Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Pala

veterán

válasz MegalodonS #471 üzenetére

Szoktam néha olyat, hogy 1 perc a gépnek, 5-10 perc nekem, de nem nagyon vettem észre, hogy rám tolta volna a fél táblát. 1-10-es elosztásban lenyomtam a Fritz 9-et, bár lehet, hogy nem volt max tudásra állítva.
    Nemtom, nálam a Chessmaster 10 nem csak pár varit játszik, ellenkezőleg: minél többféle megnyitást próbál használni. és nem egyszer hamar eltér a könyvtől, hogy bekavarjon. Fritz 9-ben ezt úgy tudom elérni, ha egyszerűen kikapcsolom a megnyitási adatbázisát...na így lehet igazán megtanulni sakkozni, mivel nem vagy kötve a bejárt utakhoz (megnyitástanulás az nem sakktudás, csak memorizáció). Nagyon színes, érdekes partik alakulnak így ki, mind a CM, mind a Fritz 9 ellen.
    A Fritznek és a többi Chessbase programnak 2 nagy előnye van: elemzésre nagyon jól használhatók, illetve a playchess.com révén az egyik legnépszerűbb sakkszerverhez biztosítanak hozzáférést.
    Régebben mindig úgy ültem le egy sakkprogi elé, hogy elgondolkoztam, igazából mire is játsszak egy erős program ellen...ott a mélyen betanult változatok arra elegendőek, hogy tartsd a frontot...aztán a középjátékban előjön az a probléma, hogyan kovácsoljunk tervet a gép ellen.. azzal a tudattal, hogy nem fárad, nem néz el semmit. Pszichikai hadviselésre immunis:) és sokszor nem lehet kitalálni mire játszik...mert nem játszik semmire...csak kiértékeli, hogy a lépésedre melyik a számára legkedvezőbb válasz és meghúzza..nem tervez, nincs stílusa. Nagyon nehéz a gép ellen játszani (feltéve, hogy a sakkproginak nincs alapvető gyengesége). Több olyan partim volt már Fritz 8 ellen, ami nagyon sokáig teljesen remi volt...könnyedén lehetett volna tartani a döntetlent...de én elfáradtam a végére, húztam egy gyengébbet, a gép kihasználta..ő persze nem fárad el, ha rajta múlna, akár 1 hónapig is játszhatnánk. Ennek ellenére érdemes gép ellen játszani, mert segít a fejlődésben...a tudat, hogy az ellenfél a legjobbat fogja lépni, rákényszerít, hogy helyes tervet találj, hogy te is jót lépj, hogy észrevedd a fenyegetéseket és gondolkozz picit az ellenfél szemével.

Van 1 srác aki tanítok, neki sem győzöm elégszer mondani, hogy mikor az ellenfeled lép, akkor egy kis időre dobd félre a saját terveidet, lépéseidet, ötleteidet, és ülj az ellenfél helyére..mire játszik?..mire játszhat?..mire érdemes játszania? mik a fenyegetései, azok valóban fenyegetések-e? jó vagy rossz tervet játszik-e? mielőtt a saját tervünket kezdjük megvalósítani, tudatosítsuk az ellenfél lehetőségeit...és ennek megfelelően kell választanunk. kritikusnak, objektívnek kell lennünk...lássuk, ''ismerjük be'' a saját gyengeségeinket az állásban. ne akarjunk minden pillanatban győzelemre játszani...ne akarjunk mindenáron gyorsan nyerni, se ész nélkül támadni...az sem biztos, hogy feltétlenül a kényszerítő erejű lépés a legjobb. A sakk nagyon rugalmas játék, nincsenek olyan szabályok, melyek mindig igazak...csupán olyanok, amelyek általában igazak.

Új hozzászólás Aktív témák