Hirdetés
- 5¼ floppy meghajtó izzítás 30 év pihi után
- Szólánc.
- ID&Trust létezik vagy csak álcég?
- MárkaLánc
- Szárítógép szösszenet (hogy Te ne járj pórul)
- Szabad e használt OLED televíziót venni?
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Blaise
veterán
Fehérváron tudtok ajánlani jó gumist, aki szombaton is dolgozik, és be lehet előre jelentkezni gumicserére? Köszi!
-
sandor906
tag
Iocean X8 telefonhoz új aksi ha érdekel valakit van 1 db. (BLP-8).
GhostDragon#24437
-
válasz juliabrilke #35757 üzenetére
+
Az előző lakást én festettem. Meg pár haver. Nem lett szép, de jól szórakoztunk (senki nem festett korábban falat). Ja, és ingyen.
Most az albérletben a felújított falak majdnem olyan gázosak, mint ott voltak
Asszony azt akarja, hogy festő csinálja.
Ismerős most újított fel, mondja, hogy a festő borzalmas falat csinált.
Mondtam neki, hogy azt én is tudtam volna...Mutogatni való hater díszpinty
-
mdk01
addikt
válasz Rellind #35754 üzenetére
Azért az nem annyira sok.
Gondolj bele, ha neked kellene valakihez odamenni X km távolságra legalább 2x de inkább 3x,(az 2-3 napot jelent) és minden alkalommal felvinni(ha szükséges) az X-edik emeletre a szerszámokat. Te mennyiért csinálnád meg?
Lehet, hogy egy nap csak 4 órát dolgozik, de ha nincs a környékbe más munkája ami kiegészíti a napot akkor annak a napnak szinte annyi.
Teljesen más a felállás ha az ember ott lakik ahol a munka van, a helyedben én is ugyanígy tettem volna még akkor is ha pár nappal tovább tart, de képzeld bele magad a szaki helyzetébe. -
Dare2Live
félisten
Székesfehérvári volt.
Nekünk volt 2nap meló, neki se lett volna több. 180-210k. Legyen napi 95K. KIVAval adózik 13%ot. Napi 80K marad zsebben. Ha havi 8napot melózik összesen 640.000Ftt keres. NA ezen a ponton nagyon elgondolkodik az ember és ha nem lenne gyerek, lenne időm bele is vágnék.
Lássuk be mint 2 nyelvet beszélő mérnök nem keresek így.jarod1 mindig elsüti ezt a szakemberek külföldön vannak. Barátom villanyszerelő. A brigád nagyja hazajött, hazajön mert itthon is simán megvan zsebbe a 2000+euroja.
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Rellind
senior tag
Hááát, 3.emelet,van lift. Max 20-25 ezret adtam volna amúgy max. (ráadásul még számlát se adott volna szerintem) Maga a terület amit festeni kellett nem volt vészes, hatalmas erkélyajtó és a szoba ajtó mellett nem sok felület volt amin kellett dolgozni. Nem bántam meg,hogy én csináltam meg amúgy Megnézettem egy festő ismerősömmel később azt mondta elsőre nem lett rossz
#juliabrilke:
Freskót? Dehogy sima falfestés lett volna...még a javítás is minimális volt mert 9 éves a lakás...[ Szerkesztve ]
-
honda23
aktív tag
válasz Dare2Live #35763 üzenetére
Külföldön is sok helyen betanult segédmunkások dolgoznak. Mindenki azt hiszi, a szakemberek kimentek.
Az igazság, hogy nincs szakember.
Kevesen vannak, van olyan, hogy foglalt fél évig...
De sokszor nem a munkája miatt, mert olcsóbb, mint a konkurencia, plusz hiány van a szakmában.Én a CSOK miatt belefutottam több száz lúzerbe.
Ha tudnád, milyen összegeket akasztanak le.
A munkájuk meg egy 5 perces youtube videó.
Plusz fele alkoholista...nincsen lehetetlen, csak tehetetlen
-
Akkor nem jó helyen voltak. Logout blogon is panaszkodott valaki,hogy lehúzták Svájcban, azt' kiderült, hogy valami török vette fel.
Nekem nem egy ismerősöm van kint, haza nem jönnének. Villanyszerelő, van,aki takarít,de van fordító is.[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
Dare2Live
félisten
10év után jöttek haza, több cégnek dolgoztak. Kicsi az esélye, hogy "török".
De ha rénézel egy karrier.at-re. pl [link] ~10et megnézve 2200-2900közt (ez már vezetői pozi) szornak a villanyszerelő fizuk.
De ha festő hírdetéseket nézek. pl. [link] [link] 1700-2200eur.
És ez brutto. Jelenleg Szfváron KIVAval ennél többet keresel.
Ami más az az életminőség. Van müködő egészségügy (nálunk nincs), müködő oktatás (nálunk nincs), szociális biztonság (nálunk nincs)... és rengetegen emiatt nem fognak soha hazajönni. Teljesen jogosan.
Svájc amúgy tökre más. Ott durvák a fizetések, de az élet is drága.
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
válasz Dare2Live #35772 üzenetére
Ismerősök meg Svájc, Német, UK vannak... Osztrákba' egyik sem.
Egy sem kevesli a fizut, jól keresnek. Persze lehet, hogy kamuznak, de ők sem tegnap mentek kiEgy csaj akar hazajönni (UK), de inkább azért, mert egyedül van kint, és amúgy takarít. Azon a szinten meg itthon is megél.
Ezt mondjuk narancshitű ismerősöktől szoktam kérdezni, hogy ha itthon nem akar már valaki 12 órákat melózni, s kint meg igen, munkásszállón, szar körülmények között, akkor annak vajon mi lehet az oka? Mert akkor itthon valami komoly deficitben van.
[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
Bele kell vágni és megnézni milyen belülről a szakma. Van még pár negatív dolog az egyenletben sose csak a végösszeget kell nézni. Az biztos, hogy érdemes pár dologhoz érteni, hogy az apróságokat meg tudja csinálni az ember otthon, mint pl. egy szobát kifesteni, mert abban az esetben több energia a szaki utáni rohangálás egyeztetés, kísérgetés, mint átrántani 2x a falat, ráadásul még olcsóbb is.
-
Dare2Live
félisten
Nem is mondtam, hogy ismerőseim akik kint vannak/voltak keveselték volna a fizut. Pont azért mentek ki.
Egy Ausztria/NOban engem nem az motiválna, hogy havi pl 500-700eurral többet tudnák félrerakni. Hanem, hogy van normális EÜ, oktatás, szociális védőháló.
Amikor fullba jön szembe a horror, mert nincs orvos, nincs CT, nincs MR, amikor látod, hogy az iskola kb egy melegedő, és tudod, hogy 0 szoc védőháló van és látom mi van kint azért mindig nagyon elgondolkodok. A +500-1000eur sporolás az spec engem sokkal kevésbé érdekel. (Az nem boldogít, hogy a D600at lecserélem egy Z6ra.)don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
mdk01
addikt
Ha minden szerszámból egy van neki, tegyük fel létrából is, és egy munkaterületen csak pár órás munka van akkor kénytelen cipelni a dolgait. Ezért is jön ki aránytalanul drágára a kis munka és nem is szívesen vállalják el a szakik, mert a járulékos veszteséges idő és egyebek ugyanazok a kis munkánál, mint a nagynál.
-
-
-
-
hzsolee
őstag
Igazából a magángép meg a Maldív nyaraló van sokban...
Komolyan: nem sírok, sokan vannak sokkal rosszabb helyzetben...[ Szerkesztve ]
A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."
-
Dare2Live
félisten
Az a trükk, hogy olyan nött kell elvenni aki jóval jobban keres mint te.
Mielött kikiáltanátok a topik akármilyének megjegyezném, hogy amikor elvettem még nem így volt.
-
A@ron
tag
Teszem hozzá, én mondjuk a hivatalos hazai átlag fölött keresek elvileg, 4 éve gyűjtögetek becsülettel ingatlanra, csak közben 70-80%-kal felmentek az ingatlanárak, jóformán felzárkóztak (az élelmiszerárakhoz hasonlóan) a nyugati árakhoz. Végül, mivel a lakástakarékos lehetőséget megszüntették, végképp kitörölhetem vele a seggem rövidtávon. Bár már el is ment a kedvem a Fehérváron vásárlástól, 20-25 millió + banki kamatokat kidobni egy panellakásra.... vicc. Közben szülőktől el kellett költözni, így albérletet is kell fizetni. Hála istennek olcsón megúsztuk, így "csak" havi 110-120 megy még a kukába rezsivel együtt, 2 főre.
Plusz ugyanúgy megyek másod/harmadállásba, hogy életemben először, 27 év után, el tudjak menni nyaralni önerőből. Ezen kívül 1x jutottam el külföldre, amikor meghívott barátom németbe, aki kinn élt, így szállás/utazás költség szinte nulla volt. Közben van egy 14 éves kocsim, aminek a hitelét 3 év után lassan sikerül kifizetni, így, hogy másodálláshoz munkaeszközként is használom.
Mindez még hagyján, hiszen járhatnék busszal, nem lenne muszáj sportra költenem, lakhatnék mondjuk egy lepukkantabb vidéki házban, ehetnék egészségtelenebb, olcsóbb ételeket, stb, stb.De az, hogy mindeközben százezres tételeket vonnak le tőlem + a munkáltatómtól a nagy büdös semmire, várhatom a kórházban a "sürgősségin" a 9-10 órákat, hánynom kell az iskolarendszertől meg a "közszolgáktól", akiket eltartok ebből a pénzből, az már egy kicsit sok. Cserébe legalább tapsolhatok a kongó stadionban, vehetek 7 személyes kocsit olcsóbban (mibű?), meg jól eladósodva megvehetem az újépítésű házat/ lakást 60 helyett 40 millióért, amit valószínűleg olyan ügyes kezek raktak össze, hogy a hitel futamidő negyedénél az épület összeomlik, a kivitelezőt meg már rég felszámolták. Tisztelet a kivételnek..
Ha valamiért kimennék, az nekem is ez lenne. Hogy esetleg páromnak legyen hol szülni, a gyerekemnek legyen hol tanulni, anélkül hogy milliós extra kiadásba vernénk magunkat. Hogy a kórházba ha véletlen valakim bekerül, ne meghalni kerüljön be a változatos kórházi fertőzésektől. Ha esetleg szüksége van bárkimnek valamiféle szociális segítségre, azt megkapja. Ha egy területen vállalkozni akarnék, tudjam, hogy jogbiztonság van, nem veheti el kénye-kedve szerint egyik napról a másikra x y oligarcha azt, amit évekig, évtizedekig építgettem.És akkor én még szerencsés vagyok, mert nincs beteg, kiskorú, rászoruló, stb. családtagom, akit el kell tartanom.
Kellemesebb napot mindenkinek.[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
-
@Fecogame : Itt se szeretek lakni, ott még kevésbé szeretnék Bejárni még kevésbé (napi +2 óra).
@A@ron : Átleg felett talán mi is keresünk asszonnyal, de az iparági átlag alatt. Ugyanakkor nekem sem annyira a fizetésem a bajom a melóhellyel. Nem extraprofit, de ennyiből elvagyok.
Az ingatlanárak, borzalom. Pesthez képest is. Mi is régóta akartunk, csak nem is nagyon volt értelmes, amit érdemes lett volna, meg az áraktól is mindig fáztunk. Aztán most már úgy volt, hogy ha ennél tovább megy felfele, akkor nem is fogunk tudni venni.A lakástakarékkal nem vesztettél sokat. Asszonynak van, volt, szép ígéret, de valójában a jaj most nem tudod felvenni, csak erre, csak arra... (Azaz fel tudod, de bukod a támogatást, ami a lényeg...) Volt, hogy emiatt maradtunk le lakásról. De fix havi kiadás.
Az én autóm lassan 20 éves De jó az úgy, fenntartható. Az előző 25 éves koráig volt, de maradt volna, ha nincs akadálya. Hitelmentes, az is volt
A végével egyetértek. Szívesen fizetek szociális célokra - amikre pénzben "nem éri meg" adót, tömegközlekedésre, iskolákra, stb. De nincs látszatja, hogy amit befizetek, az ezekre menne.
-
makro
senior tag
Lakástakarékot mi is toljuk asszonnyal, szépen el is fogy a pénz hó végére. Mi házat akarunk venni, de ami most megy az ingatlanpiacon, az már gyalázatos. Igazából 4-6 éve kellett volna venni, csak nem volt még miből.... most meg nincs mit, mert mindenki dupla áron akarja adni a régi vályog falazatú házakat is.
Ahogy a kolléga is írta előttem, egyszerűen nem érjük utol az árakat. ( bár folyamatosan vásárolják az ingatlanokat a környéken ) -
törölt tag
Lakástakarék nálam nincs, de ugyanezt érzem. Hiába rakok félre pénzt, ha az ingatlanárak ennyire elszálltak. 6 éve lenulláztam magam anyagilag, hogy a bank ne vigye el a szülői házat, mert váláskor apám ott hagyott egy fél lakást, amit nem akartam elbukni. Az egészségem bánta a történetet, mert kiszolgáltatott helyzetbe kerültem a munkáltatóval szemben, amit ki is használt. 29 évesen elég durva amikor a saját hátsód kitörlése problémát okoz...
Mire visszakaptam a pénzem, addigra legalább 2x áron mentek az ingatlanok, és azóta sem tudom utolérni a 30%-hoz szükséges pénzösszeget. 4 évnyi dokihoz mászkálás után már nagyjából a negyedére vagyok képes. Mivel 2-3 emberre való munkát láttam el előtte, így már egy fél ember "érek"... Ezt ellensúlyoztam a magánéletem kárára (otthon volt az iroda sokáig), illetve 0-ról felhúztam egy iroda komplett informatikai hátterét, így súlyos százezreket spórolva a cégnek.
Szóval hiába gyűjtögetek, hiába tudnék venni új autót, egy ingatlan kezdő 30%-tól még nagyon messze vagyok. Viszont ha a csillagok állása is kedvezne, és valahogy sikerülne még egy kis zsetont összetalicskázni, akkor jó eséllyel az aránytalanul túlárazott ingatlanlufi utána pukkanna ki... Gyakorlatilag egy időzített bomba ez a témakör. -
Dare2Live
félisten
válasz Jarod1 #35790 üzenetére
mondjuk ezt 4éve...
Amúgy fogalmam sincs. pl behozzák a használt lakásra is CSOK hitelt. Aztán itt a 10milliós babaváró.... a csok teljesen és a babavároból is rengetegen majd lakást akarnak venni.
De ha jón vmi nagy összeomlás akkor meg összeomlik.
[ Szerkesztve ]
-
mtade
aktív tag
válasz Dare2Live #35792 üzenetére
Már kopogtat a következő válság, én is várom, hogy kicsit normalizálódjon a helyzet. Idén befejezem a lakás törlesztését, és lehet gondolkodni kertesben. Mondjuk, ha vége a magas áraknak, ezt is olcsóbban tudjuk majd eladni, de végre nem lesznek ilyen valóságtól elrugaszkodott árak.
Thinking is the hardest work there is, which is probably the reason why so few engage in it. // Henry Ford
-
nagyúr
-
honda23
aktív tag
2016-ban vettem októberben.
Ez volt a hihetetlen szerencsém, mert 2017 elején már 20% áremelkedés volt.
A kormány mesterséges árképzése a csokkal kihatott előbb az új, majd a használt lakás piacra is.
A valós ár másfélszeresét vagy még többet kérik egy nm-ért. Tehát 2016 elején csok indulásnál 300e, 2017 elején 400e, most meg sok esetben 450 500e vagy feljebb van az ár itt Fehérváron.
Nevetséges.
Miközben a kivitelezők munkája egyre silányabb.
És egyre nagyobb profitot raknak el...nincsen lehetetlen, csak tehetetlen
-
honda23
aktív tag
válasz Jarod1 #35790 üzenetére
2022. 2024.
Kb ekkor megy csődbe 5-10e család, akik jogtalanul kapták meg 2018 előtt a csokkot és túlvállalták magukat.
2022 után indul be a túlkínálat mikrogazdaságtani elemzések szerint.Most kb senki nem kapja már meg a csokkot új lakásra.
Én sem felelnék már meg az árak miatt.nincsen lehetetlen, csak tehetetlen
-
Rambovits
senior tag
Urak, egyik ismerősömnek lenne szüksége tetőfedő szakemberre, hétköznapi nevén ácsra, Gerard tető rakásához. Tudnátok ajánlani valakit?
Köszi!
A hardver az, amivel ha elég sokáig játszol eltörik. A szoftver az, amivel ha elég sokáig játszol működni kezd.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Vivobook Pro N580VD 15.6" FHD IPS i7-7700HQ GTX 1050 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Google Pixel 8A 128GB Porcealin, Bontatlan, Új, 0 Perces, Független, 1 Év Garancia
- MSI Z370-A PRO
- SSD többféle, sata 2,5"
- Apple Watch Ultra 2 49mm Black Titanium Black TL M/L, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Apple Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest