- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
letix
senior tag
-
letix
senior tag
Hmm, egyszerű kis fogyasztűsmérőm nekem is van otthon, ezt majd én is megnézem.
Nagyot fogok pillázni a 82cm-es CRT sík TV-n standby-ban..
Apropó.:
Én rakattam fel a lakásba egy mágneskapcsolót, rögtön a bejárati ajtó mellé. Ennek lekapcsolásával az egész lakás tápellátása megszűnik, kivéve a hűtő és elosztója. (bár nem értek hozzá, de gondolom így a villamos berendezések általi lakástüzek kockázata is csökken..)Számszerűen nem tudom megmondani, hogy eddig mennyit spóroltunk, rögtön költözéskor felrakattam a kapcsolót, viszont 2 fő átlagos havi fogyasztása így 75-78kW.
update.: (a mágneskapcsoló 10k volt beszereléssel)
udv
letixdon't panic! ... http://www.letix.hu - linux parancsok -
Socket A
aktív tag
nagyszerű cikk
"La familia es todo." "A glóriákkal az a baj, hogy mindig elakadnak az ajtófélfában." -
draco31
veterán
-
alvaro
senior tag
-
draco31
veterán
Hát úgy napi 10 órát van csak használva, a többi csak úgymond be van dugva a konnektorba, mer csak d.u. 2-től este 10-ig megy a pc, és délelőtt vagy 1 órát megy telefonról a wifi. Akkor olyan 200 Ft lehet havonta kb.
ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ -
alvaro
senior tag
Meg kell mérni. Nálunk egy másmilyen router 3.5W-ot eszik terhelve vagy anélkül (már ha lehet hinni a fogymérőnek), az 2.5kWh/hó, olyan 150ft. A tied az adapter alapján maximum 5.4 wattot vehet föl (de velószínűleg kevesebbet), a táp veszteségei miatt legyen mondjuk 7 watt, amit ilyenkor fölvesz, az havi 5kWh, valahol 250-300ft magasságában. De valószínűleg nem használják folyamatosan az adapter maximum teljesítményét, így ennél inkább valamivel kevesebb lehet.
-
draco31
veterán
Engem a TP-Link TL-WR740N Vezeték nélküli 150Mbps Router fogyasztás érdekelne, hogy egy hónap alatt menni Forintban. Folyamatosan üzemeltetve.
Itt az adaptere.ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ -
culaaa
csendes tag
-
jerry311
nagyúr
As such, the choice of power level does not affect the intensity of the microwave radiation; instead, the magnetron is turned on and off in duty cycles of several seconds at a time. Newer models have inverter power supplies which use pulse width modulation to provide effectively-continuous heating at reduced power so that foods are heated more evenly at a given power level and can be heated more quickly without being damaged by uneven heating.
Most hogy igy jobban raneztem, gyakorlatilag az uj mikrok is ki-be kapcsolgatjak a magnetront, csak eppen gyorsabban. Ugyanugy PWM-es mint az uj venti szabalyozas az alaplapokon.
-
JColee
őstag
-
jerry311
nagyúr
A mikrónak viszont érdekes a működése. Bármilyen fokozatra is állítja az ember (van kb. 8 féle) mindig 1248W-ot fogyaszt, csupán annyi a különbség, hogy ha 90W-on akarunk mikrózni, akkor pár másodpercig 1,2K W-ot fogyaszt, majd visszaesik 40W-ra (gondolom ez a világítás és a forgó rész fogyasztása) aztán újból bekapcsol. Tehát nincsenek köztes állapotok, az idővel játszik a szerkezet.
Nem emlekszem pontosan, de vagy draga volt vagy nem tudtak szabalyozni a magnetron teljesitmenyet. Igy hat maradt a kapcsolgatas.
Par eve jelentek meg a kozvetlen szabalyozasu mikrok, persze jo dragan. Azoknal tenyleg csak akkora teljesitmenyt ad le a magnetron, amire beallitjak. -
DuplaZso
aktív tag
Abban az időben az a fogyasztás bizony a nagyok közé sorolta, nemhiába volt a seggén a Molex. Alapjáraton is rendes hőt termelt. A borda forró volt mint a nyavaja, húzni sem volt szabad vele a szerkezetet.
Akkoriban a 300-as kodegányok idejét éltük, mások voltak a dimenziók. -
Dr. Romano
veterán
A 9800Pro mint kazán?

Komoly mennyiségű hőt termelt a kártya, elég csak megnézni a gyári bordát, ez hány ezer wattnyi hőt képes elvezetni.
Remélem nem kapok ezért a kommentért szabadságvesztést. Ha igen, akkor találkozunk a böriben. Majd látogassatok meg légyszi. -
alvaro
senior tag
-
Vladi
nagyúr
-
alvaro
senior tag
Nemtom, 9800-asom sose volt, a 9600 viszont elment szép csöndben passzív hűtéssel.
Prescott volt munkahelyen pár évig, azt ismerem testközelből - jóféle porszívók voltak azok a gépek meghajtva, meg mértem rajtuk asszem 140 wattot üresben, pedig még videokártya se volt bennük, nem hogy 9800
-
DuplaZso
aktív tag
Mert a 9800 pro nem ?

Volt idő, mikor egyszerre volt itthon 9600 és 9800. Hát, ha nem Doom3-at játszottam, akkor bizony a kilenchatos ketyegett, mert nyár lévén igencsak megdobta a gép hőmérsékletét a nagytesó, valamint a kodegány táp ventije sem alapon ment vele terheletlen állapotban.
Mondjuk kétségtelen, 3 giga körüli P4-ek szerették a naftát. -
Petya1981
tag
-
alvaro
senior tag
-
Petya1981
tag
kellemes olvasnivaló köszönet érte
SZERETEM A NYUSZIFÜLET -
Petya1981
tag
Van egy kivénhedt konfigom p4 prescott 3ghz/800 + ATI 9800pro stb egy faja codegen táp táplálja és 200w-ot fogyaszt
SZERETEM A NYUSZIFÜLET -
tvamos
nagyúr
Nagyon jo cikk, koszi.
Jol osszefoglaltad a lenyeget...Nekem az volt az otletem, hogy a riaszto kapcsolja le az aramot.
(Az ugyfelejtett lampakat is.)
De elkoltoztem, most meg mar nem erdekel..."Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János -
exception
aktív tag
Érdekes téma
"Barátnő? Az mi? Valami ritka pokemon?" -
bmollszeptim
aktív tag
Hasznos és hiánypótló írás.köszi.
üdv. -
alvaro
senior tag
Sikerült frankó opálos LED izzókat szerezni a tecsóban még az ősszel, LandLite és 260 lumen / 4 watt van ráírva. Nekem beváltak. Nem ütik ki az ember szemét, és a fürdőszobába már elég erősek. A kinti lámpákba is tettem ilyet, mert elvileg a kompaktok nem szeretik a hideget, viszont hagyományos izzó nem maradhatott, mert ez az a lámpa, amit belülről nem látsz, és ezért előfordulhat, hogy egész éjjel úgymarad... sorry, az ember elfelejti. Ott annyira nem jó, mert pont összeütközik az egyik lámpa burkolatával a bevilágított tartománya (nagyjából félgömbben sugároz).
Előző házban a belülről kapcsolható garázslámpa volt ilyen, gyűlöltem is, és lehetőleg nem használtam. Ráadásul amikor megérkeztünk oda, százas izzó volt benne. A belső helységekben meg mindenhol 3*50W halogén spot. Nagyon szép fénye volt, de 150W??? Aztán a konyhában, ahol tényleg sokat használtuk a nagylámpát, beszereltem 3*5W power ledet, még Szlovéniából rendeltem. Nem volt akkora fénye, mint a halogénnek, meg kisebb szögben is adta, most olvasólámpának használom. Átalakítóval is.
-
szg88
őstag
Nekem lassan már egy külön Paks kell.

-
zseko
veterán
Na ja, csak a te vga-d 60W-ot eszik az enyém meg 130-at
A procimat azért nem mondanám réginek.. és az e változatott vettem, max 65W fogyasztással. És azt se felejtsd el, ebben benne van a monitor és a hangfal is, mert ezek is mennek játék alatt. De átnézek már linux alá, ott mit mutat fogyasztásügyileg.HR24.hu -
Vladi
nagyúr
nekem is ez a bajom a leddel, egyszerűen kifolyik tőle a szemem. Még a monitroét is kikapcsolom. Ugyan ez volt a régi izzókkal.
Árvízhiányveszély! -
rainmen
aktív tag
Akkor ugyanarra gondoltunk dimmelés alatt.

Nem, ez nincsen dimmelve, digitális üzemmódban működik. 5W a teljesítménye és 200 lumenes. Remélem, hogy még nem adja meg magát egy darabig, most vettem. Van otthon valami 1-2W közötti ledesem, de GU10 foglalattal. Viszont láttam párszáz forintért E14-GU10 átalakítót. Legfeljebb azt belerakom. -
Szpisti
addikt
Természetesen van "felmelegedési" idő, de én is csak a nappaliba meg a konyhába tettem ilyeneket, mert csak ott égetjük a lámpát folyamatosan néhány órát, de ott is csak a téli időszakban sötétedéstől estig. A többi helyiségben csak rövid ideig kapcsolunk villanyt, ezért ott zavaró lenne az az egy-két perc "felmelegedés"... Az élettartamról annyit, hogy az általam vásárolt típusra 8évet írnak, és 3év cseregaranciát adnak.
-
KAMELOT
titán
-
lapa
veterán
-
Calibra72
aktív tag
Nem mértem, csak számoltam..........
Például a két magos VGA fogyasztása 350 W fölé is mehet ,tuningolt 4 magos processzor, stb. Persze a monitort is bele számoltam, mert ugye anélkül nem sokat ér az egész
És általában mindkét monitor megy...............Persze nem fogyaszt állandóan 600 w körül, csak komolyabb játékok esetén...........
-
KAMELOT
titán
-
Calibra72
aktív tag
-
lapa
veterán
-
Calibra72
aktív tag
Sajna az én gépem is 600 W körül kajál

-
lapa
veterán
ööö hát az az igazság valahonnan én azt hittem, hogy most is dimmelve hajtod, de valszeg félreértettem valamit. csak azért említettem, mert ezek a dimmelések néha zúgnak-búgnak, akár nem hallható frekin is.
aztán ha pont valami olyanon búg akkor csak azt veszed észre, hogy mindennap elalszol a melóhelyen, mert nem pihen az agyad a zúgástól. persze ez így nem túl tudományos, de ha nem szükséges akkor inkább ne.
ha ez most 5w kompakt fénycső és le kell takarnod, akkor néznék mondjuk 3w körüli ledet ha ez elpusztul.
a kompakt meg a led között hatékonyságban (most még) nincs nagy difi. nagyon elnagyolva 1:1 (azaz 70-80 lm / w), de a lumen a mérvadó, hisz mindkét techből van ezer féle. aztán 2 év távlatában elvileg piacon a 150-200 lm / w ledek, és nagyjából ott lesz a vége, annál feljebb nem nagyon fognak menni hatásfokban. esetleg hidegfehérrel 230-ig, az a technikai határ.
önmagában ledre váltással nem leszel beljebb. viszont új kompakt helyett már meg fogja érni egy kisebb ledet venni.
-
KAMELOT
titán
-
zseko
veterán
-
rainmen
aktív tag
-
KAMELOT
titán
ÁÁÁÁ Akkor ott a bűnös HD4830 zabálja neked alapon a +30W-ot

Annó azért cseréltem le a HD4830-at HD5670-re. Ja még ott a tápomat is kicseréltem azzal is nyertem -10W-ot óránként.
Én gépem 80W IDLE + 20W monitor. Gépem a cuccaim között.
(#178) zseko: Monitorral vagy monitor nélkül??
XEON - NVIDIA -
MrCsiT
addikt
Az adataimnál is szereplő gép ( Asrock P67 Pro3(B3) , i5-2500K Szendi Bitch - Alpenföhn Nordwand Rev.B , G.Skill Sniper 2x4GB 1600Mhz 1.25V , Gigabyte 6950 1 GB Windforce 3 , Corsair Force 3 120GB + Hitachi Z7K320 7mm 7200rpm 1 tányéros noti hdd , Pio DVR 212BK Dvd-Rw , X-FI ExtremeGamer Fatal1ty Pro PCI , Seasonic SII 620W, Dell UltraSharp U2412M + 2 db router )
netezéskor 93-105W -t vesz fel de inkább 100W alatt marad.."Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT -
lapa
veterán
ha egy átlagos felépítés (mozgásérzékelők, nyitásérzékelők, sziréna meg egy doboz), akkor szerintem 10w alatt. a szenzorok és a mozgásérzékelők szinte semmit nem esznek, a dobozban sincs hűde sok eletronika ésvagy hűtőbordák. alap analóg cicitévé kamerák 2,5w, éjszakai ir vilácsnál 3,5w.
-
alvaro
senior tag
Arra lennék marha kíváncsi, hogy a riasztó, amit a házzal kaptunk, az mennyit eszik 7/24-ben... de arról azt se tudom, hol van rákötve a delejre
nem baj, idén úgyis szétszedik alaposan a házat... -
lapa
veterán
lakásban kihúzol-kikapcsolsz mindent (hűtő, tévé is). nem elég távirányítóval, érdemes kihúzni. elvileg el kell jutnod egy olyan pontra, ahol a villanyóra tárcsája egy helyben áll.
ha picit kúszik, az inkább valami standby vagy telefontöltő vagy ilyesmi, nem a szomszéd.
célszerű este megnézni, akkor biztos van fogyasztás a szomszédnál.
utána ne felejtsd el visszadugni a hűtőt.
-
sgery
őstag
Nagyon egyszerű. Húzz ki mindent a konnektorokból, majd menj ki a villanyórához és nézd meg forog-e. Ha igen, akkor bizony lopják. Ha nem forog, akkor esetleg próbáld ki ezt akkor, amikor biztos otthon van a szomszéd és javában használja az áramot.
Ha így se forog, szerezz be egy fogyasztásmérőt és nézd meg hol úszik el az a rengeteg pénz.FurTv-s Lapeno figurát keresek, aki tudja hol lehet venni szóljon!!!:) -
sussy
újonc
Nagyon tetszik a téma.
Jó lenne ellenőrizni, hogy amit kifizetek, azt vajjon én fogyasztom-e el,
vagy lopják is - mások. Ilyen hajlamú szomszédaim vannak, és csak 10 éve
lakom itt. Tehát az elektromos vezetékeket nem én csináltattam.
Úgy érzem, hogy sokat fizetek.
A másik szomszédomnak ugyanekkora háza és háztartása van, és a harmadát
fizeti. Tehát annyi helyiség, amit világitani kell, TV több van és az megy
egész nap. Hűtő, fűtő a fürdőszobát hajszárítóval fütik, mi hősugárzóval,
persze csak szükségszerűen. Azonos a ruter, azonos TV-telefon-net csomagunk
van. Ő fizet 8000 körül én 25-öt. Véleményem szerint nincs háromszoros
különbség az áramfelhasználásban. Ők hárman élnek a házban, mi ketten. Nekik
a melegviz gázon jön, nekem villanyon, de az külön számla, éjszakai.
De még sose próbáltam megmérni. Kellene.Szóval, hogyan is kell ezt csinálni? Lányból vagyok, ha nem is szőke.
A mester nem nevel tanitványokat, hanem megint csak mestereket. -
sgery
őstag
Konfig
- MSI P43T alaplap
- Intel E5200 - > 3333Mhz-re húzva
- 4 Gb 800Mhz
- Ati HD 4830
- Samsung 1000 Gb sata II
- Audigy 2 ZS
- FSP CRG-400 (350W) TápEzen kívül be van még dobva 1 db AC VGA hűtő és még 2db sima 12cm-es hűtő.
FurTv-s Lapeno figurát keresek, aki tudja hol lehet venni szóljon!!!:) -
zseko
veterán
-
KAMELOT
titán
(#174) sgery: Milyen a PC-konfigod ami 110W-ot fogyaszt IDLE üzemben?? Kíváncsi lennék!
XEON - NVIDIA -
lapa
veterán
-
dabadab
titán
-
sgery
őstag
A ledes témához hozzá szólva:
Szerintem ár / arány értékben még messze áll attól, hogy bárki megvegye / használja őket. Ha már pár ezer forintért lehet majd kapni 400-700 lumen erejű izzókat akkor jön el az idejük.
Amúgy sose értettem, hogy egy ilyen rendkívül olcsó technológia miért lehet ilyen drága? Az e14-es izzóknál még csak-csak megérteném, mert ott kell nekik egy trafó a 12V-ra meg egy kis elektronika, no de 20e ft-ért?... Egy nagyobb családi házban több százezer forint lenne az izzó csere, ami azért elég soká hozza vissza az árát. És hiába világít 20év múlva is, addigra már kimegy a divatból az a lámpa és úgyis ki lesz dobva, az új lámpába pedig nem lesz jó az izzó...
FurTv-s Lapeno figurát keresek, aki tudja hol lehet venni szóljon!!!:) -
sgery
őstag
-
hcl
titán
-
dabadab
titán
-
lapa
veterán
nemtom nekem eddig minden 5050-es meg 3528-as warm white tök egyforma szép fényű volt (asszem 6 féle 4 különböző helyről és időben). egy pár 20w powerled modul volt egyedül, ami már kicsit túlsárgított volt, és a zöld falú szobában kicsit mocsárfényt csinált. azokat büntiből kiraktam reflektornak az udvarra.
a minőségről annyit, hogy a kb tucatnyi féle (főként csingcsung) led lámpából nekem eddig csak a 3000 hufos ikea jansjö volt rossz. az első revízióban a táp kezdett el finoman vibrálni idővel, az újban meg a kapcsoló érintkezési hibás. pedig nagyon szimpatikus árban, kialakításban és teljesítményben is. mondjuk nem tipikus melegfehér, de nem is natural white, annál melegebb. én mondjuk már hozzászoktam hogy a dc rendszereim nagyobb árama a csína kapcsolókat egyszerűen megolvasztja belül, még a névleges áram felén-harmadán is.
led szalag ebaj első találat. van hozzá még 8$ táp, de elmegy molexről is. ezek a magyar árak viccesek, és ki sem találnád, de ugyanonnan jönnek.
-
hcl
titán
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
lapa
veterán
amit keresel az végülis a led szalag. pontosabban a melegfehér led szalag. mert eszerint eddig gondolom a hidegfehéreket nézted.
a lumen meg jellemzően nem hazudik. persze rá kell nézni a teljesítményre is, melegfehérnél nem jellemző 80-90 lm / w feletti érték. hidegfehérnél lehet mondjuk 100 lm / w.
60w izzó ~600 lm
100w izzó ~ 1000 lm.még az első időkben vettem én is 5900-ért e14 landlite-ot, aminek 0 fénye. bár már vagy 5 éve megy napi 8 órában ájszakai fénynek...
-
hcl
titán
Azért elég jó tájékoztatás. 200 körül jó asztali lámpába, 400 körül már kisebb helyiségekbe... persze többkarú csillárba.
Én most rendeltem egy E27-es 200lm körülit a budiba
Meglátjuk, milyen lesz
Mutogatni való hater díszpinty -
philoxenia
MODERÁTOR
-
hcl
titán
Lument ott is írhatnak rá, illetve ha boltban veszel, akkor meg is lehet nézni.
Én mind a kettőt boltban vettem, csak a lendlájtnál voltam olyan hülye, hogy nem esett le, hogy nincs ráírva a fényerő
Hát az nem volt véletlen
F34R
nagyúr
nálunk szinte minden régi a TV is hagyományos CRT , a gépem mondjuk sokat fogyaszt az akkori hülye fejemmel ezt vettem "jácccani". TV ha nem megy akkor áramtalanítva van. Mikró régi 1000 wattos. a porszívót most cseréltük le hepafilteresre. általában 10k-t fizetünk és csak ketten vagyunk ahol lehet megfogjuk a fogyasztást.
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
hcl
titán
Hm, hasznos, informatív cikk. Grat!
A Nokaj töltő nekem sem fogyasztoptt, amikor mértem. A 19-es LG monitorom 40W, ahogy azt kell neki. Asszony 17" CRT monitora 80
@Philoxenia : NAgyon meg kell nézni, hány lm fényereje van annak a ledes izzónak. Kifogtam egy ~200lm-est Realm márkáben, az rohadt jó (asztali lámpába nagyon tuti), de pl. Landlite -ot nem érdemes venni, mert amit sikerült megvennem, az 50lm, na az semmit nem ér. És drágább volt, mint realm
Kiki18
őstag
-
philoxenia
MODERÁTOR
Nem jön be színhőmérsékletük egyelőre az előállítási költségük sokszorosát kérik értük és nincs választék... 5-600 ért szoktam venni a Tescoban a Tungsramokat, mikor akciósak....
Egyébként egy-két perc a bemelegedésük max.... Ha egy percre kell, akkor a legjobb a hagyományos izzó, a ledes száz év alatt hozza be így az árát.....
A hosszú ledes fénycsőben érdekelt lennék, ha emberi ára lesz és látható a fénye valahol...
-
lapa
veterán
még ha 500 lenne aszondom oké. de 1500-ért ebbe a hulladék, elavult és némileg veszélyes techbe lapátolni a pénzt szerintem nemgyerebe. várható élettartamról már nem is beszélek.
olyat még nem láttam, ami kattintásra névleges fénnyel kezd világítani. állítólag mondjuk az igazi dzsunkák ilyenek, de azok meg pikkpakk elhalnak pont emiatt. az meg nem érdekel milyen szépen fog 5 perc múlva világítani, mikor már rég kijöttem a szobából.
nekem se 200 forintosok voltak itthon, nem az alapján ítélkezem.
én egyszer rászánnám a 2 rugót a helyedben és megnéznék egy ilyen ledet. teljesen korrektek.
-
Szpisti
addikt
Én kb. 2 éve ilyeneket tettem a nappaliban lévő háromkaros csillárunkba: [link]
Természetesen a "Warm Comfort Light" fényűt, mivel engem nagyon zavart a kompaktfénycsövek hideg-fehér fénye (eddig azért nem is cseréltem le) megörültem, hogy ilyet találtam. Akcióban volt 1500 darabja (a 13W-osnak), de azt az árat már régen behozta... A három egyszerre nem fogyaszt 40Wattot, de akkora fényt ad, hogy egyszerre csak kettőt használunk általában... Mivel előtte próbáltam már mindenféle olcsót, miután ezt meglett, már nem is vennék noname-et... -
philoxenia
MODERÁTOR
-
Findzs
addikt
az igen

lehet már ráfért volna egy vízkő takarítás
vagy sokan vagytok, esetleg kicsi volt a bojler és sokat mentde egy szónak is száz a vége, drága az áram

pedig a többi energiahordozóhoz hasonlítva van egy rendkívül jó tulajdonsága:
újra lehet termelni
na meg mindenre lehet használni (nem úgy a kőolajszármazékokat)"Az embereket nem az igazság érdekli, hanem a saját igazuk." -
lapa
veterán
erre csak annyit tudok mondani, hogy inkább a tényleges hasznosság (aka lumen) alapján válassz lámpát, mintsem a jótállás alapján. akkor se 5k-s, se 2k-s hunyorgód nem lesz. ezt elég sokszor és sokan le is írtuk a ledes topikban.
nem-smd ledet eleve nem szabad venni. ahogy te is tapasztaltad fényerő 0. 5050-es meg 3528-ast érdemes venni, vagy barkácsni a dc power ledekkel ha nagyon sok időd van. abból van akár 100 wattos is, ami 7-800w hagyományosnak megfelelő fényt ad. persze azt már felfelé irányítod, nem a család szemébe. persze 30w felett kevés értelme van, én megállapodtam a 10w blokkoknál.
"körbe világít" - hát nálunk a malacólban pont körbe akarunk világítani, nem éjszakai számháború ez. halkan ehhez annyit, hogy erre lett kitalálva a csillár, amin jellemző egy nem-túl-áttetsző búra, hogy szórja a pontszerű fényt. szóval mindezt már kitalálták a hagyományos izzóhoz. szóval nem teljesen értem mi a probléma. kompakt fénycső se csőben világít.
nyilván úgy általában nem érdemes az ebajre regisztrálni, milyen hülyeség már. pláne ott a buyers protection, az meg egyenesen szkandál. mondjuk még sose érkezett semmi rosszul vagy hibásan, pedig összesen 57 vásárlásom volt már (persze nem csak ledek, de nagyon sok led).
-
Kiki18
őstag
-
Petya1981
tag
Nekem a gépem idle 72w game 200w
i5 2400+2x2gb ddr3+ATI 5850+ssd+hdd+CX400.
Tetszett az írás, köszönet érte
SZERETEM A NYUSZIFÜLET -
philoxenia
MODERÁTOR
Egy normális fényű ledes lámpát sikerült vennem, horror áron, vagy 5k Ft-ért, ráadásul csúnya is a legfölső lapos féloldalashoz hasonló... a másik kettő csak hangulatvilágít és azok is belekerültek 1 ill. 2k HUFba...
Komolyabb ledes izzók nagyon drágák, íbély nem játszik látatlanban és garancia nélkül nem veszek ilyesmit, mert ha világít már működik, ráadásul csak ezért regisztrálni, kártyát csinálni stb....
A LED fénycsövek például nagyjából ugyanannyit esznek, mint például a fürdőszobában lévő hagyományos 14 W-os, csak az élettartam lenne az előny....150: ilyet malacólba nem raknék, bűnronda és körbevilágít.... Ilyesmi van, csak kétvattosban kültéren kifejezetten bagolyriasztás céljából.... Alig van tényleges fénye, igazából mintha a holdfény kicsit erősebb lenne..... Maga a lámpa ellenben belenézve vakít a sötétben...
Van ugye ennek topikja itt...
-
lapa
veterán
"ha a hagyományost leváltod ledre" az nekem nem "fénycső". nem véletlenül írtam úgy. ha viszont elhal a fénycső, akkor már reális lehet 2-3 kukorica ledet rendelni ebajen. még drágább, mint a fénycső, de azért nekem pl nem egy vállalható "fícsör", hogy huhnyákol csak a lámpa mikor berontok a szobába. azért a ledek ennék nem kicsivel tudnak jobbat. szóval csak azt mondom, hogy szerintem megér lámpánként kétezret (mondjuk össz 3-4 égőről van szó), hogy ne az okker homályban éljen az ember.
@rainmen: mondjuk én tuti nem raknék (ráadásul dimmelt) fénycsövet olyan szobába, ahol alszik valaki. szerintem abból azért mindenféle káros freki kikakdikál.
@philoxenia: ez így kicsit túl általános. te szerintem eleve irányledekről beszélsz, nem a hagyományos izzókat kiváló kukuricára (itt van pölö 60w hagyományosnak megfelelő).
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
rainmen
aktív tag
-
DuplaZso
aktív tag
Oké, de kérlek javítsd a képeknél (táblázatoknál) ! Már csak azért is, mert 1 kép többet mond ezer szónál, és sokan csak a táblázatokat nézik. (adok én is a képzavarnak)
Rossz látni a rengeteg, fórumozók által elkövetett nyelvi hiba közt egy olyan, egyébként hitelesnek tűnő alkotmányt, ahol ilyen tévedés vésődhet bele a félműveltekbe (má pardon...)
-
philoxenia
MODERÁTOR
Ha leváltanám ledre, most a fénycsöveimet, hagyományos talán két-három izzó van, ahol a világítási idő rövidsége miatt nem volt érdemes váltani, többévi megtakarítást fizetnék ki előre.....

126:Ezek megvannak, persze érdekes ez, mert télen minden watt plusz fogyasztás fűtés, azaz gázt spórolok vele... Nyáron a sütő nem megy sokszor, de télen az is sokat eszik, mire megsütök egy 3-4 kilós húst, nyilván egész heti tévézésünk megvan vele... Persze mondjuk a fiamnál megy a tévé, ha alszik is.....

Findzs: A sólámpában a melegítés miatt van akkora izzó, ha nem melegíted, gyakorlatilag nem működik normálisan, ergo felesleges, 1W-os ledes fény is elég helyette....

-
lapa
veterán
-
Findzs
addikt
nekem 20w -os sólámpa égett a kisfiam szobájában éjjel is, meg a számítógépem mellett is van egy szintén 20w -os, hogy legyen valami fény a monitor mellett éjszaka
találtam ezek helyett a 20w -osok helyett 7 w -os ugyn. irányfénybe való égőket
és az évi fogyasztásom kb 1000 ft -tal lett kevesebb
villanybojler csere -4000 ft /hó
szóval tényleg érdemes szétnézni otthon

még arra lennék kíváncsi, hogy egy 600w -os szünetmentes mennyit fogyaszt készenlétbe
nincs fogyasztásmérőm
"Az embereket nem az igazság érdekli, hanem a saját igazuk." -
sgery
őstag
-
DuplaZso
aktív tag
A szövegben rendes, Wh ill. kWh a fogyasztás mértékegysége.
De a táblázatban miért W/h ? -
lapa
veterán
mire vagy kíváncsi? az átlag integrált c2d meg core elmegy jó esetben 11w körül, pár kivételes 7-8w-tal is. a 11w felett +2-4w a diszkrét gpu, +2w a mobilnet, +1w a 13" --> 15" és ugyanennyi a 15" --> 17".
ezek mondjuk business class értékek, gondolom kommerszben kisebb táp hatásfok és kicsit lazább tervezés van, tehát a várható értékek ennél magasabbak.
persze ezek "tiszta" os-sel, rendes driverekkel. ha fut 3 tűzfal meg 8 vírusírtó, akkor ezek a számok nem állják meg a helyüket.
ezek persze csak irányszámok, de az ezekhez képest mért nagyobb különbségek gyanúsak.
-
powergoku
tag
Már én is gázban vagyok a gépem fogyasztás a miatt.
Egy hazug eladót értékeltem negatívval és bosszúból én is azt kaptam.Ez jár 14 év reg és több száz pozitív értékelés után.Köszönöm. -
Szpisti
addikt
-
randras
veterán
-
JColee
őstag
-
neduddki
nagyúr
-
Teasüti
nagyúr
Jó írás!

[troll]
Milyen hifi?![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
[/troll]Én itthon a villanyórás stopperes megoldást választottam a mérésekhez, kontroll mérés után már bármilyen egyéni fogyasztót is meg lehet határozni. És ami a legjobb, hogy ingyen van az eszköz.

A 10.000 Ft/év simán megállja a helyét, nálunk is szokott lenni egy 25-50 w "idle fogyasztás" a házban.Én a 72-es crt tv-n döbbentem meg a maga 66 W-jával, kb a háromszorosára számítottam.

Gépem fix tuningos, idle 160 w.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ezért van mellé egy tablet (kemény 23 W töltőárammal), amivel a nagy gép idle felhasználását jórészt kiiktattam.
-
dabadab
titán
-
JColee
őstag
A mikrónak viszont érdekes a működése. Bármilyen fokozatra is állítja az ember (van kb. 8 féle) mindig 1248W-ot fogyaszt, csupán annyi a különbség, hogy ha 90W-on akarunk mikrózni, akkor pár másodpercig 1,2K W-ot fogyaszt, majd visszaesik 40W-ra (gondolom ez a világítás és a forgó rész fogyasztása) aztán újból bekapcsol. Tehát nincsenek köztes állapotok, az idővel játszik a szerkezet.
Minen szendvicssütő, sütő stb. így működik.
-
Raucher
tag
-
ddekany
nagyúr
"U fix, R fix, innen kezdve sok mozgastere nincs szerencsetlen P-nek"
Ez kb. így is van. Csak van egy ilyen jelenség, hogy a forgó tekercsben a mágneses tér ellentétes irányú feszültséget hoz létre. Ettől a lefogott (értsd: lefogod a ventilátort) motor elvileg effektív kisebb ellenállású, tehát P nő.
-
ddekany
nagyúr
-
lapa
veterán
ezzel vitatkoznék. a taglalt cikkben csak valószínűsítve volt a "budget" mérőke pontatlansága.
mindemellett a terhelés nélküli noti tápra is 2w-ot kapott, ami szinte tuti 0,3-0,6w, még akkor is ha egy hp.
nekem a kisebbik notira 60w táppal 0w-ot mutatott a voltcraft 4000, akkor kapott észbe mikor elkezdtem terhelni. más notit ugyanezzel a táppal ill ezt a notit 90w táppal rendben mért.
szóval a fogyasztásmérő sokszor hülyeséget mutat, illik azért elővenni a józan eszet. és ha az van ráírva, hogy 0,5w, akkor az valószínűleg annyi. hogy azon felül az adapter szétfűti-e a szobát, az más kérdés. de e14 lednél nincs adapter, szal az nem játszik.
@Raucher: páran beírták, hogy nem feltétlen ugyanaz a munka, mutatja a gép.
-
Raucher
tag
A magyarázat érthető formában.
A porszívó terhelt és terheletlen állapotban is, ugyan annyi munkát végez.
Terheletlen állapotban ez a munka, tisztán légszállítást végez. A szívócsövet befogva, tisztán a légnyomáskülönbség fenntartásra fordítódik.
Persze porszívózás közben köztes állapot van, de mindig ugyan annyi a munkavégzés.Eltérő légnyomáson, például a Marson, nyilván eltérő mennyiségű levegőt (gázt) tudna szállítani a porszívó, de ott is ugyan annyi munkát végezne a gép, mint itt a földön. (Az eltérést a szállított gázok entrópiája és entalpiája határozza meg, de ennek nincs jelentősége a takarékosság szempontjából.)
Speciális porszívó változat.Tisztán emlékszem minden előző életemre, ezért nem hiszek a reinkarnációban! -
Vladi
nagyúr
A viselkedés is hozzátartozik a spóroláshoz. Nem is feltétlenül spártai dolgokra kell gondolni, hanem például ha a tv-t senki se nézi, akkor ki kell kapcsolni. stb.

sógorom is csak panaszkodik, hogy mennyi a villanyszámlája. Aztán ha otthon vannak hétvégén, akkor 2 tv megy nonstop, megy a hifi, szól a zene, aztán az egész család a konyhában ebédel...
Árvízhiányveszély! -
lapa
veterán
-
YADA
tag
Abban a cikkben egyertelmu hiba, hogy a 0.5W feliratu IKEAs ledes lamparol elhitte a tesztelo hogy tenyleg annyi, es meresi hibanak sorolta be a 2W mert erteket. Konkretan belefutottam hogy az valojaban tenyleg 2W fogyasztasu lampa, csak a hozza adott tapegysegen hibas a felirat (a lampatesten elrejtve szerepel a 2W felirat is). Mas termekeken is eleg gyakran talalok hibas feliratot, szoval inkabb a meresnek hiszek, aramban es centiben is.
-
sgery
őstag
-
dabadab
titán
"Ne csaljál, lefogva többet kell ennie!"
Hát, igazából ugye P=U^2/R (ill. a komplex megfeleloik, de ugyis erted), U fix, R fix, innen kezdve sok mozgastere nincs szerencsetlen P-nek.
Abbol adodhat egy kis kulonbseg, hogy befogottt csonel kevesebb levego jo, jobban melegszik a motor es emiatt az R egy kicsit elmaszik, de ez nem jelentos.DRM is theft -
ddekany
nagyúr
-
Rive
veterán
Ne csaljál, lefogva többet kell ennie!
Kevesebbet. Tényleg. Volt ezzel kapcsolatban már vita több helyen: készülékfüggő ugyan a dolog, de az jött ki a sorozatos mérésekből, hogy ugyanannyit vagy kevesebbet fogyaszt, ha be van fogva a cső vége.
Valaki valami ventilátoros tanulmányára hivatkozva annyit irt, hogy akkor eszik sokat az efféle, ha volument mozgat.
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!! -
ddekany
nagyúr
-
yolan
őstag
-
dabadab
titán
Na, megmértem, tadam:
nincs különbség.
Ami azt jelenti, hogy ebben (az egyébként elég modern) porszívóban sincs semmi vezérlés, egyszerűen ráadják a feszültséget, aztán hadd pörögjön, ahogy tud.
DRM is theft -
lapa
veterán
a B mosógép meg az A+ (vagy +++ már nem találom) között valami 10% difi van, szóval önmagában nem jelent sokat. a víz felfűtése nagyjából 1/3 áram (40 fok mosó, 60-70 fok mosogatógépnél).
amúgy ökölszabályként 1kwh-val lehet számolni / mosás vagy / mosogatás. ez ugye 50 huf, ebből amennyi egy hónapban beesik annyit tesznek ki.
a két fagyasztó gyanús. nem számoltam még ki, de szerintem a fagyasztó még "féldisznózás" mellett sem térül meg jellemzően. talán az egyetlen vállalható ügy, ha nagy a kert és azt kell elpakolni télre.
világítás? ha a hagyományost leváltod ledre (szerintem most migrálni kompaktra már nem éri meg), akkor az is 15% körül visz.
@ddekany: pont az utolsó mondatodnak megfelelő amit írtam. már csak várjuk ki vállalja be elsőnek, hogy van mérője és tudja hol a porszívó.
-
ddekany
nagyúr
Ezt nehéz így kilogikázni, mert a villanymotorok nem épp a józan paraszti logika szerint fogyasztanak. Egyik heppjük, hogy akár végeznek számodra hasznos munkát, akár nem, akkor is felzabálják ami "jár" nekik, csupán fűtenek vele forgatás helyett. Sőt, olyankor még többet is esznek, mert kisebb az ellenállásuk... ezzel is elősegítve, hogy minél hamarabb leégjenek. Tehát ha nem tud rendesen forogni egy motor (mélyebb hang), akkor többet eszik, mint ha teljes sebességgel tud pörögni (magasabb hang).
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
Vladi
nagyúr
Mekkora ház az?
Nagyon soknak tűnik. Apám műhelyének van ilyen 30 k körül, de ott ponthegesztő megy, meg oszlopos fúró...
Árvízhiányveszély! -
philoxenia
MODERÁTOR
-
Vladi
nagyúr
Hasznos írás, köszönjük.

Fontos, hogy felhíjuk az emberek figyelmét ilyenekre. Amikor én nekiestem a lakást takarékosra állítani, akkor kb 30k-s beruházással elértem, hogy a villanyszámlám leessen 5800 Ft-ról 3200-ra.
Árvízhiányveszély! -
lapa
veterán
most akkor melyik? fizikai törvényszerűségekkel alátámasztani, vagy inkább kísérletezni?
a kísérlet olyan, mint az aláírás, amit a múltkor olvastam: "a konklúzió az, amikor túl fáradt vagy a tovább gondolkodáshoz".
mint írtam nincs nálam a mérő. valaki legyen szíves mérjen le egy porszívót.
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
lapa
veterán
amit írsz nem zárja ki egymást.
attól lesz légnyomáskülönbség, hogy átlapátolja a levegőt egyik helyről a másikra. ha kevesebb levegőt lapátol, kevesebbet dolgozik.
kölcsönadtam a mérőkém, beírnám egyébként a konkrétat. de akinek van könnyen kipróbálhatja.
esetleg olyan okoskodásomba bele lehet kötni, hogy azért lesz magasabb a hangja is, mert gyorsabban tud tekerni. ugye ha terhelsz valamit ritkán lesz magasabb a fordulatszáma. ez nyilván kicsit sikamlós "érvelés" (nem is annak szánom), mert a magasabb hang önmagában nem feltétlen aránylik a motor által leadott teljesítménnyel. de logikusnak legalábbis logikus ez is.
-
fondorlatos
aktív tag
Mindig jó olvasni a hasonló cikkeket. Havi pár száz forint megtakarítás a villanyszámlán is valami.
Jómagam (is) azt tartom, hogy ha valamelyik elektromos eszközt nem használom, akkor azt áramtalanítom teljesen, legtöbbször a túlfeszvédős elosztó főkapcsolóján, vagy kihúzom a konnektorból. -
Jeanne d'Arc
addikt
De durva!
iPhone felvásárlás előfizetéses is! -
philoxenia
MODERÁTOR
-
dabadab
titán
"és az meg ráadásul többet fogyaszt üresjáratban, mint mikor szív (a vákuumban kisebb a légellenállás)."
Oooo... ize. Szoval a porszivo elsosorban nem azert fogyaszt, hogy lekuzdje a ventillatorlapatok legellenallasat, hanem azert, mert komoly nyomaskulonbseget teremt - uresjaratban nem csinal ilyet, igy akkor azert joval kevesebbet fogyaszt.
DRM is theft -
ddekany
nagyúr
-
rainmen
aktív tag
-
AtHoS
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Milyen monitort vegyek?
- Xbox tulajok OFF topicja
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- AliExpress tapasztalatok
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- További aktív témák...
- DELL Latitude 5520 Intel Core I7-1185G7, 32 GB, 512 SSD MAGYAR VILÁGÍTÓ BILLENTYŰZET
- PlayStation Portal - Midnight Black - Garanciával
- Új ASUS RYZEN 5 7600X GAMER ERŐMŰ PC 32Gb DDR5 512GB SSD NVIDIA RTX 3070TI 8Gb DDR6 750W TÁP 2ÉV GAR
- REDRAGON K530 TKL Draconic Compact RGB Red Switch
- ÚJ GAMER MAX PC CORE I5 14400F 16-32GB RAM 512GB SSD GAINWARD RTX 3070TI 8GB DDR6 750W-TÁP 2ÉV GAR!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S24 Plus - Titanium Black - 12/256GB - Megkímélt, szép állapotban.
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro 256GB Pacific Blue-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4339, 100% Akksi
- Új! AKRacing Premium Master gamer szék
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

) megnézem a led kíánatot. De amiket most láttam, nagyon nem tetszettek. 

Egyébként egy-két perc a bemelegedésük max.... Ha egy percre kell, akkor a legjobb a hagyományos izzó, a ledes száz év alatt hozza be így az árát.....
A fénycsövekben nagyon jó szép sárga fényűek vannak....

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)