Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• ztsoft

őstag

Sok helyen olvastam jó tapasztalatokat az openSUSE-ról, gondoltam teszek egy próbát ismét (ha jól emlékszem, 9.2-es volt az előző).

Az, hogy alapból semmilyen kódek nincs telepítve, az még elmegy, de az, hogy több tárolót kell ahhoz felvenni, hogy telepíteni tudjam (a vlc települ kódekek nélkül, könyörgöm, minek? Mit csináljak vele? :F ). Nem beszélve arról, hogy különböző oldalakról kellett össze vadászni. Ez még elmenne, de a másik, az már ki verte a biztosítékot.

Forrásból szerettem volna telepíteni egy programot (translatoid), mivel már nem fejlesztik, így a magyar nyelv nem került bele a tárolóban lévőbe. Nem gond, a Chakra alatt már meg oldottam a forrás módosításával. Majd ezt lefordítom. Nos itt kezdődtek a gondok, cmake és egyéb kellékek telepítve, fordítás, hiba, a kdelibs4-dev csomag nincs telepítve, semmi gond, telepítem, azaz csak telepíteném! Nincs ilyen csomag! :Y Érdekes, KDE3-hoz van! El is ment a kedvem az egésztől.

Valahogy az az érzésem, hogy az openSUSE közelít a Windows-hoz. Miért? Egy példa: Az Ubuntu (15.04 fejlesztői kiadás) frissítés közben el barmolta a GRUB-ot, semmi gond a SUSE indul, konsole, root jog, majd GRUB telepítése, aha, azt hited kis fiam! Közli velem, hogy ez nem így működik! Ne használjam a grub-install parancsot, helyette ott van a Yast GRUB szerkesztője, na, azt használjam! Mi van? Ennyi erővel a konsole-t ki is lehetne venni. Jó, legyen, be állítottam ami nekem kell, majd ok. 10 perc alatt sikerült is elvégezni a feladatot 100% CPU mellett, igaz a folyamat jelző csak 66%-ig jutott, majd bezárult az ablak. Igaz a feladatot maradéktalanul elvégezte.

Ez egy kis személyes tapasztalat openSUSE 13.2-es verzióval. Jó pár év el fog telni, mire megint elő veszem, ha elő veszem. Nem is tudom, hogy mit vártam tőle. Jó nekem a "fapados" (egyesek szerint) Arch linux is.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés