Hirdetés

2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1751) *Ropi* válasza qnadam (#1750) üzenetére


*Ropi*
félisten

Akkor i1D3.

A Huey-t felejtsd el! Még i1D2-őm volt, amikor egyszer 3 monitor mellé hoztak egy Huey-t is, hogy azzal lőjem be őket, mert a tulajék nem tudják. Kiderült azért nem, mert nem is lehet: sima gagyi TN paneles monitorokkal nem tudott mit kezdeni, az i1D2-vel viszont simán beállítottam őket.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1752) KTTech válasza qnadam (#1750) üzenetére


KTTech
veterán

Az i1D3 már kompatibilis az OLED-ekkel :) ezzel nincs gond, pipa. Jelenleg nincs olyan, amit ne támogatna.

www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

(#1753) p_adam válasza KTTech (#1732) üzenetére


p_adam
addikt

Nekem is ugyanez a problémám az ICC profilokkal, és kezd kiakasztani hogy nem találok egy képböngészőt, ami képes lenne visszaadni az exportált állapotot.
Végrehajtottam ezeket a lépéseket, de ezzel a beállítással a LR-ból exportált képeket az IrfanView nem hajlandó betölteni (a többivel persze jó). Mi lehet a gond, valami ICC profil inkompatibilitás?
A LR-on kívül egyedül a Windows Photo Viewer, ami képes betölteni ugyanazokat a színeket, de az is csak megnyitáskor, Slideshow módban már nem.

[ Szerkesztve ]

(#1754) *Ropi* válasza p_adam (#1753) üzenetére


*Ropi*
félisten

"Mi lehet a gond, valami ICC profil inkompatibilitás?"

Például, vagy rossz programbeállítás, vagy nem tud CMS-t az Irfannak az a verziója (volt már rá példa).

"A LR-on kívül egyedül a Windows Photo Viewer, ami képes betölteni ugyanazokat a színeket, de az is csak megnyitáskor, Slideshow módban már nem."

A slideshow-t valószínűleg flashból csinálja, abban viszont nincs színkezelés: "untagged"-nek mutatja kifelé a képeket.

A Fast Picture Viewer tud korrekt színkezelést (viszont fizetős).

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1755) KTTech válasza p_adam (#1753) üzenetére


KTTech
veterán

Az Irfanview legfrissebb verziója tökéletesen működik, tapasztalatom alapján. Persze a plugin-pack-ot fel kell pakolni a színkezeléshez.

Mit takar az, hogy nem tudja megnyitni...?

[ Szerkesztve ]

www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

(#1756) scarbantia válasza p_adam (#1753) üzenetére


scarbantia
aktív tag

Kicsit macera, de ha leszeded a plugint, akkor az IrfanView tudja a színkezelést. Nekem legutóbb végül sikerült belőni(illetve nem én csináltam, hanem a feleségem :B , de a readme-ben le van írva minden, annyira nem vészes)

(#1757) p_adam válasza scarbantia (#1756) üzenetére


p_adam
addikt

Felraktam a plug-in-t és bizonyos képeket betölt, de amit LR-ból exportáltam, ott a képek helyén feketeség (ha engedélyezem a színkezelést). Egyébként nem csak a színek nem olyanok, de az expo-t is feljebb tolja némileg.
Egy másik gépen is elpróbáltam ugyanezeket és ott jól működött, úgyhogy szerintem teljes újrarakás lesz, mivel a LR beállításokat hiába lőttem ki, nem tüntette el a problémát, de valszeg azzal nem ok valami...

(#1758) MrChris


MrChris
nagyúr

Megkérdezném, hogy mit tudok tenni azzal hogy a képnézegetőkben mint Irfanview, ACDSee, Faststone, Windows képnéző, PaintShopProban és Internet Explorerben szépen, színhelyesen jelennek meg a jpg képek. Viszont a Firefox, Chrome böngészőkben és Lightroomban rossz, helytelen színekkel jelennek meg ugyan azok a képek ami annyit jelent, hogy alulszaturáltak és egész más árnyalatúak, szürkések, zöldesek...
Win7-em van Ati kártyával, Eizo monitorral. Kalibráltam egy (hugy, fos überszar, gagyi...) Spyder-el, az eredmény az én szintemnek megfelel. Keletkezett egy .icm fájl ami bekerült alapértelmezett profilként a színkezelésbe. Hogyan tudom megoldani, hogy a Firefoxban, Chromban, Lightroomban is ugyan úgy jó színekkel jelenjenek meg a képek mint az Internet Explorerben, Faststone Viewerben?

(#1759) *Ropi* válasza MrChris (#1758) üzenetére


*Ropi*
félisten

Mobilról, így csak röviden: esélytelen, mert az említett programok egy része sehogy nem, vagy rosszul tudja a színkezelést.

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1760) KTTech válasza MrChris (#1758) üzenetére


KTTech
veterán

A probléma az, hogy pont IE-ben hibás a szín, valamint Windows képnéző-ben, nem pedig Firefoxban vagy Lightroomban... mivel utóbbi kettő korrektül tud színkezelést végezni (firefoxban és Irfanban is külön beállítás, illetve utóbbihoz plugin kell, hogy működjön a színkezelése, egyébként nem helyesen jeleníti meg a képeket...), ellenben pl. a Chrome, IE, Windows képnézővel.

[ Szerkesztve ]

www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

(#1761) MrChris válasza *Ropi* (#1759) üzenetére


MrChris
nagyúr

Akkor hogy tudom pl a Lr-ban beállítani egy kép wb-jét? Mert a develop kép teljesen fals, túlzással fekete-fehér képet színezek :D Most csak úgy lehet, hogy húzok 100-200kelvint, kiexportálom (12sec) megnézem képnézővel és ha nem jó állítok megint. Ugyan ez a HSL-el. Minden módosítás ellenőrzése legalább 15 sec, olyan mintha vakon dolgoznék. Így el lehet képzelni hogy milyen sokáig tart.

(#1762) MrChris válasza KTTech (#1760) üzenetére


MrChris
nagyúr

Érdekes. Mert FF-ban, LR-ban nálam pont, hogy ocsmány zöldes szürke az ég kékje, vörös nagyjából nincs. De a honlapok képei jók, csak a képmegosztók tárhelyek jpg képei elég semmilyenek ami alatt nem nekem van ízlésficamom hanem tényleg rossz.

(#1763) KTTech válasza MrChris (#1762) üzenetére


KTTech
veterán

Akkor valamit nagyon elrontottál a színprofiloddal. Pl. nagy színterű monitort kalibráltál olyan kalibrálóval, ami nem tudja a nagy színteret (pl. Spyder 2 és társai)... és mivel az említett programok tudják is használni a kalibrációt, így ez okozhat kellemetlen dolgokat.

www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

(#1764) MrChris válasza KTTech (#1763) üzenetére


MrChris
nagyúr

Akkor lehet hogy az van. Spyder2 és egy Eizo monyó, már nemtom a típusát, gondolom nagy színterű. Valamit tudok otthon ezzel kezdeni? Mert most elég nagy az eltérés, kb a szürkeárnyalat és színes kép között félúton van.

(#1765) *Ropi* válasza MrChris (#1764) üzenetére


*Ropi*
félisten

Akkor ott valami más is el van szabva, nem is kicsit. Első körben bízz meg valakit, aki rendesen bekalibrálja a monitorod (rendes felszereléssel és tudással - tehát nem "next ---> next ---> next ---> finish" rendszerű bolondbiztos programmal, hanem ami alkalmazkodik az adott monitor speciális igényeihez)! ;) És az, hogy van egy színprofilod csak az egyik oldal: mellette a programokat is megfelelően be kell állítani. ;)

Egyébként az Eizo-k közül sem mind nagy színterű... ;)

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1766) MrChris válasza *Ropi* (#1765) üzenetére


MrChris
nagyúr

eizo s2433w leírás szerint széles Nem a legjobb az tény és úgy tűnik az idő előrehaladtával egyre több hibáját látom. Egyenlőre ez van.
Most végigmentem ezen a next--next.. lépéseken :D de sajnos nem vezetett eredményre. Kapcsolgatom ki-be a színprofilt és együtt változik a LR és Faststone megjelenített kép színe és marad a különbség.
Egyenlőre nekem most mindegy is lenne melyik jó-rossz, az érdekelne lehet e ezeket azonos szín megjelenítésre csinálni? Ugyan az a jpg LR-ban és Faststoneban.

[ Szerkesztve ]

(#1767) *Ropi* válasza MrChris (#1766) üzenetére


*Ropi*
félisten

Sajnos nem, mert a FastStone az egyik olyan program, amelyiknek rossz a színkezelése (annak ellenére, hogy elvileg tudja).

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1768) MrChris válasza *Ropi* (#1767) üzenetére


MrChris
nagyúr

A LR - Irfanview párost sem lehet egyforma színűre állítani? Milyen programmal lehet egyáltalán megnézni úgy hogy élvezhető színek legyenek? Nálam most kétféleképpen jelennek meg a képek. Ha a Lr-al beállítok egy raw képet, hogy a develop képernyőn elfogadható színekben jelenjen meg és kiexportálom jpg-be azt bármelyik itthoni gépen megnézve igen ocsmányul túlszaturáltan jelenik meg, még a fos tn paneles notebookon is meg mobiltelón is. A mások által rawból készített jpg képek is LR-ban Firefoxban elég fostos. A híroldalakon megjelenő képekkel persze valamiért nincs ilyen gond.

(#1769) *Ropi* válasza MrChris (#1768) üzenetére


*Ropi*
félisten

Eleve az LR a kakukktojás, mert bedrótozottan Profoto RGB-ben dolgozik és nem tud rendesen sRGB-re softproofolni (ami webre kell, az "S" betű megnyomásával). Ha pedig már a forrásban mást látsz, akkor bukta...

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1770) KTTech válasza MrChris (#1766) üzenetére


KTTech
veterán

Nem is kell tovább keresni a hibát, a monitor nem kompatibilis a kalibrálóval....

A leírásom szerint ha be van állítva az irfan, tökéletesen működik és azonos színt ad a Lightroomal is (ha a kép színtere nem lóg ki a kiválasztott kimeneti színtérből). A firefox beállításai is le lettek írva néhány hsz-el ezelőtt.

www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

(#1771) *Ropi* válasza KTTech (#1770) üzenetére


*Ropi*
félisten

Nem csak a kimeneti színtér a baja hanem, hogy eleve szerkesztés közben sem azt látja amit kell: erre írtam az előzőt. ;)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1772) MrChris


MrChris
nagyúr

Ok! Nem akarok senkit se bosszantani. Akkor keresek kalibrálást ahol pont kerül ennek a végére. Ha tényleg így helyre áll a dolog akkor keresek eszközt is, csak nekem 50pénz elég borsos erre.

Hirtelen az oázist találtam 5-ért kalibrálásra. Megbízható? Ajánlotok mást? Budakeszin lakom, világ végére nem vinném a cuccot.
Fura hogy saját vid.kártyával csinálják.

[ Szerkesztve ]

(#1773) MrChris


MrChris
nagyúr

Közben csak nem bírtam ki és elmentem apám gépéhez. Neki Dell 2410 monitora van, leírás szerint wide color gamut, WinXp-vel. Még ősszel kalibráltam a fos spyderrel. Nála mindenhol azonos teljesen jó színekben pompázik ugyan az a jpg, legyen megnyitva az acdsee, irfanview, firefox, chrome, LR...-ban. :D

(#1774) *Ropi* válasza MrChris (#1773) üzenetére


*Ropi*
félisten

Persze, ha sRGB módra butítva üzemel a monitor...De akkor mi értelme a WCG-nek? ;)

Oázis, Monitorguru...Egyébként elmennek hozzád + kiszállási díjért és akkor nem kell sehova cipelned.

Én is megcsinálnám ha lenne időm, de elkezdődött az esküvőszezon. :)

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1775) XZoli válasza *Ropi* (#1774) üzenetére


XZoli
aktív tag

hányszor nősülsz meg :DDD

Asus TUF Gaming X570-PLUS (Wi-Fi) AMD Ryzen 7 5700G 3.8GHz Sapphire Radeon RX 6600 XT 8GB GDDR6 PULSE 32GB Ram

(#1776) *Ropi* válasza XZoli (#1775) üzenetére


*Ropi*
félisten

Én még nem voltam olyan bátor, csak a párjaim akiknek az esküvői képeit készítem. :D

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1777) MrChris válasza *Ropi* (#1774) üzenetére


MrChris
nagyúr

Most átállítottam srgb-re a monyót, még 16 biten is kipróbáltam, u.a. A firefoxot enélkül is le tudtam butítani hogy azok a döglött színei legyenek :D (mármint a weboldalaknak is, mert eddig azok legalább jók voltak) viszont a képek megjelenítése változatlanul rossz marad.

Sikeres pénzkeresést!

[ Szerkesztve ]

(#1778) *Ropi* válasza MrChris (#1777) üzenetére


*Ropi*
félisten

Akkor nálad valami nagyon el van túrva...Pl. olyan színprofilt generáltál, amit nem minden eszik meg (látszólag megeszik, de valójában nem tudják használni). Túl sok hibalehetőség van úgy találgatni, hogy még az oprendszert, a VGA-t meg a kalibráló programot sem ismerjük.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1779) MrChris válasza *Ropi* (#1778) üzenetére


MrChris
nagyúr

Mond ki nyugodtan :DD Szerintem se kerek valami. Aszem újra rakom az egésze rendszert... Van egy olyan gikszer is hogy hdmi-n az LG tvre nem megy ki a kép, pedig látja hogy ott van, igaz erről fórumkolléga nyilatkozott (talán parci) hogy radeon-Lg tv nem jó párosítás.
Radeon 4670, win7/64, eizo 2433

(#1780) *Ropi* válasza MrChris (#1779) üzenetére


*Ropi*
félisten

Akkor kezd azzal, hogy gyaluld le a CCC-t (vagy mi a neve mostanság: AMD Vision Control Center), csak a VGA driverei maradjanak fent! Ugyanis általában elcsűri a kalibrálást. Szerintem lesz képed a TV-n is utána. ;)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1781) MrChris


MrChris
nagyúr

Ez nálatok gondolom egyformán jelenik meg? Be tudom állítani hogy egyforma legyen csak akkor jön a fakó, szürke szín. Hogy melyik színprofil van betöltve az tökmindegy, válthatok és együtt változik az egész a monitor kalibrációjával, jobb nem lesz. Csak nem úszom meg a reinstallt.

(#1782) KTTech válasza MrChris (#1781) üzenetére


KTTech
veterán

Nem teljesen egyforma, de erősen közelítenek egymáshoz (a prophoto-nak sokkal nagyobb a színtere mint az sRGB-nek, ez okoz különbséget). A böngésző megfelelő beállítása mellett... (persze, Chrome és IE helyből kiesik, ugyan van ICC támogatásuk, de az untagged képekkel nem tudnak mit kezdeni).

[ Szerkesztve ]

www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

(#1783) szuszinho


szuszinho
őstag

Sziasztok,

Van egy Samsung UE40D6570 tévém, és egy Samsung SyncMaster 2233 monitorom. Ezeknek a kalibrálásához megfelelő egy X-Rite Eye-One Display 2?

(#1784) KTTech válasza szuszinho (#1783) üzenetére


KTTech
veterán

A monitor nem WCG, nem LED-es, így ahhoz jó lehet, a TV-ről nincs infóm...

www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

(#1785) *Ropi* válasza szuszinho (#1783) üzenetére


*Ropi*
félisten

A TV az L.E.D. TV, kell hozzá az i1D3 (Eye One Display Pro).

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1786) MrChris válasza *Ropi* (#1780) üzenetére


MrChris
nagyúr

Egy huszárvágással megoldottam a problémát, lefuttattam a nagyon komoly windowsos 'kalibrátor' programot és így minden stimmel. Csak éppen így valójában kalibrálatlan a rendszer. De legalább már mindenhol egységes. Az a spyder2 tényleg nem jó már ehhez.

(#1787) *Ropi* válasza MrChris (#1786) üzenetére


*Ropi*
félisten

"A műtét sikerült: a beteg meghalt." :DDD

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1788) MrChris válasza *Ropi* (#1787) üzenetére


MrChris
nagyúr

Hát most nem a képet hanem a színteret croppoltam :D Majd elviszem kalibrálni. Eddigi tapasztalat, hogy a rossz kalibráció sokkal rosszabb mint a windowsos vagyis a kvázi kalibrálatlan.

(#1789) szuszinho


szuszinho
őstag

A Disney WOW World of Wonderrel kapcsolatban van valakinek tapasztalata?

(#1790) KTTech válasza szuszinho (#1789) üzenetére


KTTech
veterán

Sztem ez nem ide...

www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

(#1791) gtotti válasza MrChris (#1781) üzenetére


gtotti
csendes tag

Nálam teljesen egyforma. Akárhogy nézem, nem látok árnyalatnyi különbséget sem. Monitor Dell 2209wa kalibrálva, böngésző: chrome.

(#1792) *Ropi* válasza gtotti (#1791) üzenetére


*Ropi*
félisten

Akkor Te sRGB tartalmat nézel. ;)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1793) gtotti válasza *Ropi* (#1792) üzenetére


gtotti
csendes tag

Ha lementem a képeket és képnézegetővel (faststone) nézem, amiben ha ki van kapcsolva a CMS, akkor látom a különbséget, ha bekapcsolom, akkor egyforma. Gondolom ennek így kell lennie. Chrome alatt is egyforma.

(#1794) *Ropi* válasza gtotti (#1793) üzenetére


*Ropi*
félisten

A Faststone színkezelése hibás: nem képes sRGB-be konvertálni, hanem monitor színtérben jelenít meg mindent (én is azt használom: ettől eltekintve egy jól használható program).

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1795) gtotti válasza *Ropi* (#1794) üzenetére


gtotti
csendes tag

Értem, köszi. Szerencsére a 2209wa színtere igen közel van az sRGB-hez. A Faststone szerintem is a legjobb képnézegető. Egy dolog hiányzik nekem csak belőle, a többablakos futás. De ettől függetlenül korábban azt írtátok, hogy a chromeban nincs CMS. Akkor ott eltérőnek kellene látnom a linkelt oldalon a képeket, nem?

(#1796) *Ropi* válasza gtotti (#1795) üzenetére


*Ropi*
félisten

Pont ez az, hogy Chrome is mindent monitor színtérben jelenít meg (mert nem tud CMS-t): ezért látod egyformának. ;)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1797) MrChris válasza *Ropi* (#1796) üzenetére


MrChris
nagyúr

Akkor a Lightroom is úgy jeleníti meg mint a Chrome? Mert azokban megegyeznek a bennük megjelenített kép színei.

(#1798) *Ropi* válasza MrChris (#1797) üzenetére


*Ropi*
félisten

Mindig a legszűkebb keresztmetszet határozza meg amit látsz: ebben az esetben a monitorod (Mert fizikálisan ennyit képes megjeleníteni. Olyan, mint egy szűrő: csak a lukainál kisebb méretű dolgokat engedi át. Ha nagyobb lukai - színtere - lennének, akkor Te is több mindent kapnál vissza rajta keresztül.).

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1799) gtotti válasza *Ropi* (#1796) üzenetére


gtotti
csendes tag

Nem tudlak megcáfolni, de nekem itt is az jön le, hogy a chromeban van CM.

(#1800) KTTech válasza gtotti (#1799) üzenetére


KTTech
veterán

Van: ICCv2 és ICCv4 profillal és tagged image-el működik. A gond csak az, hogy a webre kitett contentek 99.5%-a untagged (pl. Facebook, az összes Flash oldal, a HTML5 oldalak nagy része, az összes videó)... na azzal már nem tud mit kezdeni, ellentétben a Firefox-al.

www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.