Hirdetés
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- hcl: Amúgy mi a terv?
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Meggyi001: Amire figyelned kell Párizsban is.....
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- potyautas: Cenzúra
Új hozzászólás Aktív témák
-
soniq
tag
Es aki sudo su-t hasznal?😁
-
-
BoB
veterán
Vladi: na igen, normális disztrókon az x nem root nevében fut... ja hogy a centos nem ilyen
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Vladi
nagyúr
Sajnos terjed, igen. Már anno a disable selinux howtoknál is falnak bírtam menni. Most meg fedorán is az van, hogy configure sudo.... telpítésnél meg eleve be tudod kapcsolni.

Minek a hülyeséget másolni?
Egyébként a leírás jó, gyakran kérdezik is.

(#9) berus.berus:
Igen. Normális disztró rootként be se enged a grafikus felületre. Akkor meg minek?

-
kovaax
őstag
válasz
gyurkikrisz
üzenetére
Igen, ha megnézed a "Mikor melyiket kell használni?" részt, azokat sorolom fel, amivel többet tud a sudo.
-
gyurkikrisz
őstag
sudo > su
-
kovaax
őstag
Na, csak nem bírtam ki holnapig, kugli az én barátom. Eredetileg tényleg a su-ra volt, csak aztán átment a sudo-ra, a su-ról meg kikopott. Ez egy egész kompakt írás róla.
-
kovaax
őstag
Hát mondom, hogy ott van benne a sudoers fájlban a wheel csoport... Debianon sudo csoport van benne amúgy.
Szerk.: A Fedorán van alapból wheel csoport, és az van berakva a sudoers-be. Debianon nincs wheel csoport. Mindkettőn tudok su-zni, szóval a su-s wheel ezekben a linuxokban már nincsen. Megnézem holnap kommersz unixokban is...
-
törölt tag
Én is mindig viccesnek találtam, hogy Ubus körök arra hivatkoznak, hogy a sudo mennyivel biztonságosabb, mert mennyivel kevesebbet használja a polgár rootként a gépet...
Minden esetre Ubus környezetben a telepítéskor létrehozott első felhasználó mellé érdemes létrehozni egy új felhasználót mindenféle sudozási lehetőség nélkül, és azzal használni a gépet, az első felhasználó számlájával pedig csak adminisztrátori feladatokhoz belépni. -
Jester01
veterán
sudo-t akkor használunk ha rendesen bekonfiguráljuk, hogy parancs szinten ki mit futtathat (és persze nem is mindent root-ként). Persze ilyet nem nagyon csinálnak az emberek. Az nonszensz, hogy korlátozás nélkül root lehet bárki sudo-val mert azzal csak megsokszorozzuk a biztonsági rést (hiszen több jelszóval is be lehet jutni).
-
-
Thrawn
félisten
Jobbklikk -> Futtatás rendszergazdaként?

Trolllolololo
-
a sudo az a linux elwindowsosítása című betegség szülötte.
használatát irtani kell.
az meg totális marhaság, hogy úgy lesz valaki root, hogy a saját jelszavát adja meg, nem a rootét. (itt nem a leírást fikázom, mert a leírás ebben a kérdésben pontos, hanem azt a hülyét, aki kitalált egy ilyen biztonsági megoldást)mivel a poszt nem tér ki arra, hogy milyen oprendszerről szól, általános leírás akar lenni, ebben az esetben viszont ez "1. A su használatát nem kell engedélyezni," nem igaz, egyes oprendszereken csak azok használhatják a su-t, akik a wheel csoportban benne vannak.
-
greenity
senior tag
Én világ életemben a sudo-t használtam, igaz max kétfelhasználós rendszereknél...
Új hozzászólás Aktív témák
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Elektromos autók - motorok
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- E-roller topik
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Nintendo Switch
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Subaru topik
- Hardcore café
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkBook 15 G2 - i5-1135G7 I 16GB I 512GB SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude 3520 - i5-1135G7 I 16GB I 256SSD I HDMI 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 5420 - i5-1145G7 I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 5480 - i5-7GEN I 8GB I 128SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Legion 5 Pro 16ACH6H 16" QHD+ IPS Ryzen 5 5600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe gar
- Eladó Samsung Galaxy S21 FE 5G 6/128GB / 12 hó jótállás
- Samsung Galaxy A33 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Akció!!! Microsoft Surface Laptop 4 13.5" i7-1185G7 16GB 512GB 1 év garancia
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 8600G / 6700XT 12GB / 16GB DDR5 / 512 SSD + 2TB HDD!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)