Hirdetés

2022. január 24., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#68) KoLa_2


KoLa_2
csendes tag

Sziasztok! Sokat gondolkodtam, hogy hozzászóljak a témához. Maga a készülékbemutató része rendben van, de 2. oldal ahol PLC-t írja le a szerző, tele van zagyvasággal, kb. 'villanykanóc' szint. Nem szeretném a szerzőt ezzel bántani, vagy minősíteni, mert legalább született erről az eszközről egy hiánypótló felhasználói leírás.
Következővel van problémám: Jel nem a nulla vezeték miatt varázsolódik át másik fázisra és a villanyóra sem egy 'tűzfal' készülék. Ezt nem így kell felfogni.
PLC szabvány egy meglévő erősáramú (ez bármi lehet a törpefeszültségtől a nagyfeszültégig) hálózatra ültetett sávfeletti (ethernet topológiájú) '2 vezetéket használó rádiós eszköz. Vannak speciális ipari fajtái ami 3 fázisú rendszerre is implementálható, de a boltban kapható chipset-esek mind1 fázisra készülnek. Régen is használták meglévő villmos hálózatot FSK-s kommunikációval, pl. kapcsolójelet küldtek át rajt. Ez is hasonlóképp működik, csak kis teljesítménnyel ('háztartási' méretben), nagyobb sászélességgel, akár OFDM modulációval. Több fázison átjárás a fentiek miatt egy áthallás lényegében, ahol különböző fázisú vezetékek hosszabban és párhuzamosan futnak egymás mellett, de mind ilyen állapot csomagvesztést ereményez tehát kerülendő. PLC-kkel a másik gond, hogy egy háztartásban nagyon sok készülék kapcsoló üzemű táppal működik. Ezek közül vannak gyengébb és jobb konstruciók. Sok tápegység generál nemkívánatos felharmonikusokat, gyengébbekben nincs PFC-sem, így lényegében szórja a hálózatot, ezáltal rontja az adatávitel minőségét.
Épp ezért nagyon sok körülmény befolyásolhatja a PLC-k működését a hálózattól kezdve a fogyasztókig. Zavar lehet folyamatos, de ideiglenes is akár a 'szomszédból'. Fentiek miatt látható hogy nem egy stabil megoldás, főleg annak aki streamingel, vagy épp ping is fontos neki. Lehet érdemesebb ilyen estben valami WIFI-s mesh hálózatot kiépíteni. Még egy további gondolat, 3500W ohmos terhelésre vonatkozik, de 1-1,5 KW ohmos terhelésnél többet nem kötnék rá. Nem kellene leégetni a házat. Ne ebbe kössük a mosógépet, sem a hősugárzót...

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.