- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- mefistofeles: Érdekes történések a hardveraprón...2.
- sziku69: Szólánc.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- WhrlpoolMind: Az eredeti lemez utánozhatatlan illata
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
Új hozzászólás Aktív témák
-
caprine
senior tag
Igazából tényleg 2020-ra volt tervezett, bár ötlet szintjén már évekkel korábban is felvetödött, a gond az, hogy az EU tagok nem tudnak megegyezni abban, hogy melyik óra állás lenne a jó (mindenkire nézve), ezért van a tötymörgés.
Mert most úgye idő zónák vannak, és az adott zónán belül egy az óra, egyszerre is változik. De mi van ha az osztrák azt mondja neki kell a -1 óra, a németnek meg nem, meg esetleg az olaszoknak sem, és mindenkinél más lesz az idő. Lehetnek belőle gondok hosszú távon.
-
pourri
aktív tag
válasz
philoxenia #112 üzenetére
Jogos, de ha világosban kezdem, nincs akkora bűntudatom, mint mikor világosban fejezem be.
-
Nem ennyire egyszerű. Nyilván diktatúraszerű társadalmakban ez parancsra történik.
A demokratikusabb megoldás esetén az önkormányzat vagy a tömegközlekedési vállat/útkezelő szervez megbeszélést. Aztán megállapodnak vagy önkéntes alapon módosítanak a munkakezdésen.
Vannak olyan vállalkozások, ahol mindegy, folyamatos üzemben dolgoznak a gépek. A szabadban munkavégzőknek viszont halál, hat helyett nyolckor kell kezdeniük. Viszont az öt órai kezdés előnyös lehet számukra. -
pourri
aktív tag
Nem tudom, de egy kis ideig megint játszhatok büntudat nélkül hajnali4-ig, hisz "még nincs világos."
-
Polllen
nagyúr
válasz
Hieronymus #107 üzenetére
Azért ott már van némi központi szabályozás, nem? A városok rendelik el, nem csak úgy önszerveződik.
-
Arra jó, hogy emlékeztessen arra, milyen hatékony az EU.
-
"Miért lenne jobb egy központi szabályozás helyett, egy kvázi munkáltatónkénti szabályozás?
Ráadásul a mostani +/- 1 óra helyett, 2... "
Amúgy lépcsőzetes munkakezdésnek hívják a dolgot. A nagy városokban a torlódások csökkentésére találták ki. Tanyaközpontban nincs jelentősége.
A +-2 óra megengedő. Volt aki már hozott példát. Ha korábban kezdenek dolgozni a szabadban nyáron, kevesebb ideig kell nekik hőguta közeli állapotban dolgozni.A két szélsőséges értékek, amikor a legnagyobb "nyereség/veszteség", rövid ideig állnak fenn. Viszont a köztes állapot hosszú ideig. És a köztes állapot optimalizálása a lényeg. Abból van több mint 300.
-
proci985
MODERÁTOR
ja, en se ertettem. St Petervar magassagaban majdnem mindegy, kb felmegy a nap, korbenez, aztan megy is le. az, hogy 11kor vagy kb 1kor van teljesen fent fel oraig.
viszont az para, hogy osszel nagyon gyorsan rovidulnek a nappalok es az oraatallitas erre ratesz meg ket lapattal.
aztan valahol majus kornyeke meg ennek az ellentete, en rendszeresen megebredek hajnali 4kor arra, hogy reggel 10 van es elaludtam.
-
Ezt itt már egész jól kiveséztük
-
updog
őstag
"És persze jöhetnek az extrém példák, hogy 3 hónapos gyerek mellett mennyire lehet kialudni magunk..."
Én így előzőm meg az óraállítás okozta problémákat, a két nagyobb gyerek már nagyjából önállóan tudott volna aludni, úgyhogy gyorsan vállaltunk egy harmadikat, nehogy visszaálljon a normális alvási ciklusunk
De egyébként ++.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Személyes példát hozok:
Tíz-tizenöt éve halál volt a tavaszi óraállítás nekem, hetekig alig bírtam reggel csipásan kelni, most meg a téliben három után alig bírok aludni. Ja és nem tápos vagyok, negyvenedik éve éjszakázom (MÁV)
Szóval nincs jó megoldás. Ráadásul az országon belül is van jelentős eltérés, hiába vagyunk bolha..nyi területű ország... Záhony vs. Szentgotthárd -
woodworm
veterán
-
Polllen
nagyúr
Ha heti 6 napon keresztül kialszod magad és a 7. napon egy órával kevesebbet alszol, nem nagyon fogod megérezni...
A probléma az, hogy az emberek folyamatosan nem pihenik ki maguk, így egy óra elcsúszás borítja a dominót.
Pl. attól, hogy óraátállítás van, nem kell 1 órával kevesebbet aludni, nem kell másnap hullafáradtnak lenni...A kialvatlanság oka egyszerű: az emberek nem tartják elég fontosnak, hogy megfelelő mennyiségű időt szánjanak az alvásra.
(És persze jöhetnek az extrém példák, hogy 3 hónapos gyerek mellett mennyire lehet kialudni magunk...) -
Polllen
nagyúr
Az, hogy összefüggés van az nem jelenti azt, hogy az óraátállítás az oka.
Az óraátállítás egy stressz forrás, de ahogy a posztban írja a fórumtárs, ez kezelhető.
Ha valaki alapból kialvatlan folyamatosan és még 1 órát elveszít, az döntheti a dominót.
Azok a balesetek ugyanúgy meg fognak történni óraátállítás nélkül is, csak jobb eloszlással. Nem lesz fix 1 óra csúsztatás, így egyéni helyzet függő lesz, hogy ki mikor jut majd el oda, hogy hibázzon. Az óraátállítás csak katalizál.
updog
Nem hit kérdése, tényleg statisztikailag kimutatható, hogy több a baleset. Persze ettől még egyetértek veled, nem az óraátállítás a kiváltó ok. A kialvatlanság és egyéb stressz sokkal rosszabb. -
updog
őstag
Source: trust me dude
Google után, source: "statisztikák szerint"... LOL.
Ezzel szemben KSH elmúlt 4 évnyi adata alapján a tavaszi-őszi negyedévek átlagosak, míg a nyár kiemelkedő a balesetek számában. Tiltsuk be a nyarat!!4
De legyen így, higgyük el hogy tényleg pár hétig több a baleset ilyenkor. Idézem magam: "az ország 60-70%-a mozdulni se bír a reggeli (2-3) kávé / encsiüccsi nélkül, de évi kétszer 1 óra pluszmínuszra vetítik ki a teljes elcseszett életmódjuk összes következményét"
-
totron
addikt
válasz
Roland-87 #90 üzenetére
A szélsőértékek jobban láthatók az emberek számára, így érvelési alapnak is jobbnak tűnnek.
bár kötve hiszem hogy aki 8-ra jár dolgozni az este 8-kor már aludni szeretne de nem tud mert még 50 percet fent van a nap
Nem csak effektíve a Nap fotonjairól van szó - bár ez egyedül, önmagában is komoly hátráltató tényező, redőnyön át is - hanem ha él, zsizseg a világ, rezeg mindenhol, még ha nem is rakja össze az elme 1 egész ténnyé a részeket, de egy nem nyugvó környezetben soha nem lesz minőségi alvás akármennyi akaratból vagy kidőlésből sem. Teljes életeket is le lehet így élni, persze kiütközik betegségekben a dolog, max. nem kötik össze.mert az emberek háromnegyede már abszolút nem eszerint éli az életét (...) először ezeket kéne rendbe tenni
Ennyi, de erre semmi esély. Modernek vagyunk, kell a meló, a város, mint közeg is behatárol mit mikor mennyire tudsz. Hogy ebből időnként születik-e bűnbak az mindegy, a testnek, a limbikus idegrendszernek a feltételek megléte számít(ana).szinte senki nem is alszik annyit amennyit a nagykönyv szerint kéne
Olyan viszont tényleg van, hogy az egyén alvásigénye eltér az átlagtól. Az átállítás vitájához is csak hozzátesz amikor nem lát ki a saját szükségleteiből és nem tud a tényről, hogy ez bizony egyénenként változó. És csak hogy mégszebb legyen, ez nem jelenti azt, hogy a vélt érték lenne az ő saját tényleges, testi-idegrendszeri igénye. De igaz, a többség tényleg nem a saját nagykönyve szerint él (alszik).(#93) woodworm, ez egy jó kérdés, nekem pl. volt egy bagolyidőszakom, éjjel nagyságrendekkel letisztultabb volt minden, jobban lehetett dolgozni, gondolkodni, a jó értelemben befelé fordulni.
-
woodworm
veterán
Az már felötlött valakiben, hogy az állandó nyári idő bevezetése mellett és ellen érvelők tábora megegyezik esetleg a pacsirta és bagoly cirkadián ritmussal rendelkezőkkel? Mert akkor soha nem lesz konszenzus.
-
Meg persze jó kifogás hogy emiatt van hetekig több baleset. Véletlenül sem amiatt hogy az év többi napján sem tartják be a szabályokat, rohan mindenki mint az ökör a műszakilag is kifogásolható autókkal a körülményeknek abszolút nem megfelelő módon (lásd porviharos sztori nemrég)
Ezzel az érveléssel csak az a baj, hogy az év többi részében is ugyanezekkel az autókkal nem tartják be a szabályokat, aztán mégis ebben a pár hétben van a több balaeset. Akkor valami összefüggés csak lehet...
-
updog
őstag
válasz
Roland-87 #90 üzenetére
"aki éjfélig sorozatot néz majd 4:30-kor kel az ne az óraállítása akarja fogni azt hogy fáradt." +++
Bírom hogy az ország 60-70%-a mozdulni se bír a reggeli (2-3) kávé / encsiüccsi nélkül, de évi kétszer 1 óra pluszmínuszra vetítik ki a teljes elcseszett életmódjuk összes következményét. Bocsmár, három gyerekkel hadd mondjam azt, nekünk napi kétszer 1 óra pluszmínuszunk van
Aztán valahogy mégis túléljük. Annyit látok hogy most a középsős kicsit nyűgösebb, de szerintem inkább azért mert tegnapelőtt a szél tépte a redőnyt éjszaka, tegnap meg az eső verte, és emiatt forgolódott egy csomót...
Meg persze jó kifogás hogy emiatt van hetekig több baleset. Véletlenül sem amiatt hogy az év többi napján sem tartják be a szabályokat, rohan mindenki mint az ökör a műszakilag is kifogásolható autókkal a körülményeknek abszolút nem megfelelő módon (lásd porviharos sztori nemrég)
-
Roland-87
aktív tag
És itt a baj, leírtam a hozzászólásomban hogy nem a nyári időszakot kéne nézni és nem is a téli 2-2 hónapot hanem az egész évet, még konkrét példát is írtam rá, és ott nagyon nem az este 9-ig világos mellett kardoskodtam hanem a szeptember közepi este 6-os sötétedés ellen, az már azért egészen más, de már érezhető hátrányai lennének sok embernek, erre mi történik? Ellenérvelnek megint a nyárral vagy éppen a téllel, nem tudom ez szövegértési probléma vagy csak szándékos kicsavarás hogy valami érvet már csak fel lehessen hozni, mert egyébként szerintem túl sok továbbra sincs.
Ha már cirkadián, azt ugyanúgy borítja az hogy 3:40-kor sütni fog a nap (akkor én is leragadok az év egy töredékét érintő problémánál), sötétítő ide-oda, ami amúgy este is működik annak aki 8-kor aludni szeretne már, bár kötve hiszem hogy aki 8-ra jár dolgozni az este 8-kor már aludni szeretne de nem tud mert még 50 percet fent van a nap. Még a 6-ra járók nagy része is 10 körül fekszik le, és nem csak nyáron hanem télen is, miközben olyankor már délutántól sötét van, és nekem pont emiatt sántítanak ezek az érvelések, mert az emberek háromnegyede már abszolút nem eszerint éli az életét, de ilyenkor mégis mindenki erre fogja minden nyűgjét, miközben köztudott hogy szinte senki nem is alszik annyit amennyit a nagykönyv szerint kéne, és azt sem olyan minőségben ahogy azt elvileg kéne, először ezeket kéne rendbetenni, de aki éjfélig sorozatot néz majd 4:30-kor kel az ne az óraállítása akarja fogni azt hogy fáradt. -
Polllen
nagyúr
válasz
Hieronymus #82 üzenetére
A munkahelyeken meg lehetne állapodni, hogy az átlagos reggeli műszak 6 óra helyett járjon dolgozni. +-2 óra eltéréssel kezdjen. Ehhez nem kell pettingeltetni a teljes lakósságot az évi kétszeri átállással.
Miért lenne jobb egy központi szabályozás helyett, egy kvázi munkáltatónkénti szabályozás?Ráadásul a mostani +/- 1 óra helyett, 2...
bozont
Nem vagy egyedül.Amúgy miután megszüntetik - ha megszüntetik - majd máson fog rágódni a nép. Vihar a biliben, de majd meglátjuk.
-
totron
addikt
válasz
Roland-87 #45 üzenetére
elvégre nem vagyok tudós...
Nyilván ironikusan írtad, de hozzábiggyesztem még, hogy elég ha magadon érzed a dolgot. Ebben a bugyuta médiavilágban már mindenki is szakértője mindennek, a fogyasztónak meg fel sem tűnik, hogy automatikusan íródnak felül a józan ész/addigi egész életében kitaposott tapasztalati ösvényei. Kibuggyan aztán ilyen órás tematikáknál is a birkaság lesújtó mértéke. Meg az is, hogy ki mennyire van belebuzulva a természetmentes életmódba, aztán jönnek a gunyoros-ferdítő megjegyzések, mert nem értik az ösztönösen jól igazodni akarókat. Nem, nem lehet a végtelenségig és bármivel becsapni a cirkadiánt.és kíváncsi vagyok a valós pro-kontra érvekre is
Egon tollából: "Ezért marhaság a nyári időszámítás, és pont lesz*rom, hogy ki akar még este 9-kor nyáron kinn játszani a gyerekkel a világosban (hint: lehet venni kerti lámpát)." Egy bizonyos saját szinten ez is valós érv. Nem túl felemelő mondjuk.Szerk.: (#86) proci985, ezért nem értem én sem az orosz példa erőltetését.
-
Bezzeg Kína egésze egy időzóna, a fővárosban ugyanannyi az idő, mint a kazah határnál, mégse panaszkodik senki.
-
válasz
philoxenia #74 üzenetére
Ez a lényeg, nem véletlenül kezdenek az angolok és a franciák is 9-kor, ez élhetőbb.
Szerk: és természetesen soha nincs nulladik óra az iskolában.
-
"az EU kelet-nyugati kiterjedése egyszerűen túl nagy ahhoz, hogy 1 időzónában legyünk. "
Nem is vagyunk egy időzónában. Románia már eggyel odébb van.
Azt azért nem érdemes elfelejteni, hogy a Föld 24 egyenlő nagyságú zónára osztották, ezek lettek az időzónák.
Később finomítottak rajta néhány helyen, ezért félórás időzónák is lettek.Nyugodtan visszaállhatnák a helyi időszámításra. Akkor van déli 12 óra, amikor a Nap a mozgáspálya legmagasabb pontján látszik. Akkor pontosan egyenlő a délelőtt és délután hossza.
(#65) Samott: "De, ha egy zonat akarnanak akkor: Franciaorszag abba a zonaba kerulne amibe a nemetek es keleteuropa is abba igyekezne amibe a nemetek."
A nyári időszámítás bevezetésekor nem változtattak az országok zóna beállításán. Most sem volt róla szó, hogy bármely országnak zónát kell váltania az alap időszámításhoz képest. A Párizs - Berlin - Budapest tengely mindig egy időzónába tartozott.
Kína 6 időzónát foglal el, mégis a pekingit használják a teljes országban. A munka és iskola kezdést állították a napfelkeltéhez."Nem a nyar a problema, hanem a tel."
Mivel nem tudjuk a Föld tengelyét kiegyenesíteni és rosszul is járnánk vele, ha tudnánk. A téli nappalok rövidségével meg kell barátkozni. A munkahelyeken meg lehetne állapodni, hogy az átlagos reggeli műszak 6 óra helyett járjon dolgozni. +-2 óra eltéréssel kezdjen. Ehhez nem kell pettingeltetni a teljes lakósságot az évi kétszeri átállással.
(#79) pilóta: "Ezért lenne nekünk jobb a nyári, mert reggel ugyan veszítünk fél órát télen, de nyerünk nyáron másfelet délután."
Miközben egyetlen óra az eltérés.
Téli napforduló December 21. 07:27 15:54 - 8 óra 27 perc nappal
Nyári napforduló Június 20. 04:45 20:43 - 15 óra 58 perc nappal Nyári idő szerint egy órával tolódik 05:45 és 21:43A nappalok hossza nem változik az óra átállítástól.
-
Samott
addikt
válasz
forumpista #80 üzenetére
A teli pont arra van optimalizalva. Es itt a keleti oldalan az idozonanak meg jo helyzetben is vagyunk vele. Az oroszoknal is azert bukott el a nyari "idozona" mert belebetegedtek abba hogy sotetben indult a napjuk. Szepen vissza is mentek a telibe (azaz a normails idozonajukba).
-
forumpista
aktív tag
Abba gondolj bele, hogy Romaniaban ami ott van Debrecentol meg Szegedtol egy kopesre, mar telen is a mi nyarinkban vannak, nyaron meg meg a mi nyarink +1.
Ennyire vagyunk az idozonank keleti szelen.
es tulkeppen arrol megy a vita hogy belehalnank-e Debrecenben telen abba, ami onnan par tiz kmre a default evtizedek ota.egyebkent en tovabbra is tartom amit irtam, a tel igy is ugy is meg van b@szva mert keveset van vilagos, epp ezert nekunk arra kellene optimalizalni hogy nyaron jo
legyen.
Nem erdemes a jot (nyari) elcserelni a szarra (teli) csak azert hogy telen a sz@r egy kicsit kevesbe legyen szar, cserebe szar lesz a nyar is. -
Nem egészen. Az az időzóna, amiben mi vagyunk és a spanyolok is, csillagászatilag valójában két időzóna összevonása. Mi fél órával jobbra vagyunk a valós (nap állása) közepétől, a spanyolok meg másféllel balra. Vagyis ha ők maradnak a nyáriban, az nekik két és fél óra eltérés, nekünk csak fél. Vagyis mi bármelyikben maradunk fél óra eltérésben leszünk, ha téliben maradunk akkor az egyik irányba, ha a nyáriban, akkor a másik irányban. Ezért lenne nekünk jobb a nyári, mert reggel ugyan veszítünk fél órát télen, de nyerünk nyáron másfelet délután.
-
woodworm
veterán
Jelenleg a spanyolok pont azt csinálják, amit ti szeretnétek, a helyi időzónához képest eggyel keletebbre tartanak. Azt ecsetelni, hogy ez milyen jó, közben hülyeségnek tartani, amit művelnek, az kicsit ironikus. Az, hogy ők az eredeti időzónájuk nyugati felén lennének, mi meg a keleti részén, az már nem számít sokat. Gyakorlatilag lehetne nálunk helyi idő és eltolhatnánk fél órával a GMT+1-et.
(#74) philoxenia
Egy korábban már megkezdett, de végül el nem küldött hozzászólásban már ecseteltem, hogy ez szokott lenni a megoldás olyan helyeken, ahol túl nagy a különbség az időzóna ideje és a helyi idő között. Csak akkor nem értem, hogy mi értelme eltolni egy órával az időzónánkat, ha a mindennapi szokásainkban utána megyünk. -
Samott
addikt
válasz
philoxenia #74 üzenetére
De ha telen kesobb kezdodik a suli, akkor megint nem mehet le a gyerek a fagyos jatszoterre suli utan. Mert ugyanugy raesteledik.
-
Samott
addikt
-
philoxenia
MODERÁTOR
Igazából teljesen mindegy lehetne, hiszen az iskolakezdés, munkakezdés időpontja nem kőbe vésett. Maga az óraátállítás is ezért egy f@ság. Simán lehet téli.nyári nyitvatartást csinálni mindenütt, nemcsak a strandokon.
Manapság mikor történelemtanárok tanítanak fizikát és fordítva, nem mindegy hánykor, melyik óra kezdődik?
Menetrend? Olyan az is mint Gandalf mondta:"Egy
mágusvonat/busz sosem késik, Zsákos Frodó. És korán se jön soha. Pontosan akkor érkezik, amikor akar." -
-
Ghoosty
őstag
Bocs félreolvastam egy n betüvel.
Azért ne essünk túlzásokba. Minden reggel kicsivel 7 óra előtt indulok el itthonról és még sose indultam sötétben. December végén, Január elején ha borús az idő akkor tényleg kicsit sötét, de már messze nem éjszakai sötét. Ez módosulna úgy, hogy néhány napig 8 előtt lenne ilyen fényviszony. Messze nem 10-kor. -
-
Samott
addikt
Az az igazsag hogy az EU csunayn megszopatta magat ezzel a kerdessel. Mert igy valtogatva ez siman kibirhato. De, ha egy zonat akarnanak akkor: Franciaorszag abba a zonaba kerulne amibe a nemetek es keleteuropa is abba igyekezne amibe a nemetek. Namost ha ez a nyari lenne akkor a franciaknak brutalisan keson kelne a nap telen. Szoval csak a teli, eredeti idozona jatszik. Es hat a nemet nep is olyan hulye mint a magyar, azt hiszi ha a nyariba marad akkor telen is hosszu lesz a napos idoszak.
Szoval azert megy a halasztgatas meg a maszatolas hogy hatha elfelejtuk ezt a hulyeseget a nepek. Es minden marad a regiben.
-
válasz
philoxenia #63 üzenetére
Hacsakúgynem
Valami olyan szöveggel, hogy szeretné Ön, ha Gyurcsány naponta megerőszakolná, vagy inkább legyen a nyári? -
Ghoosty
őstag
Én is ebbe a csoportba tartozok. Mikor felmerült a megszüntetés ötlete, sokat gondolkodtam, hogy melyik legyen a legjobb, de arra jutottam, hogy nem kéne változtatni. Remélem, ha egyszer népszavazás lesz belőle, akkor benne lesz a harmadik opció is, hogy továbbra is állítgassunk. A legjobb meg az lenne, ha preferenciális szavazás lenne belőle.
-
66zio
aktív tag
Imádom, hogy ilyenkor rinyálni kell. Főleg azt aki azt írja, hogy ilyenkor 1-2 hétig szar neki. Haha. Egy buli miatt 2-3-4-5 órával később fekszel le, és elég gyakran még nehezítő körülmények hozzájátszanak, értsd, alkohol.
Akik ezért rinyálnak, évente egyszer sem történik velük ilyen? És ha igen, akkor is 2 hétig haldokolnak? Ne vicceljetek már..
-
Crus
őstag
2014-es cikk, az még egy más valóság volt úgy tűnik:
"a pontos időt illetően Oroszországhoz csatlakoztak az oroszbarát szakadár kelet-ukrajnai megyék is" - a linkelt cikkből idézve.
Ma már ilyet itt a PH-n se lehet leírni, mert olyan, hogy oroszbarát ukrán megye, olyan a vödörrel a fejükön élők szerint nincs, nem volt, nem lesz, ne keresd.
Meanwhile a valóság: [link]
-
vlevi
nagyúr
"A franciák hozzánk képest egy jó óra pluszban vannak"
Ez így van. Sőt, vannak olyan részei Franciaországnak, Spanyolországnak, amik kontrétan nyugatabbra vannak Greenichtől.
Portugália már abban az időzónában van.
Mi pedig éppen legkeletibb szélén vagyunk a CET-nek. A nap állását nézve nekünk jobban adná, ha a Finn (román) időzónába tartoznánk, de vannak más, gazdasági szempontok is."Jelenleg egy hangos kisebbség veri az asztalt, hogy milyen jó lenne a nyári időszámítást megtartani télire"
Igazából NEM lenne jó, ahogy többen előttem is írták.
Most, télen , a téli időszámítás szerint kb 7 körül kezd világosodni, és 4 körül sötét van. Hozzáteszem, itt, nálunk a CET keleti végén.
Ha ezt nyári időszámításra átváltjuk, akkor 8 körül világosodna, és 5 körül már sötét lenne.
Vagyis, a munkába jövés-menés az télen, akárhogy próbáljuk sötétben lenne.Nyuget Európában még furcsább a dolog, pl. azért, mert pl. Párizs, Belgium, ... északabbra is vannak tőlünk egy kicsit, nem csak nyugatabbra. Emiatt a téli/nyári napkelte-napnyugta is kicsivel többet ingadozik, és persze, legalább 1, de majdnem 2 órával arrébb van minden.
Ha Párizsban télen is a nyári időszámítás lenne érvényben, akkor kb 9-ig töksötétben botorkálnának.Így csinált pl. Oroszorság is, még 2014 előtt, átálltak fixen a nyári időszámításra, azt 1 év alatt rájöttek, mekkorát tévedtek, és 2014-ben végleg vissza álltak a TÉLI-re, pontosan az előbbi okok miatt.
[link] -
Samott
addikt
válasz
aprokaroka87 #53 üzenetére
Szerintem tobbet szamit az, ha kesobb kelhetsz, mint az hogy hamarabb fekszel le. Mert a lefekvest te dontod el, a keles sajnos altalaban kenyszer. Suli, munka, ilyenek.
-
szebe
addikt
Azt is vegyük számításba, hogy az EU kelet-nyugati kiterjedése egyszerűen túl nagy ahhoz, hogy 1 időzónában legyünk.
A franciák hozzánk képest egy jó óra pluszban vannak, tehát pl CET-ben már most azt élik meg, amit azok szeretnének, akik itthon fixálnák a nyárit.
Télen 8:30-as napfelkelte (a nyugati végeken akár későbbi is), cserébe 17 utáni naplemente (mondjuk ott a nyáriban meg júniusban 21:30-as naplementék vannak, azért az se olyan jó)Kérdés itt, hogy mi lenne a jó?
Ha óra szerint mindenhol kb egyszerre lenne napfelkelte/naplemente?
Vagy ha egy "időzónában" maradnának az egymással üzletelő országok? (gondolom stuttgarti Jürgen nem szívesen húzna rá egy órát, hogy szinkronba kerüljön a keletibb gyárakkal) -
bozont
veterán
Nekem meg pont jó úgy ahogy most van. De tudom kissebségben vagyok.
Sokkal inkább a 3 műszakot kellene beszüntezni, na az sokkal inkább odab**z a szervezet ritmusának mint ez az 1 óra ide oda állítgatás. -
woodworm
veterán
Nem, a téli nem 30 éve van így, hanem az időzónák bevezetése óta. Azelőtt meg helyi idő volt, annak minden kényelmével és hátrányával együtt.
Jelenleg egy hangos kisebbség veri az asztalt, hogy milyen jó lenne a nyári időszámítást megtartani télire és nem érti, hogy másnak ez miért nem jó. Ha bevezetnék, akkor csak a panaszkodók és a panaszok változnának. -
aprokaroka87
nagyúr
Nem mi mondjuk meg a napnak hogy hány órakor kelljen a nap.
Ha jól számolom akkor Budapesten, December 21.-én 07:27 kor kel a nap és 15:54 kor nyugatik le, ami ha jól számolom 8 óra 27 perc " napsütéses" idő.
Júnis 20.-án meg 04:45 kor kel a nap és 20:43 kor nyugszik le, ez 15 óra 98 perc ( Pontosan 16 óra 28 perc )Télen bármit csinálsz, akkor sem fog tovább sütni a nap, December 21, az meg még nagyon a tél eleje.
-
forumpista
aktív tag
A teli sem erdeti, azt csak a vasuti menetrendek miatt talaltak ki bo 150 evvel ezelott.
Az erdeti az hogy akkor van del amikor a nap delel, a joszagok es gondozoik a Nappal kelnek es nyugszanak.
Ez ma mar nem mukodne.Velemenyem szerint csak 3 rossz megoldas van, de ebbol a fix teli a legrosszabb:
A csak nyari nyaron nagyon elonyos, telen kicsit rosszabb
A csak teli nyaron nagyon szar, telen kicsit kevesbe szar mint a nyari, de szar (semmilyen idoszamitas nem tudja a Napot felvarazsolni az egre telen 12-14 oran keresztul)
A valtogatas elonyos nyaron, elonyos telen, de a 2x valtas idejen 1-1 hetig nagyon szar.Szoval ha jot akarunk magunknak, akkor vagy fix nyari vagy a valtogatas ami elfogadhato opcio.
Valaki irta az oroszokat, meg hogy a nappaliban deprssziosak lettek: totalisan irrelevans hogy ok mit csinaltak,
teljesen mas eghajlat, teljesen mas klima, 100 millio alkoholista hazaja, alacsony eletszinvonal stb, nem valoszinu hogy a nappali idoszamitas miatt lettk volna depisek (elotte is toronymagasan vezettek a depresszio es ongyilkossagi statisztitikakat) -
Bulikázni?
Pl. random gyerek fél négyig van a napköziben. Hazaér átöltözik bepakol másnapra és mire lerohan a ház elé a barátaihoz már napnyugta van. Van nagyjából fél órájuk játszani aztán vaksötét van és irány haza. Ő mit nyer azzal hogy télen egy órával hamarabb világosodik? Egy dolgozó ember bent a munkahelyén mit nyer azzal, hogy télen egy órával hamarabb világosodik? Az ég világon semmit mégis emberek millióit kényszerítik bele ebbe a faszságba újra meg újra. Nyárit megtartva egész évre viszont munka/suli után mindenki kapna plusz egy "napos órát" ajándékba a vaksötétben botorkálás helyett. Ehelyett össze-vissza állítgatjuk az órát konkrétan a semmiért. Ráadásul a többség utálja is. Évente kétszer felborul a megszokott bioritmusa emiatt. Nem "bulikázásról" hanem a józan paraszti észről van itt szó.
"minek variálni, ha már három évtizede meg van szokva." Mert egy faszság és nincs megszokva?
"az EU dolgozóinak szemmel látható része már full vagy hibrid homeofficeban dolgozik." És ez kit érdekel? Aki HO-ban dolgozik annak nem tökmindegy mikor kel és nyugszik a nap, az ő megszokott kényelmes életén nem befolyásol semmit. A többiek meg szopnak. -
updog
őstag
válasz
Roland-87 #36 üzenetére
A másik topicban már ki lett ezerszer vesézve, hogy tényszerűen téli > állítgatás > nyári.
Saját önös dolgok miatt esetleg van aki preferálhatja a nyárit, pl. hogy világosban bulikázhasson, de ha már alá akarjuk támasztani tényszerűen valamivel, hogy miért ne legyen állítgatás, akkor téli, és ne nyavajogjunk hogy akkor már személy szerint mi lenne a jobb.
De egyébként bármi lesz, az csak egy újabb adag embernek egy újabb adag kompromisszum, én pl. azért nem értem hogy egy ilyen horderejű cuccnál minek variálni, ha már három évtizede meg van szokva...
Ugyanitt bárkit szívesen megszabadítok a kertes ház sötétben végzendő nyűgjeitől, 1:1 beszámítással 5. emeleti panelem szívesen elcserélném ilyen a hatalmas problémákra, amin csak a nyári időszámítás segít
Ráadásul az emberek jelentős része amúgy is 6-ra jár dolgozni, én is
Mióta ez az iszonyatosan támogatott (EU ~1%-a "szavazott") döntés megszületett, volt egy világjárvány, egy háború, és egyébként azóta az EU dolgozóinak szemmel látható része már full vagy hibrid homeofficeban dolgozik.
Kíváncsi vagyok, ha most kéne erről szavazni, és nem egy gazdasági fellendülés unalmas éveiben mint anno, ma is ekkora problémának éreznék-e az emberek az évenként kétszeri óraállítást?
-
aprokaroka87
nagyúr
válasz
Roland-87 #45 üzenetére
Van olyan cég ahol kint végzett munka esetén engedélyezett az hogy a " brigád" nyáron mondjuk ne 6-kor, hanem 5-kor kezdje a munkát és 14 helyett 13-kor fejezzék be.
Nyáron azért nem mindegy.
De nyáron bőven 8 óra feletti a napsütéses órák száma.
Nem lehet mindenkihez alkalmazkodni, télen egyszerüen alig van mozgás tér. -
Roland-87
aktív tag
válasz
angyalpc2 #44 üzenetére
EU országok többsége a nyárit javasolja, már csak emiatt is nagyobb esélye van hogy ebben is megállítjuk Brüsszelt és csak azért is téli lesz, na de politika off, azért is esélyes a téli mert a lakosság többsége több felmérés, és a sajátom szerint is a télit preferálja, ezernyi emberrel vitáztam már erről, érdekel a téma és kíváncsi vagyok a valós pro-kontra érvekre is, és az sem megnyugtató hogy rengeteg tudós, vagy magát annak nevező a téli mellett áll ki, mondván hogy az áll közelebb a természetes bioritumushoz, azért ezek az érvek elég gyenge lábakon állnak, főleg hogy a lakosság jelentős része többműszakos rendszerben dolgozik, ott ez már bukott, és akkor még nem is számoltuk azokat akik ugyan egy műszakosak de reggel 5-6-ra járnak, ez is jelentős réteg, és szerintem kevesebb azok aránya akik 8-9-re járnak, de mégis minden ilyen kutatás ezt a csoportot veszi alapul, és hogy ez azért jobb mert állítólag a reggeli sötétség sokkal nagyobb depressziót okoz mint az esti, akkor is ha ez tulajdonképpen már délután bekövetkezik, hát nem tudom, szerintem ez is erősen életmódfüggő, annak aki hónapokon keresztül nem tud szabadidős sportot végezni vagy jóval kevesebbet mert hamar sötétedik azért az is erősen hajlamosít a depresszióra, de lehet én gondolom rosszul, elvégre nem vagyok tudós...
-
angyalpc2
aktív tag
válasz
aprokaroka87 #8 üzenetére
A nyárin kellene hagyni, reggel senkit nem érdekel, hogy sötét van..télen pláne
Gyerekhordás meg munkába járáshoz pont nem is kell több. Télen reggel 8-8:30-tól lenne világos
De nyernénk télen 1 órát délután és lehetne csinálni ezt aszt, nem pedig bent kuksolni. -
-
"Máshogy-máskor nyúlunk ugyanahhoz a készlethez."
OK. De ez nem jelent azt, hogy ezzel takarékoskodunk vagy komoly hozadéka lenne az óra állítgatásnak.
Korábban a világításon energiát takarítunk meg imát tolták előnyként. De ebben a témában a pofa alapállásra került, mert jelentősebb energia hatékonyabb világítást használunk ma, mint a nyári időszámítás legutolsó bevezetésekor. A fogyasztás átterelődött más eszközökre, amiknek a fogyasztása nem kapcsolódik a világosság mértékéhez.A klímán sem jelentős az egy óra eltérés okozta fogyasztás változás. A hőn tartás fogyasztja a legkevesebb energiát. Minél jobban hagyod hagyod felmelegedni a lakást annál inkább ráfizetésbe csap át a látszólagos takarékosság.
A tévének is mindegy, hogy melyik időpontban nézed. Legfeljebb az nem mindegy, mennyi ideig működik. De ez sem függ a nyári időszámítástól. -
Apollyon
Korrektor
Igazából az a normális, ha adott személy mindig közel ugyanakkor megy aludni, és kel fel 7-8 óra alvás után.
Engem mondjuk a félévente óraátállítás alvás szempontból nem zavar, csak unalmas, hogy még mindig bohóckodni kell ilyesmivel, amikor már lényegében semmi értelme.
Az alvást meg nem lehet a napnyugtához meg napkeltéhez igazítani, egyrészt, napról-napra változik egész évben, másrészt a munkaidőt nem érdekli, süt-e a nap. Így az lenne a legjobb, ha legalább a reggeli alvást nem csicskítaná meg az éjszakai világosság, meg a nyáron esetlegesen hetekig tartó, óra szerint korábban kezdődő hőség. -
Minden évben ugyanez a rinya lemegy itten. Felnőtt emberek vagytok akik még egy óra eltolódást sem vagytok képesek elviselni nyávogás nélkül.
Egy esetben elfogadott a panaszkodás, aki éppen dolgozik és többet kell neki emiatt. Kétlem hogy mindenki dolgozott.
Én is egy órával kevesebbet aludtam, és emellett 12 óráztam szombaton is. Ma is és holnap is. Mégsem sírtam el magam minden embernek hogy jaj szegény fejem. -
Samott
addikt
De hat az a normalis ha felkel a nap felkelsz te is (cirkadián ritmus vagy mi a fene). Miert akarnal aludni, fekudj le idoben.
Az a kinzas, az az egeszsegtelen ha mar sotetben felkelsz. Mert nem magadtol, nem a napfenytol ebredsz, hanem az oratol. Mert kelni kell a nap elott.
-
-
Roland-87
aktív tag
A télit pártolók (Magyarországon a lakosság jelentős többsége) csak egy dolgot nem vesznek számításba, ami őket is hátrányosan fogja érinteni, csak ebbe nem gondolnak bele, mert mindenki csak azt a 2-2 hónapot veszi számításba ami a téli rövid nappalok, illetve a nyári hosszú nappalok esetén lenne érvényes, az év többi 8 hónapját viszont nem.
Tehát aki kertes házban él, szabadidős tevékenységet végez, azoknak mind hátrányos lesz a téli állandósítása, mégpedig azért mert már szeptember közepén este 6-kor lenne a naplemente a jelenlegi 7 helyett, ez azt is jelenti hogy aki 5-6 környékén ér haza munkából annak eddig volt egy bő 1-1,5 órája még elvégezni a kerti munkát, amiből olyankor azért még akad bőven, vagy tud futni/bringázni egyet, amihez meg elég jó az idő, ezt kb. mindenki megszokta mert évtizedek óta így van, viszont ez hirtelen változna, és sokan akkor kapnának a fejükhöz hogy "de hát eddig ilyenkor még világos volt az elmúlt években, most meg világítás kell majd a levélsöpréshez, nem értem, hát mi történt?" Nem történt semmi, csak az amit fél éve még támogatott ő is lelkesen. Az hogy kit mennyire zavar a reggeli sötét és mennyire lenne hajlandó bevállalni ezt cserébe azért hogy tovább legyen világos az valóban egyéni preferencia, de én már gyerekként is utáltam amikor ősszel átálltunk a télire és mire hazaértem suliból, megírtam a leckét, már nem mehettem bringázni mert sötét volt, miközben előtte egy nappal még nem volt, miközben a suliban így is úgy is mesterséges fénynél voltunk nappal is, én szívesebben megyek sötétben 2-3 hónapig reggel azért hogy egész évben cserébe nyerjek egy órát este. Ráadásul az emberek jelentős része amúgy is 6-ra jár dolgozni, én is, és sajnos nekünk így is meg úgy is az év felében a sötétben utazás jut, téliben is, nyáriban is. -
Apollyon
Korrektor
válasz
Hieronymus #33 üzenetére
Komolyan olyan nehéz ezt felfogni, hogy mit írtam?
Szerintem nem mindegy, hogy csak ~ reggel 8-kor éget szénné a nap, vagy már 7-kor. Erre céloztam. Ha előbb kell felkelni, mert már dög meleg van, pedig aludtál volna tovább, akkor konkrétan negatívan érinti a hajnali 3-as világosság az alvásodat. -
totron
addikt
válasz
Hieronymus #33 üzenetére
Kivéve ha máskor indítjuk az életet, máskor kezdődnek a tv műsorok, boltok, munkák, ezáltal az otthonlevések. Máshogy-máskor nyúlunk ugyanahhoz a készlethez.
-
"Persze aki preferál klímázni naponta egy órával többet, annak ez se gond."
Attól, hogy a takaró egyik végéből átvarrsz a másikba 10 centit, semmi sem változik.
A nyári időszámítástól sem változik a napos órák száma vagy az épület hőterhelése.A klíma ugyan annyit dolgozik, függetlenül attól, hogy hova állítod az órát.
Más.
A nyári időszámítástól függetlenül ideje lenne átállni a sziesztára, legalább az ország déli részén.
-
updog
őstag
Hogy egy nap hány órát süt a nap (=mennyit kell klímázni, abszolút nézve mikortól meddig van meleg) az végképp nem függ attól hogy épp mennyi az idő
Just sayin hogy nálunk (és tippre még 800.000 lakásban) a panelban (annak ellenére hogy szigetelt) áprilistól októberig nem hűlnek le a falak komfortosra, ontják a meleget, úgyhogy éjjel nappal klímázhatnánk ha ezen múlna. Sokadrangú szempont óraállítás szempontjából.
-
Egon
nagyúr
A nyári időszámítást már fixálták, talán az oroszoknál. Gyorsan meg is szüntették ezt az ostoba gyakorlatot, mert a téli sötét reggelek miatt a fél ország depis lett. Ezért marhaság a nyári időszámítás, és pont lesz*rom, hogy ki akar még este 9-kor nyáron kinn játszani a gyerekkel a világosban (hint: lehet venni kerti lámpát). Jah, meg lehet venni rolót is ám, és akkor nincs világos hajnali négykor...
-
updog
őstag
Egy dolog miatt támogatnám hogy ne kelljen állítgatni, mert csak ma, már háromszor hallottam ezt, és hol van még a holnapi munkaidő amikor egyesével mindenki elnyígja majd, hogy milyen rossz neki:
Amúgy a konzultációs topicot vártam hogy upolódik, de gondoltam hogy nem ússzuk meg panaszkodás nélkül
#27 ++
-
Apollyon
Korrektor
Az a "sok hülye, aki a nyári időszámítás mellett kampányol", valójában azt nem szeretné, hogy éjjel/hajnali 4-kor már tűzzön a nap nyáron, különösen akkor, amikor 35+ fokok vannak napközben. Azért az a plusz pár óra alvás heteken keresztül mindenkit érint, azt is, aki amúgy nem depressziós a téltől.
-
Samott
addikt
válasz
aprokaroka87 #24 üzenetére
Pontosan. En csak arra emlekszem hogy mekkora szivas volt gyerekkent telente a nulladik ora. Es ha a nyariban maradunk az lenne minden egyes reggel a diakoknak. Miota allando home officeban vagyok, nekem tok mindegy mennyit mutat az ora, 9-re mindenkeppen magamhoz terek...
-
Crus
őstag
Dehogy. A téli az eredeti.
Egyébként nekem is a nyári kellene, ahogy az EU-s polgárok többségének, mivel az emberi testnek és szemnek kellemesebb a reggeli fokozatosan világosodó nap, mint az, hogy télen akár már 16:30 körül sötétben botorkálhatsz.
Már nem az 1700-1800-as években járunk, ahol a haszonállatok miatt a téli volt az optimálisabb. Már olyan szempontok dominálnak, mint, hogy ne sötétben, fáradtan kellejen hazavezetni/tömegközlekedni, meló után legyen még egy kis időd sétálni/sportolni. A téli sötétedés ráadásul hat az időjárásra, ugyanis ahogy a Nap lenyugszik a hőmérséklet lehűl, ezáltal megnő az eső, hó, vagy éppen havas eső esélye, ami a fáradt, sötétben mozgó tömegeknek még nagyobb púp a hátán. Egyértelmű összefüggést állapítottak meg korán sötétedés és a balesetek számának növekedése között, ami nyilván borítékolható is volt. -
Zsigerből utálom! Már iskolás koromban is rühelltem mint a szart. Azt kellett volna agyonb@szni aki anno kitalálta azt a hülyeséget, hogy állítgassunk össze-vissza. Engem (is) rohadtul megvisel ha nem a megszokott időben kell kelnem hanem egy órával előbb. Egész nap fáradtnak érzem magam hiába fekszem le hamarabb csak kipattant szemekkel álmatlanul fetrengek az ágyban és ugyanakkor alszom el mint rendesen. Én nagyon szívesen mennék vaksötétben munkába és a világ legnagyobb királysága lenne ha fél öt helyett végre csak fél hat magasságában kezdene sötétedni. Seperc alatt megszokná mindenki és a világ legtermészetesebb dolgává válna, hogy télen reggel sötét van. Mondjuk amúgy is feltéve ha valakinek nem 10-kor van "reggel".
-
válasz
cskamacska #13 üzenetére
"Mostantól este tovább marad világos, reggel pedig majd nem veri ki a szemed a június végi hajnali 4 órás napfelkelte, és hajnali 3 órás virradás."
Csak az európai ember hiszi el. Ha a takaró egyik végéből levágsz 10 cm-t és vissza varod a másik végen, hosszabb lett a takaró.
A korai világosság ellen a redőnyök és más sötétítők használata sokkal hatékonyabb, mint az nyári időszámítás. Az időszámítás csak egy órával operál. A sötétítők az órától függetlenül, bármikor működnek.
Talán ideje lenne visszatérni a helyi időszámításhoz. Akkor van dél, amikor a Nap a pályája legmagasabb pontján van. Korábban gond volt, mert nehezítette a menetrend készítést és a menetidők kalkulálását.
Ma már ez nem probléma a számítógépek megjelenése okán.
Mindenütt és mindenkor ki lenne maxolva a nappal és éjszaka hossza. -
szebe
addikt
Mindenképpen nehéz a helyzet, mert pont "rossz helyen" vagyunk.
-Ha maradunk nyáriban, akkor télen közel 2 hónapig 8 után kel a nap. Ez nyilván sokaknak nem túl jó.
-Ha maradunk téliben, akkor nyáron körel 2 hónapig 4 előtt kel a nap. Korán felkelsz a világossal + délelőtt már rohasztó meleg van.
-Ha maradunk az állítgatásnál, az meg sokaknak évi 2 x 1-2 hét szenvedés.Na ebből válassz olyat, ami mindenkinek jó
-
Kisgépkezelő
senior tag
válasz
aprokaroka87 #8 üzenetére
Durva.
Sose gondoltam volna.
-
válasz
aprokaroka87 #17 üzenetére
Igazából sok értelme nincs, mivel valódi dél 11:24 perckor van (nyári szerint meg 13:24-kor, Budapesten)
Szóval akárhová állítjuk, a természetestől mindenképp eltér. Akkor meg már inkább legyen tovább világos. Télen is... -
aprokaroka87
nagyúr
Egyébként az nem lehet hogy nem is maga az óra átalakítás a gond, hanem annak időpontjai.
Mi lenne ha a Téli és Nyári napfordulóhoz lenne kötve közvetlenül. -
totron
addikt
Nem zavar bele az alvásba, a lényeg az ébren, természetes fényben töltött órák száma. Értem én, hogy épitsük a kapitalizmust, de a melatoninról, a depresszió veszélyéről meg alig van szó, ha van is, mint elbagatelizált elemek vannak jelen.
Szerk.: en, mint nyari hulye felismerem a teli reggelek reszet is, de lasd fent az ervem, te hulye.;P
-
Samott
addikt
válasz
cskamacska #13 üzenetére
Pontosan. Szerintem mar nem is a "gazdasagi haszna" miatt tekergetik, henem mert rajottek hogy az se jo ha telen nyolc utan kell a nap meg az se ha nyaron negy korul. Cserebe egy par napig kicsit fura az idoerzek. Ki lehet birni.
A sok hulye aki a nyari idoszamitas mellett kampanyol meg szerintem keptelen felismerni hogy az mivel jarna a teli reggeleken. Nekik csak az van meg hogy nyaron hosszuak a nappalok, akkor legyen az amit megtartunk.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
cskamacska #13 üzenetére
Szerintem meg felesleges az állítgatás. Amíg nem megy az alvás kárára (túl korán kelő nap) óraszámítás, addig teljesen jó lenne az egyetlen időszámítás, tehát ha a nyári maradna. Télen tovább lenne sötét, valóban, de tovább is maradna világos, de nem annyival, hogy az éjszakára nyugovóra térő többség egészséges alvását megzavarja. Ugyanígy a reggel, lehet csak 8-9 között kelne fel a nap egy pár hétig, ami kevésbé lenne zavaró, az egyébként túlnyomórészt amúgy is fellegektől sötétített télen.
-
cskamacska
addikt
válasz
Jack Hunter #6 üzenetére
"Semmi értelme nincs"
Dehogy nincs. Legalábbis a mi szélességi fokunkon, az életmódunkhoz igazítjuk az órát.
Mostantól este tovább marad világos, reggel pedig majd nem veri ki a szemed a június végi hajnali 4 órás napfelkelte, és hajnali 3 órás virradás.
Télen ugyanez vissza, nem reggel fél 9-kor van napfelkelte, hanem 8:30-kor, cserébe délután 4 órára már sötét lesz 5 helyett.
Ha nem lesz állítás akkor a fenti negatívumokból lehet választani egyet pozitívum nélkül, ha pedig az EU széjjelqrja a nagyjából egységes GMT+1 időzónáját, akkor adnak egy nagy pofont az utazásnak is.Persze az átlagparaszt ennek felfogásához kevés mint mackósajtban a brummogás, ellenben minden nyomorúságát erre az egy dologra kenheti, a média meg még hecceli is hozzá fél marék lájkért.
Ugye nem erőszak a disznótor, ha az elvtársak erre vágynak fene nagy jódolgukban, akkor majd kapnak Brexitet az orcájukba, aztán lehet amiatt nyomorogni még jobban.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
aprokaroka87 #9 üzenetére
Elvileg ez az eredeti óraszámítás, és a téli az állított.
Úgy tervezték, hogy 2020-ban kellett volna utoljára állítani az órát, de ugye a pandémia ebbe belecsicskított.Valaki tud róla valamit, hogy mikor lesz végül változás, vagy akkor most további hosszú évekig marad minden a régiben?
-
aprokaroka87
nagyúr
válasz
Hieronymus #1 üzenetére
Nekem pl 6-kor kezdődik a munkaidőm, általában 5.25 - 5.30 fele indulok, Pénteken akkor már majdnem világos volt, most majd sötét lesz.
Az hogy 1 órával tovább lesz világos, oké, de pl köztéri világítás ez miatt most egy ideig megint reggel tovább kell hogy használatban maradjon.
Tehát amit délután nyerünk, azt jelenleg reggel el is vesztjük. -
aprokaroka87
nagyúr
válasz
Kisgépkezelő #5 üzenetére
:D
cserébe 1 órával később lesz világosabb.
Mert a napot nem érdekli hogy mennyi az óra.
Na majd kb 60 nap múlva utoléri magát a reggel. -
ergoGnomik
tag
A szokásos éves felesleges gumicsont téma. Te bedobtad, a népek meg jönnek rá és rágcsálják.
-
Semmi értelme nincs, de mint annyi mindenben, ebben sem tud határozottan dönteni az ország. Személy szerint utálom.
-
Kisgépkezelő
senior tag
Azért, hogy én örüljek annak, hogy milyen sokáig világos van.
-
totron
addikt
válasz
Hieronymus #3 üzenetére
Az nem baj, ha nem érdekel, viszont ez az állításod nincs szinkronban a hozzászólásod tényével és legalább nem is törekszel kommunikációra (megértetésre). Szóval így kell fórumozni ahogy te csinálod. (nem)
LED-generációk léteznek, így, többesszámban, többféle árkategóriában is, a túlnyomó többséghez meg az alja jut csak el. Nem feltétlenül hálás feladat kibogozni akarni, hogy gyártói spórolás, mint nyereségvágy vagy a felhasználói oldal eredő igénytelensége, illetve műszaki érzéketlensége hívja inkább életre ezt az alakulást. Az biztos, hogy a vibráló-alig létező, hideg LED-fény kultúrája jelen van. Szoros összefüggést látok az átállítás témájával. Mindenkor érthetetlen marad számomra, hogy emberek mesterséges közegben élik életüket és egyáltalán nem is értik mi a téli időszámítással a baj. -
-
totron
addikt
válasz
Hieronymus #1 üzenetére
Az első 2 mondatodat nem értem, a harmadik alatt meg kit, kiket értesz?
Azok támogatására is számíthat a nyári aki nem akar befordulni - a mesterséges fényben, azon belül is a vásári LED-fényekben vígan elvegetálók ezt nyilvánvalóan nem értik most, de sebaj.
-
A közhangulat rontása érdekében ennél olcsóbban nem lehet szolgáltatni.
A karosszéria lakatosok támogatására mindig számíthat a NYÁRI időszámítás. Nem igaz, hogy nincs haszonélvezője az átállításnak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Megint előre löktük a mutatót. Bár már évek óta tudjuk, hogy semmi gazdasági haszna és Európa lakosága se kér...
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S22 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest