Hirdetés
-
LOGOUT.hu
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
asdf_
veterán
válasz Alpenjunge #5745 üzenetére
Ha vezérelt órán van (az 1337 kWh-ból, hogy van konkrét szám, erre következtettek, mert az bazikevés egy 150 litereshez) ott nem nagyon van mit spórolni, évi 30e Ft a vezérelt áram, a hőszivattyús bojler (ami a felét eszi kb.) az meg ennek tízszerese.
-
Gézengúz
addikt
válasz Alpenjunge #5745 üzenetére
Esetleg ha a bojler nincs feltűnő helyen akkor jó vastagon körbeszigetelni, vagy 20-25cm. Azzal meg lehet valamennyit fogni.
-
asdf_
veterán
válasz Alpenjunge #5751 üzenetére
Gyári adatnak nagyon kevés, 80l literesekre írnak évi 1500 kWh-t, egy 150 literes majdnem évi 4000 kWh körül lehet valahol.
Nálunk a 80 literes az 122 kWh volt az elmúlt 4 hétben. Ha nálad ugyanennyi idő alatt csak 110 kWh, abból nekem az jön ki, hogy túl nagy a bojlered a valós fogyasztáshoz képest. A felülete viszont sokkal nagyobb, mint egy 80 literesnek, így azt, hogy ugyanannyi emberre, úgy, hogy az egyik gyerek és fürdik, ezzel együtt is kevesebb jön ki, mint nálunk, az valahogy furcsa nekem (mondták már itt nem egyen, hogy a 80 literesnek elégnek sem kéne lenni 3 főre *, azaz vélhetően nem fogyasztunk sokat, és így akkor azt nem értem, hogy nagyobb bojlerrel, fürdéssel hogy lehet még ennél is kevesebbet).* ebbe azér az is beleszól, hogy az, hogy a vezérelten mikor jön áram, és maga a felhasználás egybeesik-e ezzel (és időben mennyi van közöttük, nyilván nem egy kaliber 3 egymás után zuhanyzó ember, meg ez szétosztva 1,5-2 órára), ebből a szempontból mi szerencsések vagyunk, az első ember után egyből bekapcsol a bojler és folyamatosan van rajta áram vagy 2 órán keresztül.
-
asdf_
veterán
válasz Alpenjunge #5755 üzenetére
Azt nem is értem mit írnak ott a végén, nyilván úgy kellene az eszköz fogyasztását jelölni, hogy x literes és azt az x litert (vagy annak egy százalékát) naponta kiveszem belőle, ez, hogy ugyanannyi (sőt, kevesebb!) egy 50 és egy 150 litereshez, ez nekem magas. Ez a 2800 már sokkal közelebb áll ahhoz, amiről én beszélek.
[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
válasz Alpenjunge #5757 üzenetére
Nem tudjuk az osztrák energiaárakat. Sem a termékárakat (mondjuk az, hogy ez a bojler közel negyedmillió JMF, azon lestem egyet). De okosbojlerrel óvatosan, azt nem vezérelt áramra tervezték, meg így, hogy 22-06-ig van csak áram rajta, úgy tökmindegy milyen okosság van benne, mert nem tud okos lenni mögé. A 6 óra áram meg kevés egy hőszivattyús vízmelegítőnek.
-
asdf_
veterán
válasz Alpenjunge #5759 üzenetére
Az okos, az annyit tud, hogy ketyeg benne egy óra, figyeli a fogyasztást, megtanulja, és nem áll neki éjjel 2-kor melegvizet gyártani, mert mi a francnak, akkor csak hűlne reggelig, délig, estig, attól függően, hogyan használod (normál fogyasztás 55-85%-a kell csak neki). Esetleg lehet olyan, ami wifis és valamilyen szinten programozható is (vagy simán a jelenlegit ellátni egy okosrelével, 10e Ft sincs)). Ezzel lehet valamennyit, de nem feltétlen észveszejtőt spórolni. Amivel lehet, az a hőszivattyűs vízmelegítő (Ariston Lydos hibrid), de az gondolom, most ott is hiánycikk, nálunk 320-350e körül mérik, de 200e volt a normál ára csak a rezsiemeléssel feltornászták. Ez egy év alatt 650-700 kWh-ból megoldja azt, amit egy hagyományos 100 literes 2700-2800 kWh-ból (tehát évi 1000 euró nyereség kb.). Ellenben évi karbantartás és annak költségei, plusz hangja is van és hűti is a helyiséget, amiben elhelyezték. A nagy kérdés, hogy mennyi a tényleges (melegvíz)fogyasztásod, hogy egyáltalán szóba jöhet-e, mert ebből 100 literes a legnagyobb. Naplózd egy hétig az éjszakai villanyórát.
[ Szerkesztve ]
-
Frankie50
tag
válasz Alpenjunge #5761 üzenetére
Ez csak a bojler, vagy az egész ház? Nekem 13-21 kWh közt ingadozik a napi fogyasztás
-
Frankie50
tag
válasz Alpenjunge #5764 üzenetére
Hát igen! Ezért fogom bővíteni a napelem rendszert tavasszal
-
Frankie50
tag
válasz Alpenjunge #5766 üzenetére
Nálunk az alsó fürdően van, de ez látja el a két fürdőt. Ilyen tájt van most itthon is. Én már januárban cserélni akartam, mert a gázos random elaludt, és hajnalban nagyon nem volt jó hűvös víz De asszony akkor még megvédte, pedig akkor lett volna 100-s olcsóbban
Nálunk magas a gázfogyasztás, és ez a csere ~450-480 m3 megtakarítást eredményez, az piaci áron 330-360 e. A csökkentett villany ára meg 37 Ft, abba simán beférek a megtermelt 4 MWh-nyi villannyal együtt. -
Frankie50
tag
válasz Alpenjunge #5767 üzenetére
Én most csináltam meg múlt hónapban a tetőszigetelést, márciusban tervezem a napelem bővítést, csak 4 panelt akarok még feltenni, hogy fedezve legyen a bojler, és a fürdők elektromos fogyasztása. A jelenlegi rendszer csak pár száz kWh + termelt, és hogy augusztus óta mennek ezek, most az október végi elszámolásnál már fizetnem kellett az RHD-t.
Aztán őszre tervezzük a külső szigetelés megvastagítását. -
asdf_
veterán
válasz Alpenjunge #5761 üzenetére
Okos relé lehetne mondjuk egy Shelly 1pm plus?
Mondjuk. Kb. 3 óra alatt fűt fel (gépkönyv megmondja), az első esti használati időpont előtt 1,5-2 órával előbb adsz neki áramot és utolsó esti használat időpontjára meg elveszed. Meg mondjuk hétvégén kapjon valamikor délelőtt is (amennyiben persze ilyen kiszámíthatóan használjátok) Ki kell próbálgatni, hogyan jó, ha meg tudod, hogy menetrenden kívüli víz kell, akkor meg appból bekapcsolni előre. Valószínűleg párszáz kWh-t meg lehet fogni vele.
-
Degeczi
nagyúr
válasz Alpenjunge #5841 üzenetére
Mivel a beérkező hideg vizet melegíted, természetesen annak hőfokának (ami télen akár 5C körül is lehet, nyáron persze jóval több) 45C-al emelésére vonatkozik.
-
Madwe
nagyúr
válasz Alpenjunge #5845 üzenetére
A szoba hőmérséklete inkább a melegen tartásnál szól bele a képletbe. Persze jól szigetelt a legtöbb bojler, ennek ellenére pl egy fűtetlen szigeteletlen padlástérben többet fogyaszt ahhoz, mint egy fűtött fürdőben/hth-ben.
-
pjen
félisten
-
dethroner
veterán
válasz Alpenjunge #6006 üzenetére
Ismerős a Honeywell termosztátot javasolja. Melyik jobb?
És van kimondottan padlófűtéshez javasolt termosztát?A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!
-
Ramoskaa
senior tag
válasz Alpenjunge #6205 üzenetére
egyelőre semmi, januárba költözünk.
OPiiPO: Matekoztunk ,de nem fér már bele.. még a villanyt is bovitenunk kell 2x 16-ra vagy 1x 32-re[ Szerkesztve ]
Ha elolvastad az üzenetem, kérlek vedd a fáradságot és válaszolj!
-
pjen
félisten
válasz Alpenjunge #6629 üzenetére
Így van és ott párolog a lakásban. Este kopogtatnak, jön a penész.
-
pjen
félisten
válasz Alpenjunge #6964 üzenetére
Azért érdekes, tegnap voltam Maglódi Auchanban, ott jó meleg volt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Assetto Corsa Competizione
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Mobil flották
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- BestBuy topik
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság