Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- weiss: Autó költségek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
Aktív témák
-
floatr
veterán
válasz
qamu74
üzenetére
Figyu, melyik mappából adod ki a parancsot? Ott ahová letöltötted? Mert ez is kb ugyanúgy működik, mint máshol, ha parancssorból akarsz futtatni valamit. De ezt már a kolléga is eljátszotta. Letöltötted pl a /home/qamu74/Downloads könyvtárba, akkor szépen odacammogsz h cd /home/qamu74/Downloads és aztán telepítesz, stb...
(ja egyébként lényegtelen h Kubuntu, vagy Xubuntu vagy Zsibuntu, mert az egyes változatoknál az alap ugyanaz, amivel a driver összebarátkozik)
(#40827) Kendek lassan az az érzésem, hogy le kéne fordítani az ubuntuguide-ot, vagy valami hasonló alkotni az ubuntu.hu-ra. Vagy van ilyen?
-
floatr
veterán
válasz
qamu74
üzenetére
A repoban lévő driver egy a canonical és az amd által elkészített meghajtó, ami többnyire egy béta állapotban reked meg, mivel az amd mindig az utolsó pillanatban lát neki. A letöltött driver meg a legfrissebb. Ebből a szeptemberi nem tudta kezelni az oneiric-et, az októberit meg láthatóan sokáig gyúrták míg release lett belőle. A novemberi talán már mentes a kis marhaságoktól.
Nem neked, de rohadtul elegem van már ebből a mint-es térítésből, meg hogy senki ne használjon 11.10-et, meg a többi baromság...

(#40825) qamu74 oneiric-re?
így -
floatr
veterán
válasz
pinnacle
üzenetére
Ebben az esetben meg itt a válasz

-
floatr
veterán
válasz
ZCoyote
üzenetére
Csak annyi, hogy általános- és középiskolában sokszor adódik az, hogy hiába akar valaki angolt tanulni, nem jut hozzá, mert mondjuk hiába érdekelné a gyerekek/szülők 90%-át, amikor az angolos osztály megtelik.
BTW ebbe a latinos marhaságba errefelé is könnyen belefut az ember
ideális... -
floatr
veterán
válasz
sh4d0w
üzenetére
Ez rendben is van, csak a jelenlegi oktatási rendszer a tökéletes példája az ignoranciának, ugyanis a mai napig is vannak olyan képzések, ahol az angol nem alapkövetelmény, hanem csupán választható második nyelv. Egy német nyelven kioktatott ember meg elég nehezen ugrik bele az angol elsajátításába is.
-
floatr
veterán
válasz
üzenetére
Óóóóóte

Aszongya, röviden:
Ha alkalmazások indulnak el bejelentkezés után, annak két oka lehet: autostart, és automatikusan elmentett session (újraindítja az alkalmazásokat, amik kilépéskor futottak). Ezeket lehet orvosolni a következőképpen:
-- autostart: bepötyögöd terminálba h xfce4-autostart-editor, és kiszeded azt, ami érzésed szerint zavar téged
-- session: xfce menü, Settings Manager -> Sessions and Startup (tab General) -> "Automatically save session on logout" pipa kiEz utóbbit nem tudom h lokalizáltam milyen formában van elnevezve, de talán így már megtalálod. (saccra: beállítások -> munkamenetek ("általános" fül) -> "munkamenet automatikus mentése kilépéskor")
(#40733) sh4d0w ez még rajtam sem segítene

-
floatr
veterán
-
floatr
veterán
válasz
pinnacle
üzenetére
Figyu, ha tényleg 9.10-et használsz, akkor máshogy kell nekiállni a dolognak sajnos. Elnézést, hogy ha benéztem, de valamiért az aktuális verzióra asszociáltam, pedig a screenshot is árulkodó lett volna.
Először is a keserű igazság: a 9.10-es verzió már nem támogatott, így semmilyen frissítést nem fogsz hozzá kapni. Sem friss szoftvert, sem biztonsági frissítést, emiatt érdemes idővel frissíteni valami újabbra -- tanácsként annyi, hogy a 12.04-es 5 évig lesz támogatott.
Amennyiben mégis maradnál, akkor egy újabb kellemetlen hír: a compiz, az xorg és a canonical által biztosított driver nem működik együtt megfelelően. Ismét csak rossz hír, hogy ez a driver nem tudja kezelni a HD6xxx kártyákat sem, mivel 2 éves. Kisebb bizonytalansági tényező még, hogy a jelenlegi (11-11) fglrx esetében sincsen már semmi garancia arra, hogy egy nem támogatott ubuntu verzióval normálisan működjön, vagy hogy egyáltalán települjön.
Namost ha még mindig nem ment el a kedved teljesen a dologtól, akkor ezen az oldalon találsz angol leírást arról, hogy mit kell csinálni Ez a leírás a 9.04 és 9.10-es verziókhoz készült, ezért nem árt figyelni a verziókkal kapcsolatos megjegyzésekre is... sajnos ennyit tudtam segíteni.
-
floatr
veterán
válasz
pinnacle
üzenetére
Ha az adatlapodon lévő kártyád van, akkor az fglrx a te drivered. Ez egyébként a canonical és az amd által előkészített erősen béta-szagú drivere, de amit letöltöttél, az frissebb és elvileg jobb is.
Namost ahogy nézem -- nemtom miért nincsen fent a dh-modaliases -- elvileg a dkms csomag szükséges a deb alapú telepítéshez, bár azt fel kéne tudnia telepíteni magától is a telepítőnek. Meg elvileg a build-essential
Első körben ezek telepítésével lehetne megpróbálni kézzel javítani a hibát, vagy a szoftver központból, vagy synaptic-ból, vagy
sudo apt-get install dkms build-essential
Azért megnézem h mi a rák van ezzel a telepítővel, mert nekem az októberi (11-10) simán települt
JAAAAJ milyen verziójú ubuntut használsz basszus? 9.10-et????
-
floatr
veterán
válasz
róland
üzenetére
SX 200. Mondom bubival még egyszer sem próbáltam, de sokkal jobb nyomtató. A HP binugzos támogatottságában nagyon ne fektess reményeket, mert azt viszont tudom, hogy távolról sem tökéletes.
A cégnél volt egy laserjet, amit alkalmanként használtam (jól), meg most van egy ... nemtommi lézeres, de az is hibátlan volt. A PSC viszont egyszerűen megbízhatatlan volt.Az újabb epsonoknál arra érdemes ügyelni, hogy eredeti patronokkal kalkulálj, mert nagyon rizikós az utángyártott. Én is majdnem megszívtam, bár lehet h én vagyok balf...
-
floatr
veterán
-
-
floatr
veterán
válasz
üzenetére
Namost akárhogyan is csűrjük csavarjuk a dolgot, a bubi sem az a típusú rendszer, vagy a binugzos felhasználók jellemzően, hogy jön egy alapértelmezett szisztéma, és mindenki azt használja, mint a birkák. Itt is százszor el lett zsolozsmázva, hogy mennyire nagyon nagy igény van a mindennapi állítgatásra. A shell viszont valóban meglepő, gondolom a trend szakított magának egy elég nagy százalékot a közönségből. A KDE-vel kapcsolatban nem vagyok annyira meglepődve, mert folyamatosan megy ezzel kapcsolatban is a kampányolás, hogy a kubuntu egy nyomoronc, irány más disztró, viszont akik a gnome panelek mellett kardoskodnak, hogy az univerzum sírva kiált érte, azoknak van most min rágódni.
-
floatr
veterán
válasz
Brucehun
üzenetére
Ha van egy kis kedved olvasgatni, akkor így lehet a sun-osat felvarázsolni az oneiric alá.
Egyébként open jdk-s runtime van. Már nemtom h a minecraft hogy megy vele, megnézem...szerk: az alapinstall féle openjdk-s cuccal nem megy nálam (IcedTeaPlugin.so)
(#40401) Kendek oneiric repoban már nincsen sun java
Jajj nemá bakker
a csomag neve ettől még az, de az oracle megvonta a licencet a gyártóktól, így azok már csak az openjdk-t tudják szállítani. A sun-java (ami már oracle) már csak letölthető formában van, illetve prá lelkes csinált külön ppa-t, amit vagy frissítenek, vagy nem. -
floatr
veterán
válasz
Brucehun
üzenetére
Frissíteni semmiképpen nem ajánlom
ellenben ha van rá időd, akkor egy új telepítést megérhet a dolog, bár sokkal nem leszel előrébb, ha most megfelelően működik mindened. Kis szokásbeli problémákat okozhat a gtk verzióváltás, ami miatt pl beállítási lehetőségek egy párhuzamos univerzumba távoztak. Szerintem ha nincsen valami sürgősen megoldandó bajod a natty-vel, akkor érdemes megvárni már a 12.04-et -
floatr
veterán
válasz
rybank
üzenetére
Én magát a bubi használatát is így kezdtem h igyekeztem nyitott lenni, és egy hónapig szivattam magam a megszokásaim ellenében

Ettől függetlenül én kde3 irányból jövök, és megjártam pár desktopot, de unity-nél kötöttem ki a hibái ellenére. A netbookon tervezem egyedül xfce használatát, mert az a gnome2 idején is sokkal gördülékenyebb volt, meg hát az igények is mások, és ez így is van jól. A nyavajgás viszont a halálom... -
floatr
veterán
válasz
sh4d0w
üzenetére
Nekem a legjobban eddig az tetszett, amikor a tükörszerverrel voltak a gondok, de "meg lett mondva" h más a gond, aztán ennyi...
De télleg kezd már rohadtul unalmas lenni, hogy az ömlengésétől tele a topic.BTW meg lehet nézni a win7-es topicot is, nyilván a bubi összeshez képest is lényegesen több hozzászólás egyedül ennél a win verziónál is mind arról szól, hogy semmi problémája nincs vele senkinek. Baromira irritáló ez így, de nem azért mert meg akarná a gondjait oldani. Ha megoldani akarta volna, már rég vett volna egy win7-et, és áttalpalt volna abba a szekcióba, biztos örömmel fogadták volna ott is.
-
floatr
veterán
Másnak sem az volt vele a baja, hogy valami gondja van és meg akarja oldani, hanem a ködösítés, nyavajgás, offtopic apokaliptikus látomások, meg kampányolás.
A nyomtatós témához meg csak annyit tudok mondani, hogy nemrég épp nyomtatni kartan egy cégessel hálón keresztül, és előre beféltem h na most nem lesz semmi. És még csak meg sem kellett keresnem a nyomorékot, hanem magától megtalálta (natty-vel akkor még), és katt/telepít/kész, nyomtatott rendesen. Ne kérdezd milyen volt mert az oneiriccel még nem raktam vissza, de kellemesen meglepett
-
floatr
veterán
válasz
hallari
üzenetére
Általában azok húzzák le, akik max pár kattintás erejéig próbálták ki. De nem kell messzire menni, ugyanez történt a KDE4-el is, és még most is létezik, ugyanez történik a gnome shellel is, és már most látni h marad, sőt ugyanez történt az xp/vista/win7 esetében is minden alkalommal, amikor a váltásra képtelenek mindig a classic desktop-hoz ugranak vissza, és mindenhol panaszolják h mennyire használhatatlan az új felület.
-
floatr
veterán
válasz
hallari
üzenetére
Ezen a diagramon semmi forradalmi nem látszódik. Leginkább az, hogy a gutsy után megindult egy csökkenés az érdeklődésben, és a mint iránt pedig nőni kezdett a figyelem. Ugyanolyan természetes a dolog, mint a bubi belépésekor, bár az egy kicsit gyorsabban futott fel, és a fedora és debian "rovására" vonta magára a figyelmet.
Akartam készíteni egy gnome/kde/xfce/unity körképet is, de a "unity" kifejezés nem elég specifikus, máshogy meg nem volt túl releváns.
Én azt látom, hogy minden változik, ahol ennek a szükségét látják, és vannak emberek, akik képtelenek követni a változást. A bubival régebben is előfordult pl a 9.04-nél h egy rendkívül jó alapot zúztak le egy rosszul előkészített újítással, vagy az apokaliptikus kde4-re váltás, viszont én úgy látom, hogy a unity ezek közül az újítások közül még a kevésbé katasztrofálisak közé tartozik, és ahogy a kolléga is mondja, az elégedetlenek nyilván hangosabbak. Szvsz ami igazán katasztrofális itt, és máshol is, az még mindig a hw-gyártók hozzáállása.
(#40286) Nowhereman
[link](#40303) n00n
[link]
Amúgy nem kell felvenni, amit mond, mert állandóan károg, miközben jóformán a canonical az egyetlen olyan cég, akik valóban felhasználóközpontúvá akarják formálni a rendszert. Ehhez kell egy kis megvezetés, de aki azt állítja, hogy elveszik a választási lehetőséget, és gúzsba köti a felhasználó kezét, az vagy hazudik, vagy vak, vagy csak szimplán olvasni nem tud, vagy elmeroggyant. Legjobb érv mostanában az, hogy az oneiric-féle unity még kevésbé konfigurálható, miközben fogalma sincsen róla ezeknek az embereknek, hogy mindezt a nihilt a gnome3-tól örökli. No mennek futnak gyorsan egy másik disztróhoz, gnome shell tyűdejó, aztán ott is belefutnak a pofonba, meg sok másikba, ami ennél a szutyok bubinál már megoldott. De az van, hogy itt (is) sujkolja a mondásait, még ha tételesen is cáfolsz minden blődséget. -
floatr
veterán
válasz
sh4d0w
üzenetére
Egyre több és nagyobb üzletet ütnek nyélbe (amazon, hp, különféle eu-beli és dél-amerikai országok szervei) Egyelőre Shuttleworth arról beszél, hogy még nem térült meg a beruházása.
A DW listán történt helycsere egy dolog, nézd meg a google trends-nél h milyen különbség van. Az meg h nem akarják eladni a minték... Ettől csak kockázatos hobbiprojekt lesz.
A vala egy script-szerű új nyelv, amiből natív kód készül. Egyfajta python replacement lehet később.
-
floatr
veterán
válasz
sh4d0w
üzenetére
Én amondó vok, hogy ez a vetélkedés nem is létezik igazán. Shuttleworth el tudja adni a bubit, mint-ék meg nem (de fixme ha van esetleg valami link). Aki el tudja adni, annak van rá pénz a továbbiakban is, aki meg nem tudja, annak elfogy.
BTW, használhatóság, és sebesség tárgykörével kapcsolatban olvastam nemrég valami olyasmi pletykát, hogy a vala irányában mozognak a canonical-nél, szóval nem igaz az, hogy nem figyelnek a kritikákra.
-
floatr
veterán
válasz
Greenebola
üzenetére
AFAIk nem tudsz 3.8.x-nél frissebbet telepíteni natty-re.
(#39836) G4bi89 angry birds-re egy elég jó megoldás [link]

(#39840) sh4d0w mind eljutunk lassan erre a pontra
Gondoltam lassan érik h kikérem dabadab véleményét a jóember itteni tevékenységéről, de csak az időmet tolom el ezzel is (meg az övét) -
floatr
veterán
válasz
ngabor2
üzenetére
Ezeket a lassulós dolgokat télleg nem értem. Minden egyes alkalommal ezzel a módszerrel telepítettem az újabb kiadásokat, és a natty-hez képest sokat gyorsult minden. A leggázosabb a natty-ben a login volt, elmentem közben KV-t főzni

A unity is frappánsabb lett, dehát ez szubjektív. Korábban sokat filóztam rajta, hogy mi legyen, mert én is nagyon hozzászoktam a paneles cucchoz. Egyrészt látható volt, hogy ennek az irányzatnak már annyi, az XFCE meg nem tud elég lenni, és ráadásul valóban kicsit unalmas a felület. A dokkokkal már korábban is szemeztem, de nem tudtam rávenni magamat akkor a huzamosabb használatukra. Azt lehetett látni, hogy a gnome shell-t legalább annyira fafejűen nyomatják, mint a kde4-et, meg azt is, hogy a unity-vel hosszútávú tervei vannak a canonicalnak. Mivel nekem sem a kde4 nem pálya, és a GS mesekönyv feelingje sem jön be, bepróbálkoztam ezzel a csodával, és meg tudtam szokni.
Most már használom olyan gördülékenyen, mint korábban a paneleket, és érdekes módon a család sem jött zavarban, amikor idetévednek a gép elé. Nekem ez egyre inkább amolyan műkifogásnak tűnik, hogy használhatatlan.Nem próbálkoztam azzal, hogy megállapítsam automatikusan ezeket a dolgokat. Egy txt-be összeszedtem 5 perc alatt, hogy mit kell telepíteni az alapon kívül, meg pár hálózati és egyéb beállítás, aztán belevágtam. Egyedül a chromium tárolt jelszavai vesztek el, de azokat visszaküzdöttem levelezés alapján

-
floatr
veterán
válasz
barnam_
üzenetére
A klasszikus menure van egy ilyen öszvérség, ami alapvetően nem rossz hiánypótlónak.
Unity-ben ehhez hasonlóan csak úgy találod meg az alkalmazásokat, hogy win gomb aztán tab, és van egy filter results gomb, amire hasonló kategóriák bújnak elő, mint a régi menüben. Ha erre katt, akkor úgyanúgy jönnek a programok.
-
floatr
veterán
válasz
ngabor2
üzenetére
Nemánemá
teli vinyóra elég nehéz jól frissíteni...Ha egy tanácsot elfogadsz tőlem, akkor használj több partíciót: egy /, egy home, és ha még használsz saját telepítésű dolgokat (én pl az /opt alá szoktam még dolgokat pakolni) akkor annak is. Egy rendszerfrissítés eltart több óráig, ráadásul több frissítés többször több óráig. Ezzel szemben a natúr telepítés 20 perc alatt megvan. Én a biztonság kedvéért live-ról bootolok először, és a home alatti könyvtárat elmozgatom telepítés előtt, hogy a rendszer tiszta lappal indulhasson, aztán amire szükségem van, azt visszamásolgatom. Még így is kevesebb vesződség, mint a frissítéssel így szopni.
-
floatr
veterán
válasz
floatr
üzenetére
Ahhhrggghhhmmm
Meg van ittLeírom okulásként másoknak is:
1. létre kell hozni, vagy megnyitni a ~/.gtkrc-2.0 file-t, és ezt hozzáadnigtk-theme-name="Radiance"
mondjuk a Radiance helyett lehet bármelyik telepített témát használni
2. A ~/.profile file-hoz ezt kell hozzábiggyeszteni
export GTK2_RC_FILES="$HOME/.gtkrc-2.0"
3. kiszállunk-beszállunk, és voilá. Nice, green
-
floatr
veterán
-
floatr
veterán
Nekem meg skype ügyben kéne egy kis segítség. Ugyebár az alkalmazás nagynehezen integrálódott a régebbi gtk2-vel, erre most itt a gtk3, és marhára nem tudom beállítani a megjelenési paramétereit ennek a nyomorultnak.
-
floatr
veterán
Ha nem lenne érthető első olvasásra a viszonylag gyorsan fogalmazott válasz, akkor a két linkből talán felgyúlik a fény.
(#39544) aag azt nem értem, hogy ha ennyi minden szarfoshányadék, akkor hogy bírod még mindig itt a fórumon. Nem azt mondom, hogy nem lehetnek problémák vele, de nem kéne generálni is mesterségesen.
-
-
floatr
veterán
Juteszembe: fél évvel ezelőtt cikkeztek sorban arról, hogy tyű a distrowatch szerint a bubi veszít a népszerűségéből, és hogy ez trend, bukás, világvége. Te is belinkeltél ide egy lefordított cikket a canonical bukásáról, amiben a manus meg sem tudta igazán fogalmazni, hogy mitől kellene buknia bárminek is.
Most hogy "Sokan, nagyon sokan döntenek mostanában már úgy, hogy elhagyják az Ubit", ránéztem megint a statisztikára, és az utóbbi félévben jócskán megugrott a népszerűsége -- megint. Ezt a "Sokan, nagyon sokan"-t miből szűrted le? Mert én eddig csak pár fórumon láttam flame-eket, pár hangos emberrel, akik hozták a hangulatot, ez pedig elég sovány adatnak.(#39248) ntomka jajjmáte
ebből számomra sem derül ki... Vagy te átvetted az üzenetet, és én vagyok ilyen érzéketlen? -
floatr
veterán
-
floatr
veterán
Az LTS-t 3 évig támogatják, és több javítókiadás követi pl 10.04.1
Az ezt követő időköziben, általában semmi forradalmi változás nem jelenik meg, azok eddig mindig a következő áprilisi kiadásra érkeznek meg, és akkor jönnek a problémák.Ha laikusnak érzed magad, akkor értelemszerűen az LTS a legoptimálisabb választás, de szakmabeliként én merem használni a többit is, és nem számottevően nagyobb a problémák mennyisége az LTS utáni kiadásban sem.
(#39213) n00n rendben, csak amikor ilyenek elhangzanak, néha egy-két bátor ember bepróbálkozik, aztán mindenkinek q. az anyja hogy nem működik rendesen

-
floatr
veterán
Nem az indicator okozta
hanem az volt a tünet. Nem ugyanaz: intenzíven használta azokat a puffereket, amikkel a gond volt.Erre megkérnélek h senkit ne biztassál, hogy egy béta bubit használjanak. Sokszor a release utáni 1-2 hónapban is vannak benne még olyan problémák, amik megoldása nem laikusnak való feladat.
-
floatr
veterán
Ijesztés hiányzik?

A unity-ban volt két memleak az április kiadás után -- pontosabban két hírhedt. Az egyik pixbuf kezeléses probléma orbitális volt, egy indicator (multiload) használata során akár egy óra alatt is képes volt legallyazni a rendszert. A dolog szépsége az volt, hogy nem a unity team foltozta be, hanem az indicator készítője egy saját unity branchben, ami csak jóval később került a hivatalos repo-ba, de addig eltelt legalább két hónap. A másik memleak a lencsék kezelésével volt kapcsolatban, de azt még csak az előbbi után javították.
Most kipróbáltam az oneiric-et, és kapásból észrevettem, hogy a terminal-t megnyitva, ha a menüre viszed a kurzort, a compiz hanyattesik. Szerinted ezt mikor javítják ki?

(#39206) aag az unstable ág gyakorlatilag azokat a szoftvereket tartalmazza, amiket sikerült lefordítani, és első blikkre működnek. Folyamatos fejlesztésen esnek át. Ebből készülnek az időközi bubi kiadások. A testing-ben a véglegesítésre váró csomagok ülnek, ezekhez már csak kisebb javítások esnek be, integrációs teszteket zavarnak végig rajtuk, stb. Ebből készülnek az LTS-ek (6.06, 8.04, 10.04, 12.04 ...). Ettől függetlenül én azt tapasztaltam, hogy a legkiforrottabbak az LTS-t követő időközi kiadások (6.10, 8.10, 10.10 ...)
-
floatr
veterán
Mondjuk én ezt nem vágom, megmondom őszintén. Persze papíron mindenképpen jól fest az, hogy támogatott a frissítés, de miért nem újratelepítés. Nekem külön partíción van a rendszer, a home, meg még pár egyéb. Egyszerűen csak le kell túrni az előbbit, és telepíteni az újat. Hamár az ember erre adja a fejét. A frissítésből én már sokszor jöttem ki rosszul, mert a frissítést végző procedúra egyszerűen nem készülhet fel mindenre.
A legbiztosabb módszer számomra az volt, hogy a home alatti könyvtárat is átneveztem, mint egyfajta backup, és onnét túrtam vissza a beállításaimat.
Az oneiric-ről meg egyelőre nincsen jó véleményem. Ott kezdődik számomra a röhej, ami a gnome shellnél ütött szíven, miszerint a gnome3 egyelőre nélkülöz olyan alapvető dolgokat, mint a betűtípusok beállításai, és egy tweak tool-t kell hozzá telepíteni. Amellett, hogy a unity/compiz megint tele van hibákkal, amit remélhetőleg most nem külsős szabadúszók fognak javítani -- nemhogy elsőre, de egyáltalán -- a gnome3 is elköveti ugyanazokat a hibákat, amit a kde4.
-
floatr
veterán
Jelenleg az ATI driverek a legjobbak a wines változataikhoz képest. Ugyanúgy megvan hozzá a control center, és hasonlóképpen tudod a layout-ot babrálni. Kicsit más probléma, hogy az xserver nem annyira rugalmas, mint a win display managere.
Jelenleg hasonló videokártyára ha rákötöm a TV-t, akkor egy a lapos kijelzőjével közös felbontásra váltott képet kapok -- mindkettőn ugyanazt. Natty esetében ez jelenleg eléggé bugos, a 10.10 sokkal jobb volt ezen a téren. A control center beállításait babrálva utolsó emlékem az volt, hogy újra kellett indítani a gépet a változások véglegesítéséhez.
-
floatr
veterán
válasz
Lacces
üzenetére
Alapesetben nem létezik root felhasználó. Nem is kéne, hogy legyen, ellenben vannak olyan felhasználók, akik ideiglenesen root jogot kaphatnak. A telepítéskor létrehozott felhasználó ilyen.
Amennyiben root jog kell egy alkalmazás telepítéséhez, valaminek a futtatásához, akkor terminálból úgy adod ki a parancsot, hogy egy "sudo"-t teszel eléje.Pl skype telepítése
sudo apt-get install skypeEz a végrehajtáskor bekéri az aktuális felhasználó jelszavát, aki a root jogot igényli. pár percre ezt megjegyzi, és ha egymás után adsz ki sudo-s utasításokat, akkor egy ideig nem kérdez rá a jelszóra újból.
(#38950) hcl biztonsági okokból nincsen root alapesetben. Nomeg ha sudo-val létre tudod hozni, akkor minek hozzá egy permanens felhasználó. Akkor már inkább sudo -s, aztán root shellt kapsz.
(#38952) Lacces deb file esetén nautilusból duplakatt, és GUI-ból telepíti. Csak a saját jelszavad kell hozzá.
-
floatr
veterán
válasz
üzenetére
Melyik lejátszó volt az? ... má csak hogy mit kerüljek.
Egyébként van ilyen verzió is:
for i in `find / -type d -name ".mediaartlocal"`
do
rm -r $i
doneesetleg még a -delete kapcsoló, amit (#38913) Siriusb említett
Amúgy, ha nagyon gui-s megoldást akarsz, akkor a double commander hasonlóképpen műxik, mint a tcmd: keres -> feed to listbox -> ésakko azt csinálsz velük amit akarsz. Sőt a nautilus is megcsinálja, ha már ilyen kattintós megoldásokra hagyatkozunk

-
floatr
veterán
32 bites változatra pedig pl itt a megoldás. Szívesen
De nem kell felvágni az ereidet ilyen teátrálisan. Win alatt is sok kínlódással jár a java runtime és a plugin szerelgetése. Kezdődött ott a problémák sokasága, hogy anno a ms saját java runtime-ot szállított. Ha az ember java2-t akart, akkor vért kellett izzadni vele. Jelenleg úgy fér meg egymás mellett az openjdk, és a sun plugin, hogy környezeti változókat hegeszt az ember, meg a registry-ben turkál. Két... nem három felet okolhatsz azért, hogy ez problémát okoz:
-- az oraclet, amiért ennyire körülményesen bánnak a saját kis retkükkel még most is, amikor annyira féltik a javat a guglitól; illetve az openjdk jelenlegi állapota miatt, miközben gőzerővel promótálják minden fórumon
-- a problémás applet fejlesztőjét, amiért sikerült platformfüggővé tennie -- gondolom verejtékes munkával -- azt, ami épp hogy függésektől mentes kéne hogy legyen. Vagy amiatt, hogy képtelenek voltak rátalálni a raphaeljs-re, amivel a jelenlegi java megoldásukat körbeszaladhatták volna gyakorlatilag platformfüggetlenül
-- magadat, amiért egy nyomorult applet hibáját hozod fel a platform problémájának, és képtelen vagy a vélt problémád megoldására koncentrálni... sőt mintha még csak meg sem akarnád érteni az aktuális probléma gyökerét...egy kattintásra, az. Ha tudnád, hogy mennyit vacakoltam operával, hogy "desktop" oprenceren menjen alatta a java. Vagy hogy j6u10-re kell upgrade-elni, ha ff3.6+ van telepítve, stb-stb. Ez az egész annyira szánalmas, és még te is ráteszel egy lapáttal csupán azzal, hogy büdös bekopipésztelni a telepítés/törlés után 1 sort a konzolba. NC
Ezért teljesen felesleges volt idejönnöd.
-
floatr
veterán
Mármint mi van fent? A sun jre és a plugin?
Ha nem bánod most nem fogok nekiesni kicserélgetni mindent a gépemen mert többek közt arról sem vagyok meggyőződve, hogy van-e perpill natív 64 bites plugin deb csomag formájában. 32 bitesen érdemes leszedni az openjdk-t és az icedtea-t a sun java telepítés után, úgy mennie kéne. De ne sejtsél túl nagy dolgokat a dolog mögött, mert egyértelműen az icedtea/openjdk fut bele valami gebaszba, amire a fejlesztők nagy ívben tettekBővebb információért klikk ide
BTW mielőtt elkezdenéd a litániát a beállítás problémáiról elmondom, hogy ezek a dolgok máshol sem triviálisak, és ismerni kell a platform beállítási lehetőségeit. Én rengeteget kínlódtam még XP-n, amikor eltérő verziójú plugineket kellett használni, és sokáig nem volt megfelelő control panel sem hozzá.
-
floatr
veterán
Megint felhoztál egy binugztól teljesen független dolgot. "Wondows" alatt sun-os java fut, már ha telepítetted, míg bubi alatt az openjdk és az icedtea van ff alá behúzva alapértelmezésként. Sok fejlesztő még nálunk is baromi lusta tesztelni, és könnyen írnak olyan kódot, ami platformspecifikusra sikerül, vagy csak sun-os jre alatt működik. Ez az applet részben működik bubi alatt icedtea-n keresztül. Az első fül teljesen megdöglik, és még a ff konténere is megfagy, de érdemi hibaüzenetet még debugban sem lehet kicsiholni belőle. Ellenben a többi fül megy.
Jó ellenpélda a cibes megoldás, amit meg tudtak idővel csinálni openjdk-hoz is, bár korábban az sem működött rendesen.
-
floatr
veterán
válasz
sh4d0w
üzenetére
Teljesen feleslegesen küzdötök. Ő elhatározta magában, hogy a bubi szar mint binugz, de a binugz önmagában is eléggé az, mert nem tud telepíteni zárt meghajtót, a drivereknek amúgy sincsen HWA implementációjuk (mondjuk ha nem tudta telepíteni, ezt vajon honnét tudná), nem tudja a 4rth party nyomtató drivert üzemeltetni, nem tud unetbootin-t használni, nem tud bootolós dvd-t írni, nem tud kodeket telepíteni, pedig ezek teljesen triviálisak egy igazi desktopon. A bubi meg a binugz önmagában nem lehet desktop, hiszen dedukciós alapon ez nyilvánvaló, na.
-
floatr
veterán
Processzek/thread-ek közötti váltáskor a PAE egy logikai lapozást csinál, ami intenzív géphasználatkor okozhat overhead-et. Emellett a lapok mérete ugyanakkora, mint 32 bites esetben, ami adatintenzív alkalmazásoknál gond lehet. Tipikusan szervereken, és multimédiás alkalmazásoknál okozhat ez gondot.
-
floatr
veterán
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Na az gond, akkor már csak a logokból lehetne okoskodni, de azt szerintem te sem akarhatod.
A másik verzió meg működhet, de így semmi garancia nincsen rá. Esetleg még egy korábbi változattal érdemes, ha van kedved tökörészni vele, bár én így látatlanban felrúgnám az egész kócerájt a francba.
Annyi még az érdekes mondjuk a tünetekben, hogy telepítés után van gáz. Akkor viszont lehet h az esata a gond.
-
floatr
veterán
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Namost tisztázzunk egypár dolgot: sima ubuntu 11.04?
Ha igen: bejelentkezéskor ki lehet választani egy klasszikus üzemmódot
Aztán bejelentkezel és örülsz. Vagy engedélyezed az nvidia zárt drivert, és utána normál üzemmódban is menni fog (+ örülsz). Vagy telepíted az unity2d-tVagy letöltöd a xubuntut, és annak örülsz.
szerk.: egyáltalán nem jut el a login screen-ig?
-
floatr
veterán
gksu gedit /etc/fstab
Ha ebbe a file-ba beírod az általad preparált sort, és az a /media/4c3177ec-28f3-4bb2-a7f6-d50f7a032be6 könyvtár létezik, akkor a rencer megpróbálja indításkor bemountolni. Ezt persze manuálisan is lehet
sudo mount -a
Ez afaik nem sokban különbözik attól, hogy önkezűleg írod be neki a korábban említetteket.
(#37393) veze az van, hogy amikor a bubi automatikusan csatol egy file rendszert, akkor a/media alatt létrehoz egy könyvtárat, amit umount után megszűntet. Namost ahogy a képekből látom, neked az adott könyvtárat az első partíciónak hozta létre, és ode fel is csatolta azt. Így abba nem tudsz már mást mountolni. Csinálj bátran egy új könyvtárat akár oda, akár a /mnt alatt
sudo mkdir kismittymutty
aztán ide próbáld irányítani a mountot, akár fstabból, akár manuálisan
-
floatr
veterán
válasz
üzenetére
Nono, ez azért nem olyan egyszerű. Egyrészt uptime-ra polírozni max szervernél van értelme. Másrészt rengeteg olyan komponens van a bubiban, amit csak újraindítással lehet resetelni/konfigurálni. Nyilván lehet olyan megoldás sok esetben, hogy a jóember kisujjában van az adott szoftver, de ez egyre kevésbé jellemző, ahogy a noobok is egyre inkább használhatónak látják a binugzokat. Meg hát ember legyen a talpán, aki ezt ennyi komponensen keresztül külsősként érdemben tudja követni úgy, hogy van más dolga is.
btw, elég ebaszott lett a jelenlegi xorg/fglrx páros. Rátoltam a hdmi-t, és mindhárom üzemmódban többé-kevésbé összecsuklott a kép. A legszarabb a compiz nélküli klasszikus módban volt.
-
floatr
veterán
válasz
Márton21
üzenetére
Hát kezd világosabb lenni a helyzet.
Egyrészt érdemes a drivert frissíteni, mert egy rakás retek, amit sietve csaptak az áprilisi release-hez. Enélkül a flash, a videolejátszás, és úgy általában a rendszer is gáz. (emellett érdemes a vsync-et kikapcsolni a compizconfig-settings-manager-ben)
Másrészt nekem (64 bites unity-vel) ~600-700MB alaphangon a fogyasztása a rendszernek. Mondjuk ebben benne van egy skype, és pár accounttal az empathy is. Ez feltételezem azért is hízott ekkorára, mert van egy kicsit okosabb kereső a unity-be integrálva. No meg a 64 bites rendszer eleve kicsit többet eszik.
Hogy most ezt hogyan lehet lejjebb vinni, az szvsz elég költői kérdés, mert legtöbbször azt szokták inkább mondani, ha ilyen alapinstall problémák vannak, hogy akkor inkább XFCE (xubuntu) vagy LXDE (lubuntu) használata javasolt. Nyilván lehet kicsit segíteni a dolgon azzal, hogy pár szolgáltatást kiírt az ember, de nem annyira evidens, hogy mivel nem nyírja ki a rendszert az ember, ha nem power user.
-
floatr
veterán
válasz
qamu74
üzenetére
Google translate a barátod, sőt a chrome még jobb barátod, mert alapból ferdít. De a nyelvtudás hiánya miatt jár a mezei fekete pont
Nagyon sok problémát csak külföldiül oldanak meg.Mondjuk amit nem értek a kép alapján, az az h amikor kipróbáltam a wizardot, a generált scipt egyből jól működött, nem kellett toszogatni.
-
floatr
veterán
válasz
qamu74
üzenetére
Őszintén szólva nekem is teljesen ufó volt a dolog, és annyit csináltam, hogy levadásztam magamnak egy majdnem működőképest, aztán buheráltam egy kicsit. Nem olyan nagy művelet, de nulláról indulni nagy vakmerőség. Ezért is javallott inkább a screenlets.
Ezt a conky wizard-ot én is próbálgattam, az is egész használható, bár nekem hiányzott belőle pár dolog.
-
floatr
veterán
válasz
qamu74
üzenetére
Feltelepíted, csinálsz egy conky scriptet mondjuk /home/qamu74/myconky.rc néven, ami a komponenseket tartalmazza, aztán vagy manuálisan meghívod a
conky -c /home/qamu74/myconky.rc
által, vagy csinálsz egy újabb shell scriptet mondjuk /home/qamu74/startconky.sh néven, és ezt rakod bele:
sleep 20
conky -c /home/qamu74/myconky.rcés az indítópult elemei közé felveszed ezt a parancsot:
sh /home/qamu74/startconky.sh
Értelemszerűen a felhasználói könyvtárat nevezd át, ha más néven futsz a gépeden. A sleep 20 meg amiatt kell, mert sajnos kell egy pár másodperc a bejelentkezés után amíg minden magához tér ahhoz, hogy a conky is el tudjon megfelelően indulni.
Ha nem érzed magad advanced júzernek, és nincsen saját conky scripted, akkor én inkább a screenlets csomagot ajánlom. Az egy kicsit consumerebb megoldás

Aktív témák
- Tesla topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Suzuki topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen házat vegyek?
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- Razer Barracuda X Chroma Black gamer Fejhallgató
- 187 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i7-13650HX, RTX 5070 (ELKELT)
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3590
- Samsung Galaxy S20 Ultra / 12/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

)
-- nincsenek meg, ezért a skype orbitális betűket használ, és nem találja a radiance témát se, csak az alap cleanlook-szerű fisifosi külsővel vakít el.