Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ArchElf

addikt

válasz Tim82 #118 üzenetére

(és az is megkérdőjelezhető, hogy egyáltalán volt-e ilyen "hivatalos" elutasító álláspont)
    Eppur si muove

Amúgy én nem az 1800-as évekről beszéltem (ami ugye már a modern kor)... Mindenesetre érdemes összehasonlítani az elmúlt 100-200-300 év tudományos fejlődését az azt megelőző kb. ezer évvel. Elsősorban nem a papság a lényeg - hanem az, hogy ha egy ideológia alá vannak beszorítva a meterialista tudományok, akkor a fejlődés csak olyan ütemben lehetséges, hogy az az ideológiát ne veszélyeztesse. A középkor végével (reformáció) a gyakorlati tudományok szép lassan kicsúsztak az ideológia hatóköre alul, és azóta egyre gyorsuló ütemben vagyunk képesek megismerni a "valódi" környezetünket és annak működését.

Nem azt mondom hogy ideológiára (ideológiákra) nincs szükség - de ezek természetüknél fogva (szociális-, társadalmi gátak, dogmák) gátolják a természettudományok fejlődését.

Amúgy ideillik, pont tegnap hallottam a katradioban :B
    A fizikus tehát hajlandó volt, és valószínűleg a jövőben is hajlandó lesz beadványokat készíteni a kormányok számára minél hatékonyabb fegyverek gyártásának előmozdítására, ugyanakkor békeidőben szívesen vesz részt békekonferenciákon.” (Simonyi, 1986)

AE

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés