- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Lalikiraly: Commodore The C64, Ultimate
- Kókuszdió: Ryzen ( Zen4 / Zen5) – amikor a „normális működés” magyarázatra szorul
- Flashback: Olcsó emulátoros kézi konzol R36S
- kenand: Hol volt, hol nem volt, Thunderbolt...
Új hozzászólás Aktív témák
-
soniq
tag
Es aki sudo su-t hasznal?😁
-
BoB
veterán
Vladi: na igen, normális disztrókon az x nem root nevében fut... ja hogy a centos nem ilyen
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Vladi
nagyúr
Sajnos terjed, igen. Már anno a disable selinux howtoknál is falnak bírtam menni. Most meg fedorán is az van, hogy configure sudo.... telpítésnél meg eleve be tudod kapcsolni.

Minek a hülyeséget másolni?
Egyébként a leírás jó, gyakran kérdezik is.

(#9) berus.berus:
Igen. Normális disztró rootként be se enged a grafikus felületre. Akkor meg minek?

-
kovaax
őstag
válasz
gyurkikrisz
üzenetére
Igen, ha megnézed a "Mikor melyiket kell használni?" részt, azokat sorolom fel, amivel többet tud a sudo.
-
gyurkikrisz
őstag
sudo > su
-
kovaax
őstag
Na, csak nem bírtam ki holnapig, kugli az én barátom. Eredetileg tényleg a su-ra volt, csak aztán átment a sudo-ra, a su-ról meg kikopott. Ez egy egész kompakt írás róla.
-
kovaax
őstag
Hát mondom, hogy ott van benne a sudoers fájlban a wheel csoport... Debianon sudo csoport van benne amúgy.
Szerk.: A Fedorán van alapból wheel csoport, és az van berakva a sudoers-be. Debianon nincs wheel csoport. Mindkettőn tudok su-zni, szóval a su-s wheel ezekben a linuxokban már nincsen. Megnézem holnap kommersz unixokban is...
-
törölt tag
Én is mindig viccesnek találtam, hogy Ubus körök arra hivatkoznak, hogy a sudo mennyivel biztonságosabb, mert mennyivel kevesebbet használja a polgár rootként a gépet...
Minden esetre Ubus környezetben a telepítéskor létrehozott első felhasználó mellé érdemes létrehozni egy új felhasználót mindenféle sudozási lehetőség nélkül, és azzal használni a gépet, az első felhasználó számlájával pedig csak adminisztrátori feladatokhoz belépni. -
Jester01
veterán
sudo-t akkor használunk ha rendesen bekonfiguráljuk, hogy parancs szinten ki mit futtathat (és persze nem is mindent root-ként). Persze ilyet nem nagyon csinálnak az emberek. Az nonszensz, hogy korlátozás nélkül root lehet bárki sudo-val mert azzal csak megsokszorozzuk a biztonsági rést (hiszen több jelszóval is be lehet jutni).
-
Thrawn
félisten
Jobbklikk -> Futtatás rendszergazdaként?

Trolllolololo
-
bambano
titán
a sudo az a linux elwindowsosítása című betegség szülötte.
használatát irtani kell.
az meg totális marhaság, hogy úgy lesz valaki root, hogy a saját jelszavát adja meg, nem a rootét. (itt nem a leírást fikázom, mert a leírás ebben a kérdésben pontos, hanem azt a hülyét, aki kitalált egy ilyen biztonsági megoldást)mivel a poszt nem tér ki arra, hogy milyen oprendszerről szól, általános leírás akar lenni, ebben az esetben viszont ez "1. A su használatát nem kell engedélyezni," nem igaz, egyes oprendszereken csak azok használhatják a su-t, akik a wheel csoportban benne vannak.
-
greenity
senior tag
Én világ életemben a sudo-t használtam, igaz max kétfelhasználós rendszereknél...
Új hozzászólás Aktív témák
- Degeneratív kapcsolóval készül a Firefox
- Újabb hét, újabb Galaxy S26 képek
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- BMW topik
- Autós topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- Keresünk Galaxy S24/24+/S24 Ultra/S24 FE
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Sierra Blue-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4224
- magyar billentyűzet - 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 - 4 év gar
- LG NanoCell 43NANO763QA csere is érdekel (dobozával minden tarozéka meg van)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 128GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4160
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)