Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- laskr99: DFI és DFI Lanparty gyűjteményem
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Ágymatrac keresési kálvária
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kisgépkezelő
senior tag
válasz
Hieronymus
üzenetére
Muszáj már megkérdeznem, ennyi év közös fórumozás után, hogy mégis mivel foglalkozol te abban a kék-fehér rombuszos országban, ami mellett ennyi időd van ilyen témához gyakran épphogy kapcsolódó wall of texteket gyártani a lapcsalád majd minden cikke alá?
-
válasz
philoxenia
üzenetére
[linhttps://www.mindmegette.hu/praktikus/ezeket-muszaj-a-konyhaban-citromlevel-tisztitanik]
https://divany.hu/lajfhekk/citrom-tisztitas/
https://www.takaritokommando.hu/post/takar%C3%ADt%C3%A1s-citrommal-100-vegyszermenteshttps://femina.hu/otthon/takaritas-szodabikarbona/
https://www.nosalty.hu/ajanlo/haztartas-otthon-tipp-tisztitas-takaritas-szodabikarbona-termeszetes-kornyezetkimelo
https://anatur.hu/blog/29-tipp-a-szodabikarbona-felhasznalasara-kulsoleg-belsoleg?Ha ez nem győz meg, akkor bevetem a kemény mag fegyverét. A nátronhoz ecetet öntenek!
https://www.mindmegette.hu/praktikus/wc-takaritas-filleres-hazi-szer-ecet-szodabikarbona
Garantáltan nem próbálták ki. Nem írnának ekkora baromságot.
A keverék pezseg, hőt termel és só keletkezik. Kifejezetten káros. A hirtelen melegedés forrósodás mikrorepedéseket okoz a WC csésze felületén. A többit az idő intézi el. Ezért nem szabad meleg vízzel csempét, járólapot tisztinai. -
Gargouille
őstag
válasz
philoxenia
üzenetére
"Szódabikarbónát honnan bányászol?"
Például bármelyik közértben vagy DM-ben kapható. Mi is használunk itthon.
-
válasz
philoxenia
üzenetére
Pedig már a Képes Krónikában is említik a citromot mint természetes, környezetbarát mosogatószert.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Hieronymus
üzenetére
A modern háziasszony nátronnal (szódabikarbóna) mosogat és takarít. Mer' az természetes anyag. Vagy friss citromlével.
Azért megnézném azt a háziasszonyt, aki vesz egy kiló citromot kifacsarja a levét és azzal takarít.....
Szódabikarbónát honnan bányászol? -
szipipeti
tag
válasz
Hieronymus
üzenetére
A sör (és a cukros/savas üdítők) nem kerülnek kapcsolatba az alumínium dobozzal , ugyanis egy nagyon vékony "élelmiszerbiztonságos" műanyaggal a belseje be van vonva....
Kötelező szabványi előírás. -
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Érdemes tisztáz a dolgot.
Az alumíniumot a savak és lúgok is oldják/károsítják. Oldódás közben hidrogén gáz keletkezik. Az alumínium és a környezte közé egy ellenállóbb réteget kell képezni. Ez vagy oxidréteg vagy más bevonat. De semmi sem tart örökké. előbb utóbb a sör is kapcsolatba kerül az alumíniummal. Akkor már nem érdemes meginni. Az íze változik a sörnek. Figyelmeztet.
A modern háziasszony nátronnal (szódabikarbóna) mosogat és takarít. Mer' az természetes anyag. Vagy friss citromlével. Az alumínium védőrétege néhány takarítás után kapitulál, bármelyiket vetik be a tisztaságért folyó harcban.
Onnantól már kockázati tényező az edény. És nem csak az edény.
Az alufólia az egyik legrosszabb anyag ami konyhában megtalálható. Sütéshez nem szabadna használni. Ha elszíneződik a felülete használat közben, alu.sók keletkezhetnek amik az ételbe is felszívódnak. -
válasz
Gargouille
üzenetére
Persze, sok, de ez is mindenkinek van, felesleges rinyálni miatta. Rengeteg ember van a bolygón, és együtt kell élni, az a baj.
Ettől még lehet tenni a változásért, de a legtöbben csak panaszkodnak, annak meg semmi értelme. -
Gargouille
őstag
"Mindenki meg van arról győződve, hogy ő van elég fontos ahhoz, hogy ne kelljen másokra 15 percet várnia. Aztán rájön arra, hogy téved."
Sajnos elég sok olyan "csak 15 perc" van az életben, amik amúgy tök feleslegesen mennek el. Engem ugyanúgy bosszant, mikor azzal rabolják az időm, hogy mondjuk menjek el valami hivatalos papírért csak azért, hogy elvihessem valahová egy másik hivatalba, ahol persze simán lekérdezik mindazt, amit a papíron odavittem, tehát valójában teljesen feleslegesen csuklóztatnak. De ugyanez megy az iskolában (2 gyerekem van), az orvosnál és sorolhatnám... mások idejével mindenki nagyon bőkezű tud lenni, de amikor a sajátjáról van szó, akkor már minden másodperc számít mindenkinek.
Önmagában nem sok az a 15 perc külön-külön. De mikor összeadódik, akkor már igenis sok. Összeadva ezt a sok kis 15 perceket bődületes idő megy el a semmire, amire meg égető szükségem lenne amúgy az életem többi területén és engem összességében az bosszant, hogy egy újabb felesleges időtöltés jött az eddigiekhez. Nyilván nem ez volt a célja, de ez lett a végeredmény.
És attól, hogy megszokod a rosszat a rossz még rossz marad. Mindent meg lehet szokni, de ez nem azt jelenti, hogy jóvá válik attól, hogy megszoktad.
-
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Egész kis mennyiségben is okoz
De különben a megoldás fentebb olvasható, csak az se jobb.@Tabea :
-
Lacccca87
addikt
Igen, jó lenne látni ezt az adatot.
Viszont Bp-en biztos javít az arányon, már csak azért is mert a hajléktalanok minden egyes palackot felszívnak az utcáról és visszaviszik. Ugye ezek nagyrészt a bulizók "hagyatéka" akik leginkább külföldiek és letojják hogy itt mit szemetelnek, plusz nekik ez filléres tétel. -
Minden a mennyiség függvénye.
Pl. egészen biztos, hogy van az az aludobozból elfogyasztott sörmennyiség, ami akkora memóriaromlást okoz, hogy még a nevét is elfelejti az ember
De komolyra fordítva a szót, itt azt írják, hogy az alumínium káros hatásai eltörpülnek az élelmiszerek biztonságos tartósítása terén nyújtott előnyökhöz képest.
-
HThomas
őstag
válasz
Lacccca87
üzenetére
Én továbbra is arra lennék kíváncsi mondjuk majd egy év után, hogy ez a rendszer érdemben növelte-e az újrahasznosítási hajlandóságot, vagy sem. Ha igen, akkor maradjon, ha nem, akkor el kell törölni és menjen újra a sárga kukába.
Nem tudom Németországban mértek-e ilyesmit, illetve egyáltalán lehet-e értelmesen mérni.
A lustaságon meg az oktatással lehetne változtatni, hogy kikopjon végre ez a "más is csinálja, akkor nekem is szabad" mentalitás, csak hát ez lassú folyamat, és nem is biztos, hogy jó irányba halad... -
-
Tök jó lenne, ha nem nulláról kezdtünk volna mindent, akár társadalom szintjén is, hanem tanulunk mások 20 évnyi tapasztalatából
Ez ilyen. Hozzá kell szokni. Jelenleg még nincs hozzászokva az átlagember, mert pontosan emlékszik arra, hogy milyen volt amikor ez nem volt. Még pár év és a rutin részévé válik, hogy vissza lehet vinni az üveget és jár érte pénz. És akkor majd senki sem fog azon ugrálni, hogy X naponta 15 percet kell nyomogatnia a telefonját, amíg másokra vár. -
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Alumínium tényleg memóriaromlást okoz.
Viszont ha nem üdítősdoboz, akkor bármi másra jó, amit nem eszel meg
Repülő, autó, laptop háza, telefon háza, épületekre cuccok, stb. -
válasz
Hieronymus
üzenetére
Nincs olyan anyag a világegyetemben, amiről ne lenne fent a youtube-on, face-en, tiktokon ezerszámra videó, hogy milyen mérgező, felhalmozódik a vízben, a halakban, a tejben, az emberben, száműzni kell az életünkből
Az alumínium viszont az ilyen embereknek is nélkülözhetetlen, hiszen ebből készítik a fólia-sisakokat, ami megvédi őket attól, hogy az idegenek kisüssék az agyukat
-
Hogy mennyi energia kell az alu olvasztáshoz és mennyi műanyag burkolat ég le róla kívül, belül amivel be van vonva az már nem számít.
Az alumínium esetében az előállításához kell brutális mennyiségű energia, viszont ha egyszer megvan, akkor az újrafeldolgozásához már jóval kevesebb energia szükséges. Mivel kb. 90%-ban újrahasznosítják, így jelenleg környezetvédelmi szempontból is az egyik legjobb csomagolóanyag.
-
Úgy elméletileg.
A valóságban az alu egy jelentős része az általános szemétbe vándorolt. Jelenleg a régi szeméttelepek és föld alá temetett szeméthegyek újra hasznosítása nem kifizetődő. Jelentős része az így eltemetett alumíniumnak oldódik a körülötte lévő trutyiban. Nem nyerhető vissza. De legalább tovább szennyez, ha el tud folyni.Ráadásul mérgező fém, nem sok helye van az ember közelében. A konyhában még kevesebb. Minden élőlényben halmozódik alumínium, nem kellene tudatosan fokozni a problémát. Az alu bevitelünk nagy része az élelmiszerekből és folyadékokból származik.
Nem tudunk ellene tenni. De a probléma növelése ellen igen. kerülni kell az alumíniumot tartalmazó cuccokat, ha közvetlenül érintkezhet velünk vagy az ételeinkkel, italainkkal. -
Lacccca87
addikt
"Ha mindenki használná a sárgát (ami van ahol kék) akkor is bevezetik,"
Ezen azért kicsit gondolkodjuk el szerintem. Miért vezették volna be? Ha mindenkitől elviszik ahogy most is akkor sokkal kevesebb fenntartási költsége van a rendszernek, miközben a haszon ugyanúgy megvan nekik raja
Pontosan azért került bevezetésre amit a kolléga leírt, a lustaság, mert így megüt egy minimum ingerküszöböt amiért már foglalkozik vele a lakosság nagy részre.
Abba meg ne menjünk bele hogy máshol mekkora szennyezés megy, meg nem ér semmit amit egyénileg csinálunk mert 1-1 cég 6x-át szennyezi mint amit így megspórolunk.
Amíg ez a mentalitás lesz addig ne várjunk nagy változást, csak azt hogy mikor borul a nyakunkba a hatalmas szarkupac.Tökéletesen látszik az a mai társadalmi probléma hogy az egyén kényelméből nem hajlandó picit sem feláldozni a közösség érdekében.
-
Az aluban az az egy jó, hogy egyszer kibányászod (ami gáz, de egyszer kell), de onnantól már csak energia kell hozzá, hogy újrahasznosítsd - és az lehet tiszta energia is. BTW festve van.
És alumíniumötvözetből komplett autók készülnek manapság, amik azért kicsit több, mint egy sörösdoboz. -
Alusky
senior tag
Ha mindenki használná a sárgát (ami van ahol kék) akkor is bevezetik, mert a fejlődés vagy annak érzete kell az embereknek, meg mert pénz van benne.
A műanyag zsák plusz hulladék, aki meg ki is öblögeti a műanyagokat az ivóvizet is pazarol, a gépet le kell gyártani, áramot használ, oda kell szállítani dízeljárművel, karbantartani kell szintén autózással, ahol nincs oda külön dízelteherautó megy begyűjteni a palackokat.Nekem ez inkább tűnik start-stopnak, már csak fingreszelés ami előnye van. Nem leszünk vele érdemben előrébb soha, addig meg főleg nem míg nincs nemzetközi összefogás és ezer tonnákban égetik Indiában meg Kínában meg Pakisztánban a műanyagot, meg az ilyen kultúrhelyeken, nem beszélve Afrika vagy Dél-Amerika bizonyos területeiről. Nem rájuk akarom terelni mint a többi lusta ökör f.sz, ha az elmaradott régió is EU szinten élne akkor se vinném vissza a palackot, mert ilyen a felfogásom. Én elvből nem viszem vissza a rendszer elleni tiltakozásból és a hülyének nézésből, a polgárok 98%-a lustaságból és leszaromságból nem viszi. Csak lépjünk már hátra kettőt a rózsaszín világból és nézzük már meg milyen is a világ valójában és mennyit ér a munka amit bizonyos dolgokba beleteszünk.
Átlagpolgár jódolgában megvásárolgat minden szart, hatszor műanyagba csomagolva, ja igen láttuk már Japán, Dél-Korea mit művel műanyag téren? Nálunk se sokkal jobb csak nézegessünk bele vásárlásnál mások kocsijába mi minden van műanyagba csomagolva. Aztán letudja a tiszta lelkét azzal, hogy jajj de jó külön dobtam a szemétbe vagy visszavittem. És az átlag EU polgár kipolírozott díszf.aszként éli boldog életét, hogy ő nem szennyezte a környezetet, akkor se ha 50 Kiló műanyagba csomagolt szart vett épp a családjának vagy rendelt a Temuról ilyet. Közben a gyártók meg fossák ki magukból a hazug marketinget, hogy mi az ami környezetbarát és végtelenszer újrahasznosítható lásd Hell aludboboz. Hogy mennyi energia kell az alu olvasztáshoz és mennyi műanyag burkolat ég le róla kívül, belül amivel be van vonva az már nem számít. Nyilván nem azért kedvelik, mert erre építették ki a gyártósort meg mert 4x drágább egységárban tudják eladni a másfeles pet palackhoz képest a termékeiket. Üdítőknél még csak-csak, mert kényszerből megveszik, finomabb. A vízzel viszont nagyon bebuktak. Végül ingyen adogatták, mert annyira nem vásárolta senki 150-ért a fél literes alut, mikor egy Szentkirályi is ennyi másfél literért.
Múlt héten vettem Aldiban Szentkirályi 5 literes nagy palackot, mert kellett a palack és visszaszámolva ez az 5 literes drágább, mint a másfeles Pet.
De legalább erre nincs 50 Ft.
-
Ja, megtaláltam a linket a bejegyzés alján.
De különben a franc tudja. Itt Fehérváron minden nagyobb boltban (szupermarketekben) van automata, általában működik is. Bele lehet futni nagyban játszókba, de paff, szerintem vicces, ahogyan az emberek szembesülnek vele, hogy mennyi szemetet termelnek.
Meg ezt bírom, hogy azt mondom valakinek, hogy a tönkrement cuccait el tudja adni, az "á, ő ilyesmivel nem foglalkozik" , de 50Ft-okat meg mintha muszáj lenne, úgy gyűjtik
Az appot én sem tettem fel, minek. Ismerve az államunk működését, tuti van benne okosság.
@Tabea : Tök jó lenne, ha nem nulláról kezdtünk volna mindent, akár társadalom szintjén is, hanem tanulunk mások 20 évnyi tapasztalatából

Amúgy itt én nem csak csöviket látok összeszedni üvegeket, tök átlagos embereket is, és viszik nagy zsákokkal.
@Bird : Igénytelen a környezet - igénytelen emberek teszik azzá

@Alusky : Nem tolták volna el, mert a határidőkor kezdték el bevezetni
Esetleg ha előtte egy fél évvel kezdenek vakarózni...@updog : Az üveget olvasztással lehet újrahasznosítani... Ahol az üveg olvad, ott már nincs papír

-
Mi az a Pant* ?
-
Az amúgy mennyire zöld, hogy kukászsákokban hozzák, amik aztán mennek a szemétbe?
Nyilván zöldebb. Kevesebb tömegű műanyag megy a szemétbe. Ráadásul nem kukás zsákot akar vásárolni a visszaváltott értéken. Több kört is megtesz a zsák, amire szétesik.
A társadalom szintjén hasznos munkát végeznek. Legalább a szemét egy részét begyűjtik. Ma már mindenben van részecske méretű műanyag amivel találkozunk. Ételben, italban, levegőben. -
Gargouille
őstag
Jelentem itt a X. kerületben is hasonló. Mi Lidl-be járunk csak bevásárolni heti 1x, sajnos nincs időm még külön köröket futkosni, hogy épp melyik másik helyen nincs sor az ótomatánál. Itt amúgy hajléktalanok inkább az áruház parkolóban vannak, ott várják a vevőket és repülnek rá mindenkire kéregetni.
Ez a visszaváltás ebben a formában szerintem is borzalmas, tipikus teljesen életszerűtlen találmány, amit valaki papíron nagyon jól megtervezett és kigondolt, leprezentálta, felvette érte a pénzt, csak a gyakorlatban meg egy fos. Valahogy a várostervezési meg egyéb társadalmi mérnökösködésre emlékeztet, azok szoktak ilyenek lenni a való életben.
-
Az, hogy egyes embertársaink zsákszámra viszik visszaváltani az üvegeket, az pont azt jelenti, hogy ők, a társadalom alsó szintjén élők kihasználják azt, hogy a magasabb jövedelműeket se az észérvek (környezetvédelem), se a gazdasági hátrány (elesnek az általuk kifizetett betétdíjtól) nem tudja rávenni arra, hogy ne arra dobják el a palackot, amerre éppen arccal állnak
-
Ma végre sikerült leadni az üvegeket. "Csak" 15 percet vártam, két olyan társaság is volt előttem, akik 3000-5000 forintért adtak le. Az amúgy mennyire zöld, hogy kukászsákokban hozzák, amik aztán mennek a szemétbe?
-
-
66zio
aktív tag
„Kedves ultrazöld embertársam, bocsi, de rohadtul nincs kedvem, időm ott dekkolni” Ezt rossz felé címzed. Pont, hogy azok miatt kell ez a rendszer akik azt a „hatalmas" megerőltetést se tudták megtenni, hogy bedobják a sárga kukába a műanyagot. Miattuk kell ezzel bohóckodni, nem azok miatt akik eddig is szelektíven gyűjtöttek.
-
válasz
Lacccca87
üzenetére
Mások meg az ellenkezőjét tapasztalják. Most akkor kinek van igaza?
Örüljenek.
de ha Bp-ről van szó akkor lehet elég lenne 1 sarok/utcával távolabbi boltba betérni és számlára kérni a visszajárót.1/ Hívj paranoiásnak, de köszi, nem kérek az appból ismerve a közpénzen készült appok minőségét, ill. az adataimat sem szeretném megadni minden cégnek.
2/ Ha ilyen egyszerű lenne, nem szólnék semmit, de itt a másik legközelebbi ilyen bolt 10 perc. Ritkán járok arra, mert egy putri, ugyanúgy nonstop sor áll. Tehát nem, nincs olyan, hogy 2 perc séta, és elintéztem a dolgot. -
Lacccca87
addikt
Mások meg az ellenkezőjét tapasztalják. Most akkor kinek van igaza?
Valószínűleg mindenkinek. De nem általánosíthatunk.
Azon nem gondolkodtál még, hogy esetleg másik helyen intézd a visszaváltást? Persze nem azt mondom hogy egyből Kínába menj visszaváltani
de ha Bp-ről van szó akkor lehet elég lenne 1 sarok/utcával távolabbi boltba betérni és számlára kérni a visszajárót.Mi speciel Budaörsi Auchan-ba szoktuk visszavinni, igaz havi 1x ha kell mert nem gyakran veszünk ilyen termékeket, max ha nálunk van valami baráti vagy családi összeröffenés, de ott ha éppen minden automata működik akkor sosincs sor, pedig rendszeresen látom a 3-4 nagy bevásárló szatyornyi visszaváltandó palackokkal operálókat (akik ráadásul gyök 2 vel csinálják, érdekes én különösebb erőfeszítés nélkül 1 szatyorral végzek 1-2p alatt)
Alusky:
Az mondjuk szomorú hogy ha lehetőséged van akkor sem igényelted meg a szelektív kukát. De hát nem vagyunk egyformák. Vidéken szülőknél ahogy lett a faluban kihelyezett nagy szelektív konténer egyből külön kezdtük el gyűjteni a szelektívet és vettük a fáradtságot hogy elsétáljunk vele a közös gyűjtőbe. -
.Szaki.
addikt
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Kerülettől függetlenül stimmelnek a fentebb írt arányok.
-
Alusky
senior tag
Nincs sárga kukám, nem igényeltem. 🤷♂️
DJGABI
El kellett adni a single szájas gépeket is. Fent lehet tartani a fejlődés látszatát. Rohadtul nem mérték fel, hogy mekkora lesz a visszaváltási arány, nem kértek tapasztalatot a szomszéd országoktól. Csak a szokásosak...
Eltolták volna nyár közepe helyett fél évvel január 1-re, ezeket mind le tudták volna tesztelni, az üzletek mind tudtak volna melléképületet építtetni, mindenhova nagyszájas gépek kerülhettek volna, esetleg mindegyik mellé egy single szájas, ha csak 5 flakon vittél vissza akkor ne a másik gépet foglald stb. -
DJGABI
addikt
Változó az Aldi, de igen nálunk is az ő megoldásuk a legrosszabb. Odatették pont a bejárathoz. Hát még a Penny is alapból külön helységet épített az automatának. Mondjuk szomszéd városban újabb építésű az Aldi, ott már az épület végébe tették, a pékárukhoz, az azért vásárló-barátabb.
Mi úgy szoktuk hogy kis táskába gyűjtjük és ha megtelik/megyünk boltba (amelyik előbb megtörténik) viszem magammal. Így még ha nem is működik az automata max 10-15 üveget cipelek magammal. Aztán ez a módszer persze vidéken pl anyóséknál falun nem működne.
(#27) Bird már "tesztelik" az olyan gépeket. [link] Mondjuk nem értem 1, mit kell rajt tesztelni, külföldön már működik, bevált 2, miért nem alapból ilyeneket telepítettek
-
-
Bird
addikt
Engem inkább az zavar, hogy milyen szinten igénytelen ezeknek a repontoknak a környezete. Minden ragad a sok sz@rtól, rengeteg a mellettük lévő kukákban a nem visszaváltható üveg, palack. És azt sem értem miért nem lehet beszórni egy nagy nyílásba egyszerre a palackokat, miért is kell ezeket egyesével adagolni, mint a lőszert és légvédelmi ütegbe?
-
Lacccca87
addikt
A misztikus utalvanyt batmelyik bolt ugyfelszolgalatan, vagy kasszajában kp ra váltják, vagy ahogy irtak is kerheted szamlara is dijmentesen.
Nem tudom mi ez a nagy fellengzoskodes egyesektol, de azert annyira nem gaz a helyzet. Teny hogy mukodhetne picit gyorsabban (nagy szelektalo dobos automata sokat segitene) vagy akar kicsit gyakoribb takarítás es autimata ürítés.
Fentiektol fuggetlenul remelem legalabb a stelektivbe dobjak azok akik a visszavaltassal nem akarnak foglalkozni, mert mar igy is rottyon van a bolygó. Es persze tudom nem 1 flakonon mulik mert 1 ceg nagyobb szenyezzest vegez 1 perc alatt, de attol meg amit lehet tegyunk meg.
-
Samus
addikt
Ahogy például az olajos/ecetes flakon sem. Nyílván az nem műanyag. Elvétve még akad "régi" doboz néhol (sikerült vennem egyet egy helyi nagyobb üzletben). Azt nem veszi vissza. Biztosan azt nem kell újrahaszosítani, mert nem fizetett érte senki...még mindig eszembe jut gyerekkorom kólás és Fantás üvegei, azok a jó vastagok. Anno nem tudtam (és nem is érdekelt), hogy némelyik palack miért olyan opálos, esetleg a külselye sem selymes, hanem majdnem érdes.
-
Merre laksz
Nagyon lepukkant környék lehet, hogy a visszaváltó automatánál 10 guberáló csöves jut egy normális vevőre
Mondanám, hogy egy csomó bolt van, ahol a bolt területén belül (tehát nem az előtérben, hanem az eladótérben) van az automata, így védett a csövesektől, de sajnos valószínűleg felétek nincs ilyen
Mi falun lakunk, amióta itt lakunk, az egész faluban nem láttam egy hajlékonyt se, így nyilván az automatánál se okoznak gondot
-
Kisgépkezelő
senior tag
Itt a németeknél tavaly óta már a tejes is betétdíjas. Szerintem előbb utóbb otthon is az lesz. Ha valami érdekelt olvassa itt, hogy 0 befektetéssel nyerne még 50 forintot a kaukázusi kefíren, vagy a jegeskávén is, mert nem szoktátok visszaváltani, akkor ráadásul igencsak hamar.
-
Alusky
senior tag
Az várható volt, hogy ticketes lesz, főleg manapság mikor már az önkiszolgálókból is csesznek pénzeset csinálni, mert akkor nem kell foglalkozni vele. A guriga papírt a boltos is ki tudja cserélni mikor lefogy és nem kell embert foglalkoztatni, ha nincs benne pénzes rész.
Levásárolható jegyet ad, elküldheted adománynak és átutaltathatod számlára ha jól emlékszem, az meg QR kódos izéval van megoldva. Szóval még van esélyed mert úgy kaphatsz pénzt, bár sok helyen belül van és akkor zárás után azok se elérhetőek.
-
Pikari
veterán
Nem a prohardveren olvastam, hanem felmerült bennem is, hogy időnként visszavinném a különféle flakonokat és üvegeket. Ezért aztán rákerestem ezekre a csoda találmányokra, és arra, hogy mi a menete, ha már egyszer ilyenre adtam a fejemet. Kiderült, hogy nem adnak pénzt, hanem valami misztikus vásárlási utalványt, és azon nyomban le is mondtam a dologról.
Nekem meg valami olyasmi lett volna az elképzelésem, hogy éjjel 25 óra 65 perckor amikor épp nincs jobb dolgom, akkor szépen 50 darab palackkal odamegyek, bezsákolom érte a pénzt, és nem nap közben fogom a fél napomat ezzel eltölteni, és várogatni, amíg előttem 23 db csöves beváltja a napi guberációját.
-
Alusky
senior tag
Mondjuk te már olvastad, mert jársz a másik topikba, én se vittem vissza egy darabot se. Az indulása óta kb. 50 ezret húztam le a klotyón a csodálatos rendszer miatt, váljék egészségükre.
Én úgy vagyok vele, hogy kényelmi havidíj, streaming szolgáltatásra nem sajnál az ember havi 4 ezret, akkor erre se sajnálom és akkor nem kell pronyóznom a többiekkel meg a petekkel, hanem ahogy kifogy esik ki a kezemből a kukámba. Problem solved.
Azt a mai napig nem tudom, hogy az egyik szörpös műanyag az miért került 180-ba, mert azóta is csak 50-esekkel találkoztam.
-
szipipeti
tag
Pont az üveg leválasztás a legegyszerübb, Összeolvasztják, papír kiég, fémhulladék (kupakmaradék) kisalakolódik, ezek leszeparálhatók, marad az üveg, amit tisztítani és újraformázni kell..
A műanyag problémásabb, mert a molekulák nem bírnak el sok újrafeldolgozási ciklust, jó esetben 2-3-at. -
válasz
Hieronymus
üzenetére
Azt azért szeretik elfelejteni, hogy amikor a németek ezt bevezették 20+ éve akkor ugyan olyan állapotokkal indult mint ami most Magyarországon van.
-
Mi annyit léptünk, hogy vettünk szódagépet, így az ásványvizes palackok tömegének a visszaváltását megspóroljuk.
Igyekszünk ezzel párhuzamosan a bolti üdítők vásárlását is visszafogni és szörpöt iszunk helyette. Tavaly csináltunk vagy 20 liter házi bodzaszörpöt (még van belőle, már baromira unjuk
)Ennek ellenére hetente 1000 ft felett van a visszaváltott üvegek ellenértéke
-
Pikari
veterán
Amíg nem közvetlenül kpt dob érte az automata, addig ne is számítsanak rá, hogy vissza fogom ezeket vinni.
-
Met
nagyúr
Figyeljétek a műanyag cuccokat mert feleségem mutatta hogy a citromlés "üveg" is visszaváltós már.
Nem az üveg formájú, hanem ami citrom méretű, alakú. -
updog
őstag
Az van, hogy én nem nagyon hiszek az újrahasznosításban (úgy értve, hogy a meg nem termelt szeméten hiszek inkább). Ugye van az a konteó, hogy a műanyagipar találra ki az egész recycling bullshitet, hogy elterjedjen a műanyag, de valójában nagyon kevésszer és nem hatékonyan hasznosítható újra az életciklusa során.
Én azt a részét nem értem ennek az automatásdinak (pl. itt a sparban nálunk, de anyáméknál a Lidl-ben is így van - de ahogy olvasom, máshol meg nem, még jó hogy egységes LOL), hogy a visszaváltós üveget is ugye bele kell gurítani, és a végén csattan egyet, és ripityára törik. Namost, a papír címke rajta van, és őszintén, én nem szoktam azzal sem szórakozni hogy a fémgyűrűt ami a kupak után marad, leszedjem.
Tehát van három fajta hulladékunk egy helyre öntve, ebből az egyik az üvegszilánk, sok sikert a válogatáshoz. Szerintem megy az egész a levesbe (ugyanez volt a gondolatom a sima utcai üveggyűjtőkről, így nem is bánom hogy egyre kevesebb helyen csattognak már vele - nyilván - hajnalban).
Gondolom a kapitalizmus szégyene lenne, ha egy nyugdíjas Marikanénit felvennének, mint régen az áfészban, aki azzal foglalkozna hogy a normálisan menthető üvegeket rekeszelje, hogy egy mosás után már mehessen is bele újra a szmötyi a gyárban.
-
ncc1701
veterán
Nem érint a gond, nem veszek ilyesmit.
Alapból nem iszom műanyagból, mert q egészségtelen. Ha meg valaki irtózik a csapvíztől, akkor elég jó fordított ozmózisos szűrő rendszerek vannak, 1 éven belül behozzák az árukat.
Asszony néha iszik kólát, de azt gondolkodás nélkül beletaposom a szelektívbe, ahogy eddig is tettük. Az a havi 1-200ft nem számít, nem fogok ezért kocsikázni, és sorban állni. -
Lacccca87
addikt
Üvegeket továbbra is le lehet adni a nagy üzletekben (Auchan, Tesco stb..) általában ott ahol a Repont is van. A régi betétdíjas üvegeket meg az ügyfélszolgálaton váltják vissza. Egyes településeken van külön üveges kuka a házaknál ( mint ahogy említetted Érd és környéke is ilyen), de sok településen nincs így.
Engem speciel zavar ez az egész "betétdíj" főleg úgy hogy nem nyomhatom, lapíthatom össze a palackokat, rengeteg helyet elvesz a tárolásuk. Korábban simán ment a szelektívbe most azért visszaváltom pedig nem vagyok rászorulva (szerencsére).
Vicces amúgy hogy azt láttam még szüleimnél amikor csak kommunális volt milyen gyorsan megtelet a szemetes, igaz kertes háznál azért került bele a kertből is cucc. Aztán 2010 óta ahogy külön költöztem és csak a saját "hulladékom" van azt kell észre vennem hogy szinte (szerencsére és remélem így is marad) alig van kommunális szemetem.
Amióta családosnak számítok azóta is hamarabb telik a meg a szelektív mint a kommunális. Habár most hogy pelenkázni való baba is van a háznál így azért több szemét termelődik de még így is kevésnek gondolom, pl nem lenne gond ha 3 hétig nem vinnék el a kukát mert nem telik meg (természetesen a szaga miatt így is kiteszem mindig hogy ürítve legyen) de természetesen én nem kérhetem hogy csak 60L/100L kukám legyen és azután fizessek, másoknál meg azt látom hogy folyik ki a kukából a cucc plusz még van mellette 1-2 zsák is.Nem büntetni kellene a díjazással (és ezzel együtt hizlalni a bennfenteseket), hanem ezt a rengeteg pénzt amit a rendszer kialakítására és fenntartására fordítunk egyszerűen oktatásba tenni és megtanítani a jövő generációjának időben, hogy kell szelektíven gyűjteni a szemetet, és mellette megteremteni a lehetőségét is hogy legyen hova ( minden házhoz szelektív kukák).
-
HThomas
őstag
Gondolom a legalacsonyabb jövedelmi sávokba tartozóknál javult emiatt a visszaváltási arány, miközben a társadalom többi része szív. Kíváncsi lennék valami összesített statisztikára, hogy milyen hatása volt ennek az egésznek és mennyibe került.
Szerencsére engem nem érint a rendelés miatt, de ha boltba járnék, akkor elgondolkodnék, hogy megéri-e azt a párszáz forintot az egész kínlódás (mi viszonylag kevés műanyag palackos terméket vásárolunk).
Az egészről picit a nagyvárosi biohulladék szelektív gyűjtése jut eszembe... papíron szép és jó, de aztán kerülgesd és szagold a lépcsőházban vagy az épület előtt a bomló cuccok orrfacsaró bűzét...
De pl azt sem értem, hogy hova tűntek a korábban működő üveggyűjtők... Pesten amennyire láttam nem gyűjtenek üveget szelektíven, de pl Érden meg igen. WTF?
-
Alusky
senior tag
A lényege az volt, hogy sokan nem dobták bele a sárgába, mert a házban a kukába egyszerűbb bedobni minden közé és mehetett a közös feketébe. Így viszont rájuk verhető az 50 Ft így már bele fogják elvileg. A valóság az, hogy csak valamivel többen a pénz miatt, de továbbra is sokan nem.
Az Aldi pl. most épített oldalt egy új épületet ahova tettek be automatákat, nyilván a kintit meg fogják szüntetni és berakni abba a helységbe mivel soha nem lehetett elférni az emberek miatt és csattog zörög állandóan, ragad a padló és büdös is mégis milyen legyen a cukros üdítő meg a sör napok, hetek után tárolva levegőn. És az új gépek nem a nagyszájú önválogatósak ami már kapható és beleöntesz mindent egyszerre, hanem ugyanúgy ezt a single szart tehát továbbra is legalább 3-an lesznek előtted és fél órát vársz.
De most már legalább nem 2 lesz bent hanem 3-4 gép fog menni ebben az oldalsó helységben a méretei alapján, tehát elvileg így is gyorsul és megszűnik a többi hátránya is. Mármint nyilván ott bent büdös lesz és ragadni fog és várni kell a másikra, csak nem alánk a vásárlók alá csinálják. Majd ha végre elkészül, mert hetek óta nem történik ott semmi csak le van zárva.
Gondolom ez mennyi plusz kiadása volt az Aldinak amire ők nem voltak berendezkedve, nem is csodálom, hogy pár hónapja drágult sok termék véletlenül egyszerre, úgyhogy lehet, hogy az 50 Ft-ot visszakapják, de minden mást amit ez a hulladékkezelés generált mi fizetünk meg, ahogy az mindig is volt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Miért fárad gyorsabban az iPhone akku, mint az androidos?
- Nintendo Switch 2
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen autót vegyek?
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Docker konténerizálás
- Formula-1
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- További aktív témák...
- 170 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- magyar billentyűzet - 165 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- 164 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- Microsoft Surface Hub 2s - Interaktiv 4K monitor/ All in one PC - I5 8. generációs - Piaci ár alatt
- Benq - LU951- 5000 Ansi Lézer projektor - Piaci ár alatt
- Eladó One Plus Nord 2T 5G 8/128GB / 12 hó jótállás
- Samsung Galaxy S21 Ultra / 12/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Gamer PC /Ryzen 7 9800X3D, RTX 4070Ti Super, 32GB RAM, 1TB SSD/ akciós áron eladó! BeszámítOK!
- Törött Apple iMac 19.2 i5-8500 Radeon Pro 560X 4GB 16GB 256GB SSD 21.5" 4K Retina
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Repülő, autó, laptop háza, telefon háza, épületekre cuccok, stb.
De legalább erre nincs 50 Ft.