- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
jakobkacsa
senior tag
na igen, ha jatszani is akarsz, azert kicsit tobbet kell dolgozni
-
jakobkacsa
senior tag
biztos van a SUSEnak valami jo kis nV drivere (nem 3D!!!)
nem tudod az XF86Configban beallitani?
karaktereses is lehet...
tudod, midnight commander a te barátod -
jakobkacsa
senior tag
válasz
jakobkacsa #46 üzenetére
na most akkor nagyon egyertelmu valaszt adtam, de talan kihamozhato belole a lenyeg
-
jakobkacsa
senior tag
ha ragaszkodsz a SUSEhoz, akkor vard meg (nem tudom, mikor jon ki...)
amennyire en tudom - bar meg sose volt SUSEm - nem olyan egyszeru frissiteni, majdhogynem erdemesebb feltelepiteni az uj verziot, ha valtozas van
azt azert megjegyzem, hogy kezdokent valszeg nem tudod megkulomboztetni a 2.4es kernelt a 2.6ostol, tehat ha akarod, nyugodtan rakd fel a nemtudomhanyas SUSEt, ugyanolyan jol fog menni, mint a 9.1es
en pl felraktam az UHU 1.1 rcx-et (mar nem tudom, melyik volt), pedig kivarhattam volna a kiadott verziot - elsore ugyis csak ismerkedtem vele, majd amikor kijott az 1.1, akkor ujraraktam, es a kapasbol fontos dolgokat mar nem csesztem el benne
mert ugyan joszerivel minden elkovetett hiba javithato, csak tudni kell, hogy mit rontottal el es hogyan lehet helyrehozni, en ebbol kezdokent egyiket sem tudtam
ha szoszolni akarsz, rakd fel a mostanit, aztan kiismered valamennyire, utana csere 9.1re, ha mar kijott -
jakobkacsa
senior tag
válasz
jakobkacsa #27 üzenetére
ejnye de lassan gepelek
itt szakdolgozat kozben el vagyok gemberedve -
jakobkacsa
senior tag
valoban a RAMtol fugg a swapmeret, illetve hogy mire hasznalod linuxot - ha csak ismerkedsz vele, net/szovegszerkesztes/zene/akarmire hasznalod, akkor 256 is boven eleg - valszeg hozza sem fog nyulni a SUSE
ha nagyon programozol, programokat forditasz, vagy bazi nagy fajlokkal akarsz nagyon szamitasigenyes dolgokat csinalni - mittomen, atomfizika, videoszerkesztes, stb - akkor meg az 5GBos particio is keves, swaprol nem is beszelve -
jakobkacsa
senior tag
megjegyzem, en amugy is javasolnam, hogy a rendszert egy kisebb (pl 10GB-os NTFS) particiora rakd, a tobbi legyen tarhely - mondjuk FAT32
kicsit lassabb toredezettsegmentesiteni, meg jelentos tud lenni a helyveszteseg, ha sok 1-2kB-nal nem nagyobb fajlod van
ez persze inkabb a rendszerparticion szokott igy lenni, ezert erdemes azt NTFSnek csinalni - es leszedni DisKeepert defragolni -
jakobkacsa
senior tag
ezt inkabb kerdezd Billy bacsitol
valamilyen rejtelyes oknal fogva MS nem adja ki az NTFS kodjat
asszem vannak szoftverek, amik tudnak NTFSre irni, de nem talalkoztam meg elegedett userrel, es kulomben is kenyelmesebb megoldas a FAT32 - senkit nem fog zavarni, ha ott van, de hasznos: mind2 rendszer kivaloan kezeli
azt, hogy windows miert nem latja a linux particiot... GOTO 10, felso sorban a ''valasz''
eljen a Microsoft monopulium hehe
[Szerkesztve] -
jakobkacsa
senior tag
ja igen, importando: lehet hogy nem artana egy kisebb FAT32-es particiot is csinalnod, ugyanis:
windows nem latja az ext3-at (ismeretlennek nyilvanitja a particiot, es nem jelenik meg a sajatgepben), vagyis csak linux alol tudsz kommunikalni a rendszerek kozott, viszont linux nem tud irni NTFSre, csak FAT32-re...
tehat linux alol tudod olvasni az NTFS-t, meg masolni is tudsz rola, de ha barmit linux alol at akarsz rakni win-hez, akkor csak FAT32-re tudod megtenni -
jakobkacsa
senior tag
ez a konnyebbik
es SUSE valoban megcsinalna a particionalast, de en is javaslom PM-et
csinalj a HDD vegere egy min. 3GBos (inkabb 5) ext3-as particiot, meg ele egy swapot (PM felajanlja), RAMtol fuggo meretut - nekem 512MB az ugyanennyi RAM melle, bar azt hiszem teljesen felesleges ennyi
utana SUSE telepitesnel csak ki kell bokni, melyik particiora akarod felrakni - ez esetben adott lesz
es a SUSE altal feltelepitett bootmanager (valszeg a GRUB - en javaslom, tenyleg egyszeru kezelni) elvileg auto felismeri, hogy van egy Windows is telepitve, es be is rakja a menu.lst-be -
jakobkacsa
senior tag
es mit akarsz a PM-mel?
mar ha nem haragszol meg, proximusnak igaza van: telepitsd fel akarhova Linuxot, utana csak a menu.lst-t kell atirni, es vigan bootol, ahonnan akarod
egyaltalan nem nehez, en is csinaltam (igaz nekem 3 oraba tellett, mert az elso 13242 probalkozasnal kihagytam egy space-t a drive mappingnel)
egy HDD-n lesz a ket rendszer, vagy ket kulon HDD-n?
mind2 megoldhato
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Elektromos autók - motorok
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Építő/felújító topik
- Tesla topik
- ZIDOO médialejátszók
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 PRO 1TB SSD fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest