Hirdetés

2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1632) szaszlaci válasza belashx (#1617) üzenetére


szaszlaci
addikt

Akkor jó olvasást a klubtagoknak! :)

No kérlek, én érteni vélem, mit szeretnél mondani. A tudomány nem mindenek feletti szemléletet annyira osztom, hogy néhány éve egy kisebb előadásom is volt, aminek ez volt az egyik vezérfonala. ELMÜ-s beruházás, polgármesteri együttműködéssel, a falumban, amit el kellett kaszálni.
Mivel az úgynevezett tudomány csupán követi a felfedezéseket, csak a lemaradás ideje a kérdéses.
(Egyébként elődeink vélhetően tudtak nagyon sok mindent, olyasmiket, ami ma legfeljebb a fikció kategória.)

Na de kérlek, a telefondoba beépített filléres GPS/GLONASS/.. chip képes az űrben keringő több tucat ilyen célú műhold segítségével, akár cm-es pontossággal, egy pillanat alatt meghatározni, hol vagy. Ilyen precíz mérésre, időzítésre képes az egész rendszer, valamint a műholdak működése, keringési pályái és a Föld alakja is ennyire pontosan ismertek számunkra.
Ezek után tényleg azt hiszed, hogy egy darab drótot nem tudunk megmérni olyan alapvető irányelvek szerint, amik szükségesek bizonyos készülékek üzemeltetéséhez? Nem ismeretlen paraméterek vannak, hiszen egy MP3 és FLAC közt minden gond nélkül láttatható az eltérés, hiszen van, erről szólt a cikk.
Lehetett volna eszement látványosan, azaz túlzóan is ábrázolni ezeket, csak ez félrevezető lett volna, hiszen én a valós mértékre voltam kíváncsi, és ezt volt célom megmutatni.
Hát sok évtizedes, tömeggyártott oszcilloszkópok MHz-es tartományban tudnak érdemben ábrázolni! A húszéves telefonod GHz-es tartományban működik stabilan, megbízhatóan. 1'800'000'000 Hz!
Igen, egy sejt is felfoghatatlanul bonyolult, és mi mindent csak feltételezünk, de itt csupán a mi általunk gyártott eszközök közti eltérést kell tudni megmérni.

Mai szemlélet szerint 4 – 6 % az, ami ezt a világot alkotja, minden anyaggal és mérhető jelenséggel, a kozmikus sugárzással bezárólag. Igen, a 6 + 94 % is csak a mi tér-idő kontinuumunkra vonatkozik.

Na de ombre, ne jöjjön már nekem a nulla tudású – nem rólad van szó – hifista, aki szánalmas és nyomorult pökhendiségében megmondja azt, hogy ő hát hogyne hallaná azt, hogy százezres vs. milliós drót, meg ugyan ilyen árú DAC! A lónak a tökét, azt hallja, az idióta barma!
Érzékelni lehet egyéb dolgokat, létsíkokat, mert meggyőződésem, hogy többek vagyunk puszta anyagnál, de ez nem a hifista okoskodás kategória egy fórumon.
Mert amikor egy tézist megtámadunk, illő volna azt ismerni, nem csak lefitymálni.

Ami a te példádat illeti, amikor valaki olyasmikről beszél, hogy egy sima drót jól szól azon a rendszeren, ahol épp rikácsolós a hangsugárzó, akkor a minimum, hogy felhúzom a szemöldököm. Ezek dB-es eltérések kell legyenek. Ezt ne lehetne kimérni? Ilyen markáns változást? Ha ez igaz, akkor igen komoly induktivitása van a kábelnek, de ilyen eszement dolgokat csak a kellően elcseszett és baromi drága hifista kábelek "tudnak" időnként.

"Szerinted a 320-as mp3 jobban szól, mint a vinyl?"
Hogy mi szól jobban, az szubjektív, ízlés kérdése. Az a kérdés, mi pontosabb, mi hasonlít jobban az eredetire, és nálam ez jelenti azt, hogy mennyire szól jól. Kivéve a mértékletes mélykiemelést, de ez egyéni dolog.
A "vinyl hangzás" egy jutub videón is átjön, a ki tudja, mivel rögzített, épp mibe tömörített anyag, a monitorba épített hangszórón. Kellemes hangja van, de hát ennek így akkor semmi köze ahhoz, melyik formátum vagy eszköz mit tud.

"Ha méteres mérőszalaggal mérek, akkor nem tudom megkülönböztetni a 80 cm-t a 82-től, mivel 100 cm az egység."
Létezik olcsó századmilliméteres tólómérő, vagy ezredes mikrométer. Mindig a megfelelő eszközt kell megválasztani.
A tíz kilométeres túrán nem fog számítani az, hogy a végét méterre kerekítem, ezért ott elég és célszerűbb is a méteres osztás.

"A mai világban olyan adattároló kapcitás áll rendelkezésre aprópénzért, hogy az egésznek nincs értelme. Engem megnyugtat, hogy a jobbikat választom"
Ez a cikk ilyen szempontból a hozzáállásról, tudatosságról szól. Mert a te mezsgyéden haladva szedd a DSD 256-ot, mert az meg biztosan még jobb, óránként tíz gigáért. Ja, hogy akkor már számít a helyfoglalás? A határt meg lehet húzni pénztárca alapján, droid módjára, vagy tudatosan is, megvizsgálva, mi az, amire valóban szükségem van.
A tied hamis nyugalom, és olyan, mint a narkó.
Ráadásul minden fajta zenetárolás, digit vagy analóg, veszteséget fog eredményezni. Sose lehet eljutni ilyen módon a tökéletes hangrendszerhez, és főleg nem a tökéletességhez. Még kevésbé az elégedettséghez.

Ha ez megnyugtat, nem Sokol rádión hallgatom. Bár most épp a monitorba építetten megy a zene, biztosan dekondicionálta a hangfeldolgozásomat, ezért nem hallom.
Viszont ha te normál hanganyaggal nem tudsz letenni egymás után két darab 10/10 ABX tesztet, akkor mire ez a nagy magabiztosság?
Bemelegítésnek a 80 kbps OPUS teszt is jó lesz. Állítólag ez a telefon minőség.
Tudom, van olyan, aki megcsinálja a 320-ra. Csak még sose láttam. És ha meg is csinálta, az se mindegy, hány éves konverterrel, mert azok is fejlődnek ám.
És ha meg is csinálja, nekem esélyem sincs rá, ergo nem akarom bemesélni magamnak, hogy ha FLAC-et hallgatok, kicsit olyan csudajó hallásom van, mint A Kiválasztottaknak.

[ Szerkesztve ]

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.