Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Lalikiraly: Asus Gaming V16 - RTX5050
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Socket AM4 topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
raveinT
tag
válasz
adagabor
üzenetére
szia, én annyit tudok hozzáfűzni, hogy a szintén msi alaplapom (x370) gyártói oldalán a megjelenéskor letesztelt RAM -ok listáját többet nem frissítették, mégis mikor megvettem a korábbi 2*8gb gskill RAM kit helyére ugyanabból a modellből a 2*16gb kitet, simán vitte az xmp profillal a megfelelő órajelen.
Szóval attól még, hogy nem frissítették a listát, attól még simán lehet bele jó (nyilván annál magasabb sebességre viszont nem lesz képes mint amit az alaplap bír).
Én a helyedben ha van abból a RAM -ból amit most használsz 2*16-os, azt vennék és akkor 90% hogy nem lesz kompatibilitással gond (ha meg igen, netről rendelés esetén ugye elállhatsz az esetek többségében 2 héten belül), ugyanúgy be tudod majd állítani az xmp profilt.
-
raveinT
tag
válasz
7Heads Drago
üzenetére
Úgy-úgy. Kocsival ugyanígy vagyok, bár nyilván ott is van rendes szervizes meg olyan aki visszaél ahol lehet.
Saját példa a pc-s lehúzási kísérletre: volt hogy levittem haverom pc-jét, a sarkon lévő szervizbe, mert a cmos jumper elveszett, és kellett volna egy reset, de a csavarhúzós megoldást nem akarta elhinni haverom hogy megteszi, ha meg bármi baja lett volna utána a gépnek életem végéig hallgathattam volna, hogy én rontottam el... Szóval levittem, hogy egy cmos jumpert húzzon már rá legyen kedves a szaki, aki ehelyett mindenképp teljes bevizsgálást akart rám erőltetni. Végül rájött, hogy hiába győzköd, úgyhogy azt mondta adjam oda a gépet megcsinálja ő a shortolást. Majd gúnyos mosollyal visszaadta, hogy megcsinálta, de majd meglátom, hogy biztos nem ez lesz a baj, és akkor nyugodtan hozzam vissza az eredetileg ajánlott bevizsgálásra. Fent visszapattant a GPU és bár változott a szitu, csakugyan nem volt továbbra se ok valami, viszont egyből szemet is szúrt, hogy a CPU hűtőhöz közeli RAM sticket félig kilazitotta az úr, úgy meg vsz a rossz kontakt miatt nem bootolt a gép. Helyre pattintottam és csodák csodája ment minden szépen. 1000% hogy a RAM mikor levittem a gépet még a helyén volt, és azok nem úgy vannak rögzítve, hogy csak úgy elmozdulnának...
Tl;dr: én azóta nem bízok a pc szervizekben, és sajnos nem ez az egyetlen ilyen élményem.
-
raveinT
tag
válasz
7Heads Drago
üzenetére
Korrekt, de mivel nekem sajnos eddig több rossz (lehúzási kísérletek) tapasztalatom volt számtech boltokkal, mint jó, én alapból mindig a DIY megoldásokat preferálom.
-
raveinT
tag
-
raveinT
tag
Köszi a válaszaitokat!
Igen, nekem is nagyon bejön az AM4 platform, azért nem is tervezem még évekig a váltását.
Vsz bevárom már az 5xxx-es rtx szériát, aztán az vagy lenyomja a 4070 árát vagy veszek egyet használtan hvaprón, aztán ha nagyon alulteljesít az 5600 miatt, elgondolkodom az 5700x3d-n (nem tudtam, hogy nincs nagy difi közte meg az 5800x3d közt, aztán úgy voltam vele, elmegyek a maxig amit az am4 tud).
-
raveinT
tag
válasz
Károly85
üzenetére
Igen, a legfrissebb BIOS támogatja azt is. Jelenleg egyebkent egy sima 5600 van benne egy gtx 1080-al párosítva. Csak tapogatózom, hogy ha esetleg 1-2 éven belül fejlesztenék, megúszható-e egy addigra már talán jóárú(bb) rtx 4070 + 5800x3d kombóval, vagy azok alá már kevés a lap és érdemesebb am5-ben gondolkodnom..
-
raveinT
tag
Több mint 1 év után jött egy beta bios frissítés az msi x370-hez, "- Fixed CVE-2024-36877 security issue."
Ez vajon mennyire fontos?
-
raveinT
tag
Látatlanban: ha nincs olyan feature, amit az egyik tud a másikhoz képest, és kifejezetten szükségem van rá, akkor én előbb venném az egyel régebbi, de magasabb kategóriás lapot, mint az újabb, de gyengébbet, főleg, hogy a proci amit bele szánsz, nem különösebben profitálna az újabb lapból.
-
raveinT
tag
válasz
NdrewSunix
üzenetére
Szuper! A lényeg, hogy megoldottad
-
raveinT
tag
válasz
NdrewSunix
üzenetére
Ha esetleg még nem tetted, nézd át a BIOS összes menüpontját, hátha van valami energia gazdálkodási beállítás amit ha módosítasz, megoldódik. Ugyanezt érdemes lehet magában a windows energiagazdálkodás beállításokban átnézni.
Anno nekem is volt ilyen problémám még vagy 10 éve egy inteles géppel, de sajnos már nem emlékszem mi lett a megoldás - de meg lehetett oldani azt tudom.
-
raveinT
tag
válasz
ncc1701
üzenetére
Ha az alaplap papíron egyébként támogatni tudja olyan frekvenciáig, akkor nincs kizárva, hogy menni fog (de értelemszerűen nem is garantált a gyártó által nem tesztelt kiteken). Afölöttiről nem tudok nyilatkozni.
Nekem pl. az x370-as lapom papíron 3200mhz-ig bírja, az a g.skill ram kit pedig amim van, pont nem szerepelt a board 5x00 CPU kompatibilitási listán, mégis ott van az XMP profil és viszi szépen annyival.
-
raveinT
tag
válasz
ncc1701
üzenetére
Szia,
1. Van egy "Ryzen SMU Checker" nevű ingyenes progi, ha abba belehúzod a bios fájlt amit fel szeretnél majd telepíteni, kilistázza neked az melyik generációból melyik procit támogatja. Én is ez alapján végeztem az X370-es alaplapomon az 1600x->5600 váltást.
2. A RAM-ot az alaplap kompatibilitási listájáról érdemes ellenőrizni, hogy melyik memóriagyártó melyik modelljét milyen kiszerelésben milyen sebességgel garantálja. Az msi elég részletesen szokta listázni ezeket. Ahogy látom több b450-es mortar alaplap típus is van, szerintem keresd ki a tiédet és nézd át a listát. Az, hogy az msi által listázott érték feletti sebességre lesz-e xmp profil, azt nem tudom.
-
raveinT
tag
Sziasztok!
msi x370 sli plus alaplapon készülök cpu cserére. Jelenleg egy enermax liqmax II hűtő van rajta (anno félconfigot vettem, és ez a csomag része volt), viszont ez nagyjából az 5. évét tapossa és szét is van nyúzva, ezért az új procira már egy Noctua NH-U12S hűtőt tervezek feltenni.
A problémám, hogy a noctua szerelési útmutatója arra alapoz, hogy megvan az alaplaphoz járó processzorhűtő lefogató (remélem jól mondom, az a lapka ami az alaplap hátoldalán kéne legyen a hűtő rögzítéséhez), azonban úgy néz ki ezt az alkatrészt elfelejtette mellékelni az előző tulaj, akitől a félconfigot vettem (ha volt ilyen egyáltalán).Szerintetek a liqmax lefogatója is működhet, vagy szükséges valahonnan "stock" lefogatót szereznem?
-
raveinT
tag
válasz
barabasb
üzenetére
Erősen valószínűtlen, hogy az új hűtő fogyasztása okozna ilyet.
Pár alap tipp:
Nézd meg biztos mindent rendben visszapattintottál-e. Pl. Ram vagy maga a gpu nincs rendesen a helyén, táp csatlakozó stb.Ha van az alaplapodon valami státusz jelző LED, azt is érdemes ellenőrizni, sokszor az ad magyarázatot, hogy mi okozza a fennakadást.
-
raveinT
tag
válasz
zsoltika3510
üzenetére
Az alaplap bios firmware verziója támogatja az új processzorodat? Lehet először azt kell frissíteni, hogy "felismerje" a processzort.
-
raveinT
tag
Az létezik hogy ha nem QVL listás RAM-ot rakok az alaplapba (ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4), akkor csak bootloop megy (biosig se jut el a gép, csak felpörögnek a ventik aztan kb 10mp-en belül magától újraindul, és ezt ismételgeti)?
-
raveinT
tag
Sziasztok!
Msi x370 sli plus mobom van, jelenleg egy 1600x procival.
Az msi oldalán néztem a kompatibilitás listát, és bár azt írja, akár 3600xt-t is bele lehet pattintani a beta biossal, de a támogatott RAM-ok listája igencsak megcsappant a 3*** szériánál. A jelenlegi ramomat az 1000es és a 2000es széria is listázza, hogy felismeri a rendszer (3200mhz xmp), de a 3000es szériánál már nem hogy a modell, maga a gyártó is hiányzik (gskill) a kompatibilitás listáról. A többi felsorolt ram pedig mind valami gyengébb mhz mellett támogatott.Kérdésem: ez normális? Ugyanaz a lap ugyanazt a ramot más procinál már nem bírja kezelni? Vagy előfordulhat, hogy csak nem tesztelték már le vele, lévén ez egy "régi" alaplap és ezért nincs a listán.
A választ előre is köszi
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ!! HP Zbook Studio G8 i7-11850H 32GB 512GB Nvidia Quadro T1200 400NIT, 100% sRGB Garis!
- Készpénzes / Utalásos Számítógép felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- PC konfig /Ryzen 7 9800X3D, 32GB RAM, 1TB SSD/ akciós áron eladó! BeszámítOK!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG B760 i9 14900K 32GB DDR5 1TB SSD Asus ROG RTX 3090 24GB Zalman Z1 1000W
- Apple iPhone 14 Plus 256GB / 100%-os akkumulátor / 12 hónap jótállással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest