- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Essejó: MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mindig éhes leszek, amikor meglátom az első képet.
-
-
Van egy paneer nevű, eredetileg indiai, de házilag is könnyen elkészíthető sajtféle, melynek a tofuhoz hasonlóan semleges az íze, hasonló az állaga, könnyen átveszi az ízeket és szerintem ugyanolyan jó bele.
-
Vesa
veterán
Jó cikk, köszönjük!
Nekem 2 problémám van az ilyen Ázsiai kajákkal.
1. Sajnos utálom a Tofut.
2. A csomagolt kínai élelmiszerekben nem bízom meg minőség terén, tehát nem nagyon merek vásárolni ilyen mindenféle kínai piacokon.Éttermekből is csak a nevesebbekbe merek bemenni, éppen emiatt (meg a jópár NÉBÍH által felderített ügy miatt is).
Pedig egyébként, ízre, gasztro élményre szeretem ezeket, különösen a csípős (inkább erős) konyhákat/fogásokat. -
homerhamm
addikt
Kici occó ezeöccá szecuáni cike zackó ninc.
-
nLali
őstag
Megláttam, hogy logouton kajás írás van és egy pillanatra eszembe jutott a Guga féle Firke Csarhát
-
mpo
veterán
válasz
adlersson #84 üzenetére
Köszönöm!
A fordítók (Google, Yandex, Deepl) megszenvedtek a szöveggel, a legjobb a Deepl lett. A Yandex csinált szöveget a képből.
----------
Mao Ce-tung egy réteg lebegő kukacokat talált a szójaszósszal ellátott tégelyben, és soha többé nem érintette meg a szójaszószt.
Cheng Ruming a szakács kitalálta, hogy cukorszirup és só lesz a szójaszósz helyett a Mao kedvencéhez.
[link]
Ez a legjobb, amit találtam, több verzió van hivatkozással, dátummal.
[link] -
Hát, ha most karót nyeltünk, akkor a Bűvös Szakács receptje még kevésbé Mao kedvence, mert a hunani hongshao (紅燒) a tankönyv szerint hagymaolaj (蔥油) → sertéshúsból és csontból készült alaplé (鮮湯) hozzáadása → protein hozzáadása → nagy láng → fűszerek és cukorszirup, VAGY hagymaolaj → fűszerek pirítása → protein hozzáadása → cukorszirup és alaplé hozzáadása, majd ezt sűríted be, de semmiképp nem közvetlenül a karamellizált cukorba pakolod a húst (pont azért, hogy ne égjen meg, meg hogy ne egy cukormázzal lezárt húsba kelljen behatolnia a fűszerezésnek), illetve se mogyoróolaj, se szójaszósz, se főzőbor nincs az eljárásban.
Mivel látom, hogy szereted a hivatkozásokat, hoztam kettőt is a tanfolyamokon használt könyvek egyikéből:
A színt adó cukorszirup készítése:
A hongshao eljárás menete:
-
mpo
veterán
válasz
adlersson #81 üzenetére
"Sok változata ismert, ami láthatóan zavarja az idegenforgalmi hivatalosságok köreit: 2010-ben Mao szülőhelyén a turisztikai hivatal hatóságilag rendelkezett arról, melyik az eredeti recept, mely vendéglő nevezheti autentikus hunani hong shao rou–nak Mao legnagyobb kedvencét."
Te képes vagy megtalálni. -
Ha szójaszósszal csinálod, az egy másik étel lesz és a folyadékban nem fog megpirulni. - Ebből az ételből is vannak regionális változatok, a hunani nem használ szójaszószt, a szecsuáni cukrot nem, a tajvani meg mindkettőt használja, de az alapkoncepció ugyanaz minden esetben.
Ha fűszereket pirítanál ennél a receptnél, akkor a fűszerek megégnének. - Nem égnek, nem szárazon kell pirítani, hanem olajon megfuttatni, ahogy a legtöbb szecsuáni meg ahogy ezen étel "hivatalos", hunani elkészítési módja is kezdődik. Kevés olajon, kis lángon megfuttatod a fűszereket, amíg az illatok fel nem szabdulnak, majd hozzáadod a főtt, pirított húst. Nagy lángon összerázod őket pár másodpercen át, adsz hozzá egy kanál szójaszószt, megint összerázod, majd felöntöd sörrel és / vagy vízzel, majd ezt brazírozod.
Ezt a közvetlenül cukorba forgatott változatot sehol nem láttam eddig, a legtöbb helyen a karamellizált cukor (糖色) egy külön, víz hozzáadásával készült szirup és ez kerül bele az ételbe brazírozás előtt, ettől lesz színe.
-
mpo
veterán
Aki még nem ismeri, annak javaslom próbálja ki a Thai jasmin rice-t (Lidl-ben zöld zacskóban).
Rántott hús és egyéb nem fűszeres húsok mellé kiváló, erősebb ízűekhez nem, mert összevesznének, egymást elnyomnák.
Kedvencünk az indonéz kókuszos-citromos sertéshús, ahhoz is normál rizs jó. -
mpo
veterán
válasz
adlersson #78 üzenetére
Nekem nem sikerült olyan szép pirosra, mint a képen, pedig cukrot is használtam. Nem lesz édes az étel.
Rock sugarhoz még nem volt szerencsém, de a leírások szerint nem annyira édes.
Ha szójaszósszal csinálod, az egy másik étel lesz és a folyadékban nem fog megpirulni.Ha fűszereket pirítanál ennél a receptnél, akkor a fűszerek megégnének.
Ezt külön kellene és csak utána hozzáadni.A fűszerek és magvak főzőlapon való pirításához egy sekély rétegben terítse el őket előmelegített száraz serpenyőben és addig dobja, rázza vagy forgassa a serpenyőt, amíg gazdag, átható aroma keletkezik. Tegye át őket egy hideg serpenyőbe, hogy elkerülje a megégést.
(The professional chef-ből.) -
"Mao kedvence (császárhús vörösre brezírozva)" - Mondjuk én biztos nem a cukorral (sőt, én cukrot egyáltalán nem, hanem inkáb sötét szójaszószt használnék), hanem a fűszerekkel kezdeném, hogy felszabaduljanak az íz- és illatanyagok (爆香, Wiki szerint angolul tempering), majd ezen pirítanám tovább a húst és csak utána adnám hozzá a sötét szójaszószt.
Kínában amúgy ettem sörös-tojásos változatot is, előbbi egy kiváló adalék az ízekhez.
-
mpo
veterán
A piacon van saját nevelésű disznó, pörkölt (nem forrázott), a körömpörkölt mellett, ezt is kipróbálom:
[link]Egy pár, amiket már megcsináltam:
Mao kedvence (császárhús vörösre brezírozva)
[link]
A Tampopo film miatt főztem rament.
Film: [link]
Tampopo Ramen (csak 3:47 hosszú a videó), az elkészítés sokkal hosszabb..
[link]
Egyszerű japán csirkemájnyárs recept (Reba Yakitori)
[link] -
Victorio
aktív tag
Remek írás, több recept kellene ide.
Az MSG-t nem tudtam micsoda, rákerestem, kiderült, hogy E621. Innen már egyenes út vezetett ide. Na, már csak ezért is megérte -
Mi Pearl River Bridge szójaszószokat használunk, van belőle világos, golden label világos, sötét, meg gombás (sötét tán az is). Ezeket inkább ázsiai boltokban lehet beszerezni. Áruk elég baráti szerintem.
Kétféle van most itthon:
golden label superior light: víz, szójabab (30%), só, búzaliszt, tartósítószer: Kálium-szorbát (potassium sorbate)
superior dark: víz, szójabab (20%), só, cukor, bűzaliszt
-
haxiboy
veterán
Lee Kum Kee -t tudom még ajánlani esetleg, bár ez inkább felesben jó valamilyen másik szójaszósszal mert elég erőteljes íze van, úgy alapból főzni vele nem az igazi.
Kikkoman valóban jó cucc, még a Sen Soy-t csipázom, de mivel orosz már lassan kikopik mindenhonnan, mióta elkezdődött a háború nem is tudtam venni sehol így marad a KikkomanLassan összeáll az én szeszámmagos csirke receptem is, csak én próbálom átlag embernek is elkészíthetővé tenni, ne kelljen rohangálni a különleges fűszerekért, szóval magyarosítok egy kicsit
-
mpo
veterán
Kis segítség a szójaszósz kiválasztásához (Tesco, Spar oldalakról szedtem össze).
Ezek közül már csak a Kikkomant veszem meg.Kikkoman természetes módon erjesztett szójaszósz
Összetevők:
Ivóvíz, Szójabab, Búza, Étkezési sóChin-Su natúr szójaszósz cukorral és édesítőszerrel
Összetevők: Víz, Só, Cukor, Zsírtalanított szójabab pehely (3,6%), Színezék (E150a), Ízfokozó (E621, 627, E631), Savanyúságot szabályoz anyag (E330), Mesterséges aroma, Tartósítószer (E211), Sűrítőanyag (E415), Édesítőszer (E950, E951)Tesco szójaszósz
Összetevők: Víz, Hidrolizált szójafehérje (16%), Só, Cukor, Fehérbor, Aromák, Élesztőkivonat, Glükóz-fruktózszörp, Ételecet, Szilva-alma gyümölcskészítmény (szilva, alma, cukor), Paradicsomsűrítmény, FűszerekHeinz szójaszósz
Összetevők: Víz, Glükóz-fruktóz szirup, Cukor, Só, Melasz, Szójabab 2,5%, Élesztő kivonat, Étkezési sav (tejsav), Színezék (karamell), Búzaliszt, Fűszernövény-és fűszer kivonatok.DESPAR PREMIUM szójaszósz
Összetevők: Ivóvíz, Zsírtalanított szója (18%), Búza, Étkezési só, Cukor, Alkohol, Szójabab (0,1%).Blue Dragon sötét szójaszósz
Összetevők: Víz, Cukor, Só, Szójaszósz kivonat (9%) [víz, sovány szójabab (3%), pörkölt búza, színezék (ammónia karamell), savanyúságot szabályozó (tejsav), tartósítószer (potassium sorbate)]. -
mpo
veterán
válasz
Hieronymus #66 üzenetére
Az ízeket átveszi, pörkölt íze lett.
Csak hús nem lett belőle, érezhető volt a különbség két kocka között. -
-
mpo
veterán
válasz
Hieronymus #61 üzenetére
A tofut már 30 éve nem keresem, mert egyszer a feleségem a pörköltet "földúsította" szójakockákkal, amit kerülgetnem kellett evés közben, mert annyira nem jó.
Arra meg nem emlékszem, hol vettem a szecsuáni borsot. (szecsuani?)
Barátom az azsiabolt-ból hozott kínai bort (még van), de legközelebb megoldom száraz fehér borral. -
haxiboy
veterán
-
Dilikutya
félisten
-
-
mpo
veterán
A tofu, a szecsuáni bors és a hotpot alaplé kivételével a többit megtalálod az Interspar, Tesco, Aldi boltokban.
Bioboltok is tartanak fűszereket, kombut ott, szárított shiitake gombát a Tescoban vettem.
Rendelni meg innen tudsz, ár+szállítási költséget figyeld.
azsiabolt.hu
fuszeraruhaz.hu
a többit keresd a Google-lal.Ezt érdemes elolvasni:
[link]
A Google lefordítja bármilyen nyelvről, akár kínaiul is kereshetsz:
[link]
Vehetsz antikváriumban könyvet, mire minden megfőzöd, mester leszel:
[link]
[link]
Itt leírtam, honnan lehet letölteni a könyvet:
[link] -
kopi72
aktív tag
Szuper a leiras, de nekem ez nem mond semmit :-( Videken elek, hogy tudom megrendelni a hozzavalokat es milyeneket kell.. Mert az sem mind1 gondolom..
Szoval ha lenne 1x valakinek egy receptje magyarorszagon eppen most gyarthato ilyen levesre, annak nagyon orulnek.Itt nalunk videken nincs kinai kaja 40 km-es korzetben, meg ahol van , Tesco, mindent elcukroznak, ezt a levest is :-( Ha neha feljutok BP-re, a sok melo miatt evente 1x 2x csak, akkor szoktam hozni ilyen uri dolgokat haza :-)
-
Dilikutya
félisten
válasz
Hieronymus #56 üzenetére
Igen tudom, nyilván nekem is kerül az ételbe, de magamtól külön nem raknék. Vegeta mondjuk pont csak az ízfokozó mentes változat van otthon. Kb. dupla áron.
-
mpo
veterán
válasz
Hieronymus #56 üzenetére
Vegeta ételízesítő
Összetevők
Étkezési só, Zöldségszárítmányok 15,5% (sárgarépa, paszternák, burgonya, vöröshagyma, zeller, petrezselyemzöld), Ízfokozók (nátrium-glutamát, dinátrium-inozinát), Cukor, Fűszerek, Kukoricakeményítő, Színezék (riboflavin)
[link]Delikát ételízesítő
Összetevők
Jódozott só (só, kálium-jodid), Cukor, 9,75% szárított zöldségfélék¹ (sárgarépa, 1,86% vöröshagymadarabok*, vöröshagymapor, zellergumó, petrezselyem, fokhagymapor, paszternák, lestyán, piros kaliforniai paprika, paradicsompüré-por, kapor), Ízfokozó (nátrium-glutamát), Kukoricakeményítő, Kukoricaolaj, Fűszerek (zellermag, kurkuma¹), Aromák, Színezék (riboflavin), ¹Fenntartható mezőgazdaságból, *53%-ban magyar származású hagymából
[link] -
-
Dilikutya
félisten
válasz
adlersson #52 üzenetére
Pedig a valódi vita nem hiábavaló, amennyiben tényekkel, tapasztalatokkal, rendes véleménnyel érkeznek a felek. Mint most te is.
Ha már kirobbantottam ezt az MSG háborút: én nem vagyok szakavatott ázsiai fogyasztó, a legtöbb ázsiainak mondott ételt porból, üvegből csináltam, illetve a kínai étteremben ettem, valószínűleg egyiknek sincs túl sok köze az ázsiai konyhához. Az umamit se tudom mi, lehet olvastam már róla korábban is, de elég megfoghatatlannak tűnt.
A keményítő kicsit más, mert azt eddig is beletették. Az MSG-t viszont nem, csak annyi glutamát volt az ételben, amennyit a hozzávalók tartalmaztak. És ez itt a lényeg, arra valók a hozzávalók, hogy a kívánt ízt megadják. Én szeretem a minél természetesebb összetevőket, és egész egyszerűen a nátrium glutamát teljesen fölösleges, mert a rendes összetevők is mindent tartalmaznak. Nyilván nem annyit, mint egy koncentrált vegyipari por, de ez nem is baj.
De elfogadom, ha valaki tesz az ételbe, én az MSG-t teljesen mellőzöm, de a sóval is óvatosan bánok, igaz, lehet én meg fűszert használok bátrabban. -
mpo
veterán
válasz
adlersson #52 üzenetére
Nem fogunk vitatkozni, mert nemcsak kínait, hanem sok más ország ételét, süteményét is megpróbálom jól elkészíteni, miután az adott ország nyelvén megtalálom a legjobbnak látszó receptet.
Főztem rament, jó is lett, de a befektetett munkával nincs arányban, ahogy az algériai sütemény a "Taj el moulok" sem.
A blundel tésztát is inkább elkészítem vajjal és nem veszek pálmazsírral készült leveles tésztát.
Ha nem tudok valamit a "The Professional Chef" című 1200 oldalas könyvben megnézem.A Dunlop könyvben van 3 oldalnyi előszó, érdemes egyébként átlapozni, van benne "szótár" (kínai karakterek szójegyzéke definíciókkal).
A letöltési linket előzőleg megadtam.Ha valaki ír egy sikeres könyvet és utána dedikál, "haknizik" az megbocsátható, attól a könyv még lehet jó.
"Fuchsia Dunlop studied Sichuanese cooking as a full-time student at the Sichuan Institute of Higher Cuisine in Chengdu, China, where she lived from 1994 to 1996. She was the first foreigner to enroll as a regular student in the institute's professional training course."Az MSG használata meg egyéni döntéstől függ.
-
Sokat gondolkodtam, hogy válaszoljak-e, mert már rég nem látom az értelmét vitatkozni az interneten, főleg ilyen témakörben, úgyhogy részemről első és utolsó gondolatként a témában:
Hogy nincs egyetértés a szakmában az MSG-vel kapcsolatban azt aláírom, mert Kínát is megosztja valamennyire a használata (ellenzői általában vélt vagy valós eü. kockázatokra hivatkoznak), de ilyen nyílegyenesen elutasító, már-már ignoráns véleményt nem nagyon olvastam / hallottam, pedig jó pár, kínai szakácsok által írt könyvön átrágtam magam, illetve többször is jártam Szecsuánban. Sőt, per pillanat a kínai regionális, illetve a tajvani "szakács OKJ-k" is már a legalapabb szinteken elvárják az MSG ismeretét és megfelelő használatát, szóval, hacsak nem valami nemzetközileg koordinált támadásról van szó a kínai konyha ellen, úgy nem hiszem, hogy a szerzőnek jogában áll csalást kiáltani.
Különben is, kivel csalunk, vagy kit ér hátrány az MSG használatával? Az ételt elfogyasztóval, mert egy ízletesebb ételt kap? A megfelelő mennyiségben adagolt MSG ugyanúgy felszínre hozza az ízeket, mint a só csak egy leheletnyi umami kíséretében, melyből pusztán az azt tartalmazó alapanyagokból nem jut át annyi a kész ételbe és szó sincs arról, hogy az MSG "helyettesítené a valódi alapleveket és a kiváló minőségű alapanyagokat", vagy, hogy a használata "minden étel ízét hasonlóvá teszi" és meggyőződésem, hogy az itt kardoskodók többségének sincs kiterjedt tapasztalata az MSG-vel való főzéssel. Hogy mindenbe kéne, azzal nem értek egyet, ahogy a nyakló nélküli adagolással sem.
A másik, hogy nevetséges hagyománytiszteletre hivatkozva elutasítani az MSG-t, hiszen mi számít "hagyományos alapanyagnak"? A sziklacukor (冰糖) évszázadokon át méregdrága volt, szinte csak uralkodóknak jutott belőle, ma bárki számára elérhető és széles körben alkalmazzák is. A szerző által oly' nagyra tartott kínai sonkák tömeggyártása szintén csak a XX. század eleje óta létezik, így a legtöbb étel - pl. yangzhou sült rizs - eleve nem tartalmazott ilyet, ma már a drágább változatok mindegyikében ott lehet. A rengeteg fogásban megtalálható keményítőt korábban a nyílgyökér egy fajtájából állították elő, gondolom a szerző sem ezzel a "hagyományos" alapanyaggal, hanem tápiókából, krumpliból nyert változattal dolgozik.
Egyébként lehet, hogy dicsért a könyv, de a nyilvánosan elérhető infók (meg az ilyen sarkos kijelentések) alapján a hölgy több időt töltött könyvírással, konferenciákon haknizással, dedikálással, mint a szecsuáni konyha gyakorlásával, annak fejlődésének követésével.
-
#27070592
törölt tag
Ezek elég jó vitatémák. Én pedig nem értek hozzá..
De a gyárban készült "étolajokat" (a kókuszzsírt kivéve) próbálom nagyon messziről elkerülni.
Egy jó előadás az olajokról. Ő például dicséri a disznózsírt (pedig azt már cirka harminc éve átkozza boldog boldogtalan, és nem azért mert nem kosher..)
Ásványi anyagokat olyan növényekben érdemes keresni ami emberi beavatkozás nélkül kinőtt a földből, kezeletlen televény talajokból. Csak győzzük megfizetni.#adlersson: nem írtam a tofut csak a szóját
-
mpo
veterán
-
-
#27070592
törölt tag
A rendes szecsuáni csirke pulykahúsból készül.
Pulykamell-csíkokból.
Egyébként viccet félretéve, négy dolgot kihagytam volna a receptből: cukor, szójaszósz, olaj és nátrium-glutamát. Ezekre semmi szükségünk nincs, sőt, káros hatásai vannak és ételben nincs keresnivalójuk.
Persze ez nem támadás akar lenni részemről a kínai konyha ellen, sőt, szeretem a kisérletező konyhát és nagyon sokszor itthon is találomra, ötleteket kipróbálva csinálok kaját, de van néhány alapelv amihez ragaszkodom: nem eszem kristálycukrot (helyette tiszta szőlőcukrot) nem eszem szójából készült ételeket (semmit) és nem eszem "étolaj"nak, "növényi"olajnak hívott vegyipari termékeket (helyette vajat, kókuszzsírt és disznózsírt használok).
De - függetlenül a személyes preferenciáimtól - hajrá!Az otthon készült ételnél kevés jobb és hasznosabb dolog van.
-
-
Snoop-y
veterán
Persze
Nagy rajongoja vagyok, millio helyen kiprobaltam mar.
Ez egy nagyon jo recept es egybol ketfelekeppen is el lehet kesziteni a csirket (Szechuan vs Hunan)
-
Snoop-y
veterán
Nem akarok nagyon belevauzni de a Szechuani csirke az elso lepesben deep fry metodussal keszul, a masodikban mikor kevered ossze a tobbi cucmakkal akkor meg wok-ban. Nem vizben fove.
Amugy gusztusosan nez ki
-
Songoman
aktív tag
Nem, nem mondtam ellen magamnak. Annyit állítottam, hogy:
"Nincs MSG nélkül umami! Az MSG íze az umami. Annyit lehet állítani, hogy mesterségesen hozzáadott MSG nélkül is van umami íz."
Illetve, azt, hogy:
"Az európai konyha paradicsompürével, szardellaval, parmezán sajttal viszi be az ételekbe az umamit."
Ha összeteszed a két állítást, annak eredménye a következő:
A paradicsompüré, szardella, parmezán sajt természetes úton tartalmazza az umamit okozó MSG-t.
-
mpo
veterán
válasz
FehérHolló #33 üzenetére
Fölmerült bennem, hogy tévedek, ezért utánanéztem.
Az MSG a fehér por és adalékanyag (Nátrium-glutamát, E621) és nem a glutamát.A glutamát egy aminosav, amely a szervezetben termelődik, és természetesen számos élelmiszerben is előfordul. A mononátrium-glutamát (MSG) a glutaminsav nátriumsója, és gyakori élelmiszer-adalékanyag. Az MSG fermentált keményítőből vagy cukorból készül, és sós szószok, salátaöntetek és levesek ízének fokozására szolgál. A természetes glutamát és a mononátrium-glutamát is ugyanazokkal a folyamatokkal metabolizálódik a szervezetben.
[link]A Nestlé is elmagyarázza:
What is the difference between MSG and glutamate?
[link] -
haxiboy
veterán
Köszönöm az írást, nekem is meghozta a kedvem összedobni egy, vagy több hasonló cikket
Van néhány ázsiai receptem (köztük jónéhány amiket éttermekből szereztem) pl. Szezámmagos csirke, Pirított tészta, Csípős-Savanyú leves. Pont a napokban terveztem készíteni szóval lehet hogy dokumentálom és megosztom veletek -
Ha a dániai húsüzem meg tudja oldani a nátrium-nitrit mellőzését, akkor itt miért nem?
Mert az E250 kényelmes és olcsó a húsiparnak.
De azért itthon is meg tudják oldani, a LIDL-ben sok termékben nincs (Pure sorozat, de sok egyéb termékből is hiányzik, most vettem ott szarvaskolbászt, abban sincs). -
mpo
veterán
válasz
FehérHolló #33 üzenetére
A nátrium-glutamát (más néven MSG, mononátrium-glutamát vagy E621) a glutaminsav nátriummal alkotott sója.
Az umami íz enélkül is létezik.
Ehhez tartom magam, amit előzőleg betettem:
"Az MSG-t legjobb esetben szükségtelennek tartom, legrosszabb esetben pedig csalásnak, amely minden étel ízét hasonlóvá teszi, és levonja a finomabb gasztronómiai élvezeteket, ezért magam nem használom, és elkerültem a könyvben szereplő összes recept tesztelésekor."Vegeta és leveskocka sem kell nekem.
Egyik barátom már 40 éve a gulyáskrém megszállottja, én meg sose vettem."Kikunae Ikeda japán kémikus 1899-ben érkezett Némtországba, hogy állami ösztöndíjjal a lipcsei egyetemen folytassa tanulmányat. Két éves európai tartózkodása alatt evett először paradicsomot, spárgát, sajtot. Ezek mindegyikben valami olyan ízt vélt felfedezni, ami eltért az általa ismert négy alapíztől (hogy miért éppen négy alapíz van, arról lásd az Íz-orgia című keretes részt). Az élményt elraktározta magában, hogy aztán 1907-ben, immár otthon, újból találkozzon vele, amikor felesége tengeri hínárból elkészítette a japán alaplevet, a dasit.
Innen már csak egy évbe telt, hogy megtalálja a felelőst, vagyis a dasiból izolálja az emberi szervezet számára egyébként fontos aminósavat, a glutaminsavat."Engem jobban zavar, hogy itt a "paprika országában" az őrölt paprika helyett kármint használnak.
Nátrium-nitirit (pác-só) sem kötelező, sem kistermelőnek, sem nagyüzemnek.
Ha a dániai húsüzem meg tudja oldani a nátrium-nitrit mellőzését, akkor itt miért nem?Reggel 6 óra óta főzöm az 1 kg borjúcsontot, készül a birkapörkölt most megyek és nekiállok a nokedlinek.
-
Dilikutya
félisten
De az európai konyha természetes összetevő részeként teszi bele. Ahogy a kínai is, mert pl. a szójaszósz is tartalmazza. A külön adagolt nátrium glutamátnak nem látom értelmét, a legkevésbé sem természetes. Így is benne van egy csomó élelmiszerben.
Nem feltétlen az anyag káros hatásával van bajom, mert ahogy olvastam, az nem tisztázott, de leginkább ártalmatlan. Hanem egyszerűen csak ha valamit bele tudok tenni normális összetevőkkel, akkor nem használok mesterséges anyagot. A magamnak elkészítésnek ez a lényege, ellenkező esetben használhatnék zacskós alapporokat is. -
mpo
veterán
Előzőleg írtad:
Az európai konyha paradicsompürével, szardellaval, parmezán sajttal viszi be az ételekbe az umamit.
Amit most írtál, azzal ellentmondtál magadnak.
Egyébként amíg nem állították elő mesterségesen, hogy próbálják utánozni a természetest, akkor a nemlétezőt próbálták utánozni? -
mpo
veterán
válasz
Dilikutya #27 üzenetére
Egy sokat dicsért könyvből emeltem ki (a Google fordította), a könyvet már linkeltem korábban.
Fuchsia Dunlop: Land of PlentyNapjainkban a modern tudomány hatására a xian olyan élelmiszerekkel került kapcsolatba, amelyek természetesen gazdagok glutaminsavban és más természetes "ízfokozókban", úgynevezett nukleotidokban, mint például bizonyos típusú gombák és tenger gyümölcsei. A század eleje óta, amikor egy japán tudós felfedezte, hogyan lehet a glutaminsavat laboratóriumban izolálni mononátrium-glutamát vagy MSG formájában, a kínai szakácsok ezt a finom fehér port használták az általuk készített ételek xian-jának fokozására. Mértékkel ez mind nagyon jó, de sajnos ma már sok konyha használja az MSG-t a valódi alaplevek és a kiváló minőségű alapanyagok helyettesítésére, és a finomabb ízek rovására. Keserű irónia, hogy Kínában, ahol a szakácsok évszázadokat töltöttek a legkifinomultabb kulináris technikák kidolgozásával, ennek a tömegesen előállított fehér pornak a wei jing nevet kellett volna adni, „az íz esszenciája”.
Sok nyugati ember fizikai kényelmetlenséggel és eszeveszett szomjúsággal is összefüggésbe hozza – az úgynevezett "kínai étterem-szindrómával". A kínai szakácsok régóta nagyra értékelik a természetes glutaminsavban gazdag ételeket, például bizonyos gombafajtákat, de a finomított MSG nem hagyományos alapanyag a kínai konyhában. Csak a huszadik század eleje óta gyártják, amikor egy japán tudós felfedezte, hogyan lehet izolálni a glutaminsavat a hínárból és csak néhány évtizede használják széles körben a szecsuáni főzésben.
Az MSG-t legjobb esetben szükségtelennek tartom, legrosszabb esetben pedig csalásnak, amely minden étel ízét hasonlóvá teszi, és levonja a finomabb gasztronómiai élvezeteket, ezért magam nem használom, és elkerültem a könyvben szereplő összes recept tesztelésekor. -
mpo
veterán
válasz
Dilikutya #27 üzenetére
Én sem használom, mert az alapanyagok, a fűszerek és a technológia adja egy étel jellegzetes ízét.
Ha van benne umami, akkor jó, ha nincs benne, akkor miért tegyem bele?
Van itthon kombu, halszósz, többféle szójaszósz, tamarindszósz, chiliszósz, szecsuáni bors, csillagánizs, stb., nem csak só és bors.MSG nélkül is van umami:
[link]
Soy sauce and its umami taste: a link from the past to current situation
[link]
3000 éve használjuk, 110 éve szinte mindent tudunk róla, mégis a mai napig rengeteg találgatás kíséri az umamit, vagyis az ötödik ízt.
[link] -
Songoman
aktív tag
válasz
Dilikutya #27 üzenetére
Az umamit, másképp ötödik ízt az MSG adja. A kérdésed is kb. olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy sót miért teszel bele. Tekints rá úgy, mintha a keserű, savanyú, édes, sós mellett ez egy ötödik íz lenne. Azért kell bele, mert a kínai konyhában használják. Az európai konyha paradicsompürével, szardellaval, parmezán sajttal viszi be az ételekbe az umamit. Ugye olyankor sem kérdezed meg, hogy miért tették bele az ételbe.
-
-
Köszi, szuper cikk + recept!
És akkor kérhetném a mukbang videó linkjét, amiben betolod az egész adagot 7p30mp alatt?
-
Dilikutya
félisten
Minek bele nátrium glutamát?
-
FehérHolló
veterán
Köszi szépen!
Kedvet kaptam hozzá, hogy kipróbáljam itthon. -
BomiBoogie
MODERÁTOR
Az utolsó mondat zseniális, ennek megfelelően várjuk a következő írást!
-
Ebben az esetben az egész, kb. 2,5 kilós adagba került egy kávéskanálnyi MSG (4-5g), ennél nagyobb adagokat még nem nagyon készítettem semmiből, kisebb adagokba egy csipet is elég, de természetesen teljesen el is hagyható, pláne, ha valamelyik alapanyag (pl. a hotpot alaplé gyakran ilyen) már egyébként is tartalmaz valamennyit.
-
kopidoo
senior tag
Az MSG-t milyen mennyiségben ajánlott használni különféle ételeknél?
-
tlala
addikt
Nagyon jól írsz, élvezet volt olvasni.
Gratula! -
mpo
veterán
Akit a szecsuáni konyha érdekel, ezt szerezze be.
Fuchsia Dunlop
Land of Plenty: A treasury of authentic Sichuan cooking
[link] -
-
ceia
őstag
Juj de jó, és biztos óccó is, mert a kínaiak nem gazdagok.
Nem vagyok jártas a konyhában, én csak mikrózom. Ez egy főnek egyszeri étkezésére van, ugye? És mennyiben van egy ilyen kajácska, kompletten cakumpakk..?
-
-
válasz
adlersson #11 üzenetére
Gondolom ezért sem találtam így kaját a neten keresgélve, hogy szecsuáni csirke, mert ennél bonyolultabb az ügy, ezért is örülök ennek a cikkednek.
Nemrég tudtam meg, hogy vannak ezek az elkészítési módok, ezt a halas jellegű ízesítést szeretem, van is itthon doubanjiang, lecsóba is finom. Ezt a lecsóba dolgot meg innen szedtem, bár tobanjan-nak írják, de feltételeztem ugyanaz.
-
A másik ételnél utaltam rá, hogy maga a "szecsuáni csirke" sem egy túl precíz kifejezés, mert a szecsuáni konyhán belül is vannak ágak, ízesítési módok melyek gyökeresen más ízvilágot nyújtanak, annak ellenére, hogy mindegyik ugyanúgy szecsuáninak tekinthető.
Pl. ebben az esetben jogosan kérdezheti akárki, hogy "Na jó, de gongbao? Vagy yuxiang? Esetleg guaiwei?". A gongbao csirke az egyik leghíresebb szecsuáni étel, ez az, ami szárított chilivel, fokhagymával meg mogyoróval készül, míg egy yuxiang csirke doubanjiangot, savanyított hozzávalókat is tartalmaz és végeredményben is egy tök más állagú étel.
-
linkről:
But researchers have found no clear proof of a link between MSG and these symptoms. Researchers admit, though, that a small number of people may have short-term reactions to MSG.nálunk szerencsére nem jelentkeznek a tünetek, meg nem is borítom bele a kajába, illetve abban használom, amiben autentikus.
-
Sliderxy
senior tag
Nagyon klassz írás!
-
Évek óta szerettem volna már látni a büfés szecsuáni csirke ihletadóját, csak nem tudtam milyn néven keressem, nagyon köszi az írást!
Külön köszönet a rendes technika leírásáért!Épp múlt héten jártunk a Dunapandában (Bp Jegenye u), pont vettünk kóstolónak hotpot alapot, meg is van mi lesz a sorsa.
Ha más is járna ott, mutatom, mi milyen hot pot alapot vettünk, meg egy képet MSG-ről is, sokan lehet nem láttak még.
-
celafat
tag
Remek irás. Meg is hozta a kedvem egy ázsiai étteremhez.
-
-
Flashback
addikt
Mondjuk van egy tippem hogy nem MO-n laksz/dolgozol...
Lehet egyszer én is írok a noodle függöségemröl -
ldave
félisten
Köszi a részletes receptet, ki fogom próbálni, kedvelem az ázsiai ízeket, az egyik kedvencem a currys kókuszos leves, párszor próbáltam már itthon, de még nem sikerült olyan jóra, mint a közeli étteremben.
-
Don't Panic
senior tag
Nagyon adom, jó írás , faterom pho levest szokott csinálni , ahogy a nagy könyvbben meg van írva!
Rizstésztával , friss alapanyagokkal a Mungóbabcsíra soha ne legyen üveges csak a friss adja azt az ízt. -
Flashback
addikt
Szuper volt! Köszönjük!
Új hozzászólás Aktív témák
lo Egy kis csípőset ettem volna, úgyhogy felkerekedtem, hogy legyártsam életem "első vízben főtt csirkehús csíkjait".
- Eladó Apple 10.9-inch iPad Air5 Cellular 64GB - Space Grey model - 2023.09-es vásárlás
- Eladó Konfig I7-10700 32GB DDR4 512GB M2 SSD RTX5700XT 8GB K7!
- Félkonfigom eladó! (MSI GTX 1660 Super Gaming X, i3-10100F, HyperX Predator 16GB DDR4, FSP 500W)
- StarTech USB C Dock - 4K 60Hz Quad Monitor - DK31C4DPPDUE
- DJI Mini 2 SE Drón, Új, Bontatlan, Garanciális, Hasznos kiegészítőkkel, Ingyenes szállítás
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
- Samsung Galaxy A35 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 15 Pro 128GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest