Hirdetés

2021. október 20., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) nullpoint


nullpoint
senior tag

Jó cikk lett. Végre megtudtuk milyen sebességet produkál egy ilyen rendszer.

(#2) Mikki96


Mikki96
csendes tag

Pár éve találkoztam először ilyen kütyüvel, akkor egy emeletre kellett felvezetni az internetet és csak ez volt az opció. Annyit még hozzátennék, hogy az adapter mellé dugott töltők/egyéb fogyasztók csökkenthetik a sebességet. Mindent összevetve hasznos cucc.

Don't be a fanboy

(#3) Medvetojás


Medvetojás
aktív tag

Abban esetleg tudnál segíteni, hogy hogyan lehet egy ilyen termékhez jutni jelenleg? Weboldalon csak a termékinfó van, de rendelni sehogy sem sikerül. :DD

ESET, Adobe, Windows, Office és játékok csak tőlem! - https://shoppy.gg/@Medvetojas

(#4) ish4d0w válasza nullpoint (#1) üzenetére


ish4d0w
őstag
LOGOUT blog

Köszönöm! :R

(#5) ish4d0w válasza Medvetojás (#3) üzenetére


ish4d0w
őstag
LOGOUT blog

A leggyorsabb, ha a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül rendeled meg. Rendelhetsz akár több darabos szettet is egyszerre, például olyat mint ami a cikkben van (1 "felhordó" adapter + 2 db WiFi képes PLC adapter), így rögtön nemcsak egy, hanem két szobába is el tudod juttatni a netet!

(#6) Medvetojás válasza ish4d0w (#5) üzenetére


Medvetojás
aktív tag

Köszi!

A cikk pedig nagyon jó lett, iszonyú részletes és mondhatni hiánypótló is. :R

ESET, Adobe, Windows, Office és játékok csak tőlem! - https://shoppy.gg/@Medvetojas

(#7) Reggie0


Reggie0
nagyúr

Azert a haztartasi klima ritkan 3500W-os, inkabb az 1kW max 2kW a jellemzo.
De ami a fontosabb, hogy nem azt kell nezni mennyi a fogyasztas, hanem mekkora az aramfelvetelt. Egy 1kW-os aszinkron motorral, mivel nagy az inditoaram es induktiv terheles ezert joval nagyobb a felvett aram, mint a nevleges teljesitmenye.
Emiatt on-off klimat nem erdemes rakotni, viszont az atlagos inverteres klimakkal nem lesz gond.

[ Szerkesztve ]

(#9) Aprósólyom


Aprósólyom
őstag

Én nagyon keresem az eszköz sebességét, de nem találom.

A cikkben említed, hogy full-duplex az eszköz. Honnan származik ez az információ? Mind a saját tapasztalataim, mind mások következtetései és infók is arról tanúskodnak, hogy half-duplex, úgy ahogy a wireless megoldások. Az ethernet interfész ugyan full-duplex, de a powerline eszközök egymás közt half-duplex módon kommunikálnak. (pl. egy forrás)
Ennek ellenére még az eszközöket gyártók, support fórumján is találtam már full-duplexes fake infót.

Nem is csoda, hogy nem lehet kihasználni az elméleti maximális tempót és a half-duplexnek hála az AV2000 küytük tudják megközelíteni az 1Gbps egy irányú (pl. letöltés) sebességet.

Nekem egy TP-Link 4010P (500Mbps link) szettem van.
A TP link management szoftvere szerint a jobb időszakokban 250-330Mbps a link sebessége. Rosszabb időszakokban 180-190Mbps. Ez utóbbi esetben a letöltésem is csak kb. a fle körül alakul ~75-80Mbps. A jobb időszakokban pedig ~90Mbps, tehát közel a 100Mbps ethernet interfész maximuma. (A TP-link 4010 eszközökön csak 100Mbps eth csati van.) Ez is igazolja számomra, hogy half-duplexről beszélünk.

Csak a pontosítás végett. Kíváncsi lennék, hogy mekkora tempót sikerült elérned az eszközökkel, mert nagyon kevés sebességtesztet találni ezekről az eszközökről. (Valószínű az eladók, forgalmazók, gyártók presszionálják a bemutatókat, tesztelőket, mert a számok AV600, AV1000, AV1200, AV1300, AV2000 eléggé félrevezetőek.)

Az én tapasztalatom az, hogy 5Ghz AC wifi-n (1 vastag téglafal, -68dB, 2 antenna, 40Mhz sávszélesség) még mindig jobb játszani, mint egy jó minőségű villamos hálózatra, 1 fázisra dugott AV600 powerline eszközzel.
Az is érdekes, hogy a két powerline eszköz között 975byte packet size-ig a ping meglhetősen alacsony a hálózaton belül, 2-3ms, ellenben 976byte-tól felfelé egyből 22ms latency-re ugrik a pingelés.
Az 5Ghz AC wifi bridgemnél nem tapasztalok ilyet.
Olyan játékoknál, ahol nagy az adatforgalom én oda nem nem tudom javasolni ezt a megoldás (pl. 128 tickrate CS szerver vagy Quake Champions, de lehet ).
Bár AV1000 és jobb powerline-t nem próbáltam, de látva, hogy mennyire zavarja jelátvitelt és a ltencyt a hálózatra csatlakoztatott más villamos fogyasztók, így nehezen tudom elképzelni, hogy azok is megfelelőek lehetnek játékra.
Ettől még van létjogosultsága természetesen, hiszen a WiFi-t még több körülmény és jobban befolyásolhatja, továbbá az a tény, hogy valahova nem jut már el a wifi, de villamos hálózat van, úgy nagyon jó megoldás lehet. (Bár wifi-t nagyon olcsón ki lehet terjeszteni egy pár ezer forintos repeaterrel.)
Egyszerűen csak utalni akartam a tapasztalatokkal arra, hogy csodát várni nem szabad ettől a megoldástól sem. :R

(#10) izee válasza ish4d0w (#4) üzenetére


izee
senior tag

Szia! Köszi az írást.

szerencsére a Vodafone kütyüje a jók közé tartozik, és képes fázisok között is "átjárni" – hiszen nullvezetéket és fázist is használ kombináltan

Egyébként erről hol lehet értesülni, mielőtt az ember megveszi? (árukeresős top találatok főleg)

Ritka esetekben előfordulhat olyan elektromos bekötés is, hogy egyáltalán nem fog működni különböző kismegszakítók között a hálózat
[...]
különböző kismegszakítókon voltak az egyes helyiségek, emiatt le is csökkentette a sebesség kb. a negyedére

Inkább ez, mint a semmi.
Lehet, hogy az fázis-nulla "átjárás" oldja meg? Ezt manapság még jellemző, hogy kispórolják? Szóval jó lenne tudni, hogy milyen kulcsszót kellene keresni a termékleírásban, dobozon, kézikönyvben.

[ Szerkesztve ]

Identicalness is the tendency to propagate to collaborate and to interact only with people who are very very very very very much like you. Epitome of this is the selfie. https://www.youtube.com/watch?v=dmXcjvL9VSc&t=39m45s

(#11) Fall-N válasza Reggie0 (#7) üzenetére


Fall-N
addikt

Így van. Nekem egy Orion OMAC-1680-as mobil klímám van, ami 1 kW áramfelvételű és 2,65 kW névleges teljesítményű (9000 BTU). Sosem szokott baj lenni ha megy mellette a mosógép, mert inverteres és nem ON-OFF rendszerű, ami hirtelen lökésszerűen venné fel az áramot. Nem úgy a mikró, ami simán levágja a biztosítékot ilyenkor. Ahol viszont nem mennek ilyen nagy teljesítményű gépek, oda bőven elegendő a teljesítménye. Klíma meg tényleg nem fogyaszt annyit, de amúgy is érdemes a nagy fogyasztású gépeket külön biztosítékra kötni, nem konnektorba dugni. Magyarul ki kell építeni egy külön áramkört a klímához, ami nem mellesleg esztétikusabb is, ha nem látszik és ha mögötte van bedugva

Persze ez a powerline megoldás nyilván egy meglévő régi építésű épületre van tervezve, mert új építésnél célszerű megtervezni az internet kábelek helyét falon belül, meg a klímát és egyéb gépészeti dolgokat.

(#12) Fehér Farkas


Fehér Farkas
őstag

Egy ilyet lehet vennem kéne itthonra, mert a hátsó udvarban a garázsban nincs wifi. Terveztem wifi repeatert, de annak pont az a baja, hogy a gyenge jelből az csak még gyengébbet tud tovább produkálni már. Ezzel viszont hátramegy a garázsba a net a villanyon full erővel és ott mellettem szórhatja is lényegében ugyanúgy full erővel. Nyilván veszteségei vannak, de telefonra nem is kell Gigabit. Jelenleg kb. Edge szintű wifi van hátul a garázsban, annál minden jobb. Arról nem beszélve, hogy sokszor fel kell tartanom a levegőbe a telefont ehhez is.

[ Szerkesztve ]

Elza és Mása emlékére.

(#13) ish4d0w válasza Aprósólyom (#9) üzenetére


ish4d0w
őstag
LOGOUT blog

Üdv!
Sebességtesztet szándékosan nem raktam bele, mert rettenetesen félrevezető ugyanis az nem igazán az eszközön múlik hanem az elektromos hálózaton.
Én 60-110 mbit/s közötti sebességeket mérek mindkét irányban LAN-on, ami nem jó de nem is tragikus. De ez az én példám csak. Kolléganőmnél ugyanez az érték 30-40 mbit/s, igaz az egy jóval nagyobb ház. Ezek nem reprezentatívak.
Láttam már 230 mbit/s-es mérést is vele máshol. Talán az a legjobb eddigi.

Az AV600 és a TP-Link 4010P sokkal gyengébb kütyük, mint ez. Nem azonos pályán játszanak, ha jól emlékszem a 4010P pont nem tudja a fázisok ÉS nullvezeték használata kombót, illetve az biztosan half-duplex is, illetve 100 mbit/s-es portjai vannak. Olyat szerintem ne vegyetek, hiszen nem fog valós eredményeket adni, egyrészt a powerline technológiában is gyengébb, másrészt a 100as ethernet port is korlátoz. így ne ebből induljunk ki és ne hasonlítsunk a Vodafone kütyüjéhez, amin nem 100-as, hanem gigabites csatlakozó van és belsőre is jóval fejlettebb. Sokkal jobb.
Ez TP-Link 4010P volt amúgy az egyik kütyü amit visszaküldettem a kolléganőmmel amikor hálózatot építettem náluk. Helyette vettünk neki Devolo MagicWifi 3as szettet.

A full duplexben nem vagyok biztos. Az ethernet interface tulajdonságaiból másrészt saját méréseimre támaszkodva gondolom. Itt a tévedés jogát fenntartom, ugyanis hivatalos infót nem találtam rá így forrást sajnos nem tudok adni. Majd meglátom, tudom-e tesztelni.
Mindenesetre: [link]

Az 5 Ghz-s 802.11AC vagy akár 802.11AX WiFi (új nevén WiFi 5 illetve WiFi 6) pedig persze, hogy sokkal jobb és stabilabb mint a powerline valaha is lesz. Akinek van rá módja, használja ezeket a Wifi szabványokat. Powerline akkor kell ha a wifi valamiért nem megoldható, mondjuk túl nagy az áthidalandó távolság, túl vastag falakkal.

A wifi repeatert nem javaslom, na az tényleg half-duplex és azonnal lefelezi, illetve le-negyedeli a sebességet, a pingidőt pedig ugyebár növeli sokkal. A wifi repeater esetén a pingidő sokkal rosszabb mint akár a legolcsóbb powerline adapterrel is.

(#14) ish4d0w válasza izee (#10) üzenetére


ish4d0w
őstag
LOGOUT blog

Üdv

>"Egyébként erről hol lehet értesülni, mielőtt az ember megveszi? (árukeresős top találatok főleg)"
Nincs feltüntetve. A termék részletes specifikációját kell átnézni, vagy a gyártó ügyfélszolgálatát felhívni. Árulkodó jel lehet ha gigabit-képes az eszköz ugyanis azt nem igazán tudják enélkül megoldani, már ha tényleg képes rá a kütyü.Azt kell venni.

>"Lehet, hogy az fázis-nulla "átjárás" oldja meg?"
Igen.

>" Ezt manapság még jellemző, hogy kispórolják?"
Igen.

>"Szóval jó lenne tudni, hogy milyen kulcsszót kellene keresni a termékleírásban, dobozon, kézikönyvben."
Gigabit, 1000, AV1000, AV1500, AV2000. Ezek jó eséllyel jók. Illetve az árcédula ikerszett esetén 40-50e körül, 3 db-os szett (1 felhordó+két wifi plc) 70-90e között van, szóló félpár bővitő wifi plc eszköz esetén is minimum 25-30e körül van.

TP-Linkek esetén a sorozatszám elején minél magasabb szám legyen mert az jelzi az új eszközöket. Pl: TP-Link TL-PA8.... újabb és jobb mint a TP-Link TL-PA4... De azért ott is meg kell nézni hogy gigabites-e.

Na, ezek jók.

Kerülendőek az ettől olcsóbb, 5-15e Ft közötti eszközök ami ilyen AV200, AV500-600 és társai megnevezéssel bírnak. Jó, a semmitől jobbak, de nem szabad stabil nagy sebességre számítani tőlük. Kis lakásba talán elég de egy családi házhoz egy ilyen eszköz olyan kevés, hogy az emeleten nekem már nem volt velük hálózat.

(#15) ish4d0w válasza Reggie0 (#7) üzenetére


ish4d0w
őstag
LOGOUT blog

Abszolút igazad van! Köszönöm szépen.
Igen, nekem még vannak nem-inverteres, váltóáramú motorú légkondijaim, több mint 2KW-sak, ha az illetve a motor/kompresszor ha bekapcsol, még a lámpák fénye is belehalványul egy pillanatra. Na, ilyet tényleg nem szabad rákötni.

Az inverteres már kevesebb löketet igényel valóban. Viszont mivel az átlagolvasó nem tudja ezeket, én a cikkben már így hagyom ezt, jobb az óvatosság, inkább ne kössenek bele semmilyen légkondit.

(#16) ish4d0w válasza Fehér Farkas (#12) üzenetére


ish4d0w
őstag
LOGOUT blog

Na igen, ez pont ilyen célra lett kitalálva. Azt azért nem mondanám hogy full erővel fog menni, mert nem azzal fog (jó ha a harmada meglesz) de a wifi repeaternél sokkal jobb lesz valószinüleg.

(#17) UnA válasza ish4d0w (#16) üzenetére


UnA
Korrektor
LOGOUT blog

+1. Nekem pl. két szint között kellett használni, arra is nagyon jó volt. Viszont kerülni kell az olcsó modelleket, azok között sok a silány minőségű. :)

(#18) dchard


dchard
veterán

Huhh. Hát azért van benne butaság meg pongyola megfogalmazás is:

"Tehát TILOS hosszabbítóba, elosztóba kötni."

Nem tilos, csak simán rosszabb lesz a sebesség, ha hosszabbítóba dugod. A magyarázatban pedig a lényeg nem hangzik el: azok a powerline adapterek, amik rendelkeznek aljzattal azért érdemes inkább őket venni, mert az aljzatuk szűrt. Ergó a fogyasztók, amiket abba dusgz, nem zavarják a powerline hálózat által használt sávot (ami 5-85MHz egyébként). Megfordítva ugyanezt: kifejezetten érdemes minnél több fogyasztót a powerline adapteren lévő aljaztba kötni, akár (megfelelő terhelhetőségű) elosztó segítségével, így az elektromos hálózat zajterhelését csökkentjük --> jobb powerline sebesség.

" Érdemes azonos kismegszakítón belül elhelyezni a kütyüket"

Teljes butaság. A kismegszakító a powerline hálózat szempontjából rövidzár, nem számít hogy azonos kismegszakító mögött legyen. Ami fontos az az, hogy egy fázison legyenek. És ez alól a cikkben szereplő és egyéb AV12000/AV2000-es eszközök sem kivételek. Attól, hogy ezek az eszközök képesek a nulla-föld vezetőt is használni, a sebesség jóval kiseb lesz akkor, ha a fázis-nulla és a fázis-föld párok nem állnak a rendelkezésre. Különösen a nagyobb méretű családi házakban, ahol azért egy lakáshoz képest jellemzőbb a több fázis is, érdemes lehet szélessávú fázisközösítőt beépíteni, mely a különböző fázisok között is lehetővé teszi a powerline hálózat szélessávú jelének az átjárhatóságát. 7-8 ezer Forintért lehet kapni ([link]

"Ne terheld túl az eszközön lévő konnektort."

Ez fizikai képtelenség. A konnektorok max 16 aperrel terhelhetők, ezt a kiszolgáló kismegszakító méretezésével kell kikényszeríteni. Ha a fogyasztó bármit is túl tud terhelni, akkor a villamos hálózatot helytelenül alakították ki.

+1: valaki kérdezte, hogy a PLC résznek milyen a duplexitása: a powerline (akárcsak a wifi) TDD technológiát használ, tehát half-duplex.

[ Szerkesztve ]

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#19) ish4d0w válasza dchard (#18) üzenetére


ish4d0w
őstag
LOGOUT blog

Köszönöm szépen az észrevételedet! Valóban sajnos a villamossági ismereteim hiányosak. Mindig tanulok Tőled valamit!

A szélessávú fázisközösítő tippet külön köszönöm! Ezt nem ismertem de nagyon hasznosnak tűnik , lehet hogy élni fogunk a dologgal.

A kismegszakítós dolgot valóban rosszul tudtam, pedig több helyen is teszteltem. Itt valószínüleg a különböző fázissal kevertem össze ugyanis voltam olyan helyen, ahol az is eltérő volt.

""Ne terheld túl az eszközön lévő konnektort."" >> itt én a használatiban és az eszközön szereplő "MAX 3500W" feliratra gondoltam.

Viszont valóban rosszul fogalmaztam mert amit írtam, nem ezt jelenti.

[ Szerkesztve ]

(#20) dchard válasza ish4d0w (#19) üzenetére


dchard
veterán

Nincs mit, ha már kiemelt lett, akkor legyen benne minnél több információ ami pontos :)

"Ezt nem ismertem de nagyon hasznosnak tűnik , lehet hogy élni fogunk a dologgal."

Erősen érdemes, ha valóban több fázis között kell a powerline-nak működnie.

"itt én a használatiban és az eszközön szereplő "MAX 3500W" feliratra gondoltam."

A 3500watt 230Volttal számolva: 3500 / 230 = 15.2Amper. Mivel a konnektorok maximális terhelhetősége 16Amper, ezért eleve nem fordulhat elő túlterhelés, mert nem lehet úgy a hálózatot kialakítani, hogy nagyobb mint 16Amperes kismegszakító legyen előtte. Erre írtam, hogy ez csak hibásan kialakított villamos hálózatnál lehetséges, de ennek nincs köze a powerline-hoz, mert a konnektor amibe dugod, sem bír el többet, mint 3500watt :)

[ Szerkesztve ]

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#21) Reggie0 válasza dchard (#20) üzenetére


Reggie0
nagyúr

Ha a kismegszakitok kioldasi karakterisztikajat megnezed, akkor kiderul, hogy tul lehet terhelni rovidebb ideig.

(#22) kenwood


kenwood
addikt

"hiszen annak simán lehet ettől jóval több is a fogyasztása"
A powerline adapter szerintem nem kepes a klima fogyasztasat novelni. :DDD
Valoszinuleg az "ennél" szora gondoltal.
Nem te vagy az elso, aki tevesen ugy veli,a ket szo szinonimaja egymasnak.
Nem ertem, ez hogyan alakult ki, de ki vagyok bukva ettol :D

[ Szerkesztve ]

Szakmai kerdesekre privatban nem valaszolok. A forumon sem, mert semmihez nem ertek.

(#23) Lord Myn


Lord Myn
senior tag

Köszönjük a cikket!

Úgy érzem pont ez kellene nekünk, mert kétszintes házban lakunk és a felső szinten elég gyenge a wifi jel (a gyári ConnectBox-ot használjuk routerként). Egyelőre csak átfutottam a cikket, úgyhogy lehet tévedek, de nem találtam infót róla, hogy kb. milyen árfekvésben van egy ilyen csomag, erről tudsz infót adni?

"War does not determine who is right - only who is left."

(#24) Medvetojás válasza ish4d0w (#5) üzenetére


Medvetojás
aktív tag

Felhívtam a telefonos ügyfélszolgálatot. Azt mondták nincs raktáron, és azt sem tudta megmondani mikor lesz, ha lesz még egyáltalán. :C

ESET, Adobe, Windows, Office és játékok csak tőlem! - https://shoppy.gg/@Medvetojas

(#25) dhstyle válasza Medvetojás (#24) üzenetére


dhstyle
tag

Nemis lesz , kivezettük (egy vodás dolgozó)

Seat Leon 1.8 20V Turbo :) OnePlus 8 Pro 12/256

(#26) Medvetojás válasza dhstyle (#25) üzenetére


Medvetojás
aktív tag

Ezt nagyon szomorúan veszem tudomásul. :(

Esetleg valaki tud egy konkrét, szuper alternatívát?

[ Szerkesztve ]

ESET, Adobe, Windows, Office és játékok csak tőlem! - https://shoppy.gg/@Medvetojas

(#27) ish4d0w


ish4d0w
őstag
LOGOUT blog

Sziasztok!
Sajnálattal olvastam hogy a terméket kivezetik, sajnos így az idő a beszerzésre rövid volt a cikk megjelenése óta. A cikket egyébként több hónappal ezelőtt írtam és beküldtem, csak sajnos nagyon lassan jelentették meg, addigra pedig elfogyott a termék...

Valahol sejtettem hogy már nem sokáig lesz kapható hiszen ez egy UPC-s termék volt, de azért bíztam benne hogy pár hónapig még beszerezhető lesz. Sajnos nem. Viszont akinek sikerült szereznie, használja egészséggel, jó netezést!

Aki alternatív terméket keres, annak a Devolo MagicWiFI szériáját illetve a TP-LINK TL-PA8010P, TL-PA8030P szériákat tudom ajánlani helyette.

(#28) dchard válasza ish4d0w (#27) üzenetére


dchard
veterán

Én a TPL-Link TL-PA9020P-et venném, különösen ha valaki hosszabb távon tervez, és nem csak két végpontban, hanem akár 3-4 végpontban gondolkodik.

Alapvetően az AV2000-es eszközöket érdemes vásárolni egyébként függetlenül a gyártótól.

Senki ne essen pánikba csak azért mert a Voda kivezette a terméket, számos gyártóból lehet választani :)

[ Szerkesztve ]

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#29) Medvetojás válasza dchard (#28) üzenetére


Medvetojás
aktív tag

Azt mondták nekem az üzletbe, hogy ingyenes (persze ezt azért nem hiszem el), de mondjuk 30 ezer forinthoz képest egy alacsonyabb havi díj egész tűrhető lett volna. Én csak ezt bánom.

(Meg a design is tök jó szerintem, mint a Connect Box-é).

ESET, Adobe, Windows, Office és játékok csak tőlem! - https://shoppy.gg/@Medvetojas

(#30) dchard válasza Medvetojás (#29) üzenetére


dchard
veterán

Értem, a trükk a finanszírozásban volt. Mivel nem vagyok Vodás, így én csak a műszaki tartalommal foglalkoztam :)

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#31) ish4d0w válasza dchard (#28) üzenetére


ish4d0w
őstag
LOGOUT blog

Jogos, a 9020P-t még nem ismerem de rákerestem és nagyon jónak tünik! Köszi a tippet!

(#32) ish4d0w válasza Medvetojás (#29) üzenetére


ish4d0w
őstag
LOGOUT blog

Pedig de: bizonyos esetben már ingyen is adták. Hogy akció volt-e vagy alapból is, azt nem tudom

(#33) Gixxer88


Gixxer88
addikt

Hát nem tudom,én sokáig terveztem ilyen kütyük beszerzését (már 15 éve is voltak ilyen cuccok csak akkor még jobbára wifi nélkül),de az villanyhálózatos lutri miatt sose vettem.
2021-ben nem is annyira tartom korszerűnek,főleg mivel van már mesh wifi is.
Persze lehet drágább,de sokkal nagyobb területen lesz gyors wifi (meg minden egységnél 2 kábeles lehetőség is).
Nálam 3db TP-link Deco M4 üzemel AP módban,még hátul a nem kicsi kertben is van wifi és simán jön legalább 90-110mega a 200-ból a kert végében is,a routerek által erős jellel lefedett területen meg mindenhol max sávszél van.
Ha valakinek nem kell gigabites lan csati akkor az E4 még olcsóbb is.
Aztán annyi további eszközzel lehet bővíteni amennyit csak akar az ember.
Ahol csak wifi miatt kell,oda pl elég az E4 is,ahol kábeles csatlakozás is lenne,oda meg az M4 (de csak arra a pontra,meg fő routernek),így vegyesben még egy kicsit visszább lehet fogni a végösszeget.
M4 3-as pakk 45-50k,E4 3-as pakk 35k,de szerintem maximálisan megéri,nincs többet bosszankodás és szívás,ráadásul rohadt egyszerű a beüzemelés is,még a leglaikusabbaknak is.

(#34) UnA válasza Gixxer88 (#33) üzenetére


UnA
Korrektor
LOGOUT blog

Azt továbbra sem értem, hogy a wifi hogyan fogja megoldani a jeltovábbítást mondjuk az emeletek között. De lehet, hogy csak én vagyok lemaradva.. .

(#35) ish4d0w válasza Gixxer88 (#33) üzenetére


ish4d0w
őstag
LOGOUT blog

Ez mind szép és jó, a Deco pedig egy igen jó eszköz, de van amikor olyan nagy távolságok illetve vastag falak vannak a házon belül, hogy egyszerűen nem használható a wifi az összekapcsolásra. Nem kell palotákra gondolni, egy nagyobbacska emeletes családi ház is ki tudja váltani ezt.
Ilyenkor marad a powerline.

(#36) ish4d0w válasza UnA (#34) üzenetére


ish4d0w
őstag
LOGOUT blog

Sehogy.

(#37) Gixxer88


Gixxer88
addikt

Nem igazán értem miből vannak a házaitok.Ólomlemezzel béleltek a falak?
Csak mert egy jóbarátom is beruházott pár Deco-ra és elégedett,pedig egy 2 szintes 110nm-es 50cm vastag falvastagságú terméskő házról van szó,aminek a födémje is jó vastag vasbeton.
Megfelelő pontokon vannak elhelyezve a routerek és megy mindenhol a wifi.

(#38) tatabike


tatabike
őstag

Én annó egy expanderrel egy földszinti lakás konyhaablaka alól simán átlőttem a netet WiFi-n a szomszéd ház hetedik emeleti tetőtéri lakásába.

A másik, hogy azért utána lehetne nézni dolgoknak, ha cikket ír az ember, a 3.5 kW-os klíma esetén a fűtő/hűtő teljesítményt jelöli ez az érték, nem pedig a teljesítmény felvételt. Egy nem túl régi, 3.5 kW-os klíma 1-1.5 kW-ot vesz fel maximum, a legújabbak pedig 0.9-1 kW-ot maximum. Én is ilyennel fűtök/hűtök egy 40nm-es faházat, 10ezer forintot "fogyaszt" havonta.

Apám, látja mit csinál az a kutya? Látom fiam, nyalogatja a tökeit. Apám, ezt én is kipróbálnám. Próbáld fiam, de szerintem meg fog harapni...┌∩┐(◣_◢)┌∩┐

(#39) kenwood válasza tatabike (#38) üzenetére


kenwood
addikt

Comment elott se art utana nezni, mert eleg meredek dolgokat irtal :D

Szakmai kerdesekre privatban nem valaszolok. A forumon sem, mert semmihez nem ertek.

(#40) qnadam válasza kenwood (#39) üzenetére


qnadam
addikt

jó, expanderrel wifizni valóban nem egyszerű, bár a jól vannak hangolva a rugók...

hát lehetne eggyel jobb, de nem kegyetlenül krvarossz, hanem aránylag szr

(#41) ish4d0w válasza qnadam (#40) üzenetére


ish4d0w
őstag
LOGOUT blog

Kesz vagyok :DD :DD

(#42) ish4d0w válasza kenwood (#39) üzenetére


ish4d0w
őstag
LOGOUT blog

+1

(#43) ish4d0w válasza tatabike (#38) üzenetére


ish4d0w
őstag
LOGOUT blog

Vannak regebbi legkondik is, azokrol sem szabad megfeledkezni. Es egy olyan hazban, ahol nem lett kiepitve vezetekes halozat a falban, konnyen elofordulhat hogy regi legkondi van. Aminek az inditoarama majdnem a duplaja annak, amit a Te modern legkondid csucsteljesitmeny neven vesz fel.
Illetve nemcsak 40nm-es haz letezik hanem joval nagyobb is, ahova ertelemszeruen erosebb klima is kell.

Amiben tevedtem azt mar elismertem, ez viszont nem helyallo kritika szerintem. Egy joszandeku figyelmeztetes volt a legkondihasznalat. Egyebirant miutan dchard helyesbitette a tevedesemet, azota mar en is az egyik kisebb teljesitmenyu legkondit bekotottem es valoban nincs gond. Azzal.

(#44) qnadam válasza ish4d0w (#43) üzenetére


qnadam
addikt

a 2,5 kW-os klímám adattábla szerint 3,8 ampert eszik hűtés közben (vagy kevesebbet), a 3,5-ös 5,5-öt, de ezt szoftverből még lehet korlátozni. egy régi on-off cucc viszont tényleg rendesen meg tudja rángatni a hálózatot.

hát lehetne eggyel jobb, de nem kegyetlenül krvarossz, hanem aránylag szr

(#45) ish4d0w válasza qnadam (#44) üzenetére


ish4d0w
őstag
LOGOUT blog

Es nekem ebbol van 3... csak egy inverteres van, a tobbi on-off AC...

(#46) morgyi válasza Gixxer88 (#37) üzenetére


morgyi
nagyúr

Az ilyen Powerline csodák helyett kapásból azzal kéne kezdeni, hogy a szolgáltató által adott routert átkapcsoltatod bridge (modem) üzemmódba, és veszel mögé egy normális routert.

Kapásból értelmes wifid lesz, ezt meg repeaterekkel vagy mesh-el már meg tudod oldani a továbbiakban.

A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

(#47) arnyekxxx válasza Gixxer88 (#37) üzenetére


arnyekxxx
addikt

.Ólomlemezzel béleltek a falak?

jelenleg egy 40centis falú vályogházban élek, a válaszfal max 30 centi, az udvarra 2 falon keresztül már csak a jel emléke jut át, épületen belül 1 válaszfalon át a szomszéd szobában is nemritkán már szakad a wifi. Szóval nem kell ahhoz ólomlemez.

(#48) morgyi válasza arnyekxxx (#47) üzenetére


morgyi
nagyúr

Milyen router? A szolgáltató által adott 1db beépített antennás szörnyeteg?

A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

(#49) kenwood válasza arnyekxxx (#47) üzenetére


kenwood
addikt

Az altalad leirt szitut siman lekezelik mar a szolgaltatoi routerek is,de a 10-15 ezer forintos kategoria biztosan.
Annyit kell tenned, hogy leszedsz egy wifi analyzert a mobilra,vagy a notebookra.
Amiket ellenorizni szukseges :
2.4 ghznel azt, hogy mennyien hasznaljak az 1-6-11 csatornat a kornyeken, nyilvan arra erdemes valtani a 3 kozul,ami a legtisztabb.
Sajnos a surubben lakott helyeken mindig van egy balfasz,aki nem erre a haromra, hanem valami randomra allitja, igy lenyegeben ket savot is zavar egyszerre a harombol.
Lehetoseg szerint (foleg hazon belul,kis tavolsagnal) keruld a 2.4 hasznalatat.

5 ghznel pedig csak azt kell nezni, hogy hany decibel a jel kozvetlenul a router mellett allva,illetve azokon a pontokon,ahol gyakran hasznalnad.
Ha megvolt a meres, rakd magasabbra, picit odebb stb ... ( akar olyan helyre is, ahol esztetikai okokbol hosszutavon nem maradhat), majd merj ujra.
A lenyeg, hogy egy darab 30-as fal nagyon keves ahhoz, hogy szakadozasokat okozzon,ha normalisan be van allitva, el van helyezve az eszkoz.

UI: a wifi forgalom ketiranyu, igy akar a vegpont is lehet a ludas, vagyis hiaba sugaroz makulatlan jelet a routered, ha a 15 eves notebookod wifi kartyaja nem tudja rendesen vissza kuldeni neki a valaszt.

[ Szerkesztve ]

Szakmai kerdesekre privatban nem valaszolok. A forumon sem, mert semmihez nem ertek.

(#50) arnyekxxx válasza kenwood (#49) üzenetére


arnyekxxx
addikt

egy darab 30-as fal

Próbáltad már a vályogfalat? Ugyanez a cucc előtte a téglaházban a kert végéig "elhallatszott"

#48 TP-Link TL-WR1043ND 3 antennás.

(#51) ish4d0w válasza arnyekxxx (#50) üzenetére


ish4d0w
őstag
LOGOUT blog

Azért az, bár korrekt gép volt, de veterán már és messze elmarad minőségben, nyereségben [link] ettől. (ez ma éjfélig huaweiextra10 kuponnal olcsóbb)

[ Szerkesztve ]

(#52) ish4d0w válasza morgyi (#46) üzenetére


ish4d0w
őstag
LOGOUT blog

A mesh jó dolog, ha van wifi jel. De ha a mesh eszközök között az összekötő közeg a wifi, az azért jóval magasabb pingidőt és felezett sebességet fog adni mint az "ilyen powerlineos csodák".

Egy normálisan kiépített mesh hálózat esetén vezetékkel illik összekötni az APket. Úgy tényleg jó. De ezzel elérkeztünk az alapproblémához, amihez az egész cikk íródott: hogy mi van akkor, ha nem akarunk vezetéket húzni...

(#53) kenwood válasza arnyekxxx (#50) üzenetére


kenwood
addikt

Nem probaltam, de ez egy N-es router.
A kovetkezo szabvany, az AC 2013-as, es mar annak is van utodja az AX,vagy WIFI6, szoval tobb,mint 10 eves technologia a max, amit a routered tud.

[ Szerkesztve ]

Szakmai kerdesekre privatban nem valaszolok. A forumon sem, mert semmihez nem ertek.

(#54) qnadam válasza kenwood (#49) üzenetére


qnadam
addikt

mondjuk európában eleve az 1-5-9-13 sem lógna egymásba, de mindenki az 1-6-11-et fetisizálja, így csak hármat lehet használni, nem négyet.

hát lehetne eggyel jobb, de nem kegyetlenül krvarossz, hanem aránylag szr

(#55) ish4d0w válasza qnadam (#54) üzenetére


ish4d0w
őstag
LOGOUT blog

Sajnos ez a hibás "automatikus csatornaválasztó" algoritmusnak köszönhető, ami sok eszközön úgy van megírva, hogy nem használja a 12-13as csatornát... Pedig tényleg jobb lenne úgy elosztva.

(#56) qnadam válasza ish4d0w (#55) üzenetére


qnadam
addikt

az hagyján, de vannak eszközök, amik kliensként sem hajlandóak látni a 11 felettieket, mert csak.

hát lehetne eggyel jobb, de nem kegyetlenül krvarossz, hanem aránylag szr

(#57) ish4d0w válasza qnadam (#56) üzenetére


ish4d0w
őstag
LOGOUT blog

Igen, az amerikai régiós kliensek. Ha szerencséd van, állítható lehet rajtuk a régió és akkor látni fogják. De van amin nem lehet állítani, ami dühítő mert akkor azt az amerikai piacra szánták. Azt hiszem hogy nem is szabadba Európában olyan cuccot árulni ami nem tudja a 12,13 csatornát.

(#58) arnyekxxx válasza kenwood (#53) üzenetére


arnyekxxx
addikt

Tudom, régi de ez nem változtat azon, hogy van olyan falanyag az ólmon kívül is ami durván árnyékolja a wifit.

(#59) beef válasza ish4d0w (#5) üzenetére


beef
senior tag

Az ára mennyi ennek a kütyünek (lehet csak én nem láttam a cikkben)?
A voda ügyfélszolgálatot meg ezért nem hívnám, hogy 5-10 percig hallgassak valami csodálatos muzsikát :)

(#60) Medvetojás válasza beef (#59) üzenetére


Medvetojás
aktív tag

Nem kapható már sajnos. Korábban én már felhívtam őket, nem lesz belőle.

ESET, Adobe, Windows, Office és játékok csak tőlem! - https://shoppy.gg/@Medvetojas

(#61) beef válasza Medvetojás (#60) üzenetére


beef
senior tag

Köszi.
Akkor a cikk aktualitását veszítette :D

(#62) yerico válasza beef (#59) üzenetére


yerico
senior tag

5 perc? Létezik ilyen? Komolyan? 35 perc alatt nem kaptam ügyintézőt, mert szar volt a net, maradt, hogy neten jelentsem be, hogy nincs net. Úgy szar az ügyfélszolgálatuk ÉS maga a szolgáltatásuk is, hogy ahhoz nem kellett egyéb eszköz, hogy a router 0,8 Mbs (300-as net, minimális sávszél 30 v. 50 Mbs emlékeim szerint) sebességét leosszam.
Váltottam Telekomra, ott PLC-ken keresztül megy most a TV, hát, nem stabil a dolog. TP-Link AV1000-esek vannak, de pont tegnap döntött úgy az egyik, hogy nem ad netet. Ma kijött a szerelő, természetesen azonnal működött. Lehet, hogy cserélek másra, de ebből most van 4.

(#63) TomMusic


TomMusic
senior tag

Sziasztok,
Nekem is szükségem lenne egy ilyen (bármilyen) adapterre. Nem kell semmi extra, semmi csicsa.
Egyszerű de megbízható legyen. IPTV-t kéne egy panelban egyik szobából a másikba átvinni. Semmi másra nem lenne használva, viszont legyen stabil mint atom :D
Tudtok ilyet ajánlani, ami bevált és nincs vele semmi baj? :U
Előre is köszönöm szépen!

Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbálom a lehető leghosszabbra nyújtani.

(#64) beef válasza TomMusic (#63) üzenetére


beef
senior tag

UTP kábel, minden más nagyságrendekkel drágább és megbízhatatlanabb :D

(#65) Aprósólyom válasza ish4d0w (#51) üzenetére


Aprósólyom
őstag

Tök mindegy, hogy új vagy régi routered van ha a jelz/zaj viszony ugyan ott lesz nagyjából. Ezen nem lehet sokat csiszolni. jobb antenna, jobb erősítő. Ha szakadozik a jele, és valamivel jobbat tud produkálni egy másik router, akkor meg lassú lesz a tempó. Kielégíteni nem fogja, az biztos.

(#66) Aprósólyom válasza arnyekxxx (#58) üzenetére


Aprósólyom
őstag

Próbáld 1 csatornával, abban az esetben valamelyest javul a jel/zaj viszony. Mivel a függőleges és vízszintes tengelyek mentén nagyon változatos tud lenni a jel térbeli terjedése (biztos láttál már ilyen képeket routerek oldalán), a tereptárgyak elhelyezkedés (jel visszaverés, gerjesztés/kioltás) sokat számíthat a router elhelyezése vagy az antennák állása. Érdemes próbálkozni: pár centik és pár fokok számíthatnak.

Ha ezen próbálkozások nem segítenek, akkor az az ötletem lenne még, hogy a szobák közti ajtókeretre lehetne mesh dobozokat szerelni, amik esetleg valamelyest egymásra látnak, vagy csak kisebb lesz a takarás és árnyékolás az ajtók fa anyaga miatt.... Remélem érted mire célzok. :U GL! :R

(#67) arnyekxxx válasza Aprósólyom (#66) üzenetére


arnyekxxx
addikt

Mindent végigpróbáltam én ott, de jobb nem lett. A megoldás tényleg az volt a kerti elérésre, hogy egy router az ajtónyilás irányába ami az ablakon is kilát és igy már sikerült wifit tenni a kertbe.

Már mindegy, elköltöztünk, Itt most ugyanaz a router mindent lefed. Téglaház.

(#68) KoLa_2


KoLa_2
csendes tag

Sziasztok! Sokat gondolkodtam, hogy hozzászóljak a témához. Maga a készülékbemutató része rendben van, de 2. oldal ahol PLC-t írja le a szerző, tele van zagyvasággal, kb. 'villanykanóc' szint. Nem szeretném a szerzőt ezzel bántani, vagy minősíteni, mert legalább született erről az eszközről egy hiánypótló felhasználói leírás.
Következővel van problémám: Jel nem a nulla vezeték miatt varázsolódik át másik fázisra és a villanyóra sem egy 'tűzfal' készülék. Ezt nem így kell felfogni.
PLC szabvány egy meglévő erősáramú (ez bármi lehet a törpefeszültségtől a nagyfeszültégig) hálózatra ültetett sávfeletti (ethernet topológiájú) '2 vezetéket használó rádiós eszköz. Vannak speciális ipari fajtái ami 3 fázisú rendszerre is implementálható, de a boltban kapható chipset-esek mind1 fázisra készülnek. Régen is használták meglévő villmos hálózatot FSK-s kommunikációval, pl. kapcsolójelet küldtek át rajt. Ez is hasonlóképp működik, csak kis teljesítménnyel ('háztartási' méretben), nagyobb sászélességgel, akár OFDM modulációval. Több fázison átjárás a fentiek miatt egy áthallás lényegében, ahol különböző fázisú vezetékek hosszabban és párhuzamosan futnak egymás mellett, de mind ilyen állapot csomagvesztést ereményez tehát kerülendő. PLC-kkel a másik gond, hogy egy háztartásban nagyon sok készülék kapcsoló üzemű táppal működik. Ezek közül vannak gyengébb és jobb konstruciók. Sok tápegység generál nemkívánatos felharmonikusokat, gyengébbekben nincs PFC-sem, így lényegében szórja a hálózatot, ezáltal rontja az adatávitel minőségét.
Épp ezért nagyon sok körülmény befolyásolhatja a PLC-k működését a hálózattól kezdve a fogyasztókig. Zavar lehet folyamatos, de ideiglenes is akár a 'szomszédból'. Fentiek miatt látható hogy nem egy stabil megoldás, főleg annak aki streamingel, vagy épp ping is fontos neki. Lehet érdemesebb ilyen estben valami WIFI-s mesh hálózatot kiépíteni. Még egy további gondolat, 3500W ohmos terhelésre vonatkozik, de 1-1,5 KW ohmos terhelésnél többet nem kötnék rá. Nem kellene leégetni a házat. Ne ebbe kössük a mosógépet, sem a hősugárzót...

[ Szerkesztve ]

(#69) ish4d0w válasza KoLa_2 (#68) üzenetére


ish4d0w
őstag
LOGOUT blog

Szia! Nagyon köszönöm üzenetedet! Örömmel vettem ugyanis nekem sajnos nincs villamos képzettségem, viszont mivel a termék megkívánta, kénytelen voltam megpróbálni összeszedni az idevágó tudnivalókat, de mint azt írtátok, tévedéseim vannak, ezért van mit tanulnom a témában.

Köszönöm a helyesbítést, tervezem korrigálni a cikket.

(#70) Menotti válasza Medvetojás (#60) üzenetére


Menotti
aktív tag

Annyira nincs már a Vodafonnál,hogy már a technikus sem tudja a rosszat kicserélni sem.
Ezzel is szívatva vannak az előfizetők.A vtv box miatt kitalálták,hogy így legyen internet,aztán ha elromlik akkor oldja meg magának az előfizető....Szégyen.

(#71) Medvetojás válasza Menotti (#70) üzenetére


Medvetojás
aktív tag

Hát igen, pedig a teszt olvasását követően nagyon rájuk szálltam, hátha van még egy, de már az első kommentem írásakor se volt belőle.

ESET, Adobe, Windows, Office és játékok csak tőlem! - https://shoppy.gg/@Medvetojas

(#72) tatabike válasza kenwood (#39) üzenetére


tatabike
őstag

Figyelj, én nem írtam semmilyen meredek dolgot, ha kötekedni akarsz, keress mást. Vigyorogni én is tudok, barátom, ha írsz észérveket, elolvasom, de ha valaki nem ért ahhoz, amiről okoskodik, az nem az én hibám.

Apám, látja mit csinál az a kutya? Látom fiam, nyalogatja a tökeit. Apám, ezt én is kipróbálnám. Próbáld fiam, de szerintem meg fog harapni...┌∩┐(◣_◢)┌∩┐

(#73) tatabike válasza ish4d0w (#43) üzenetére


tatabike
őstag

Tényleg nem csak 40nm-es házak vannak? Nem mondod? Köszi a tájékoztatást, ezt nem tudtam.

Az gondolom fura neked, hogy én ezt példának hoztam fel, nem pedig általánosságként említettem, a szomorú csak az, hogy erre figyelmeztetni kell. A sértődöttség rossz tanácsadó, nem mondták még?

Meg ahogy elnézem, itt egyesek azt sem tudják, mi az a wi-fi expander, csak poénkodnak rajta, nem is értem, mit keresek itt.

[ Szerkesztve ]

Apám, látja mit csinál az a kutya? Látom fiam, nyalogatja a tökeit. Apám, ezt én is kipróbálnám. Próbáld fiam, de szerintem meg fog harapni...┌∩┐(◣_◢)┌∩┐

(#74) qnadam válasza tatabike (#73) üzenetére


qnadam
addikt

egyesek azt sem tudják, mi az a wi-fi expander

ja, egyesek. én viszont tudom! azzal nyújtják a rádióhullámokat :D

hát lehetne eggyel jobb, de nem kegyetlenül krvarossz, hanem aránylag szr

(#75) kenwood válasza qnadam (#74) üzenetére


kenwood
addikt

Van power expander is. Ha azzal az aramot megnyujtod, akkor akar 300%-os hatasfokot is el tudsz erni.

[ Szerkesztve ]

Szakmai kerdesekre privatban nem valaszolok. A forumon sem, mert semmihez nem ertek.

(#76) Guidetti


Guidetti
kezdő

Nagyon érdekes cikk volt, sokat segített és sok kérdésemet megválaszolta!
Köszi

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.