- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- zebra_hun: Hűthető-e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Seci
tag
up
-
Seci
tag
Szaisztok!
Helyi hálózaton SUSE 9.0 server van és Windows XP munkaállomások, hogyan lehetne azt elérni, hogy a server userekkel az XPbe be tudjak jelentkezni? Részletes válaszokat kérnék.
Köszi a válaszokat!
[Szerkesztve] -
Torry
addikt
Felraktam ezt az AMNS-t a SUSE-re tartozót így magától megcsinálta amit kell.
Az lenne a kérdésem, hogy hova rakta???Nem találom sehol! -
proximus
senior tag
válasz
Wolverine #66 üzenetére
''Valamiért a SuSE nem látja...'' Próbáld meg először is kikerülni az automatikát.
Írd be egy term. -be: fdisk -l /dev/hda Most láthatod a partíciókat, és hogy melyik milyen típusú. Ha látsz közte Fat -ost, akkor egyszerűen csak elbohóckodott valamit a SuSe.
csinálj a /mnt -be(ha nincs először magát az mnt -t) egy mondjuk shared-fat nevű mappát, majd add ki ezt:
mount -t vfat /dev/ide_jön_amit_az_fdiskben_láttál /mnt/shared-fat
Ékezetes betűkkel még lehetnek gondok a fájlnevek megjelenítésénél, de azt már a legkevesebb kijavítani.
Szólj ha jutottál valamire. Vagy ha nem akkor is. -
Wolverine
félisten
Nem mondom, hogy én nem Partition Magickel méreteztem át az NTFS-es winyót, de FAT-tel simán megy a SuSE telepítője is.
Egyébként felmerült egy problémám: 80 GB Maxtor, partíciók: 10 GB NTFS XP, 20 GB NTFS doksik és progik, kb. 30 GB FAT32 egyéb vésztartaléknak, 256 MB Linux swap, 20 GB-256 MB ext3 SuSE. Valamiért a SuSE nem látja (és így nem tudja mountolni) a középső, kb. 30 GB-os partíciót. Pedig az azért maradt FAT, hogy egyszerűen tudjak adatot mozgatni és ne kelljen állandóan erre használni a külső USB-s winyómat.
Ötletek? -
proximus
senior tag
Aham, szóval akkor a chainload azért szerepelhet az ''info grub'' -ban, mert ezzel jelzik hogy ''láncolt betöltés'' következik, a chainloader -t megadván.
Szóval a chainload -on nem volt mit értelmeznie a grub-nak.
''A #-et kipróbálom a gfxmenü elé'' Ez meg hogy neked gfxmenu van, nekem meg splashimage, az azért lehet, mert saját maguknak ''peccselik'' a disztri készítők, mert alapból nem komálja a grub. Egyébként saját magadnak is készíthetsz hátteret, pl. a gimp -ben, úgy hogy az Image --> Mode --> Indexed -et választod; ezen belül pedig 14 színre tekersz + én még a ''Floyd-Steinberg...(reduced color bleeding)'' -et is ki szoktam választani. A kapott képet lehet hogy kézzel is kell javítani, de már azzal is jobb eredményt érhetsz el az alapoz képest, ha saját színpalettát készítessz. -
Male
nagyúr
Amíg chainload volt benne, addig ha kiválasztottam a WinMe-t, akkor átváltott karakteres módba (a színek maradtak), és nem indult el.
A #-et kipróbálom a gfxmenü elé, csak előbb a másik gépben a BeOS-el kell valamire jutnom (valamit elcseszett a vinyón, és még a Partition Magic sem tud mit kezdeni vele). -
proximus
senior tag
''chainload helyett chainloader kell''
Ahol én néztem, ott mindkettővel találkoztam, ebből gondoltam hogy különbözőek, és próbáltam a használhatóbbat választani, de lehet hogy én értelmeztem félre valamit.
''Van egy olyan rész, hogy gfxmenu'' Ha nálad így szerepel, akkor elég hatástalanításképpen kikommentezni # -vel. Nekem pl. ez a sor tesz hátteret a menü mögé:
splashimage (hd0,0)/boot/grub/splash.xpm.gz
,így nekem ezt kellene # -ni.Ja, ha mégis kellene némi ''grub élmény'', akkor lehet színeket használni az előtérhez, és a háttérhez.
-
Wolverine
félisten
-
Male
nagyúr
Kipróbáltam, és működik. Köszi proximus!
Egy kis módosítás azért: chainload helyett chainloader kell (gondolom elgépelted), és a makeactive nemm kell.
Van egy olyan rész, hogy gfxmenu (ha jól emlékszem). Ezt a sor kell esetleg kiszedni ahhoz, hogy karakteres módban legyen a menü? -
Male
nagyúr
Köszi, ezt kipróbálom (bootsect.dos ott van).
A ''makeactive'' aktívvá teszi a pratíciót? Ha igen akkor erre azthiszem nincs szükség, mivel az ntldr is ott van mellette, szóval az XP is onnan indul (nem az XP partíciója az aktív).
A nem grafikus Grub-hoz nincs valami ötleted? Fontos lenne, mert a monitorom nem kedveli a gyakori felbontásváltást (ezt a problémát majd egy monitoros topicban írom inkább le). -
Gambit
őstag
válasz
jakobkacsa #54 üzenetére
Nem ragaszkodom a játékhoz, de ha már tudja az a kártya, akkor már támogassa az op-rendszer is, nem? Úgy kerek a dolog!
-
jakobkacsa
senior tag
na igen, ha jatszani is akarsz, azert kicsit tobbet kell dolgozni
-
Gambit
őstag
válasz
jakobkacsa #52 üzenetére
Amikor ezzel próbálkoztam nem volt net azon a gépen, amikor lett net, nem ezzel próbálkoztam, hanem a hálózattal. Van a SuSe-nek drivere, működött is, csak éppen a 3d gyorsításhoz kellett volna letölteni 2 file-t. Nem lett volna nagy feladat, csak éppen nem is próbáltam meg...
-
jakobkacsa
senior tag
biztos van a SUSEnak valami jo kis nV drivere (nem 3D!!!)
nem tudod az XF86Configban beallitani?
karaktereses is lehet...
tudod, midnight commander a te barátod -
Gambit
őstag
válasz
jakobkacsa #50 üzenetére
Én odáig már nem jutottam el, hogy a Geforce Ti2-es kártyám 3D driverét le tudjam tölteni...
Na de majd most! -
Gambit
őstag
Ajánlom figyelmedbe: Bővebben: link
Ez persze minden termékkel előfordulhat, de kicsit engem igazol. -
Gambit
őstag
válasz
jakobkacsa #46 üzenetére
Asszem ezen az úton már elindultam... Felraktam a sima 9-est, megpróbáltam vele összelőni a netet, aztán amikor valahogy sikerült, megpróbáltam megosztani a netet az xp-s gépnek!
Az eredmény: egy szar linux és egy szar xp... Aztán lecseréltem a linuxos gép monitorját, de nem igazán sikerült belőni az új monitort a linuxon, többet be se töltötte a grafikus kezelőfelületet. Aztán leszedtem, mert szükségem lett a gépre. De nem adom fel, ez a harc az én győzelmemmel fog véget érni!
-
jakobkacsa
senior tag
válasz
jakobkacsa #46 üzenetére
na most akkor nagyon egyertelmu valaszt adtam, de talan kihamozhato belole a lenyeg
-
jakobkacsa
senior tag
ha ragaszkodsz a SUSEhoz, akkor vard meg (nem tudom, mikor jon ki...)
amennyire en tudom - bar meg sose volt SUSEm - nem olyan egyszeru frissiteni, majdhogynem erdemesebb feltelepiteni az uj verziot, ha valtozas van
azt azert megjegyzem, hogy kezdokent valszeg nem tudod megkulomboztetni a 2.4es kernelt a 2.6ostol, tehat ha akarod, nyugodtan rakd fel a nemtudomhanyas SUSEt, ugyanolyan jol fog menni, mint a 9.1es
en pl felraktam az UHU 1.1 rcx-et (mar nem tudom, melyik volt), pedig kivarhattam volna a kiadott verziot - elsore ugyis csak ismerkedtem vele, majd amikor kijott az 1.1, akkor ujraraktam, es a kapasbol fontos dolgokat mar nem csesztem el benne
mert ugyan joszerivel minden elkovetett hiba javithato, csak tudni kell, hogy mit rontottal el es hogyan lehet helyrehozni, en ebbol kezdokent egyiket sem tudtam
ha szoszolni akarsz, rakd fel a mostanit, aztan kiismered valamennyire, utana csere 9.1re, ha mar kijott -
Gambit
őstag
válasz
jakobkacsa #44 üzenetére
Én úgy emléxem, hogy amikor először felraktam a suse-t, az is erre formázta a winyót. Akkor nem nagyon nézelődtem, hogy mire lehetne még. Szerinted sem érdemes megvárni a suse 9.1-et? Mert nem csak a kernelben különbözik, hanem a hozzá adott progik is a legújabbak, tehát nem kéne tökölni később a frissítéssel. Csak az a gond, hogy nem tudom, mikor jön ki belőle a magyar, meg hogy mennyire jó a 2.6-os kernel.
-
Gambit
őstag
Nem tudom, mennyire adsz az ilyenekre, de a Chip kategóriagyőztese lett az a cucc, és csak árban egy kategória az APC-vel, tudásban nem lehet egy kategóriába sorolni őket, mert az AROS az Line-interaktív, 650/400 [Va/W] a névleges teljesítménye, feszültségszabályozós, és fekete, mint a házam lesz!
De visszatérve, köszi a segítséget, ezen a partíción még gondolkozom egy kicsit.
Szerk: Ja, lehagytam, hogy venti is van benne!
[Szerkesztve] -
WN31RD
addikt
-
Gambit
őstag
Mondjuk azt nem mondtam, hogy 2 gép lenne hálózatba kötve egy routerrel. Vagy az partíció szempontjából mindegy? Az APC-ről meg annyit, hogy a többinél nem tudom hogy van, de a 350-esnél az aksit valami hihetetlen igénytelen módon lehet bekötni, és persze itt lett kontakthibás. A következő asszem ilyen lesz: Bővebben: link
Ennél legalább nem cserélhető az aksi, tehát az előbbi probléma kilőve. -
Gambit
őstag
Az ext3-as partíciót a #15-ös hozzászólás alapján választottam, megindokolni nem tudom sajnos, mert (még) nem értek hozzá. Szünetmentesem volt, csak bekrepált (APC-t ne vegyetek szerintem), de a későbbiekben veszek egy jobbat. Szóval ezen ne múljon, ha jobb a reiserfs, akkor arra rakom, gondolom a PM-nek nem probléma ilyet csinálni...
-
WN31RD
addikt
Megfelel, bár van 2 megjegyzésem:
1. a swap partíciót továbbra is fölöslegesnek tartom, de persze ártani nem fog
2. miért akarsz ext3-at? (pl.) a reiserfs lényegesen gyorsabb rendszerpartíciónak, bár rendszerösszeomlás esetén (pl. áramszünet - ha nincs szünetmentesed) kicsivel nagyobb a megzakkanásának az esélye, mintha ext3 lenne, de kétlem, hogy olyan fontos információkat tartanál ezen a partíción, hogy az észrevehetően lassabb működés megérné a picivel kisebb kockázatot
Én nem várnék a 2.6-os kernelre, mert bármikor olyan kernelt rakok be, amilyet csak akarok az általam használt rendszereken (Debian és Gentoo), de a SuSE-t nem ismerem, nem használok olyat, erről inkább nyilatkozzon valaki más. -
WN31RD
addikt
A 80 GB-os rendszervinyóm felosztása:
3 * 5 GB 3 db operációs operációs rendszernek, és 3 * kb. 20 GB 3 db adatpartíció.
Ha ennél kevesebb partícióra osztanám a vinyót, csak a hajamat tépném állandóan, mert lehetetlen lenne (másik vinyóra való mentés nélkül) bármit is megváltoztatni... -
WN31RD
addikt
A Linuxot nem kell újratelepíteni csak azért, mert átméretezed a partícióját.
Egyszerűen bebootolsz egy CD-s linuxot (pl. Knoppix), ebből a rendszerből betömöríted az egész linux partíciód tartalmát egy nagy .tar(.gz) archívba, amit egy másik partíción tárolsz, majd törlöd a linux partíciót, létrehozol egy újat (kisebbet vagy nagyobbat), csinálsz rá filerendszert, visszamásolod a .tar-ból az adatokat, bemész chroot-tal a visszamásolt linuxba, újratelepíted a LILO-t vagy a GRUB-ot, és kész.
Ha elsőre bonyolultnak hangzanak a fentiek, ne ijedj meg, valójában egyszerű, majd rájössz.
A legproblémásabb az egészben, hogy helyet kell csinálni a nagyobb linux partíciónak, és ez feltehetően érinti az adatpartíciót is. Ezért (illetve úgy általában az előre nem látható változtatások miatt) igazából jobb lenne két feleakkora méretű adatpartíciót csinálni, később sokkal könnyebb lesz módosítani bármin, mintha csak egy adatpartíciót használsz. -
Gambit
őstag
Ok, megpróbálom kitapasztalni, csak nem szeretném sokszor végigjátszani a telepítési játékot, szóval inkább felülméretezném a rendszert az elején, mint később vágjam haza az egészet azzal, hogy babrálok a partíciókkal. De köszi a tanácsot, remélem, bele fodok jönni a Linuxba lassacskán...
-
Gambit
őstag
válasz
jakobkacsa #31 üzenetére
Ok, köszi szépen a segítséget, ha közben elakadok majd valahol, remélem, számíthatok Rád/Rátok!
-
WN31RD
addikt
''És nem kéne a Linuxnak is egy 10G-s partíció?''
Ez nagyon sokmindentől függ. Igazából csak akkor tudhatnád a választ a kérdésedre, ha lenne tapasztalatod a Linuxszal, és nagyjából tudnád, hogy mire fogod használni, melyik disztrib lesz, milyen programokkal, stb.
Egy átlagos Linux installnak elég az 5 GB, és átlagos használathoz 512 MB RAM mellett fölösleges egy külön swap partíció. Én azt az 512 MB-ot hozzácsapnám a FAT32 partícióhoz, és majd amikor egy évben egyszer szükséged lesz swapra, akkor létrehozol akár egy 2 GB-os swapfile-t akár a FAT32 partíción, és bekapcsolod arra a pár órára, amíg kell.
De ez végülis ízlés dolga... -
proximus
senior tag
Van egy hatalmas nagy trükk a WinXP Win9x -re(mellé) való felrakása esetén. Mégpedig: XP -ben nézd csak meg a saját telepítésénél használatos partíción(C?) közvetlenül, hogy van egy bootsect.dos fájl. (persze csak ha bekapcsolod a mappa beállításoknál a rejtett fájlok, esetleg kiterjesztések mutatása opciót) Úgy sejtem, hogy ez a fájl tartalmazza az előző -> Win9x által létrehozott mbr állapotot. Bele is nézhetsz pl. a notepadban, persze jobb ha a fájl másolatába, biztos, ami, biztos alapon.
Olyat láthatsz benne, hogy non system disk or disk error, vagy ugyanez esetleg magyarul: nem rendszerlemez, vagy hibás a lemez, + a többi látszólag kriksz-kraksz.
Aki próbált már leformázott Win, vagy DOS partíció esetén beboot-olni, az tudja, hogy ezt az üzenetet löki a képernyőre,
és megáll. Namármost ha ezt a fájlt tudatni valahogy a grubbal hogy ''ebből'' bootoljon be, akkor bejön a Win9x, XP -t választva pedig az XP partíciójának elejébe áthelyezett eredeti mbr -t boot-olja be a grub. Ezt a bejegyzést kell a Win9x direkt indításához bevarázsolni a menu.lst -be:
title WindowsME <--- a title után lehet bármi
root (hd0,0)
makeactive
chainload /bootsect.dos
Ha még nem OK, van még ötletem. -
Gambit
őstag
válasz
jakobkacsa #27 üzenetére
Nem hinném, hogy ilyesmikre adnám a fejem, bár a Gimp-ről sok jót hallottam, tehát képek alakítgatásához lehet, hogy használnám. Na akkor mi legyen? 512, vagy 256? És nem kéne a Linuxnak is egy 10G-s partíció? Már csak az esélyegyenlőség miatt is...
-
jakobkacsa
senior tag
válasz
jakobkacsa #27 üzenetére
ejnye de lassan gepelek
itt szakdolgozat kozben el vagyok gemberedve -
jakobkacsa
senior tag
valoban a RAMtol fugg a swapmeret, illetve hogy mire hasznalod linuxot - ha csak ismerkedsz vele, net/szovegszerkesztes/zene/akarmire hasznalod, akkor 256 is boven eleg - valszeg hozza sem fog nyulni a SUSE
ha nagyon programozol, programokat forditasz, vagy bazi nagy fajlokkal akarsz nagyon szamitasigenyes dolgokat csinalni - mittomen, atomfizika, videoszerkesztes, stb - akkor meg az 5GBos particio is keves, swaprol nem is beszelve -
WN31RD
addikt
Természetesen semmi baj nem származik abból, ha nagyobb swapot használsz, mint szükséges lenne, csak fölöslegesen foglalja a helyet. De végülis a fél GB-nyi vinyókapacitás nem kerül sokba...
(Ugye tudod, hogy file-ba is tud swapolni a Linux? Sőt, menet közben létrehozhatsz egy swapfile-t, bekapcsolhatod, aztán kikapcsolhatod, és törölheted, amikor már nincs rá szükség.)
512 MB RAM bőven elég netezéshez/programozáshoz, az esetek 99%-ban a swap 99%-a kihasználatlan marad, majd meglátod.
[Szerkesztve] -
WN31RD
addikt
Az 512 MB fix swap a Linuxnak általában fölösleges. Mennyi RAM-od van, és mire használnád a Linuxot?
Egyébként kb. jó.
Szerk.: A Windowsnak lehet, hogy 10 GB-nál kisebb partíció is elég lenne, de ez nagyon függ attól, hogy milyen programokat raksz fel rá. Gondold át, hogy kell-e 10 GB. Alap irodai installhoz (XP+Office+apróságok+kb. 512 MB swap) elég 5 GB, és még marad is szabad hely (ami egyébként mindenképpen ajánlott).
[Szerkesztve] -
Gambit
őstag
válasz
jakobkacsa #22 üzenetére
Na, akkor kb. így kéne:
1; 10Gb NTFS partíció az xp-nek
2; 55Gb FAT32 a cumóknak
3; 512Mb Swap pertíció
4; 5Gb Ext3 a linuxnak
Ez így kb, jó? -
jakobkacsa
senior tag
megjegyzem, en amugy is javasolnam, hogy a rendszert egy kisebb (pl 10GB-os NTFS) particiora rakd, a tobbi legyen tarhely - mondjuk FAT32
kicsit lassabb toredezettsegmentesiteni, meg jelentos tud lenni a helyveszteseg, ha sok 1-2kB-nal nem nagyobb fajlod van
ez persze inkabb a rendszerparticion szokott igy lenni, ezert erdemes azt NTFSnek csinalni - es leszedni DisKeepert defragolni -
Gambit
őstag
válasz
jakobkacsa #20 üzenetére
Ok, megfogadom a tanácsot, csak ugye akkor annyi helyet elvesztek, mert azt leginkább csak pakolásra tudom használni... És nem is lehet túl kicsi, mert ha mondjuk egy dvd-iso-t akarnék átküldeni... Na mondjuk nem sírok nagyon, mert 60G-s a winyó, szóval nem ez fogja földhöz verni, de akkor is...
-
jakobkacsa
senior tag
ezt inkabb kerdezd Billy bacsitol
valamilyen rejtelyes oknal fogva MS nem adja ki az NTFS kodjat
asszem vannak szoftverek, amik tudnak NTFSre irni, de nem talalkoztam meg elegedett userrel, es kulomben is kenyelmesebb megoldas a FAT32 - senkit nem fog zavarni, ha ott van, de hasznos: mind2 rendszer kivaloan kezeli
azt, hogy windows miert nem latja a linux particiot... GOTO 10, felso sorban a ''valasz''
eljen a Microsoft monopulium hehe
[Szerkesztve] -
Gambit
őstag
válasz
jakobkacsa #16 üzenetére
Ja, és persze ismét köszi a részletes választ, a végén még sikerülni fog!
-
Gambit
őstag
válasz
jakobkacsa #16 üzenetére
És akkor ha a linux particóról át akarok pakolni valamit az xp partícióra, akkor előbb a fat32-re kell rakjam? Miért nem voltak képesek ezt megoldani? Mármint azt, hogy képes legyen írni/olvasni minden mindenre!
-
jakobkacsa
senior tag
ja igen, importando: lehet hogy nem artana egy kisebb FAT32-es particiot is csinalnod, ugyanis:
windows nem latja az ext3-at (ismeretlennek nyilvanitja a particiot, es nem jelenik meg a sajatgepben), vagyis csak linux alol tudsz kommunikalni a rendszerek kozott, viszont linux nem tud irni NTFSre, csak FAT32-re...
tehat linux alol tudod olvasni az NTFS-t, meg masolni is tudsz rola, de ha barmit linux alol at akarsz rakni win-hez, akkor csak FAT32-re tudod megtenni -
jakobkacsa
senior tag
ez a konnyebbik
es SUSE valoban megcsinalna a particionalast, de en is javaslom PM-et
csinalj a HDD vegere egy min. 3GBos (inkabb 5) ext3-as particiot, meg ele egy swapot (PM felajanlja), RAMtol fuggo meretut - nekem 512MB az ugyanennyi RAM melle, bar azt hiszem teljesen felesleges ennyi
utana SUSE telepitesnel csak ki kell bokni, melyik particiora akarod felrakni - ez esetben adott lesz
es a SUSE altal feltelepitett bootmanager (valszeg a GRUB - en javaslom, tenyleg egyszeru kezelni) elvileg auto felismeri, hogy van egy Windows is telepitve, es be is rakja a menu.lst-be -
Male
nagyúr
Hasonló porbléma van nálam is,csak kicsit bonyolultabb:
Fent van a WinXP és a WinMe, amik közül az XP inditómenüjével lehet választani. Ezek mellé felraktam a SuSe-t is, ami megcsinálta a Grub-ot úgy, hogy lehet választani a WINDOWS és a LINUX közül. Így most úgy indul a gép, hogy először választahtok a win és a linux közül, majd ha a win-t választottam, akkor jön az XP bbot menüje, ahol meg az XP és a Me közül választhatok. Ezt nem lehetne valahogy egyberakni? Úgy szeretném, hogy csak egy bootmenü legyen, ahol fel van sorolva az Linux, a WinXP és a WinMe.
A másik kérdés az, hogy a Grub-ot be lehet e álítani úgy, hogy ne grafikus legyen, hanem karakteres? (és ha igen, akkor hogyan?) -
Gambit
őstag
válasz
jakobkacsa #10 üzenetére
Ja, amúgy egy hdd-n mind a kettő. Ez a könyebb, vagy a nehezebb eset?
-
Gambit
őstag
válasz
jakobkacsa #10 üzenetére
Hát az a gáz, hogy most az egész winyóm ntfs-re van formázva, ráadásul egy partíció az egész. Gondolom, hogy a linux telepítő cd is meg tudná oldani a particionálást, de én jobban szeretném pm-el csinálni. Kb. ennyi a magyarázat.
-
jakobkacsa
senior tag
es mit akarsz a PM-mel?
mar ha nem haragszol meg, proximusnak igaza van: telepitsd fel akarhova Linuxot, utana csak a menu.lst-t kell atirni, es vigan bootol, ahonnan akarod
egyaltalan nem nehez, en is csinaltam (igaz nekem 3 oraba tellett, mert az elso 13242 probalkozasnal kihagytam egy space-t a drive mappingnel)
egy HDD-n lesz a ket rendszer, vagy ket kulon HDD-n?
mind2 megoldhato -
Gambit
őstag
Így van, még nincs fönt a linux, csak egy xp. Mellé szeretném rakni a Linuxot. Csak a partition magic progim meg a másik gépemen van, ami meg nincs itt. Világos vagyok?
Szóval ehhez a manőverhez is adhatnál néhány tanácsot, ha akad. Nagyon köszi a segítségedet! Ha megjön a másik gépem, nekiállok!
[Szerkesztve] -
proximus
senior tag
No para meg peace, meg stb
Először csak nézegesd az általam írt menu.lst -t. Hogyan? Nyitsz egy terminált a grafikus felületen. Pl. egy xterm -et, vagy rxvt -t, vagy ha KDE -t, GNOME -ot használsz, akkor a saját terminál emulátoruk is jó. Ha elindítottál egy ilyet, akkor egy DOS -hoz hasonlatos (vagy mint a Win DOS ablaka) környezetet kapsz. Most írd be: su, ez bekéri a root(rendszergazda) jelszót. Most mehet az mc parancs, ennek hatására egy Norton Commander -hez hasonló filekezelőt kell hogy kapj.(ha nem indul semmi, nincs fönt, ezért rakd fel a csomagkezelőben.) Ha már fönt van: belelépkedsz a /boot/grub -ba, majd a menü.lst -én F3 -mat nyomsz. Elég logikusan van elrendezve a fájl, szóval meg lehet érteni, hogy mi-micsoda. Amit az előző hsz. -ben írtam bejegyzést, azt keresd meg. Ha nincs semmi Win-es, akkor F10 -zel kijössz a fájl nézetablakából. Most nyomj rajta F4 -et, és írd hozzá a Win -es bejegyzést, a többihez hasonlóan, tehát külön ''blokkba''. Ha megvan, F2 -vel elmented a változásokat, és újraindítod a Linuxot.
Te várjcsak. Fönt van most neked egyáltalán valamiféle Linux (SuSe?), vagy csak most készülsz föltenni. Ha az utóbbi, akkor előbb föl kéne tenni, és ezzel kapsz egy boot managert is, (Grub) ahol az általam írtakat kell alkalmazni, ha nem lenne benne automatikusan a Win bejegyzés.
Kérdezz, ha valami nem világos, én ''itt'' vagyok. -
Gambit
őstag
Ok, ebből egy büdös darab betűt nem értettem, de az azért lehet, mert egyáltalán nincs fogalmam a linux használatáról. Ezért is kéne a dual boot rendszer, hogy ha nem sikerülne valami linuxba, azért legyen egy op-rendszer a gépen, amin meg tudom oldani. Azért nagyon köszi a választ, lementettem, aztán majd küzdök vele erősen!
-
proximus
senior tag
a /boot/grub/menu.lst -ben legyen bent egy ilyen bejegyzés:
------------------------------
title Windows XP
root (hd0,0)
chainloader (hd0,0)+1
------------------------------
1. A vonalak nem kellenek
2. Az XP átírható, ha nem XP -t használsz.
3. Ha minden OK, újraindítod, és lõn világosság, ...ööö akarom mondani újabb választható opre.
4. Ha változtatni szeretnéd az automatikusan elinduló opre -t, a default bejegyzés utáni számot írd át annyira, ahanyadik az autosra csinálando opre. a menu.lst -ben. Ja, és 0 jelenti az elsõt, 1 a másodikat,..., erre figyelj oda. -
Gambit
őstag
Szia! Én is pont ilyen dual bootos rendszert szeretnék! Le tudnád nekem írni ide a lépéseket, és hogy mire kell figyelni? Köszi szépen!
-
Warchief
csendes tag
Köszi. az volt ;)
-
eddie303
őstag
Linux alatt ha jól tudom a /boot/grub/menu.lst ha nem ott szaglássz körbe, megkapod
-
Warchief
csendes tag
Hali. Fennt van a gépemen egy WinXP és egy Suse Linux. Amikor elinditom a gépet választhatok hogy melyiket inditsa. Ennek a kis inditonak a paramétereit hol tudom átállitani? thx
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autóhifi
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Autós topik
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Milyen légtisztítót vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- PC Game Pass
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- OnePlus 13 - Black Eclipse - Használt, karcmentes
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest