Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1901) Hmmm1 válasza *Ropi* (#1899) üzenetére


Hmmm1
aktív tag

Ja minden hülyeség már persze - sajnos - meg kinek, mi :) (Automata szenzor nem egyenlő színromlással. A fényerő csökkenése szerintem nem egyenlő a nagy mértékű színromlással. (Telefonon is ritkán veszem ki az Auto beállítást és mégis elég komoly ígyis a szín meg minden. Elég jól kezeli a fényerőt. Pedig milyen pici az a szenzor ;) (Volt hogy filmnél se vettem ki és mégse éreztem sötétnek a képet, és még a szemnek is jó) A profilozgatás primkó gány megoldás - persze lehet szükséges olykor, sajnos.

Amúgy nem tudom mire fel mondod ezt, ha kimondottan arra a hozzászólásra amire válaszoltál, akkor nem értem, elolvastam, nem volt fröcsögő vagy ilyesmi, de ok mindegy.

[ Szerkesztve ]

(#1902) scarbantia válasza Hmmm1 (#1901) üzenetére


scarbantia
aktív tag

"A profilozgatás primkó gány megoldás - persze lehet szükséges olykor, sajnos."

:U Nem. A profilkészítés az egyetlen professzionális megoldás arra, hogy tökéletesen színhelyes képet kapj. A "primkó gány megoldás" az, hogy majd szemre megmondom, meg addig nyomkodom, amíg (látszólag) jónak nem tűnik.

Szerintem célszerű lenne megkülönböztetni az elvárásokat:
1. Ha valahol színekkel dolgoznak(fotósok, grafikusok, nyomdai szakemberek, stb), és főleg ha papírra megy a végeredmény(de akár egy webdizájnerről is lehet szó) , akkor alapvető elvárás, hogy műszerrel kalibrálva legyen az eszköz, pontos szabvány értékekhez igazítva, ellenőrzött munkakörülmények között dolgozva, a profilok megfelelően beállítva az adott programban is, stb.
2. A másik eset, hogy van a user, akinek nem tetszik a monitora, mert tényleg nem jó, vagy csak simán "úgy érzi", és szeretne valami számára szimpatikus beállítást összehozni. Ez nem kalibrálás, még akkor sem, ha valami okos programmal piszkáljuk, meg nézegetünk különböző tesztábrákat hozzá. Legfeljebb valami tetszés szerinti beállítás. Itt megjegyezném, hogy a kalibrálás esetén sem biztos, hogy a számodra legszebbnek tűnő eredményt kapod, az csak simán pontos lesz, de létezik sokkal színesebb, szagosabb, szaturáltabb beállítás is, csak éppen semmi köze a valósághű megjelenítéshez.

A fényerő beállítással pedig tudnak elmászni színek, mivel sokszor a háttérvilágítás eleve nem ugyanolyan fényt ad különböző fényerőn. Persze ma már a LED-el jobb a helyzet, de a kontraszt, színlépcsők végei, stb. igencsak elveszhetnek. Valami nagyon intelligens elektronika kell, ami a fényerő állítással a LUT-ben is kotorász valamit, és figyelembe veszi a változásokat. Ilyet talán az Eizok tudhatnak, de erre én is kíváncsi lennék.

[ Szerkesztve ]

(#1903) *Ropi* válasza scarbantia (#1900) üzenetére


*Ropi*
félisten

"...az automatikus fényerőszabályzást a csoda Eizo-k mennyire kezelik jól?"

A DUE-t tudó Eizóknál nagyságrendileg kisebb a kijelző egyes részeinek a referenciától való eltérése, már a szemmel érzékelhető határon belül van (műszeresen azért még kimutatható). Nélküle még kívül esne rajta.

(#1901) Hmmm1: "A fényerő csökkenése szerintem nem egyenlő a nagy mértékű színromlással."

Először is azt döntsd el, hogy a referenciához hű, vagy neked tetsző eredményt akarsz látni? Ha az előbbit (mert pl. munkaeszközöd az adott monitor, TV, laptop, nyomtató, telefon, tablet, projektor - igen: ezeket mind lehet kalibrálni), akkor kénytelen vagy a megjelenítődet bekalibrál(tat)ni és a szabályokat betartva nézni. Ha az a lényeg, hogy jól nézzen ki, akkor csuklóropogásig széttekerheted a beállításait, viszont ne csodálkozz, ha nem látsz dolgokat a képen pedig ott vannak, vagy mondjuk ami eredetileg piros volt az nálad lilában jön elő... ;)

"Telefonon is ritkán veszem ki az Auto beállítást és mégis elég komoly ígyis a szín meg minden."

A színérzékelés szubjektív dolog: ami neked tetszik nem biztos, hogy másnak is, de ugyanígy fordítva is igaz. A színek elmászása pedig egy létező jelenség. ahogy öregednek a monitorok, úgy változik meg a bennük lévő alkatrészek tulajdonságai. Pl. a neoncsőé, ami a világításukat biztosítja: idővel csökken a fényerejük és ezzel párhuzamosan elmászik a fehérpontjuk (általában besárgulnak) - ha nem korrigálod őket kalibrálással, akkor pár év alatt a közelében nem lesz a valóságnak az, amit látsz rajta. Nemrég kalibráltam egy ismerősöm két egyforma monitorát: gyári beállításokkal az egyiknek láthatóan jóval kékebb és kontraszttalanabb volt a képe mint a másiké. Kalibrálás után szemre egyformák lettek (ez volt a lényeg, mert fotófeldolgozásra kellett neki).

"A profilozgatás primkó gány megoldás - persze lehet szükséges olykor, sajnos."

Pont annyira primkó és gány megoldás, mint egy autónál a motorütem behangolása. ;) Mit szólnál, ha az autód minden második méteren lefulladna? Úgy is eljutnál vele A pontból B-be, csak jóval lassabban. Szerintem jóval idegesebb lennél (a monitoros problémához képest), mire odaérnél. ;) Szóval a monitoroknál is a felhasználók elégedettségének növelésére van a kalibrálás. Szerencsédre nem 100% a hasonlat, mert a monitor működik kalibrálás nélkül is, max. nem tetszik amit látsz. ;)

"Amúgy nem tudom mire fel mondod ezt, ha kimondottan arra a hozzászólásra amire válaszoltál, akkor nem értem, elolvastam, nem volt fröcsögő vagy ilyesmi, de ok mindegy."

"Basszák meg hogy nem raknak a monitorokba is külső fényérzékelő szenzort. Egy szaros telefonba meg van és még a kép is jobb rajta, miközben nem az az elsődleges célja."

Nem vagyok egy nyelvtannáci, de még a primkó is erősen megkérdőjelezhető kategória. Kérlek tiszteld meg a fórumot azzal, hogy nem hányod tele virtuálisan! ;) Ha még úgy is próbálunk segíteni neked, hogy láthatóan nem akarod elfogadni a választ, amit a kérdésedre kaptál. ;)

(#1902) scarbantia: "A fényerő beállítással pedig tudnak elmászni színek, mivel sokszor a háttérvilágítás eleve nem ugyanolyan fényt ad különböző fényerőn."

Pontosan, főleg, hogy a két szabályzós (brightness + contrast) LCD monitorokon a működési elvükből adódóan (a világítás fényereje állandó, a folyadékkristályok pedig annyit engednek át belőle, amennyit a vezérlőfeszültségük által keltett elfordulásuk enged) a "brightness" valójában a "contrast"-ot állítja, a "contrast" pedig a "black level"-t (a fekete szintet). A gyakorlatban tehát a "contrast" állításával csak rontani tudunk a fekete szinten. ;)

"Persze ma már a LED-el jobb a helyzet..."

A L.E.D.-ekkel nem jobb a helyzet, hanem más. ;) Na jó, kicsit valóban jobb, mert kevesebbet fogyasztanak, stabilabban működnek, kisebb a bemelegedési-stabilizálódási idejük, viszont a színképük sávos, ami más jellegű problémákat vet fel. Plusz a PWM-es szabályzásuk az arra érzékenyeknek fejfájást illetve szemfájást okozhat...

"...de a kontraszt, színlépcsők végei, stb. igencsak elveszhetnek."

A statikus (hardveres) kontrasztátfogás ugye a panel által átengedett max. fényerőtől és a fekete szinttől függ (az egyszerűség kedvéért most eltekintünk a szoftveres alapú trükköktől, mint a dinamikus kontraszt és a zónadimmelés a direktledes paneleknél). A kalibrálás első fázisában beállítjuk a megjelenítőn a kellő fényerőt és meghatározzuk az ebből adódó kontrasztátfogását (a fekete pont ugye adott), majd ehhez hozzáadva a három színcsatorna kiegyenlítését tudunk tovább menni és ekkor kell a szín együttfutáson a legkevesebbet módosítanunk a LUT-ban. A színlépcsők végei akkor sérülnek, ha a világítás az alacsony CRI értéke vagy az eltolódott fehér pontja miatt nem képes leképezni az adott színt, vagy ha a kontrasztlépcső olyan alacsony, hogy nincs elég fényerő a megvilágításához.

"Valami nagyon intelligens elektronika kell, ami a fényerő állítással a LUT-ben is kotorász valamit, és figyelembe veszi a változásokat. Ilyet talán az Eizok tudhatnak, de erre én is kíváncsi lennék."

GOTO #1. :D

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1904) Hmmm1


Hmmm1
aktív tag

Értem, köszönöm a válaszokat.

(#1905) *Ropi* válasza Hmmm1 (#1904) üzenetére


*Ropi*
félisten

Semmi gond, csak kezeld a helyén a dolgokat! ;) Ha azt mondanám, hogy terveztess és gyártass magadnak olyan egyedi monitort ami azt tudja és úgy, amit és ahogyan szeretnél akkor gúnyolódásnak vennéd, pedig az az egyetlen jó megoldás - vagy elfogadod azt, amit előtte írtunk. ;)

Peace! ;)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1906) oszy


oszy
veterán

Srácok! Egy kis segítség kellene. Fotózom (amatőr, de nem kezdő) és erre a célra szeretnék monitort venni. 24"-osra gondoltam. HDMI jó lenne. Természetesen kalibráltatnám a megvásárlás után! 45, de a nagyon max. 60ezer között gondolkodom.

Szinte ÚJ Xiaomi légmosó E L A D Ó!

(#1907) Chosen válasza oszy (#1906) üzenetére


Chosen
addikt

Inkább ebbe a monitoros kérdés: Milyen monitort vegyek? ;)

(#1908) *Ropi* válasza oszy (#1906) üzenetére


*Ropi*
félisten

60.000.- volt utoljára a refurbished Dell U2709w, több helyen is lehetett kapni 1-2 éve 1 év garanciával.

Viszont itt ez tényleg OFF, a monitoros topicban folytasd kérlek! ;)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1909) oszy válasza *Ropi* (#1908) üzenetére


oszy
veterán

Köszönöm szépen! Elnézést! Oda szántam! :R

Szinte ÚJ Xiaomi légmosó E L A D Ó!

(#1910) scarbantia


scarbantia
aktív tag

Egy ideje elkezdett zavarni, hogy a win7 nem kezeli rendesen a wide gamut kijelzőt. Van erre valami beállítási lehetőség? Pl. hogy a desktop ne legyen túlszaturált. Vagy ezzel együtt kell élni?

(#1911) *Ropi* válasza scarbantia (#1910) üzenetére


*Ropi*
félisten

A Windows desktopnak mindig is egy saját butított (az sRGB-nél kisebb) színtere volt, ezt az utolsó néhány (35x.xx) nVidia driverekben már javították, hogy legalább sRGB-ben jelenítse meg. Amelyik program meg nem tud színkezelést az olyan amilyen...

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1912) scarbantia válasza *Ropi* (#1911) üzenetére


scarbantia
aktív tag

Ez a driver segített valamit a túlszaturáltságon? Mondjuk a jelenlegi quadroimhoz csak 34x.xx driver van, de hamarosan tervezem az egyiket lecserélni. Annyi szívás tud lenni a wide gamuttal, hogy átlag halandónak már kifejezetten nem ajánlom. Persze ha minden szépen be van állítva, és lehet soft proofolni, akkor hasznos dolog.

(#1913) Johnny Cage válasza scarbantia (#1910) üzenetére


Johnny Cage
addikt

Nálam ATI kártyával, 100cd/m2 D58-ra kalibrálva nem vészes. Persze lehet, hogy megszoktam.

(#1914) *Ropi* válasza scarbantia (#1912) üzenetére


*Ropi*
félisten

Normális színkezelést tudó programokat használva (és persze beállítva) nincs gond. Egyedül a Lightroomban nem működik a softproof. Quadro drivert még nem frissítettek ebből a szempontból, úgy tudom...

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1915) oszy


oszy
veterán

Milyen kalibráló eszközt érdemes megvenni? Nagyon nagy árkülönbségek vannak... Fotók kidolgozására használnám a monitort, de nem profi szinten. Arra gondoltam jobban megéri megvenni egy eszközt, mint negyedévente kalibráltatni.

[ Szerkesztve ]

Szinte ÚJ Xiaomi légmosó E L A D Ó!

(#1916) KTTech válasza oszy (#1915) üzenetére


KTTech
veterán

A monitortól függ, de az egyik legjobb a piacon az i1 Display Pro.

www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

(#1917) *Ropi* válasza oszy (#1915) üzenetére


*Ropi*
félisten

"Fotók kidolgozására használnám a monitort, de nem profi szinten."

Ez pont olyan, mint, hogy "Nem akarok erős PC, csak a gyereknek fusson rajta a játék!". ;) :DDD

Egyébként ahogy KTTech is mondta: a modern, L.E.D világítású monitorokhoz i1D3 (más néven i1 Display Pro) kell. :K

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1918) Chosen


Chosen
addikt

Ezzel az új DispcalGUI-val hogy lehet Color Space-ről reportot/mérést készíteni? Meg szeretném néznem egy monitoron, hogy sRGB-ből mennyit fed le.

[ Szerkesztve ]

(#1919) *Ropi* válasza Chosen (#1918) üzenetére


*Ropi*
félisten

Be kell kalibrálni, utána a riportban közli az eredményt.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1920) Chosen válasza *Ropi* (#1919) üzenetére


Chosen
addikt

Rosszul fejeztem ki magam, nem csak az értékre gondolok, hogy X %, hanem 2D-3D-s megjelenítésre, pl ilyesmi, vagy ilyesmi.

(#1921) Johnny Cage válasza Chosen (#1920) üzenetére


Johnny Cage
addikt

jobb felső sarok / kék "i" ikon / profile information

(#1922) *Ropi* válasza Chosen (#1920) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ahogy Johnny Cage mondja (egyébként a kettő ugyanaz, csak a grafikus megjelenítése).

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1923) Chosen


Chosen
addikt

Köszi mindkettőtöknek, valóban azt kerestem! :R

Kalibrálgatok itt egy régebbi fénycsöves TN-t. Van annák bármi hátránya ha natívon hagyom a color tempet? A 6500K-t csak kb megerőszakolva lehet kivenni belőle, a kontraszt (600:1), színtér, minden esik, hogy meglegyen. Ha natívon hagyom, akkor 5390K körülre áll be, amit elég kényelmesen ér el. 840:1 kontraszt marad (eredeti 990:1), színtérből sem esik sok.

(#1924) *Ropi* válasza Chosen (#1923) üzenetére


*Ropi*
félisten

A netes sRGB tartalom 6500 Kelvin (D65) WB-hez van megálmodva, ha 5500-on (D55) nézed, akkor nem azt látod amit kellene (annak ellenére, hogy a panel ott teljesít magához képest a legjobban). Állítsd inkább a kettő közé: 5800 Kelvinre és L* Gammára (ez közelebb van az emberi szem karakterisztikájához, mint a standard Windows-os 2.2-es érték)!

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1925) Chosen válasza *Ropi* (#1924) üzenetére


Chosen
addikt

Egyelőre D55-re lőttem, az nagyon sweet spot neki, 0.1dE-t el tudtam érni így.

Van egy másik kérdésem is, ezt viszont nehéz lesz megfogalmazni. Több monitornál tapasztaltam már, hogy a mondjuk az RGB értékek közül valamelyik a skála felső 10-20% tartományában "furán" viselkedik. Ott még nem működik rendesen.

Pl ennél a Samsungnál amit most csinálok a B 50-es értékről indul, de amikor elindulok lefelé vele, akkor kicsit nő az értéke, kicsit csökken, leginkább stagnál 35-ig és utána kel csak életre. 35-től lefelé normálisan viselkedik, ha csökkentem csökken, ha növelem nő. Ebben a 35-50 tartományban ilyen "weird". Közben ez LUT görbén is megnyilvánul, a kék szín 35 felett csak "átitatja" a képet és ezt az icc próbálja is kompenzálni.

Így néz ki egy görbe 50-es Blue-n: [link]

Így pedig 35-ös Blue-val. [link]

dE értékekben szinte semmi sem történik a kettő között, dE 0.4 körül volt mindkettő, mégis látszik, hogy sokkal kevesebbet kell a kékbe korrigálnia a profilnak. Ez a jelenség micsoda? Honnan lehet felismerni, hogy mikortól "működik normálisan" egy színcsatorna?

(#1926) oszy


oszy
veterán

Köszönöm a segítséget azoknak akik, a tanácsukkal segítettek dönteni monitor ügyben. Tegnap megvettem a Dell P2414H eszközt. Bekalibráltattam.
Viszont biztos, hogy sikerült a leírás szerint megcsinálni a színprofil integrálását a windowsba...

Szinte ÚJ Xiaomi légmosó E L A D Ó!

(#1927) oszy válasza oszy (#1926) üzenetére


oszy
veterán

Természetesen megint rossz topikban maradtam! :( Elnézést! :R

Szinte ÚJ Xiaomi légmosó E L A D Ó!

(#1928) *Ropi* válasza Chosen (#1925) üzenetére


*Ropi*
félisten

A monitorok világításának a karakterisztikája nem lineáris: a fényerő változásával a színcsatornák együttfutása is megváltozik (azért a kék csatornán látszik a legjobban, mert az adja a világosság nagy részét).

(#1926) oszy: Hatékonyabb, ha attól kérdezed aki csinálta. ;) Már csak azért is, mert még azt sem árultad el, hogy milyen programmal: így elég nehéz segíteni... :N

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1929) Chosen válasza *Ropi* (#1928) üzenetére


Chosen
addikt

Nem igazán erre gondoltam, de nem tudom másképp elmondani. :(

(#1930) *Ropi* válasza Chosen (#1929) üzenetére


*Ropi*
félisten

Az azért van, mert a monitor saját LUT-jában azokhoz a B csatorna értékekhez azok a fényerő értékek vannak eltárolva, hogy a gyári kalibrálás szerint a legegyenletesebb legyen a gamma. Viszont ez a panel natív fehérpontjához van belőve: máshol más kellene, ezért csúszik szét a csatorna.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1931) Chosen válasza *Ropi* (#1930) üzenetére


Chosen
addikt

Ha jól értem, akkor arra válaszoltál most, hogy miért válik szét a LUT-ban az RGB görbe.

A kérdésem pedig nem erre irányult, a LUT-ot felejtsük is el teljesen, csak bezavart. Tehát arra vagyok kíváncsi, hogy miért van az monitoroknál, hogy egy vagy több csatorna az RGB-ből a beállítási skálája felső 10-20%-ban érzéketlen vagy furán viselkedik? Pl a menüben csökketnem a B értékét 50-ről 40-re, közben meg dispcalguiban nem hogy csökkenne, hanem nő a B csatorna minimálisan!

Úgy vettem észre, hogy kisebb nagyobb mértékben minden monitor csinálnja. Pl U2312-nél a szervíz menüben vagyok. 128-ról 127-re leveszem a Greent, dispcalGUIban nem történik semmi. Aztán 127-ről lemegyek 126-ra és ormótlan nagyot ugrik le a Greent jelző csík. 126 alatt pedig ha csökkentem akkor csökken szépen dGUI-ban is a G. Tehát itt épp a felső 1% volt érzéketlen.

(#1932) KTTech válasza Chosen (#1931) üzenetére


KTTech
veterán

Egyeztess a monitorgyártóval, hogy miért így kódolta le a szoftverét a monitornak (bár valószínű azért, mert egy pontosabb elektronika SOKKAL drágább, és így ellensúlyozzák a hibákat, próbálják tartani a megfelelő együttfutást az adott gammagörbén). Egy Eizo-nál pl. mindig úgy reagál, ahogy kell neki (pedig ott 0,33% a lépésköz), csak épp az emberek nem szeretik megfizetni azt a minőséget (most ugyan egy Dell U2709-em van, mivel az IPS nem a kedvencem, maradtam az SPVA-nál, de előtte Eizo S1931, S2231W és S2243W volt, és érzem a különbséget, pedig ezek belépő szintűek gyakorlatilag náluk).

PS.: Ropi arra válaszolt, amit kérdeztél, pontosan. Az, hogy neked van a gépben egy LUT-od, nem jelenti azt, hogy a monitornak nincs egy saját, általad - a monitorok nagy többségében - elérhetetlen LUT táblája ;)

[ Szerkesztve ]

www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

(#1933) Chosen válasza KTTech (#1932) üzenetére


Chosen
addikt

Hmm, érdekes. Kezdem érteni miről van szó. Nem panaszkodtam egyébként, hanem a technikai háttere érdekelt a jelenségnek.

Ennek a továbbvitele, pedig az, hogy mi történik, amikor a skálán felfelé indulok el? 50-ről "van még hely" felfelé is menni, de ilyenkor aztán a színek végképp elbaxódnak, kifacsart fura szaturáltságot produkál ha a gyári érték fölé tolom. Acer-nél is Samsungnál is találkoztam ilyennel. 100 a teljes skála, Acer gyárilag 80-ről indul, Samsung gyárilag 50-ről és ha nem csökkentem, hanem emelem, akkor borzasztó a hatás. Minek van egyáltalán felfelé még opció az emelésre ha az a tartomány nem is használható semmire?

(#1934) FLx válasza Chosen (#1933) üzenetére


FLx
addikt

Samsung meg Acer? :D Vasalót kéne gyártaniuk, nem monitort. :)

(#1935) #68216320


#68216320
törölt tag

Tudnátok segíteni, hogy egyszerű beállításhoz (fényerő, kontraszt, színtelítettség, árnyalat, stb.) milyen programot vagy képernyőképet használjak? Nem műszeres beállítást szeretnék, csak a monitor kezelőszerveivel "ránézésre" a legrészletesebb képet.

(#1936) Chosen válasza #68216320 (#1935) üzenetére


Chosen
addikt

Csinálj egy factory resetet, kapcsolj ki mindent ami Smart, Magic, stb bullshit majd a fényerőt tetszés szerint állítsd be. Ez kb minden amit műszer nélkül a monitorért tudsz tenni.

(#1937) #68216320 válasza Chosen (#1936) üzenetére


#68216320
törölt tag

Semmit nem lehet kikapcsolni csak állítani. sajnos.

(#1938) felh123


felh123
csendes tag

Sziasztok,

Remélem jó helyen kérdezem.

Tudja valaki, hogy a Windows 7 Színkezelés ablakon található windows kijelzőkalibrálás használata opció mit csinál pontosan és mi a kapcsolata az eszközprofilnál megadott icm fájlal?

Illetve több monitor esetén mi legyen az alapértelmezett eszközprofil?

Köszi.

[ Szerkesztve ]

(#1939) *Ropi* válasza felh123 (#1938) üzenetére


*Ropi*
félisten

"Tudja valaki, hogy a Windows 7 Színkezelés ablakon található windows kijelzőkalibrálás használata opció mit csinál pontosan és mi a kapcsolata az eszközprofilnál megadott icm fájlal?"

A "kalibráláshoz" a szemedet használja "referenciaként", így egy, a Te szemednek megfelelő beállítást hoz létre (Ami viszont korántsem biztos, hogy valóban pontos - inkább az a valószínű, hogy olyan távol van a valódi etalon referenciától, mint Kiskunfélegyháza New Yorktól. Persze nem azért, mert a szemed rossz, hanem mert a műszeres mérés nüansznyi finomságait a gyakorlatlan emberi szem nem képes reprodukálni.). Pontos kalibrálást csak műszerrel (megjelenítőtől függően koloriméterrel vagy spektrofotométerrel) lehet csinálni. Műszeres kalibrálással több kijelző képe is egyformára állítható, amennyire a hardveres adottságaik engedik.

"Illetve több monitor esetén mi legyen az alapértelmezett eszközprofil?"

Rendes (műszeres) kalibrálás esetén minden monitornak saját profilja van (ha a videokártya is képes multiLUT-ot kezelni). Szemre kalibrálásnál akkor jársz a legjobban, ha a rendszer alapértelmezéseként amúgy is beállított sRGB-n hagyod.

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1940) mr_ricsi


mr_ricsi
veterán

Sziasztok!

Az egyik ismerősöm tervezi, hogy vásárol egy vadi új Colormunki Display-t, nekem pedig van egy páréves Spyder3-asom. Láttam teszteket, miszerint gyári állapotukban összehasonlítva a Display kb. 10x pontosabb a Spyder3-nál.

Azt szeretném kérdezni, hogy van-e esetleg valamiféle lehetőség, hogy a Display segítségével pontosabbá tegyem a Spydert? (Nem az alkatrészek átpakolására gondolok, hanem valamiféle kalibráció-szerű összehasonlító mérésekre)

[ Szerkesztve ]

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#1941) *Ropi* válasza mr_ricsi (#1940) üzenetére


*Ropi*
félisten

Sajnos nincs, mert a Spyder 3-ak a kémiai alapú szűrőik miatt nem kalibrálhatók: a saját hardverük a korlátjuk.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1942) mr_ricsi válasza *Ropi* (#1941) üzenetére


mr_ricsi
veterán

Akkor a HCFR-ben a "use existing meter correction file" mire való?

Ha igaz, valami ilyesmit kell(ene) neki beadni: [link]

[ Szerkesztve ]

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#1943) *Ropi* válasza mr_ricsi (#1942) üzenetére


*Ropi*
félisten

Maga az eszköz nem kalibrálható úgy, mint mondjuk az i1 Display Pro, hogy a saját firmware-je egyrészt frissíthető, másrészt tárolja a korrigáló mátrixot. Az "use existing meter correction file"-ben különböző világítástípusokhoz lehet állítani, de azokat tudtommal a gyártó szállítja hozzá.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1944) KTTech válasza *Ropi* (#1943) üzenetére


KTTech
veterán

Lehet spektróval is gyártani egy különbözeti profilt, ami kb. annyit tesz, hogy a két műszer végigmegy az adott megjelenítőn, majd a kettő közti különbséggel korrigál a továbbiakban a HCFR (vagy épp a Argyll). Hátránya: csak az adott monitorhoz és kalibrálóhoz jó... viszont ahhoz tökéletes lesz.

www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

(#1945) *Ropi* válasza KTTech (#1944) üzenetére


*Ropi*
félisten

Kár, hogy Colormunki Display-t vesznek, nem pedig a Colormunki Photo-t. ;)

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1946) KTTech válasza *Ropi* (#1945) üzenetére


KTTech
veterán

Én arra mondtam, hogy egy spektro kell a különbözetihez, az már mindegy, milyen colorimeterrel dolgozik... az i1D3 is pontosítható így egy adott eszközre :)

www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

(#1947) mr_ricsi válasza *Ropi* (#1945) üzenetére


mr_ricsi
veterán

A Colormunki Photo-t ajánlottam neki, mert hobbifotós. De nem azt választotta, mert túl drága.

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#1948) *Ropi* válasza mr_ricsi (#1947) üzenetére


*Ropi*
félisten

Mit vesz végül?

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1949) mr_ricsi válasza *Ropi* (#1948) üzenetére


mr_ricsi
veterán

Úgy tudom, hogy Colormunki Display-t. (Tesztábrákat fotózna, és a monitort ezek alapján akarja kalibrálni.)

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#1950) *Ropi* válasza mr_ricsi (#1949) üzenetére


*Ropi*
félisten

Az úgy nem fog menni: miért teszi bele újabb bizonytalansági tényezőként a fényképezőgép szenzorát is a képletbe? Azt is profilozni kell előtte, különben a belőle kieső raw értelmezhetetlen színterű (Camera RGB, ami az adott szenzorra jellemzően egyedi). Amúgy is: monitort direkt kontakttal pontosabban lehet profilozni.

Ha megadod neki a weboldalamat, a láblécen lévő telefonszámomon ha holnap délután felhív, akkor elmondom neki, hogyan (nem) működik ez. :)

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.