Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Sk8erPeter

nagyúr

válasz #68216320 #2665 üzenetére

Nem biztos, hogy ezt egyetlen query-vel kell elintézned, lehetne ilyenekre tárolt eljárást is írni. Persze tervezési kérdés, hogy ezt biztos az adatbázisszervernek kell-e intéznie, vagy az alkalmazás(szerver) intézze.

Viszont ez a jelszóbeírásnál legfeljebb 3 próbálkozást megengedő szokás egy időben nagyon elterjedtté vált, valószínűleg azért, mert az emberekben van egy ilyen hülyeség, hogy a 3 az egy olyan szép szám, meg három a magyar igazság, meg hasonló f@szságok, de ez egy ultrabaromság szerintem. Háromszor simán elkúrhatja a jelszót olyan felhasználó is, aki egyébként a felhasználói azonosító "tulajdonosa". Először mondjuk begépel egy olyan jelszót, amit másik oldalon használ, aztán rájön, hogy hoppá, ja, ez nem is az, ami ide kell (1/3). Vagy még az is lehet, hogy megpróbálja még egyszer, mert még nem ugrik be neki, hogy ezt a jelszót nem ezen az oldalon használja, hanem azt hiszi, hogy csak elgépelte. Utóbbi esetben máris 2 próbálkozásnál járunk (2/3). Aztán mondjuk begépelné a jó jelszót, de véletlenül nagybetű helyett kisbetűt ír (tehát megint elgépelte, 3/3). A 3 próbálkozást máris elértük, te meg kitiltod a francba, a felhasználó meg anyázhat, úgysem hallod meg.
    Simán lehet, hogy nincs is épp lehetősége IP-címet váltani (mivel mondjuk fix IP-címet kap).
    Nyilván a próbálkozások számát korlátozni kell, mivel így az automatizált kísérletek számát is korlátozni tudjuk, de akkor már jóval értelmesebb megkövetelni egy komolyabb kritériumoknak megfelelő (pl. kellően hosszú, stb.) jelszót, és egy pár próbálkozás után alternatív megoldásokhoz folyamodni (és csak még több próbálkozás után kitiltani átmenetileg).
    Ha megnézed, pl. a Google-fiókhoz való bejelentkezésnél sem tilt ki 3 próba után: egy pár elrontott próbálkozás után CAPTCHA megfejtését is követeli, ezzel máris szűri az automatizált kísérleteket (legalábbis azok egy részét biztosan).
    Gondoltam megemlítem, hogy fontold meg ezt a 3-as számot azért, túl kevés.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés