Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• proximus

senior tag

válasz Wolverine #66 üzenetére

''Valamiért a SuSE nem látja...'' Próbáld meg először is kikerülni az automatikát.:)) Írd be egy term. -be: fdisk -l /dev/hda Most láthatod a partíciókat, és hogy melyik milyen típusú. Ha látsz közte Fat -ost, akkor egyszerűen csak elbohóckodott valamit a SuSe.:) csinálj a /mnt -be(ha nincs először magát az mnt -t) egy mondjuk shared-fat nevű mappát, majd add ki ezt:
    mount -t vfat /dev/ide_jön_amit_az_fdiskben_láttál /mnt/shared-fat
    Ékezetes betűkkel még lehetnek gondok a fájlnevek megjelenítésénél, de azt már a legkevesebb kijavítani.:D
    Szólj ha jutottál valamire. Vagy ha nem akkor is.:DDD

• proximus

senior tag

válasz Male #64 üzenetére

Aham, szóval akkor a chainload azért szerepelhet az ''info grub'' -ban, mert ezzel jelzik hogy ''láncolt betöltés'' következik, a chainloader -t megadván.:DD Szóval a chainload -on nem volt mit értelmeznie a grub-nak.:)
    ''A #-et kipróbálom a gfxmenü elé'' Ez meg hogy neked gfxmenu van, nekem meg splashimage, az azért lehet, mert saját maguknak ''peccselik'' a disztri készítők, mert alapból nem komálja a grub. Egyébként saját magadnak is készíthetsz hátteret, pl. a gimp -ben, úgy hogy az Image --> Mode --> Indexed -et választod; ezen belül pedig 14 színre tekersz + én még a ''Floyd-Steinberg...(reduced color bleeding)'' -et is ki szoktam választani. A kapott képet lehet hogy kézzel is kell javítani, de már azzal is jobb eredményt érhetsz el az alapoz képest, ha saját színpalettát készítessz.:)

• proximus

senior tag

válasz Male #58 üzenetére

''chainload helyett chainloader kell'' :) Ahol én néztem, ott mindkettővel találkoztam, ebből gondoltam hogy különbözőek, és próbáltam a használhatóbbat választani, de lehet hogy én értelmeztem félre valamit.:)
    ''Van egy olyan rész, hogy gfxmenu'' Ha nálad így szerepel, akkor elég hatástalanításképpen kikommentezni # -vel. Nekem pl. ez a sor tesz hátteret a menü mögé:
    splashimage (hd0,0)/boot/grub/splash.xpm.gz
    ,így nekem ezt kellene # -ni.:) Ja, ha mégis kellene némi ''grub élmény'', akkor lehet színeket használni az előtérhez, és a háttérhez.:)

• proximus

senior tag

válasz Male #14 üzenetére

Van egy hatalmas nagy trükk a WinXP Win9x -re(mellé) való felrakása esetén. Mégpedig: XP -ben nézd csak meg a saját telepítésénél használatos partíción(C?) közvetlenül, hogy van egy bootsect.dos fájl. (persze csak ha bekapcsolod a mappa beállításoknál a rejtett fájlok, esetleg kiterjesztések mutatása opciót) Úgy sejtem, hogy ez a fájl tartalmazza az előző -> Win9x által létrehozott mbr állapotot. Bele is nézhetsz pl. a notepadban, persze jobb ha a fájl másolatába, biztos, ami, biztos alapon.:) Olyat láthatsz benne, hogy non system disk or disk error, vagy ugyanez esetleg magyarul: nem rendszerlemez, vagy hibás a lemez, + a többi látszólag kriksz-kraksz.:) Aki próbált már leformázott Win, vagy DOS partíció esetén beboot-olni, az tudja, hogy ezt az üzenetet löki a képernyőre,:) és megáll. Namármost ha ezt a fájlt tudatni valahogy a grubbal hogy ''ebből'' bootoljon be, akkor bejön a Win9x, XP -t választva pedig az XP partíciójának elejébe áthelyezett eredeti mbr -t boot-olja be a grub. Ezt a bejegyzést kell a Win9x direkt indításához bevarázsolni a menu.lst -be:

title WindowsME <--- a title után lehet bármi:)
    root (hd0,0)
    makeactive
    chainload /bootsect.dos

Ha még nem OK, van még ötletem.:)

• proximus

senior tag

válasz Gambit #6 üzenetére

No para meg peace, meg stb :)
    Először csak nézegesd az általam írt menu.lst -t. Hogyan? Nyitsz egy terminált a grafikus felületen. Pl. egy xterm -et, vagy rxvt -t, vagy ha KDE -t, GNOME -ot használsz, akkor a saját terminál emulátoruk is jó. Ha elindítottál egy ilyet, akkor egy DOS -hoz hasonlatos (vagy mint a Win DOS ablaka) környezetet kapsz. Most írd be: su, ez bekéri a root(rendszergazda) jelszót. Most mehet az mc parancs, ennek hatására egy Norton Commander -hez hasonló filekezelőt kell hogy kapj.(ha nem indul semmi, nincs fönt, ezért rakd fel a csomagkezelőben.) Ha már fönt van: belelépkedsz a /boot/grub -ba, majd a menü.lst -én F3 -mat nyomsz. Elég logikusan van elrendezve a fájl, szóval meg lehet érteni, hogy mi-micsoda. Amit az előző hsz. -ben írtam bejegyzést, azt keresd meg. Ha nincs semmi Win-es, akkor F10 -zel kijössz a fájl nézetablakából. Most nyomj rajta F4 -et, és írd hozzá a Win -es bejegyzést, a többihez hasonlóan, tehát külön ''blokkba''. Ha megvan, F2 -vel elmented a változásokat, és újraindítod a Linuxot.
    Te várjcsak. Fönt van most neked egyáltalán valamiféle Linux (SuSe?), vagy csak most készülsz föltenni. Ha az utóbbi, akkor előbb föl kéne tenni:), és ezzel kapsz egy boot managert is, (Grub) ahol az általam írtakat kell alkalmazni, ha nem lenne benne automatikusan a Win bejegyzés.
    Kérdezz, ha valami nem világos, én ''itt'' vagyok.:)

• proximus

senior tag

válasz Gambit #4 üzenetére

a /boot/grub/menu.lst -ben legyen bent egy ilyen bejegyzés:
    ------------------------------
    title Windows XP
    root (hd0,0)
    chainloader (hd0,0)+1
    ------------------------------

1. A vonalak nem kellenek:)
    2. Az XP átírható, ha nem XP -t használsz.:)
    3. Ha minden OK, újraindítod, és lõn világosság, ...ööö akarom mondani újabb választható opre.
    4. Ha változtatni szeretnéd az automatikusan elinduló opre -t, a default bejegyzés utáni számot írd át annyira, ahanyadik az autosra csinálando opre. a menu.lst -ben. Ja, és 0 jelenti az elsõt, 1 a másodikat,..., erre figyelj oda.

Új hozzászólás Aktív témák