Én világ életemben a sudo-t használtam, igaz max kétfelhasználós rendszereknél...
"Egy mosolynál jobb a több"
Én világ életemben a sudo-t használtam, igaz max kétfelhasználós rendszereknél...
"Egy mosolynál jobb a több"
a sudo az a linux elwindowsosítása című betegség szülötte.
használatát irtani kell.
az meg totális marhaság, hogy úgy lesz valaki root, hogy a saját jelszavát adja meg, nem a rootét. (itt nem a leírást fikázom, mert a leírás ebben a kérdésben pontos, hanem azt a hülyét, aki kitalált egy ilyen biztonsági megoldást)
mivel a poszt nem tér ki arra, hogy milyen oprendszerről szól, általános leírás akar lenni, ebben az esetben viszont ez "1. A su használatát nem kell engedélyezni," nem igaz, egyes oprendszereken csak azok használhatják a su-t, akik a wheel csoportban benne vannak.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
Jobbklikk -> Futtatás rendszergazdaként?
Trolllolololo
Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł DIV: Blessed Mother! Save us! łłł WoT: s_thrawn łłł
Ez a wheel csoport szerintem a sudo-nál van (redhat, solaris és hp-ux alatt legalábbis, más most nincs kéznél)... A többiben egyetértünk.
-=- There's no place like /home -=-
nem, a wheel csoport az a su-nál volt, sudo-t egy csomó unix nem is ismert/ismer.
sudo-t akkor használunk ha rendesen bekonfiguráljuk, hogy parancs szinten ki mit futtathat (és persze nem is mindent root-ként). Persze ilyet nem nagyon csinálnak az emberek. Az nonszensz, hogy korlátozás nélkül root lehet bárki sudo-val mert azzal csak megsokszorozzuk a biztonsági rést (hiszen több jelszóval is be lehet jutni).
[ Szerkesztve ]
Jester
A wheel csoport alapbol benne van a sudo pelda configban (talan kommentezve is), de alapvetoen nem arra van, bambanonek van igaza. Nez meg pl egy Arch Linuxot.
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
"a sudo az a linux elwindowsosítása című betegség szülötte."
Ja mert 1980-ban olyan sok windows futott....
-=[ 乂丨卂ㄖ爪丨 ]=-= [ 卩ㄖ匚ㄖ 千1 ]=-
Én is mindig viccesnek találtam, hogy Ubus körök arra hivatkoznak, hogy a sudo mennyivel biztonságosabb, mert mennyivel kevesebbet használja a polgár rootként a gépet...
Minden esetre Ubus környezetben a telepítéskor létrehozott első felhasználó mellé érdemes létrehozni egy új felhasználót mindenféle sudozási lehetőség nélkül, és azzal használni a gépet, az első felhasználó számlájával pedig csak adminisztrátori feladatokhoz belépni.
Hát mondom, hogy ott van benne a sudoers fájlban a wheel csoport... Debianon sudo csoport van benne amúgy.
Szerk.: A Fedorán van alapból wheel csoport, és az van berakva a sudoers-be. Debianon nincs wheel csoport. Mindkettőn tudok su-zni, szóval a su-s wheel ezekben a linuxokban már nincsen. Megnézem holnap kommersz unixokban is...
[ Szerkesztve ]
Na, csak nem bírtam ki holnapig, kugli az én barátom. Eredetileg tényleg a su-ra volt, csak aztán átment a sudo-ra, a su-ról meg kikopott. Ez egy egész kompakt írás róla.
sudo > su
A tuning a kisfiúk alap órajele. | i5 6500
Igen, ha megnézed a "Mikor melyiket kell használni?" részt, azokat sorolom fel, amivel többet tud a sudo.
Sajnos terjed, igen. Már anno a disable selinux howtoknál is falnak bírtam menni. Most meg fedorán is az van, hogy configure sudo.... telpítésnél meg eleve be tudod kapcsolni.
Minek a hülyeséget másolni?
Egyébként a leírás jó, gyakran kérdezik is.
(#9) berus.berus:
Igen. Normális disztró rootként be se enged a grafikus felületre. Akkor meg minek?
[ Szerkesztve ]
Mi előre tudtuk hogy ez lesz Ebédre hízott patkány Gyere siessünk Indul az expressz Nézzük meg Milyen a Balkán
Vladi: na igen, normális disztrókon az x nem root nevében fut... ja hogy a centos nem ilyen
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
melyik linux disztrón nem rootként fut az X?
Azon lovagolnak, hogy összekevertem.
Mi előre tudtuk hogy ez lesz Ebédre hízott patkány Gyere siessünk Indul az expressz Nézzük meg Milyen a Balkán
Amelyiken 1.16 vagy újabb xorg van (és systemd-logind) és úgy állították be.
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
bejegyzés SU vagy SUDO?