- sziku69: Szólánc.
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- GoodSpeed: Ugrás 32 GB RAM-ról 64 GB RAM-ra: Corsair Vengeance CMK64GX5M2B6000Z30
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- Azonos árketegóriájú (105-110.000 Ft-os) relatív olcsó telefonok kamerái
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
gamek!ller #47 üzenetére
Megkaptuk a választ, de mi a kérdés?
-
gamek!ller
őstag
42, hogy senkinek ne legyen igaza.
-
törölt tag
A magyarban az "á" hang nem az "a" hosszabb változata, ugyanez van az "é" és az "e" esetében is.
Pl a finnben meg a hosszú magánhangzókat az eredeti magánhangzó megduplázásával írják és ezek nem szerepelnek külön az abcben. A 40 betüs magyar abc elvét követve nagyon rövid lenne a finn abc: a (d) e (g) h i j k l m n o p r s t u v y ä ö.
niyabinghi: szerintem meg a nyelvtanítás közben túl sok figyelmet szentelnek a nyelvtannak a valós beszédtudás tanításának rovására.
-
niyabinghi
tag
Inkább középfokút, de ahhoz nem ártana először magyarul megtanítani a kölköket. Én gimiseket és felnőtteket tanítok, de sokszor a hajamat tépem, mert újra meg kell nekik tanítani, hogy mi az a főnév, ige, melléknév. Nem találják az alanyt és az állítmányt, nem tudják, mi az a határozott- és határozatlan névelő. Igazi élmény így nyelvet tanítani.
Hozzáteszem, hozzám nem is a legzombibbak járnak, őket hamar elüldözöm mindig.
Ja, szerintem is 44, nem 40.
-
tildy
nagyúr
Erre mindig erdekes peldam az í-t tartalmazó szavak ragja.
Pl. hídon, de vizet. Vagy íjaz, Sokan furán néznek rám, mivel mifelénk azt mondjuk megcsípott a darázs. Valószínű hasonló okokból mondják felénk így, mint ahogy a hídon, hídra szónál is megmaradt a mély magánhangzós ragozás. Vagy jó példa a férfival - férfivel is, valósyínűleg azért jó az -valos alak is, mert régen férfiúval volt... Viszont nincs ugye Nincs *férfies, *férfiek.
-
Mr X
veterán
válasz
Crystalheart #38 üzenetére
Ezért mondom. Egy alapfokú nyelvvizsgán azért nem mész át kötőszavakkal.
-
Crystalheart
őstag
Sőt, fordítsuk meg a vezetéknevek meg a keresztnevek sorrendjét is, és akkor nem lesz belőle kavarodás.
Ugyan már.
Egyébként már a rovásírásban is külön jel volt ezekre a hangzókra, sőt még sokkal több jel, ez magyar módi. Már ez is egy agyonegyszerűsített abc. Ha a japók meg kínaiak képesek több száz vagy ezer jelet megtanulni, akkor nekünk miért esne nehezünkre 44-et?
-
Mr X
veterán
Én kötelezővé tennék legalább egy alapfokú nyelvvizsgát az érettségihez. Azt nem nehéz teljesíteni, és akkor talán már meg bír mukkanni a kölök valami idegen nyelven is.
Az a gáz, hogy nagyon el vagyunk szállva magunktól, azt hisszük, nekünk nem kell külföldiül beszélnünk, hiszen mi magyarok vagyunk, há' nehogymá'! Hát de, kell!
Igaz, ami igaz, az iskolások jelentős része ma magyarul sem tud beszélni, az írásról ne is essék szó...
-
Apollyon
Korrektor
Baromság a külföldiek abc-jéhez hasonlítani a magyart. Ez a magyar abc, ékezetekkel, j-vel meg ly-vel, ez van ilyen kegyetlen az élet.
Ahelyett meg hogy a magyart módosítaná mindenki, tessék bevezetni mondjuk az angolt második hivatalos nyelvnek. Pl Dániában ez miért működik?LOL.
-
Raucher
tag
Nem az "a" és "á" azonos írására gondoltam.
Az ékezet csak az alap betűket módosítja. Van az "a" alapbetű, amit a jelentéskörnyezet "á"-ra változtat.
Például a spanyol nyelveben is használják ezt a megoldást, de nem gyártanak külön ékezetes betűket, legalább is a magánhangzókból.
A német nyelvben is van umlautos (kétpontos ékezet), de nem jelzik, külön betűként az ábécében. -
Raucher
tag
Elsőben úgy tanítják a betűket, hogy olyan szót mutatnak a gyereknek, ami az adott betűvel kezdődik.
Mi van a "dz" és "dzs" betűkkel?
Most fogtok nekem esni.
A magyar ábécének, már jó ideje ilyennek kellene lennie.a, á, b, c, d, e, é, f, g, h, i, í, j, k, l, m, n, o, ó, ö, ő, p, q, r, s, t, u, ú, ü, ű, v, w, x, y, z
Attól, hogy bizonyos betűkombinációkat másként mondunk ki, mint ahogyan írjuk, még nem lesznek önálló betűk. (Bár a magánhangzók ékezeti felett is rezeg a léc szerintem, hiszen csak hangzást módosítanak.)
-
JColee
őstag
Elsőben úgy tanítják a betűket, hogy olyan szót mutatnak a gyereknek, ami az adott betűvel kezdődik (nekem legalábbis így rémlik).
Pl a->alma b->béla stb.
ilyen q meg ezekhet hasonló betűvel kezdődő szó ritka, és nem szemléletes, bár éppen q-ra lehetne a qrva, de ugye ilyet nem tanítanak. -
adalbert1
veterán
Egyértelműen 44, ez a 40 + kiterjesztett abc szerintem hülyeség.
-
föccer
nagyúr
A magyar ABC
A mi ábécénk 40 latin betűből áll. Ezek a következők⇒
a, á, b, c, cs, d, dz, dzs, e, é, f, g, gy, h, i, í, j, k, l, ly, m, n, ny, o, ó, ö, ő, p, r, s, sz, t, ty, u, ú, ü, ű, v, z, zs
Azonban létezik a 44 betűs magyar ábécé is, amit más néven kiterjesztett ábécének nevezünk. Ebben helyet kaptak még a Q, W, X és Y betűk is. Ezeket azért vesszük külön, mert legfőképpen csak a nevekben és az idegen szavakban szerepelnek.
A teljes magyar ábécé, vagyis a kiterjesztett ábécé a következő:
a, á, b, c, cs, d, dz, dzs, e, é, f, g, gy, h, i, í, j, k, l, ly, m, n, ny,
o, ó, ö, ő, p, q, r, s, sz, t, ty, u, ú, ü, ű, v, w, x, y, z, zsüdv, föccer
-
Ybl Miklós meg bl (bajnokok ligája) Miklós ?
...
-
.bableWes
őstag
akkor a wc fake
-
Ramius
őstag
Nekem is a 40-est tanították meg először első osztályban. Aztán másodikban (vagy harmadik
) lett kibővítve 44-re. Előtte is tudtam, hogy létezik a q,w,x,y, de nem tudtam hova tenni
Nem tudom mi értelme volt. Talán túl "bonyolult" ez a 4 betű egy elsősnek aki akkor tanul írni olvasni?
-
Apollyon
Korrektor
Sztem a wikipédiát (magyart) nem nagyon szabad készpénznek venni. Mivel Magyarországon önálló fejlődés már nincs (legalábbis egyre kevesebb), mindent külföldről hoznak be, így értelmetlen lenne kizárni a külföldről jött szavakat, és ez a plusz 4 betű nélkül hülyeség.
–––––––––––
De most akkor ezt a 40 betűset tanítják manapság? Ez legalább elősegíti, hogy az átlag népesség véletlenül se tudjon vmi idegen nyelvetLOL
-
Alexios
veterán
Gondolom emiatt csak 40(amúgy nekem is 44-et tanítottak)
Ismeretes továbbá az úgynevezett kiterjesztett magyar ábécé is, ami 44 betűs, mivel tartalmazza a Q, W, X, Y betűket is – melyek a magyar nyelvben nevektől és idegen szavaktól eltekintve nem szerepelnek.
Tehát mivel nincs ezekkel magyar szavunk így nem a nyelv része gondolom.
-
moha21
veterán
Akkor azért írják, hogy " olan csini vok" .>
-
Apollyon
Korrektor
Ezt hol találtad? Egyértelműen 44... A 40-esnek nem tudom mi értelme lenne... A taxi, vagy szex, bauxit, textil, oxigén stb szavakkal mi lenne "x" nélkül? Szeksz? Ne már
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- Dell Precision Workstation ultrabook 5560, 5550, 7510 i7, 6-11. gen. Nvidia 4k Touch, gar
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged