- Luck Dragon: MárkaLánc
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Brogyi
őstag
Hétvégén újra megnéztem a kis OPNsense dobozom. Az aktualitása az lenne, hogy várom a gigás netet, de hiába.
Ezért is ide írok, és nem külön posztot. Mivel még nincs, így sok energiát nem tettem bele.
Azt már látom, hogy érdemes alámerülni. Nézzük miért is érdemes tanulni ezt a technikát.
A software-k FreeNAS, XigmaNAS, pfSense, OPNsense. Nagyon hasonlóak. A különbség kicsi. Nálam a XigmaNAS/OPNsense a befutó. Egy ilyen párossal simán tudunk relatíve olcsón gigabit felett működni, és nem is kell 10G-s kártya otthonra. Jogos kérdés minek is kell otthonra giga feletti sebesség?
Például letöltünk full sávszélességgel. Az 1G a switchnek, és a helyi NAS-nak. Ezzel egyidőben akarunk 4k mozit nézni, vagy még nagyobb terhelés ha a NAS-ról másolunk valami nagyot, és itt a dugulás. Alapvető szűk keresztmetszet a switch. Itt jön képbe a managed/Layer 2 switch LAGG/LACP funkciókkal. Nem olcsó. Bonding ha esetleg valaki így jobban ismerné. Az említett software-k tudják. "Tádám" mondaná Pistike. Az eszesek már vágják, hogy itt bukta a VM, bár XigmaNAS tudja, de minek a mi esetünkben. A másik fontos terület a Telekom 2G kihasználás.
A bejövő üveg 2G-t hoz, és 1G-s portjaid vannak. A megfelelően kiépített páros simán kihasználja a 2G sávszélességet. A feladat csak annyi, hogy a XigmaNAS-t, és az OPNsense box összekötjük minimum 2 LAN kábellel, majd beélesítjük az LACP-t mind a két box-on. Itt látszik már hol halad az 1G feletti folyam. Ez a kiépítés az 1G-s FTTH-hoz jó, és a belső hálózatra is jótékony hatással bír, főleg ha a belső hálón több gép (asztali munkaállomás) van. Természetesen ha a bejövő sebesség kicsi, de a NAS-ról a belső háló egyidejűleg hatalmas adatmennyiséget kér akkor is jó ez a megoldás, mert a szerver gigán felül tud. Nálam is 370MB/s az írás/olvasás SSD nélkül. Otthonra elég szokott lenni a két LAN bonding. A Tkomos 2G se sokkal bonyolultabb csak ott pfSense/OPNsense géptől kell még egy bonding az FTTH box-ig. Ebben az estben a két bonding 4 LAN portot fog a pfSense/OPNsense box-on, és bizony kell még a belső hálóra is legalább 4. Okos IT-s mondaná, hogy akkor megveszem a Layer 2 switch-et. Ez csak akkor pálya ha a melóból hazahozza a Cisco switche-et.
Régen én magam is kínlódtam a pfSense/OPNsense több LAN-os beállításával. Szerintem nem olyan nehéz. Kis youtube, és kész. Egyszer csak ideér a Magyar Telekom a szomszédháztól.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen notebookot vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AliExpress tapasztalatok
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- League of Legends
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Háztartási gépek
- Posta, csomagküldés
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B550M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Eladó Új Motorola G31 4/64GB szürke / 12 hónap jótállással!
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7700X Processzor!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest