- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: Noname 1TB-os Sata SSD teszt. (Blue)
- Négymagos Xeon(!) CPU LGA775-ös deszkában
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Ivqkzy-: 2. gépem
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
proximus
senior tag
válasz
Wolverine #66 üzenetére
''Valamiért a SuSE nem látja...'' Próbáld meg először is kikerülni az automatikát.
Írd be egy term. -be: fdisk -l /dev/hda Most láthatod a partíciókat, és hogy melyik milyen típusú. Ha látsz közte Fat -ost, akkor egyszerűen csak elbohóckodott valamit a SuSe.
csinálj a /mnt -be(ha nincs először magát az mnt -t) egy mondjuk shared-fat nevű mappát, majd add ki ezt:
mount -t vfat /dev/ide_jön_amit_az_fdiskben_láttál /mnt/shared-fat
Ékezetes betűkkel még lehetnek gondok a fájlnevek megjelenítésénél, de azt már a legkevesebb kijavítani.
Szólj ha jutottál valamire. Vagy ha nem akkor is. -
proximus
senior tag
Aham, szóval akkor a chainload azért szerepelhet az ''info grub'' -ban, mert ezzel jelzik hogy ''láncolt betöltés'' következik, a chainloader -t megadván.
Szóval a chainload -on nem volt mit értelmeznie a grub-nak.
''A #-et kipróbálom a gfxmenü elé'' Ez meg hogy neked gfxmenu van, nekem meg splashimage, az azért lehet, mert saját maguknak ''peccselik'' a disztri készítők, mert alapból nem komálja a grub. Egyébként saját magadnak is készíthetsz hátteret, pl. a gimp -ben, úgy hogy az Image --> Mode --> Indexed -et választod; ezen belül pedig 14 színre tekersz + én még a ''Floyd-Steinberg...(reduced color bleeding)'' -et is ki szoktam választani. A kapott képet lehet hogy kézzel is kell javítani, de már azzal is jobb eredményt érhetsz el az alapoz képest, ha saját színpalettát készítessz. -
proximus
senior tag
''chainload helyett chainloader kell''
Ahol én néztem, ott mindkettővel találkoztam, ebből gondoltam hogy különbözőek, és próbáltam a használhatóbbat választani, de lehet hogy én értelmeztem félre valamit.
''Van egy olyan rész, hogy gfxmenu'' Ha nálad így szerepel, akkor elég hatástalanításképpen kikommentezni # -vel. Nekem pl. ez a sor tesz hátteret a menü mögé:
splashimage (hd0,0)/boot/grub/splash.xpm.gz
,így nekem ezt kellene # -ni.Ja, ha mégis kellene némi ''grub élmény'', akkor lehet színeket használni az előtérhez, és a háttérhez.
-
proximus
senior tag
Van egy hatalmas nagy trükk a WinXP Win9x -re(mellé) való felrakása esetén. Mégpedig: XP -ben nézd csak meg a saját telepítésénél használatos partíción(C?) közvetlenül, hogy van egy bootsect.dos fájl. (persze csak ha bekapcsolod a mappa beállításoknál a rejtett fájlok, esetleg kiterjesztések mutatása opciót) Úgy sejtem, hogy ez a fájl tartalmazza az előző -> Win9x által létrehozott mbr állapotot. Bele is nézhetsz pl. a notepadban, persze jobb ha a fájl másolatába, biztos, ami, biztos alapon.
Olyat láthatsz benne, hogy non system disk or disk error, vagy ugyanez esetleg magyarul: nem rendszerlemez, vagy hibás a lemez, + a többi látszólag kriksz-kraksz.
Aki próbált már leformázott Win, vagy DOS partíció esetén beboot-olni, az tudja, hogy ezt az üzenetet löki a képernyőre,
és megáll. Namármost ha ezt a fájlt tudatni valahogy a grubbal hogy ''ebből'' bootoljon be, akkor bejön a Win9x, XP -t választva pedig az XP partíciójának elejébe áthelyezett eredeti mbr -t boot-olja be a grub. Ezt a bejegyzést kell a Win9x direkt indításához bevarázsolni a menu.lst -be:
title WindowsME <--- a title után lehet bármi
root (hd0,0)
makeactive
chainload /bootsect.dos
Ha még nem OK, van még ötletem. -
proximus
senior tag
No para meg peace, meg stb
Először csak nézegesd az általam írt menu.lst -t. Hogyan? Nyitsz egy terminált a grafikus felületen. Pl. egy xterm -et, vagy rxvt -t, vagy ha KDE -t, GNOME -ot használsz, akkor a saját terminál emulátoruk is jó. Ha elindítottál egy ilyet, akkor egy DOS -hoz hasonlatos (vagy mint a Win DOS ablaka) környezetet kapsz. Most írd be: su, ez bekéri a root(rendszergazda) jelszót. Most mehet az mc parancs, ennek hatására egy Norton Commander -hez hasonló filekezelőt kell hogy kapj.(ha nem indul semmi, nincs fönt, ezért rakd fel a csomagkezelőben.) Ha már fönt van: belelépkedsz a /boot/grub -ba, majd a menü.lst -én F3 -mat nyomsz. Elég logikusan van elrendezve a fájl, szóval meg lehet érteni, hogy mi-micsoda. Amit az előző hsz. -ben írtam bejegyzést, azt keresd meg. Ha nincs semmi Win-es, akkor F10 -zel kijössz a fájl nézetablakából. Most nyomj rajta F4 -et, és írd hozzá a Win -es bejegyzést, a többihez hasonlóan, tehát külön ''blokkba''. Ha megvan, F2 -vel elmented a változásokat, és újraindítod a Linuxot.
Te várjcsak. Fönt van most neked egyáltalán valamiféle Linux (SuSe?), vagy csak most készülsz föltenni. Ha az utóbbi, akkor előbb föl kéne tenni, és ezzel kapsz egy boot managert is, (Grub) ahol az általam írtakat kell alkalmazni, ha nem lenne benne automatikusan a Win bejegyzés.
Kérdezz, ha valami nem világos, én ''itt'' vagyok. -
proximus
senior tag
a /boot/grub/menu.lst -ben legyen bent egy ilyen bejegyzés:
------------------------------
title Windows XP
root (hd0,0)
chainloader (hd0,0)+1
------------------------------
1. A vonalak nem kellenek
2. Az XP átírható, ha nem XP -t használsz.
3. Ha minden OK, újraindítod, és lõn világosság, ...ööö akarom mondani újabb választható opre.
4. Ha változtatni szeretnéd az automatikusan elinduló opre -t, a default bejegyzés utáni számot írd át annyira, ahanyadik az autosra csinálando opre. a menu.lst -ben. Ja, és 0 jelenti az elsõt, 1 a másodikat,..., erre figyelj oda.
Új hozzászólás Aktív témák
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
- Kingmax 1x2GB DDR2 800 RAM eladó
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Szerezd be most az érzékelhető különbséget! Akár 0% THM-re
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest