Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Taci

addikt

válasz Taci #5321 üzenetére

Az első fele meg is van, a GROUP_CONCAT volt a megoldás rá. (Hamarabb is meglettem volna a teszttel, csak GROUP_CONTACT-ot írtam... :DDD )

Ez lett végül kb. belőle:
    create view cikkek_vw as
    select c.id cikk_id,
           c.cim cim,
           c.create_date datum,
           c.creator cikk_iro,
           GROUP_CONCAT(k.nev) AS kategoriak
    from cikkek c
    join cikk_kategoria ck
      on c.id = ck.cikk_id
    JOIN kategoriak AS k
    ON ck.kategoria_id = k.id
    GROUP BY c.id cikk_id;

Köszönöm!

A másik kérdéskörhöz (és a válaszaid feldolgozásához) picit több időre lesz szükségem.

De ott talán nem voltam teljesen egyértelmű azzal, mit szeretnék, miért is volt a verziózás használva.

Ha csak pár cikkről lenne szó, nyilván meg tudnám kézzel is csinálni a módosításokat. De 2 nap alatt kb. 1000 rekordnyi cikk jön, és ezt csak egy karbantartó szkripttel tudom kezelni.
    Kategóriát nem nagyon tervezek hozzá adni, de ha úgy alakulna, hogy kell, az nem gond.
    Viszont azt, hogy egy-egy cikk milyen kategóriába tartozik, már nem ilyen egyszerű. Ha észreveszek (vagy bejelentenek) egy anomáliát, hogy egy nem megfelelő / többértelmű kategória-szó miatt egy cikk rossz kategóriába is belekerült, azt az összes cikknél ellenőriznem kell. (Mint pl. az előbb láttam: alapból az Ünnepek kategóriába kerül egy cikk, ha a karácsony szó a cikkel kapott kategóriák közt van - viszont most jó pár cikk, ami politikai irányzatú, a szó miatt szintén az Ünnepek kategóriába került, pedig ott nincs helye). Ilyenkor azt a kategória-szót vagy ki kell vennem, vagy egy exclude-tömbbe rakni (HA karácsony ÉS politika, akkor NEM ünnepek). Ezeket nyilván nem lehet egyesével kezelni, visszamenőleg is át kell nézni az összes cikket. Erre van egy szkriptem, szépen működik.

Erre írtam, hogy ez a verziót figyeli, mert ami a legfrissebb kategóriatömb-verzióval került az adatbázisba, azt nem kell nézni, mert az már jól van mentve. A többit viszont át kell nézni.
    Ez az ellenőrző szkript óránként lefut. Mivel ettől sokkal ritkábban frissítem csak a kategória-tömb tartalmát, ezért a legtöbbször csinál egy gyors ellenőrzést, látja, hogy minden rekord a legfrissebb verziójú kategória-tömbbel van kezelve, úgyhogy nincs dolga.

De ha ezt a verziózást kiveszem belőle, akkor óránként végig kell mennie az összes rekordon, ott mindehol legenerálni, hogy az aktuálisan legfrissebb verziójú kategória-tömb szerint milyen kategóriákba kell tartoznia a cikknek, ellenőrizni, hogy úgy van-e elmentve az adatbázisban, és ha nem, cserélni.
    Napi kb. 500 új cikk kerül be (és ez csak több lesz), valahogy muszáj vagyok skippelni azokat a rekordokat az ellenőrzésből, amiket nincs értelme ellenőrizni, mert az aktuálisan legfrissebb változat szerint kerültek be. Másképp sosem lenne vége, és a szolgáltató is kidobna, plusz annyi ideig tartana, hogy a max execution time-ot is túllépném bőven.

Lehet, már megírtad a jó választ erre a kérdésre is az előbbiekben, még át kell néznem alaposan.
    De ha esetleg mégsem, akkor talán mégis az lesz a legegyszerűbb, ahogy most van megcsinálva:
    A cikkek táblában egy mező a verziónak, amivel a rekord kategóriái fel lettek töltve, egy másik mező pedig a rekord kategóriáinak, szövegesen.
    Ha változik a verzió, mert javítani kellett kategória-szavakat (lásd az előbbi példa), akkor frissítés az összes nem-legfrissebb rekordon ezen a két mezőn.

Amúgy az én hibám, visszaolvastam, ezt a verziós dolgot nem írtam az elején, pedig fontosabb, mint az, hogy a kategóriák nevét lássam.

Gondolom, túl nagy gondot nem okoz a rendszernek, hogy két mezőt frissítgetni (UPDATE) kell.

Új hozzászólás Aktív témák