Hirdetés

2022. augusztus 8., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Klaus Duran


Klaus Duran
senior tag

Rezsi csökkentés az árammal: Bojler hideg víz előfűtés napenergiával kókányolás 1. rész -2022-07-19-
Most ez a téma pörög legjobban.

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM

(#2) Soderes


Soderes
tag

Az a baj, hogy totál Kokány Bt. és nem éri meg.

Elnyom az ember rá 3-4 tubus hőálló szilikont a ragasztásra. 2-3 k/ tubus
Elfújsz rá vagy 7-8 flakon fekete festéket 3-4 k /flakon
Plexi/nm 8-9 k és ide kellett 2 nm.
Bádogossal megcsináltatod az alapot. Szintén anyag és munka díj. 10-15k
OSB lap 5k
Szigetelőanyag.

Plusz elektronika. (elektromos segédfűtés, ventilátor, stb.) tippem sincs talán 20-30k.
Kisebb kőműves javítások 10 k

És már 100 eFT felett járunk.

Rohadt sok meló.
Bizonytalan a szigetelése.
Nem tudni mennyire időtálló.
Vas és alumínium sörös dobozok.

180k-220k egy Bosch vagy Hajdu kollektor tábla.

Rézbetétes, garanciás.

Nem éri meg kínlódni vele.

(#3) Rive


Rive
addikt

Nekem van.
Tartós.
Télen jellemzően nem működik.
Ősszel és tavasszal működik, de a hozam igazából minimális.
Nyáron takarni kell.
Hogy megéri-e... Igazából nem merném rámondani. ~ nullás.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#4) viraga válasza Soderes (#2) üzenetére


viraga
tag

180k-220k egy Bosch vagy Hajdu kollektor tábla.

És egy komplett napkollektoros rendszer mennyi? :D Úgy lenne korrekt az összehasonlítás!

A sörkollektorról normális, azaz nem elfogult-fanatikus oldalakon leírják, hogy lehetőleg maradék, hulladék cuccokból kell csinálni amit csak lehet, másképp drága lesz. Főleg a mostani elszállt építőanyag-árak mellett. Amit szintén meg szoktak említeni, hogy a helyi adottságoktól nagyban függ, mennyire éri meg. Ott éri meg elsősorban, ahol szerencsétlen tájolású a ház, illetve nincs déli ablak, vagy kevés/kicsi. Viszont nagyon nehéz azt megbecsülni, hosszú távon mi éri meg. Sokan gondolták évtizedeken keresztül, hogy nem éri meg hőszigetelni a házat, tetőt, padlást, ablakot cserélni stb, mert nem térül meg. Aztán most hirtelen mindenki vakarózik... :U

A sörösdobozokat felbővítés után egymásba is lehet tolni, nem feltétlen kell ragasztani. Vas sörösdoboz már rég nincs, és nem is jó ide csak az alu.

Annyira lesz kókány amennyire kókányra csinálod. Nehogy azt képzeld, hogy egy bolti akármilyen rendszer az tuti jobb lesz, pl. most láttam, hogy van olyan napkollektor vezérlő amire 2 év garit adnak. Na most ez alapján milyen minőséget várhatunk?

A meló az sok vele, ez tény. Tavasszal-ősszel kiegészítő fűtésnek jó lehet, ennyi.

[ Szerkesztve ]

(#5) M0ng00se


M0ng00se
senior tag

"Sajnos eljött az idő amikor takarékoskodnunk kell az energiával."
mindig is takarekoskodni kellett volna ;)

OC since '10

(#6) totron


totron
őstag

Fekete KPE slag. Minden más technológia "felesleges buziskodás". :)

(#7) Rive válasza totron (#6) üzenetére


Rive
addikt

Ez légkollektor, és fűtésrásegítésre szolgál.

KPE slagból nem lehet légkollektort csinálni, hanem csak vizeset. Ami viszont télen szétfagy a p*csába, szóval csak HMV-re jó, arra is csak nyáron.
HMV-re viszont ~ hasonló költséggel van vákuumcsöves, tetőre rakható cucc, ami már tavasztól őszig működik.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#8) totron válasza Rive (#7) üzenetére


totron
őstag

Tudom-tudom, csak megpendítettem, mint kapcsolódót. A hasonló költség számokban hogyan alakul szerinted? Amiket láttam eddig elég távol volt a 2 tech egymástól árban.

(#9) Rive válasza totron (#8) üzenetére


Rive
addikt

Melyik kettő a három felmerültből?

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#10) Mbazsika


Mbazsika
tag

Kb 10 éve csináltuk a miénket (7,5 m2), gyakorlatilag a plexi, a vezérlő (10USD) és a venti (125-ös csőventi, kb 15eFt) és a segédanyagok (2 tubus hőálló paszta + 2 flakon hóálló matt fekete festék) volt pénzt, a többi maradék anyag. -10 fokban ha vakító napsütés van, akkor óránként 80m3 60 fokos levegőt fúj be. Ez kb. 0,7kWh, kb 61Ft-nyi gázt vált ki/óra.

[ Szerkesztve ]

(#11) Tikakukac válasza M0ng00se (#5) üzenetére


Tikakukac
titán

+1

Emberek ledöbbent arccal néznek kifelé a fejükből, hogy atyavilág, most mi lesz?! Mondom csesszétek meg, eddig mi volt? Eddig nem kellett szigetelni, ablakot cserélni, rendes vezérlést tenni a fűtés/hűtés elé stb. most hirtelen nagyon akarnátok? Elhúztok ti a csudiba, mentetek volna utcára, hogy megetetnek benneteket minden hónapban a villanyszámlám a kamu számokkal és kértetek volna inkább korszerűsítésre támogatást... de hát nyilván az kosz, meg szemét, meg ahhoz fel kell állni, a rezsicsöki meg csak úgy jött nem volt gond fűteni az utcát.

Akkor jó fagyoskodást kívánok mindenkinek, ezt kértétek, ezt kaptátok :B

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#12) Soderes


Soderes
tag

Azt kell mondjam neked, hogy nem rég voltam a MÉH telepen és az ellőttem lévő delikvens 3 zsák sörös dobozt hozott átvételre. Az egyik zsák totál vas sörös doboz volt. Meg is néztem, fogta a mágnes.
És mondta az átvevő, hogy újra ez dívik. A vas sörös dobozok, mert drága az alu lemez.

Értem én újrahasznosítani jó dolog, de bele öl az ember egy rakás időt és sose lesz olyan hatásfoka, mint egy réz betétesnek.

Meg amúgy hihetetlen pocséklóak az emberek mindenben. Olyan dolgokra költenek, ami felesleges (3 telefon, 4 tv stb.) és olyanra, ami fontos lenne arra nem áldoznak vagy csak keveset. (ház karbantartás, szigetelés, energia hatékony berendezések stb.)

Szerencsére engem még úgy tanított a drága nagymamám, hogy takarékoskodni kell.

Mbazsika : Az 10 éve volt. Az építőipari termékek arany áron vannak, ahogy a vezérlő és inverterek is, mert mindenki azt vadásza.

Tikakukac : +1 . Meg jó helyre kellett volna szavazni is.

[ Szerkesztve ]

(#13) updog válasza Tikakukac (#11) üzenetére


updog
senior tag

"Eddig nem kellett szigetelni, ablakot cserélni, rendes vezérlést tenni a fűtés/hűtés elé stb. most hirtelen nagyon akarnátok?"

++

Talán a kiszámoló.hu kommentjei közt olvastam ilyet (ahol ugye szeretik magukról azt gondolni, hogy ők az entellektüell középosztály krémje), hogy "eddig a rezsicsöki miatt rá voltak kényszerítve az emberek a pazarlásra" :U :Y

Kár hogy nem arra voltak kényszerítve hogy mondjuk a teljes árat kellett volna fizetni, de a rezsicsöki által megspórolt összeget kötelezően valami LTP-szerűségbe kapták volna amit korszerűsítésre lehetett volna felhasználni, vagy ilyesmi. Na de off off.

Pont másik topicban vetettem fel hogy a panel 5. emeleti lakásunk full déli fekvésű, tökéletesen körbenapozott erkélyén lehetne valami mobil napelem, napkollektor, vagy hasonló (ha már a háztetőn nincs, nem is értem). Pénzügyileg nyilván nem megérős, de napkeltétől napnyugta-2 óráig odasüt a nap, és télen is gyakran plusz hőmérséklet van kint (most ~40), szóval volna mit kiaknázni.

Egész tetszenek ezek a "mini erőmű"nek nevezett cuccok, meg a hozzá tartozó ezt töltő napelemek, nyilván nem a megtérülés a kérdés egy negyedmilliós cuccnál, ami tud 200Wh-t 8-10A-en, de ha kitartana mondjuk 10 évig, és nem kell kidobni másfél év után, hogy nagyobb lábnyomot hagyjak vele mint amit megspóroltam... simán jó lenne ilyen telefon meg akksitöltögetésre, PC hangfalat, monitort meg kevésbé kritikus eszközöket meghajtani....

ex: doeeg | "Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." | "Play your war games with other people's lives - It should be you on the front line!" - 5FDP

(#14) Soderes


Soderes
tag

Ahhoz nem kell negyed millió, hogy ezt megcsinált.

Veszel 24 5x5 monokristályos napelemet összeforrasztod, beteszed keretbe.
Csinálsz neki egy állványt, veszel töltő elektronikát, 30-40 dolláros invertert Aliról

Meg veszel egy munka akksit 12V 100Ah 40-50 K ( vagy lopsz :D)és meg is van.

Konkrétan nekem erről megy a medence vízforgatója már jó ideje.

12V 1A a visszatöltés és 12V 180Ah az akksi. Még sose merült le.

[ Szerkesztve ]

(#15) kisssjoe válasza Klaus Duran (#1) üzenetére


kisssjoe
csendes tag

10 éve járatok 4x2m2 területü sörkollektort egy anno socis kocka családi házon. 10 év alatt kabé 2 szer kellett hozzányulnom ami a egy sima relé megkopogtatásából állt. A minimum teljesítmény amit 8m2 böl kiveszek az kabé 3.5kW. A rendszer teljesen automatikus összel bedugsz egy 12V trafót és tavasszal kihúzod. Ha süt a nap magától bekapcsol ha nem akkor magától leáll. Éjjel nem vesz ki hőt a házból. Összköltsége anno kábe 100 000ft lehetett azt most azért feszoroznám ma 1.5el. Munkaidöben legalább 2 hét volt az elkészítés. Részemröl a legjobb idő és pénz befektetés volt. Anyaghasználat: keret - fa/lminált hátlap, fedés 4-5mm üveg. Szigetelés tomorített kőzetgyapot, ventillátor- bontott Ford dupla fütésventi, verzérlés- valami DYI készlet, táp - 12V os táp.
Összfogyasztása a rendszernek 200W amit a tápból vesz fel és amint írtam minimum 3.5 kW ad le. Amikor süt a nap akkor van hogy 26-27 fok van az adott fűtőt szobákban bárki betér hozzánk fogja a fejét a melegtől… akinek nem inge ne vegye magára

[ Szerkesztve ]

(#16) kisssjoe válasza kisssjoe (#15) üzenetére


kisssjoe
csendes tag

Facen van fent csoport ezzel kapcsolatban akit érdekel ott vannak fent képek és leírások…

(#17) kisssjoe válasza Mbazsika (#10) üzenetére


kisssjoe
csendes tag

Itt a gond a venti teljesítményében van. Minden képpen radiál(mókuskerék)ventillátort kell ien rendszerbe szerelni. Csak ennek van meg a megfelelő nyomása. A kijövő csövön kell hogy legyen 4-5 m/s légszállásnak és akkor a kijövő hőmerséklet nem lessz több 40-45C nél. Nem az a jó ha kevés 60 fpkos levegőnk van hanem ha minnél több alacsonyabb hőmérsékletű. Erre vannak excel tábláztok amik pontosan számolják mekkora telejítmenyt kap az ember levegősebesség és hőmérséklet külömbseg (elszívott /beőmlő) függvényében

[ Szerkesztve ]

(#18) C0R0


C0R0
csendes tag

@kisssjoe: Linket kaphatok a facebook csoporthoz + az excel táblához? Egyéb hasznos infó is jöhet.

[ Szerkesztve ]

(#19) kisssjoe válasza C0R0 (#18) üzenetére


kisssjoe
csendes tag

https://www.facebook.com/groups/123127874377940/permalink/4871737756183571/?fs=e&s=cl

(#20) updog válasza Soderes (#14) üzenetére


updog
senior tag

Én a konkrét kész rendszerekre ("mini páwör sztéjsön erőmű" és hasonló néven) gondoltam amit megrendelek webshopból és összedugom a szintén webshopból rendelt napelemmel.

Nem vagyok a DIY híve, egyszer összeforrasztottam két kábelt középen, de elrontottam :D Ennyi érzékem van hozzá (0).

Alis dolgokban alapból eleve nem bízok (tudom, itthon is ugyanazt árulják csak 10x áron, azt se veszem meg :DDD ), valamint van itthon két gyerek a 68m2-es panelban, sehova nem tudnék egy ilyen kókányt úgy eltenni hogy ne nyúlnának hozzá. Ha egyszer lesz ilyen cuccom akkor csak plug and play :K

[ Szerkesztve ]

ex: doeeg | "Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." | "Play your war games with other people's lives - It should be you on the front line!" - 5FDP

(#21) M0ng00se válasza Tikakukac (#11) üzenetére


M0ng00se
senior tag

volt egy idoszak amikor meg a routert es modemet is kihuztam ha elmentem otthonrol :DDD ( aztan mindig bugos volt miutan visszadugtam ugyhogy errol leszoktam kb 20 wattot fogyaszt orankent)
jelenleg ha elmegyek otthonrol csak a huto megy, abba pedig bent van a fogyasztasmero jelenleg kb 1 KW per nap a fogyasztasa
legkondival probalok sporolni mert azert ha megy a gep es a klima is akkor 1kw megvan orankent...
onnantol meg csak szamolunk vissza, hogy meddig "olcso" a villany :U
szerk.: nem fillerbaszasbol teszem, mert ki fogom tudni fizetni akkor is ha 70 ft lesz a villany, csak semennyi faradtsagba nem kerul az hogy takarekoskodjak

[ Szerkesztve ]

OC since '10

(#22) totron válasza M0ng00se (#21) üzenetére


totron
őstag

Az a modem és az a hűtő rengeteget zabálnak. Nem üres részben a fagyasztó? Vízzel töltött PET-palackokkal ha ki van töltve a tér a fagyasztóban, normalizálódik a fogyasztás.

(#23) M0ng00se válasza totron (#22) üzenetére


M0ng00se
senior tag

a fagyaszto tenyleg ures, kiprobalom amit mondtal :B
router + modem fogyaszt osszesen 20 wattot de azzal nem nagyon tudok mit csinalni

OC since '10

(#24) Rive válasza M0ng00se (#23) üzenetére


Rive
addikt

..router + modem fogyaszt osszesen 20 wattot...

Szinte tuti, hogy nem eszik annyit (hacsak nem valami RAID tömbbel vadított ötvenantennás kétszáz vonalas szörnyetegről van szó :)) )

Az olcsó (<40kHUF) fogyasztásmérők nagyon sz@rul tudnak mérni alacsony fogyasztásokat.

[ Szerkesztve ]

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#25) nemlehet válasza totron (#22) üzenetére


nemlehet
őstag

Nem olyan sok az az 1 kWh. Nekem is annyit fogyaszt, pedig majdnem tele van a fagyasztó. Egy nagy méretű, alul fagyasztós hűtőnél az teljesen normális. Meg amúgy pénzben sem olyan vészes azért havi 2100 Ft ha 70 forintos árammal számolok.

A modemnél tényleg sok a 20W az enyém 5-6-ból megoldja, de éjszaka pl ennél kevesebb amikor semmi nincs rácsatlakozva.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#26) M0ng00se


M0ng00se
senior tag

TP LINK Archer A6 a router, a modem meg egy TECHNICOLOR
TC7230 vagy valami nagyon hasonlo
a fogy. mero egy 6000 forintos csoda :DDD

OC since '10

(#27) Tikakukac válasza M0ng00se (#21) üzenetére


Tikakukac
titán

Na most vagy nem igaz amit írsz, vagy egy konkrétan üres lakásban élsz vagy végtelen időd van, de egy közepes modern lakásban is mindent kihúzni, kivétel hűtő az nagyjából lehetetlen vagy minimum akkora erőfeszítés, hogy ennyi erővel azt a napi 1 óra sz0pást akár melóval is lehetne tölteni és még az eszközeid se döglenének meg a ki-be dugdosástól potenciálisan.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#28) M0ng00se válasza Tikakukac (#27) üzenetére


M0ng00se
senior tag

egyedul lakom egy kis ures alberletben XDDD

OC since '10

(#29) totron válasza Tikakukac (#27) üzenetére


totron
őstag

Vannak ezek a 8-12 elemes elosztó-hosszabbítók, végükön kapcsolóval, nem hülyeség. Ezek filléres kivitelei ugye meglehetősen e-szennyeznek (nincsenek emissziót csillapító kábelköpenyek), vannak szmogot minimálisan keltő, ilyen értelemben is szigetelt modellek, szigetelt persze többért. Mégtöbbért lehet lelni zavarszűrőset is, hogy a hálózatba, s itt egymásba közvetlenül is visszaküldött anomáliák minimalizálódjanak.

(#30) Tikakukac válasza totron (#29) üzenetére


Tikakukac
titán

Nem hülyeség. Csak hadd ne rajzoljam fel skicc szinten is a pesti pecómat, főleg ne a vidékit. Mert akkor elég gyorsan kijönne a matek, hogy persze, nekem is van 10-es elosztóm, csak az dedikáltan eszköztöltésre van. Minden más így csomópontosítani, well, láttam már fura villanyszereléseket és topológiákat, de ez egyszerűen nem működik a valóságban.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#31) nemlehet válasza Tikakukac (#30) üzenetére


nemlehet
őstag

Én is ismerek olyan embert aki végigmegy esténként és kihúzkod mindent. Mondjuk nem tudom miért nem a biztosítékot nyomja le, az sokkal egyszerűbb :D
Ő így nyugodtan alszik, hogy spórol.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#32) Tikakukac válasza nemlehet (#31) üzenetére


Tikakukac
titán

Szép. Ilyenkor remélem szekrény mögött is van pár dolog és szenved vele vagy 30 percet mindig.

Nagymuter is ezen volt, aztán elkezdtem direktbe kötni dolgokat ahol lehetett, aztán lassan megértette, hogy egyfelől ennek nincs értelme, másfelől az eszközök amúgy szeretnek stabilan áram alatt lenni, nem nagyon kedvelik a nonstop ki-be kapcsolást. Háztartásigép szerelő mondta, hogy ha amúgy sok a pénze valakinek, csinálja, mert imádják az alaplapok ezt a fajta szórakozást.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#33) totron válasza Rive (#9) üzenetére


totron
őstag

Fekete KPE-projekt vs. dedikált, megvásárolható, réz készrendszerek. Hatásfok vs. ár(/érték arány).

(#30) Tikakukac, bizonyos szint (számosság) alatt szerintem életszerű, nyilván van az a kütyümennyiség, amihez főleg a nap végén, fáradtan már semmi kedve az emberhez hozzányúlni és jogosan ignorál mindent, ami egy billenőkapcsolónál átbillentésénél komplexebb. Van egy ideje ez a minimalista vonulat, hogy a felhalmozott eszközöket - legyen az elektro vagy bármilyen egyéb területről való bekerülés a személyes környezetünkben - dobjuk ki, letisztult legyen az élettér és a fej. Én meg sosem értettem hogy halmozódik valaki körül fel az a kacatmennyiség, amiből már van mit kidobni. Valószínűleg a szegény gyerekkor hozadéka ez az automatikus eszközminima lét. Megbecsülni sem merem, hogy a fogyasztóiság nyomására felhalmozott feleslegességekre hányadrész fizetések mennek el.

[ Szerkesztve ]

(#34) Rive válasza totron (#33) üzenetére


Rive
addikt

A KPE-dolog költségeit nem tudom, mennyi lehet a pillanatnyi árakon.
Tetőre rakható bojleres, alacsony nyomású vákuumcsöves izé olyan 350-500kHUF között van, ahogy utoljára néztem: plusz szerelés. Ezért cserébe kapsz tavasztól őszig meleg vizet a családnak.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#35) Tikakukac válasza totron (#33) üzenetére


Tikakukac
titán

Becsülöm akinek már ott tart az élete, hogy ezen tud "spórolni". Én eddig olyanokkal találkoztam akik ezt csinálják, de közben bármikor mondok 1-2 helyiértékkel nagyobb problémát, amit viszont nem orvosol.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#36) Gézengúz válasza kisssjoe (#15) üzenetére


Gézengúz
addikt

200W/nap?

(#37) razorbenke92 válasza kisssjoe (#15) üzenetére


razorbenke92
senior tag

A minimum teljesítmény amit 8m2 böl kiveszek az kabé 3.5kW

Ez egyébként elég jó teljesítmény. Én most rendeltem egy 30 csöves vákuumcsöves napkollektort, és az adatlapja szerint 4.8 m2 ( 3 m2 hasznos ) mellett 1000 W/m2 besugárzást számolva 2.1 kW teljesítménye van.

Tekintve, hogy napkollektoroknál ilyen 80-90% hatásfokokról beszélnek el is csodálkoztam, hogy ez csak 70%-ra jön ki így.

Nálad a minimum 43%, és gondolom 8m2 buttó, tehát az effektív felület mégkisebb.

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#38) Szevam válasza M0ng00se (#5) üzenetére


Szevam
aktív tag
LOGOUT blog (1)

Aki hozzászokott a folyamatos takarékoskodáshoz (úgy nőtt fel) annak nem lehet gond :).

#6totron
És valóban! Bár ha át van forgatva a levegő benne, még jól jöhet.

Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.

(#39) Soderes válasza totron (#29) üzenetére


Soderes
tag

Nagyon nem ajánlom senkinek, hogy kihúzza vagy lekapcsolgassa elosztóban az eszközeit.
Legalábbis, ha nem megy hosszabb időre nyaralni stb. Abban az estben indokolt.

1. Annyit ér, mint halottnak a csók.
2. Ezeket 220V dug villákat és tápkábeleket nem folyamatos kihúzkodásokra tervezték. Egy-két kivételtől eltekintve vékonyak, nulla anyagból vannak. Csodás lesz a kábelszakadás, törés ami után szerviz vagy kuka.
3. A nagy húzkodásba kiránthatod a konnektor a falból. És ha nem tudod visszarakni akkor szerelő.
3. Be-ki kapcsolgatás redukálja az eszközök élettartalmát. Mindegy egyes áram alá helyezés egy terhelés az eszköznek. Terhelés a kondiknak, tápkockának stb. Kínai szerelés, gagyi áramkörök. Soroljam.

A házakban általában 4 nagy fogyasztó van.

Hűtő, bojler, elektromos sütő, klíma.

Ezeken lehet spórolni.
A többi lepkefing.

[ Szerkesztve ]

(#40) Rive válasza Soderes (#39) üzenetére


Rive
addikt

Hűtő (átlagos) azért annyira sokat nem fogyaszt.
Viszont: érdemes észben tartani, hogy a hőleadó rácsot tisztán kell tartani, és érdemes úgy beállítani, hogy legyen elég helye szellőzni.
Illetve pl. kamrában (nem szem előtt) tartott eszköz hőszigetelésén lehet valamilyen mértékben javítani.
Ja, meg még egy: fagyasztót jellemzően felesleges -20 -ra állítani.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#41) cinemazealot válasza Soderes (#39) üzenetére


cinemazealot
addikt

Nem értünk egyet. Sok kicsi sokra megy és esete válogatja, melyik eszköz döglik meg a ki-be kapcsolgatástól, illetve melyik nem. A silányabbak nyilván hamarabb feladják. Én történetesen több évtizede csinálom ezt az akár napi szintű kapcsolgatást és még egyszer sem kellett alaplapot vagy tápot cserélnem ilyen okból kifolyólag, de lehet, hogy csak szerencsém volt. (Oké, talán 15 éve egy Chieftec tápom egyszer elfüstölt, de emlékeim szerint az egy vacak széria volt.) A villanyszámlám pedig szerintem elég jó ahhoz, hogy ezzel a szokásommal ne is hagyjak fel.

De érdemes azon is ellamentálni, hogy a szolgáltatói fogyasztás mérő által nem mért (Általad tehát nem fizetett), a kevésbé jó minőségű (értsd 1-től eltérő cosφ-vel rendelkező) fogyasztók által felvett induktív áramok is ott csordogálnak a falban, és bizony, azt az energiát is előállítja valaki, illetve az is "elfogy" a lakásodban.

#37 razorbenke92
Ment pü. napkollektor ügyben. :)

#21 M0ng00se és #36 Gézengúz
A W (watt) a teljesítmény, ami pillanatról-pillanatra változhat. Óránkénti vagy naponkénti értéke nem értelmezhető. A Wh (wattóra) az az energia, ami egy óra alatt egy wattnyi teljesítmény leadásával elfogy. A k (kilo) az ezres prefixum, kis k betűvel írjuk: pl. 1 kWh = 1000 Wh. A K (kelvin) a hőmérséklet mértékegysége, nagy k betűvel írják, nem összetévesztendő a kiloval. Ennek fényében egy adott eszköz energiafelvétele (ami után fizetjük a villanyszámlát) lehet pl. a kWh (kilowattóra), amit már lehet mérni naponként vagy akár óránként (pl.: Ez az eszköz 200 W teljesítményű. Egy óra alatt 200 Wh, azaz 0,2 kWh energiát vesz fel a hálózatból. Egy nap alatt ez 4,8 kWh energiafelvételt jelent, ami ... Ft-ba fog kerülni stb.).

[ Szerkesztve ]

(#42) Gézengúz válasza cinemazealot (#41) üzenetére


Gézengúz
addikt

Nem véletlenül írtam úgy.

(#43) cinemazealot válasza Gézengúz (#42) üzenetére


cinemazealot
addikt

Igazad van, kisssjoe is félreérthetően (szerintem hibásan) fogalmazott: "Összfogyasztása a rendszernek 200W amit a tápból vesz fel és amint írtam minimum 3.5 kW ad le." Illetve: "A minimum teljesítmény amit 8m2 böl kiveszek az kabé 3.5kW."

Tehát a sörkollektor ventilátorának (és elektronikájának) teljesítményfelvétele 200 W lenne? Azért az több órán keresztül elég komoly (rezsicsökkentett árammal napi min. 100 Ft). De hogy maga a sörkollektor 3,5 kW teljesítményt is képes lenne leadni, azt kötve hiszem. Összehasonlításul egy villanysütő teljesítménye ennyi. :) Szóval valószínűleg ő is 200 Wh-ra és 3,5 kWh-ra gondolt, azaz napi 200 Wh villamos energiát vesz fel a ventilátor és megfelelő napsütés esetén napi 3,5 kWh hőenergiát képes ezzel a ventilátorral kikergetni belőle. És Te is valószínűleg arra voltál kíváncsi, hogy beéri-e 200 Wh/nap energiafelvétellel a rendszer (hiszen ebből az értékből derül ki, hogy megéri-e foglalkozni vele).

De javíts ki, ha tévedek. :R

(#44) Soderes válasza cinemazealot (#41) üzenetére


Soderes
tag

Nem kimondottan PC-re értettem a dolgot. Te viszont úgy vezetted le. Szerintem ez már fillérb*szás és mánia. Azon is érdemes ellamentálni, hogy viszonylag energiatakarékos PC építsen magának az ember. Sok eltud menni feleslegesen.

#40 Rive : Azért amikor nem rég cseréltünk hűtőládát, az a havi -50 KWh/hónap odab*szott rendesen. Alap hogy nem rakunk semmit elé és tisztán tartjuk.

[ Szerkesztve ]

(#45) Gézengúz válasza cinemazealot (#43) üzenetére


Gézengúz
addikt

Pontosan erről van szó.

(#46) cinemazealot válasza Soderes (#44) üzenetére


cinemazealot
addikt

Én úgy fogalmaztam, hogy "sok kicsi sokra megy", nyilván nem sok kicsi PC-re gondoltam. :) De akkor kifejtem részletesebben is, miket szoktam használaton kívül feszültségmentesíteni:
- tévé,
- projektor,
- médialejátszó(k),
- erősítő(k),
- mikrosütő,
- mosógép,
- légkondi,
- ritkán használt switch,
- telefon töltőfej(ek).

(#47) kisssjoe válasza cinemazealot (#43) üzenetére


kisssjoe
csendes tag

A teljesítményadatok amiket irtam pillanatnyi értékek. De ha így jobban tetszik akkor vehetjük óránkenti ertékként is.
Fogyasztás fix 0,2 kWh
Hőtermelés a 8 m2 panelböl min 3,5- max 5kWh (napszak / intenzitástol függ).
Aki nemhiszi azt személyesen várom Sátoraljaujhlelytöl 30km re egy napsütéses őszi napon. FONTOS- A RENDSZER CSAK NAPSÜTÉS ESETÉN MÜKÖDIK - Fátyol felhő esetén is van hőtermelés de ha borus az idő akkor 0.

Elméletileg a max teljesitmény amit Magyarországon kilehet szedni az körülbelül az elméletben 1,0kWh/m2. A gyakoraltban azonban ritka ha valaki eljut 0,7kWh/m2 ig (ideális tájolás esetén). Én maximum 0,6kWh/m2 kapok a teljesen függöleges kollektorokkal.

A telejsitmény felvételt fixen mértem egy dugalj mérövel.
A teremelt hö mennyiség mért/számitott érték - lásd a csatolt excel kép ami 2m2 terület teljesitményét reprezentálja (ezt 4 el kell felszorozni nálam).

Az egész rendszer nem az én elmém szüleménye az osszes Know how a valamikori sorkollektor.hu oldalról származott - sajnos ez az oldal az összes hasznos infojával és tagjaival együtt megszünt.

Egyébként jelenleg is dolgozom egy uj kollektoron ami kb 3m2 es lessz es a rekuperacio szívóágan fogja elömelegíteni a levegőt...

[ Szerkesztve ]

(#48) kisssjoe válasza kisssjoe (#47) üzenetére


kisssjoe
csendes tag

Érdemes még a rendszert kibövíteni egy darab fotovoltaikus panellel 280-370W ami egy DC-DC konverteren keresztül hajthatja a vetillátorokat. Akkor meglehet sporolni a fix venti fogyasztást is (0,200kWh).

Mi ezt az idén megléptük viszont kicsit másképp kb 5kWp panel került fel pléh tetöre ami az egész házban 2 fázist támogat max 1,8kWh al / fázisonként. Plussz beszereltünk egy klimát is amivel ősz-tavasz idejen fütve lessz , most nyáron pedig hűti a házat - teljesen ingyen. A klima LG tipusu és manuálisan lehet vele a teljesítmény felvételt állítani- csak akkor van bekapcsolva ha süt a nap - ergo ingyen megy (elvileg -10C foknál is füt). COP min 3,0 azaz 3x annyi hőt/hideget termel mint amennyi áramot eszik.

Mondjuk a sörkollektorom COP ja meg 17,5-25 :)
Ergo - igyatok sok sört :)

[ Szerkesztve ]

(#49) Mbazsika válasza kisssjoe (#17) üzenetére


Mbazsika
tag

A venti elvileg 350m3/órát tud (magában), a kollektoron alulról üti a 200m3/órát. A csúcs pillanatnyi termelése max fordulaton 76fok volt, de az tavaszi +15 fokban.
A doboz szigetelésén lehetne javítani, de annyit nem ér meg munkában nekem az egész, le kellene szednem, stb.
Egy ismerősnél építettünk annak idején egy hasonlót, de normálisan szigeteltük a dobozt, hideg időben jobban teljesít, tavaszi-őszi átmeneti időben nincs jelentős difi.

(#50) kisssjoe válasza Mbazsika (#49) üzenetére


kisssjoe
csendes tag

Az egy nagyon magas hőmérséklet kimenő ágon. Mekkora a kollektor területe? Hány 90 fokos elágazás van benne? Csöátmérö? Sokan esnek bele abba a hibába hogy egy sima PC 12 V os ventit vágnak a kollektor elé “mer igy jó keveset fogyaszt”… a baj ezzel csak annyi hogy a PC venti “axiál/virág” ventilátor aminek kábé 0 a statikus nyomása - ergó azt a 300m3 t nem tudja “átnyomni” a kollektoron. Ezért építenek a “tudákosok” “radiál(mókuskerék)” ventillátort a rendszerbe - ez képes elfogadható fogyasztással olyan nyomást kifejteni ami képes 4-5m/s légszállást elérni a kimenő ágon. Így a delta T alacsonyabb viszont sokkal nagyobb a légszállás ergo több hőt vesz ki a kollektorból mint a PC venti. Én vásároltam magamnak egy levegősebességmérőt amivel a kimenő ágon méren a levegő sebességet így a fentebb jelzett sebességet nem a kisújambol varázsoltam ki. A legolcsóbb használható mókuskerekes ventik a ford escort duplaventis fűtőventijei (bontott/darabja kb 5000ft)- nekem ebből kettő van beépítve és mivel dupla ventik ezért darabja meghajt gond nélkül 2x2m2 kollektort visszafolytva (kabe50%on pörgetve) - elfogadható zajszinten. A 2 venti összesen zabál 200 W ot fixen az Ac/Dc táppal.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.