2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

NYÁK készítés házilag

Modding során előfordulhat, hogy a célhoz nyomtatott áramköri lap szükséges, melyet mi is elkészíthetünk.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Üdv Minden Olvasónak!

Modding során előfordulhat, hogy a kitűzött cél eléréséhez nyomtatott áramköri lap, (röviden: NYÁK) készítése szükséges, mint pl. ventilátor- vezérlő/szabályzó, LED-ek, motorok vezérléséhez szükséges áramkörök, LCD kijelző számítógépre kötéséhez szükséges áramkör és még sok más kapcsolás miatt.

NYÁK-készítésben járatlan, moddingot kedvelő ember legtöbbször itt megriad és feladja az elképzelt átalakítást, esetleg mással elkészítteti a kiszemelt panelt vagy áramkört. Bátrabbak belevágnak és az első 1-2 kudarc után fel is adják a dolgot.

Ez az írás Nekik próbál segíteni, hogy saját maguk is elkészíthessék a megálmodott kapcsolást és ne a NYÁK készítésen bukjon el a modding. Az elektronika amúgy is egy nagyon jó hobbi!

Mivel ez az írás a házi NYÁK-készítésről szól, így a CNC-vel, vagy nagyüzemi módon készülő NYÁK-ok készítéséről nem lesz szó, elsősorban a saját magam által is kipróbált technikákat igyekszem reprodukálhatóan bemutatni. Az általam kipróbáltakon kívül vannak más eljárások, de azokban nincsenek tapasztalataim, így nem ejtek szót róluk.

Áramköröket NYÁK-készítés nélkül is építhetünk.
Légszerelés során az egyes alkatrészeket közvetlenül egymáshoz forrasztjuk, sokszor művészi alkotásokat megszégyenítő módon.

Forrás: Hobbielektronika.hu

Forrás: Hobbielektronika.hu

A furat-raszteres panelre szerelve leginkább fejlesztés vagy kisebb, egyszerűbb áramkörök építésekor (5-10 alkatrész) alkalmazzuk.

Forrás: Hobbielektronika.hu

Forrás: Hobbielektronika.hu

Mióta megjelentek a dugdosós próbapanelek amelyek forrasztás nélkül teszik lehetővé az áramkör megépítését és kipróbálását, a furat-raszteres paneleket egyre kevesebben használják az áramkör tesztelésére.

A NYÁK készítés lépései:

Legyen meg a kapcsolási rajzunk és hozzá a NYÁK-rajz valamilyen formában. Az internetről letöltető, mások által közzétett kapcsolások dokumentációjában általában pdf formátumban megtalálhatjuk az adott áramkör NYÁK-tervét, esetleg beültetési rajzát és a beültetést segítő kapcsolási rajzot, ritkán magát a NYÁK-tervet valamelyik NYÁK-tervező program állományában. Amennyiben csak kapcsolási rajzunk van, a NYÁK-tervet magunknak kell elkészíteni. A NYÁK-tervezésbe nem igazán mennék most bele, a cikk témája a NYÁK elkészítése.

Miután megvan a NYÁK-rajzunk szükségünk lesz egy üres NYÁK lemezre, melynek alapanyaga cellulóz vagy üvegszál erősítésű műgyanta melyet legtöbbször 35µm-es réz bevonattal látnak el az egyik, vagy mindkét oldalán. Miután kellő méretre vágjuk, a nyers panelt alaposan megtisztítjuk.

Következő lépés a rajzolat felvitele az üres panelre, ezt többféle technikával is elvégezhetjük.

Végül a NYÁK kimaratása, melyben többféle vegyi anyag is segítségünkre lehet.

Egyéb extrákkal is elláthatjuk a NYÁK-unkat, mint pl. beültetési rajz, feliratok és forrasztásgátló réteg (mely ugyan megdrágítja a házi NYÁK-készítést de már nem csak a NYÁK-készítő cégek kiváltsága, saját magunk is kivitelezhetjük, házilag).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.