Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• BonFire

veterán

válasz philoxenia #2133 üzenetére

„Tudsz egyébként jó appot, ami tényleg segít?”

Tudok és már sokszor leírtam. Az egyik az Anki. Szókártya program. Az Ankit az Öt év öt nyelv blogról ismertem meg, azt is fokozottan ajánlom nyelvtanulóknak. A másik, ami jobban tetszik az Ankinál, az a Quizlet. Kvázi az is szókártya program, de változatosabb feladatokat kell megoldani, és nem olyan bárgyú és primitív mint a Duolingo.

A Duót próbáltam full kezdőként is, nem angollal, hanem orosszal. Ugyanis volt öt évem megalapozva oroszból gyerekkoromból, tehát ki akartam próbálni, mennyire hatékony egy olyan nyelvvel, amiből kvázi semmire nem emlékszem. Annyi könnyebbség volt, hogy az írás és az olvasás megy oroszul, tehát nem azzal kell kezdeni, hogy bemagoljuk az ABC-t, de egy szó nem sok, annyira sem emlékszem. Iszonyat kudarc volt. Nem szisztematikusan gyakoroltatja még azt a kevés szót sem, amit feldobál. Semmilyen rendszerbe nem foglalható bele. Minden csak úgy lóg a levegőben. Két hónap duózás után se voltam képes megjegyezni, hogy a zsenysina és a múscsina közül melyik az ember és melyik az asszony. Szándékosan nem használtam mellette párhuzamosan semmilyen más orosz tananyagot, videóleckét és egyebeket, mert arra voltam kíváncsi, hogy a Duó mit tud nyújtani önmagában. Semmit.

Ugyanezt megpróbáltam olasszal is. A volt munkahelyemen nem kevés program olaszul kommunikált, gondoltam, nem ártana, ha kissé beleüthetném az orrom az olasz nyelvbe. Az olasz annyiban hasonlít az angolra, hogy latin gyökerei vannak, ezért bizonyos kifejezésekre, szavakra még asszociálhatunk is. Szintén nem használtam Duó mellett semmilyen más olasz segédezközt. Ezt három hónap kudarc után adtam fel. Annyit tudok olaszul, hogy a „scatole” az a doboz, amit a magyar „skatulya” szóhoz tudtam kötni, de ezt sem a duóból tanultam meg, hanem a munkahelyi szoftverből.

Az Ankiban és a Quizletben pedig te magad hozod létre a gyakorolni valót, és olyan szövegkörnyezetbe rakod, amely segít felidézni. Mert az a mondat, hogy „Az asszony kenyeret eszik.” Az ember lábat mos.” egyáltalán nem segít abban, hogy felidézd és valamihez kösd is az „asszony” és az „ember” szavakat. Ilyen idiótaságokat tanultunk általános iskolában is oroszból, például hogy „A krokodil harmonikázik.”, meg „A macska szörpöt iszik.” Ezek ilyen valós életből kiragadott életszerű példák, amelyek mind segítenek asszociálni (NEM!).

Nyilván az írás olvasás bizonyos szint alatt nem megy, de ott vannak a szintezett olvasmányok, az Oxford Readers vagy a Penguin books, amelyeket már 200 szavas szókinccsel el lehet kezdeni olvasni. Tudjátok ti ezt nálam sokkal jobban, és én is leírtam már számtalanszor. Van itt köztünk a topicban angoltanár sok sok éves tapasztalattal, jó lenne, ha ezeket összeszedné linkekkel együtt egy hsz-be, amit az idetévedőknek el lehetne olvasni.

Új hozzászólás Aktív témák