2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Win10 és Linux 'low end' laptopon

Élet egy Intel (Atom) N3060 / 2 GB / 32 GB gépen. Hát élet ez egyáltalán???

[ ÚJ TESZT ]

Forráspont

A mai napon felforrt az agyvizem.

Egy Logout teszt alatt olyan fröcsögés kezdődött a kommentekben, amitől szerintem a cikkíró életkedve is elment. Az emberek gyalázták a low end hardverrel szerelt laptopot, és persze istenítették a használt üzleti gépet. Bele sem gondoltak, hogy másnak esetleg más az optimális gép, és hogy talán nem hülye az az évi pártízmillió ember, aki megveszi az olcsó laptopokat.

Az a helyzet ugyanis, hogy sok embernek nem kell erős gép. Sőt, nagyon sokan nem is gondolják, hogy az OS 90-120 másodperces bootideje, meg a Facebook 20-30 másodperces elindulása sok lenne. Ők nem sietnek. Ők nem kódolnak videót, nem futtatnak benchmarkokat sem, és ők nagyon-nagyon-nagyon sokan vannak. Sokszor többen, mint akik igen. Ők nem hajlandók / képesek / fognak 2 fillért adni egy i7-es prociért, mert nekik az Atom is pont ugyanazt a netet mutatja. Ja, hogy lehetne "jobb" is a gépük? Miért? Mi a "nem jó" ezzel a mostanival? 5-6 órán át folyamatosan netezek róla, amikor utazom, meg kell lapogatnom a táskámat, hogy egyáltalán benne van-e. 4-5 filmet, vagy egy fél sorozatévadot megnézek, mire lemerül. A fácsét ezen is látom, vagy ha nem, akkor bedugom azt a hádéakármi kábelt, és nézem a nagy tévén. Ha pedig meg kell írnom azt az évi 2-3 nyilatkozatot / szerződést / hivatalos levelet, akkor fogom a Google Docs-ot, vagy az onokám által rárakott oppenoffiszt, és azzal szépen megoldom. E-mailt nézek, és az alza.hu zöld patkányát is megcsodálhatom rajta. Mondták, hogy vehetnék jobb gépet, de azt a 100-150 ezer Ft-ot inkább odaadom a fiaméknak, menjenek el nyaralni.

Bizony. Ez a valóság, kedves "vegyélhasználtüzletit"-huszárok! Ők is normális emberek. Olyanokat mondtok, hogy "széthullik az a sz*r, ha rásüt a nap" – ugyan már! Nem hülye a gazdája, nem erre parkolja a Suzukit! Mitől hullana már szét? Ja, hogy 5-6-7 évesen potenciálisan vége lesz? És az üzletinek nem? Nekem volt már két új, egyenként félmillás Dellem is, a kettőben összesen három alaplapcsere, két akksicsere, I/O-modulcsere, panelcsere, hangszórócsere volt gariidőn belül, mind a gyári selejt minőség miatt. A család olcsó gépein olyan 40-45 üzemév alatt egyetlen elhalálozott HDD garis cseréje volt indokolt. Mégis miről beszéltek?

És még egy tévedés: a tudatos vásárló az egyik kommentelő szerint az, aki "adott pénzből a legjobb terméket vásárolja." Ez hülyeség. Az a tudatos vásárló, aki adott pénzből a SZÁMÁRA legjobb terméket vásárolja. És ez itt a lényeg: a ti igényeitek nem az egyetlen helyes megoldáshoz vezetnek.

Van nekem komoly céges ultrabookom, meg komoly privát laptopom, meg a régi privát laptopom, meg régi és új mobiljaim, meg két tabletem is. Mégis megvettem ezt a kis piros izét, ezt a Lenovo 100S-t, ráadásul használtan. 11,6 inches HD Ready képernyő, Intel N3060, kemény 2 GB RAM. 32 GB eMMC tárhely, Windows 10, 1 kg alatti súly, és 4-6 órás valós üzemidő. Ráadásul a 28000 Ft-os árért volt benne egy 256 GB-os noname SSD is. Korábban már teszteltem az ugyanilyen külsejű, de belül csak Atom Z3735F procival szerelt kis gépemet, amit kb. egy éve elajándékoztam. Viszont egy hónappal később megvettem ezt a mostanit, N3060-nal, mert ennyiért kihagyhatatlan volt.

Nem vártam sokat tőle, és hogy mit kaptam? Hát, olvass tovább!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.