Hirdetés
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Reklámmentesítés HypersOS-ben Xiaomi/POCO/Redmi
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Csalók a Facebookon. De ennyi???
- Milyen mosógépet vegyek?
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT.hu
Sörtípusok erjesztési eljárás alapján:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Daneeka
senior tag
2 het es megszensavasodik a Brewdog Hardcore IPA klonom. Kivancsi vagyok milyen lesz, nincs benne tul sok aroma komlo azert, bar keserubol meg inkabb sok van, tegnap foztem egyet amiben 3x annyi aroma komlo volt, attol mar azert sokat varok. Kar, hogy meg ket honap mire ihato.
[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
En aroma komlo alatt a 10, 5, 0 perc koruli es szarazkomlozast ertem. Szarazbol annyi lesz benne nagyjabol (marmint ebben amit tegnap foztem) mint a Pliny The Elder-ben csak simcoe-bol mert maradt meg kicsi es foleg galaxy-bol. (Ez utobbi azert mert tetszett a Tavoli Galaxis illata illetve azt hiszem ez a legfrissebb komlo amit lehet itthon szerezni ugyhogy szarazkomlozni jo lesz. Bar szerintem 2013-as komlo sehol sincs meg itthon, egy cseh boltban lattam 2013-as Uj Zelandi komlokat, az lesz a kovetkezo amire lecsapok.) Ilyen csumolcsbombara szamitok illatban, IBU-t meg testet elegge legyengitettem, (APA kategoria kozepen lehet a sor) hogy azok is tudjak ertekelni a kornyezetemben akiknek az IPA keseru meg nem eleg szaraz. Ilyen kapudrognak szanom az IPA csodalatos vilagaba.
Ennyit az elmeletrol, remeljuk mellekiz es fertozesek nelkul leerjed.
-
Daneeka
senior tag
válasz Kergeboci #8043 üzenetére
Nem vettem szetet mert eleg sokat tanulmanyoztam a temat mire vettem barmit is, igy tudtam, hogy mire lesz szuksegem de amugy elegge hasonlit egy kitre.
BIAB technikaval (zsakban van a malata) fozom rozsdamentes acel fazekban, utana a malata kiemelese utan ugyanebben a fazekban forralom, jeges vizbe allitom es uvegballonba ontom.
(eleg sok vackot vettem melle, hogy jo legyen minden ugyhogy meg igy sem olcso)
A fo gyengesege a dolognak, hogy az eletkeptelen suto miatt 1 gallonos fozeteket birok osszehozni, de pl. a Hardcore az olyan suru volt a sok malata miatt, hogy csak 3 litert foztem, ebbol 6 kis uveg jott ki a vegere ugyhogy nem olyan nagy uzlet. (kb. 1 litert lefoglalt maganak a trutyi meg az eleszto)Mondjuk 1 gallonnak elonye is van, most pl. a HC IPA-n kivul 3 masik erjed egyszerre, egy Hop Ottin klon, ez a sajat amit emlegettem meg egy masik sajat IPA. Ha ezek mind jok lesznek akkor nekiugrok az elvonalnak is. (Pliny, DFH 90/120 Minute IPA, Zombie Dust stb.)
(pm.-ben kuldom, hogy merre mozgok)
[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
Eloszor csapvizet hasznaltam mert mindenki azt mondta, hogy 'jo lesz az' stb. Egyebkent van ahol tenyleg jo, klasszikus stilusok kialakulasat befolyasolta is a helyi vezetekes viz. Na nalam nem ez a helyzet. Aztan ezt a ket klont szentkiralyibol csinaltam, nem tudom miert. Aztan a ket sajatnal jobban beleastam magam a temaba es elkezdtem forralassal/precipalassal lagyitani es sokkal kezelni a csapvizem, hogy a mash ph rendben legyen. Meg jobb lenne ha tudnek szerezni RO szurt vizet vagy desztillalt vizet es gipsszel/messzel/sokkal beallitani a stilushoz illo vizet. Ha valaki amugy tud pl. forditott ozmozis szurt (RO) vizet szerezni az ne tartsa magaban. Elvileg adnak el haztartasoknak is ilyen szuroket itthon.
Mint lathatod meg minden uj fozetem eggyel jobb lesz mint az elozo, meg a palackozas kori oxidacion agyalok, hogy azt megoldottam-e mar a szifonnal vagy nem. -
Daneeka
senior tag
válasz Daneeka #8048 üzenetére
Kihagytam amugy, hogy sajat velemenyem szerint se csapvizbol, se asvanyvizbol nem lehet tul jo sort csinalni, magas lesz a ph mindegyikkel. Itt jellemzoen tul sok a bikarbonat a vizekben. (legalabbis a 3 varos ahol neztem ott tuti) De nezegettem ilyen-olyan orszagok vizeit, van ahol veletlenul teljesen idealis viz folyik a csapbol.
-
Daneeka
senior tag
Koszi de ismeretlen vizzel sotetben tapogatozas fozni. Kene egy laborteszt ra. A csapvizemnel pl. felhivtam a vizmut, megkerdeztem a sorfozes eseteben relevans asvanyianyagok stb. mennyiseget, igy legalabb tudom, hogy mi kene meg bele vagy mibol van tul sok. Ekkor jottem ra, hogy erdemes forralassal kicsapatni a karbonatot peldaul.
(mi jot szivtunk a kuttal amugy, telkunkon ontozeshez kellett volna sok viz, csinaltak tesztfurast, 70 meterig nem jott semmi pedig van tolunk par szaz meterre egy termeszetes to meg mindenutt patakok vannak stb. Persze vegtelen penzbe kerult a tesztfuras is.)
[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
Az enyem elektromos de jobb lenne ha gazos lenne, amugy ha olyan 6 liter vizet eros, lobogo forrasba tudsz hozni akkor mar jo az 1 gallonos fozetekhez.
Olvasom azt a topikot, neha mar irtam is bele de foleg amcsi forumokbol meg konyvekbol tajekozodom. De amugy ez egy tokeletes magyar oldal, hazank legsikeresebb sorfozoje csinalja:
http://www.serneveles.hu/
Mondjuk par helyen hianyzik a kontent de elegge jo mar igy is, up-to-date ujhullamos sorokhoz megfelelo infokkal. -
Daneeka
senior tag
@jookomak: Nem gondoltam, hogy van erre soros topik.
@looser: Koszi de nem a fovarosban lakom, egyebkent ami relevans adat az Ca, Mg, Na, HCO3, SO4, Cl mennyiseg meg hogy klorozzak-e, itt nem nagyon lattam ezeket.
-
Daneeka
senior tag
Egyiket sem kostoltam de eleg sok olyan hazisorfozo aki hozzafer ezekhez a sorokhoz (jellemzoen amcsi forumokon) kepes volt hibatlanul vagy nagyon hasonloan reprodukalni oket, altalaban amugy a jobbfej fozdek publikaljak egy-ket sajat receptjuket cikkekben vagy konyvekben. (a plinyrol meg a 90minrol van cikkem az eredeti sorfozoktol, a zd-t asszem addig kiserleteztek amig jo nem lett)
A BrewDog pl. annyi infot megad a soreirol, hogy aki mar tapasztalt (pl. illatrol megmondja mivel volt szarazkomlozva) az eleg hamar le tudja koppintani. Bar ok publikaltak regebben a legtobb receptjuket egy hazisorfozo ujsagban.(Azert nem veluk kezdem mert mire odajutok, hogy oket csinaljam optimalizalni akarom a folyamatot az idealis kozelebe, hogy olyan izu legyen mint az eredeti. Ilyenekre gondolok, pl. hogy csak a 7. fozetnel sikerult stabilizalni a cefre/mash fozesi homersekletet, a tobbit se rontottam el csak lehetnek kis elteresek az erjesztheto (alkoholfok)/nem erjesztheto (test) cukrok aranyaban 1-2 celsius fok miatt)
[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
válasz Daneeka #8068 üzenetére
Amugy altalaban azokat nem szoktak/tudjak klonozni amiket nem erdemes, nem elegge ismertek, hogy igeny legyen ra, karakterisztikus sajat elesztot hasznal (pl. a heady topper sor conan nevu elesztoje, bar akiknek van hozzaferesuk tobb doboz topperhez azok kitenyesztettek maguknak a doboz aljarol osszegyult trutymobol) vagy van valami extra bonyolult a folyamatban. (pl. 10 fele komlo van benne amirol senki nem mondja mar meg, hog mibol mennyi lehetett)
-
Daneeka
senior tag
Foleg az ilyen 100-300 forint kozti lagerekre gondoltam mainstream alatt, ha a leffet belevehetjuk akkor akar mar a gulden draakot is, legalabbis az itteni sparban ugyanolyan surun van barna leffe mint gulden.
Elobb ittam egy ilyen teli drehert, olyan mintha egy apatsagi ale elesztotorzs jellegzetessegeit akartak volna belefuszerezni egy alsoerjesztesube. Szegfuszeg, banan/rago gumi eszterek jonnek de a test/cukor, alkohol es az x faktor hianyzik, hab se tetszik, nem okozott oromot.
Utana ittam egy barna Leffet, az mar jol hozta amit elkepzelhettek a drehernel.
-
Daneeka
senior tag
Ittam egy Orvalt az iment. Eloszor 2011-ben ittam, akkor csalodas volt, de akkoriban minden belga sortol edes gyumolcsbomba jelleget vartam.
Kulsore nekem a legszebb palack forma es a cimke is szepseges. Kitoltve hatalmas habot fejleszt, elso laza ontesre kb. 8x olyan magas habot fejlesztett mint amennyi folyadek volt az uvegben. Egyebkent azert vettem mert elkezdtek erdekelni a vadelesztos fajtak.
Illata meglepetes nekem, loistallo, sertestelep, sajt, halovany komlozottsag. Ugyanilyen szagu sertesszalamit ettem tegnap este amitol megremultem, hogy romlott.
Mellbevago szensavassag, nagyon szaraz, az illathoz hasonlo megfoghatazlan dolgok az izben, enyhe szarazkomlos fuvesseg. Nem tudok eleg kifinomultan fogalmazni a temaban de ezt az izt barmikor el tudnam iszogatni. -
Daneeka
senior tag
válasz Jhonny06 #8092 üzenetére
Unearthly milyen?
Kb. csak azert ugranek fel Pestre lassan. Szarazkomlozott soroket erdemesebb frissen inni, igy se biztos, hogy valaha olyannak fogjuk erezni ahogy azt elkepzeltek, a legtobben ket het allas utan mar folyamatos komlo aroma degradaciorol szamolnak be. Ugyhogy ezert erdekel csaprol. (ifjabb plinyt ezert lehet csak ket hetig kapni pl.)[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
válasz Kergeboci #8098 üzenetére
Mondjuk nekem a legnagyobb csalodas az osszes hazai kozul a Bors Anonymous volt, az jutott eszembe amikor ittam, hogy a keserusegen kivul semmi nem jott at a fozdenek a stilusbol de az is rosszul de aztan az is lehet, hogy olcson akartak meguszni az IPA kerdest es testre (extra adag malata) es aromakomlora mar nem maradt penz. (keseriteshez joval kevesebb komlo kell mint aromahoz es az se sokat oszt, hogy milyen mert a keserito komloknak elfo az aromaja a fozes alatt ugyhogy csak az alfasav tartalmuk szamit (ettol lesz keseru a sor) ugyhogy meg azzal se kell sokat erolkodni, hogy beszerezzen az ember valami amcsi vagy ujzelandi vagy austral komlot.
-
Daneeka
senior tag
A forralas kezdetekor beleadott komlok adjak a sor keseruseget es csak azt mert elfo az aromajuk. A forras alatt eltoltott ido hosszabol, a kesz sor mennyisegebol es a keserito komlo mennyisegebol es alfasav tartalmabol ki lehet szamolni az IBU-t.
A forralas kozben hozzaadott komlok adnak keseruseget, izt meg aromat/illatot is. A forralas vegeztevel jonnek a 0 perces komlok, ok mar semmi keseruseget nem tudnak adni viszont kozel maximalis az aroma kontribuciojuk mert nem forrnak semennyit se. Van ahol varnak a forras vegezteve, hogy lehuljon 80-70c koze a cefre es csak akkor adjak bele a 0 percest.
Szaraz komlozas ennek a koncepcionak a kiterjesztese amikor a teljesen hideg sorbe tesszuk bele. Erjesztes lezarultaval kene csinalnod mert a sok fejlodo szendioxid kihajtja az illatokat es a gombak is megkotik es lehuzzak az erjeszto aljaba a komlo darabkakat. Erdemes bennehagyni par napig, 1 het jellemzo, utana johet a palackozas.Van olyan hely ahol csapolaskor is atfolyik a sor egy komlofilteren, az jo lehet.
-
Daneeka
senior tag
-
Daneeka
senior tag
Szerintem kioldodnak olyan iz komponensek a melegben amik erjesztesi hofokon mar nem jonnek ki ezert nem eleg csak a keserito meg a szaraz. Az elso kiadasu BD HC ipa receptjeben pl. csak keserito, 0 perces es dryhop van. Aztan lattam mar olyat is, hogy nincs benne keseru komlo viszont 10-20 perc korul (a vegetol szamitva) annyi komlo van benne, hogy eleg IBU jon ki beloluk. De azert eddig szinte minden receptben lattam valamit 90/60 es 0 kozt.
-
Daneeka
senior tag
Ugy nez ki holnaptol lehet kapni Gyorben Hopfanatic soroket, eleg jo hir.
-
Daneeka
senior tag
válasz Daneeka #8145 üzenetére
Na meg is leptem magam kettovel.
Gyorrol roviden annyit, hogy amikor idekerultem ket eve akkor tudomasom szerint csak ket helyen lehetett kapni erdekesebb soroket, az egyik a nehany belga az Intersparban illetve a gyori Belga Etterem es Sorozo ami egy nagyon szep es igenyes helyszin de az arkepzese miatt talan maximum ketszer jartam ott.
Kesobb valamelyik borboltban megjelent par sor a Bors-tol de nem tartottak sokaig oket, nekem nem volt egyebkent egyik Bors sor sem az esetem, az IPA-jukrol mar irtam itt. Aztan talan olyan egy eve megjelentek eleg jo dolgok a Matias Delikatban, eleg jo valasztekkal, itt mar olyan csucs belgak is vannak mint az St. Bernardus Abt 12 vagy az Orval. Komlos sor fronton csak a Bors IPA-juk volt. Aztan par honapja megnyilt a Cellarium, ok halisten nem belga fronton erositenek mert abban elegge jo mar a varos hanem tobbnyire magyar kezmuvesben utaznak illetve Kalteneckerben. Ma reggel volt az elso olyan alkalom, hogy az ember megvehessen egy dupla IPA-t Gyorben. Onos erdekbol irok ezekrol a boltokrol, azt akarom, hogy mindig legyen eleg forgalmuk, hogy soha se kelljen bezarniuk es tudjak szerezni jo sort anelkul, hogy felugranek Budapestre.Bitterfly: Amikor bemutatkozott o volt a kedvenc sorom azon a fozdefeszten. Ha jol nezem ez mar a harmadik valtozata a cimkejenek de lehet csak jobb volt a nyomtato amivel csinaltak. Nagyon jol csuszik ez az IPA, mai mezonyben vannak mar erdekesebbek (galaxy komlos Tavoli Galaxis pl.) nem tudom mostanaban mibol keszul de egy regebbi facebook kep alapjan Cascade es belga eleszto. Ereztem is benne a fu izt amit palackozasnal ereztem az egyik Cascade-al szarazkomlozott soromben ami nem izlett bar allitolag par het alatt gyengul. Nem ez az egyetlen ok ami miatt nem csipem a Cascade-ot, szerintem ha ugyanezt a sort mondjuk Amarilloval vagy Simcoeval fozne le az egyik kedvenc ivo IPA-m lehetne. (egyebkent nekem nem annyira jottek at a belgakra jellemzo erjedesi mellektermek izek de meg kostolgatom parszor szerintem)
NoHopLimit: Bitang edeskes gyumolcsos illatot erzek kibontasnal. Itt felbe kell szakitanom magam mert kaptam egy telefon hivast, mindenesetre ez is egy eleg szep eresztes. Legszivesebben megvennem az osszeset a boltban es ket hetente kostolgatnam, hogy hogyan alakul az illat illetve az iz az ido multaval, bar ehhez jo lenne tudni, hogy mikor foztek masreszt masoknak is illene hagyni.
-
Daneeka
senior tag
Eleg izgalmas sort palackoztam elobb, mikor leszivtam az erjeszto ballonbol a palackozo vodorbe a sort belekoptem a cso elejeben levo cuccot. Kivancsi vagyok megromlik-e vagy nem, messze ez volt a legjobb eddig minden teren erjesztes utan, semmit nem ereztem benne amit nem kene, kar lenne erte.
Erre lehet elmegyek, kivancsi vagyok par temara., innen erdekel valakit?
-
Daneeka
senior tag
Tegnap kostoltam nagyjabol 7 sort a csakajosorben, Southern Tier Inquity tetszett a legjobban, mindenkeppen erdemes megkostolni.
-
Daneeka
senior tag
Mindenkeppen meg fogom csinalni valamikor csak most tartok egy kis szunetet, hogy elkeszuljon az az 5 sor ami meg szensavasodik vagy erjed, megkostolom oket aztan levonom a kovetkezteteseket, hogy min kell meg javitanom vagy milyen iranyba haladjak tovabb. Amugy elsore us-05, (eddig csak ezt hasznaltam, amerikai ale) nottingham, (angol ale) fermentis wb-06 (buza sor eleszto) meg mondjuk safbrew t-58-ra (ez asszem belga) gondoltam.
Van amugy 4 uveg erjesztom meg 2 vodor, inkabb azon gondolkozok, hogy annelkul, hogy ugyanazon a hofokon tartanam oket erjedes kozben nem lenne sok ertelme, de ehhez nincs eleg nagy lavorom.
-
Daneeka
senior tag
válasz Zoli133 #8203 üzenetére
En a helyedbe bemennek mondjuk a csakajosorbe es vennek par stilusbol valami "belepo szintut" aztan amelyik vonal tetszene abbol vasarolnek par huzosabbat. Mondjuk komlo vonalon egy Anchor Liberty Ale (ez meg nem is IPA csak APA) belganak mondjuk valami kevesbe kirivot de jot, pl. La Chouffe, bedobhatsz valami "barnat" is pl. Anchor Porter aztan ird be a topikba, hogy mi tetszett a legjobban, tuti fogsz kapni par ajanlatot.
Amugy ez a 'kapudrog' sor tema erdekel engem, hogy melyik sorrel erdemes ravezetni kivulallot bizonyos stilusokra, kivancsi vagyok masok mit fognak irni a topikba. Nekem pl. anno az elso IPA-m egy Great Divide Titan volt es csak annyi maradt meg, hogy ez borzalmasan keseru, de aztan az egybol utana fogyasztott Liberty Ale-ben mar megtetszett ez a vonal es aztan az elso sorfeszten a Grabanc behuzott az IPA temaba.
-
Daneeka
senior tag
En kostoltam, feleig ittam kb.
-
Daneeka
senior tag
Nem volt ihatatlanul rossz amugy csak nem volt kedvem meginni belole 5 decit egyszerre. Nekem mondjuk mindegy, hogy ki csinalta, a Dreher Bakot pl. jobban szeretem mint a kezmuves vagy annak hivott szcena soreinek nagy reszet. Mondjuk nincs is tul sok versenyzo itthon abban a kategoriaban amit kezmuvesnek gondolok. (nem technologiailag hanem inkabb hozzaallasban) Kb. 5 jut eszembe hirtelen.
-
Daneeka
senior tag
Amugy van aki itt ivott mar Westyt is meg St. Bernardus Abt 12.-t? (ez utobbi azert erdekes mert tobb helyen is kapni ithon) Tobb helyen lattam mar, hogy azt irtak, hogy kb. ugyanaz az recept. Meg egyszer valami youtube videoban ivott egy fazon egyszerre 3 ilyen stilusu sort es ott se mondott tul nagy kulonbsegeket.
-
Daneeka
senior tag
El akarom fozni az osszes maradek malatamat mielott ramromlik, (elore daraltan vettem) mar inkabb csak keserito komlom van, ugyhogy valami speci fuszeres vagy gyumolcsos sorben gondolkodok.
Bementem egy nagyobb Sparba es vettem mindenfele aszaltgyumolcsoket, fuszereket, vanilia rudat stb.Vannak ebben a fuszeres/gyumolcs sor temaban hiresebbek amiknek a receptjebol merithetek inspiraciot? Eddig csak egy-ket belga cseresznyeset ittam de valami mas vonal jobban erdekel csak nem nagyon ismerek semmilyen sort ebben a temaban.
-
Daneeka
senior tag
válasz Daneeka #8279 üzenetére
Na meglett fozve, kicsit olyan lesz mintha a BrewDog Abstrakt mezonybol szalajtottak volna, Imperial Red Ale lett fekete cseresznyevel, mezzel, bourbon vanilia ruddal (ez asszem whiskeybe lesz aztatva tisztasagi okokbol) meg lehet teszek bele kis fekete teat is. 8% korulire van tippelve az alkohol fok ugyhogy erdemes lesz eltenni belole palackerlelni, remelem leerjed egyaltalan, 8% meg afolott mar semmi se biztos. Ugy tervezem, hogy eleg enyhen lesznek jelen az emlitett osszetevok es majd ha eleg jo lesz, hogy ujrafozzem akkor novelek mindenen amin erdemes.
-
Daneeka
senior tag
Az X-mas nem hordoerlelt, hanem be lett dobalva tolgyfa reszelek/chips az erjesztobe.
Ennek az az eredmenye, hogy egyreszt hiamyzik a hordo egyik legfontosabb tulajdonsaga, a lassu oxidacio, a fa iz se teljesen ugy fog megjelenni, illetve a legtobb hordoerlelt sornel olyan hordot valasztanak amiben valami olyan lotty volt elotte aminek az izet ertekelnek a borban is (speci whiskey, vorosbor stb.)
A ket nagy sor pontozo oldalon is a top 10 kb. fele hordoerlelt.Mondjuk en tuti ki fogom probalni ezt a chipses dolgot de van hozzaferesem rakas hordohoz is, tuti elobb-utobb csinalok igazi hordoerlelt sort bar higieniai okokbol szerinem gyartatnom kell es nem tudom mar folhasznalni ezeket amik 10-20 eve allnak a pinceben.
Mas: Sotet Bunkot valaki kostolta?
-
Daneeka
senior tag
Holnap megyek szerintem en is, I HC U az egyik kedvencem amit ott ittam, Ottint meg HC IPA-t meg ossze kene hasonlitanom a klonokkal.
-
Daneeka
senior tag
válasz Daneeka #8157 üzenetére
Eleg jo lett ez az IPA, biztos jot tett neki a kopes. Egyedul a talan a szarazkomlo olajossaga nem tetszik annyira, mondjuk az alabbhagy ahogy telik az ido, meg erzem a cascade cohumulone-jat, (ez a keserusegnek egy ilyen agresszivabb, enyhen kaparo fajtaja amit nem csipek) ha ujrafozom nem lesz benne cascade. Kar, hogy nincs belole tul sok, egyik legjobb sor amit iden ittam beleertve mindenfele speci meg fesztes sort, mondjuk a sajat izlesemre csinaltam.
-
Daneeka
senior tag
válasz jookomak #8325 üzenetére
Mindenkeppen erdekel velemeny olyan emberektol akik ittak mar rendes sort eletukben es fogekonyak a dologra (sajnos ilyen nem nagyon van a kornyezetemben) de az biztos, hogy meg sokat akarok lefozni addigra mire ilyet csinalok.
@somasz en palackozott nohoplimitben ereztem nagy kulonbseget (a matrica szerint 1-2 het elteressel palackoztak) az elobbi edesebb volt es alig volt benne szensav, az utobbi elegge szaraz volt megfelelo szensavval, (mindketto jo volt amugy) nekem az jott volna be ha az edesebb, testesebb jott volna a rendes szensavval mert ilyen magas IBU melle mar erdemes hagyni cukrot szerintem.
-
Daneeka
senior tag
Raison izlett amugy? Kb. olyat akartam fozni legutoljara csak a boltban jobban tetszett a cseresznye mazsola helyett meg lattam vanilia rudat, miert ne, meg ugy is lassan lejar a malatam, szorjuk bele mindet, meg mit kezdjek ilyen keves simcoe-val, menjen bele az is, szoval a vegere mar semmi koze nem lett a Raison-hoz de egyszer akaro kcsinalni egy olyat is.
Elobb irtak fb-n, hogy van ilyen Mikkeller X-mas Porter 2012 Fra Til Via csakajosorben. Erdemes lehet megkostolni?
-
Daneeka
senior tag
Sam Calagione (a DFH tulajdonosa vagy alapitoja) irt egyszer egy konyvet amiben megoszt par DFH receptet is (60min, raison, midas touch meg meg par) ezek alapjan a malata alap az elegge standard plusz keves csokolade malata sotetiteni, komlo nem nagyon van viszont tett bele mazsola puret, (nem tul sokat, 20 literre szamitva 150 grammot) ennek koszonheti Sam szerint a boros karakteret. Nem veletlenul erezhetted, hogy belgas volt, egyreszt a malata van eloterben (illetve a mazsola) es belga elesztovel van elesztve, viszonylag melegen. (amerikai stilusokhoz kepest)
Egyebkent tetszik ahogy es amit irsz rola, lehet egyszer csinalok egy ilyet, bar nem csak a recepten mulik, hogy hasonlitani fog-e az eredetire vagy nem.
-
Daneeka
senior tag
Ezt csak most latom, erdekelne engem is, hogy hogyan csinalja Antal, annyit hozzatennek, hogy a ket emlitett tipust (testes stout vagy belga) viszonylag sokaig erlelik palackban, ugyhogy nem lennenek instant eredmenyek. Amugy szerintem 30 liter alatt nem nagyon roffentik be a rendszert bar nem tudom, ugyhogy valami komolyabb sor lefozese 10k plusz receptol fuggoen 15-30k lehet bar nagyobb mennyisegben olcsobb talan valamivel. (palackozas nelkul)
[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
Jarkaltam Pesten ma, be volt tervezve valami soros tema de olyan keson nyitott ma minden, hogy kihagytam, kinomban haza fele megvettem az osszes fele Argus sort amit lattam viccbol. Sajnos a jobb fele pilsneruk pont nem volt. (jobb fele alatt azt ertem, hogy valahol lattam, hogy jokat irtak rola)
Osszessegeben mindegyik inkabb malata oldalrol kozelitette meg a sor temat.
Erdemes megemliteni az Argus Strong-ot, nem emlekszem mennyibe kerult (a negy volt egyutt 700) de ha legfeljebb 200 forint akkor ez szerintem ar/ertek arany bajnok.
Van meg egy durva, a Honey nevu, ez buntet. A "sub 200huf" piacon erdemes ezt is kiprobalni poenbol.
Elonyuk meg, hogy barna uveguk van ugyhogy tudok belejuk palackozni. -
Daneeka
senior tag
Indexes videon felbuzdulva gondoltam megkostolok egy xmas madnesst en is, de az enyem nem volt romlott. Egyebkent habot nem fejlesztett semmit, lehet maradt valami mososzer az uvegben vagy nem perfekt valami meg a szensavasitas korul. Hidegen kezdtem el inni, igy az elejen szinte fel sem tunt a tolgyfa chips illata de ahogy melegedett egyre inkabb elotort belole, a vegere mar sok is volt szerintem. Nem volt rossz de a citromos savanykassagat nem csiptem. Veszek belole szerintem parat es elteszem oket es fel evente kibontok egyet.
-
Daneeka
senior tag
Van valami ertelme tartogatni az ilyen kommerszebb uvegeket mint BrewDog, Anchor stb. szerintetek?
Az osszes jobb sorbol amit 2011 ota ittam megoriztem egy peldanyt az uvegebol de most, hogy lassan atallok nagyobb fozetek keszitesere be kene fogni azokat is, penzben olyan 10k lenne ennyi uveg. Azon gondolkozok, hogy csak a magyar sorforradalom erdekesebb uvegeit tartom meg, az osszes kulfoldirol leaztatom a cimket es befogom palackozasra, amiket itthoni boltokban meg lehetett venni azoknak gondolom ugy sincs semmi "gyujtoi erteke", bar tobbinek sem. -
Daneeka
senior tag
@adster
@Jhonny06Eleg jo listak ezek, szerintem parat megkostolok beloluk amit itthon lehet es akkor nem lesz akkora oroszrulett, hogy vajon ihato 3 decit vettem-e 2 ezerert.
Mas: elmult par napot osztrakoknal toltottem es nem volt kedvem valahogy lagereket inni a havas hegyek kozott ugyhogy inkabb kulonbozo buzasoroket ittam. (nem mintha ez telibb lenne de legalabb felsoerjesztesu)
Elegge megtetszett a stilus, ahogy elneztem nem is tul bonyolult, inkabb egy ilyennel roffentenem be az uj rendszerem. Szerintetek mivel lehetne feldobni a stilust? Olyan 15 litert akarok fozni szetosztva 5 erjeszto kozott es mindben valami kulonbseget akarok okozni. (foleg az erjedesi homersekletekkel manipulalnek a banan/fuszer eszterek miatt) De erre haromnal tobbet nem erdemes elhasznalni, marad meg ketto. Fuszerezzem? Tolgyfa chips? Szarazkomlozas? Vanilia bab aztatas? Dobjak bele valami gyumolcsot? Rontsak meg egyet?
-
Daneeka
senior tag
IHCU van mostanaban a csakajosorben?
Holnap nyilik egy uj soros hely a Kertesz utcaban, (ha jol ertettem) megy valaki?En kozben szereztem egy rakas cuccot kulfoldrol, egy fontos dolgot leszamitva mar minden cuccom meg van amivel a jobb mikrosorfozdek operalnak. A pontot az i-re egy ozmozis viz szuro tenne fel de azt meg egy darabig nem eroltetem. Ha lenne egy olyanom akkor azzal le tudnam csupaszitani szinte nullara a vezetekes vizet es kulonbozo sok hozzaadasaval imitalni a vilag hires sorfozo vizeit (Pilsen, Burton stb.)
-
Daneeka
senior tag
válasz Jhonny06 #8478 üzenetére
http://folyekonykenyer.blog.hu/2014/01/09/szombaton_nyit_a_szimpla_berlin_craft_beer_bar
@jookomak
Szerintem a Galaxist is utolerte. A fesztes nem volt rossz, aztan ittam egy uvegest nem olyan regen, csak az maradt meg bennem, hogy fuize volt amit nem csipek. Mondjuk Galaxisnal az volt a leghuzosabb amikor lefoztek a Legendaban Galaxy komlo nelkul, ezzel agyon csapva a lenyeget a sornek.
-
Daneeka
senior tag
Ha nem akarsz keseruseget csak illatot akkor aztasd a komlodat 70-80 fokos vizbe 20-30 percig. Ha akarsz izt is akkor menni fog vele nemi keseruseg is, 10-20 perc forralastol mar menni fog iz is de nem tul sok keseruseg. Ha tovabb forralod akkor se iz, se buz csak keseruseg lesz.
Utana ebbol a teabol ontsel hozza a leveshez amig jo nem lesz, vagy ha mar eleg jo belotted mennyi komlot akarsz beleteheted a levesbe is szerintem.
Komlot itthon a beerodalomtol vagy innen vehetsz, nala tobb fele van mint a beerodalomnal amugy a beerodalom vagy tole szerzi vagy mindketten ugyanonnan, a brouwlandtol.
-
Daneeka
senior tag
Amugy azok kozul amiket itthon vehetsz kiprobalnek tobbet is, eleg eros karaktere van ezeknek: citra, galaxy, simcoe, amarillo, elso korben semmilyen europai fajtaval nem probalkoznek.
Tarold oket lezarva melyhutoben, probald mindnel hamarabb felhasznalni felbontas utan, szord bele a poharadba mikozbe iszol egy IPA-t vagy valami mert elszall az aromaja mint a kavenak.
[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
Csinaltam 3 honapja egy IIPA-t de valamit elszamoltam es 9% alkohol helyett 11% koruli lett es az egy honap erjedes soran kinyirta az elesztot es nem szensavasodott be. (a belgak az ilyen nagyobb soreiket ez okbol ujra szoktak elesztozni palackozas elott)
Igy harom honap utan kezd enyhulni a komlo illat, inkabb ilyen mazsolas, karamelles suti illata es ize van.
Gondoltam bekeverem valami szensavassal ugyhogy vettem egy NoLimit IPA-t, osszekevertem oket es beledobtam meg 6g maradek simcoe-t a poharba. (6g eleg sok, annyival mar szoktak ~4 liter sort szarazkomlozni) Keveres utan atszurtem egy kave szuron.Olyan brutalis lett, hogy alig birtam meginni, le is kellett hevernem utana. Mar tulzas volt szerintem.
Mas: lattam a helyi boltban Angry Beastet 950-ert. Erdemes megkostolnom? Meg egyik nagyobb magyar stoutot vagy portert se kostoltam az xmas madnessen kivul.
-
Daneeka
senior tag
Akkor megveszem.
Ezen meg eleg jot rohogtem, ez a par Goose Island sor itthon szerintem legalabb 50k-ba kerulne ha lenne legalabbis azok az arak alapjan amit neten talaltam. (sokat nem kerestem mondjuk meg lehet nem is az van az uvegben)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Építő/felújító topik
- pitvarfibrilláció (Afib) felismerése okos eszközzel
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Politika
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Háztartási gépek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Szólánc.
- További aktív témák...
- DJI FPV Drone ÚJ szett SOHA nem használt 0h repülési idő
- DJI Mavic 3 Classic Fly More Combo FMC RC drón - 4/3" Hasselblad kamera - újszerű állapotban
- DJI Mini 3 Pro / Mini 3 / Mini 4 Pro drón akkumulátor (eredeti DJI)
- DJI FPV Racer FMC drón - Fly More Combo
- DJI Mavic 3 / Cine / Pro / Classic drón akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest