- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Szeretem az ecetfát
- No Voice in the Galaxy
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
vadkörte #820 üzenetére
Előbb elhangzott, hogy "a gyártó nem írt hozzá drivert".
Nem, 10-hez nem, de csomó más mindenhez sem írt. Csomó ilyen dologhoz csinál a MS.
És Linuxra is pont ugyanolyan régen írtak ATi-ék drivert, mert ugyanott találod a legacy cuccok között.
Csak a Linux disztrókhoz oda van pakolva, és működik is, meg a nyílt drivereket ugye még mindig fejlesztik.
Ennyike a történet.
Az OS-ek és az IT infrastruktúra nagyjából már közmű, csak nincs szabályozva, hogy hogyan kell működtetni. És most ami nem opensource, az mindenféle kérészéletű cégeken múlik, hogy működik-e.
Nem jó ez így.
Az opensource dolgok sokkal időtállóbbak. -
-
válasz
vadkörte #726 üzenetére
"...hanem egy 20 éves hw eddig is működő driver-éhez adtak ki FRISSÍTÉST!"
Teljesen jól szemlélteti a Linux problémáját.
Olyan fejlesztésbe nyomják az energiát és időt, ami teljesen értéktelen és érdektelen.
Otthoni illetve SOHO környezetben már nem létezik ez a kártya. (Nyilván néhány kivételt lehet találni, ha valaki nagyon akar.) Szerver környezetben még előfordulhat. De ott nem fogják tolni a grafikus felületet.Rengeteg kiadásban Létezik a Linux. Egyik alapja másiknak és másik alapja a következőnek.
Ha egy valóban megbízható kiadásnak tekinthető Linuxot nézek, pl. SuSE, Red Hat, .... még hihető, hogy megbízható és biztonságos. Legalább is törekednek rá. A többieknél talán.Talán a kevesebb ez esetben is több lenne. Kissé átgondoltabb és összefogott fejlesztés jobban tolná a Linux szekerét, mint a mai helyzet.
-
joysefke
veterán
válasz
vadkörte #726 üzenetére
Nem most adtak ki először ahhoz a 20 éves hw-hez drivert, hanem egy 20 éves hw eddig is működő driver-éhez adtak ki FRISSÍTÉST!
Tisztában vagyok vele, hogy nem ez az első Linuxos driver hozzá, mielőtt hozzászólást írtam ezzel kapcsolatban, nyilván beütöttem a keresőbe, hogy Rage 128.
Azzal kapcsolatban amit írtam tök mind1, hogy a mostani az az első vagy a 15. driver. Amikor a nevezett kártya még többre volt való mint a pápa töke (mint egy akkori alaplapra integrált grafikus vezérlő) akkor még nem volt rá értelmes Linux driver. Ezt szajkózom kb 10 hsz óta.
-
Kansas
addikt
válasz
vadkörte #474 üzenetére
A Bici által írtakon kívül, amivel én találkoztam:
- A Lenovo IdeaPad Z575-ömben található AMD Radeon HD 6720G2(A6-3400M + HD6650M Dual Graphics)
- HP 3500c scanner nem tudott direktban printerre scannelni("fénymásoló üzemmód")
- SB Live! 24bit hangkártya
- több, nem spéci felbontású monitoromon küzdeni kellett a natív felbontásért(igaz, ez azért jóval régebben volt)
- ThinkPad T43p Wi-Fi kártyaPersze ez nem mind ugyanaz az OS volt, némelyik UHU Linux alatt jött elő, másik PCLinuxOS alatt, de használtam Fedorát, Debian-t, SuSét, többféle Ubuntut és Mintet is, ahogy nem általános célú Linux-okat(OpenELEC, FreeNAS, stb.) is. A FreeNAS-nak pl a RAID-kártyám nem tetszett(mondjuk az az ESXi-nek se).
A "nagyon free" disztróknak pl. az AMD akkori(HD 3-4000-es szériához való) zárt VGA driverének feltelepítése jelentett leküzdhetetlen akadályt, RPM-ből.Ellenpélda: ironikus módon a Winprint-es HP LaserJet 1000w printer 64-bites Windows-on nem ment(az utolsó hivatalos driverét XP-hez adták ki), Linux alatt meg simán. Egy időben csak azért futott egy Linux VM a Windows 7-en, hogy lehessen nyomtatni...
-
válasz
vadkörte #474 üzenetére
Én pár éve linuxozom csak, de az én tapasztalatom:
- 10 éves körüli profi wacoom rajztábla (akkor fél milla kb.)
- némely stúdióba való hangkártya (állítólag a kommerszek között is van pár)
- egy-két ensoniq chipes USB-DAC
- találkoztam olyan gémer perifériával, aminél az extra gombok nem mentek
- vannak a 3D modellezést segítő modell forgató beviteli eszközök amik nem mennek linux alólEzen kívül is van pár dolog, amire nehéz volt drivert szerezni (pl. külsö helyről szerezni, forgatni), vagy nem teljeskörűen működött; pl. tajztábla egérként működött, de a nyomás érzékelés 16 helyett csak 8 biten ment, és a dőlésérzékenység egyáltalán nem.
Szóval én főleg zenei és grafikai stúdióban használatos cuccoknál futottam bele megoldhatatlan linux támogatásba.
mod: Olyan is volt ellenern, ami win10-en nem ment, csak régebbi windows-on, meg linuxon.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
vadkörte #353 üzenetére
Egy időben nagyszüleim 384MB ramos gépen neteztek, mikor még Gnome2-es volt az Ubuntu és egész faszán ment. Később persze upgradeltem... Viszont egy elég gyönge gépe volt az egyik szomszédomnak, azon sokáig Crunchbag Linux ment, ami boot után fogyasztott mindössze 70..90MB ramot.
Valamelyik nagyon minimalista felület volt rajta, de minden lényegest ki tudtam drótozni az egér jobb gombos menüjére, így faján lehetett használni. Persze ma már ez a gép is le lett cserélve normálisra, azóta Debian fut rajta LXDE-vel. Így még mindig elég szerény igényei vannak, de kicsit többet nyújt.
-
kenwood
veterán
válasz
vadkörte #298 üzenetére
Jo az,mint a sajtreszelovel a ....
Foleg amikor javitani akarsz,es zsonglorkodsz a pocokkel.
drag&drop, copy-paste is egy elmeny erinton.
Szerintem egyszerubb lett volna felmondani diktafonra,es megirni billentyuzeten(#287)
Vagyis amig keves a 4K tartalom,addig a 480p eleg mindenre -
válasz
vadkörte #222 üzenetére
&bambano
Szerintem a kolléga az ottani tapasztalatok alapján írta, amit írt, sajnos az irodista sztereotipia ilyen. Meg igaz is, saját tapasztalat szintén, persze vannak kivételek, emiatt is bugyutaság annak magára venni, aki nem ilyen. Én speciel ráláttam egyszerre cigiszünet alatt nemrég az összes termékmanager gépére....na hagyjuk is. Ha végeznének egy felmérést az országban, hány százalék FB és más tartalomszolgáltatás fogyasztás valósul meg irodai környezetben......
Ti üdítő kivételek vagytok!
Én sem sértődöm meg, hogy az improduktív munkaerőket már le sem szarja senki!
Ebbe meg ti szaladtatok bele, mert nem ám csak az a hasznos tagja a társadalomnak, aki előállít értéket!
-
Apollyon
Korrektor
válasz
vadkörte #202 üzenetére
Én semmilyen fan nem vagyok, voltam már mindkét oldalon.
A tapasztalat pedig az, hogy el lehet lenni AMD-vel is, csak körülményesebb.
Aki linux használathoz szeretne hardvert venni, az a legjobban akkor jár, ha intelt választ, intel igp-vel. Ezzel garantáltan nem nyúl mellé.Ha kell diszkrét VGA is, akkor jelen pillanatban nvidia javasolt, a zárt driver tisztességesen működik. Már a nem natívan futtatható játékok is úgy-ahogy mennek állítólag steamplay-jel, de erre én még jó ideig nem építenék.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Max
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Google Pixel topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Spórolós topik
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! I3 10100F / RTX 2060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged