- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- btz: Internet fejlesztés országosan!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Crystalheart
őstag
Angliában még mindig különböző nyelvjárásokat tanítanak? Az ember azt gondolná, hogy legalább egy országon belül egységes az anyanyelvi oktatás. Itthon is létezik az a nyelvtan és retorika, ami a leghelyesebb, jellemzően a pesti nyelvjárásból kialakult modern irodalmi nyelv.
Bármely angol hülyének nézne az udvariasság miatt? Ez is új nekem.
-
Crystalheart
őstag
"shallt én is használtam, de mostanra kb sikerült kikoptatni." - És mit használsz helyette? A "Shall I..." egy kicsit egyszerűbben hangzik, mint a "Would you like me to..."
Ami az archaikus változatot illeti, igazad lehet, de talán az US angolban lehet ez teljesen így, nem? Mert én még brit angol nyelvi oldalakon is olvastam shall-t a will helyett E/1 és T/1 szerkezetekben.
Amúgy itthon is bolondnak néznek, hogy zsebórát hordok, és úgy beszélek, hogy "Azon morfondíroztam az imént, vajh melyik esztendőben volt az a kínzó aszály?"
-
Crystalheart
őstag
válasz
WonderCSabo #77 üzenetére
Egyetértek. De will helyett is.
-
Crystalheart
őstag
Nekem az az ideális angol, amit a WarCraft intrókban beszélnek, nem véletlenül említettem azt. Az hangzik a legjobban.
De elvileg azt is érthetik, hiszen populáris média. Az zavar a leginkább, hogy a valóságban szinte mindenki beszédhibás. A magyarok felét sem értem sokszor, nemhogy az angol beszédhibásokat... Hadarnak, vagy elhagyják a szó felét, rosszul hangsúlyoznak, stb. És hiába mondja az ember nekik, hogy lassabban, érthetőbben, ha lehet, mert az az egyfajta beszéd telik.
-
Crystalheart
őstag
És ha én elkezdem archaikusan a jövő időre is használni, mint a WarCraft intrókban?
Elvégre onnan tanultam a legtöbbet.
Azért még megértik, nem? (Amúgy magyarul is gyakorta régi szerkezeteket alkalmazok, még élő beszédben is.)
Egyébként az érdekelne, hogy mi igaz abból, hogy Shakespeare-t nehezen értik meg az angolok? Sosem hittem, hogy túl nagy valóságalapja lehet, mikor még én is kb. értem.
-
Crystalheart
őstag
válasz
FehérHolló #56 üzenetére
Hát főleg, hogy épp ennél a példánál angolul más szó is jelöli a kettőt.
-
Crystalheart
őstag
Sőt, fordítsuk meg a vezetéknevek meg a keresztnevek sorrendjét is, és akkor nem lesz belőle kavarodás.
Ugyan már.
Egyébként már a rovásírásban is külön jel volt ezekre a hangzókra, sőt még sokkal több jel, ez magyar módi. Már ez is egy agyonegyszerűsített abc. Ha a japók meg kínaiak képesek több száz vagy ezer jelet megtanulni, akkor nekünk miért esne nehezünkre 44-et?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Makulátlan Lenovo,15,6"FullHd IPS,Ryzen 5 5500u(12x4.0Ghz)12-20GB RAM,SSD+HDD
- Új Samsung Galaxy S10e Erősebb Snapdragon modell (G970U)
- Apple MacBook Air M1 2020 13" (A2337) 8GB/256GB akku: 100% (35 ciklus) garancia: 2026/10
- Dell Latitude 5420 Új, Fóliás állapotú,i5 FHD IPS LCD,16GB,magyar világítós billentyűzet
- Panasonic SA-HE70 AV erősítő
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- 10% -tól elvihető. Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetés! Lenovo Legion Pro 7
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest