Hirdetés
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Milyen mosógépet vegyek?
- Android másképp: Lineage OS és társai
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Asszociációs játék. :)
- Szabad e használt OLED televíziót venni?
- Fűzzük össze a szavakat :)
- DPD tapasztalatok
- Építkezünk 6. rész (2024)
- OpenSuse Leap 16.0 pre alpha
-
LOGOUT.hu
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PredatorZoli
senior tag
Szerintem a kínai iparral ilyen gond nincs/nem lesz, ugyanis az állam a fix költségekbe pótol be pénzt (fejlesztés, szerszámozás, gyártási kapacitás, rampup stb), az eladási ár pedig fedezi a változó költségeket ami a termék kapcsán felmerül (tehát azért olcsóbb mert ezeket a fix költségeket nem kell beépíteniük a termék árába és nem azért, mert minden egyes darabon minusz van).
-
PredatorZoli
senior tag
Ezek a problémák, amiket felsoroltál, valósak, senki nem tagadja, ellenben az állítást, amire ezzel reagáltál nem cáfolja meg, miszerint rengeteg jól képzett emberük van és van egy elég fasza iparuk. Ez utóbbiak is tények ugyanúgy ahogy azok is amiket te leírtál, ezek nem ütik egymást.
-
PredatorZoli
senior tag
válasz Ixion77 #10393 üzenetére
Azért ott az is benne van, hogy ők sok esetben amikor vesznek valamit, akkor megveszik a cégnek a jelentős részét, amihez sok pénz kell, és sokszor azért tartanak sok készpénzt vagy készpénz szerű eszközt, mert ha jön egy ilyen jó egyedi lehetőség, akkor arra be tudjanak fizetni, tehát nem feltétlenül azért van ez mert ők most globális esésre számítanak.
-
PredatorZoli
senior tag
válasz attiati #10402 üzenetére
Szerintem könyvön kívül akkor tud, ha új részvényeket bocsátanak ki az adott cégből és azzal kapcsolatosan velük állapodnak meg. Persze egy tőzsdén jegyzett vállalat nemigen teheti ezt meg titokban gondolom, bár lehet hogy van a managementnek erre felhatalmazása, nem tudom.
-
PredatorZoli
senior tag
A nagy alapkezelőknél elő van írva, hogy bizonyos időközönként közzé kell tenniük mit adtak vettek-tartanak, nem titkolhatják el. Ez nem az ő magánportfolioja, hanem a cégének a portfolioja. (de egyébként ha valaki magánszemélyként nagyon nagy részt birtokol egy cég részvényeiből, azt is publikussá válik egy kis delay-el tudtommal).
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
senior tag
válasz Dluinet #10439 üzenetére
Ez viszont ha nem jár a költségvetési bevételek hasonló mértékű növekedésével, akkor az egyúttal azt is jelenti hogy az adósságszolgálatra fordított összeg arányában meg szarabbul fog kinézni, hisz kisebb GDP százalékos államadósságra jut majd egy elég magas költségvetési arányú kamatkiadás. Arról nem is beszélve, hogy így többet kell költeni hadi kiadásokra a 2% miatt, ez is elhúzza a költségvetést. Eredménye hogy oktatásra, eu-re még a mostani alacsony GDP%-nál is kevesebb jut.
-
PredatorZoli
senior tag
válasz Vision #10550 üzenetére
Két lehetőséget tudok elképzelni:
1, A TBSZ-ek az 5 éves lejárat előtt is adómentessé válnak, ha a feltörés után az illető igazoltan ingatlanba forgatja a pénzt amiben utána életvitelszerűen tartózkodik
2, A befektetési alapok, és esetleg egyéb ETÜ-k realizálása esetén nem kell adót fizetni, ha a pénzt az illető ingatlanra költi amiben utána életvitelszerűen tartózkodikNekem nagyon más ötletem nincs.
-
PredatorZoli
senior tag
válasz j0k3r! #10558 üzenetére
Nem tudom, hogy cél-e egy nagyobb összeget rászabadítani a piacra. Igazából nem értem, miért szeretnék a piacot most stimulálni. Éppen az lenne az egészséges, ha most békében hagynák, mert nagyon kell a piacnak az a nyugvópont, amire most az elmúlt 1-2 évben került.
Az is lehet egyébként, hogy csak az új építésűekre lesz engedmény, mert nem megy a haveri cégeknek és ki kell őket segíteni. -
PredatorZoli
senior tag
Egy konjunktúrális időszakban mindenki nyer, csak mindenki a maga szintjén, más nagyságrendben. Tény, hogy ilyenkor a tőkések sokat gazdagodnak, de ne felejtsük el, hogy ilyenkor az alsó társadalmi rétegek is nyernek vele valamennyit, hisz például munkaerő hiány idején még az is kap munkát aki nem jó munkaerő, az átlagos munkaerő pedig jobb fizetést kap, mint amikor nincs munkaerőhiány mert nincs konjunktúra.
-
PredatorZoli
senior tag
válasz Ringman #10603 üzenetére
Az új építésű lakásokkal az a helyzet, hogy idehaza a megújulási ráta nagyon alacsony, vagyis túl kevés épül ezáltal a meglevő állomány folyamatosan öregszik el. Ez hosszú távon érthető okokból nem kívánatos. Az alacsonyabb áfa azt a célt lenne hivatott betölteni, hogy jobban megérje új ingatlanokat építeni, és ezáltal ez a megújulás kicsit javuljon. Az új építésű ára felülről ugyebár korlátos, hisz a használtak árával kéz a kézben jár, és ha 27% áfával már nem éri meg építeni, akkor leállnának ezek az új építésű projektek (legalábbis nem indulna új), ami azért nem szerencsés.
27% áfával már lehet, hogy csak luxus projekteket érné meg elindítani, ahol a nm ár kétésfél millánál indul.
Ez az áfaalapú adórendszer ebben a 2010-es években úgy ahogy jól működött a konjuntúra miatt, de mostmár egyre inkább úgy tűnik, hogy más időkben nem valami jó.[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
senior tag
válasz Ringman #10606 üzenetére
Nem ő az egyetlen, aki ezt belengette. A madarak több forrásból azt ciripelik, hogy már ott van a fiókban a rendelet ami tiltja az egész airbnb-t ahogy van.
A pártelit egyébként szerintem nem az airbnb-t pörgeti, hanem szállodái vannak, és nekik is az az érdekük hogy ezt a típusú konkurenciát taccsra tegyék. -
PredatorZoli
senior tag
Itthon a magasabb infláció és ezzel együtt a magasabb nominális bérnövekedés illetve magasabb nominális lakásár növekedés miatt nem tudsz annyi hitelt felvenni ami fél életre búsba kötne, 5-10 év alatt a hitel nagyja leértékelődik, még akkor is ha nagy összeget vett fel valaki.
-
PredatorZoli
senior tag
Én nem hiszem, hogy ezt az használná ki akinek a kifizetett adón múlik hogy tud-e venni vagy sem. Ezt az fogja kihasználni, akinek a szíve inkább az ingatlanbefektetés/vásárlás felé húz, de le van kötve a pénze és a megfizetendő adó miatt amúgy nem annyira érné meg feltörni. Nagy kérdés lesz hogy ki lesz-e kötve és ellenőrizve lesz-e a saját célú felhasználás, mert ha okosba befektetési célra is lehet ezt, akkor több tőkét meg fog mozgatni.
-
PredatorZoli
senior tag
válasz julius666 #10675 üzenetére
Szerintem mostmár úgy látják, hogy nem akkora buli ez a magas lakossági finanszírozás az államadósságnál, mert aki oda teszi a pénzét, az nem költi el. Mostmár olyan a kamatszint hogy jobb lenne intézményi szereplőktől bevonni.
Egyébként itt most nyilvánvalóan nem az állampapír állományra lőnek, hisz a most is adómentes.
Egyszerűen csak kicsit meg szeretnék rázni a fát, hátha leesik róla pár alma. Pénz kell nekik, minden áron áfából, mert nem tudnak eleget költeni. A költségvetési mozgástér annyira beszűkült, hogy patthelyzetben vannak, a jóléti pénzekből nem szeretnének elvenni (nyugdíj, mindenféle támogatások stb), így viszont egyre inkább nem jut pénz arra ami a valós feladatuk és fejükre kezd rogyni az egész hóbelebanc.
Szerintem ez egy ugyanolyan kétségbeesett próbálkozás, mint amikor anno a diákok szüleinek kiküldték a krétában hogy állampapírt kéne venni. -
PredatorZoli
senior tag
-
PredatorZoli
senior tag
-
PredatorZoli
senior tag
Én megértem hogy vannak kockázatok, és ebben igazad is van, vannak. Csak te azt mondtad, hogy 2 éve meghoztad a döntést és jó döntésnek bizonyult. Erre reflektáltunk, hogy ez nincs így, ugyanis ezek a vélt vagy valós kockázatok amiket írtál, ebben a 2 évben nem realizálódtak, vagyis nem volt óriási hozadéka ebben az időszakban a döntésednek. Az hogy a jövő mit hoz egy más kérdés, itt most erről az általad megnevezett időszakról volt szó, ahol nem jártál érdemben jobban a kimeneküléssel, sőt, magas hozamokról mondtál le, és kétlem hogy odakint kiugró hozamokat tudtál realizálni ezen időszak alatt.
-
PredatorZoli
senior tag
Ha minden igaz, pont ugyan annyi állami nyugdíjjat kapok majd így hogy maradtam nyugdíjjpénztár tag, mintha nem maradtam volna.
Nem teljesen. Azokat a járulékokat amik a manyupba mentek, nem fognak beleszámítani az állami nyugdíjad kiszámításakor, így alacsonyabb életpálya átlagkereset fog kijönni. Egyik kollégám szülője most mente el nyugdíjba és volt manyupja, és bizony volt ez miatt korrekció benne jócskán. Számolgatnia kellett ,hogy nem-e éri meg jobban lemondania a pénzről és inkább a teljes állami nyugdíjat kérni.
-
PredatorZoli
senior tag
Még néhány hónapig lesz egyensúlyban a dolog, aztán elszabadul a pokol:
[Kiszivárgott: hatalmas költekezésre készül az Orbán-kormány]
Jövőre jön megint az eszeveszett pénzszórás és az elszálló költségvetési hiány, államadóság, a forint pedig jócskán leértékelődik majd.[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
senior tag
válasz Ringman #10737 üzenetére
Egy újabb ciklusért beáldozzák a jövőt, elengedik a költségvetési hiányt és az államadósságot, bevállalják a leminősítést. Adóemelést nem fognak, mert az nem azt váltja ki ami nekik kell. Hitelből fognak költekezni és osztogatni. Adóemelést legfeljebb a választások után.
Nyilvánvaló, hogy ez már innentől számukra egy negatív spirál, de amíg ott vannak, mindig meg fogják próbálni az újabb 4 évet, nem számít mibe kerül ez az országra nézve. -
PredatorZoli
senior tag
válasz attiati #10764 üzenetére
Nagyon úgy tűnik, hogy marci kannibalizálja varga minisztériumát is, és varga lesz a jegybankelnök. Egy a nem jó-nem tragikus eset, varga jobb mint marci, de függetlentől azért ő is messze van, elég hű pártkáder. Ez a szenáriót viszont a piacok szerintem úgy nagyjából még elfogadják, ami a forint szempontjából nem elhanyagolható szempont.
-
PredatorZoli
senior tag
válasz Drizzt #10800 üzenetére
A jövő évi béremelkedés számomra óriási kérdőjel.
Az oké, hogy megtolják a minimálbért egy 15% körüli értékkel. Na de mi a helyzet a piaci bérekkel, amiket a minimálbér nem érint mert felette vannak? Én egy egyre inkább sínylődő gazdaságban nem látom, hogy a cégek óriási bérfejlesztéseket fognak végrehajtani jövő évben. A legtöbb helyen most inkább leépítést fontolgatnak, nem a megtartás és a béremelés a fő napirendi pont nagyon sok cégnél. -
PredatorZoli
senior tag
-
PredatorZoli
senior tag
válasz aAron_ #10947 üzenetére
Ráadásul elég csak pár fiókot nyitniuk (mondjuk 10-et az egész országban, azzal ezt a tevékenységet bőven el tudják látni, hisz a revolutos ügyfelek nem mennek be fiókba mindenféle piszlicsáré dolgokért mint a hagyományos bankoknál. Így megőrizhető egy mérethatékony működés.
-
PredatorZoli
senior tag
válasz Drizzt #11063 üzenetére
Szerintem ez igazából csak egy pótlás, azzal egyenértékű mintha már az előző meetingen vágni kezdtek volna és onnantól 25 bp/alkalom az év hátralevő részében. Ha jobb ütemben jöttek volna ki az adatok akkor ez lett volna a megfelelő és ezt most korrigálniuk kellett, meg a piac is ezt várta el. És ne feledjük azt sem, hogy idénre összesen kevesebb vágást tervez a fed mint amire a piac számított, 100 vs 125 bp.
Én az infláció visszapattanását nem látom reálisnak jelenleg. Az a kamatszint amit még jövőre is fenn szeretnének tartani, még továbbra is a korlátozó kategóriában van, és már alig van a kívánatos fölött az infláció. Ne feledjük, hogy egy meglehetősen magasnak számító kamatszintről kell elindulni lefele, és az infláció jelenlegi szintje ennyire magas kamatot nem igazán indokol már.[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
senior tag
-
PredatorZoli
senior tag
válasz Dluinet #11085 üzenetére
Szerintem nem sok magánszemély fogja ezt stadionfelújításra/stadionvásárlásra fordítani. A lakóingatlan építése és felújítás nem felesleges. ugyanis a magyar ingatlanállomány ócska és elöregedő, rossz állapotú és alacsony a megújulási ráta.
Ettől független dolog az, hogy az oktatásra is kellene pénz, de azt nem a magánszemélyek fogják a megtakarításukból fizetni, így arra nehéz ösztönözni bárkit. -
PredatorZoli
senior tag
[Brutálisan erős az amerikai munkaerőpiac]
Úgy látszik hogy ez a soft landinget látszik igazolni. Vagy ez a no landing? -
PredatorZoli
senior tag
válasz F-ECT$ #11398 üzenetére
Európában nem azért születik kevés gyerek, mert az emberek termékenységével lenne probléma. Egészen egyszerűen egy bizonyos jóléti szint felett az emberek nem, vagy csak nagyon kevés gyereket vállalnak tudatosan. Ezzel szemben egy szegén országban az emberek jellemzően több gyereket csinálnak.
Ez egészül ki valamennyi kultúrális vonallal is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- X1 Carbon 7th 14" 4K IPS i7-8665U 16GB 256GB NVMe ujjolv IR kam gar
- Ryzen PC v3 , R5 4500 , RX 5700 XT , 16GB DDR4 , 512GB NVME , 320GB HDD
- AMD Ryzen 5 5600X Tray - Új, 3 év garancia - Eladó! 45.000.-
- MacBook Pro 16 inch M1 Max 10c/32c 64gb RAM 1TB
- Lenovo ThinkVision IPS LED Full HD Monitor 22 " T22i-10
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest