- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- zebra_hun: Hűthető-e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Wolverine
félisten
Nem mondom, hogy én nem Partition Magickel méreteztem át az NTFS-es winyót, de FAT-tel simán megy a SuSE telepítője is.
Egyébként felmerült egy problémám: 80 GB Maxtor, partíciók: 10 GB NTFS XP, 20 GB NTFS doksik és progik, kb. 30 GB FAT32 egyéb vésztartaléknak, 256 MB Linux swap, 20 GB-256 MB ext3 SuSE. Valamiért a SuSE nem látja (és így nem tudja mountolni) a középső, kb. 30 GB-os partíciót. Pedig az azért maradt FAT, hogy egyszerűen tudjak adatot mozgatni és ne kelljen állandóan erre használni a külső USB-s winyómat.
Ötletek? -
Wolverine
félisten
-
jakobkacsa
senior tag
ha ragaszkodsz a SUSEhoz, akkor vard meg (nem tudom, mikor jon ki...)
amennyire en tudom - bar meg sose volt SUSEm - nem olyan egyszeru frissiteni, majdhogynem erdemesebb feltelepiteni az uj verziot, ha valtozas van
azt azert megjegyzem, hogy kezdokent valszeg nem tudod megkulomboztetni a 2.4es kernelt a 2.6ostol, tehat ha akarod, nyugodtan rakd fel a nemtudomhanyas SUSEt, ugyanolyan jol fog menni, mint a 9.1es
en pl felraktam az UHU 1.1 rcx-et (mar nem tudom, melyik volt), pedig kivarhattam volna a kiadott verziot - elsore ugyis csak ismerkedtem vele, majd amikor kijott az 1.1, akkor ujraraktam, es a kapasbol fontos dolgokat mar nem csesztem el benne
mert ugyan joszerivel minden elkovetett hiba javithato, csak tudni kell, hogy mit rontottal el es hogyan lehet helyrehozni, en ebbol kezdokent egyiket sem tudtam
ha szoszolni akarsz, rakd fel a mostanit, aztan kiismered valamennyire, utana csere 9.1re, ha mar kijott -
WN31RD
addikt
-
WN31RD
addikt
Megfelel, bár van 2 megjegyzésem:
1. a swap partíciót továbbra is fölöslegesnek tartom, de persze ártani nem fog
2. miért akarsz ext3-at? (pl.) a reiserfs lényegesen gyorsabb rendszerpartíciónak, bár rendszerösszeomlás esetén (pl. áramszünet - ha nincs szünetmentesed) kicsivel nagyobb a megzakkanásának az esélye, mintha ext3 lenne, de kétlem, hogy olyan fontos információkat tartanál ezen a partíción, hogy az észrevehetően lassabb működés megérné a picivel kisebb kockázatot
Én nem várnék a 2.6-os kernelre, mert bármikor olyan kernelt rakok be, amilyet csak akarok az általam használt rendszereken (Debian és Gentoo), de a SuSE-t nem ismerem, nem használok olyat, erről inkább nyilatkozzon valaki más. -
WN31RD
addikt
A Linuxot nem kell újratelepíteni csak azért, mert átméretezed a partícióját.
Egyszerűen bebootolsz egy CD-s linuxot (pl. Knoppix), ebből a rendszerből betömöríted az egész linux partíciód tartalmát egy nagy .tar(.gz) archívba, amit egy másik partíción tárolsz, majd törlöd a linux partíciót, létrehozol egy újat (kisebbet vagy nagyobbat), csinálsz rá filerendszert, visszamásolod a .tar-ból az adatokat, bemész chroot-tal a visszamásolt linuxba, újratelepíted a LILO-t vagy a GRUB-ot, és kész.
Ha elsőre bonyolultnak hangzanak a fentiek, ne ijedj meg, valójában egyszerű, majd rájössz.
A legproblémásabb az egészben, hogy helyet kell csinálni a nagyobb linux partíciónak, és ez feltehetően érinti az adatpartíciót is. Ezért (illetve úgy általában az előre nem látható változtatások miatt) igazából jobb lenne két feleakkora méretű adatpartíciót csinálni, később sokkal könnyebb lesz módosítani bármin, mintha csak egy adatpartíciót használsz. -
WN31RD
addikt
''És nem kéne a Linuxnak is egy 10G-s partíció?''
Ez nagyon sokmindentől függ. Igazából csak akkor tudhatnád a választ a kérdésedre, ha lenne tapasztalatod a Linuxszal, és nagyjából tudnád, hogy mire fogod használni, melyik disztrib lesz, milyen programokkal, stb.
Egy átlagos Linux installnak elég az 5 GB, és átlagos használathoz 512 MB RAM mellett fölösleges egy külön swap partíció. Én azt az 512 MB-ot hozzácsapnám a FAT32 partícióhoz, és majd amikor egy évben egyszer szükséged lesz swapra, akkor létrehozol akár egy 2 GB-os swapfile-t akár a FAT32 partíción, és bekapcsolod arra a pár órára, amíg kell.
De ez végülis ízlés dolga... -
WN31RD
addikt
Természetesen semmi baj nem származik abból, ha nagyobb swapot használsz, mint szükséges lenne, csak fölöslegesen foglalja a helyet. De végülis a fél GB-nyi vinyókapacitás nem kerül sokba...
(Ugye tudod, hogy file-ba is tud swapolni a Linux? Sőt, menet közben létrehozhatsz egy swapfile-t, bekapcsolhatod, aztán kikapcsolhatod, és törölheted, amikor már nincs rá szükség.)
512 MB RAM bőven elég netezéshez/programozáshoz, az esetek 99%-ban a swap 99%-a kihasználatlan marad, majd meglátod.
[Szerkesztve] -
WN31RD
addikt
Az 512 MB fix swap a Linuxnak általában fölösleges. Mennyi RAM-od van, és mire használnád a Linuxot?
Egyébként kb. jó.
Szerk.: A Windowsnak lehet, hogy 10 GB-nál kisebb partíció is elég lenne, de ez nagyon függ attól, hogy milyen programokat raksz fel rá. Gondold át, hogy kell-e 10 GB. Alap irodai installhoz (XP+Office+apróságok+kb. 512 MB swap) elég 5 GB, és még marad is szabad hely (ami egyébként mindenképpen ajánlott).
[Szerkesztve] -
jakobkacsa
senior tag
megjegyzem, en amugy is javasolnam, hogy a rendszert egy kisebb (pl 10GB-os NTFS) particiora rakd, a tobbi legyen tarhely - mondjuk FAT32
kicsit lassabb toredezettsegmentesiteni, meg jelentos tud lenni a helyveszteseg, ha sok 1-2kB-nal nem nagyobb fajlod van
ez persze inkabb a rendszerparticion szokott igy lenni, ezert erdemes azt NTFSnek csinalni - es leszedni DisKeepert defragolni -
jakobkacsa
senior tag
ezt inkabb kerdezd Billy bacsitol
valamilyen rejtelyes oknal fogva MS nem adja ki az NTFS kodjat
asszem vannak szoftverek, amik tudnak NTFSre irni, de nem talalkoztam meg elegedett userrel, es kulomben is kenyelmesebb megoldas a FAT32 - senkit nem fog zavarni, ha ott van, de hasznos: mind2 rendszer kivaloan kezeli
azt, hogy windows miert nem latja a linux particiot... GOTO 10, felso sorban a ''valasz''
eljen a Microsoft monopulium hehe
[Szerkesztve] -
jakobkacsa
senior tag
es mit akarsz a PM-mel?
mar ha nem haragszol meg, proximusnak igaza van: telepitsd fel akarhova Linuxot, utana csak a menu.lst-t kell atirni, es vigan bootol, ahonnan akarod
egyaltalan nem nehez, en is csinaltam (igaz nekem 3 oraba tellett, mert az elso 13242 probalkozasnal kihagytam egy space-t a drive mappingnel)
egy HDD-n lesz a ket rendszer, vagy ket kulon HDD-n?
mind2 megoldhato -
proximus
senior tag
No para meg peace, meg stb
Először csak nézegesd az általam írt menu.lst -t. Hogyan? Nyitsz egy terminált a grafikus felületen. Pl. egy xterm -et, vagy rxvt -t, vagy ha KDE -t, GNOME -ot használsz, akkor a saját terminál emulátoruk is jó. Ha elindítottál egy ilyet, akkor egy DOS -hoz hasonlatos (vagy mint a Win DOS ablaka) környezetet kapsz. Most írd be: su, ez bekéri a root(rendszergazda) jelszót. Most mehet az mc parancs, ennek hatására egy Norton Commander -hez hasonló filekezelőt kell hogy kapj.(ha nem indul semmi, nincs fönt, ezért rakd fel a csomagkezelőben.) Ha már fönt van: belelépkedsz a /boot/grub -ba, majd a menü.lst -én F3 -mat nyomsz. Elég logikusan van elrendezve a fájl, szóval meg lehet érteni, hogy mi-micsoda. Amit az előző hsz. -ben írtam bejegyzést, azt keresd meg. Ha nincs semmi Win-es, akkor F10 -zel kijössz a fájl nézetablakából. Most nyomj rajta F4 -et, és írd hozzá a Win -es bejegyzést, a többihez hasonlóan, tehát külön ''blokkba''. Ha megvan, F2 -vel elmented a változásokat, és újraindítod a Linuxot.
Te várjcsak. Fönt van most neked egyáltalán valamiféle Linux (SuSe?), vagy csak most készülsz föltenni. Ha az utóbbi, akkor előbb föl kéne tenni, és ezzel kapsz egy boot managert is, (Grub) ahol az általam írtakat kell alkalmazni, ha nem lenne benne automatikusan a Win bejegyzés.
Kérdezz, ha valami nem világos, én ''itt'' vagyok. -
proximus
senior tag
a /boot/grub/menu.lst -ben legyen bent egy ilyen bejegyzés:
------------------------------
title Windows XP
root (hd0,0)
chainloader (hd0,0)+1
------------------------------
1. A vonalak nem kellenek
2. Az XP átírható, ha nem XP -t használsz.
3. Ha minden OK, újraindítod, és lõn világosság, ...ööö akarom mondani újabb választható opre.
4. Ha változtatni szeretnéd az automatikusan elinduló opre -t, a default bejegyzés utáni számot írd át annyira, ahanyadik az autosra csinálando opre. a menu.lst -ben. Ja, és 0 jelenti az elsõt, 1 a másodikat,..., erre figyelj oda.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- 137 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Olcsó laptop! Lenovo Ideapad R3 3250U / 8GB RAM / 128Gb SSD!
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- AKCIÓ! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB DeepCool Tesseract SW 500W
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest