- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Samsung Galaxy SmartTag2-esek a tolvajok ellen!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
selenge
tag
minap rendszergazda barátom megosztott egy viccet:
Két számítógépes rendszergazda beszélget:
- Te, hogy lehetsz olyan hülye, hogy a kutyád nevét adod meg jelszónak?
- Miért, mi a bajod azzal, hogy wfK41a2s? -
danih
veterán
Most, hogy a vita magasabb szinten folyik, hová tűnt Damon Hill?
-
Tim82
félisten
ugyan még nem vicceltem vele, de jó, hogy mondod, legutóbb a kálvinon egy kisboltban az árufeltöltő pólójára egy hatalmas elte btk felirat volt nyomtatva
Tudod, ezt a fajta pólót úgy lehet szerezni, hogy beballagsz az ELTE BTK HÖK-irodájába és megkérdezed, hogy mennyibe kerül. Ennyire nehéz nem-bölcsészeknek is.
-
tkazmer
addikt
Mind az anyagelvűségnek köszönhetjük
ugyanakkor az anyagelvűségnek köszönhetjük azt is, hogy egyáltalán létrejöhet mi most így online, egymás ismerete nélkül beszélgethetünk az anyagelvűségrőla túlnépesedést, pláne pedig a természeti katasztrófákat pedig aztán borzasztóan felesleges idekeverni...
az első gondolatodra visszatérve: az a helyzet, hogy mivel te csak egy szereplő vagy a munkaerőpiacon, ezért lényegében baromira nem érdekel az senkit sem, hogy szerinted helyes-e vagy nem helyes az az állapota a piacnak, amelyben éppen létezik. ezt megint ilyen bölcsészes lelki ámokfutás: de jó lenne ha...ugyanakkor tanulmánnyal, racionalitással nem támasztható alá, így objektív pozitív vagy negatív vélemény nincs róla. ha nem alkalmazkodsz a játékszabályokhoz (jelen esetben az anyagelvűséghez) legalább ott, ahol feltétlenül szükséges, akkor lehet, hogy kegyetlennek és igazságtalannak látod majd a világot, holott nem az, csak nem tudsz benne együtt élni a többi emberrel.
(#122) Vladi
ugyan még nem vicceltem vele, de jó, hogy mondod, legutóbb a kálvinon egy kisboltban az árufeltöltő pólójára egy hatalmas elte btk felirat volt nyomtatva -
darál0w
Jómunkásember
-
Tim82
félisten
Csitt legyen, mert szétültetlek titeket! Ez itten off, most térjünk vissza a bölcsészekhez!
-
-
Tim82
félisten
Az megvolt, hogy Galileit valójában nem a tudományos kutatásai és eredményei miatt fogták perbe, hanem a politikai nézetei miatt (az egyházi állam veszélyesnek ítélte őket)? Gondolom, nem.
Elsősorban neked sikerült egy logikailag finoman fogalmazva nem magyarázható egyenlőségjelet tenned, utána persze lehet magyarázni, de ettől még nem lesz helytálló a gondolatmenet.
A történelmi észrevételeiddel is tudnék vitatkozni, szívesen meg is tenném, de sajnos, a McDonald's-ban korlátozott a nethozzáférésem munkaidő közben, meg amúgy is takarítanom kell a sütőt. Ezek ilyenek, hallod!
Vladi: köszönöm.
danih: válogatsz? Én nem is felelek meg Neked a történelem és művészettörténet szakos végzettségemmel? Szégyen.
-
Crystalheart
őstag
Az ideológia nem törvényszerűen gátoló tényezője a modern fejlődésnek, lásd modernizmus, futurizmus, amely stílusirányzat nekem személy szerint dizájn terén nem tetszik, de ez egyéni dolog.
Sőt, mondok egy példát, azt például tudtad, hogy a műholdaknál Geostacionárius pályát Sir Arthur C. Clarke író ideája alapján kezdték el használni kommunikációs célokra?
(Mobiltelefon, internet, stb.)
-
Vladi
nagyúr
"azt ne mondd nekem, hogy a munkaerőpiacon nem az anyagelvűség elvei vannak jelen. az, hogy otthon ki mit gondol, csinál, minek él a családjával, ahhoz senkinek semmi köze. a munka világa viszont erről szól, szigorúan az anyagról, az előállított értékről. akkor van baj"
Szerintem meg akkor van baj, ha a munkaerőpiacot kizárólag az anyagelvűség uralja. Nézd csak meg a válságot. A túlnépesedést. A környezeti katasztrófát. Mind az anyagelvűségnek köszönhetjük.
(#116) ArchElf:
Hajrá. Miért ne. Polihisztorság lehetetlen. Viszont a szakbarbárság eluralkodott. Ezért volt pl, nálunk is értelmiségi modul rendszer. Így tanultam pl: digitális fényképészetet. Nem tudom, műszaki képzéseken tanulnak bármi humán dolgot? Ha nem, akkor nem ártana.
(#119) Huma:
Még nem. Viszont tegnap este Hajdúböszörményen kocsikáztam át este. A szemem csípte a füst.
Talán már gázmaszkkal járnánk mindenhová, mert a természetes oxigén megszűnt volna.
-
ArchElf
addikt
(és az is megkérdőjelezhető, hogy egyáltalán volt-e ilyen "hivatalos" elutasító álláspont)
Eppur si muoveAmúgy én nem az 1800-as évekről beszéltem (ami ugye már a modern kor)... Mindenesetre érdemes összehasonlítani az elmúlt 100-200-300 év tudományos fejlődését az azt megelőző kb. ezer évvel. Elsősorban nem a papság a lényeg - hanem az, hogy ha egy ideológia alá vannak beszorítva a meterialista tudományok, akkor a fejlődés csak olyan ütemben lehetséges, hogy az az ideológiát ne veszélyeztesse. A középkor végével (reformáció) a gyakorlati tudományok szép lassan kicsúsztak az ideológia hatóköre alul, és azóta egyre gyorsuló ütemben vagyunk képesek megismerni a "valódi" környezetünket és annak működését.
Nem azt mondom hogy ideológiára (ideológiákra) nincs szükség - de ezek természetüknél fogva (szociális-, társadalmi gátak, dogmák) gátolják a természettudományok fejlődését.
Amúgy ideillik, pont tegnap hallottam a katradioban
A fizikus tehát hajlandó volt, és valószínűleg a jövőben is hajlandó lesz beadványokat készíteni a kormányok számára minél hatékonyabb fegyverek gyártásának előmozdítására, ugyanakkor békeidőben szívesen vesz részt békekonferenciákon.” (Simonyi, 1986)AE
-
Huma
addikt
Ha már szóbakerült a fejlődés témája. Azon már elgondolkodtatok, hogy milyen lenne ma a világ ha a nagy technikai forradalmak 500 évvel ezelőtt lezajlottak volna?
Lehet már a Marson nyaralnánk és mindenhová teleporttal utaznánk. -
Tim82
félisten
Azért azt megjegyezném, hogy amíg az bölcsészet (papság) kezében voltak a műszaki tudományok, addig nem igazán ment végbe semmilyen fejlődés a világban.
Ez az egyenlőségjel-tétel nem is tudom, hogyan sikerült, de szép logikai bakugrás.
Ha nem gond, éppen ezért nem is kellene ezt a gondolatmenetet folytatni, mert innentől olyan, mintha egy marxista történelemkönyvet idéznél.
Amúgy csak megjegyezném, hogy Google-val rá lehet keresni Mendel-re, a bollandistákra, vagy hazai példát említve, Jedlik Ányosra. Nyilván mind bölcsészek és a különféle tudományágak kerékkötői voltak.
Bölcsészet =! papság =! hivatalos egyházi álláspont (és az is megkérdőjelezhető, hogy egyáltalán volt-e ilyen "hivatalos" elutasító álláspont).
-
Crystalheart
őstag
Oh, ezt nem azért írtam, csak a fenti példa ellenpontja gyanánt.
Amúgy én pl. elég jó voltam anno programozásból - amolyan tipikus hippifejű strébergyerek voltam középsuliban, aki két alvás közt a tanárt néha kijavította, meg kitalálta a QuickSortot még mielőtt tanultuk volna -, még az egyetemen is jól ment, csak a zombiéletmód nem tetszett, ezért hagytam abba és hanyagolom manapság.
tkazmer: A haszontalan tehetség az haszontalan, ezzel nincs mit tenni.
De a bölcsészetben nem mindig világos, öt év múlva, vagy akár már jövőre is mi számít fölösleges ismeretnek és tehetségnek.
Ami a művészetet illeti, nem egy egzakt dolog, nem teljesen meghatározható. De valahol azért meg kell húzni a határt az egyszerű kreativitás és az igazi művészet között, azonban erre mindig csak a külvilág, és gyakran csak az utókor képes. Önhatalmúlag senki sem mondhatja magára, hogy "művész vagyok", legföljebb hogy "művésszé akarok válni".
-
ArchElf
addikt
válasz
Crystalheart #115 üzenetére
Az
akkoriókori polihisztorság szép dolog, de ez ma már kb kifitelezhetetlen, akkora az információ-mennyiség, amit az embernek be kellene foglalnia. Amúgy lelkes amatőrként én is szívesen foglalkozom mindennel (inkább azért reál vonalon), de most még az is könnyen meglehet, hogy jövőre bölcsészetre adom a fejem...AE
-
Crystalheart
őstag
Mivel azokat rendkívül és kifejezetten utálom, aligha.
Utálom is, hogy egyáltalán kénytelen vagyok Tarr Béláról meg társairól tanulni és a felvételin ömlengeni róluk a felvételiztető, hasonló stílusú rendezőknek...
Olvass bele a novelláimba itt a blogomon, ha ízelítőt akarsz kapni, mert elsősorban saját műveket akarok megfilmesíteni, kiváltképp a rövidfilmek esetében, esetleg nagy filmként klasszikus világirodalmi műveket.
"Azért azt megjegyezném, hogy amíg az bölcsészet (papság) kezében voltak a műszaki tudományok, addig nem igazán ment végbe semmilyen fejlődés a világban."
A katolikus egyház sokkal inkább volt maffia-szervezet akkor, mint bölcsészek gyűjtőhelye. vegyük inkább az ókori bölcseket, vagy a polihisztor művészeket, akik gyakran egyaránt voltak a humán művészet és a reál tudományok mesterei. Arisztotelész pl. olyan drámaelméletet fektetett le, melynek tanait azóta bár átdolgozták, de még ma is kihatással van a modern forgatókönyvírásra is.
-
tkazmer
addikt
azt ne mondd nekem, hogy a munkaerőpiacon nem az anyagelvűség elvei vannak jelen. az, hogy otthon ki mit gondol, csinál, minek él a családjával, ahhoz senkinek semmi köze. a munka világa viszont erről szól, szigorúan az anyagról, az előállított értékről. akkor van baj, ha valaki nem tudja megfelelően elválasztani a kettőt - otthoni életet és munkahelyi életet - és a piaci viszonyoknak megfelelően kezeli a családtagjait, vagy a családban megszokottaknak megfelelően működik a munka világában. az előbbi esetre igaz a "nem csak kenyérrel él az ember" állításod, második esetre pedig az, hogy "de kenyér nélkül ugyanakkor nem él meg".
(#88) Crystalheart
az ember tragédiája egy szélső helyzetet ábrázol abban a színben is, mint ahogy minden egyéb szín során is. amúgy egyébként teljesen egyetértek azzal, hogy bizonyos esetben problémás lehet valakit nem a tehetségének megfelelő módon foglalkoztatni. ugyanakkor fel kell ismernünk, hogy ha valakinek csak egy összességében haszontalan tehetsége van (pl. ő tud a legjobban macskakövön ugrálni), akkor nem lehet őt ennek megfelelően foglalkoztatni, ugyanis ezzel nem állítana elő mások által is elismert értéket.
a művészet pedig micsoda? szárnyaló kreativitás. ennek viszont alaptulajdonságként mindenkiben meg kell, kéne lennie, hiszen ez szükséges ahhoz, hogy bármilyen munkakört valaki sikeresen betöltsön, legyen az apeh ellenőr vagy éppen gépsor-szerelő. az olyan munkák, amelyekhez nem kell kreativitás, hosszú távon a gépek által lesznek elvégezve, felesleges rájuk emberi erőforrást pazarolni. -
tkazmer
addikt
nyilván a 2500-3000€ a csúcs közelében van, a 8-900 meg a legalja, a lényeg, hogy egyrészt nagyon nem minimálbér, nagyon nem az érettségivel megszerezhető fizetések kategóriája, és hogy pályakezdők kapják. igen, magyarországon.
(#76) Vladi
amikor a kutya nem épít házat, mert nincs rá pénze, akkor szerinted az építész vajon miért kuncsorog állásért? ez nem magyar specialitás, válság van vagy mi a fene, persze, hogy ilyenkor nem az építészeknek terem a legtöbb babér.
egyébként a dolognak tényleg semmi köze nincs a szakhoz. a dolognak egyrészről a nyelvtudáshoz, másrészről a diploma kiállítójához van köze. bme, corvinus, és itt a világ vége, ha piaci állást akarsz (az elte inkább kutatóknak jó hely...) -
ArchElf
addikt
Informatika nélkül azért jó pár száz - ezer évet létezett az emberalkotta világ és köszönte szépen, jól volt. Anélkül viszont nem, amit ma humán műveltségnek nevezünk. Azért azt megjegyezném, hogy amíg az bölcsészet (papság) kezében voltak a műszaki tudományok, addig nem igazán ment végbe semmilyen fejlődés a világban. Persze a fejlődésről mindenkinek más-más a felfogása...
AE
-
Tim82
félisten
Kifejezetten vicces vagy azzal, hogy szándékosan provokálsz valakit, majd visszautasítod a rosszindulat vádját. Duplagondol megvan?
Btw, az itteni nyitó hsz.-ed is burkolt trollkodás. Az más kérdés, hogy akit elkezdtél provokálni, az be is dőlt neki.
Egyébként csak úgy általánosságban megjegyezném, hogy a lenézett bölcsészek nélkül a legtöbb ember képtelen volna összerakni egy normális magyar mondatot alany-állítmány egyeztetéssel. Informatika nélkül azért jó pár száz - ezer évet létezett az emberalkotta világ és köszönte szépen, jól volt. Anélkül viszont nem, amit ma humán műveltségnek nevezünk.
-
ArchElf
addikt
válasz
Crystalheart #109 üzenetére
Vazz, de ha belőled is filmes arc lesz, te is ezeket a megemészthetetlen (feljön egybe, összerágva, mint a bagolyköpet) stílusú művészfilmeket fogod csinálni...
AE
-
L7wy
őstag
válasz
Thunderzolee #40 üzenetére
9:48 tiszta bölcsész XDXDXD "az biztos hogy amcsi űrhajós, mert az oroszoknak ceruzája van"
-
selenge
tag
Kedves Danih, igaza volt a kollégának, teljes mértékben a rosszindulatúság érezhető minden hozzászólásodból, sőt! Egyrészt kikérem magamnak, mert semmiféle elismerést nem kuncsorogtam, sosem volt szokásom ez!!! Egy szimpla beszélgetés volt a célja eme fórumnak, ami esetlegesen kiegyenlíti a humán-reál ellentéteket!
moha21: jogos, elk@rtam mérgemben
-
moha21
veterán
Ehhe akkor meglesz majd az egy főre jutó igazi bölcsek száma vagy mi.
Amúgy maga a diploma semmit nem ér sokszor még sulin belül sem. Van Energetika szakon ismerősöm aki a gyújtógyertyára több 100 ampert mondott....lássuk be elég sok minden hibádzik az elképzelésben.
Fél év múlva diplomája lesz..
Meg persze szakmákból is van ugyanez van aki ügye és/vagy akar, meg vannak a trógerek, lusták.
Hegesztésnél is vicces 10-ből 2 nézi meg a polaritást.
Kőműves fémfúrószárral falba meg ilyenek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- E-roller topik
- Interactive Brokers társalgó
- Spórolós topik
- Filmvilág
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autós topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- Samsung SyncMaster 205BW Monitor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Realme C30 32GB, Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest