkot (LAMP-server talán?). Régen sok ilyet csináltam, fejből nem tudnék releváns parancsokat írni, de ha ezzel segítek, szívesen utánanézek.

Új hozzászólás Aktív témák