2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Szecsuáni csípős csirke n. változat

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy kis csípőset ettem volna, úgyhogy felkerekedtem, hogy legyártsam életem "első vízben főtt csirkehús csíkjait".

[ ÚJ TESZT ]

A magyar nyelv nem egy hajlékony eszköz, ha ázsiai ételek neveit kell frappánsan és egyszerűen átírni, így ezen étel neve szó szerinti fordításban „vízben főtt csirke” (水煮雞絲, shuǐzhǔ jīsī) és lényegében valóban egy alaposan fűszerezett vízben főtt csirkehúsról van szó.

Végösszeszerelésen átesett étel.
Végösszeszerelésen átesett étel.

Az elkészítés viszonylag egyszerű, ha valaki kedveli a szecsuáni konyhát, ki akar próbálni egy „máshogyan” erős ételt és van kedve / ideje beszerezni néhány, a magyar háztartásokban nem feltétlenül fellelhető összetevőt, annak bátran ajánlom, hogy próbálja ki a receptet.

A hozzávalók

A fő összetevő – talán nem meglepő módon – a csirkecomb (4-500g), illetve a tofu (300g), ehhez társul még némi zöldhagyma, zellerszár, szárított chili (egész és őrölt), szecsuáni bors, fokhagyma, gyömbér, őrölt fehérbors, só, cukor, szójaszósz, olaj, illetve, ami némi utánajárást igényelhet az hotpot alaplé. Opcionális a csirkehúsleves por és az MSG. Direkt nem írok mennyiséget az egyes hozzávalókhoz, mert igazából mindegyik ízlés szerint adagolható és én is kb. csak hasra ütve készítettem elő őket.

Hotpot alaplé látképe. Természetesen ebből is annyi változat van, mint égen a csillag, ám ezen ételhez értelemszerűen a fűszeresebb, csípősebb változatok dukálnak. Az efféle alaplevet Kínában – különösen vidéken – egyébként néha otthon is készítik, hiszen csak jó sok zsiradék meg egy halom fűszer kell hozzá.
Hotpot alaplé látképe. Természetesen ebből is annyi változat van, mint égen a csillag, ám ezen ételhez értelemszerűen a fűszeresebb, csípősebb változatok dukálnak. Az efféle alaplevet Kínában – különösen vidéken – egyébként néha otthon is készítik, hiszen csak jó sok zsiradék meg egy halom fűszer kell hozzá.

A szecsuáni bors – amely nevével ellentétben nem bors – a kínai konyha egyik alapköve, úgyhogy valószínűleg a legutolsó ázsiai élelmiszerboltban is kapni, 10g-ot legfeljebb 1-200 forintért. Ebből is létezik többféle változat, pl. zöld szecsuáni bors, ehhez az ételhez azonban a piros variáns illik a leginkább. Őrölve általában nemigen árulják, de ezt a problémát könnyedén áthidalhatjuk robotgéppel / mozsárral / kalapáccsal.

Szecsuáni bors látképe.
Szecsuáni bors látképe.

A szárított chilit még egyszerűbb beszerezni, hiszen gyakorlatilag valamennyi változat illik ehhez az ételhez. Kínában általában a legjobban elterjedt erjingtiao (二荊條; èrjīngtiáo) chilit használják, így én is ezzel a fajtával éltem.

Szárított, darabolt erjingtiao chili látképe.
Szárított, darabolt erjingtiao chili látképe.

A csirke marinálásához szükség lesz még édesburgonyaporra, ha ázsiai élelmiszerboltban járunk, akkor 紅薯澱粉 (hóngshǔdiànfěn) vagy 地瓜粉 (dìguāfěn) néven érdemes keresni, de ha nem akarunk ennyire precízek lenni, úgy búzaliszt vagy kukoricakeményítő is megteszi.

Az elkészítés

Általában egész csirkecombokat szoktam venni a piacon, mert így mindig van itthon hozzávaló akár rántott csirkecombot, akár ilyen kínai kaját akarok főzni, bár kétségtelen, hogy utóbbi esetben szükség van némi utómunkára, hiszen el kell távolítani a kötőszövetet és a csontokat is. A csirkét vékony csíkokra kell vágni, majd sós vízben jól átmosni, eltávolítandó a vér és az egyéb testnedvek. Erről a lépésről azt gondoltam, hogy tiszta baromság, viszont sokkal autentikusabb lesz a végeredmény. Öblítést, majd lecsöpögtetést követően kb. 2-3 evőkanálnyi édesburgonyaporhoz annyi vizet adunk, hogy hígan folyós masszát kapjunk. Ez nagyjából fél kiló csirke beterítésére elegendő. A csirkét sóval, őrölt fehérborssal ízesítjük, majd az édesburgonyaporos masszával egyenletesen összedolgozzuk. Főzés előtt kb. ennyi mindent kell előkészíteni:


Az előkészített alapanyagok.

A tofut ízlés szerinti méretű kis kockákra kell vágni, majd lobogó, enyhén sós vízbe tenni legfeljebb egy percre. Fontos, hogy a víz forrjon, különben sem a tofu íze, sem az állaga nem lesz az igazi.

Felkockázott tofu.
Felkockázott tofu.

A főtt tofut egy nagyobb tálba helyezzük, majd rászórjuk a feldarabolt zöldhagymát és zellert. A csirkét forró (de nem lobogó) vízben előfőzzük kb. 20-30 másodpercig, majd félretesszük. Egy wokban, ennek híján egy mélyebb serpenyőben felmelegítjük az olajat, majd a szárított chilit (nem a daráltat!), a durvára vágott fokhagymát, gyömbért addig pirítjuk, míg az egész háznak olyan illata nem lesz, mintha telefújták volna paprikaspray-vel. A megpirított hozzávalókhoz hozzáadjuk a hotpot alaplevet, majd felöntjük kb. 1-1,5 liter vízzel és felforraljuk.

Forralás közben hozzáadunk egy teáskanál sót, őrölt fehérborsot, egy csipet cukrot, egy evőkanál szójaszószt. Ha felforrt az egész, belehelyezzük a főtt csirkét és kb. 2-3 percen át összefőzzük a hozzávalókat.

Ez lenne a vízben főtt csirke.
Ez lenne a vízben főtt csirke.

Forralás közben hozzáadjuk a csirkehúsleves port és az MSG-t, majd, ha kész, az egészet ráborítjuk a tálba helyezett tofura és zöldségekre.

A majdnem kész csirke.
A majdnem kész csirke.

A csirkét megszórjuk a felszeletelt fokhagymával, az őrölt szecsuáni borssal és az őrölt szárított chilivel. Ezt követően az egészre loccsantunk kb. egy merőkanálnyi forró olajat. Ennek segítségével az imént hozzáadott szárított, porított hozzávalók is megpörkölődnek, megpuhulnak kissé és az aromájuk kvázi beleolvad az ételbe.

Forró olaj hozzáadása.
Forró olaj hozzáadása.

Legutolsó lépésként az egészet megszórjuk a felaprított zöldhagymával és ha mindent jól csináltunk, akkor egy jó hagymás, fűszeres, erős, kellemesen sós és olajas ételt kapunk. A tofunak kell egy kis idő, míg magába szívja a fűszereket, úgyhogy gyakorlatilag, ha állni hagyjuk egy kis ideig, akkor még finomabb lesz.

Az elkészült vizes csirke.
Az elkészült vizes csirke.

Mindehhez rizst dívik enni, s mivel tudom, hogy sokan nehezményezhetik, hogy egy IT jellegű lapcsaládra recepteket teszek fel, ezért a következő részben a félvezetők megbízhatósági és hibaanalíziséről, optikai, kémiai és fizikai karakterizálásáról lesz szó.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.