Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zozzer888
addikt
válasz
Paladin1492 #9439 üzenetére
köszi
Holnap kipróbálom
-
Vakegérke
félisten
válasz
Paladin1492 #9439 üzenetére
A téli gumi azonos módon viselkedik a hagyományosakkal nyári viszonyok közt? Nem kopik nagyon gyorsan?
-
dokee78
félisten
válasz
Feribacsi555 #9440 üzenetére
Próbáltad?
Jó lesz,ha valaha fog menni? -
Zozzer888
addikt
Sziasztok!
Használ valaki téli modot? Melyiket érdemes felrakni?
-
dokee78
félisten
Megy a multi vagy nem?
Mert a gépigény fórumon az beszélik megy. -
Milka 78
nagyúr
Helló Urak!
Valaki tud működő váltó mod-ot az új DAF-ra?Olyan pack érdekelne amit Bunken fórumtárs hozott össze (16-18-21-stb sebességes). -
Vakegérke
félisten
válasz
beleszólok #9430 üzenetére
Ez legyen a játék összes hibája.
-
törölt tag
válasz
beleszólok #9430 üzenetére
igen,. ha minden igaz,. és szivesen,.
-
törölt tag
ám ha kiveszitek a pipát, az angol szövegrész mellől, ami magyarul, pont a tengej, aut fel le emelése, akkor manuálisan tudjátok ti felemelni vagy leengedni,. ám demód van? h h ?
-
törölt tag
válasz
beleszólok #9424 üzenetére
Az csak akkor érvényes ha olyan vontató tengelyt választasz aminek a nevében a 2/4-van.
nyílván üresben a funció működik, de megpakolva úgy olvastam automatikusan leengei ha fel is volt húzva.
mi értelme lenne felhúzott tengellyel vontatni a szállítmányt? -
beleszólok
senior tag
válasz
beleszólok #9424 üzenetére
Lehet, hogy ez valójában a kuplung, csak kissé el...t fordítással?
-
beleszólok
senior tag
Még egy kérdés: U gombbal valami tengely le/fel funkciót kapcsolgatnék.
Ez pontosan mit jelent?
Megpakolt kamionnál nem látok eltérést sem a mozgásban, sem a külső látványában.
(arra tippeltem, hogy a hátsó két tengelyből az egyik megemelhető, ha nem vontatok semmit) -
törölt tag
válasz
beleszólok #9420 üzenetére
az jó kérdés,. ezt a részt még homáj fedi,.
-
törölt tag
válasz
beleszólok #9418 üzenetére
de érthető vagy nem?
-
törölt tag
válasz
beleszólok #9416 üzenetére
túl bonyolultan van leirva,de ez, 1x-ű és érthető :
Legegyszerűbben... Azért találták ki a retardereket nem csak buszoknál hanem teherautóknál is ,hogy hosszútávú fékezést lehessen vele csinálni. Például hegymenetben lefelé. Ha folyton a fékpedált taposná a sofőr elégnének a fékbetétek ,ráadásul a levegő is elfogyna az állandó fékezéstől mivel a nagy járművek légfékesek. A retarder nem fékbetéteken keresztül adja le a fékerőt hanem a kardántengelyen fékez. Hasonlóan fékezi a kocsit mint a motorfék csak fel van egy kicsit a teljesítménye húzva.
Van belőle sok fajta az elektromostól a hidrodinamikuson át a kipufogógáz fékig minden fajta féle. Ezt a féket csak hosszú lejtőkön lefelé jövet használják máskor nincs szükség rá. A rendes féket és a retardert akár egyszerre is lehet használni a légfékkel ,mert nincs közük egymáshoz.Még 1
A retarder hosszantartó fékezésre alkalmas. Azért jobb retardert használni, mert az üzemi féket csak egyféle feladatra lehet optimalizálni. Vagy nagy teljesítménnyel tud lassítani rövid ideig, vagy kis teljesítménnyel sokáig. A forgalomban az előbbi jön jól: nagy lassulást lehet elérni, de nem lehet hosszan terhelni a féket, mert ahhoz nem elég jó a hőelvezetése és a betétek anyaga sem viseli el a hosszantartó hőfejlődést.
A retarder azonban nem súrlódással emészti fel a mozgási energiát, így a hűtését egyszerűbb megoldani. Ez nem képes olyan intenzíven megállítani a buszt, de hosszantartó fékezésre képes, meg tudja mondjuk fogni lejtőn lefelé a járművet, hogy meg ne szaladjon.
Olyan ez, mintha lejtőn lefelé üzemi vagy motorfékkel lassítanál. Nem ugyanaz a kettő: az üzemi fék megadja magát a lejtő végére, motorfékkel meg szépen lejössz. Csak a buszok sokkal nehezebbek, ott nem mindig elég a motorfék, kell retarder is a biztonsághoz.UI: A fent leírtakkal ellentétben retarderrel is majdnem nullára fékezhető a jármű, és nem csak lejtőn használjuk, hanem mindenhol.
-
törölt tag
válasz
beleszólok #9414 üzenetére
na várjunk csak,. ácsi,. most mivan akkor,ha erősitem vagy gyengitem a retardert? milesz jobb, vagy rosszab, vagy pedig gyorsab és lassab akkor?
-
beleszólok
senior tag
válasz
tutuhawer #9413 üzenetére
Ezt tudom, de...
Egyik variáció: emelkedőn minél erősebbre kapcsoltam, annál könnyebbnek tűnt a megfelelő sebesség elérése. Ez ellentmond annak, amit olvastam a funkciójáról. Legalábbis az én értelmezésem szerint.
Másik: némely autón mintha nem működne. Leállok, sebváltó null állásban, erre a "GPS" kijelzőjén megjelenik, hogy retarder bekapcsolva. De nem tudom kikapcsolni, sem az erősségét változtatni. Legalábbis semmi visszajelzést nem kapok róla. Ez utóbbi jelenség mintha összefüggne az elmentett állás visszatöltésével, bár ez csak egy sejtés. -
tutuhawer
őstag
válasz
beleszólok #9407 üzenetére
ha figyeled a retarder karját a kormány mögött, nemcsak ki- és bekapcsolás módja van, hanem erősíted magad felé húzva, eltolva pedig csökkented az erejét, végül kikapcsolod. A műszaki részét a többiek már elemezték, az nekem idegen.
-
beleszólok
senior tag
válasz
LordRajZoL #9402 üzenetére
Nem
Épp az volt az érdekes, hogy míg kapcsolt retarderrel másztam fel, addig alig vonszolta magát, mikor bekapcsoltam, akkor meg jött normálisan. -
válasz
beleszólok #9398 üzenetére
Az üzemi féket kiméli, hogy a kardán tengelyt fékezi, vagy hidraulikusan, vagy mágnesek álltal. Olyasmi mint a kipufogó fék.
-
dokee78
félisten
válasz
LordRajZoL #9402 üzenetére
-
LordRajZoL
aktív tag
válasz
beleszólok #9401 üzenetére
Akkor ezek szerint fékezve jöttél ki a bányában. Nem csoda hogy nem bírta. Egyébként gyengébb kamionnal nehezen megy.
Más
Ittiner módot tud valaki. Ami nagyobb méretben kint lehet -
beleszólok
senior tag
válasz
Vakegérke #9399 üzenetére
Köszi, ettől kezdve végképp nem értek valamit: egy bányaféleségből kellett kijönni a kamionnal.
A meredek emelkedőn az automata nagyon hamar 8-as vagy 10-es fokozatra váltott, nem bírtam felkapaszkodni. Elkezdtem játszani ezzel a retarder izével, amitől úgy tűnt, mintha a sebváltó később (magasabb fordulatszámon) váltana... e szerint vagy bugos kicsit vagy véletlen egybeesés volt.
Új hozzászólás Aktív témák
lo Az Scs Sofware végre befejezte az Euro Truck Simulator nevű játék fejlesztését! A játék már arany lemezen van és ha...
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Futás, futópályák
- Túra és kirándulás topic
- Politika
- 1520 mAh-val rövidíthetik meg Európát
- NBA és kosárlabda topic
- ASUS ROG Ally
- Hegesztés topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Újszerű Garanciás Macbook Air M1-es (8GB/256GB) 2026.09-ig Garis)
- ÚJ BONTATLAN Apple MacBook Air 15" M2 8GB RAM 256GB Magyar billentyű garancia 1 év Deak t
- Bontatlan ÚJ IPAD PRO M1 M2 M4 11 12,9 Wi-Fi és 5g cellular 128--512GB DEÁK TÉRNÉL Azonnal Átvehető.
- AKCIÓ BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256GB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető
- Pioneer SC LX 502 7.2 4K Atmos házimozi erősítő
- HYNIX 2GB DDR3 RAM eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- SzoftverPremium.hu
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest