Hirdetés
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Autódiagnosztika: a gyakorlatban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Szólánc.
- kraftxld: Diáklaptop - Dell Latitude 3140 - Királyunk ajándéka
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- CaNNa3IS: Kis előkarácsonyi muzsika csak nektek
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
ja, igen, ha jól emlékszem én is a végén egy virtalboxba telepített xp-re updatelt IE8-ra telepített active-x (?) cuccal meghajtott lejátszóval néztem az espn közvetítését azt hiszem. de pont erről beszéltem, hogy ehhez volt szükség mindenképpen windows-ra, mert az a bizonyos cucc nem tudott másra települni. és nagyon sok guglizás után sem találtam olyan weblapot, ahol másképpen volt megoldva

moonman: naigen...
bár műholdról elvileg lenne upc meg digi, de azok digitális adások már, amihez ugye annyi beltéri egység kéne, ahány tévé van a lakásban, de a nagyobbik baj, hogy egy 38 centis analóg tévén minek fizessek elő digitális adásra? illetve azért köttessen be az ember egy műholdat, hogy aztán pár hét alatt megváltoztassák az adókiosztást, és megint kereshessek másik megoldást? 
-
moonman
titán
"Tudtommal a java a megtestesült platform függetlenség (költői túlzással)."
méghogy nem vagy eltájolva.
/vicceskedés off: a Java minden, csak nem platformfüggetlen, ilyen dolog - tapasztalataim szerint - konkrétan nem létezik. viszont ha ők kizárólag Java fejlesztéssel foglalkoznak és ahhoz vettek Windows-t, akkor tényleg érdekes cég.
-
dark100
aktív tag
Az igazi kenyszer nem a Windows, az MSOffice vagy SharePoint. Hanem, hogy ezek csak es kizarolag egymassal mukodnek egyutt. Es ez teremti meg a monopoliumot. Egy ceg nem teheti meg, hogy pl MSOfficet futtat Linuxon, mert csak szivni fog vele. Tehat a monopolium ott kezdoik, amikor a komponensek nem csak egyutt mukodnek, hanem amikor mindenki mas ki van zarva. Es a Google is e fele halad. Nem tudom tudjatok-e, de pl az un nyilt Androidon csak google mailt lehet hasznalni, mert az egy zart, kiszedhetetlen komponens. Hogy is van ez akkor?
-
moonman
titán
"De a cégnek is kényszer valahol a választás, mert tudják, hogy a többség a wint és az azon lévő szoftvereket ismeri. Tehát ha válogatni akarnak a munkaerőben, kénytelenek win alapú platformot kiépíteni, vagy nem így van?"
konkrétan nem. ha te azt hiszed, hogy egy cég az alapján választ szoftverplatformot, hogy majd mennyi gizi közül tud válogatni, akkor el vagy tájolva. általában célprogramok futnak, amik user szempontjából lényegtelen, hogy milyen OS alatt vannak.
"Persze lehet csak én látom "deformáltan" a dolgot, és neked van igazad: az ms egy makulátlan cég."
lehet ám gúnyoskodás nélkül is értelmes vitát folytatni.
-
julius666
addikt
1. nem bukott meg az ismerősöm, mert mentett, csak mivel csomó időt elvesztett, nem kapott olyan érdemjegyet, mint ami a tudásának megfelel (eléggé nagy koponya volt a srác informatikában)

2. Nincs problémám az opensource-val, sőt magam is személy szerint azt perferálom (mivel fizetős szoftverekre nem futja, lopni meg nem szeretek). Én csak azt mondtam, hogy amit sokan hangoztatnak, hogy "buzi m$ benyelte az okatást", és "opensource-t a népnek", az nagyon téves nézőpont. Egyébként ugyanazt a problémát fogalmaztam meg, mint te, úgyhogy úgy tűnik sikerült elbeszélnünk egymás mellett.
Még ahhoz, hogy rossz az oktatási rendszer:
csak azt tudom mondani, amit Arkhimédész: "adj nekem egy biztos pontot, és kifordítom sarkaiból a világot". Szóval ha találsz minden iskolába infótanárt, aki tényleg ért az informatikához és rendesen meg tudja tanítani a nebulókat windózra, linuxra, miegymásra s hogy ne észnélkül kattintgassanak, akkor igazat adok neked, a renszerrel van a baj.
De a valóságban elég gyakori, hogy a diák jobban vágja a témát, mint a tanár és ezzel nem tudsz mit kezdeni.A másik része meg a dolognak: lehet hogy neked logikus, meg egyértelmű teszem azt, hogy egy honlapon a "vírust észleltem a gépeden, kattints ide hogy letöröld" hírdetés inkáb vírust rak a gépedre, mint letörli, de az emberek ~75%-nak nem. És nem (csak) azért, mert rosszul lettek nevelve, hanem mert nem értenek, nem is akarnak érteni hozzá. Én sem értek a jogi dolgokhoz, egy jogásztól sem várom el hogy linux alatt fordítson magának vmi opensource sz@rt.
Az persze más kérdés, hogy az informatikához ugye mindenki ért, és ha az ismerőseimnél vmi probléma van és megkérdeznek engem az ügyben, akkor én vagyok a hülye, de ez most messzire vinne...
-
moonman
titán
nézd, egy cégnél kényszer van, nem demokrácia. a cég választhat, te viszont ha ott akarsz dolgozni, azt csinálod, amit mondanak, különben dolgozhatsz máshol. azt sem te mondod meg, hogy Ford-ot szeretnél céges autónak, ha a cég az Opellal van szerződésben. így remélem érthető.
magadnak olyan OS-t telepítesz, amilyet akarsz, mindent meg lehet csinálni Linuxon is. azt viszont nem te választod, hogy a weboldalakon milyen reklám jöjjön szembe, vagy hogy melyik videómegosztót használd, ha azt akarod, hogy lássa is valaki a műved.
-
törölt tag
A probléma az, hogy nem gondolkodó felhasználásra tanítják az embereket, hanem agyatlan módon kattintgatásra. Akik csak azt tudják, mit hol kell keresni, ha véletlen nincs ott, már visítanak, ahogy a nem talált betűtípus esetén is. Ez pedig rendszerfüggetlen.
moonman: mondd, miért okoz idegbajt neked a gmailes levélkezelés admini oldalról? ami egyébként a felhasználók jelentős részének bejön.
-
-
julius666
addikt
Nem igaz, én 2 éve érettségiztem, és lehetett használni openoffice-t, linuxot, stb. Csak előre szólni kellett jelentkezésnél (nálunk megkérdezte az infótanár, mert rendes volt).
Arról hogy windowson oktatnak:
Biztos valakik érdeke volt a dolog. DE! Linuxon is el lehet lenni persze ilyen openofficekkel meg mozillával meg stb, szóval amit általánosban tanítanak, arra bőven elég. De onnantól fogva, a felsőoktatásban, ahol esetleg kéne vmi szakterület-specifikus programot használni, már meg vagy lőve, mert az csak winre van. Ha meg linuxon neveled fel az embereket, akár hiszed, akár nem, pont ugyanolyan értetlenül fognak majd a windóz előtt állni, mint most a linux előtt.
Illetve, akárki akármit is mond, azért a linux még messze nem olyan felhasználóbarát. Amit én 3 óra fórumböngészgetéssel megoldok problémát, egy nem infós irányultságú sosem fogja. Ez van.Illetve ezt direkt a végére hagytam: egy ismerősöm linuxon érettségizett, emelt szinten openofficeon, és lefagyott a gec*be közben, úgyhogy jól el is cseszte az érettségijét. Aztán persze fórumon utánanézett a dolognak, és ismert hiba volt, amit azóta ki is javítottak, de akkor már ugye b@szhatta.
Tanulság: az opensource se mindig jobb mint az ms.
BADABUMM. -
moonman
titán
"tanár kollégáim csak MS Officet taníthatnak"
elbaszott egy iskola lehet, ugyanis már elég rég hivatalosan is mehet Linuxon az okatás."a kormány is azt mondja, hogy ez van, ezt kell szeretni"
a kormány pont nemrég foglalta törvénybe, hogy tökmindegy, mindaddíg amíg nyílt forrású dokumentumformátumokkal, protokollokkal működik."Lehetsz akármilyen elvakult az MS felé, nézz körül, mert a kedvenc céged is úgy beeszi magát még az oktatásba is, mint egy métely."
ezt egy másik topicban nemrég kifejtettem. ez egy közös érdekkapcsolat."Majd fogják őt is piszkálni a különböző kormányhivatalok mindenhol, ettől sem tartok."
én meg tartok. Apple-t is huszonhatszor fel lehetett volna akasztani már, valamiért mégsem nyúltak még soha hozzájuk. (leszámítva néhány apró európai pert.) -
moonman
titán
úgy látom, nem vagy tisztában a monopólium fogalmával. monopol pl. az, ha egy darab internetszolgáltatót választhatsz, mert a kerületben nincs más.
de amíg bármilyen rendszert választhatsz magadnak, a többség viszont saját akaratából, önállóan dönt a Windows mellett, az nem monopólium, hanem népszerűség.
-
moonman
titán
"No igen. Ezt megteszi a Microsoft is. Ja igen, őt is fel akarták darabolni! És mi lett a vége? Maradt egyben."
a vége az lett, hogy nincs monopol helyzetben és minden lépését árgus szemekkel követik, ha pedig merészel valami új dolgot befejleszteni a Windows-ba 26 jogi procedúrát kell végigjárnia, hogy ne basszák meg hátulról. ja és készítenie kellett Media Player nélküli, meg IE nélküli meg lassan Notepad nélküli változatokat is. ja és meg kellett nyitnia kvázi minden dokumentum és protokoll forráskódját. és még folytathatnám.
"a Google rendre engedett"
már bocsánat, de itt nem a Google-nek kéne "engednie", hanem a Google-nek először kérdeznie kéne, és ha megengedik, akkor csinálhatná, amit megengedtek neki. az pl. milyen már, hogy a Google beharácsolja a fizetős tartalmakat, azokat saját magán keresztül ingyen elérhetővé teszi, majd amikor a tartalmak előállítói elkezdenek hőzöngeni, a Google nagy kegyesen "engedményeket tesz"? mi az, hogy fogja magát és kimegy az utcára és lefényképezgeti a magántulajdonokat és ha rászólnak, hogy hé, nálunk ezt törvények szabályozzák ám, akkor nagykegyesen utólag - külön kérésre - kihomályosít részeket? és még sorolhatnám.
-
mert monopolizálja a piacát. és a "de hát van x, meg y" csak addig jó ellenérv, amíg azok meghatározó tényezők. ugye diktatúrákban is mindig volt egy(-két) ellenzéki párt, csak épp sosem nyert(ek).
az intel esetében is elmondható, h nincs monopólium, hiszen ott az amd, node nem egy olyan időszak volt/lesz, amikor az intel mellényzsebből megvehette volna az egész amd-t.
Új hozzászólás Aktív témák
- HP EliteBook 640 G10 i5-1335U 16GB RAM 256GB SSD FHD Garancia
- Lenovo ThinkPad X13 Gen 2 i5-1145G7 16GB RAM 256GB SSD FHD+ gari.l 4g modem
- MSI Thin GF63 12UDX 15.6" FHD IPS i5-12450H RTX 3050 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Dell Precision 5570! 4K Touch / i7-12800H / RTX A2000 / 32GB DDR5 / 512GB NVMe! BeszámítOK
- MACBOOK PRO M1 2020
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 9000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Samsung Galaxy Z Fold7 Jetblack 12/256 GB Használt, karcmentes Garancia 2026. 10. 24-ig
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3828, 100% Akksi
- Bomba ár! Lenovo 14W Gen2 - AMD 3015e I 4GB I 128SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! Intel Core i7 6700K 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

bár műholdról elvileg lenne upc meg digi, de azok digitális adások már, amihez ugye annyi beltéri egység kéne, ahány tévé van a lakásban, de a nagyobbik baj, hogy egy 38 centis analóg tévén minek fizessek elő digitális adásra? illetve azért köttessen be az ember egy műholdat, hogy aztán pár hét alatt megváltoztassák az adókiosztást, és megint kereshessek másik megoldást?
az a baj, hogy nálunk matáv kábel van, és azon nem nagyon van választás. az olyan adókat is rég leszedték, amik egyáltalán közvetítettek bármilyen BL meccset (sat1, pro7, orf...)

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)