Új hozzászólás Aktív témák

• Brogyi

őstag

Hétvégén újra megnéztem a kis OPNsense dobozom. Az aktualitása az lenne, hogy várom a gigás netet, de hiába. :( Ezért is ide írok, és nem külön posztot. Mivel még nincs, így sok energiát nem tettem bele.
    Azt már látom, hogy érdemes alámerülni. Nézzük miért is érdemes tanulni ezt a technikát.
    A software-k FreeNAS, XigmaNAS, pfSense, OPNsense. Nagyon hasonlóak. A különbség kicsi. Nálam a XigmaNAS/OPNsense a befutó. Egy ilyen párossal simán tudunk relatíve olcsón gigabit felett működni, és nem is kell 10G-s kártya otthonra. Jogos kérdés minek is kell otthonra giga feletti sebesség?
    Például letöltünk full sávszélességgel. Az 1G a switchnek, és a helyi NAS-nak. Ezzel egyidőben akarunk 4k mozit nézni, vagy még nagyobb terhelés ha a NAS-ról másolunk valami nagyot, és itt a dugulás. Alapvető szűk keresztmetszet a switch. Itt jön képbe a managed/Layer 2 switch LAGG/LACP funkciókkal. Nem olcsó. Bonding ha esetleg valaki így jobban ismerné. Az említett software-k tudják. "Tádám" mondaná Pistike. Az eszesek már vágják, hogy itt bukta a VM, bár XigmaNAS tudja, de minek a mi esetünkben. A másik fontos terület a Telekom 2G kihasználás.
    A bejövő üveg 2G-t hoz, és 1G-s portjaid vannak. A megfelelően kiépített páros simán kihasználja a 2G sávszélességet. A feladat csak annyi, hogy a XigmaNAS-t, és az OPNsense box összekötjük minimum 2 LAN kábellel, majd beélesítjük az LACP-t mind a két box-on. Itt látszik már hol halad az 1G feletti folyam. Ez a kiépítés az 1G-s FTTH-hoz jó, és a belső hálózatra is jótékony hatással bír, főleg ha a belső hálón több gép (asztali munkaállomás) van. Természetesen ha a bejövő sebesség kicsi, de a NAS-ról a belső háló egyidejűleg hatalmas adatmennyiséget kér akkor is jó ez a megoldás, mert a szerver gigán felül tud. Nálam is 370MB/s az írás/olvasás SSD nélkül. Otthonra elég szokott lenni a két LAN bonding. A Tkomos 2G se sokkal bonyolultabb csak ott pfSense/OPNsense géptől kell még egy bonding az FTTH box-ig. Ebben az estben a két bonding 4 LAN portot fog a pfSense/OPNsense box-on, és bizony kell még a belső hálóra is legalább 4. Okos IT-s mondaná, hogy akkor megveszem a Layer 2 switch-et. Ez csak akkor pálya ha a melóból hazahozza a Cisco switche-et. :D
    Régen én magam is kínlódtam a pfSense/OPNsense több LAN-os beállításával. Szerintem nem olyan nehéz. Kis youtube, és kész. Egyszer csak ideér a Magyar Telekom a szomszédháztól.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés