Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Vakegérke

félisten

válasz Psychonaut #118 üzenetére

Tiszteletre, becsületre, mások megbecsülésére. Manapság ezen tulajdonságok hiánycikknek bizonyulnak.
    Lehetne még sorolni, sokrétű feladat a gyermek nevelése.

Egyébként páran (ha nem is direktben) felrótták nekem szigorúságomat.
    Bárki úgy véli, hogy nálunk véres terror uralkodott, az téved. Hozzászólásaimból leszűrhető, hogy nem a verés volt a cél, egyébként sem nevezhető verésnek, ha az ember az engedetlen, rosszalkodó gyerek fenekére csap. Az viszont tény, hogy a szülő kell, hogy meghatározza a szabályokat, és bizony be is kell tartatni őket. Talán nincs is olyan gyerek, aki ne feszegetné a korlátait, és ha a szülő enged neki, akkor bizony hamar azon kapja magát, hogy a gyermek nem hajlandó szót fogadni, hiszen tudja, hogy kuncsorgással, vagy hisztivel elérheti a célját.
    Kell a következetes szigor. Ha pedig a szép szóból nem ért a gyerek, akkor jöhet a parancs üzemmód, és ha ez sem eredményes, akkor bizony muszáj a fenekére hatni.
    Megjegyzendő nem pofoztam őket, mert hiszem, hogy az arc a lélek virága.
    A gyerek pontosan tudja, hogy áthágta a szabályokat, és megérdemelte, hogy sajogjon a feneke.

Én, a véres fenevad még arra is hajlandó voltam, hogy ha a gyerek valamit simlizett, rosszalkodott, megbeszéljük vele a büntetést. Nem, nem ütlegről volt szó. Inkább játéktól, vagy tévézéstől való eltiltásról, sarokba állásról egyezkedtünk, amelyet ő maga talált ki. Nem egyszer "harmadoltam a letöltendőt", mert szerintem túl szigorú volt magához.

No most ha a szülő kiszámítható, következetes, és nem utolsósorban nem hazudik, a szabályok pedig állandóak, akkor a gyerek nagyon gyorsan (no persze nem féléves korára) megtanulja, hogy mit szabad, mit nem szabad. Igazság szerint nem is nagyon volt szükség testi fenyítésre, de ha igen, nem riadtam vissza tőle.
    Ami a hazugságot illeti.
    Egyszer láttam, hogy a lányom valamit simlizik, rossz fát tett a tűzre, csak nem tudtam, hogy mit rosszalkodott. Kérdeztem, mellébeszélt. Ekkor azt mondtam neki, hogy nem bántom, büntetést se kap, de szeretném, ha elmondaná. Megtette. Már nem tudom milyen "bűne" volt, valami iskolai csíny. Elmondta, mert tudta, hogy a szavam szent. Kitárgyaltuk a dolgot, és megértette, hogy többet nem szabad olyasmit csinálni.

Ami a határokat illeti.
    Nálunk tilos volt a hifi, a tévé, nem nyúlhattak hozzá, és a fiókokban sem turkálhattak. Volt sajátjuk, mármint fiók, abban lehetett.
    Hú, milyen szigorú vagyok, ugye? Kérdem én, tényleg meg kell engedni, hogy bár a gyerek nem ért hozzá, csavargathassa a potmétereket, csattintgathassa a kapcsolókat, nyomkodhassa a gombokat olyan műszaki cikken, amely többe kerül, mint a fizetés kétszerese, háromszorosa? Nem, szó se lehet róla.

Barátoméknál voltunk, a szüleivel élt feleségével és kisfiával.
    A vitrin tele porcelán csecsebecsével. Az én két gyerekem állt előttük hátratett kézzel, és bámulta a csillogó csodákat. Egyik lábukról billegtek a másikra, úgy gyönyörködtek.
    Barátom anyukája ezt látva mondta nekik, hogy elvehetik azt, amelyik tetszik, de csak egyet egyszerre, és nagyon vigyázzanak rá.
    Az én gyerekeim megköszönték a lehetőséget, és fejüket csóválva mondták, hogy azt nem szabad.
    No persze, a vendéggel való udvariasság szép dolog, de még szebb, hogy gyerekeim ellen tudtak állni a csábításnak, és büszke lehettem rájuk, pedig nem is voltam abban a szobában.

Soha nem tegeztek le felnőttet, és nem helló, hanem csókolom volt a köszönés. Idővel ez napszaknak megfelelő köszönésre változott.
    Mert ugyebár mások tisztelete...

• Vladi

nagyúr

válasz Psychonaut #95 üzenetére

Nem tudom pontosan miért kötekedtek egérrel, de a kérdésre válaszolok inkább:

Igen, a nemi szerepek változnak. Máshogy élik meg az emberek, más a társadalom beállítódása, ezt a gyerek megtanulja, így van. Semmi gond.

A gond az, hogy itt már a semleges nemi nevelés irányába megyünk. Ez egyet jelent azzal, hogy nem adunk semmi támpontot a gyerek. Khm... egy 3-5 éves gyereknek. :U :O

Nemi nevelés kell! Az identitása kerül veszélybe ha ez hiányzik. Az egy ostoba ideológia, hogy majd ő választ. Miből? Nincs miből, akkor nem fog tudni. A másik, hogy ilyen jellegű választást nem lehet egy gyerekre bízni. Mert nem képes felfogni. A gyerekek 99,9999 %-a úgyis vagy férfi, vagy nő lesz, a többi zavar, ha úgy tetszik betegség.

Amit meg sokan nem értenek, hogy ez nemi identitás (én azonosság, éntudat,) és nem szexuális irányultság.

(#104) Brutális eb:

Az intolerásn apa halálra veri ez hol került már elő? :F

Új hozzászólás Aktív témák