- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- WhrlpoolMind: Az eredeti lemez utánozhatatlan illata
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Boss81: Halott Torrentek keresése, törlése egyszerűen.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Peti197412
csendes tag
A rendszert már megprobáltam át fuvatni levegövel minden felé vissza ment a levegö csak a visszafolyó csövön nem..
-
Mágus2
Közösségépítő
válasz
Peti197412 #9847 üzenetére
Menet közben, fordulaton megáll az élet? Vagy csak alapjáraton?
Szikra van ilyenkor, ha indítani próbálod?
Ha van szikra, akkor az üzemanyag ellátó rendszer lesz a hibás valahol. Karbi mágnes szelep, tank szellőztető....
-
rob210
nagyúr
válasz
Peti197412 #9847 üzenetére
Talán a tank levegőztetőjével lesz valami.
De majd mágus megmondja. -
Peti197412
csendes tag
Sziasztok szeretném megkérdezni miért van az hogy megyek a Favoritommal és kb. üzemihömérsékleten leáll a motor, 10-20 perc mulva beindul ujra.Elörre is köszönöm.
-
Ramsess
csendes tag
Jó estét,sziasztok,üdv mindenkinek!
Amióta tudom mérni az autóban folyamatosan a feszültséget,és az áramot,a következőre lettem figyelmes:
Motor indítása után kb 8 Amperes töltőáram indul meg,és közben a feszültség emelkedik 14,2 voltig.Közben a töltőáram lemegy nullára.
Menet közben felkapcsolt lámpákkal,és esetleg ventillátorral kb 13,4-5 tized voltra esik a feszültség,és közben nem látom,hogy töltőáram lenne,tehát töltené az akksit,mert ha a fogyasztókat hirtelen lekapcsolom,nem mutat a műszer áramot.
Lehet rossz a fesszabályzóm? -
wladymir
csendes tag
Sziasztok
Faviba mennyi olajat kell tenni cserénél? -
gs20
tag
válasz
Atuska75 #9832 üzenetére
2008 ősszel vettem a Favoritot, akkor kapásból meg kellett csinálnom. Jó volt kb másfél évig, mígnem szakadó esőben túl gyorsan ugrottam be az ülésbe, és bele nem térdeltem a karba, és le nem tört. Kapcsoló-csere, azt már kapásból szétszedtem mielőtt beraktam, nincs vele gond.
Ja, ha már itt tartunk: én a karban benne lévő rugót, ami az index rögzítőpöckét nyomja, mindegyikben kicseréltem gyengébbre, így sokkal kisebb erő kell hozzá, hogy akadásig nyomjam az indexet. Azóta az addig fogyóeszköz visszaugrasztó-pöckökkel sincs gondom. Lehet a gyárilag túl erős rugó miatti túl nagy erők a hibák oka?
Szerintem érdemes azt a rugót kicserélni gyengébbre, vagy elgyengíteni... -
Mágus2
Közösségépítő
Nem tudom, hogy mágus bácsinak milyen motor van bent, de az a nagyon meghízott gomba kell bele.
90-es 136L -
Mágus2
Közösségépítő
Emberek, átszakadt az én olajgombám is.
Naná, hogy megszívtam a vásárlást.
-
gs20
tag
Nem értem mi a bajotok az index kapcsolóval...
Ki kell venni, szét kell szedni, csipesszel hajlítani a hibát okozó érintkezőn, kipróbálni, összerakni, öröm-bódottág. Az egész caklipakli negyed óra... -
Szplöttyy
senior tag
Sziasztok! Ismet itt koszonom az eddigi tanacsokat. Tulestem azota egy bal hatso fekcso toresen is. Most az volna a kerdesem,higz felicia muszerfalat mennyire nehez beleganyolni az enyeme? Meg a regebbi muszerfalas most. Illetve "uj" indexkarom van(a regit megtalaltam a kesztyutartoban) de igy sem tudok jobbra indexelni refizes nelkul... Meg kell szokni?
-
Atuska75
tag
válasz
Atuska75 #9821 üzenetére
Erről már máshol is tárgyaltak. Meg ezt tanultam én is. :A kartergáz a gyűrűk,dugattyú mellet elillanó gáz,ami az égéstérből a karter felé tart.
Minél kevésbé tömítenek a gyűrűk,a terjeszkedési ütem alatt annál több gáz távozik itt,azaz megnő a kartergáz mennyisége.
Nem a színe (láthatósága) számít,hanem az,hogy ha befogod a csövet mennyi idő múlva mennyire nő a nyomás.Ebből meg lehet tippelni a mennyiségét.A kartergáz csak kis mértékben fojtja a motort.Normál esetben (mikor nagyon kicsi a gáz mennyisége,össze sem mérhető a beszívott levegő mennyiségével,de mikor megnő,akkor fojtástól függően több százaléka is lehet.Ez viszont nem magyarázza,hogy miért esik vissza drasztikusan a teljesítmény.
A kartergáz tömény szénhidrogén,azaz gyakorlatilag benzingőz.A motor a túldúsított keverékbe fullad bele.Megkapja a szokásos adagját porlasztott formában hagyományos módon a karbitól, de még hozzájön egy jó adag a kartercsövön keresztül, gáz formályában.(húú, tényleg benéztem
ops: formájában természetesen. )
Megoldás lehetne,hogy szegényítjük a karbi keverékét,de ez sajnos nem működik.
A kartergáz mértéke közel sem változik a motor fojtásával egyenes arányban.
Ráadásul hőmérsékletfüggő is,az olajat is "hazavágja"....szóval az egyetlen megoldás a felújítás. -
Atuska75
tag
Elméletileg nem mert a hűtővíz meg az olaj el vannak választva egymástól. Ha mégsem lenne mert annyira kopott lenne a hengerfej akkor viszont összedolgozná a kettőt, de itt erről szó sincs. Nem te panaszkodtál hogy, kicsit erőtlen a gép? Mert amit leírsz az a jelenség csak akkor jöhet létre ha valahogy az égéstérből a kipuffgáz lejut az olajteknőbe. Viszont ha nem kopott a motor akkor esetleg gyűrű törésed lehet egy hengerben. Vagy még nagyobb baj van (gátrepedés).
-
Atuska75
tag
Az elég nagy baj ha úgy jön. Minden jel arra utal hogy, ott sajnos olyan mértékű a motor kopása ami már nem megengedett. Ez lehet gyűrű és / vagy henger kopás illetve ki oválosodás. Hengerfej kopásból származó kopás (szelepszár szimering) nem okoz ekkora kartergáz növekedést. Arról nem is beszélve hogy, ha szelepszár szimering gond van akkor a kipufogón is elég rendesen jönne a kék füst és emellett szépen csipegetné az olajat is.
-
Mágus2
Közösségépítő
Ha tényleg nagyon jön, persze ezt érezni kellene nekem is, akkor kompresszió mérés. Utána kompersszió mérés 1 deci olajjal minden hengerben, ha olajjal ugyan annyi, mint olaj nélkül, akkor a hengerfej kopott, ha nő a nyomás az olajtól, akkor gyűrűk, hengerfal lesznek a fő gyanúsítottak. Bizonyos mértékű kartergáz normális.
-
Jansz
csendes tag
Szia! Ékszíjtárcsát 5 fokra tekered és az elosztót úgy teszed be,h az elosztótengelyen lévő rotor keskenyebb vége úgy álljon, h ha rajta van az elosztófedél akkor az elosztófedélben lévő 1. henger gyergyakábele felé mutasson. Arra vigyázz,h hiába van 5 fokon az ékszíjtárcsa az 1. henger dugattyúja nem feltétlenül van felső holtponton!
-
-
edysan
csendes tag
hello favorit gyujtást raktam skoda 120ba szikra már van csak bekellene állitanom...tudtok segiteni benne?
-
Atyus77
csendes tag
Senki nem mondott olyat hogy egy jól működő motorba nem lehetne belerakni a 0w-, 5w - olajat . Jól működő motorról van szó ,tehát nem kopottasról ahol már túlzottan megnőttek az illesztési hézagok.
Én is használtam a Formanba 5w-50-es olajat és nem volt vele gondom ,..de akkor sem ajánlanám félhulla motorokba belerakni .
Azt mondom hogy jó állapotú motorba bele lehet önteni ,sőt elvileg előnyös is bele (főleg téli üzemnél) ,de kopott motorba nem érdemes belerakni.
De mostmár lépjünk ezen túl ,..inkább beszéljünk jó dolgokról ,pl. arról hogy átment a járgányom a műszakin .
-
Mágus2
Közösségépítő
válasz
Atyus77 #9806 üzenetére
Ja, és tudod mi a lényeg, hogy amelyik motor kopott, abba önthetsz akár mézet is.Ott motorgenerál kell, nem vastagabb olaj.
Ha egyszer egy motor jól működik a normális olajjal, akkor nem értem miért ne lehetne beletenni? Ugyan ez a motor van a fabia 1.4 MPI -ben ahol a 0w 40 is engedélyezve van.
Csak kevesen tudják mi a különbség az 1.4 MPI meg az 1.3 favi törzsmotor között, de elárulhatom, ugyan az a furat, csak nagyobb a löket, a gyártási technológia változatlan, ugyan olyan 3 helyen csapágyazott a főtengely(az 1000 mb óta a skodánál a fábiáig használták a konstrukciót), a felhasznált anyagok megegyezőek. a befecskendező rendszerbe most ne menjünk bele, annak nincs köze a kenéshez.
-
rob210
nagyúr
Ez egy elég egyszerű dolog amelyik issza az 5w40et abba 10w40kell.
Nem kell ezen ennyit agyalni. -
Atyus77
csendes tag
Üdv.
"Az én motorom nem kopott, hanem sokat futott ez elég nagy különbség."
Ez így van ahogy mondod.
Szerintem az én motorom sem kopott (..na jó a vezlánc zakatol mint a hétszetség
..) ,pedig már van benne 193 ezer és gyakorlatilag nincs olajfogyasztásom . Előző olajcserénél beleraktam én is az 5w-50 -es olajat ...
Viszont ugyanilyen olajat raktam az Uazba is amelyek a motorhangja olyan mintha dízel üzemű lenne
,tehát kopottak a főtengelycsapágyak , ..szóval úgy gondolkodtam én is az olajok terén mint Te és beleraktam a 5w-50-es olajat .
Az eredmény az lett hogy sokkal hamarabb felmelegedett az olaj és alapjáraton folyamatosan égett az olajnyomás piros lámpája ,szemben a sima w50-es olajjal aminél éppen ki-ki villant.Végérvényesen megértettem azt hogy a régebbi, kopottabb motorokba(teherautók,traktorok) miért rakják az 50-es olajokat ,..nem csak az olajfogyasztás visszaszorítása miatt...
Ez az én privát véleményem /tapasztalatom és tiszteletbe tartom a másfajta nézetet is .
-
62ibroN
csendes tag
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone topik
- Ingatlanos topic!
- Call of Duty: Black Ops 6
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Politika
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12500 16GB DDR4 512GB SSD RTX ROG 2080 8GB Rampage SHIVA Seasonic 550W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest