- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
Apika
addikt
Ez egy remek cikk lett!
Gratulálok hozzá!
-
attis1116
csendes tag
Nagyon jó kis írás sok hasznos infó van benne
Egyépként én vasalással és vaskloridos módszerrel készítem a nyákjaimat.
És 1 kis kiegészítés a vízionozáshoz,ha nem gond?
Az a bizonyos "OP94" anyag hívatalos neve a Rose fém,és nagyon jó kis anyag a nyákbevonáshoz -
Bari
Modder
Szia
Sajnos az újabb nyomtatók, akár az otthoni, kis-irodai, vagy a nagy profi milliós nyomtatók is spórolnak a tonerporral. A nyomtatásnál ki kell kapcsolni minden takarékossági beállítást a nyomtató driverében, ez az újabb nyomtatóknál nem mindig hozza a várt eredményt, ugyan sötétebb lesz a nyomat, de még mindig nem lesz teljesen homogén, így két esetleg három réteg maszk egymásra helyezésével lehet teljesen átlátszatlan maszkot készíteni. A régebbi nyomtatóknál (10 év körüliek, vagy régebbi lézernyomtatók) elég lehet a tonertakarékos beállítások kikapcsolása is. Nekem samsung nyomtatókkal van tapasztalatom, egy ml2571-es van otthon, amivel nyomtatni szoktam, kettő réteg minimum kell a tökéletes fedéshez.
Vasalásos nyákkészítéshez addig tudtam a samsung által készített nyomatot használni, míg az eredeti toner volt benne, olcsóbb utángyártott esetén már akadtak vele problémáim, többek között ezért is tértem át a fotós nyákkészítésre. Kisebb egyszeri beruházás volt az áttérés mint az olcsóbb 5e ft-os toner helyett a gyári kb 20e-s állandó vásárlása. -
Peter789
senior tag
szia!
nagyszerű összefoglaló írás!
én is foglalkoztam már a leírtak közül a legtöbb módszerrel, de a kérdésemre pont nem találtam meg a választ: milyen típusú nyomtató és fólia vált be neked legjobban a fotós technikához? nekem mind a vasalós, mind a fotós technikában eddig a legnagyobb gondot az okozta, hogy mind a tintasugaras, mind a lézer nyomtatóknál (olcsó házitól a milliós ipariig jópárat kipróbáltam) nem volt tökéletesen homogén a festék/tonerréteg, tele volt mikro lyukakkal az egész, és ez természetesen átkerült a nyákra is millió apró kráteres bemaródás formájában...
neked ezzel mik a tapasztalataid, mi vált be a legjobban?
-
Bari
Modder
Szia
Köszönöm
A jelenlegi maratókád teljes egészében 4mm-es üvegből készült, a belső tartó, terelő elemek is.
A ragasztást F.BS üvegragasztóval oldottam meg. Az első verziós maratókádat barkácsmultiban kapható hobbyglass-ból készítettem (polikarbonát tábla), amit észter hígítóban oldott polikarbonát forgáccsal ragasztottam össze, csak az idők folyamán, valószínű a marató anyagtól/hőtágulástól (15-40°C) tele lett hajszálrepedéssel ami miatt inkább újraalkottam üvegből. -
jurdan
csendes tag
Szia!
A kérdéseimre a válaszokat már meg is találtam egy régebbi levélben.Bocsi.
Csak így tovább.
Köszi -
jurdan
csendes tag
Sziasztok!
Nagyon köszönjük ezt a jól megy szerkesztet kis anyagot.
Profi munka és a megszokót Bari minőség.
A marató kád az nekem nagyon teszik.
Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem.
Milyen anyagból csináltad? Üveg,plexi?
A belső terelő elemek és a teteje plexi az oldala üveg?
Mivel tömítetted ragasztótad össze -
Bari
Modder
válasz
szeksziboj #91 üzenetére
Köszönöm
-
szeksziboj
tag
Én anno egy infraportot csináltam elsőnek vaskloriddal, de lehet számos alternatíva ami szépen csokorba lett szedve. Tartalmas kis cikk lett
-
Bari
Modder
válasz
pizzafutar11 #89 üzenetére
Köszönöm
, de legközelebb légyszives használd a szerkesztés gombot, ha 5 percen belül ugyan ahhoz a fórumtémához szolnál hozzá, köszönöm.
-
pizzafutar11
csendes tag
Jó cikk!
Grat hozzá!
Én a sósav + hidrogénperoxid szoktam maratni !Legközelebb használd a szerkesztés gombot. Most megtettem helyetted.
[ Módosította: jones965 ]
-
lako05
tag
Csak átfutottam (később végignyálazom), de nagy thanks érte! Hiánypotló!
-
Bari
Modder
Köszönöm szépen Mindenkinek!
Bármelyik technikánál bármi nem világos kérdezzetek bátran, igyekszem érthetőbben, részletesebben leírni.
#79 DarkByte: Az első UV ledes levilágítóm panelját amin a ledek kerültek (2db CREE UV led), szintén a ledekkel világítottam le, amik NYÁK helyett vezetékdarabokkal forrasztottam össze és régi pc-kből bontott hűtőbordákra tapasztottam őket hővezető pasztával. Ezt használtam viszonylag sokáig, kb. fél évig, és ezek után készült csak el a két oldalas levilágító. A ledek panelját akár napfénynél is levilágíthatod, persze ilyenkor télen ez macerásabb, de pl a kompakt és normál fénycsövek fényének is elég nagy összetevője az UV így ha hosszabb idő alatt is de levilágítja a fényérzékeny NYÁK-ot. Vagy akár az első NYÁK-ot kézzel is meg lehet rajzolni vagy vasalással, a végleges NYÁK elkészülte után pedig átforrasztani rá az alkatrészeket.
-
zzolika
aktív tag
Nagyon szuper, igényes, alapos írás! Gratulálok!
Öröm nézni milyen profin meg tudod csinálni, házi módszerekkel is.Nem kell külön mûhely a NYÁK készítéshez, én is 50 nm-es panellakásban csináltam 20 évvel ezelõtt. Piros tussal rajzoltam, sósavval az erkélyen marattam. A hidrogénperoxid meg tablettában volt, azt nyomogattam hozzá szívószállal hogy gyorsabban leszedje. Állványos fúróm nem volt, úgyhogy sokat törtek a vékony fúrószárak. Persze nem nézett ki ilyen profin a végeredmény, de mûködött és jó szórakozás volt elkészíteni.
Házi furatfémezésre egyszerű és olcsó módszer: csõszegecs
-
Lewzke
őstag
Nagyon jó írás, elmentem a kedvencek között. Én a vasalós eljárást alkalmazom még mindig, ez szerintem a legolcsóbb és egyszerűen alkalmazható módszer. A a fotós módszerhez + lötstophoz meg jó lesz segítségül ez a cikk.
-
DarkByte
addikt
Te jóságos..
Ugyan csak átfutottam de már most látom hogy ide nagyon gyakran vissza fogok járkálni. Köszi szépen
Már csak totál noob-ként azt kellene eldöntenem hogy mivel is kezdjem el az ismerkedést. Az UV ledes levilágító nyilván marha jó csak ahhoz hogy legyen egy ilyened előbb azt is meg kell építened (tyúk vagy a tojás.. hát igen).
-
Fejlesztő13
tag
Nagyon összeszedett, remek cikk! Le a kalappal! Régóta fórumozok HE-n és látom a sok gyönyörű NYÁK-lapokat amik kikerülnek a kezedből és azon gondolkodom, hogy hogyan lehet ilyen szépet készíteni házilag... Erre most végre itt a válasz!
-
fkenny
senior tag
Szokásos Bari minőség.
Volt szerencsém nyákos munkáival találkozni, sőt napi használatba van jó pár általa készített NYÁK amik profi minőségűek! Kitűnő cikk. Nagyon hasznos írás, mind kezdőknek mind haladóknak egyaránt.Gratulálok !
-
tacsk0
aktív tag
Heloo
Gratula a cikkhez nagyon jo! Mar alig varom, hogy nekialhassak
-
dangerzone
addikt
Na ez érdekes írás.
Le is mentettem, államvizsga után el is olvasom -
Bari
Modder
Köszönöm
Boldog Karácsonyt Mindenkinek !!!
-
Nemeske
csendes tag
Köszönöm az analítikus cikket!
-
azbest
félisten
wow, ez aztán részletes és tartalmas írás
-
imikee
tag
Grat a cikkhez! Én sósav+peroxid keveréket használok. Sprintlayout-tal rajzolva műnyomóra nyomva egy laminálóval. Ezt a létrát én is végigjártam mire ez a teknika jó lett.
-
Ramachandra
csendes tag
Köszönet a cikkért!
-
Stargun!
tag
Szépen összegyűjtott írás, le a kalappal.
Apró kiegészítést szeretnék tenni a fényérzékeny bevonat készítésével kapcsolatban.
Aki már dolgozott P20-al pontosan tudja, hogy - ahogy te is írtad - a bevonat kialakításánál akár egyetlen porszem is gondot jelenthet.
Ráadásul a probléma csak akkor válik egyértelműen láthatóvá, ha már ráfújtunk a felületre a lakkal és az a porszem körül összeugrik. Ez még a legnagyobb gondosság melett is előfordulhat akkor is, ha előtte a felületet súrlófényben ellenőriztük. A P20 spay működtetésénél egy levegőben lebegő porszemet is magával ragadhat a lakkcsóva és a felületre löki. Szóval nem egy leányálom.Ilyenkor ugyebár nincs mit tenni, tisztíthatjuk le a felületet és kezdhetjük az egészet elölről.
A dry film fotoreziszt fóliánál is előfordulhat olyan probléma, hogy felhelyezés előtt alá kerülhet porszem.
Fentiek miatt én erősen ajánlom mindenkinek aki fotózná a nyákjait, hogy szerezzen be készen fotoreziszt bevonattal ellátott nyáklemezt (lásd pl. itt).
Ebben az esetben a két legkényesebb műveletet (lemez tisztítás és egyenletes fotoreziszt felvitel) megspóroljuk. Csak méretre kell darabolnunk a megvásárolt lemezt, majd fotózás előtt lehzni róla a védőfóliát és kész. Tiszta, száraz, pontos munka.
-
Vaskloridos maratásnál áll fent ez a veszély. Hidrogén-peroxidos maratásnál egyáltalán nem. Így ha vasalásos technikát használod hidrogén-peroxidos maratással, akkor minden a vasaláson múlik. Na jó, csak annyi áll a maratáson, hogy ne legyen túl tömény a maratószer, mert akkor hirtelen nagy hő keletkezik, ami tönkreteheti a tonert, de ezt egy kis vízzel elkerülhető.
-
Bari
Modder
válasz
vodkaboy22 #66 üzenetére
Ólmosat használok, próbáltam ólomenteset de valahogy nem jött be, amíg lehet kapni addig marad az ólmos.
SMD-t legtöbbször 0805 vagy ritkán 0603-at használok saját tervezésű nyákokon, javítani meg nem nagyon szoktam. A forrasztásukhoz ilyen folyatószert használok hófokszabályzós pákával. -
vodkaboy22
addikt
Nincs mit
Forrasztani mivel szoktál Pb-s forrasszal vagy anélkül? És használsz ilyen kis rasztertávolságú smd-khez vagy 0402 és alatti mérethez forraszpasztát ha igen milyetCsupán érdeklődés mivel látom úgy hogy én ezt tanultam egyetemen még így is sokkal kevesebb gyakorlati tapasztalatom van házi szinten benne mint neked.
Pl tipp lehet van nagyon jó Ag-s ólommentes forraszpasztám ami 240 fokon olvad azt lehet használni jó sütőben. Előmelegítés 250 fokon aztán bent tart 10 perc kiveszem és hibátlan(najó én gyári nyákokra használom aminek immerziós ezüst vagy tűzi ón bevonata van)
Ja a lényeget lehagytam azért kérdem a pasztát mivel ez az Ag-s paszta csillagászati árban megy és fél év után meghal.. -
Bari
Modder
válasz
vodkaboy22 #58 üzenetére
Köszönöm
Utánajárok mennyiért lehet beszerezni, nem árt itthonra sem belőle. -
Bari
Modder
Minél vékonyabb a vezetősáv annál könnyebb túlmaratni ez igaz, de függ a nyákon lévő maszktól is ami a rézfelületet védi. Gyári lakkos és P20-al védett felület estén a lakk rézfelületre történő felvitelekor minden apró mikro barázdába is belefolyik, ami maratáskor előnyt jelent mert nem tud a rézfelület és a védő lakkréteg közé a maratóanyag bejutni. Dry fóliánál már kicsit árnyaltabb a helyzet, ott lamináláskor maradhatnak apró levegő zárványok amik elősegítheti az alámaródást. Lézernyomatos technikáknál szintén maradhatnak ilyen levegő zárványok. Fontos a felület előkészítése is, nem érdemes csiszolópapírokkal érdesre csiszolni a felületet. Számít a marató anyag is, vasklorid hajlamosabb alámarni a tapasztalatok alapján. A nátrium-perszulfátos marató ilyen szempontból egyenletesebb maratást biztosít. A sósavasnál számít a töménység, tömény túlmelegedő oldat hajlamos felhólyagosítani a dry fóliát és leszedni a lézernyomatos maszkot is. Gyári nyákkal kapcsolatban nincsenek tapasztalataim, nem használtam sosem. Dry fólia esetén a 10-12 mil gond nélkül elérhető még házilag kinyomtatott maszk esetén is. Ezen a nyákon 12 mil-es vezetősávok vannak, ami 0,3 mm. Megfelelő maszkkal szerintem vékonyabb is simán elérhető.
-
dezz
nagyúr
"minden a kinyomtatott maszktól függ, az meg a nyomtatótól."
Maratásnál nem egyre könnyebb túlmaratni, minél vékonyabb?
(#59) buherton: Természetesen tudom, de jellemzően olyan NYÁK-okat tervezek, ahol minden mm2 ki van használva. (A tápvezetékeket persze vastagabbra veszem, ahol lehet.) Azt hiszem, akkor egyelőre nem próbálkozom az itthoni elkészítésükkel.
-
SLYM
veterán
ilyenkor látom mennyire jó ötlet volt a logout, előkerülnek olyan srácok akik tudnak valamit. grat a cikkhez, minőségi munka!
-
kromatika
veterán
köszi a hasznos írást.
-
kovgab
tag
grat, öröm olvasni az ilyen írásokat. -
De azt tudd, hogy 10 mil-el egyáltalán nem érdemes az egész NYÁK-ot tervezni. Hiába a jól kezelt rézfelület, és a jó papír, vasaló, hőfok + technika, ilyen vékonyságnál lehetetlenség egységesen tökéletes rajzolatot felvinni. 10 mil-t csak ott használok, ahol tényleg kell, de alapvetően 50-100 mil szélességű vezetősávot használok. Akkor még nem is beszéltem a nyomtatás minőségéről (ajánlott az 1200x1200 dpi-s nyomtató), vastagságáról, illetve egyenletességéről sem. Ha nyomtatás túl vastag, akkor a vasalót nem lehet megnyomni, mert rögtön kilapulnak a sávok. Nagyon nagy szerencse kell hozzá, hogy az ember jó nyomtatót fogjon ki. A laminálós cucchoz pedig eszméletlen sok gyakorlás, kísérlet kell.
-
vodkaboy22
addikt
Hali!
http://plum.hu/termekeink/szemoblites/szemoblitok/
Munkahelyeken kötelező meglétük (szemüveg is jó de még úgy is szemedbe mehet alatta/mellette stb...)
Pl Hatvani Boschnál alapfelszereltség legalábbis fél éve amikor voltam ott a gyárban volt ilyen is majdnem minden fontos helyen -
Bari
Modder
Köszönöm Mindenkinek
#27 Options: NYÁK-tervező programokkal a terjedelem miatt nem foglalkozik a cikk, azokkal is meglehetne tölteni legalább ennyi oldalt. Valamikor később majd talán az Eagle programról készül egy írás amolyan tippek trükkök, de ahhoz sok szabadidő kellene, ami jelenleg sajnos nincs.
#29 Dr. Akula: Ha jól emlékszem letraset néven forgalmazták annak idején. Nekem sajnos nem volt közelebbi tapasztalatom ezzel a módszerrel, így kimaradt a leírásból.
#32 sing1ep1ayer: A fotós eljárásokkal kapcsolatban bármi kérdés van írd meg, megpróbálok részletesebben írni róla, ha tudom, hogy mely részek nem világosak. Nem csak műhelyben/kertes háznál lehet nyákot készíteni. Annak idején panel lakásban a konyhában vagy a fürdőszobában marattam, és a szobámban az íróasztal egy elkülönített részén forrasztgattam.
#34 ncc1701: Amíg a Logout meglesz ez a cikk is elérhető lesz, nem áll szándékomban törölni. A Logout meg remélhetőleg sokéig itt lesz még Nekünk
#35 baani59: A PnP transzfer fóliával csak egy baj van, az ára. Mikor pár éve újra elektronikával kezdtem el foglalkozni, gondolkoztam a kipróbálásán, de rátaláltam a vasalásos eljárása, és viszonylag kevés próbálkozás után tudtam vele elfogadható NYÁK-okat készíteni töredék áron a PnP-hez képest. Így nem kerül kipróbálásra, és ezért hiányzik az írásból is. Ha készítesz róla egy rövid ismertetőt, a neveddel ellátva beillesztem a cikkbe a lézernyomatos technikák közé.
#37 vodkaboy22: A maratásos résznél vannak figyelmeztetések erre vonatkozóan, de erről a semlegesítő oldatról írhatnál pár szót, mivel eddig sosem volt szükségem rá mert alapból védőszemüveget használok ilyenkor, másnak szüksége lehet rá, beilleszteném a cikkbe a neveddel ellátva. Házi furatfémezésre tudtommal nincs egyszerű és olcsó módszer, ha ilyesmire lenne szükségem levágott alkatrész lábakat használok átkötéseknél, ugyan nagyobb furatot és forr-padot igényel mint a gyári furat fémezés, ellenben házilag is kivitelezhető. A huzallábas alkatrészek hozzávezetéseit meg igyekszem úgy megtervezni, hogy felülről ne keljen forrasztani.
#43 Jakab66[hun]: javítva, köszi
#52 Dragscorp: Köszi jó ötlet, majd alkalmasint kipróbálom, és kiegészítem vele a darabolós részt.
#53 dezz: Házilag fotós eljárással (akár P20, akár DRY) a 0,2-0,25 mm (8-10mil) gond nélkül elkészíthető, ez alá még nem nagyon mentem, minden a kinyomtatott maszktól függ, az meg a nyomtatótól. Nyomdai maszknál akár 0,1 mm (4mil) is elérhető. A hobbielektronika.hu nyákkészítős témájában Gulasoft kísérletezett furat fémezéssel sikeresen, érdemes a hozzászólásaira rákeresni, mostanában ritkábban követem a témát, és ez ügyben nem is írt mostanság, ha jól emlékszem.
-
-
jones965
Modder
Gratulálok ehhez a profi munkát bemutató íráshoz.
Anno 30~33 évvel ezelőtt még én is foglalkoztam nyák készítésével, de az akkori lehetőség nálam kimerült a holló tus és az ehhez kapható tuskihúzóban. A maratást én gyógyszertárban kapható vas-kloriddal végeztem. Természetesen olyan hibákba én is belefutottam, hogy a negatívot marattam ki, és csodálkoztam, hogy nem működik az equalizátor. Szép és nem utolsó sorban hasznos hobby.
-
dezz
nagyúr
Egy kérdés: milyen vékony vonalakat lehet ezzel készíteni? Én általában 0,25mm-eset használok, illetve néha 0,2 (de a megszokott gyártóm ebből már nem tud többrégetű NYÁK-ot készíteni). Mondjuk, egyoldalas NYÁK-oknál ritkán van szükség ilyen vékony vonalakra.
-
Dragscorp
csendes tag
Ismerős dolgok.
A vágáshoz még lehet használni, a multigéphez való gyémántkorongot. Mint forró kés a vajat.Szuper írás!
-
ONEFREE
aktív tag
Készítettem már 1-2 áramkört, de tudtatok újat mutatni :-) ! Köszönöm az igényes bemutatást.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Modding során előfordulhat, hogy a célhoz nyomtatott áramköri lap szükséges, melyet mi is elkészíthetünk.
- Milyen videókártyát?
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Futás, futópályák
- Yettel topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i3 10105F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest